Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-26

  1. Πάνω από 20.000 νεκροί στο Ιράν
  2. Δεύτερο κοπάδι σε καραντίνα στις ΗΠΑ
  3. Ανασκόπηση 2003: Ιράκ
  4. 2003: Η επιστροφή της αλ-Κάιντα
  5. Τουλάχιστον 20.000 νεκροί στο Ιράν
  6. Νεκροί άλλοι πέντε Αμερικανοί στο Ιράκ
  7. «Ουδέν νεώτερον» από το Μπιγκλ
  8. Ισραηλινός στρατός εναντίον διαδηλωτών
  9. Eλληνική βοήθεια προς το Iράν
  10. Κίνα: «Ζώνη θανάτου» από τοξικό αέριο
  11. Χιλιάδες οι νεκροί από τον σεισμό στο Ιράν
  12. Έρευνα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
  13. Eλληνική βοήθεια προς το Iράν
  14. Ιράκ: Νεκροί άλλοι τέσσερις Αμερικανοί
  15. «Εφικτή η εκεχειρία με Παλαιστινίους»
  16. Χιλιάδες οι νεκροί από τον σεισμό στο Ιράν
  17. «Εκτός δράσης» οι βομβιστές της Κωνσταντινούπολης
  18. Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
  19. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κίνα
  20. Ιράκ: Νεκροί άλλοι δύο Αμερικανοί
  21. Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
  22. Καμία επαφή από το Μπιγκλ 2

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 23:47 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 20.000 νεκροί στο Ιράν

Η ιστορική πόλη έχει κυριολεκτικά ξεκληριστεί

Ιρανοί επίσημοι λένε πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν ξεπερνά τις 20.000.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 50.000

Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζει ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν που απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Μεταξύ των χωρών που δήλωσαν έτοιμες να ανταποκριθούν είναι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι

Στο επίκεντρο του σεισμού -και της καταστροφής- βρέθηκε η αρχαία πόλη Μπαμ, ένα από τα λίκνα του περσικού πολιτισμού.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι του αρχαίου κόσμου θεωρείται η Μπαμ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, Μοχάμεντ Αλί Καρίμι δήλωσε ότι δυο νοσοκομεία και το ιστορικό κέντρο της πόλης -ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ιράν και πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο- ισοπεδώθηκαν, το ίδιο και το 60% των πλινθόκτιστων σπιτιών της.

Η αρχαία Μπαμ, που αποτελούσε σταθμό για τα καραβάνια που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού», ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για το κάστρο της που είχε χτιστεί εδώ και 2.000 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο πλινθόκτιστο συγκρότημα στον κόσμο.

Το μέγεθος της ζημιάς στο κάστρο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, εκφράζονται όμως φόβοι ότι το κάστρο -θεωρούμενο ένα από τα διαμάντια της αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου- έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Το Ιράν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1991 ο Εγκέλαδος έχει προκαλέσει το θάνατο 17.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53.000.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερο κοπάδι σε καραντίνα στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει πλέον αμερικανικό βοδινό κρέας στις ιαπωνικές αγορές

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνει τις προσπάθειές της να απομονώσει το κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών της λεγόμενης ασθένειας των τρελών αγελάδων- θέτοντας και δεύτερο κοπάδι σε καραντίνα.

Στο κοπάδι αυτό βρίσκεται και ένα ζώο που είχε γεννηθεί από την αγελάδα που έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι έπασχε από τη νόσο, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα της νόσου στις ΗΠΑ.

Σε ένα ακόμα πλήγμα για την αμερικανική κτηνοτροφία, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να μη γνωρίζει πού γεννήθηκε η αγελάδα που παρουσίασε το κρούσμα ή το πώς κόλλησε την ασθένεια.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η είδηση θα στοιχίσει στην αμερικανική κτηνοτροφία εκατομμύρια δολάρια καθώς πάνω από 26 χώρες έχουν σπεύσει να επιβάλλουν απαγορεύσεις στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού.

Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οι κτηνοτρόφοι εμμένουν πως τα κρέατά τους είναι ασφαλή.

Αλλά στις σχετικές αγορές η τιμή του βοδινού σημείωσε κατακόρυφη πτώση.

Αποστολή της αμερικανικής κυβέρνησης μεταβαίνει στην Ιαπωνία τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αμερικανικού βοδινού- σε μια προσπάθεια να πείσει το Τόκιο να άρει την απαγόρευση εισαγωγών.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασκόπηση 2003: Ιράκ

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Το νεο-συντηρητικό λόμπι φαίνεται πως έχει την μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση Μπους

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2003 ως τη χρονιά ορόσημο στη διάρκεια της οποίας συντελείται μια ουσιαστική, μια ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι τάσεις αυτής της μεταβολής των διεθνών ισορροπιών από πλευράς Ουάσιγκτον άρχισαν να διαφαίνονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αλλαγή στρατηγικής στις ΗΠΑ

Πλείστες είναι η θεωρήσεις εκείνου του τρομακτικού γεγονότος.

Αυτό που δεν αμφισβητεί όμως καμία τους είναι ότι τα δυο τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, οδηγούν σε μια εκ βαθέων αλλαγή του στρατηγικού δόγματος που καθορίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Το αμυντικό δόγμα της ανάσχεσης το οποίο ακολούθησαν ευλαβικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης, αντικαθίσταται μετά την 11η Σεπτεμβρίου με το δόγμα των προληπτικών πολέμων.

Με τα πυρηνικά, τα χημικά και βιολογικά όπλα που [ο Σαντάμ Χουσεΐν] άπλετα διαθέτει, σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη την Μέση Ανατολή προκαλώντας χάος στην πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου

Τζορτζ Μπους, αρχές 2003

Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ο προληπτικός πόλεμος είναι το κομβικό σημείο θεώρησης των διεθνών σχέσεων μιας μικρής ομάδος διανοουμένων, των αποκαλούμενων νεο-συντηρητικών που με την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεώτερου έχουν βρει άπλετο πεδίο δράσης στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το δόγμα του προληπτικού πολέμου, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στο Ιράκ.

Με την έλευση του 2003, είναι πλέον ζήτημα ημερών η επίθεση εναντίον της χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου μετά την Σαουδική Αραβία.

Στο ετήσιο διάγγελμα προς το αμερικανό έθνος, ο Τζορτζ Μπους δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας «Χρόνο με το χρόνο ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει μεθοδικά αναπτύξει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με όπλα μαζικής καταστροφής. Η μόνη εξήγηση γι αυτό είναι ότι προτίθεται να επιτεθεί σε άλλες χώρες.»

Η επιδίωξη της κυβέρνησης Μπους είναι να προετοιμάσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την επίθεση κατά του Ιράκ, προτάσσοντας τον κίνδυνο που εκπροσωπούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διεθνώς.

Πίσω από την ρητορεία, υπάρχει ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός.

Οι νεο-συντηρικοί του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου βλέπουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως απαρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής, περιοχής με τεράστια βαρύτητα στα αμερικανικά γαιοστρατηγικά συμφέροντα.

Ο Βρετανός σύμμαχος

Πιστός σύμμαχος του Τζορτζ Μπους σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία, όπως την αποκαλεί η πλειοψηφία των μουσουλμάνων, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η τεκμηρίωση αυτού του πολέμου αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής, ειδικά για τον Τόνι Μπλέρ, που, παρά την σφοδρή αντιπολίτευση στην πολιτική του, κυρίως από το ίδιο του το κόμμα, δεν παρεκκλίνει ούτε στιγμή από την πορεία σύμπλευσης με την Ουάσιγκτον.

«Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για επιθετικότητα όταν εδώ και 12 χρόνια έχουμε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να πείσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής» έλεγε ο Τόνι Μπλερ στις αρχές του χρόνου.

Το αντιπολεμικό μέτωπο

Στην ειλημμένη, πλέον, απόφαση ΗΠΑ - Βρετανίας να επιτεθούν στο Ιράκ αντιτάχθηκαν έως εσχάτων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πλήρης αντιπολεμική συμφωνία του πρόεδρου Ζακ Σιράκ και του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ

«Είναι σαφής η θέση της Γαλλίας... Θέλουμε την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν είμαστε άνευ-όρων ειρηνιστές. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και γι αυτό θα πρέπει να είναι η έσχάτη λύση... Δεν έχουμε ακόμα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα», δήλωνε στις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Η προαναγγελία του πολέμου, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο.

Από το Λονδίνο έως το Κάιρο και από τη Νέα Υόρκη ως τη Τζακάρτα, εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου, στους δρόμους, με κοινό σύνθημα «Όχι στον Πόλεμο».

Δύο εκατομμύρια διαδηλωτές στο Λονδίνο, άλλοι τόσοι στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, το μουσουλμανικό κόσμο.

Ήταν η πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ, που μια πολεμική επιχείρηση προκάλεσε τέτοια μαζική κινητοποίηση.

«Σοκ και δέος»

Αλλά η απόφαση είχε ληφθεί. Στις 20 Μαρτίου, ο Τζορτζ Μπους κηρύσσει την έναρξη του πολέμου.

ΗΠΑ και Βρετανία υποστηριζόμενες από τη λεγόμενη «Συμμαχία των Προθύμων» - την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Πολωνία και ορισμένες μικρές χώρες, εξαπολύουν επίθεση εναντίον ενός καθημαγμένου από τον αυταρχισμό και την μεγαλομανία ενός δικτάτορα καθώς και το από το δωδεκάχρονο εμπάργκο.

Θα ανατρέψουμε το καθεστώς του Χουσεΐν και θα απελευθερώσουμε τον ιρακινό λαό. Είστε οι δυνάμεις που θα αναλάβουν αυτή την ιερή αποστολή

Ντόναλντ Ράμσφελντ, προς τα αμερικανικά στρατεύματα

Δρομολογείται, πλέον, η επιχείρηση «Σοκ και Δέος».

Παρά τις Κασσάνδρες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού που προμήνυαν έναν πόλεμο μακράς διάρκειας, η εκστρατεία εναντίον του Ιράκ αποδεικνύεται σύντομη και απολύτου ακριβείας.

Η πολυδιαφημισμένη πολεμική μηχανή του Σαντάμ Χουσεΐν αποδεικνύεται μύθος.

Μέσα σε ημέρες, οι Αμερικανοί προελαύνουν στη Βαγδάτη, ανατρέπουν το καθεστώς και αποκαθηλώνουν τα σύμβολά του.

Παράλληλα, όμως, η διεθνής κοινότητα βλέπει με φρίκη την φρικτή λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών του Ιράκ.

Αιματηρή ειρήνη

Αν ο πόλεμος, για τους Αμερικανούς ήταν σύντομος και αναίμακτος, η επιβολή της ειρήνης αποδεικνύεται δύσκολη και αιματηρή. Με τη λήξη των επιχειρήσεων το Μάιο δρομολογείται μια διαδικασία πλήρους αποδιοργάνωσης του κράτους και των κοινωνικών δομών του.

Η πρώτη απόπειρα της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την πολυ-διαφημισμένη διαδικασία ανοικοδόμησης αποτυγχάνει.

Ανακαλείται άρον-άρον ο πρώτος διοικητής, στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, που τον αντικαθιστά ο Πολ Μπρέμερ, διπλωμάτης καριέρας, και ένας από τους ελάχιστους γεφυροποιούς μεταξύ του παραδοσιακού Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του νεο-συντηρητικού Πενταγώνου.

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και την αναρχία.

Λεηλασίες, φόνοι, βιασμοί χαρακτηρίζουν τη μετα-πολεμική πραγματικότητα για τους Ιρακινούς.

ΕΜφανής η ικανοποίηση του Πολ Μπρέμερ για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν

Παράλληλα ξεκινά η εκστρατεία αποκαθήλωσης του κόμματος Μπάαθ με την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων μελών του και δημοσίων υπαλλήλων.

Λαθεμένη, όπως αποδεικνύεται, κίνηση που οδηγεί σε παράλυση τον κρατικό μηχανισμό που καλώς ή κακώς στελεχώνεται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Ο κακός χειρισμός της ειρήνης οδηγεί στην ενίσχυση όλων των στοιχείων της ιρακινής κοινωνίας που αντιπολιτεύονται το στρατό κατοχής.

Καθημερινά οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους γίνονται στόχοι δεκάδων ένοπλων επιθέσεων.

Η Ουάσιγκτον εξορκίζει και πάλι την αλ Κάιντα και τους Σανταμικούς συνεργάτες της ως υπεύθυνους της κρίσης.

Μια πρώτη ανάσα για τους Αμερικανούς έρχεται τον Αύγουστο με εντοπισμό των δυο γιων του Σαντάμ, Ουντάι και Κιουσάι στη Μοσούλη.

Οι διαβόητοι διάδοχοι του δικτάτορα πέφτουν νεκροί από τα αμερικανικά πυρά και η φωτογραφία των πτωμάτων τους κάνει το γύρο του κόσμου.

Παρά τη νότα αισιοδοξίας, η αμερικανική ηγεσία συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης στο Ιράκ.

Ως και μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου αρχίζουν και μιλούν για σύντομη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Αχμέντ Τσαλάμπι, μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τη ηγεσία του Πενταγώνου, σχολίαζε στις αρχές Οκτωβρίου: «Από την στιγμή που θα έχουμε το συνταγμά μας, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές που θα είναι και το τέλος της μεταβατικής περιόδου»

Ωστόσο, οι εσωτερικές έριδες των διαφόρων φατριών που συμμετέχουν στο προσωρινό διοικητικό όργανο και η συνεχιζόμενη έλλειψη ασφαλείας, κάνουν την παρουσία των Αμερικανών επιτακτική.

Βομβιστικές επιθέσεις

Η επίθεση στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη απέδειξε ότι μια μεγάλη μερίδα των Ιρακινών αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στο Ιράκ πολύ διαφορετικά από τον Πολ Μπρέμερ.

Συνεχείς οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης κατά των Αμερικανών αλλά και κατά ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ο θάνατος του Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο, ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και 22 άλλων εργαζομένων του Οργανισμού από την επίθεση αυτοκτονίας καθώς επίσης και η μετέπειτα πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, αποδεικνύουν πως, όσον αφορά στην ασφάλεια, η κατάσταση στο μετα-πολεμικό Ιράκ επιδεινώνεται καθημερινά.

Η απόφαση του ΟΗΕ αλλά και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να αποσύρουν το προσωπικό τους, είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις ΗΠΑ που ιδανικά θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη διεθνή συμβολή στο έργο της αστυνόμευσης του Ιράκ.

Στους έξη μήνες που μεσολαβούν από το τέλος του πολέμου, οι απώλειες των Αμερικανών, σε περίοδο ειρήνης, είναι πολλαπλάσιες από εκείνες στη διάρκεια του πολέμου.

Στόχος των δυνάμεων που αντιμάχονται τις δυνάμεις κατοχής δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και οι σύμμαχοί τους.

Η επίθεση εναντίον της ιταλικής αποστολής στη Νασιρίγια και ο θάνατος δεκάδων στρατιωτών, καθώς και τα συντονισμένα κτυπήματα εναντίον της ισπανικής αποστολής και δύο ιαπώνων διπλωματών κάνουν εμφανές ότι ο δρόμος της ειρήνης για το Ιράκ είναι μακρύς και δύσβατος.

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τον Τζορτζ Μπους, που έως τις αρχές Δεκεμβρίου βλέπει το Ιράκ να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για τη δημοτικότητα του.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται σε αγροικία κοντά στην Τικρίτ.

Άγνωστο είναι ακόμη ποιος τον κατέδωσε και ποια θα είναι η τύχη του.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια προσωρινή ανάσα για την κυβέρνηση Μπους.

Προσωρινή, επειδή οι βομβιστικές ενέργειες που ακολουθούν διαψεύδουν τις αρχικές ελπίδες εκτόνωσης της κατάστασης.

Οι ρεαλιστές, μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση θεωρούν την σύλληψη του έκπτωτου προέδρου ως ένα αισιόδοξο ιντερλούδιο στη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

2003: Η επιστροφή της αλ-Κάιντα

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Επαναδραστηριοποιείται κατά τα φαινόμενα η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ενώ το κεφάλαιο Ιράκ όχι μόνο δεν δείχνει να ολοκληρώνεται αλλά μας οδηγεί σε ολοένα και διαφορετική τροπή, σε περίπλοκους ατραπούς, ο πόλεμος και η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος γίνεται το έναυσμα ενός έντονου διαλόγου σε διεθνές επίπεδο.

Τα κίνητρα που επικαλείται η αμερικανική κυβέρνηση-όπλα μαζικής καταστροφής και διεθνής τρομοκρατία- δεν πείθουν ούτε τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο.

Επιπλέον, η εκστρατεία εναντίον του Ιράκ αναβιώνει τα θαμμένα βαθιά στην ιστορική μνήμη, αντι-αποικιακά αντανακλαστικά.

Στην πλειοψηφία τους οι μουσουλμανικές χώρες αξιολογούν την κατάληψη του Ιράκ, ως την απαρχή μιας σύγχρονης σταυροφορίας, εφαρμογή στην πράξη της Σύγκρουσης των Πολιτισμών, της θεωρίας του αμερικανού ιστορικού Σάμιουελ Χάντιγκτον.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δεν βρέθηκαν και είναι πολύ αμφίβολο ότι θα βρεθούν.

Η αφύπνιση της αλ-Κάιντα

Παράλληλα, η επιχείρηση Ιράκ βγάζει από τη χειμερία νάρκη την αλ-Κάιντα ενώ ο φυγόδικος ηγέτης της, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, κάνει και πάλι την εμφάνισή του με μηνύματα και φετφάδες κατά της «αλλόθρησκης» Δύσης και των μουσουλμάνων συμμάχων της.

Ανησυχία προκάλεσαν οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Βομβιστικές επιθέσεις με τη σφραγίδα της οργάνωσης, συγκλονίζουν το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων στο Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Μάιο, αφήνουν 34 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι επιθέσεις ανησυχούν σοβαρά το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προειδοποιεί για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα της αλ-Κάιντα ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ.

Το Νοέμβριο μια νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ σκοτώνει 20 ανθρώπους και προκαλεί ένα λυσσαλέο κυνηγητό των αρχών για τον εντοπισμό των τοπικών συνεργατών αλ-Κάιντα.

Ο οίκος των Σαούντ στο στόχαστρο

Είναι γνωστό πως εκτός από τις ΗΠΑ ο μεγάλος εχθρός του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι το Σαουδαραβικό καθεστώς.

Η ανατροπή του είναι μέσα στους άμεσους στόχους του.

Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

«Ο επιθέσεις καταδεικνύουν πως οι τρομοκράτες είναι ειδεχθείς εγκληματίες αποστερημένοι από όλες τις αρχές και τις αξίες του Ισλάμ. Είναι όντα αποκτηνωμένα που επιδιώκουν το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας», δήλωνε μετά την επίθεση του Νοεμβρίου στο Ριάντ ο Σαουδάραβας μονάρχης Πρίγκιπας Αμπτάλα.

Η εχθρότητα του Οσάμα μπιν Λάντεν και των φανατικών που τον ακολουθούν, έναντι του Σαουδαραβικού καθεστώτος, πάει, χρονικά αρκετά χρόνια πίσω.

Συγκεκριμένα στις αρχές του '90, όταν η δυναστεία των Σαούντ συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του Περσικού, το 1991.

Είναι τότε που σπάει ο κρίκος που συνέδεε τον μπιν Λάντεν με το ουαχαμπικό καθεστώς του Ριάντ, καθεστώς γνωστό για τις φονταμενταλιστικές του αρχές και πρακτικές που, ωστόσο, του παρέσχε άπλετη υλική και ηθική υποστήριξη στην δεκαετία του '80, όταν ο μπιν Λάντεν εντάχθηκε στις γραμμές των Αφγανών μουτζαχεντίν του πολεμούσαν το μαρξιστικό καθεστώς της Καμπούλ και τους σοβιετικούς εισβολείς.

Προειδοποιήσεις;

Και αν πολλοί ερμήνευσαν τις επιθέσεις στο Ριάντ που, αναμφισβήτητα, φέρουν τη σφραγίδα της αλ-Κάιντα, ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών του μπιν Λάντεν με τους ομοϊδεάτες του βασιλικού οίκου των Σαούντ, τα επόμενα κτυπήματα της αλ-Κάιντα, χρήζουν εντελώς διαφορετικής ερμηνείας

Το Μάιο, διαδοχικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο και σε ένα εστιατόριο συγκλονίζουν το κέντρο της Καζαμπλάνκα, στο Μαρόκο.

Στόχος των βομβιστών στο Μαρόκο ήταν και ένα εστιατόριο

Συνολικός απολογισμός: 45 νεκροί.

Στα τέλη Νοεμβρίου και σε διάστημα μιας εβδομάδος η αλ-Κάιντα χτυπά τρεις στόχους στην Κωνσταντινούπολη σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες.

Πρώτος είναι η εβραϊκή συναγωγή. Το κτίριο τινάζεται στον αέρα σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πάνω από 100 εβραίους πιστούς.

Μια εβδομάδα μετά, δύο διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες εκρήξεις καταστρέφουν τα γραφεία της τράπεζας HSBC και το βρετανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ των νεκρών και ο Βρετανός πρόξενος.

Γιατί η Τουρκία;

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο της αλ-Κάιντα, επεχείρησε να απαντήσει ο Ακίν Αλπτούνα, Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο.

«Η Τουρκία είναι ανοιχτή κοινωνία, μια χώρα με κοσμικό και δημοκρατικό καθεστώς. Ως εκ τούτου βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης-Ανατολής. Το μήνυμα των τρομοκρατών είναι ξεκάθαρο. Στόχος τους δεν είναι μόνο τα αμερικανικά ή βρετανικά συμφέροντα αλλά και οι δημοκρατικές κοινωνίες», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Μήπως όμως η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί η Τουρκία;» είναι περισσότερο περίπλοκη;

Μήπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι προειδοποίηση όχι μόνο για τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της Άγκυρας αλλά βάλλουν ευθέως μια φιλο-ισλαμική κυβέρνηση που δεν πληροί τα ιδεολογικά κριτήρια των φανατικών της αλ-Κάιντα;

Τα ερωτήματα για το θέμα αυτό παραμένουν. Όσο η πληγή που άνοιξε ο πόλεμος στο Ιράκ παραμένει ανοιχτή, τέτοια ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα.

Ιράκ 2003

Οι εξελιξεις του πολέμου που σημάδεψε τη χρονιά

Μέση Ανατολή: Σημείο Μηδέν

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καθηλωμένοι στην κρίση

Ο «άξονας του κακού»;

Εκπλήξεις από Ιράν, Λιβύη και Βόρεια Κορέα

Ευρώπη

Εξελίξεις και διχασμοί εντός και εκτός Κοινότητας το 2003


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 20.000 νεκροί στο Ιράν

Πάνω από 50.000 οι τραυματίες

Ιρανοί επίσημοι λένε πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν ξεπερνά τις 20.000.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζει ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν που απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι

Στο επίκεντρο του σεισμού -και της καταστροφής- βρέθηκε η αρχαία πόλη Μπαμ, ένα από τα λίκνα του περσικού πολιτισμού.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι του αρχαίου κόσμου θεωρείται η Μπαμ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, Μοχάμεντ Αλί Καρίμι δήλωσε ότι δυο νοσοκομεία και το ιστορικό κέντρο της πόλης -ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ιράν και πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο- ισοπεδώθηκαν, το ίδιο και το 60% των πλινθόκτιστων σπιτιών της.

Η αρχαία Μπαμ, που αποτελούσε σταθμό για τα καραβάνια που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού», ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για το κάστρο της που είχε χτιστεί εδώ και 2.000 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο πλινθόκτιστο συγκρότημα στον κόσμο.

Το μέγεθος της ζημιάς στο κάστρο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, εκφράζονται όμως φόβοι ότι το κάστρο -θεωρούμενο ένα από τα διαμάντια της αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου- έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Το Ιράν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1991 ο Εγκέλαδος έχει προκαλέσει το θάνατο 17.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53.000.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί άλλοι πέντε Αμερικανοί στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στόχος επιθέσεων στο Ιράκ

«Μαύρα» τα Χριστούγεννα για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, καθώς το τελευταίο 24ωρο πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις.

Tρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ένας εξ΄αυτών μάλιστα έχασε τη ζωή του τη στιγμή που προσπαθούσε να απενεργοποιήσει τη βόμβα.

Μερικές ώρες νωρίτερα, τη νύχτα των Χριστουγέννων, άλλοι δυο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με όλμους στην πόλη Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης.

Τρεις ακόμα στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχθηκε επίθεση από ενόπλους.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από τότε που ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών την 1η Μαΐου του 2003 ανέρχεται πλέον σε 211.

Δημοσιογράφοι από τη Δύση λένε ότι το πρόσφατο κύμα των επιθέσεων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων είναι το μεγαλύτερο από τότε που συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Η απόφαση για αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Στο μεταξύ, καθ΄οδόν προς το Ιράκ για να ενισχύσει τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκεται το πρώτο κλιμάκιο Ιαπώνων στρατιωτών.

Η ανθρωπιστική αποστολή στην οποία θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δεκάδες Ιρακινούς στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και πέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους εναντίον του αρχηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης τη νύχτα των Χριστουγέννων, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Ουδέν νεώτερον» από το Μπιγκλ

Αγωνιούν αλλά και αισιοδοξούν οι επιστήμονες

Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του διαστημικού οχήματος Μπιγκλ 2 που ανεμένετο να έχει προσεδαφισθεί στον πλανήτη Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο «Τζοντρέλ» στη βόρειο Αγγλία δεν έχει λάβει ακόμα κανένα σήμα από το Μπιγκλ.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το μικροσκοπικό όχημα ίσως δώσει σημεία ζωής αργότερα.

Θεωρούν δε ακόμα πιθανό το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει το Μπιγκλ με το μητρικό του σκάφος, το «Μαρς Εξπρές» που έχει ήδη τεθεί σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη».

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι της αποστολής λένε ότι ακόμα κι αν το Μπιγκλ 2 δεν βρεθεί, το «Μαρς Εξπρές» θα είναι σε θέση να δώσει σημαντικά στοιχεία για τον Άρη.

Τα σενάρια της σιωπής

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος, Κόλιν Πίλιντζερ, συνέκρινε την προσπάθεια επικοινωνίας με το Μπιγκλ με την προσπάθεια επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο σε απόσταση 400 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τη μέχρι στιγμής... σιωπή του Μπιγκλ, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να έχει συντριβεί και τα κομμάτια του να έχουν σκορπιστεί στην επιφάνεια του Άρη.

Άλλα, λιγότερο δυσοίωνα σενάρια είναι:

-Να έχει καθυστερήσει η μετάδοση του σήματος του Μπιγκλ λόγω προβλήματος στα συστήματα των υπολογιστών

-Να μη βρίσκεται στη σωστή θέση η κεραία του οχήματος

-Να έχει υποστεί σημαντική βλάβη κατά την προσεδάφιση

Αποστολή του διαστημικού σκάφους είναι να ψάξει για ενδείξεις ζωής στον πλανήτη.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 17:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινός στρατός εναντίον διαδηλωτών

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την ανέγερση του τείχους ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη τραυματίζοντας δύο ειρηνιστές διαδηλωτές -έναν Ισραηλινό και μια Αμερικανίδα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε διαδήλωση εκατοντάδων ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για το τείχος που κτίζουν οι Ισραηλινοί γύρω από τη Δυτική Όχθη.

Αξιωματούχος του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν οι διαδηλωτές επεχείρησαν να ρίξουν μια μεταλλική πύλη στο τείχος.

Οι διαδηλωτές λένε πως δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση από τους Ισραηλινούς και πως σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε η ασφάλεια των στρατιωτών.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Eλληνική βοήθεια προς το Iράν

Tην συμπαράστασή του προς τους σεισμοπαθείς εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ K. Καραμανλής

Oικονομική βοήθεια αποστέλλει η Eλλάδα προς του σεισμοπαθείς του Iράν, ενώ είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης με ειδικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου αποστέλλεται άμεσα βοήθεια ύψους 250.000 ευρώ προς τους σεισμοπαθείς του Ιράν.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Γιώργο Φλωρίδη και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας για την αποστολή ειδικής ομάδας διάσωσης της ΕΜΑΚ, εφόσον ζητηθεί από τις ιρανικές αρχές.

Eξάλλου, στην πληγείσα από το φονικό σεισμό περιοχή του Ιράν προετοιμάζεται για να μεταβεί κλιμάκιο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Ήδη, η ΕΟΔ κίνησε τις διαδικασίες προετοιμασίας για την αποστολή του κλιμακίου, μέσω του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας μας στο Ιράν.

Tέλος, συλλυπητήριο τηλεγράφημα, στο οποίο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Ιράν, απέστειλε στον πρόεδρο της χώρας Μοχάμαντ Χαταμί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνα: «Ζώνη θανάτου» από τοξικό αέριο

Μερικοί από τους επιζώντες σε νοσοκομείο της περιοχής

Τουλάχιστον 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους απο διαρροή δηλητηριώδους αερίου σε κοίτασμα πετρελαίου στη νοτιοδυτική Κίνα, σε ένα από τα χειρότερα εργατικά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί έ στη χώρα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν μετατραπεί σε «ζώνη θανάτου».

Τετρακόσιοι περίπου άνθρωποι νοσηλεύονται -με συμπτώματα δηλητηρίασης και χημικά εγκαύματα- και πάνω απο 40 χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων στην ορεινή περιοχή του Τσονγκίνγκ, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους το κακό οδικό δίκτυο και οι δυσκολίες στην επικοινωνία δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί αγωνίζονται να σταματήσουν τη διαρροή περισσότερων τοξικών καπνών.

Αναγκάστηκαν όμως να αναβάλουν την επιχείρηση σφραγίσματος του φρεατίου από το οποίο διέρρευσε το δηλητηριώδες αέριο.

Εργατικά ατυχήματα

Το κοίτασμα στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας.

Η χώρα έχει αποκτήσει κακή φήμη για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις βιομηχανίες της.

Κάθε μήνα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος, έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι -κατά μέσο όρο- σε εργατικά ατυχήματα.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Χιλιάδες οι νεκροί από τον σεισμό στο Ιράν

H πόλη Μπαμ εθεωρείτο από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια του αρχαίου κόσμου

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν .

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί είναι πέντε με έξι χιλιάδες, ενώ γίνεται λόγος για 30.000 τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζει ο πρόεδρος Χαταμί του Ιραν που απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινοτητα. Η

Μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν είναι η Ελλάδα, η Ρωσία και η Γερμανία.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι

Στο επίκεντρο του σεισμού -και της καταστροφής- βρέθηκε η αρχαία πόλη Μπαμ, ένα από τα λίκνα του περσικού πολιτισμού.

Ο κυβερνητης της επαρχίας Κερμάν Μοχάμεντ αλ Κδήλωσε ότι δυο νοσοκομεια και το ιστορικό κέντρο της πόλης -ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ιράν και πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο- ισοπεδώθηκαν, το ίδιο και το 60% των πλινθόκτιστων σπιτιών της.

Η αρχαία Μπαμ, που αποτελούσε σταθμό για τα καραβάνια που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού», ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για το κάστρο της που είχε χτιστεί εδώ και 2.000 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο πλινθόκτιστο συγκρότημα στον κόσμο.

Το μέγεθος της ζημιάς στο κάστρο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, εκφράζονται όμως φόβοι ότι το κάστρο -θεωρούμενο ένα από τα διαμάντια της αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου- έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Το Ιράν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1991 ο Εγκέλαδος έχει προκαλέσει το θάνατο 17.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53.000.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται ως η μεγαλύτερη φρικαλεότητα που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά από πολύμηνες διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση των Σέρβων της Βοσνίας ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της σφαγής περισσότερων από 7.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η επιτροπή θα αποτελείται από πέντε Σέρβους και ένα μουσουλμάνο και έναν εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας που θα διοριστεί από τον ανώτατο εντεταλμένο του ΟΗΕ στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν.

Αποστολή της είναι να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες της σφαγής με στόχο την εθνική συμφιλίωση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Εκτιμάται ότι η επιτροπής θα παραδώσει την τελική της έκθεση για τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα τον Απρίλιο.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων ευθύνονταν για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα που θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη φρικαλεότητα που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετοί κατηγορούμενοι για τη σφαγή κρατούνται στη Χάγη για να δικαστούν από το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει πάντως ότι πολλοί από τους Σερβοβόσνιους πολιτικούς παρουσιάζονται απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις τους.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Eλληνική βοήθεια προς το Iράν

Tην συμπαράστασή του προς τους σιεσμοπαθείς εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ K. Καραμανλής

Oικονομική βοήθεια αποστέλλει η Eλλάδα προς του σεισμοπαθείς του Iράν, ενώ είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης με ειδικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου αποστέλλεται άμεσα βοήθεια ύψους 250.000 ευρώ προς τους σεισμοπαθείς του Ιράν.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Γιώργο Φλωρίδη και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας για την αποστολή ειδικής ομάδας διάσωσης της ΕΜΑΚ, εφόσον ζητηθεί από τις ιρανικές αρχές.

Eξάλλου, στην πληγείσα από το φονικό σεισμό περιοχή του Ιράν προετοιμάζεται για να μεταβεί κλιμάκιο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Ήδη, η ΕΟΔ κίνησε τις διαδικασίες προετοιμασίας για την αποστολή του κλιμακίου, μέσω του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας μας στο Ιράν.

Tέλος, συλλυπητήριο τηλεγράφημα, στο οποίο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Ιράν, απέστειλε στον πρόεδρο της χώρας Μοχάμαντ Χαταμί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Νεκροί άλλοι τέσσερις Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στόχος επιθέσεων στο Ιράκ

«Μαύρα» τα Χριστούγεννα για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, καθώς το τελευταίο 24ωρο τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις.

Ειδικότερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο στην πόλη Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης και εξερράγη την ώρα που περνούσε η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν.

Άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε έξω από την ίδια πόλη τη στιγμή που προσπαθούσε να απενεργοποιήσει μια βόμβα.

Μερικές ώρες νωρίτερα, τη νύχτα των Χριστουγέννων, άλλοι δυο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με όλμους στην Μπακούμπα.

Τρεις ακόμα στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχθηκε επίθεση από ενόπλους.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από τότε που ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών την 1η Μαΐου του 2003 ανέρχεται πλέον σε 210.

Δημοσιογράφοι από τη Δύση λένε ότι το πρόσφατο κύμα των επιθέσεων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων είναι το μεγαλύτερο από τότε που συνελλήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Η απόφαση για αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Στο μεταξύ, καθ΄οδόν προς το Ιράκ για να ενισχύσει τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκεται το πρώτο κλιμάκιο Ιαπώνων στρατιωτών.

Η ανθρωπιστική αποστολή στην οποία θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δεκάδες Ιρακινούς στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και πέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους εναντίον του αρχηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης τη νύχτα των Χριστουγέννων, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Εφικτή η εκεχειρία με Παλαιστινίους»

Κατεστραμμένο από τις ισραηλινές ρουκέτες στη Γάζα το αυτοκίνητο του στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Στρατηγός Μοσέ Γιααλόν δήλωσε ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη εκεχειρίας με τις παλαιστινιακές οργανώσεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Η διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη, αλλά θεωρώ ότι έχουμε περάσει το σημείο των βιαιότερων συγκρούσεων», είπε ο κ. Γιααλόν σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ».

«Τώρα δεν μας μένει παρά να προχωρήσουμε με προσεκτικούς ελιγμούς στη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες...»

Δεν μας μένει παρά να προχωρήσουμε με προσεκτικούς ελιγμούς στη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Στρατηγός Μοσέ Γιααλόν, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Ισραήλ

Η εκτίμηση του κ. Γιααλόν, πάντως, συνέπεσε με την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων.

Ισραηλινά ελικόπτερα σκότωσαν με ρουκέτες έξι ανθρώπους στην πόλη της Γάζας την ημέρα των Χριστουγέννων.

Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται και ανώτερο στέλεχος της ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Λίγο αργότερα, τέσσερις Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, την πρώτη μετά από δυο μήνες.

Αντίποινα

Πολλοί στο Ισραήλ δεν συμφωνούν με την αισιόδοξη πρόβλεψη του κ. Γιααλόν, εκτιμώντας ότι τα τελευταία βίαια επεισόδια διακόπτουν ένα τρίμηνο διάστημα σχετικής ηρεμίας στη Μέση Ανατολή και καταφέρνουν ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες της αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η επίθεση του Τελ Αβίβ ίσως να φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στην λήψη «μονομερών μέτρων», όπως προειδοποίησε προ ημερών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε περίπτωση που δεν σημειωθεί άμεσα πρόοδος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη.

Σύμφωνα άλλωστε με άλλες πηγές, οι Ισραηλινοί ως αντίποινα θα βάλουν στο στόχαστρό τους στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης -της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Χιλιάδες οι νεκροί από τον σεισμό στο Ιράν

Οι υλικές ζημιές λόγω του σεισμού είναι μεγάλες

Χιλιάδες είναι οι νεκροί στο νοτιοανατολικό Ιράν από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την ιστορική πόλη Μπαμ τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2.000 ανθρώπων, θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Άλλες πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει έως και τους δέκα χιλιάδες.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το 60% των πλινθόκτιστων σπιτιών της πόλης Μπαμ κατέρρευσαν κι ότι πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα θαμμένοι μέσα στα ερείπια, όπου τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, Μοχάμεντ αλ Καρίμι, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε για την έκταση των υλικών ζημιών.

Αρχιτεκτονικό διαμάντι

Πρόσθεσε όμως ότι το ιστορικό τμήμα της πόλης - ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ιράν και πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο - έχει καταστραφεί.

Η αρχαία πόλη Μπαμ, που αποτελούσε σταθμό για τα καραβάνια που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για το κάστρο της που είχε χτιστεί εδώ και 2.000 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο πλινθόκτιστο συγκρότημα στον κόσμο.

Το μέγεθος της ζημιάς στο κάστρο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, εκφράζονται όμως φόβοι ότι το κάστρο -θεωρούμενο ένα από τα διαμάντια της αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου- έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Το Ιράν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1991 ο Εγκέλαδος έχει προκαλέσει το θάνατο 17.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53.000.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκτός δράσης» οι βομβιστές της Κωνσταντινούπολης

Για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 35 άτομα

Οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν την ομάδα που ήταν υπέυθυνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν «από πυρήνα που συνδέεται με το δίκτυο της αλ Κάιντα».

«Ο πυρήνας αυτός τέθηκε τώρα εκτός δράσης και το ενδεχόμενο άλλων τρομοκρατικών ενεργειών έχει αποτραπεί», υπογράμμισε.

Κατά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου σε δυο συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη, το βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο κ. Γκιουλέρ είπε ακόμη ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 35 ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις, ενώ εκκρεμεί η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος άλλων δέκα, οι οποίοι έχουν σταλεί σε δικαστήριο εθνικής ασφαλείας.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες για την έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις .

Νωρίτερα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τις επιθέσεις, βρήκαν πάνω από 500 τόνους εκρηκτικών στην Κωνσταντινούπολη.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

Οι υλικές ζημιές λόγω του σεισμού είναι μεγάλες

Ισχυρός σεισμός έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Μπαμ και όπως είπε Ιρανός αξιωματούχος πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος.

Τα διεθνή ειδησεογραγικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι πολλά άτομα έχουν ταφεί κάτω από τα ερείπια.

Οι υλικές ζημιές στην πόλη Μπαμ είναι μεγάλες είπε ο Ιρανός αξιωματούχος Μοχάμεντ Αλί Καρίμι.

O αξιωματούχος που είναι κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν είπε ότι το ιστορικό τμήμα της πόλης - πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο - έχει καταστραφεί.

Ανταποκριτής του ΒBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τα πλινθόκτιστα σπίτια της περιοχής, κατασκευασμένα με τούβλα από λάσπη, θα καταστράφηκαν τελείως λόγω της έντασης του σεισμού.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κίνα

Μερικοί από τους επιζώντες σε νοσοκομείο της περιοχής

Οι αρχές στην Κίνα συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων μετά τη διαρροή δηλητηριωδών αερίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 190 άνθρωποι.

Οι αρχές έχουν πυροδοτήσει τα αέρια για να σταματήσουν τη διαρροή, ανέβαλαν όμως προς το παρόν το σφράγισμα της πηγής φυσικού αερίου στην επαρχία Γκουαντονγκμπέϊ.

Θα γίνουν προσπάθειες να κλείσει η ρωγμή που παρουσιάσθηκε στην πηγή του φυσικού αερίου με τσιμέντο το Σάββατο.

Εκατονδάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα τοπικά νοσοκομεία. Οι ασθενείς έχουν δηλητηριασθεί ή πάσχουν από εγκαύματα.

Περισσότεροι από 40 χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταδίδουν οι ανταποκριτές .


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Νεκροί άλλοι δύο Αμερικανοί

Το ξενοδοχείο Σέρατον στη Βαγδάτη μετά την επίθεση με πύραυλο

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους. Η επίθεση έγινε στη βάση τους βόρεια της Βαγδάτης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα των Χριστουγέννων στη βάση Μπακούμπαχ 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Τέσσερις άλλοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν, εκπρόσωπος όμως του αμερικανικού στρατού είπε ότι τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από τότε που ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών την 1η Μαΐου του 2003 ανέρχεται σε 208.

Δύο πύραλοι εδάφους αέρος κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια έρευνας δυτικά της Βαγδάτης.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Βαγδάτη τις τελευταίες 24 ώρες.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι είναι και 5 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του αρχηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης τη νύχτα των Χριστουγέννων


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

Ισχυρός σεισμός έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Μπαμ και όπως είπε Ιρανός αξιωματούχος πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος.

Τα διεθνή ειδησεογραγικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι πολλά άτομα έχουν ταφεί κάτω από τα ερείπια.

Οι υλικές ζημιές στην πόλη Μπαμ είναι μεγάλες είπε ο Ιρανός αξιωματούχος Μοχάμεντ Αλί Καρίμι.


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 03:19 (Ώρα Λονδίνου)

Καμία επαφή από το Μπιγκλ 2

«Τηλεφώνησε στο σπίτι», ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Μίρορ.

Κατά τα πάσα πιθανότητα το Μπιγκλ 2 έχει προσεδαφισθεί στον Άρη αλλά δεν έστειλε σήμα στη Γή ότι έφθασε στον «κόκκινο πλανήτη», γράφει η Μίρορ.

Ο καθ. Κόλιν Πίλιντζερ που είναι επικεφαλής του προγράμματος για την εξερεύνηση του Άρη από το διαστημικό όχημα επιμένει ότι το Μπίγκλ 2 έχει προσεδαφισθεί στον Άρη.

«Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Συνεχίζουμε να αναζητούμε το Μπιγκλ», υπογράμμισε ο καθ. Πίλιντζερ μετά την αδυναμία του Μπιγκλ να στείλει σήμα στη Γη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ήταν απογοητευμένοι όταν δεν έλαβαν το σήμα που περίμεναν από το Μπιγκλ 2 , γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οι ερευνητές στο κέντρο ελέγχου στη Βρετανία έκαναν σαφές ότι υπήρχαν πολλές ελπίδες να γίνει η επαφή με το διαστημικό σκάφος , επισημαίνει ο επιστημονικός συντάκτης της Τέλεγκραφ.

Οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το ισχυρό ραδιοτηλεσκόπειο Jordell Bank για να ακούσουν - «κάποιο αχνό σήμα από το Μπιγκλ 2», γράφει η Τέλεγκραφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.