Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-13

  1. Φόβοι για κρίση στην ΕΕ
  2. Εβδομάδα πένθους για τον Αλίγεφ
  3. «Όχι στην αυτοδιάθεση»
  4. Έλλειψη εμβολίων στις ΗΠΑ
  5. Πέθανε ο Κέικο
  6. «Δεν τίθεται θέμα επανόδου των Ταλεμπάν»
  7. Στην κάλπη με το βλέμμα στο μέλλον
  8. Πέθανε ο Κέικο
  9. Φόβοι για κρίση στην ΕΕ
  10. Αύξηση ζητούν οι Ιρακινοί στρατιώτες
  11. Λεπτομέρειες και παραλειπόμενα της Συνόδου
  12. Η Συρία απειλείται με κυρώσεις από τις ΗΠΑ
  13. Τελευταία προσπάθεια για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι για κρίση στην ΕΕ
 

Οι ελπίδες για συμφωνία για το σύνταγμα της ΕΕ μετατίθενται στην προεδρία της Ιρλανδίας

Χωρίς συμφωνία για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το σύστημα της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διευρυμένη Κοινότητα των 25 απεδείχθη το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διήμερων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.


Δεν υπάρχει κρίση με κεφαλαίο ¨Κ¨ ακόμη
πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ
Η Iσπανία και η, οι οποίες διατύπωσαν τις εντονότερες ενστάσεις, αρνούνται να δεχθούν την πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Η Ισπανία και η Πολωνία βάσει της συμφωνία της Νίκαιας το 2000 έχουν τις ίδιες ψήφους με τη Γαλλία και τη Γερμανία παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ χαρακτήρισε την αποτυχία της συνόδου «καταστροφική» για το μέλλον της ΕΕ.

Ο Γουίλιαμ Χόρσλεϊ επικαλούμενος αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς είπε ότι η Γαλλία συνέβαλε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την άρνησή της να εξετάσει οποιουδήποτε είδους συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ιταλία – σκοπεύουν να απευθύνουν από κοινού έκκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η ευθύνη για την αποτυχία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να αποδοθεί σε μια συγκεκριμένη χώρα.

«Είναι αδύνατο να επιρρίψουν την ευθύνη για την έλλειψη συμφωνίας σε μια συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ επεσήμανε ότι προσπάθησε «μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας». Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει ελπίδες ότι η συμφωνία τελικά θα επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον.

Εν αντιθέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ υποστήριξε ότι η αποτυχία της συνόδου καθιστά επιτακτικά τώρα τη «δημιουργία ενός πρωτοπόρου ομίλου εντός της ΕΕ».

Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά, «ότι δεν υπάρχει κρίση με κεφαλαίο ¨Κ¨ ακόμη».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα ομοφωνία, τότε είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων».

Απογοητευμένος αλλά όχι ξαφνιασμένος από το αποτέλεσμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, ο οποίος πρόσθεσε, «είχαμε τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο διαβουλεύσεων και απορώ γιατί η ιταλική προεδρία δεν το επιδίωξε».

«Είναι παταγώδης αποτυχία εξαιτίας των επιθυμιών δύο ή τριών κρατών. Είμαι απογοητευμένος κι ενοχλημένος από την έκβαση, διότι είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε την πρώτη ομόφωνη απόφαση της Ένωσης των 25 κρατών μελών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ.

Και οι συμφωνίες

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική δύναμη, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μη δραστηριοποιηθεί.

Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 μεγάλων έργων από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.


Θα πρόκειται για θαύμα, έτσι και καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ωστόσο, μερικές φορές γίνονται και θαύματα
πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν από τη Σύνοδο
Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

Συλλήψεις

Πέντε συλλήψεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι βελγικές αστυνομικές αρχές στην πλατεία Σουμάν, όπου βρίσκεται το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόκειται για Βρετανούς διαδηλωτές μέλη της εκστρατείας «Ψήφος 2004», οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε όλα τα κράτη μέλη της Κοινότητας.

Και οι πέντε συλληφθέντες απελάθηκαν την επόμενη ημέρα.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 19:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Εβδομάδα πένθους για τον Αλίγεφ
 

Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ εξέπνευσε ο πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγεφ

Εβδομάδα πένθους κήρυξαν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν για το θάνατο του πρώην προέδρου της χώρας, Χαϊντάρ Αλίγεφ.

Ο Χαϊντάρ Αλίγεφ πέθανε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ηλικία 80 ετών.

Η σορός του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού, όπου τη Δευτέρα θα τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη.

Ο Χαϊντάρ Αλίγεφ κυβέρνησε τη χώρα για 30 και πλέον χρόνια και τα συναισθήματα των Αζέρων απέναντι στον εκλιπόντα είναι ανάμικτα.

Από την μια, είναι οι πιστοί οπαδοί, οι οποίοι αναφέρονται με τρυφερότητα στον εκλιπόντα αποκαλώντας τον «παππού» της δημοκρατίας του και από την άλλη υπάρχουν αυτοί, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν «εχθρό της δημοκρατίας» εξαιτίας της πολυετούς παραμονής του στην εξουσία.

Δυτικές οργανώσεις είχαν κατά καιρούς καταγγείλει τον Χαϊντάρ Αλίγεφ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ωστόσο, η Δύση αναγνωρίζει στον Αλίγεφ το γεγονός ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα και παράλληλα να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Ο Χαϊντάρ Αλίγεφ πέθανε σε κλινική του Κλίβελαντ από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 20:33 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι στην αυτοδιάθεση»
 

Το κόμμα Έρι Μπατασούνα αρνείται κάθε σύνδεση με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ

Υπουργοί, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων ηγήθηκαν πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στη Χώρα των Βάσκων, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι με την κυβερνητική πρόταση για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας από το διοικητικό κέντρο της Μαδρίτης.

Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε αναγνωρίζει στην περιοχή το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και προβλέπει μια πιο «ελεύθερη σύνδεση» με το ισπανικό κράτος.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης η πρόταση αυτή θα σημάνει το τέλος των τέλος των δραστηριοτήτων της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης, ΕΤΑ.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η «τρομοκρατική δραστηριότητα της ΕΤΑ» και παραβιάζεται το σύνταγμα της χώρας.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για να εμποδίσει την εφαρμογή της πρότασης και έχει απειλήσει τον Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε με φυλάκιση σε περίπτωση που προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Χώρα των Βάσκων για την εφαρμογή ή μη της εν λόγω πρότασης.

Από το 1968 περίπου 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βομβιστικές κι άλλες ενέργειες που ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία θεωρούν την ΕΤΑ τρομοκρατική και όχι αυτονομιστική οργάνωση.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Έλλειψη εμβολίων στις ΗΠΑ
 

Τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την γρίπη φούτζιαν

Την αγορά χιλιάδων δόσεων εμβολίων από τη Βρετανία για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης εξετάζουν αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στις πολιτείες του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού, της Οκλαχόμα και του Τέξας.

Οι κυριότερες εταιρείες παρασκευής εμβολίων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη διανείμει σε γιατρούς, νοσοκομεία και κλινικές όλα τα αποθέματα που είχαν για φέτος – περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Οι υγειονομικές αρχές πολλών πολιτειών αναφέρουν ότι είναι ζήτημα ημερών η εξάντληση όλων των αποθεμάτων τους σε εμβόλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου 36.000 άνθρωποι κάθε χρόνο προσβάλλονται και πεθαίνουν από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουν εάν η γρίπη έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Το στοιχείο Φούτζιαν του ιού της γρίπης στο οποίο οφείλεται η παρούσα έξαρση έχει επίσης προσβάλλει παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θεωρείται πολύ πιο ήπιο από αυτό της «ασιατικής γρίπης» ή της γρίπης του «Χονγκ Κονγκ».


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 19:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Κέικο
 

Ο Κέικο αιχμαλωτίστησε στην Ισλανδία σε ηλικία δύο ετών

Πέθανε σε ηλικία 27 ετών από πνευμονία η φονική φάλαινα «Κέικο», η οποία πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική σειρά ταινιών «Ελευθερώστε τον Γουίλι».

Η έξι τόννων φονική φάλαινα προσεβλήθη από πνευμονία στα παγωμένα νερά των φιόρδ της Νορβηγίας 18 μήνες μετά την επιστροφή της στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο Κέικο αιχμαλωτίστηκε σε ηλικία δύο ετών, αλλά έπειτα από την επιτυχία των δύο κινηματογραφικών ταινιών που πρωταγωνίστησε αφέθηκε ελεύθερος από το θαλάσσιο πάρκο του Μεξικού.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φονικών φαλαινών στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ξεπερνά τα 35 χρόνια.

Ξαφνική επιδείνωση

Ο επικεφαλής της ομάδος που παρακολουθούσε τον Κέικο, Ντέιν Ρίτσαρντς δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του θηλαστικού παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

«Παρουσίασε συμπτώματα υπνηλίας και ανορεξίας», τόνισε ο Ντέιν Ρίτσαρντς στο πρακτορείο ειδήσεων, Ασοσιέτεντ Πρες.

«Πεθαίνουν γρήγορα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Νίκ Μπράντεν, εκπρόσωπος της «Χιουμέιν Σοσάιτι» των ΗΠΑ.

Ο Κέικο, που σημαίνει «τυχερός» στα ιαπωνικά πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες με θέμα τη φιλία μιας φονικής φάλαινας με ένα παιδί, το οποίο προτρέπει το θηλαστικό να κερδίσει την ελευθερία του.

Ο Κέικο αιχμαλωτίστηκε το 1979 στην Ισλανδία και κατέληξε σε θαλάσσιο πάρκο στο Μεξικό.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 17:45 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν τίθεται θέμα επανόδου των Ταλεμπάν»
 

Οι επιθέσεις κατά των οργανώσεων αρωγής δε θα σταματήσουν την ανοικοδόμηση

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι δήλωσε βέβαιος για την αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων των οργανώσεων που πρόσκεινται στο πρώην ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν.

Εν αντιθέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι οι συνθήκες ασφάλειας στο Αφγανιστάν παρουσιάζουν επιδείνωση.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις κατά τοπικών και ξένων οργανώσεων αρωγής δεν πρόκειται να σταματήσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.

Την προηγούμενη ημέρα ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι εξέφρασε την άποψη ότι οι προεδρικές εκλογές στη χώρα αναμένεται να καθυστερήσουν μέχρι της αποκατάστασης της ασφάλειας στη χώρα.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Χαμίντ Καρζάι έγιναν στο ΒΒC λίγο πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνάντησης των μελών της εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν για την εκπόνηση του νέου συντάγματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αλί Αχμάντ Τζαλάλι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής της συνάντησης από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 18:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην κάλπη με το βλέμμα στο μέλλον
 

Αισιοδοξεί για τη νίκη ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί επιτέλους να ψηφίσουν για την επανένωση του νησιού», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης που δημοσιεύει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Για πρώτη φορά, επισημαίνει η ανταπόκριση, «η παντοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος της Εθνικής Ενότητας απειλείται από τρία κόμματα τα οποία είναι υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και της ένταξης στην ΕΕ».

«Η συρρίκνωση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και η προοπτική επανένωσης κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία» λέει στην ανταπόκριση της η Ταμπίθα Μόργκαν, η οποία καταλήγει επισημαίνοντας «η αντιπολίτευση ελπίζει ότι αν κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα μπορέσει να απομακρύνει από τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους τον εθνικιστή πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς».

«Οι Τούρκοι έποικοι κρατούν το κλειδί για το μέλλον της Κύπρου» είναι ο τίτλος του άρθρου της Κέριν Χόουπ στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Οι έποικοι, επισημαίνει το άρθρο, δέχονται πιέσεις να παραμείνουν πιστοί στον Ραούφ Ντενκτάς.

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αξιωματικοί του τουρκικού στρατού επισκέπτονταν τα χωριά των εποίκων για να τους προειδοποιήσουν ότι ψήφος υπέρ της αντιπολίτευσης ισοδυναμεί με ψήφο κατά της Τουρκίας».

Το άρθρο της Κέριν Χοουπ καταλήγει με τη δήλωση Τούρκου εποίκου.

«Ήμασταν ευχαριστημένοι. Τώρα όμως είναι δύσκολο να διακρίνουμε καθαρά το μέλλον μας αν δεν ενταχθούμε στην Ευρώπη».

Η ώρα της κάλπης

Με δύο ακόμη ταυτόχρονα συλλαλητήρια ολοκληρώθηκε η προεκλογική αντιπαράθεση στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας οργάνωσαν τις τελευταίες εκλογικές τους συγκεντρώσεις το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ και το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακκιντζί.

Το κλίμα, 36 ώρες πριν το άνοιγμα των 554 καλπών όπου θα ρίξουν τις ψήφους τους 142 σχεδόν χιλιάδες ψηφοφόροι, χρωματίστηκε θετικά για την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση μετά τα χθεσινοβραδινά συλλαλητήρια των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κομμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατήγαγε χθες την πρώτη του νίκη -σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον- αφού κατάφερε να μαζέψει κατ΄άλλους πέραν των δέκα χιλιάδων και για ορισμένους 20 χιλιάδες οπαδούς.

Αντίθετα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του φιλοντεκτασικού Ντερβίς Ερόγλου μόλις και μετά βίας μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 με 4 χιλιάδες οπαδούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς που βρισκόταν εντός της πολυκατοικίας μπροστά από την οποία πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο Ερόγλου, έτοιμος να κατέβει και να χαιρετήσει τους συγκεντρωμένους, προτίμησε τελικά να μείνει εντός του κτιρίου.

Πάντως τόσο ο Ντερβίς Ερόγλου όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εμφανίστηκαν βέβαιοι για νίκη ο καθένας του δικού του κόμματος, μάλιστα και οι δύο κάλεσαν σε ραντεβού τους οπαδούς τους την Κυριακή το βράδυ για τα επινίκια.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 19:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Κέικο
 

Ο Κέικο αιχμαλωτίστησε στην Ισλανδία σε ηλικία δύο ετών

Πέθανε σε ηλικία 27 ετών από πνευμονία η φονική φάλαινα «Κέικο», η οποία πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική σειρά ταινιών «Ελευθερώστε το Γουίλι».

Η έξι τόννων φονική φάλαινα προσεβλήθη από πνευμονία στα παγωμένα νερά των φιόρδ της Νορβηγίας 18 μήνες μετά την επιστροφή της στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο Κέικο αιχμαλωτίστηκε σε ηλικία δύο ετών, αλλά έπειτα από την επιτυχία των δύο κινηματογραφικών ταινιών που πρωταγωνίστησε αφέθηκε ελεύθερος από το θαλάσσιο πάρκο του Μεξικού.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φονικών φαλαινών στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ξεπερνά τα 35 χρόνια.

Ξαφνική επιδείνωση

Ο επικεφαλής της ομάδος που παρακολουθούσε τον Κέικο, Ντέιν Ρίτσαρντς δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του θηλαστικού παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

«Παρουσίασε συμπτώματα υπνηλίας και ανορεξίας», τόνισε ο Ντέιν Ρίτσαρντς στο πρακτορείο ειδήσεων, Ασοσιέτεντ Πρες.

«Πεθαίνουν γρήγορα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Νίκ Μπράντεν, εκπρόσωπος της «Χιουμέιν Σοσάιτι» των ΗΠΑ.

Ο Κέικο, που σημαίνει «τυχερός» στα ιαπωνικά πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες με θέμα τη φιλία μιας φονικής φάλαινας με ένα παιδί, το οποίο προτρέπει το θηλαστικό να κερδίσει την ελευθερία του.

Ο Κέικο αιχμαλωτίστηκε το 1979 στην Ισλανδία και κατέληξε σε θαλάσσιο πάρκο στο Μεξικό.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι για κρίση στην ΕΕ
 

Οι ελπίδες για συμφωνία για το σύνταγμα της ΕΕ μετατίθενται στην προεδρία της Ιρλανδίας

Χωρίς συμφωνία για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το σύστημα της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διευρυμένη Κοινότητα των 25 απεδείχθη το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διήμερων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Η Iσπανία και η, οι οποίες διατύπωσαν τις εντονότερες ενστάσεις, αρνούνται να δεχθούν την πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Η Ισπανία και η Πολωνία βάσει της συμφωνία της Νίκαιας το 2000 έχουν τις ίδιες ψήφους με τη Γαλλία και τη Γερμανία παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ χαρακτήρισε την αποτυχία της συνόδου «καταστροφική» για το μέλλον της ΕΕ.

Ο Γουίλιαμ Χόρσλεϊ επικαλούμενος αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς είπε ότι η Γαλλία συνέβαλε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την άρνησή της να εξετάσει οποιουδήποτε είδους συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ιταλία – σκοπεύουν να απευθύνουν από κοινού έκκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Και οι συμφωνίες

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική δύναμη, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μη δραστηριοποιηθεί.

Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 μεγάλων έργων από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

Συλλήψεις

Πέντε συλλήψεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι βελγικές αστυνομικές αρχές στην πλατεία Σουμάν, όπου βρίσκεται το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόκειται για Βρετανούς διαδηλωτές μέλη της εκστρατείας «Ψήφος 2004», οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε όλα τα κράτη μέλη της Κοινότητας.

Και οι πέντε συλληφθέντες απελάθηκαν την επόμενη ημέρα.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση ζητούν οι Ιρακινοί στρατιώτες
 

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ υποσχέθηκε αναθέρωση της μισθολογικής κλίμακας των Ιρακινών στρατιωτών

Σχεδόν το ήμισυ των Ιρακινών στρατιωτών που θα αποτελούσαν το πρώτο από τους Αμερικανούς συστημένο τάγμα του νέου ιρακινού στρατού απειλεί με αποχώρηση εξαιτίας των πενιχρών μισθών που λαμβάνουν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στη Βασόρα εκατοντάδες Ιρακινοί πρώην αξιωματικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με αίτημα την καταβολή καθυστερημένων μισθών τεσσάρων μηνών.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» τη διαμαρτυρία, η οποία, όμως, παραδέχτηκε ότι ήταν δικαιολογημένη.

Ο Αμερικανός στρατηγός διαβεβαίωσε τους Ιρακινούς στρατιώτες ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία θα εξετάσει το αίτημά τους.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία αναθεώρησης της μισθολογικής κλίμακας για να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους Ιρακινούς στρατιώτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι ο μισθός ενός Ιρακινοί στρατιώτη κυμαίνεται στα περίπου 60 δολάρια τον μήνα.

Το εν λόγω ιρακινό τάγμα είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια μεταβίβασης της ευθύνης για τη διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας στους Ιρακινούς στα μέσα του 2004.

Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη δυτική Βαγδάτη.

«Καλοί στην μάχη,
όχι στην ανοικοδόμηση»


Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες στερούν των ικανοτήτων που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση μιας χώρας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ Αμ Σόνταγκ» ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διακρίνονται στο πεδίο της μάχης, αλλά είναι «απροετοίμαστοι όσον αφορά τη δημιουργία δημοκρατικών και οικονομικών δομών».

Ο Πέτερ Στρουκ συνέκρινε την εκπαίδευση των Γερμανών στρατιωτών με αυτή των Αμερικανών και τόνισε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στις διάφορες εθνικές μειονότητες.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Λεπτομέρειες και παραλειπόμενα της Συνόδου
 


Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Γιώργου Δαράτου

* Η Φινλανδία έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ανάγκη αναφοράς στο προοίμιο του Συντάγματος των ριζών της Ευρώπης στον ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό. Ένα θέμα το οποίο φαινόταν ότι είχε κλείσει, το επαναφέρει η Φινλανδία. Αλλά και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ως καθολική θα ήθελε να υπάρχει αυτή η αναφορά.

* Οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη έρημη λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής συγκοινωνίας. Αποκλεισμένο είναι όλο το κέντρο των ευρωπαϊκών Βρυξελλών από αστυνομία και οδοφράγματα με πολλά αυτοκίνητα και καμιόνια για τις συνδέσεις των δημοσιογράφων που ξεπερνούν τους 1200.

* Ένα θέμα το οποίο δεν έχει τεθεί καθόλου, ενώ μιλάμε για Χριστιανισμό και για άλλες θρησκείες, είναι το άρθρο 51 του Συντάγματος που προβλέπει την τακτική συνεννόηση και διαβούλευση μεταξύ των ηγεσιών των θεσμικών οργάνων της Ένωσης (δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι είναι εκλεγμένοι δημοκρατικά από τους λαούς τους) με τις εκκλησίες.

* Υπάρχουν διμερείς συναντήσεις του κ. Μπερλουσκόνι με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εκείνους που έχουν τα περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερες αντιρρήσεις σε διάφορα θέματα τα οποία είναι ανοικτά, όπως ο κ. Αθνάρ για το θέμα της στάθμισης των ψήφων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τα Συμβούλια με ειδική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος συμμετέχει καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά το ατύχημα που είχε και συνοδεύεται από τρεις γιατρούς. Ο επόμενος που συνοδεύεται από γιατρό είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για πρώτη φορά ύστερα από τα προβλήματα που είχε εμφανίσει με την καρδιά του.

* Ο πρόεδρος της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η Γαλλία θέλει μία συμφωνία η οποία να συνάδει προς τη δική της αντίληψη του τι θα πρέπει να είναι η Ευρώπη. Στη συνέχεια επειδή θορυβήθηκαν οι δημοσιογράφοι το διόρθωσε και είπε προς το όραμα της Ευρώπης αυτής, η νέα Ευρώπη που θα καθιερώσει το πρώτο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, πρέπει να είναι σύμφωνο προς το όραμα των χωρών που θεμελίωσαν την Ευρώπη, δηλαδή χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

* Ευρωστρατός

Η σύνοδος συμφώνησε την Παρασκευή ότι το στρατηγείο της ευρωπαϊκής δύναμης θα εγκατασταθεί στο κέντρο των Βρυξελλών εκεί που είναι τα γραφεία του υπάτου εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα.

Θα είναι πολύ λίγοι αξιωματικοί οι οποίοι θα συμμετέχουν σ' αυτό και θα υπάρχει και ένα δεύτερο στρατηγείο, πιο ουσιαστικό, ευρωπαϊκό, το οποίο θα εγκατασταθεί στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη βελγική πόλη Μονς δίπλα στα γαλλοβελγικά σύνορα. Στην πραγματικότητα αν πρόκειται να γίνουν σχεδιασμοί θα γίνονται από αυτό το στρατηγείο που θα είναι μέσα στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί η Συμμαχία να παρακολουθεί τι ακριβώς κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Επιπλέον υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική λύση: οι πέντε πρώτες χώρες που είχαν την ιδέα να προχωρήσουν στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο ενδεχομένως και η Ελλάδα - γιατί ο κ. Σημίτης είχε πει ότι εάν χρειαστεί να αναλάβουν κάποια στρατιωτική δράση στην οποία δε συμμετέχει το ΝΑΤΟ, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πυρήνα του κοινοτικού επιτελείου τα εθνικά τους επιτελεία.

Το θέμα των στρατηγείων-γενικών επιτελείων δεν υπάρχει μέσα στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι κάτι εκτός συντάγματος. Στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα γραφεί πρώτον η ενισχυμένη, διαρθρωμένη συνεργασία εκείνων των κοινοτικών χωρών που θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στο σχηματισμό μιας κοινής αμυντικής πολιτικής και ενός πρώτου πυρήνα Ευρωστρατού.

Επίσης στο Σύνταγμα θα συμπεριλαμβάνεται μία ρήτρα αλληλεγγύης, δηλαδή αν μία χώρα μέλος απειληθεί στρατιωτικά από μία τρίτη μη κοινοτική χώρα, η απειλούμενη χώρα έχει δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή και στρατιωτική βοήθεια των άλλων κοινοτικών χωρών προκειμένου να αποκρούσει την απειλή της τρίτης μη κοινοτικής χώρας.

Αλλά φαίνεται ότι ενώ λέγαμε ότι αυτό θα γινόταν αυτόματα με ένα αυτόματο τρόπο, επειδή υπάρχουν χώρες ουδέτερες οι οποίες δεν είναι μέλη καμίας συμμαχίας, όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ιρλανδία, φαίνεται ότι το κείμενο θα είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε εάν μία χώρα ζητήσει τη βοήθεια για την αποτροπή μιας στρατιωτικής απειλής από τρίτη χώρα να ζητήσει τη βοήθεια αυτή και το συμβούλιο των υπουργών να αποφασίσει εάν θα της την δώσει και τους όρους με τους οποίους θα δώσει τη βοήθεια έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα συνταγματικής ή άλλης μορφής.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 09:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Συρία απειλείται με κυρώσεις από τις ΗΠΑ
 

Για υπόθαλψη τρομοκρατών κατηγορούν τη Συρία οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε νομοσχέδιο το οποίο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του να επιβάλει οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Συρία.

Ο νέος νόμος απαιτεί από τη Δαμασκό να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες και να αποσύρει το στρατό της από το Λίβανο.

Η κυβέρνηση Μπους μπορεί να εφαρμόσει το νόμο όταν κρίνει ότι η Συρία δεν καταβάλλει αρκετή προσπάθεια για να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί το νέο νόμο δεσμευτικό της εξωτερικής του πολιτικής.

«Η έγκριση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει και υιοθέτηση του» είπε ο κ.Τζορτζ Μπους.

Στις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν περιλαμβάνεται η απαγόρευση πώλησης αμερικανικών προϊόντων στη Συρία καθώς και το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελευταία προσπάθεια για το ευρωπαϊκό σύνταγμα
 

Η Πολωνία δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της για τα δικαιώματα ψήφου που έχει στην ΕΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες 25 κρατών - νυν και υποψηφίων μελών της Κοινότητας.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον Ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική δύναμη, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μη δραστηριοποιηθεί.

Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 μεγάλων έργων από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

Διαφωνίες σε καίρια ζητήματα

Διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σύμφωνα με τους ανταποκριτές σε δύο καίρια σημεία του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Κατά πρώτο λόγο στην κατανομή των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επίσης στο μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη διεύρυνση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι κατανοεί τις συνεχιζόμενες επιφυλάξεις της Πολωνίας και Ισπανίας στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά συνέχισε προειδοποιώντας:

«Το σύστημα κατανομής των ψήφων είναι θέμα που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συνολική συμφωνία και είναι κρίμα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να καταλήξει σε ισχυρές αποφάσεις και να επιτευχθεί συμβιβασμός επί ενός ισορροπημένου συνταγματικού κειμένου. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα πασαλείμματα με συμβιβαστικές προτάσεις που δεν ικανοποιούν κανέναν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Iσπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Η συμφωνία της Νίκαιας έδινε στην Πολωνία και την Ισπανία σχεδόν τις ίδιες ψήφους με τη Γαλλία και τη Γερμανία παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

Έτσι από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, είναι ανένδοτες όσον αφορά το θέμα αυτό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.