Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-20

  1. Αφγανιστάν: Αλλαγή στρατηγικής ΗΠΑ
  2. «Παλιοί φίλοι» του Σαντάμ
  3. Καταιγισμός δημοσκοπήσεων
  4. «Παράθυρο» Μητσοτάκη για Σαμαρά
  5. Επαίνους στην Λιβύη
  6. Άρχισαν συνομιλίες για τον αφοπλισμό
  7. Λιβύη: Αλλαγή πορείας
  8. Στήριξη Μπερλουσκόνι σε Παρμαλάτ
  9. «Φίλια πυρά» στο Ιράκ
  10. «Ιστορική» απόφαση για αφοπλισμό
  11. Επεξεργασία σεναρίων για το «μεγάλο χτύπημα»
  12. Επαίνους στην Λιβύη
  13. Η εξερεύνηση του Αρη από την Βρετανία
  14. Τέλος εποχής για Μπατατούδη στον ΠΑΟΚ
  15. Ιστορική συμφωνία για τους Σέρβους της Κροατίας
  16. Στο δικαστήριο το Ισραήλ για το τείχος
  17. Επαίνους στην Λιβύη
  18. Αφοπλισμός της Λιβύης

Αφγανιστάν: Αλλαγή στρατηγικής ΗΠΑ

Οι αντάρτες των Ταλεμπάν εξακολουθούν τις επιθέσεις στα νότια και ανατολικά της χώρας

O νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν υποσχέθηκε σημαντικές αλλαγές στην στρατηγική του αμερικανικού στρατού στην χώρα.

Καθώς ανταρτικές ομάδες των Ταλεμπάν δρουν στα νότια και ανατολικά του Αφγανιστάν ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπάρνο είπε ότι θα δημιουργηθούν «βάσεις ανοικοδόμησης της χώρας», όπως τις αποκάλεσε, στις πλέον ανασφαλείς περιοχές.

Σε συνέντευξη του στο Ασσόσιετεντ Πρες ο αμερικανός στρατηγός είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κενό ασφαλείας με την αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων από αυτές τις περιοχές, ένα κενό ασφαλείας που θα καλύψει ο αμερικανικός στρατός.

Υποσχέθηκε δε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 12 τέτοιες βάσεις, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στις επαρχίες Ζαμπούλ και Ορουζγκάν όπου μαίνονται επιχειρήσεις ανταρτών.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν.

Μέχρι τώρα ο αμερικανικός στρατός ήταν κυρίως αναπτυγμένος σε ασφαλείς περιοχές

Την περασμένη εβδομάδα ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει ότι ο ΟΗΕ ίσως αναγκασθεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Παλιοί φίλοι» του Σαντάμ

O Ζακ Σιράκ είχε δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον πρώην ιρακινό ηγέτη

Η δίκη του Σαντάμ Χουσείν θα ξεσκεπάσει τα εγκλήματα κατά του ιρακινού λαού αλλά ταυτόχρονα θα θυμίσει ότι κάποτε είχε ισχυρούς φίλους και έξω από το Ιράκ στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC η κατάθεση του πρώην ισχυρού άνδρα του Ιράκ θα επιφέρει αμηχανία σε χώρες και πολιτικούς ηγέτες που στο παρελθόν είτε έμμεσα είτε άμεσα τον υποστήριξαν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του Σαντάμ Χουσείν όσον αφορά τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ρωσία

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε συνεχίζει ο διπλωματικός μας συντάκτης ότι ο ισχυρότερος σύμμαχος του πρώην καθεστώτος ήταν η Σοβιετική Ένωση που είχε εξοπλίσει το Ιράκ με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυραύλους Σκουντ.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη χρωστάει δισεκατομμύρια δολάρια στην Ρωσία από τις αγορές αυτών των οπλικών συστημάτων.

Γαλλία

Και η Γαλλία ήταν από τους σημαντικούς εταίρους του Σαντάμ Χουσείν στην πώληση όπλων.

Το 1974 ο Ζακ Σιράκ όταν ήταν πρωθυπουργός συνάντησε τον Σαντάμ Χουσείν στην Βαγδάτη και μάλιστα τον κάλεσε στο Παρίσι όπου τον ξενάγησε σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Οι δυο άνδρες διαπραγματεύθηκαν την πώληση δυο γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο ένα εκ των δυο καταστράφηκε από την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ το 1981 καθώς οργίαζαν οι φήμες ότι το Ιράκ ετοιμαζόταν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Το Παρίσι ανέλαβε να πουλήσει στην Βαγδάτη 133 μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ και πιστεύεται ότι κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80, το 60% των γαλλικών εξαγωγών όπλων είχαν προορισμό το Ιράκ.

Το 1987 δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα επιστολή του Ζακ Σιράκ προς τον Σαντάμ Χουσείν που ξεκινούσε αποκαλώντας τον ιρακινό ηγέτη «Αγαπητέ μου φίλε».

ΗΠΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του80 ο «μεγάλος εχθρός» της Ουάσιγκτον στην περιοχή ήταν το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το Ιράκ σαν αντίβαρο στην Τεχεράνη.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντά τον Σαντάμ Χουσείν στην Βαγδάτη

Το 1983 είχε γίνει γνωστό ότι το Ιράκ είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο κατά του Ιράν. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα αρχεία του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών.

Παρ΄όλα αυτά, ο τότε πρόεδρος Ρήγκαν ήθελε να συνεχίσει την υποστήριξη του προς το Ιράκ.

Στα πλαίσια αυτά έστειλε τον νυν υπουργό αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Βαγδάτη ο οποίος μετέφερε προσωπικό μήνυμα του αμερικανού προέδρου προς τον Σαντάμ Χουσείν.

Τα πρακτικά της συνάντησης Ράμσφελντ-Χουσείν δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από ένα ερευνητικό κέντρο, το National Security Archive.

Στα πρακτικά αναφέρεται: « Ο Ράμσφελντ τόνισε στον Σαντάμ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ έχουν κοινά συμφέροντα στο να εμποδίσουν τον επεκτατισμό του Ιράν και της Συρίας».

«Ο Σαντάμ Χουσείν έδειξε εμφανώς ικανοποιημένος από την επιστολή του αμερικανού προέδρου και την επίσκεψη Ράμσφελντ», υπογραμμίζεται στα επίσημα πρακτικά.

Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στις αμερικανικές ανησυχίες για την χρησιμοποίηση χημικών όπλων όπως ισχυρίσθηκε ο κύριος Ράμσφελντ σε συνέντευξη του στο CNN το 2002.

Εάν ο Σαντάμ Χουσείν το θελήσει τότε έχει την δυνατότητα κατά την διάρκεια της απολογίας του να δημιουργήσει προβλήματα στους πρώην φίλους του και σημερινούς εχθρούς του σχολιάζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Καταιγισμός δημοσκοπήσεων

Μικρή μείωση της διαφοράς για τον Κώστα Σημίτη

Πολλαπλά συμπεράσματα εξάγονται από τις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο και ανεβάζουν σημαντικά το πολιτικό θερμόμετρο, ένα 24ωρο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση του Βήματος

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Kαπα Research, που διενεργήθηκε από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 15 του μήνα, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται με 7,3 μονάδες του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,7%, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 3%, ο ΛΑΟΣ 2,5% και το ΔΗΚΚΙ 2,1%.

Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, υπερέχοντας του Κ. Καραμανλή κατά 1,2%. Το 38,3% θεωρεί τον Κ. Σημίτη καταλληλότερο έναντι του 37,1% που προκρίνει τον Κ. Καραμανλή.

Στην ερώτηση «πόσο πιστεύετε ότι ωφελεί το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι θα κατεβεί στις εκλογές με αρχηγό τον κ. Σημίτη», οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν «πολύ» σε ποσοστό 49,6% και «αρκετά» σε ποσοστό 29,6%.

Ο Κ. Στεφανόπουλος παραμένει δημοφιλής (91%). Ακολουθούν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (65,7%) και ο Απόστολος Κακλαμάνης (57,7%).

Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Γ. Παπανδρέου και στα στελέχη της ΝΔ, η Ντόρα. Μπακογιάννη.

Η δημοσκόπηση της Καθημερινής

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, που διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 13 Δεκεμβρίου για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται με 7,8 μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,2%, το ΠΑΣΟΚ 30,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ με 2,4% και ο ΛΑΟΣ 2,2%.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη ή τον Γιώργο Παπανδρέου, η πλάστιγγα κλείνει προς τον υπουργό Εξωτερικών με 34,3% έναντι 30,4% του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο Κ. Σημίτης προηγείται κατά 1,8% του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 38,1% των προτιμήσεων, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ το 36,3%.

Η δημοσκόπηση του «Παρόν»

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της ALCO που διενεργήθηκε για το «Παρόν της Κυριακής», στο ερώτημα «με ποιον αρχηγό έχει περισσότερες πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές», το 59,6% των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά με τον Σημίτη και το 34,4% με τον Παπανδρέου.

Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντώντας στο ίδιο ερώτημα δίνουν προβάδισμα στον υπουργό Εξωτερικών με 47,6% έναντι 30,7% του πρωθυπουργού.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα δυσκολεύει την περίπτωση η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 44,5% απαντά από λίγο ως καθόλου, ενώ το 37,6% πιστεύει από αρκετά ως πολύ και 17,9% δεν απαντά.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για Σαμαρά

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στην Ν.Δ

Διατεθειμένος να άρει το βέτο, στο θέμα της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, φαίνεται πως είναι ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του κατά τη διάρκεια γεύματος του Οικονομικού Επιτελείου του κόμματος.

«Σε αυτές τις εκλογές ο Σαμαράς θα μείνει εκτός ΝΔ. Είναι οριστικό. Μετά τις εκλογές μπορεί να πάρει κυβερνητική θέση. Θα δούμε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του κ. Σαμαρά που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη «Καθημερινή».

Σημείωσε ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή, τμήμα της βάσης της ΝΔ αντιδρά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Α. Σαμαρά και εκτίμησε πως μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι ηπιότερα για τον πρόεδρο της ''Πολιτικής Άνοιξης'' εφόσον έχει κάνει και την αυτοκριτική του.

Σαμαράς: «Έχω κάνει την αυτοκριτική μου»

Στη συνέντευξη ο κ. Σαμαράς γνωστοποιεί την πρόθεσή του να επιστρέψει άνευ όρων στη Νέα Δημοκρατία, εάν κληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

«Δεν ξέρω αν θα πολιτευτώ τώρα, ξέρω ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή στον τόπο», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «θα βοηθήσω την παράταξη όπως έκανα και το 2000».

Ο πρόεδρος της -αδρανούσης- Πολιτικής Άνοιξης παραδέχεται ότι θα χειριζόταν διαφορετικά ορισμένα πράγματα, ότι δεν θα διακινδύνευε να βάλει την τότε κυβέρνηση στον «πειρασμό» των πρόωρων εκλογών και δηλώνει ότι σέβεται εκείνους που έχουν πικρίες από τον ίδιο.

«Όλα τα έχω σκεφτεί, και έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Η ιστορία γράφεται όμως μία φορά. Δεν ξαναγράφεται», αναφέρει.

Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να μιλήσει για τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Όσον αφορά τον Κ. Μητσοτάκη αν μιλήσω για τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του θα μου καταλογιστεί σκοπιμότητα, αν μιλήσω για τις αντιφάσεις και τα ελαττώματά του θα μου καταλογιστεί εμπάθεια».

Τέλος, δηλώνει πως αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πικρίες, αλλά σημειώνει ότι και ο ίδιος έχει πικραθεί γιατί συκοφαντήθηκε για ανυπόστατα πράγματα. «Το θέμα είναι αν μπορούμε να δούμε πέρα από τις ανθρώπινες πικρίες μας. Αλίμονο αν στις παραμονές μιας τόσο σημαντικής μάχης εμείς ασχολούμαστε με πικρίες προ δεκαετίας», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επαίνους στην Λιβύη

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, εξέφρασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο απαλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία».

Μπους-Μπλερ

Ο κύριος Μπλερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές.

« Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γιαυτό την επικροτώ» υπογράμμισε ο Τίνι Μπλέρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Τρίπολης διαπραγματεύονταν το ζήτημα επί εννέα μήνες.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισαν συνομιλίες για τον αφοπλισμό

Ο Λίβυος ηγέτης άρχισε ήδη τις διαπραγματεύσεις με την διεθνή κοινότητα για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής η Λιβύη έστειλε αντιπροσωπεία στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην Βιέννη.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησης αλλά είπε ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Σουκρί Γκανίμ, δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της Λιβύης η οικονομική ανάπτυξη παρά η κατασπατάληση πόρων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Εύσημα από την διεθνή κοινότητα

Επαίνους από Ουάσινγκτον και Λονδίνο απέσπασε η Λιβύη, το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της διεθνούς πολιτικής.

Αιτία, η ανακοίνωση του ίδιου του προέδρου της Μουαμάρ Καντάφι ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής και επιτρέπει εξονυχιστικούς ελέγχους του οπλοστασίου του από την Διεθνή Κοινότητα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρόου χαρακτήρισε την απόφαση του Λίβυου ηγέτη "θαρραλέα και ιστορική".

Επί εννέα μήνες η κυβέρνηση της Λιβύης διαπραγματευόταν με την αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση συμφωνία για την καταστροφή του οπλοστασίου της.

Ισραήλ

Ο κύριος Στρόου είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγινε φανερό ότι η Λιβύη είχε βρεθεί κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

"Ναι μεν αλλά" η πρώτη αντίδραση Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα εάν βέβαια η Λιβύη υλοποιήσει την υπόσχεση της.

Όπως όμως εκτιμούν οι αναλυτές το νέο κλίμα ειλικρινείας που δημιουργείται στην Μέση Ανατολή ίσως φέρει το Ισραήλ σε δύσκολη θέση.

Το Ισραήλ αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέες πιέσεις για να αποκαλύψει το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής ένα θέμα «ταμπού» που το Ισραήλ αρνείται καν να συζητήσει.

Αραβικός κόσμος

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μαχέρ είπε ότι η απόφαση της Λιβύης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αντιδράσεις από άλλους ηγέτες των αραβικών χωρών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλοί άραβες θεωρούν την απόφαση της Λιβύης μία ακόμη ταπείνωση για τον αραβικό κόσμο μετά την σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Άλλοι Άραβες κατηγορούν την Δύση ότι εφαρμόζει πολιτική «δυο μέτρων και δυο σταθμών» καθώς πιέζει τον Αραβικό κόσμο να καταστρέψει το όπλα του ενώ δεν κάνει το ίδιο με το Ισραήλ.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 17:54 (Ώρα Λονδίνου)

Λιβύη: Αλλαγή πορείας

Η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θορύβησε τον Λίβυο ηγέτη

Η ξαφνική ανακοίνωση ότι η Λιβύη διακόπτει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί μια σημαντική νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες που ηγείται των προσπαθειών για την μη-διάδοση τέτοιων όπλων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Όπως σχολιάζει ο Πολ Ρέινολντς, συντάκτης διεθνών θεμάτων του BBC, η απόφαση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι αποτελεί Χριστουγεννιάτικο δώρο για τον πρόεδρο Μπους και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Θα μετριάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, και θα αποδείξει ότι είναι εφικτός ο αφοπλισμός κρατών χωρίς προσφυγή στα όπλα.

Το μήνυμα που δίνεται στην Βόρειο Κορέα στο Ιράν και την Συρία είναι ξεκάθαρο λέει ο συντάκτης μας: «Εάν συνεργασθείτε τότε δεν απειλείσθε».

Η πρωτοβουλία Καντάφι

Ο Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα από τον πόλεμο στο Ιράκ το ενδιαφέρον για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής οδηγεί σε αμερικανική επέμβαση.

Μετά την διευθλέτηση του Λόκεμπρι η σειρά των όπλων

Η Λιβύη όμως έχει και ένα ακόμη λόγο να συνεργασθεί και να αφοπλισθεί.

Ο Μουαμάρ Καντάφι που βρίσκεται στην εξουσία από το 1969 κατανόησε ότι η απομόνωση της χώρας δεν οδηγεί πουθενά.

Κάνοντας στροφή στην πολιτική του παραδέχθηκε την ενοχή της Λιβύης για την βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν Αμ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας και κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους συγγενείς των θυμάτων.

Σαν αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλλει.

Δεν έφτανε όμως μόνο η άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Λίβυος ηγέτης διακαώς επιθυμεί την άρση των διμερών κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον καθώς οι κυρώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πετρελαϊκού τομέα της χώρας.

Ο Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει ο συντάκτης μας κατανόησε ότι έπρεπε να κάνει ένα ακόμη βήμα μετά το Λόκερμπι και αυτό ακριβώς έπραξε με την δραματική του ανακοίνωση.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Στήριξη Μπερλουσκόνι σε Παρμαλάτ

παρέμβαση Μπερλουσκόνι για να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε να παρέμβει και να στηρίξει ενεργά την Παρμαλάτ, την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων της Ιταλίας η οποία παραπαίει μετά από καταγγελίες για απάτη και παράνομη κερδοσκοπία.

Η Παρμαλάτ έχει έλλειμμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Ο διευθυντής της Παρμαλάτ, Καλίστο Τάνζι, έχει ήδη παραιτηθεί και η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει καταρρεύσει.

Ο κύριος Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία, και πρόσθεσε ότι η περίπτωση αυτή δείχνει ότι ο επιχειρηματικός τομέας στην Ιταλία δεν ελέγχεται αποτελεσματικά.

Υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει δράση για να αποτρέψει επανάληψη της κρίσης η οποία στην Ιταλία θεωρείται ανάλογη με αυτήν που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την χρεοκοπία της Ενρον.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Φίλια πυρά» στο Ιράκ

Ο αμερικανός στρατός διευρενά τις συνθήκες θανάτου των 3 ιρακινών αστυνομικών

Η αστυνομία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ιρακινών αστυνομικών σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας σοβαρά δύο.

Ιρακινός εκπρόσωπος είπε ότι το αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα νότια του Κιρκούκ καθώς οι αμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν ότι οι αστυνομικοί ήταν αντάρτες.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διερευνούν το επεισόδιο.

Σε ανάλογο επεισόδιο πριν τρεις μήνες, 10 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από αμερικανού στρατιώτες στην Φαλούτζα.

Αθνάρ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο κ. Αθνάρ μετέβη στην πόλη Ντιουανίγια όπου έχει την βάση της η ισπανική αποστολή αποτελούμενη από 1300 στρατιώτες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετέχει στον «πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Μιλώντας στα ισπανικά στρατεύματα ο κύριος Αθνάρ υπογράμμισε ότι η αποστολή τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης «για την ελευθερία και την παγκόσμια ασφάλεια».

Συνολικά 10 Ισπανοί έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράκ τους τελευταίους πέντε μήνες, μεταξύ των οποίων και 7 μέλη των μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών τον Νοέμβριο.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική» απόφαση για αφοπλισμό

Ιστορική και θαρραλέα χαρακτήρισε την απόφαση της Λιβύης ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών

Επαίνους από Ουάσινγκτον και Λονδίνο απέσπασε η Λιβύη, το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της διεθνούς πολιτικής.

Αιτία, η ανακοίνωση του ίδιου του προέδρου της Μουαμάρ Καντάφι ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής και επιτρέπει εξονυχιστικούς ελέγχους του οπλοστασίου του από την Διεθνή Κοινότητα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρόου χαρακτήρισε την απόφαση του Λίβυου ηγέτη "θαρραλέα και ιστορική".

Επί εννέα μήνες η κυβέρνηση της Λιβύης διαπραγματευόταν με την αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση συμφωνία για την καταστροφή του οπλοστασίου της.

Ισραήλ

Ο κύριος Στρόου είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγινε φανερό ότι η Λιβύη είχε βρεθεί κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα εάν βέβαια η Λιβύη υλοποιήσει την υπόσχεση της.

Όπως όμως εκτιμούν οι αναλυτές το νέο κλίμα ειλικρινείας που δημιουργείται στην Μέση Ανατολή ίσως φέρει το Ισραήλ σε δύσκολη θέση.

Το Ισραήλ αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέες πιέσεις για να αποκαλύψει το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής ένα θέμα «ταμπού» που το Ισραήλ αρνείται καν να συζητήσει.

Αραβικός κόσμος

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μαχέρ είπε ότι η απόφαση της Λιβύης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αντιδράσεις από άλλους ηγέτες των αραβικών χωρών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλοί άραβες θεωρούν την απόφαση της Λιβύης μία ακόμη ταπείνωση για τον αραβικό κόσμο μετά την σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Άλλοι Άραβες κατηγορούν την Δύση ότι εφαρμόζει πολιτική «δυο μέτρων και δυο σταθμών» καθώς πιέζει τον Αραβικό κόσμο να καταστρέψει το όπλα του ενώ δεν κάνει το ίδιο με το Ισραήλ.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Επεξεργασία σεναρίων για το «μεγάλο χτύπημα»

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος

Με έγγραφο του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος, ζητάει από κάθε κρατικό φορέα να καταγράψει τι μπορεί να διαθέσει σε ενδεχόμενο, «μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να καταγραφούν οι διαθέσιμοι πόροι να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις για να ζητηθεί συνδρομή από άλλες χώρες και να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την εμπλοκή άλλων χωρών.

Το κύριο βάρος στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, από πλευράς υπουργείων, θα σηκώσουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα και μια μεγάλη εκκένωση περιοχής και να φιλοξενήσει τον κόσμο σε στρατόπεδα, σε περίπτωση μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει, επίσης, την ευθύνη για την φύλαξη σε αέρια, στεριά και θάλασσα σε συνεργασία πάντα με άλλα υπουργεία.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει την ευθύνη για την ανίχνευση, την απολύμανση και την εκκένωση χώρων σε περίπτωση, χημικού, βιολογικού ή πυρηνικού χτυπήματος.

Μεγάλη θα είναι και η συνδρομή του υπουργείου Υγείας.

Τα νοσοκομεία πρέπει να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε εξειδικευμένο προσωπικό και φάρμακα μέχρι τις 5 Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν χημικό ή βιολογικό χτύπημα.

Τέλος, στο έγγραφο του κ. Νασιάκου τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας ειδικού επιχειρησιακού φορέα για τον τομέα της υγείας.


Επαίνους στην Λιβύη

Η Λιβύη εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, εξέφρασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο απαλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία».

Μπους-Μπλερ

Ο κύριος Μπλερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές.

« Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γιαυτό την επικροτώ» υπογράμμισε ο Τίνι Μπλέρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Τρίπολης διαπραγματεύονταν το ζήτημα επί εννέα μήνες.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η εξερεύνηση του Αρη από την Βρετανία

Ελλείψει κάποιων σημαντικών νέων από το Ιράκ και με την ιστορία της σύλληψης του Σαντάμ Χουσείν να έχει περάσει στα ψιλά, οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν ποικιλία θεμάτων.

Ένα απ΄αυτά είναι η είσοδος του πρώτου βρετανικού δορυφόρου στην τροχιά του πλανήτη Αρη. Αποστολή του είναι να ερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».

«Χριστουγεννιατικο Μπουναμά» αποκαλούν οι Τάιμς την είσοδο του επιστημονικού δορυφόρου, του Μπινγκλ, στην τελική του φάση.

«Μήνυμα στον Άρη: Ερχονται οι Βρετανοί» επιγράφεται ολοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν.

Στην πρώτη σελίδα της Ιντιπέντεντ υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του αστροφυσικού Κόλιν Πιλιντζερ που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδος η οποία επέτρεψε στην Βρετανία την είσοδο στο κλάμπ των χωρών που επιδίδονται στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Οικονομική ανάκαμψη και σκάνδαλα

«Επιστροφή στους καλούς παλιούς καιρούς» γράφει το πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τελεγκραφ. Σαφής αναφορά στις ανοδικές τάσεις της αμερικανικής οικονομίας και την άνοδο των χρηματιστηρίων. «Ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη από τον επόμενο χρόνο» προβλέπει η βρετανική εφημερίδα.

Με κεντρικό τίτλο το κολοσσιαίο οικονομικό σκάνδαλο στην πολυεθνική Παρμαλάτ κυκλοφορούν οι Φαινάνσιαλ Ταιμς του Σαββάτου.

«3.9 δις. Ευρώ εξαφανίστηκαν από τα ταμεία της εταιρίας. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκτιμούν ότι η υπόθεση κινδυνεύει να πάρει διαστάσεις τεράστιου σκανδάλου που εν δυνάμει υπάρχει πιθανότητα να απειλήσουν την βιωσημότητα μιας εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαικών εταιριών γαλακτοκομικών προιόντων.

Ο Πύργος της Ελευθερίας

Η αποκάλυψη της μακέτας του «Πύργου της Ελευθερίας» του συγκροτήματος κτιρίων που θα ανεγερθούν στο σημείο που ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι, έγινε χθες στην Νέα Υόρκη από τον γερμανό αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπσκιν.

«Από το σημείο 0 στα ύψη, ο νέος πύργος δεσπόζει στον ουρανό του Μανχάταν, γραφει η Ιντιπέντεντ

«Ο νέος πύργος θα είναι το υψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το ύψος του θα φθάνει τα 541 μέτρα και είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Ελευθερίας» επισημαίνει η Γκάρντιαν.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος εποχής για Μπατατούδη στον ΠΑΟΚ

Ανενεργές κήρυξε ουσιαστικά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τις μετοχές του Γιώργου Μπατατούδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πλέον ισχυρός άνδρας του δικέφαλου του Βορρά, πούλησε τις μετοχές (το 51% που του αντιστοιχούσε) στους Γιάννη Γούμενο και Βασίλη Παγώνη και αποτελεί οριστικά παρελθόν από τον σύλλογο.

O νομικός εκπρόσωπος του Γιώργου Μπατατούδη, Θεόδωρος Ζέρβας, με αφορμή την απόφαση της Ε.Ε.Α δήλωσε:

«Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δικαιολογημένη αυτή η απόφαση, την οποία θεωρώ διάτρητη και ατεκμηρίωτη η οποία ουσιαστικά νομικά κηρύσσει ανενεργείς τις μετοχές.

»Έτσι όμως ανοίγονται κάποιοι δρόμοι για να προχωρήσουν κάποιες μεθοδεύσεις που είναι γνωστές και με λυπεί αυτή η απόφαση της επιτροπής. Μπορεί η επιτροπή να είχε κάποιες επιφυλάξεις, αλλά αυτή δεν αίρεται με βιαστικές κινήσεις, αίρεται με περαιτέρω έρευνες».

Η απόφαση της ΕΕΑ βρήκε αντίθετο και τον Γιώργο Καλύβα:

«Αυτή η εφεύρεση των ανενεργών μετοχών δεν λύνει κανένα πρόβλημα και αντίθετα μεγαλώνει τα ήδη υπάρχοντα. Η κατάσταση είναι 'γκρίζα' και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη συνέχεια. Στον ΠΑΟΚ έχουμε ανενεργές μετοχές, αλλά ενεργά χρέη.

»Απορώ από που προκύπτει αυτό το κλίμα ευφορίας στην ομάδα και διοχετεύτηκε και στον κόσμο, πως αν οι μετοχές Μπατατούδη μείνουν ανενεργές τότε θα λυθούν και τα προβλήματα της ομάδας.

»Δεν το βλέπω έτσι, γιατί ποιος θα έρθει στην ομάδα να πάρει τις τύχες και τα χρέη και να βγει αργότερα μια άλλη απόφαση δικαστηρίου, που να αλλάζει τα δεδομένα;

»Πιστεύω πως η ορθή λύση είναι ο ενδιαφερόμενος να πάρει νομότυπα τις μετοχές του Μπατατούδη, που μάλιστα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσό σε σχέση με τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις που έχει η ομάδα».


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική συμφωνία για τους Σέρβους της Κροατίας

Σέρβοι πρόσφυγες της Κροατίας

Ιστορική συμφωνία συνήψε το μοναδικό κόμμα των Σερβων της Κροατίας με την εθνικιστική Δημοκρατική Ενωση της Κροατίας, το κόμμα που πλειοψήφισε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Βάσει αυτής, αναγνωρίζεται στην σερβική μειονότητα το δικαίωμα επιστροφής, έως το τέλος του 2004, των περιουσιών που έχασαν στην διάρκεια του πολέμου στις αρχές του '90.

Σε αντάλλαγμα το κόμμα της σερβικής μειονότητας θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σερβικό κόμμα της Κροατίας ελπίζει ότι θα ικανοποιήσει και ένα δεύτερο μεγάλο αιτημά του που είναι η κατάργιση ταξιδιωτικής βίζας με την Σερβία και το Μαυροβούνιο.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 10:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δικαστήριο το Ισραήλ για το τείχος

Το υπο ανέγερση τείχος του Ισραήλ στην Δυτική Οχθη

Το Διεθνές δικαστήριο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξετάσει την νομιμότητα του τείχους που οικοδομεί το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις αρχές του μήνα, η Γενική Συνέλευση των ΗΕ ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί για την νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Σαρόν επιμένει ότι η ανέγερση του τείχους είναι υπό τις παρούσες συνθήκες μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας του ισραηλινού λαού.

Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου στη Χάγη.


Επαίνους στην Λιβύη

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, εξέφρασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο απαλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία».

Μπους-Μπλερ

Ο κύριος Μπλερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές.

« Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γιαυτό την επικροτώ» υπογράμμισε ο Τίνι Μπλέρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Τρίπολης διαπραγματεύονταν το ζήτημα επί εννέα μήνες.


Αφοπλισμός της Λιβύης

Ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε να "ανοίξει" τις εγκαταστάσεις της χώρας σε ξένους επιθεωρητές

Η Λιβύη ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Σε δήλωση του ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο απαλαγμένι από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία».

Μπους-Μπλερ

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε ξεχωριστές εμφανίσεις στην τηλεόραση επιβεβαίωσαν την ανακοίνωση της Λιβύης.

Ο κύριος Μπερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές.

« Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γιαυτό την επικροτώ» υπογράμμισε ο Τίνι Μπλέρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Τρίπολης διαπραγματεύονταν το ζήτημα επί εννέα μήνες.

Λόκερμπι

«Μετά το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης Λόκερμπι, η Λιβύη ήρθε σε επαφή μαζί μας με στόχο να διευθετηθεί και το πρόβλημα των όπλων μαζικής καταστροφής σε πνεύμα συνεργασίας» είπε ο κύριος Μπλερ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να τερματίσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Λιβύη το 1988 μετά την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας Παν- Αμ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

Νωρίτερα η Λιβύη είχε αποδεχθεί να πληρώσει αποζημίωση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους συγγενείς των 270 θυμάτων της επίθεσης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.