Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-04

  1. Διαβουλεύσεις για εκεχειρία και Σύμφωνο Γενεύης
  2. Ανοιχτός σε «νέες ιδέες» ο Πάουελ
  3. «Μποναμάς» 'Αγκυρας στον Ντενκτάς
  4. ΗΠΑ: «Περισσότερο ΝΑΤΟ σε Ιράκ- Αφγανιστάν»
  5. Αίρει τους δασμούς στο χάλυβα ο Μπους
  6. Ο Ινδός πρωθυπουργός στο Πακιστάν
  7. Η βασίλισσα Ελισάβετ στη Νιγηρία
  8. Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
  9. Αντιβαλλιστική συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας
  10. Στο έλεος των πλημμυρών η Γαλλία
  11. Διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο της Γενεύης
  12. Πάουελ για Ιράκ και ευρωστρατό
  13. Αντιφάσκει η Ρωσία για το Κιότο
  14. Καταζητείται ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας
  15. Διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Γενεύης
  16. Πάουελ για Ιράκ και ευρωστρατό
  17. Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
  18. Συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας
  19. Η βασίλισσα Ελισάβετ στη Νιγηρία
  20. Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
  21. Διαβουλεύσεις για το σύμφωνο Γενεύης

Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις για εκεχειρία και Σύμφωνο Γενεύης
 

Ο Ισραηλινός Γιοσί Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο είναι οι εμπνευστές του συμφώνου της Γενεύης

Εκπρόσωποι δεκατριών παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, ξεκίνησαν συνομιλίες στο Κάιρο για το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθήσει τις επόμενες ώρες και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια.

Οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές δήλωσαν ότι δεν θέλουν οι Παλαιστίνιοι να φύγουν από το Κάιρο χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι μία αρχική παύση των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη λήξη των ισραηλινών επιθέσεων κατά ηγετών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, άφησε να εννοηθεί ότι εάν συναφθεί συμφωνία εκεχειρίας, η χώρα του ίσως απαντήσει με τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Σύμφωνο Γενεύης

Εν τω μεταξύ, οι εμπνευστές του εναλλακτικού Συμφώνου Ειρήνευσης της Γενεύης για το Μεσανατολικό, έφθασαν στην Ουάσινγκτον, σε μία προσπάθεια να βρουν υποστηρικτές στις προτάσεις τους.

Το σχέδιο υπεβλήθη στη Γενεύη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.


Πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
Σκοτ ΜακΛέλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Η συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να συναντήσει άτομα «που έχουν κάτι να προτείνουν για την ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Κοντολίζα Ράις

Ωστόσο, οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να πείσουν τη σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να συναντηθεί μαζί τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Μπους δε φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, καθώς η Κοντολίζα Ράις είναι η στενότερη σύμβουλός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σύμφωνο ειρήνης της Γενεύης, ενώ η παλαιστινιακή αρχή το αποδέχθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επίσημο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί, τον περίφημο «οδικό χάρτη», αλλά υποστηρίζουν ότι «είναι ανοιχτές σε προτάσεις για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, με το αιτιολογικό του φόρτου εργασίας, ακυρώθηκε η συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοιχτός σε «νέες ιδέες» ο Πάουελ
 

Οι προτάσεις του Κόλιν Πάουελ κάνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να δυσανασχετεί

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Μαρόκο, απευθύνοντας έκκληση στους Παλαιστίνιους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι το γνωστό ως «οδικός χάρτης» σχέδιο, «δεν πέθανε» ενώ αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης» τόνισε ότι δίνει περισσότερες προοπτικές διαλόγου.

Προηγουμένως ο υπουργός εμφανίσθηκε έτοιμος να συναντηθεί με αντιπροσώπους της ισραηλινο-
παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ.

Ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει ότι προτίθεται να συναντήσει τους εμπνευστές του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή - που έχει ονομαστεί Σύμφωνο της Γενεύης και παρουσιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του κ. Πάουελ προσδίδει κύρος στο ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης, το οποίο προηγουμένως εθεωρείτο ότι διέθετε μόνο συμβολική σημασία.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Περιοδεία Πάουελ σε Τυνησία-Μαρόκο-Αλγερία

Μετά τις «εξαίρετες» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος - συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Τυνησίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τετάρτη το Μαρόκο και συναντήθηκε με τον βασιλιά Μοχάμεντ.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του στη Βόρεια Αφρική, είνναι η Αλγερία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τον κ. Πάουελ να θίξει κατά τη διάρκεια των επαφών του και ζητήματα όπως η ανάγκη πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Αλλά όπως είπε στο ΒΒC o αντιπρόεδρος της μαροκινής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φουάντ Αμπντελμουμί, το μήνυμα του εκδημοκρατισμού δεν είναι αξιόπιστο, όταν προέρχεται από αμερικανικά χείλη:

«Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα της κυβέρνησης Μπους δεν κάνει καλό στην προώθηση της δημοκρατίας.... νομίζω ότι όταν εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, το μήνυμα που δίνεται στον λαό είναι ότι η δημοκρατία είναι ένα ψεύδος», υπογράμμισε ο κ. Αμπντελμουμί.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μποναμάς» 'Αγκυρας στον Ντενκτάς
 

H επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη βόρειο Κύπρο λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες τουρκοκυπριακές εκλογές αποτελεί «μποναμά» για τον Ραούφ Ντενκτάς

Κωνσταντινούπολη, Αρης Χατζηστεφάνου

Αρκετά δώρα αλλά και ένα μήνυμα ηθικής υποστήριξης από την Άγκυρα προς τον Ραούφ Ντενκτάς θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους οι Τούρκοι υπουργοί που θα μεταβούν το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV οι υπουργοί Ενέργειας, Εσωτερικών αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ θα υπογράψουν δάνεια ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων και σειρά συμφωνιών συνεργασίας κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Ο τουρκικός μποναμάς έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες τουρκοκυπριακές εκλογές που, όπως αναφέρει το NTV, λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

Το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο εκτιμά ότι ίσως συζητηθεί ακόμη και η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και τις Βρυξέλλες.

Αντιδράσεις για Φερχόιγκεν

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι νέες δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με μία χώρα που διατηρεί παράνομα στρατό στα εδάφη χώρας μέλους μας ;» δήλωσε ο Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν».

Ο ίδιος εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το αδιάβλητο των εκλογών.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ντενκτάς έδωσε ιθαγένεια σε τόσους και τόσους Τούρκους» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρινίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν 20 χιλιάδες περισσότεροι ψηφοφόροι από ότι το 1998.

«Δε νομίζω όλοι αυτοί να γεννήθηκαν τώρα» κατέληξε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες και αναφέρονται ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το ρόλο που διαδραματίζει ο τουρκικός στρατός και στο Κυπριακό.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Περισσότερο ΝΑΤΟ σε Ιράκ- Αφγανιστάν»
 

Ευρύτερο ρόλο στον ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Πιέσεις προς το ΝΑΤΟ ασκούν οι ΗΠΑ προκειμένου η Συμμαχία να αναλάβει πιο ενισχυμένο ρόλο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναθέσουν έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συμμαχία στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και πολιτικής σταθεροποίησης του μεταπολεμικού Ιράκ.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «η σταθερότητα στο Ιράκ είναι κρίσιμη για όλους».

Επικαλέστηκε επίσης το ψήφισμα 1511 των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο ενθαρρύνεται η εμπλοκή πολλών χωρών και τοπικών οργανισμών στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ παρέχει μόνο επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό πολωνική διοίκηση πολυεθνική δύναμη στο νότιο Αφγανιστάν.

Ευρωστρατός

Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε και στο θέμα του Ευρωστρατού, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία στρατιωτικών δομών ανεξαρτήτων από αυτές του ΝΑΤΟ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετέχουν στη συνάντηση των Βρυξελλών, είχαν, ως μέλη της ΕΕ, συμφωνήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού κέντρου, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.

Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν

Την ίδια στιγμή, από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για το ΝΑΤΟ εάν συμφωνούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χώρα, αναπτύσσοντας δύναμη και εκτός της πρωτεύσουσας Καμπούλ.

Η Συμμαχία διαθέτει πεντέμισι κυανόκρανους στην Καμπούλ, αλλά μέχρι πρόσφατα είχε μεγάλη έλλειψη σε ελικόπτερα και άλλου είδους εξοπλισμό. Τα απαιτούμενα ελικόπτερα προσέφεραν η Τουρκία και η Ολλανδία.

Λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Ράμσφελντ με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι στο προεδρικό μέγαρο, σημειώθηκε έκρηξη ρουκέτας κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ -που βρίσκεται σε άλλο σημείο της Καμπούλ-χωρίς να σημειωθούν θύματα.

Η επίσκεψη του κ. Ράμσφελντ πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών για ανασυγκρότηση μεγάλων ομάδων Ταλιμπάν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβάται την ανασυγκρότηση δυνάμεων του πρώην καθεστώτος, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έσπευσε να απαντήσει ότι οι Ταλιμπάν που θα σχηματίζουν ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων θα σκοτώνονται ή θα συλλαμβάνονται.

Πάντως, ένας Αφγανός υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε την Πέμπτη και 11 ακόμα άτομα τραυματίσθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν στην περιοχή Τσακάου της επαρχία Φαρά, στο δυτικό Αφγανιστάν.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 22:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίρει τους δασμούς στο χάλυβα ο Μπους
 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλαν (δ) και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, ανακοινώνουν την άρση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι αίρει τους επίμαχους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, αποτρέποντας έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με άλλες οικονομικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) είχε χαρακτηρίσει τους δασμούς στο χάλυβα παράνομους και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση με την Ιαπωνία απείλησαν να επιβάλουν για αντίποινα δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση των ΗΠΑ και δήλωσε ότι μετά την άρση των δασμών, δεν τίθεται πλέον θέμα εμπορικών κυρώσεων εναντίον της Ουάσιγκτον.

Στο γραπτό ανακοινωθέν του, ο πρόεδρος Μπους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί εισήχθησαν τον Μάρτιο του 2002, όταν οι αμερικανικές χαλυβουργικές εταιρείες βρίσκονταν υπό ισχυρή πίεση λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισαγόμενων προϊόντων χάλυβα.

Υποστήριξε όμως ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αξιοποίησαν τους τελευταίους 21 μήνες για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και υπό το πρίσμα αυτό οι δασμοί εκπλήρωσαν την αποστολή τους.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι η απόφαση για την άρση των δασμών δεν συνδέεται με το ότι οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει ότι θα λάβουν αντίμετρα.

Και η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν αποδέχθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες του ΠΟΕ.

Η απόφαση για άρση των δασμών συνάντησε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην αμερικανική χαλυβουργία.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο στον κλάδο, το USWA, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποχώρησε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων» και πρόδωσε τους εργαζομένους.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ινδός πρωθυπουργός στο Πακιστάν
 

Ως μία ακόμα κίνηση καλής θέλησης εκλαμβάνεται η ανακοίνωση του Ινδού πρωθυπουργού

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην περιφερειακή σύνοδο που θα διεξαχθεί τον επόμενο στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά ενεργειών που δείχνουν την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, από το 1947, οπότε και διαχωρίστηκαν.

Η Ινδία και το Πακιστάν ήρθαν κοντά σε μία ακόμα ένοπλη σύρραξη πέρυσι, ωστόσο από τον περασμένο Απρίλιο εγκαινίασαν πρωτοβουλίες με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στην επαρχία του Κασμίρ.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 07:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βασίλισσα Ελισάβετ στη Νιγηρία
 

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα παραστεί στη διάσκεψη των χωρών της Κοινοπολιτείας

Ο βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, πραγματοποιούν τετραήμερη επίσκεψη στη Νιγηρία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω ανησυχιών για επιθέσεις.


Δεχόμαστε με ικανοποίηση τις προσπάθειες για πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, για την εξάλειψη της φτώχειας και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
Βασίλισσα Ελισάβετ
Κατά την τελετή υποδοχής από την ηγεσία της χώρας, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα εκδημοκρατισμού της Νιγηρίας.

Μετά από το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή της, σε ομιλία της η βασίλισσα Ελισάβετ τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ευημερία για την Αφρική εάν δεν υπάρξει πρώτα για τη Νιγηρία.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι πολλοί πολίτες της χώρας θεωρούν ότι η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ καταδεικνύει ότι η Νιγηρία γίνεται πλέον αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα.

Στο αεροδρόμιο της χώρας βρίσκονταν εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι τα πλέον δρακόντεια που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα.

Τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας ανέλαβαν Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Καταγγελίες

Μετά την τελετή υποδοχής από τον πρόεδρο της χώρας, Ολουσέγκουν Ομπασάνιο, η βασίλισσα μετέβη στην κεντρική Αμπούτζα με τη συνοδεία δεκάδων οχημάτων.


Εκατοντάδες στρατιώτες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) κατηγόρησε τη Νιγηρία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί βασανιστήρια και μεθόδους εκβιασμού για να εκφοβίσει όσους της ασκούν κριτική.

Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960, διέψευσε κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Στη Νιγηρία θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των χωρών της Κοινοπολιτείας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 12:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
 

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η εξουσία ασκείται από την Καμπούλ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρέθηκε στο Αφγανιστάν προκειμένου να εκφράσει και πάλι την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Ο κ. Ράμσφελντ επισκέφθηκε τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου συναντήθηκε με τους δύο ισχυρότερους ηγέτες των τοπικών πολιτοφυλακών, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και Άτα Μοχάμεντ, δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συμφωνία τους να παραδώσουν το βαρύ οπλισμό τους στην κυβέρνηση της Καμπούλ.


Οι μαχητές δύο αντίπαλων πολιτοφυλακών προβαίνουν σε αφοπλισμό
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για το ΝΑΤΟ εάν συμφωνούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χώρα, αναπτύσσοντας δύναμη και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ανασυγκρότηση Ταλιμπάν

Η επίσκεψη Ράμσφελντ πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για ανασυγκρότηση μεγάλων ομάδων Ταλιμπάν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβάται την ανασυγκρότηση δυνάμεων του πρώην καθεστώτος, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έσπευσε να απαντήσει ότι οι Ταλιμπάν που θα σχηματίζουν ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων θα σκοτώνονται ή θα συλλαμβάνονται.

Εν τω μεταξύ, ένας Αφγανός υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε και 11 ακόμα άτομα τραυματίσθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν στην περιοχή Τσακάου της επαρχία Φαρά, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Το θύμα της επίθεσης είχε μόλις ολοκληρώσει απογραφή σε γειτονική περιοχή.

Έκρηξη στην Καμπούλ

Εν τω μεταξύ, ρουκέτα εξερράγη κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Καμπούλ, λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Ράμσφελντ με τον πρόεδρο Καρζάι.

Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 08:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιβαλλιστική συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας
 

Η Αυστραλία θέλει να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, λέγοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.


Η απόφαση αυτή της Αυστραλίας θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την παγκόσμια ασφάλεια
Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν ένα αμυντικό σύστημα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι χώρες όπως η Βόρειος Κορέα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους πυραύλους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν εννέα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του συστήματος.

Στρατηγικά συμφέροντα

Η συμμετοχή της Καμπέρα γίνεται την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Αυστραλία, ενδεχόμενο που απέκλεισε ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Χιλ.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η απόφαση αυτή της Αυστραλίας θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ανάλογες επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί και η κυβέρνηση του Καναδά.

Οι επικριτές του προγράμματος κάνουν λόγο για αναξιόπιστη και οικονομικά ασύμφορη τεχνολογία, καθώς και για πρόκληση ενός νέου αγώνα δρόμου για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο έλεος των πλημμυρών η Γαλλία
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους φτάνει τα δύο μέτρα

Της ανταποκρίτριας της Eλληνικής Yπηρεσίας του BBC στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό ετών συνεχίζουν να πλήττουν τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ήδη έξι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, τρεις αγνοούνται και ο αριθμός εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.

Απο τις σφοδρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο, όχι όμως με την ίδια ένταση, τα νερά του ποταμού Ροδανού έχουν κατακλύσει τεράστιες εκτάσεις απο τη Λυών μέχρι τη Μασσαλία με αποτέλεσμα χωριά και απέραντες εκτάσεις να έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη.

Είκοσι νομοί και μεγάλεις πόλεις, κυρίως όμως το Μονπελιέ και η Αβινιόν, έχουν υποστεί βιβλικές καταστροφές εξαιτίας και των δυνατών ανέμων που πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Η στάθμη του νερού σε πλημμυρισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και τα δύο μέτρα.

Χωρίς νερό παραμένουν οι 130 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Νιμ, ενώ τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επαναλειτουργήσουν -εάν ο καιρός το επιτρέψει- την επόμενη εβδομάδα.

Απο τις πλημμύρες έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους και έχουν σταματήσει τα δρομολόγια των τρένων από και προς τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό ότι έπαψε να ισχύει το πορτοκαλί σύστημα εκτάκτου ανάγκης σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές και ότι επετράπη η κυκλοφορία μεταξύ της Λυών και της πόλης Σαιντ Ετιέν.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζαν Φρανσουά Κοπ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πληγέντες με όλες τις δυνάμεις της.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο της Γενεύης
 

Ο Ισραηλινός Γιοσί Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο είναι οι εμπνευστές του συμφώνου της Γενεύης

Εκπρόσωποι δεκατριών παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, ξεκίνησαν συνομιλίες στο Κάιρο για το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μία αρχική παύση των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη λήξκη των ισραηλινών επιθέσεων κατά ηγετών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ίσως απαντήσει με τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνο Γενεύης

Εν τω μεταξύ, οι εμπνευστές του εναλλακτικού Συμφώνου Ειρήνευσης της Γενεύης για το Μεσανατολικό, έφθασαν στην Ουάσινγκτον, σε μία προσπάθεια να βρουν υποστηρικτές στις προτάσεις τους.

Το σχέδιο υπεβλήθη στη Γενεύη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.


Πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
Σκοτ ΜακΛέλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Η συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να συναντήσει άτομα «που έχουν κάτι να προτείνουν για την ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Κοντολίζα Ράις

Ωστόσο, οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να πείσουν τη σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να συναντηθεί μαζί τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Μπους δε φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, καθώς η Κοντολίζα Ράις είναι η στενότερη σύμβουλός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σύμφωνο ειρήνης της Γενεύης, ενώ η παλαιστινιακή αρχή το αποδέχθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επίσημο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί, τον περίφημο «οδικό χάρτη», αλλά υποστηρίζουν ότι «είναι ανοιχτές σε προτάσεις για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, με το αιτιολογικό του φόρτου εργασίας, ακυρώθηκε η συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 14:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ για Ιράκ και ευρωστρατό
 

Ευρύτερο ρόλο στον ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και πολιτικής σταθεροποίησης του μεταπολεμικού Ιράκ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των 19 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και των επτά χωρών που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον ερχόμενο χρόνο, ο κ. Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά την ανάθεση περισσότερων πρωτοβουλιών στη Συμμαχία, σχετικά με το Ιράκ.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «η σταθερότητα στο Ιράκ είναι κρίσιμη για όλους». Επικαλέστηκε επίσης το ψήφισμα 1511 των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο ενθαρρύνεται η εμπλοκή πολλών χωρών και τοπικών οργανισμών στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό πολωνική διοίκηση πολυεθνική δύναμη στο νότιο Αφγανιστάν.

Ευρωστρατός

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξετάζεται επίσης η πρόθεση μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν στη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, τον περίφημο ευρωστρατό.

Τα σχέδια αυτά έχουν συναντήσει τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον που φοβάται αποδυνάμωση του ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν μία ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατιωτική δομή, η οποία επικαλύπτει λειτουργίες και αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετέχουν στη συνάντηση των Βρυξελλών, είχαν, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού κέντρου, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.

Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό και αριθμό στρατιωτών για να διατηρήσει τη δύναμή του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Η Συμμαχία διαθέτει πεντέμισι κυανόκρανους στην Καμπούλ, αλλά μέχρι πρόσφατα είχε μεγάλη έλλειψη σε ελικόπτερα και άλλου είδους εξοπλισμό. Τα απαιτούμενα ελικόπτερα προσέφεραν η Τουρκία και η Ολλανδία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, είπε στους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Συμμαχία θα πρέπει να επιτύχει στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και να βοηθήσει τις χώρες οι οποίες έχουν αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ.

Νέα επίθεση στο Ιράκ

Επίθεση με χειροβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ραμαντί, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και περαστικοί πολίτες.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι αστυνομικοί του τμήματος συγκεντρώνονταν έξω από το κτίριο για τη μισθοδοσία.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιφάσκει η Ρωσία για το Κιότο
 

Το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες που εκπέμπουν τουλάχιστον το 55% των επικίνδυνων ρύπων

Η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιφάσκει σχετικά με τις προθέσεις της ως προς την επικύρωση ή μη του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αντρέι Ιλαριόνοφ, ο οποίος την Τρίτη είχε δηλώσει ότι το πρωτόκολλο υπό την παρούσα μορφή του δε θα επικυρωθεί, επανέλαβε σήμερα τα λεγόμενά του, σημειώνοντας ότι μιλούσε εξ' ονόματος του προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Ιλαριόνοφ, αναφερόμενος στη διάψευση της δήλωσής του από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Μουχάμεντ Τσικάνοφ, την απέδωσε σε λάθος.

Ο κ. Τσικάνοφ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία προσανατολίζεται στην επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Τα Ηνωμένα Έθνη που διεξάγουν τη διεθνή διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές στο Μιλάνο, έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η Μόσχα θα υιοθετήσει τελικά τη συμφωνία του Κιότο.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταζητείται ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας
 

Στο στόχαστρο της Ιντερπόλ ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ

Ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός, Ιντερπόλ, εξέδωσε τη λεγόμενη «κόκκινη ειδοποίηση», με την οποία ζητά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ.

Το σχετικό έγγραφο, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ, αναφέρει ότι ο κ. Τέιλορ καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις των συνθηκών της Γενεύης.

Η λεγόμενη «κόκκινη ειδοποίηση», μια αίτηση για έκδοση καταζητούμενων που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, δεν υποχρεώνει κάποια χώρα να προβεί στη σύλληψη.

Ο Τσαρλς Τέιλορ παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της χώρας τον Αύγουστο και τώρα ζει έξόριστος στη Νιγηρία.

Το Ειδικό Δικαστήριο που έχει συσταθεί στη Σιέρα Λεόνε με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών έχει καταδικάσει τον κ. Τέιλορ για την υποστήριξη που παρέσχε σε οργανώσεις ανταρτών κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, για την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Γενεύης
 

Ο Ισραηλινός Γιοσί Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο είναι οι εμπνευστές του συμφώνου της Γενεύης

Εκπρόσωποι δεκατριών παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, ξεκίνησαν συνομιλίες στο Κάιρο για το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μία αρχική παύση των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη λήξκη των ισραηλινών επιθέσεων κατά ηγετών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ίσως απαντήσει με τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνο Γενεύης

Εν τω μεταξύ, οι εμπνευστές του εναλλακτικού Συμφώνου Ειρήνευσης της Γενεύης για το Μεσανατολικό, έφθασαν στην Ουάσινγκτον, σε μία προσπάθεια να βρουν υποστηρικτές στις προτάσεις τους.

Το σχέδιο υπεβλήθη στη Γενεύη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.


Πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
Σκοτ ΜακΛέλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Η συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να συναντήσει άτομα «που έχουν κάτι να προτείνουν για την ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Κοντολίζα Ράις

Ωστόσο, οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να πείσουν τη σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να συναντηθεί μαζί τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Μπους δε φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, καθώς η Κοντολίζα Ράις είναι η στενότερη σύμβουλός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σύμφωνο ειρήνης της Γενεύης, ενώ η παλαιστινιακή αρχή το αποδέχθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επίσημο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί, τον περίφημο «οδικό χάρτη», αλλά υποστηρίζουν ότι «είναι ανοιχτές σε προτάσεις για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, με το αιτιολογικό του φόρτου εργασίας, ακυρώθηκε η συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 13:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ για Ιράκ και ευρωστρατό
 

Ευρύτερο ρόλο στον ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και πολιτικής σταθεροποίησης του μεταπολεμικού Ιράκ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των 19 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και των επτά χωρών που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον ερχόμενο χρόνο, ο κ. Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά την ανάθεση περισσότερων πρωτοβουλιών στη Συμμαχία, σχετικά με το Ιράκ.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «η σταθερότητα στο Ιράκ είναι κρίσιμη για όλους». Επικαλέστηκε επίσης το ψήφισμα 1511 των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο ενθαρρύνεται η εμπλοκή πολλών χωρών και τοπικών οργανισμών στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό πολωνική διοίκηση πολυεθνική δύναμη στο νότιο Αφγανιστάν.

Ευρωστρατός

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξετάζεται επίσης η πρόθεση μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν στη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, τον περίφημο ευρωστρατό.

Τα σχέδια αυτά έχουν συναντήσει τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον που φοβάται αποδυνάμωση του ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν μία ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατιωτική δομή, η οποία επικαλύπτει λειτουργίες και αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετέχουν στη συνάντηση των Βρυξελλών, είχαν, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού κέντρου, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.

Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό και αριθμό στρατιωτών για να διατηρήσει τη δύναμή του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Η Συμμαχία διαθέτει πεντέμισι κυανόκρανους στην Καμπούλ, αλλά μέχρι πρόσφατα είχε μεγάλη έλλειψη σε ελικόπτερα και άλλου είδους εξοπλισμό. Τα απαιτούμενα ελικόπτερα προσέφεραν η Τουρκία και η Ολλανδία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, είπε στους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Συμμαχία θα πρέπει να επιτύχει στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και να βοηθήσει τις χώρες οι οποίες έχουν αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ.

Νέα επίθεση στο Ιράκ

Επίθεση με χειροβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ραμαντί, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και περαστικοί πολίτες.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι αστυνομικοί του τμήματος συγκεντρώνονταν έξω από το κτίριο για τη μισθοδοσία.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 12:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
 

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η εξουσία ασκείται από την Καμπούλ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Αφγανιστάν προκειμένου να εκφράσει και πάλι την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Ο κ. Ράμσφελντ επισκέφθηκε τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου συναντήθηκε με τους δύο ισχυρότερους ηγέτες των τοπικών πολιτοφυλακών, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και Άτα Μοχάμεντ, δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συμφωνία τους να παραδώσουν το βαρύ οπλισμό τους στην κυβέρνηση της Καμπούλ.


Οι μαχητές δύο αντίπαλων πολιτοφυλακών προβαίνουν σε αφοπλισμό
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για το ΝΑΤΟ εάν συμφωνούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χώρα, αναπτύσσοντας δύναμη και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ανασυγκρότηση Ταλιμπάν

Η επίσκεψη Ράμσφελντ πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για ανασυγκρότηση μεγάλων ομάδων Ταλιμπάν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβάται την ανασυγκρότηση δυνάμεων του πρώην καθεστώτος, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έσπευσε να απαντήσει ότι οι Ταλιμπάν που θα σχηματίζουν ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων θα σκοτώνονται ή θα συλλαμβάνονται.

Εν τω μεταξύ, ένας Αφγανός υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε και 11 ακόμα άτομα τραυματίσθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν στην περιοχή Τσακάου της επαρχία Φαρά, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Το θύμα της επίθεσης είχε μόλις ολοκληρώσει απογραφή σε γειτονική περιοχή.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 08:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας
 

Η Αυστραλία θέλει να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, λέγοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.


Η απόφαση αυτή της Αυστραλίας θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την παγκόσμια ασφάλεια
Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν ένα αμυντικό σύστημα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων.

Πιστεύεται ότι χώρες όπως η Βόρειος Κορέα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους πυραύλους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν εννέα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του συστήματος.

Στρατηγικά συμφέροντα

Η συμμετοχή της Καμπέρας γίνεται την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Αυστραλία.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η απόφαση αυτή της Αυστραλίας θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ανάλογες επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί και η κυβέρνηση του Καναδά.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 07:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βασίλισσα Ελισάβετ στη Νιγηρία
 

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα παραστεί στη διάσκεψη των χωρών της Κοινοπολιτείας

Ο βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, πραγματοποιούν επίσκεψη στη Νιγηρία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω ανησυχιών για επιθέσεις.


Δεχόμαστε με ικανοποίηση τις προσπάθειες για πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, για την εξάλειψη της φτώχειας και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
Βασίλισσα Ελισάβετ
Κατά την τελετή υποδοχής από την ηγεσία της χώρας, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα εκδημοκρατισμού της Νιγηρίας.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι πολλοί πολίτες της χώρας θεωρούν ότι η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ καταδεικνύει ότι η Νιγηρία γίνεται πλέον αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα.

Στο αεροδρόμιο της χώρας βρίσκονταν εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι τα πλέον δρακόντεια που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα.

Τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας ανέλαβαν Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Καταγγελίες

Μετά την τελετή υποδοχής από τον πρόεδρο της χώρας, Ολουσέγκουν Ομπασάνιο, η βασίλισσα μετέβη στην κεντρική Αμπούτζα με τη συνοδεία δεκάδων οχημάτων.


Εκατοντάδες στρατιώτες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) κατηγόρησε τη Νιγηρία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί βασανιστήρια και μεθόδους εκβιασμού για να εκφοβίσει όσους της ασκούν κριτική.

Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960, διέψευσε κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Στη Νιγηρία θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των χωρών της Κοινοπολιτείας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.


Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2003 - 07:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ
 

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η εξουσία ασκείται από την Καμπούλ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Αφγανιστάν προκειμένου να εκφράσει και πάλι την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Την Πέμπτη, ο κ. Ράμσφελντ επισκέφθηκε τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου πραγματοποιούνται τα περισσότερα επεισόδια βίας μετά την πτώση των Ταλιμπάν.


Οι μαχητές δύο αντίπαλων παρατάξεων προβαίνουν σε αφοπλισμό
Τον Μάιο, ο κ. Ράμσφελντ είχε κηρύξει το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της χώρας.

Πιστεύεται ότι τώρα επιστρέφει στη χώρα για να ελέγξει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Ουάσινγκτον για την αναδιοργάνωση ορισμένων μαχητών των Ταλιμπάν.

Μάχη για το Μαζάρ-ι-Σαρίφ

Τον Οκτώβριο, δύο πολέμαρχοι της χώρας, οι οποίοι επεδίωκαν να λάβουν υπό τον έλεγχό τους το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και αφοπλισμού.

Και οι δύο πολέμαρχοι - Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστρούμ και Άτα Μοχάμεντ - παραδίδουν τώρα τα όπλα τους.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο Αφγανιστάν επισημαίνουν ότι η εκεχειρία δεν έχει επιφέρει την κατάπαυση του πυρός σε ορισμένες περιοχές.

Ο κ. Ράμσφελντ αναμένεται να συναντήσει στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ και τους δύο πολέμαρχους.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 08:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις για το σύμφωνο Γενεύης
 

Ο Ισραηλινός Γιοσί Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο είναι οι εμπνευστές του συμφώνου της Γενεύης

Οι εμπνευστές του συμφώνου ειρήνευσης της Γενεύης για το μεσανατολικό έφθασαν στην Ουάσινγκτον, σε μία προσπάθεια να βρουν υποστηρικτές στις προτάσεις τους.

Το σχέδιο υπεβλήθη στη Γενεύη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.


Πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο
Σκοτ ΜακΛέλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Οι δυό τους αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δέχθηκε να τους συναντήσει παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να συναντήσει άτομα που έχουν κάτι να προτείνουν για την ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Κοντολίζα Ράις

Ωστόσο, οι δυό τους δεν κατάφεραν να πείσουν τη σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να συναντηθεί μαζί τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Μπους δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, καθώς η Κοντολίζα Ράις είναι η στενότερη σύμβουλός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σύμφωνο ειρήνης της Γενεύης, ενώ η παλαιστινιακή αρχή το αποδέχθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επίσημο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί, τον περίφημο «οδικό χάρτη», αλλά υποστηρίζουν ότι «είναι ανοιχτές σε προτάσεις για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή».

Το εναλλακτικό, ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης υπεβλήθη τη Δευτέρα στη Γενεύη από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.