Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-15

  1. Aνάκρισης συνέχεια για Σαντάμ Χουσεΐν
  2. Αλλαγή κυβέρνησης στο Περού
  3. «Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών»
  4. «Δε συνεργάζεται ο Σαντάμ Χουσεϊν»
  5. Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
  6. Από την «Κονκόρντια» στην «Προξίμα»
  7. Νυστέρι για τον Κόλιν Πάουελ
  8. Καταθέτει κατά του Μιλόσεβιτς ο Κλαρκ
  9. «Δε συνεργάζεται ο Σαντάμ Χουσεϊν»
  10. Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
  11. Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
  12. Δέκα νεκροί στη Βαγδάτη
  13. Υπό κράτηση και «αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη»
  14. Aδιέξοδο στα κατεχόμενα

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Aνάκρισης συνέχεια για Σαντάμ Χουσεΐν
 

Η φωτογραφία του κρατούμενου Ιρακινού πρώην ηγέτη βρέθηκε σε όλες τις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων

Συνεχίζεται η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά τη σύλληψή του το Σαββάτο, και οι Αμερικανοί λένε ότι ο Ιρακινός πρώην ηγέτης τους έδωσε ήδη πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ανωτάτων στελεχών του καθεστώτος του.

Ο Αμερικανός ταξίαρχος Μαρκ Χέρτλινγκ δήλωσε ότι ανέκυψαν πολύτιμα στοιχεία από την αρχική ανάκριση το βράδυ του Σαββάτου και από έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετό του, κοντά στο Τικρίτ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι δυνάμεις κατοχής μπόρεσαν να εξαρθρώσουν αντιστασιακούς πυρήνες στη Βαγδάτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεχιζόμενη ανάκριση θα αποδώσει περαιτέρω σημαντικούς καρπούς τις επόμενες ημέρες.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είπε ότι ο συλληφθείς Ιρακινός πρώην πρόεδρος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές του.

Μικρό όφελος για Μπους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάντως η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν δεν αύξησε σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, όμως τους έκανε να πιστεύουν ακόμα περισσότερο πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν τελικά θα συλληφθεί, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ.

Το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν τον πόλεμο έφτασε το 62% από 59% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μόνο το 3% των Αμερικανών δήλωσαν πως το γεγονός αυτό θα τους ωθούσε να ψηφίσουν τον Τζορτζ Μπους στις επόμενες εκλογές.

Το 45% των ερωτηθέντων τόνισαν πως έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν το σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το 43% απάντησαν πως θα ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν το 68% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως μια μέρα θα συλληφθεί και ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του μήνα ήταν 41%.

Η δημοσκόπηση έγινε χθες Κυριακή σε δείγμα 664 ενηλίκων Αμερικανών με ποσοστό λάθους τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 19:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή κυβέρνησης στο Περού
 


Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση η πρωθυπουργός του Περού, Μπεατρίζ Μερίνο
Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέντο, όρισε νέο πρωθυπουργό στη θέση της Μπεατρίζ Μερίνο, η οποία παραιτήθηκε κατόπιν σχετικού προεδρικού αιτήματος, μετά από έντονη εκστρατεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ζητούσαν την απομάκρυνσή της.

Ο νέος πρωθυπουργός του Περού είναι ο Κάρλος Φερέρο, μέλος του Κογκρέσου και βουλευτής του κόμματος του προέδρου Τολέντο.

Ήδη το απόγευμα της Δευτέρας ο νέος πρωθυπουργός ορκίσθηκε, μαζί με άλλους νεοδιορισθέντες υπουργούς.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Περού ζήτησε να παραιτηθεί σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, αν και ορισμένοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μερίνο διατηρήθηκαν στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Εδώ και μήνες τα περουβιανά ΜΜΕ είχαν αρχίσει επίθεση εναντίον της πρώην πρωθυπουργού κατηγορώντας την για διαφθορά και ομοφυλοφιλία.

Στη νέα κυβέρνηση δεν μετέχει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Περού, Άλαν Βάγκνερ, καθώς θα αναλάβει από τον Ιανουάριο τη θέση του γενικού γραμματέα του εμπορικού «Συμφώνου [των χωρών] των Άνδεων».


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 18:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών»
 

Δέσμευση συνεργασίας με τους Ιρακινούς στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε ο κ. Μπους

Ο Ιρακινός πρώην δικτάτορας κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου όταν δικαστεί, δήλωσε στο Παρίσι ο πρόεδρος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χάκιμ.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις για παραπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν σε ιρακινό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Μιλώντας στο BBC το μέλος του διορισμένου από τις ΗΠΑ ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Μουραφάτ Αλ Ρουμπάι προέβλεψε ότι το νεοσυσταθέν ιρακινό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου θα αρχίσει δουλειά σχεδόν αμέσως με πρώτο κατηγορούμενο τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Ρουμπάι ήταν ανάμεσα στους λίγους Ιρακινούς που οι Αμερικανοί επέλεξαν και μετέφεραν σε μυστικό προορισμό όπου κρατείται ο πρώην ηγέτης του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπάι, ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέμεινε αμετανόητος, δεν έδειχνε να έχει τύψεις για τις πράξεις του και έβριζε ακατάπαυστα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου που τον επισκέφθηκαν.

Ο κ. Ρουμπάι ζήτησε από τις αμερικανικές δυνάμεις να παραδώσουν το Σαντάμ Χουσεΐν στις ιρακινές αρχές σύντομα, ενώ οι Αμερικανοί λένε ότι θα αποφασίσουν γι' αυτό εν ευθέτω χρόνω.

Εγγυήσεις για δίκαιη δίκη Σαντάμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το Ιράκ ώστε να παραπεμφθεί ο συλληφθείς το περασμένο Σαββάτο Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη κατά τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στα διεθνώς θέσμια.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και οι Ιρακινοί θα πρέπει να εμπλακούν, είναι απαραίτητο να γίνει μια δημόσια δίκη και είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει κατά τρόπο αμερόληπτο», είπε ο κ. Μπους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο πρόσθεσε ότι αυτό που μετρά είναι η γνώμη του ιρακινού λαού, και ανέφερε ακόμη ότι για τους ιρακινούς πολίτες εξαλείφθηκε μια πηγή φόβου, σημείωσε όμως ότι «οι τρομοκράτες στο Ιράκ παραμένουν επικίνδυνοι».

Παρόμοια προειδοποίηση απεύθυνε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Μπλερ προέβλεψε ότι «οι τρομοκράτες και οι συμπαθούντες του Σαντάμ Χουσεΐν θα συνεχίζουν τη δράση τους στο Ιράκ.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 17:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δε συνεργάζεται ο Σαντάμ Χουσεϊν»
 

Η τελευταία φωτογραφία του Ιρακινού πρώην ηγέτη (αριστερά) φαίνεται να πιστοποιεί ότι ο συλληφθείς δεν είναι άλλος από τον Σαντάμ Χουσεΐν

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν που συνελήφθη το Σάββατο αρνείται να τους δώσει πληροφορίες πολιτικής και στρατιωτικής υφής.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται να συνεργασθεί με τους ανακριτές του.

«O Σαντάμ κρατείται σε μυστική περιοχή για ευνόητους λόγους . Χαίρει των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου και η μεταχείρισή του θα είναι σύμφωνη με τη συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη είπε στους στρατιώτες που τον συνέλαβαν ότι ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων είπε στο BBC ότι αναμένεται το ειδικό ιρακινό δικαστήριο -η σύσταση του οποίου αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα- να απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου και να ζητήσει από τους Αμνερικανούς την παράδοσή του στις ιρακινές αρχές

Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, που κλήθηκαν για να αναγνωρίσουν τον πρωήν ηγέτη, τον χαρακτήρισαν σαρκαστικό, απρόσιτο και προκλητικό.

Οι Ιρακινοί ηγέτες επιθυμούν τη διεξαγωγή δίκης στη Βαγδάτη.

«Δώρο» για τον Μπους

Στις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση καλεί τον Τζορτζ Μπους να αφήσει τα Ηνωμένα Έθνη να χειριστούν το θέμα της δίκης.

Πάντως, στην Ουάσινγκτον οι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεϊν ίσως ενισχύσει τις προοπτικές επανεκλογής του κ. Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004.

«Νίκη επί του κακού» χαρακτηρίζεται η σύλληψη του πρώην προέδρου του Ιράκ στον ισραηλινό τύπο , ενώ πολύ περισσότερο συγκρατημένος στους διθυραμβικούς τόνους ήταν ο τύπος των παλαιστινίων .

Αντιδράσεις

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Σιράκ σημείωσε θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στους ίδιους τους Ιρακινούς - μία θέση που υποστηρίζουν η Γερμανία και η Κίνα.

Στην Ιορδανία ο πρίγκηπας Χασάν είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους Ιρακινούς , ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ είπε ότι θα υποστηρίξει τη θανατική ποινή στην περίπτωση που αυτή επιβληθεί στον πρώην ηγέτη του Ιράκ.

Στη Βρετανία όπου η θανατική ποινή έχει καταργηθεί ο υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη θανατική ποινή αν την επιβάλλει το ιρακινό δικαστήριο.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
 

Οριακή η νίκη του κόμματος του ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή μας, Πάρι Ποταμίτη

Τους δύο κόσμους πού υπάρχουν στα κατεχόμενα, τον κόσμο της Ανατολής και αυτόν της Δύσης, απεκάλυψε ανάγλυφα η χθεσινή διαδικασία ψηφοφορίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Μέσα από την κατά περιοχή ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι πού διαμένουν κυρίως στις δυτικές περιοχές(Λευκωσία-Μόρφου) υπερψήφισαν την αντιπολίτευση στηρίζοντας λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα οι εκ της τουρκικής Ανατολίας έποικοι ,οι οποίοι διαμένουν στις ανατολικές περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου (κυρίως στην Καρπασία) ψήφισαν μαζικά υπέρ των δυνάμεων πού στηρίζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμποδίζοντας έτσι την ακόμη πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικής βούλησης των τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρώντας ότι εστάλη ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ντενκτάς και Άγκυρας στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους Τουρκοκυπρίους πού αγωνίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα καλύτερο αύριο η Λευκωσία επανέλαβε παράλληλα τη δική της ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε το Μάιο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια επανενωμένη Κύπρος.

Για σημαντική νίκη των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο και ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως έκφραση της επιθυμίας των τουρκοκυπρίων για λύση τώρα και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ντενκτάς: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Αναν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ντερβίς Ερόγλου δεν ήταν ευτυχής στο άκουσμα του αποτελέσματος, δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις και με τα τέσσερα κόμματα πού εξασφάλισαν έδρες χωρίς να αποκαλύπτει αν και σε ποιόν θα δώσει εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης εκφράζοντας προτίμηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας,ενώ έκαμε λόγο και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε δύο μήνες.

Κάτι πού εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί ενθουσιασμό ιδίως στους Αμερικανούς οι οποίοι στέλνουν στην περιοχή τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον με στόχο την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 16:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Από την «Κονκόρντια» στην «Προξίμα»
 

Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ δίνει τα σκήπτρα στην αστυνομική δύναμη «Προξίμα»

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Η αστυνομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα της, με τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, παρουσία και του ύπατου εκπροσώπου της Κοινότητας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Η «Προξίμα» (Εγγύτητα), όπως ονομάζεται η αστυνομική αυτή αποστολή, αντικατέστησε την στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Κονκόρντια» (Ομόνοια)

Η εντολή της «Προξίμα» διαρκεί ένα χρόνο , με δυνατότητα παράτασης.

Αποτελείται από περίπου 200 αστυνομικούς, κυρίως από τις 15 χώρες-μέλη της Κοινότητας.

Η «Προξίμα», στην ουσία, αντικατέστησε την στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, «Κονκόρντια», η οποία στάθμευε στην χώρα από τον περασμένο Μάρτιο, με 380 στρατιώτες.

Την αντικατάσταση της στρατιωτικής δύναμης της Κοινότητας, με αστυνομική, είχαν ζητήσει τα Σκόπια και αποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες.

Δηλώσεις Σολάνα

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινότητας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος παραβρέθηκε στην σχετική τελετή τη Δευτέρα στα Σκόπια εκτίμησε ότι η αντικατάσταση αυτή αντανακλά την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Από σήμερα δεν υπάρχει πλέον ξένη στρατιωτική παρουσία στην χώρα και οι τοπικές αρχές, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια και σταθερότητα της, μετά τις συγκρούσεις του 2001», υπογράμμισε ο κ. Σολάνα.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην δύναμη αυτή με 5 αστυνομικούς.

Τα μέλη της «Προξίμα» θα παρακολουθούν κυρίως την κατάσταση ασφαλείας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας το οποίο το 2001 είχε αποτελέσει θέατρο συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών πρώην ανταρτών του UCK και δυνάμεων ασφαλείας.

Ένα άλλο στοιχείο της αποστολής θα είναι η παροχή συμβουλών για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας της χώρας.

Η αποχωρούσα στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Κονκόρντια» , ουσιαστικά είχε σημάνει την έναρξη της επιχειρησιακής δράσης του «Ευρωστρατού» και είχε αντικαταστήσει την δύναμη του ΝΑΤΟ που βρισκόταν πριν στην χώρα.

Τα Σκόπια θεωρούν ότι η αποχώρηση της ξένης στρατιωτικής δύναμης από την χώρα θα βελτιώσει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό για την κατάσταση ασφαλείας και θα δώσει νέα «δυναμική» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενσωμάτωσή τους στις ευρωατλαντικές δομές.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νυστέρι για τον Κόλιν Πάουελ
 

Σε εγχείριση για καρκίνο του προστάτη υπεβλήθη ο Κόλιν Πάουελ

Με ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποβλήθηκε τη Δευτέρα σε εγχείριση για καρκίνο του προστάτη.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ της Ουάσινγκτον, όπου και θα παραμείνει νοσηλευόμενος για αρκετές ημέρες.

Ο καρκίνος είχε ανακαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και ο πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι αναγκαία μία χειρουργική επέμβαση, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά την εγχείριση θα ακολουθήσει περίοδος ανάρρωσης του κ. Πάουελ με περιορισμό των δημοσίων εμφανίσεών και επαφών του.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, στο διάστημα της ανάρρωσης καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών θα ασκεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ότι η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες για ασθένεια ή αδιαθεσία του υπουργού Εξωτερικών.

Ο 66χρονος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ασκείται τακτικά και είναι γνωστό το εξουθενωτικό πρόγραμμα περιοδειών του.

Μόλις πρόσφατα μετέβη στη Βόρειο Αφρική και την Ευρώπη, σε μια περιοδεία που περιελάμβανε επισκέψεις σε τρεις χώρες, σε διάστημα μίας ημέρας.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταθέτει κατά του Μιλόσεβιτς ο Κλαρκ
 

Δυο ημέρες θα καταθέτει ο Γουέσλι Κλαρκ στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη

Ο Αμερικανός πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, αφίχθη στη Χάγη της Ολλανδίας για να καταθέσει στη δίκη του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο Κλαρκ άρχισε να καταθέτει κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την διαγραφή από τα πρακτικά μερών της κατάθεσης, εάν κρίνουν ότι η δημοσιοποίησή τους απειλεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη μεταδίδει ότι η «συνάντηση» του Κλαρκ και του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς αμφότεροι είναι υποψήφιοι για πολιτικές θέσεις στη χώρα τους.

Ο Γουέσλι Κλαρκ διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004 και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατεβαίνει υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου.

Ο Κλαρκ δήλωσε πριν αρχίσει να καταθέτει ότι θα δώσει πληροφορίες για τις συναντήσεις που είχε με τον Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, συναντήσεις των οποίων η διάρκεια ξεπέρασε τις 100 ώρες.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στο να διαπιστωθεί τι γνώριζε ο Μιλόσεβιτς για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πότε έμαθε αυτά που γνώριζε.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 13:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δε συνεργάζεται ο Σαντάμ Χουσεϊν»
 

Η τελευταία φωτογραφία του Ιρακινού πρώην ηγέτη (αριστερά) φαίνεται να πιστοποιεί ότι ο συλληφθείς δεν είναι άλλος από τον Σαντάμ Χουσεΐν

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν που συνελήφθη το Σάββατο αρνείται να τους δώσει πληροφορίες πολιτικής και στρατιωτικής υφής.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ αρνείται να συνεργασθεί με τους ανακριτές του.

«O Σαντάμ κρατείται σε μυστική περιοχή για ευνόητους λόγους . Χαίρει των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου και η μεταχείρισή του θα είναι σύμφωνη με τη συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη είπε στους στρατιώτες που τον συνέλαβαν ότι ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων είπε στο BBC ότι αναμένεται το ειδικό ιρακινό δικαστήριο -η σύσταση του οποίου αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα- να απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου και να ζητήσει από τους Αμνερικανούς την παράδοσή του στις ιρακινές αρχές

Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, που κλήθηκαν για να αναγνωρίσουν τον πρωήν ηγέτη, τον χαρακτήρισαν σαρκαστικό, απρόσιτο και προκλητικό.

Οι Ιρακινοί ηγέτες επιθυμούν τη διεξαγωγή δίκης στη Βαγδάτη.

«Δώρο» για τον Μπους

Στις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση καλεί τον Τζορτζ Μπους να αφήσει τα Ηνωμένα Έθνη να χειριστούν το θέμα της δίκης.

Πάντως, στην Ουάσινγκτον οι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεϊν ίσως ενισχύσει τις προοπτικές επανεκλογής του κ. Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004.

«Νίκη επί του κακού» χαρακτηρίζεται η σύλληψη του πρώην προέδρου του Ιράκ στον ισραηλινό τύπο , ενώ πολύ περισσότερο συγκρατημένος στους διθυραμβικούς τόνους ήταν ο τύπος των παλαιστινίων .

Αντιδράσεις

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Σιράκ σημείωσε θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στους ίδιους τους Ιρακινούς - μία θέση που υποστηρίζουν η Γερμανία και η Κίνα.

Στην Ιορδανία ο πρίγκηπας Χασάν είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους Ιρακινούς , ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ είπε ότι θα υποστηρίξει τη θανατική ποινή στην περίπτωση που αυτή επιβληθεί στον πρώην ηγέτη του Ιράκ.

Στη Βρετανία όπου η θανατική ποινή έχει καταργηθεί ο υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη θανατική ποινή αν την επιβάλλει το ιρακινό δικαστήριο.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
 

Οριακή η νίκη του κόμματος του ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή μας, Πάρι Ποταμίτη

Τους δύο κόσμους πού υπάρχουν στα κατεχόμενα, τον κόσμο της Ανατολής και αυτόν της Δύσης, απεκάλυψε ανάγλυφα η χθεσινή διαδικασία ψηφοφορίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Μέσα από την κατά περιοχή ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι πού διαμένουν κυρίως στις δυτικές περιοχές(Λευκωσία-Μόρφου) υπερψήφισαν την αντιπολίτευση στηρίζοντας λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα οι εκ της τουρκικής Ανατολίας έποικοι ,οι οποίοι διαμένουν στις ανατολικές περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου (κυρίως στην Καρπασία) ψήφισαν μαζικά υπέρ των δυνάμεων πού στηρίζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμποδίζοντας έτσι την ακόμη πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικής βούλησης των τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρώντας ότι εστάλη ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ντενκτάς και Άγκυρας στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους Τουρκοκυπρίους πού αγωνίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα καλύτερο αύριο η Λευκωσία επανέλαβε παράλληλα τη δική της ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε το Μάιο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια επανενωμένη Κύπρος.

Για σημαντική νίκη των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο και ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως έκφραση της επιθυμίας των τουρκοκυπρίων για λύση τώρα και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ντενκτάς: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Αναν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ντερβίς Ερόγλου δεν ήταν ευτυχής στο άκουσμα του αποτελέσματος, δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις και με τα τέσσερα κόμματα πού εξασφάλισαν έδρες χωρίς να αποκαλύπτει αν και σε ποιόν θα δώσει εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης εκφράζοντας προτίμηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας,ενώ έκαμε λόγο και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε δύο μήνες.

Κάτι πού εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί ενθουσιασμό ιδίως στους Αμερικανούς οι οποίοι στέλνουν στην περιοχή τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον με στόχο την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα
 

Οριακή η νίκη του κόμματος του ηγέτη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή μας, Πάρι Ποταμίτη

Τους δύο κόσμους πού υπάρχουν στα κατεχόμενα, τον κόσμο της Ανατολής και αυτόν της Δύσης, απεκάλυψε ανάγλυφα η χθεσινή διαδικασία ψηφοφορίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Μέσα από την κατά περιοχή ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι πού διαμένουν κυρίως στις δυτικές περιοχές(Λευκωσία-Μόρφου) υπερψήφισαν την αντιπολίτευση στηρίζοντας λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ένταξη στην Ε. Ένωση.

Αντίθετα οι εκ της τουρκικής Ανατολίας έποικοι ,οι οποίοι διαμένουν στις ανατολικές περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου (κυρίως στην Καρπασία) ψήφισαν μαζικά υπέρ των δυνάμεων πού στηρίζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμποδίζοντας έτσι την ακόμη πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικής βούλησης των τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρώντας ότι εστάλη ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ντενκτάς και Άγκυρας στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους Τουρκοκυπρίους πού αγωνίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα καλύτερο αύριο η Λευκωσία επανέλαβε παράλληλα τη δική της ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν ,έτσι ώστε το Μάιο να ενταχθεί στην Ε. Ένωση μια επανενωμένη Κύπρος.

Για σημαντική νίκη των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο και ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως έκφραση της επιθυμίας των τουρκοκυπρίων για λύση τώρα και ένταξη στην Ε. Ένωση.

Ντενκτάς: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Αναν και ένταξη στην Ε .Ένωση ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ,ο οποίος σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ντερβίς Ερόγλου δεν ήταν ευτυχής στο άκουσμα του αποτελέσματος, δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις και με τα τέσσερα κόμματα πού εξασφάλισαν έδρες χωρίς να αποκαλύπτει αν και σε ποιόν θα δώσει εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης εκφράζοντας προτίμηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας,ενώ έκαμε λόγο και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε δύο μήνες.

Κάτι πού εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί ενθουσιασμό ιδίως στους Αμερικανούς οι οποίοι στέλνουν στην περιοχή τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον με στόχο την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 07:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέκα νεκροί στη Βαγδάτη
 

Τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων

Aυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα βορείως της Βαγδάτης.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η έκρηξη κατέστρεψε το αστυνομικό τμήμα Ζουχούρ, 30 χιλιόμετρα βορείως της Ιρακινής πρωτεύουσας.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή.

Μια δεύτερη αυτοκινητοβόμβα εντοπίστηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στο προάστειο Αμιρίγια της Βαγδάτης.

Το απόγευμα της Κυριακής, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης.

Επίθεση στο Κουβέιτ

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από επίθεση εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών οχηματοπομπών στο Κουβέιτ, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Καλντίγια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

Στελέχη νοσοκομείων της περιοχής είπαν ότι πάνω από 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Τα περισσότερα θύματα ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι μάλλον επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό κράτηση και «αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη»
 

Η τελευταία φωτογραφία του Ιρακινού πρώην ηγέτη (αριστερά) φαίνεται να πιστοποιεί ότι ο συλληφθείς δεν είναι άλλος από τον Σαντάμ Χουσεΐν

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν τους έχει δώσει καμία χρήσιμη πληροφορία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφιλντ, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, αν και είναι συγκαταβατικός δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατείται σε άγνωστο χώρο.

Μέλη του κυβερνητικού σθυμβουλίου του Ιράκ, που κλήθηκαν για να αναγνωρίσουν τον πρωήν ηγέτη, τον χαρακτήρισαν σαρκαστικό, απρόσιτο και προκλητικό.

Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έχει ανθρώπινη αντιμετώπιση ως αιχμάλωτος πολέμου και τελικά θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι Ιρακινοί ηγέτες επιθυμούν τη διεξαγωγή δίκης στη Βαγδάτη.

Στις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση καλεί τον Τζορτζ Μπους να αφήσει τα Ηνωμένα Έθνη να χειριστούν το θέμα της δίκης.

Η σύλληψη

«Κυρίες και κύριοι, τον πιάσαμε», με αυτή την φράση ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Πολ Μπρέμερ ζήτησε από τους υποστηρικτές του ανατραπέντος καθεστώτος να καταθέσουν τα όπλα και πρόσθεσε ότι «πλέον οι Ιρακινοί μπορούν να ατενίζουν το μέλλον, διότι ο τύραννός τους είναι πια κρατούμενος».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αντιμετωπίσει πλέον τη δικαιοσύνη, την οποία ο ίδιος «αρνήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Πάντως, ο Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν δε σηματοδοτεί το τέλος της βίας στο Ιράκ.

Στη σύντομο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, επίσης, απευθυνόμενος στον ιρακινό λαό: «δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να φοβηθείτε την εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν».

Επιχείρηση «Κόκκινη Αυγή»

Ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες ανακοίνωσε ότι περίπου 600 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν που έφερε τον κωδικό «Κόκκινη Αυγή».

Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση είχαν εντολή να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η αμερικανική ηγεσία πρόβαλε βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από την ιατρική εξέταση του συλληφθέντος, στο οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίζεται αξύριστος και καταπονημένος.

Ο ηγέτης του κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί ήταν αυτός που δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν πολλοί Ιρακινοί άρχισαν να πανηγυρίζουν πυροβολώντας στον αέρα στη Βαγδάτη.

Στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το γεγονός και παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν και στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

Μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου μετέβησαν στον τόπο όπου κρατείται ο Σαντάμ Χουσεΐν κι επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.

Στις 22 Ιουλίου, μετά από πληροφορίες που έλαβαν, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει τους γιους του, Ουντάι και Κιουσάι, στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη σύλληψη, η οποία, όπως πραγματοποιήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου και αποκλείει κάθε πιθανότητα επανόδου του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία και ανοίγει το δρόμο για την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι μέχρι σήμερα στο Ιράκ κυριαρχούσε ο τρόμος και η διχόνοια και ότι ήρθε πλέον ο καιρός για συμφιλίωση κι ειρήνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στους Ιρακινούς που καθημερινά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο τόσο για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη», η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεχάρη τις αμερικανικές δυνάμεις και εξέφρασε την ελπίδα η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν να βοήθησει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Την ίδια ελπίδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ.

Στην Ισπανία, η υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Aδιέξοδο στα κατεχόμενα
 

Μικρό προβάδισμα διατηρεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Οι βουλευτικές εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο κατέληξαν σε αδιέξοδο με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να καταλαμβάνουν ίσο αριθμό εδρών.

Το οριακό προβάδισμα της αντιπολίτευσης - αν και θεωρείται επιτυχία για τους οπαδούς της αντιπολίτευσης -δεν οδηγεί στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προηγείται με 35,5%, ενώ το κόμμα της Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου που υποστηρίζεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, έρχεται δεύτερο με ποσοστό 32,5%.

Τα δύο αντίπαλα κόμματα κερδίζουν από 25 έδρες στη βουλή της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η τουρκοκυπριακή εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι βάσει των αποτελεσμάτων από 420 κάλπες (σε σύνολο 554), η κατανομή των ψήφων είναι:

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (αντιπολίτευση): 35.49% (19 βουλευτές)

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), του Ντερβίς Έρογλου: (συμπολίτευση): 32.48 (18 βουλευτές)

Κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDH), του Μουσταφά Ακιντζί (αντιπολίτευση): 13.79 (6 βουλευτές)

Δημοκρατικό Κόμμα, του Σερτάρ Ντενκτάς (συμπολίτευση): 12.16 (επτά βουλευτές)

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ως ένα είδος δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και την επανένωση της νήσου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις για να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη.

Το 86% των Τουρκοκυπρίων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.