Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-16

  1. Απέρριψε ο Ιταλός πρόεδρος νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
  2. Συζητήσεις για το αφγανικό σύνταγμα
  3. Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα
  4. Θα δεχτούν oι ΗΠΑ τη θανατική ποινή
  5. Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
  6. Θα δεχτούν oι ΗΠΑ τη θανατική ποινή

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Απέρριψε ο Ιταλός πρόεδρος νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
 

Πλήγμα για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι η απόφαση του Ιταλού προέδρου

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, αρνήθηκε να εγκρίνει το νομοσχέδιο σχετικά με την ιδιοκτησία μέσων ενημέρωσης που υπερψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση των εμποδίων που υφίστανται για την ιδιοκτησία περισσοτέρων των δύο σταθμών εθνικής εμβέλειας, από ένα άτομο.

Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο λήξης της απαγόρευσης ταυτόχρονης ιδιοκτησίας ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει ήδη στην ιδιοκτησία του τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, ασκώντας παράλληλα μέσω του αξιώματός του ισχυρή επιρροή στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο κ. Τσιάμπι αποφάσισε να μην υπογράψει το νομοσχέδιο, επαναφέροντάς το προς συζήτηση στο κοινοβούλιο. Εφόσον ψηφιστεί εκ νέου, ο Ιταλός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει την έγκρισή του.

Αντίδραση ΟΑΣΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για θέματα Μέσων Ενημέρωσης, Φράιμουτ Ντούβε, χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Ιταλίας.

Όπως είπε ο αξιωματούχος του Οργανισμού, η ενέργεια του κ. Τσιάμπι θα δώσει στους Ιταλούς βουλευτές την ευκαιρία να επανεξετάσουν τα μέτρα που ψήφισαν, τα οποία, όπως σημείωσε, υπονομεύουν έναν από τους στύλους της ευρωπαϊκής κουλτούρας, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Ντούβε χαρακτήρισε «απόλυτο λάθος» για ένα δυτικό κράτος να επιτρέπει τη συγκέντρωση τόσης εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητήσεις για το αφγανικό σύνταγμα
 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας, παρίστανται στα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει την πρωτεύουσα Καμπούλ με το οικονομικό κέντρο της νότιας χώρας, Κανταχάρ –πρώην προπύργιο των Ταλεμπάν.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ο νέος δρόμος θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων από 16 σε έξι ώρες.

Λόγια Τζίργκα

Εντός της ημέρας το παραδοσιακό συμβούλιο της χώρας, η Λόγια Τζίργκα, αρχίζει επισήμως τις διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο συντάγματος της χώρας.

Ήδη έχουν προκύψει έντονες αντιθέσεις σχετικά με την καταλληλότερη μορφή διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα, ενώ αντίθετα, άλλοι τάσσονται υπέρ του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Οι προηγούμενες δύο ημέρες συνεδρίασης της Λόγια Τζίργκα αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 09:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα
 

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

Στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έχει δηλώσει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος η Κύπρος να ενταχθεί το Μάιο ενωμένη στην ΕΕ, όμως τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξαναρχίσουν εάν δεν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για επίλυση του ζητήματος.

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των Τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Ανάν ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι εκλογές απέδειξαν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι 100% υπέρ ενός συμβιβασμού και ότι επιθυμούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το 50% των ψηφοφόρων λέει ότι θέλει να ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ με βάση το σχέδιο Ανάν. Και αυτό γιατί το εν λόγω σχέδιο τους παρουσιάστηκε ως ιδανική λύση. Το άλλο 50% των ψηφοφόρων λέει να ενταχθούμε στην ΕΕ, αλλά χωρίς να παραβιάσουμε διεθνείς κανονισμούς».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπλήρωσε: «Eδώ και χρόνια η ΕΕ υπογράφει συμφωνίες με τους ελληνοκύπριους. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ορίζουν αυτές οι συμφωνίες. Επιπλέον πρέπει αρθούν τα εμπάργκο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σε άψογη κατάσταση. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τη βόρεια Κύπρο. Το άλλο 50% λέει λοιπόν "ναι να μπούμε στην ΕΕ αλλά να λύσουμε πρώτα αυτά τα προβλήματα"», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

«Χωρίς λύση μέχρι το Μάιο»

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο κάνει σχεδόν αδύνατη την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο εκτιμά ο Βρετανός ειδικός αναλυτής για την Κύπρο, Τζέιμς Κερ Λίντσι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές και αυτό γιατί είναι αδιανόητο να υπάρξει ένα κοινοβούλιο, το οποίο θα είναι διχασμένο ακριβώς στη μέση ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν την επανένωση της νήσου και σε εκείνους που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο», λέει ο Βρετανός αναλυτής.

Παράλληλα, συμπληρώνει, το γεγονός ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί προτάσεις για συνασπισμό ούτε από τους εθνικιστές ούτε από τον Ραούφ Ντενκτάς, το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει να θεωρείται αδύνατο.

Ο κ. Κερ Λίντσι εκτιμά ότι τα περιθώρια επανένωσης της νήσου μέχρι το Μάιο στενεύουν ακόμη περισσότερο.

«Ο πολιτικός κόσμος είναι διχασμένος. Από την άλλη πλευρά, εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν ξανά πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οπότε μετά απομένουν μόνο εννέα με δέκα εβδομάδες μέχρι την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η πιο καθοριστική παράμετρος στην όλη κατάσταση.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος της εάν δεν υπάρξει επανένωση της νήσου. Η τουρκική κυβέρνηση μάλιστα το έχει συνειδητοποιήσει αυτό».

«Πιστεύω ότι θα κριθούν πολλά από τη στάση της Τουρκίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το εάν θα υπάρξει επανένωση της νήσου», υπογραμμίζει ο Τζέιμς Κερ Λίντσι.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 08:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Θα δεχτούν oι ΗΠΑ τη θανατική ποινή
 

Δέσμευση συνεργασίας με τους Ιρακινούς στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε ο κ. Μπους

Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου του Ιράκ, τα ερωτήματα στρέφονται γύρω από τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο της δίκης του.


Εάν η απόφαση είναι η θανατική ποινή και έαν έχει προηγηθεί μια δίκαιη και ανοιχτή δίκη, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στην πρώτη του εκτενή δήλωση για το θέμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ζήτησε μία δίκαιη και ανοιχτή δίκη για τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει ποιός θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε, πάντως, ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι κατ'αρχήν κατά της επιβολής της θανατικής ποινής.

Δεν τοποθετείται ο Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δεν τοποθετήθηκε εάν τάσσεται υπέρ η κατά της επιβολής της εσχάτης των ποινών στον πρώην ισχυρό άνδρα του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι αυτό που μετρά είναι η γνώμη του ιρακινού λαού, και ανέφερε ακόμη ότι για τους ιρακινούς πολίτες εξαλείφθηκε μια πηγή φόβου, σημείωσε όμως ότι «οι τρομοκράτες στο Ιράκ παραμένουν επικίνδυνοι».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και οι Ιρακινοί θα πρέπει να εμπλακούν, είναι απαραίτητο να γίνει μια δημόσια δίκη και είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει κατά τρόπο αμερόληπτο», είπε ο κ. Μπους.

Yπέρ της θανατικής ποινής

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι περισσότερο σαφείς και δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την θανατική καταδίκη για τον Σαντάμ Χουσεΐν, εάν επιβληθεί από ιρακινό δικαστήριο.


Όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η δίκη θα είναι μια εξαιρετικά μεγάλη, περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση για το Ιράκ, που περνά δύσκολες ώρες
Δικηγόρος Στίβεν Κέι
'Οπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Λέιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι εναπόκειται στους Ιρακινούς να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να επιβληθεί στο Σαντάμ Χουσεΐν η θανατική ποινή.

Εάν αυτή είναι η απόφαση και έαν έχει προηγηθεί μια δίκαιη και ανοιχτή δίκη, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Εναντίον του πρώην Ιρακινού ηγέτη ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη διεξαγωγή της δίκης στο Ιράκ, από την ιρακινή δικαιοσύνη.

Όμως εκτιμάται ότι θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να τακτοποιηθούν οι νομικές και τεχνικές εκρεμμότητες της υπόθεσης.

Για παράδειγμα, οι ιρακινές αρχές δεν διαθέτουν κάποιο χώρο ιδιαίτερα ασφαλή για να κρατούν έγκλειστο το Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα, εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν οι συνθήκες που να διασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη.

Ο δικηγόρος Στίβεν Κέι, νομικός σύμβουλος στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είπε ότι επικρατεί έντιονη ανησυχία στη διεθνή νομική κοινότητα για το κατά πόσο δίκαιη μπορεί να είναι μια δίκη αμερικανικής έμπνευσης που θα διεξαχθεί.

«Αυτό πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλοι είμαστε αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Είναι μια εξαιρετικά μεγάλη, περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση για το Ιράκ, που περνά δύσκολες ώρες» είπε ο δικηγόρος Στίβεν Κέι.

Έξαρση της βίας

Πάντως η είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν συνοδεύτηκε από νέα έξαρση της βίας στο Ιράκ.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη το όχημα στο οποίο επέβαινε.

Χθες δύο αυτοκινητοβόμβες εξερράγησαν έξω από αστυνομικά τμήματα της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 08:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
 

Οριακή η νίκη του κόμματος του ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρι Ποταμίτη

Τους δύο κόσμους που υπάρχουν στα κατεχόμενα, τον κόσμο της Ανατολής και αυτόν της Δύσης, απεκάλυψε ανάγλυφα η διαδικασία ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Μέσα από την κατά περιοχή ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πραγματικοί Τουρκοκύπριοι που διαμένουν κυρίως στις δυτικές περιοχές (Λευκωσία-Μόρφου) υπερψήφισαν την αντιπολίτευση στηρίζοντας λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα οι εκ της τουρκικής Ανατολίας έποικοι, οι οποίοι διαμένουν στις ανατολικές περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου (κυρίως στην Καρπασία) ψήφισαν μαζικά υπέρ των δυνάμεων που στηρίζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμποδίζοντας έτσι την ακόμη πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρώντας ότι εστάλη ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ντενκτάς και Άγκυρας στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους Τουρκοκυπρίους που αγωνίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα καλύτερο αύριο, η Λευκωσία επανέλαβε παράλληλα τη δική της ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε το Μάιο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια επανενωμένη Κύπρος.

Για σημαντική νίκη των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο και ο αμερικανός πρέσβυς στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως έκφραση της επιθυμίας των Τουρκοκυπρίων για λύση τώρα και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ντενκτάς: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των Τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Αναν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό, Ντερβίς Ερόγλου δεν ήταν ευτυχής στο άκουσμα του αποτελέσματος, δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις και με τα τέσσερα κόμματα που εξασφάλισαν έδρες χωρίς να αποκαλύπτει αν και σε ποιόν θα δώσει εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης εκφράζοντας προτίμηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε δύο μήνες.

Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί ενθουσιασμό ιδίως στους Αμερικανούς, οι οποίοι στέλνουν στην περιοχή τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, με στόχο την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Θα δεχτούν oι ΗΠΑ τη θανατική ποινή
 

Δέσμευση συνεργασίας με τους Ιρακινούς στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε ο κ. Μπους

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ανακρίνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.


Εάν η απόφαση είναι η θανατική ποινή και έαν έχει προηγηθεί μια δίκαιη και ανοιχτή δίκη, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε στοιχεία που επιτρέπουν την αναγνώριση και τη σύλληψη αρκετών αξιωματούχων του παλαιού καθεστώτος.

Ο ταξίαρχος Μαρκ Χέρτλινγκ είπε ότι συγκέντρωσε αρκετές πληροφορίες από τις ανακρίσεις, αλλά και από έγγραφα που βρέθηκαν στο Τικρίτ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Αμερικανού ταξίαρχου έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές του.

Η δίκη του Σαντάμ

Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου του Ιράκ, τα ερωτήματα στρέφονται γύρω από τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο της δίκης του.

Στην πρώτη του εκτενή δήλωση για το θέμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ζήτησε μία δίκαιη και ανοιχτή δίκη για τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει ποιός θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε, πάντως, ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι κατ'αρχήν κατά της επιβολής της θανατικής ποινής.

Δεν τοποθετείται ο Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δεν τοποθετήθηκε εάν τάσσεται υπέρ η κατά της επιβολής της εσχάτης των ποινών στον πρώην ισχυρό άνδρα του Ιράκ.


Όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η δίκη θα είναι μια εξαιρετικά μεγάλη, περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση για το Ιράκ, που περνά δύσκολες ώρες
Δικηγόρος Στίβεν Κέι
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο πρόσθεσε ότι αυτό που μετρά είναι η γνώμη του ιρακινού λαού, και ανέφερε ακόμη ότι για τους ιρακινούς πολίτες εξαλείφθηκε μια πηγή φόβου, σημείωσε όμως ότι «οι τρομοκράτες στο Ιράκ παραμένουν επικίνδυνοι».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και οι Ιρακινοί θα πρέπει να εμπλακούν, είναι απαραίτητο να γίνει μια δημόσια δίκη και είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει κατά τρόπο αμερόληπτο», είπε ο κ. Μπους.

Θα δεχτούν τη θανατική ποινή οι ΗΠΑ

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι περισσότερο σαφείς και δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την θανατική καταδίκη για τον Σαντάμ Χουσεΐν, εάν επιβληθεί από ιρακινό δικαστήριο.

'Οπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Λέιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι εναπόκειται στους Ιρακινούς να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να επιβληθεί στο Σαντάμ Χουσεΐν η θανατική ποινή.

Εάν αυτή είναι η απόφαση και έαν έχει προηγηθεί μια δίκαιη και ανοιχτή δίκη, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Εναντίον του πρώην Ιρακινού ηγέτη ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη διεξαγωγή της δίκης στο Ιράκ, από την ιρακινή δικαιοσύνη.

Όμως εκτιμάται ότι θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να τακτοποιηθούν οι νομικές και τεχνικές εκρεμμότητες της υπόθεσης.

Για παράδειγμα, οι ιρακινές αρχές δεν διαθέτουν κάποιο χώρο ιδιαίτερα ασφαλή για να κρατούν έγκλειστο το Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα, εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν οι συνθήκες που να διασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη.

Ο δικηγόρος Στίβεν Κέι, νομικός σύμβουλος στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είπε ότι επικρατεί έντιονη ανησυχία στη διεθνή νομική κοινότητα για το κατά πόσο δίκαιη μπορεί να είναι μια δίκη αμερικανικής έμπνευσης που θα διεξαχθεί.

«Αυτό πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλοι είμαστε αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Είναι μια εξαιρετικά μεγάλη, περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση για το Ιράκ, που περνά δύσκολες ώρες» είπε ο δικηγόρος Στίβεν Κέι.

Έξαρση της βίας

Πάντως η είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν συνοδεύτηκε από νέα έξαρση της βίας στο Ιράκ.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη το όχημα στο οποίο επέβαινε.

Χθες δύο αυτοκινητοβόμβες εξερράγησαν έξω από αστυνομικά τμήματα της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.