Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-30

  1. H Γη δεν είναι μοναδική
  2. Συμφωνία για το Γκουαντάναμο;
  3. Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
  4. Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
  5. Συνομιλίες για το Μεσανατολικό
  6. Διαδηλώσεις στο Κισινάου
  7. Ελεύθερη Κινέζα αντικαθεστωτική
  8. Συμφωνία για το Γκουαντάναμο ;
  9. Ινδία: Μέτρα για το Έιτζ
  10. Βήματα καλής θέλησης
  11. Στην Ιερουσαλήμ ο Μπερνς
  12. Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
H Γη δεν είναι μοναδική
 

Οι μάζες ύλης περιστρέφονται γύρω από το αστέρι περίπου κάθε 300 χρόνια

Οι αστρονόμοι έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες που είναι παρεμφερείς με τη Γη.

Αυτοί οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι, το αστέρι Vega, που είναι από τα πιο λαμπρά στον ουρανό και που απέχει μόνο 25 χρόνια φωτός από τη Γη.

Είναι τρείς φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και είναι ηλικίας 350 εκατομμυρίων ετών, δηλ. κατά πολύ "νεώτερο" από τον Ηλιο.

Το Vega έχει ένα δίσκο σκόνης και γύρω του περιστρέφεται τουλάχιστον ένας μεγάλο πλανήτης που έλκει "κοσμικά απόβλητα" γεγονός που επιτρέπει σε μικρότερους πλανήτες όπως είναι η Γη να υπάρχουν.

Η ανάλυση των δεδομένων από τους αστρονόμους του Βασιλικού Αστεροσκοπείου στο Εδιμβούργου δημοσίευται στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal και βασίζεται στα στοιχεία που έχει συλλέξει μία από τις πλέον ευαίσθητες "φωτογραφικές μηχανές".

Πρόκειται για ένα επιστημονικό όργανο μεγάλης ακριβείας που είναι γνωστό με τα αρχικά Scuba και είναι συνδεδεμένο με το ραδιοτηλεσκόπιο James Clerk Maxwell στη Χαβάη


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 23:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για το Γκουαντάναμο;
 

Δεν υπάρχουν κατηγορίες που να βαρύνουν τον Σαφίκ Ρασούλ, υποστηρίζει ο δικηγόρος Στάφορντ Σμιθ

Είναι πολύ πιθανό μέχρι τα Χριστούγεννα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό εννέα Βρετανών υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνται στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Οι εννέα Βρετανοί μπορεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους άσχετα αν υπάρξουν κατηγορίες εναντίον τους, γράφει η εφημερίδα Ομπσέρβερ.

Το δημοσίευμα της Ομπσέρβερ έγινε με ικανοποίηση δεκτό από την οργάνωση Fair Trials Abroad (Αμερόληπτες Δίκες στο Εξωτερικό), μολονότι εκπρόσωποι της οργάνωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να έχει γίνει μία "ευτελής συμφωνία" μεταξύ των κρατουμένων και των διωκτικών αρχών που να βασίζεται "σε ομολογίες ύστερα από άσκηση πιέσεων".

Το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών προς το παρόν αρνείται ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον επαναπατρισμό των εννέα Βρετανών.

Εκρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς συνεχίζονται "σε όλα τα επίπεδα".

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιστροφή των Βρετανών στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή το θέμα αυτό προκαλεί ένταση στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει ο Ομπσέρβερ.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 21:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
 

Oι επιδρομές έχουν αποτελέσματα υποστηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ είπε ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 46 Ιρακινούς και συνέλαβαν αλλούς οκτώ .

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ομάδες που αντιστέκονται στις δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν να στήσουν ενέδρες σε αμερικανικές φάλαγγες στην πόλη Σαμάρα στο κεντρικό Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ένας πολίτης τραυματίσθηκαν στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες.

Νέκροι ξένοι άμαχοι

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά από επιθέσεις των Ιρακινών εναντίον αμάχων.

Δύο Νοτιοκορεάτες - οι οποίοι πιστεύεται ότι εργάζοντο ως ηλεκτρολόγοι για λογαριασμό αμερικανικής εταιρείας- πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο Τικρίτ. Δύο άλλοι Νοτιοκορεάτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση αυτή.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ένας Κολομβιανός εργολάβος σκοτώθηκε το Σάββατο σε επίθεση εναντίον φάλαγγας κοντά στη Βαγδάτη.

Προηγουμένως επτά Ισπανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και δύο Ιάπωνες διπλωμάτες είχαν σκοτωθεί σε χωριστές επιθέσεις χθες.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
 

Ένας από τους συλληφθέντες που κατηγορείται για μία από τις επιθέσεις σε συναγωγή της Κωνσταντινούπολης

Οι αρχές στη Συρία αποφάσισαν να παραδώσουν στην Τουρκία 22 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο.

Ο απολογισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν 50 και πλέον νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Ένα παντρεμένο ζευγάρι απ'αυτούς που παρέδωσαν οι Σύροι φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις τουρκικές διωκτικές αρχές.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση προσδιόρισε τα στοιχεία ταυτότητας του ανθρώπου που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC.

Ο Ιλίας Κουντσάκ, Τούρκος υπήκοος, ηλικίας 40 με 50 ετών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης είναι το πρόσωπο που οδήγησε το φορτηγό με τα εκρηκτικά εναντίον του κτιρίου της HSBC.

Είναι ο τρίτος βομβιστής που αυτοκτόνησε και του οποίου τα στοιχεία προσδιορίζονται από τις αρχές.

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο που προέρχονται από το Μπινγκόλ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, μία πόλη που φημίζεται για τις παραστρατιωτικές δραστηριότητες, ο Κουντσάκ προέρχεται από την Άγκυρα.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για το Μεσανατολικό
 

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις αδιάλλακτος παραμένει ο Αριέλ Σαρόν

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Γουΐλιαμ Μπερνς, είχε συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στα πλαίσια των προσπαθειών για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.

Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν γίνει γνωστές, ανταποκριτής όμως του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι δεν ανεμένετο οι συνομιλίες να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Νωρίτερα ο κ. Μπερνς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ.

Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται - "ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους".

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των εβραϊκών οικισμών που θεωρούνται παράνομοι.

Ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε το Ισράηλ αφού πρώτα είχε συνομιλίες στην Ιορδανία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Άχμεντ Κουρέια.

Ο κ. Κουρέια ζήτησε από τις ΗΠΑ να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και είπε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να σεβασθούν τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στο Κισινάου
 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Βαρόνιν

Χθες περίπου 10.000 άνθρωποι συμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο Κισινάου , πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μόλδοβα. Η διαδήλωση εστρέφετο κατά της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή που επιδιώκει να ενισχύσει τις εξουσίες που ήδη διαθέτει η αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας.

Οι προτάσεις της Ρωσίας για την ενίσχυση της αυτονομίας στην αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας εντάσσονται στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της απορρίπτοντας το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής στα όρια της Δημοκρατίας του Μόλδοβα. Η μειοψηφία των 153.000 Γκαγκαούζων συνεχίζει να ελπίζει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί .

Με συνθήματα "Κάτω η Δικτατορία" και "Κάτω οι Κομμουνιστές" , οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν απ' όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας για την περιοχή της Υπερδνειστερίας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Κισινάου.

Η διαδήλωση στόχο είχε η περιοχή αυτή να διατηρήσει την ανεξαρτησία της έναντι της Μόσχας εφόσον οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος του Κρεμλίνου είναι να μετατραπεί η Υπερδνειστερία σε ομόσπονδη περιοχή και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρωσίας στη Δημοκρατία του Μόλδοβα , επισημαίνει η Έλεν Φόοκς του BBC.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Πούτιν προβλέπουν τη δημιουργία μίας "προστατευτικής ζώνης" στην οποία θα μετακινηθεί δύναμη 2.000 Ρώσων στρατιωτών που ήδη βρίσκεται στην περιοχή. Η δύναμη αυτή αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα αποχωρούσε από την περιοχή στο τέλος του έτους.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερη Κινέζα αντικαθεστωτική
 

H 'δύναμη' του ίντερνετ ανησυχεί ιδιαίτερα το Πεκίνο

Κινέζα αντικαθεστωτική, η Λίου Ντι, αποφυλακίσθηκε. Η Λίου Ντι εκρατείτο στο Πεκίνο επί ένα χρόνο χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Είχε συλληφθεί επειδή στο διαδίκτυο σατίριζε την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το όνομα Ανοξείδωτο Χαλύβδινο Ποντίκι. Επίσης είχε δημοσιεύσει στο ίντερνετ υλικό με το οποίο ζητούσε να αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι κινέζοι αντικαθεστωτικοί.

Μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Χου Ζιντάο είχε ενδιαφερθεί για την υπόθεση της Λίου Ντι.

Ανταποκριτής του BBC στην Κίνα μεταδίδει ότι η αποφυλάκιση της Λίου Ντι κι άλλων "αντικαθεστωτικών του ίντερνετ" μπορεί να σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον επανειλημμένα έχει ασκήσει δριμεία κριτική όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.














































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για το Γκουαντάναμο ;
 

Δεν υπάρχουν κατηγορίες που να βαρύνουν τον Σαφίκ Ρασούλ, υποστηρίζει ο δικηγόρος Στάφορντ Σμιθ

Είναι πολύ πιθανό μέχρι τα Χριστούγεννα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό εννέα Βρετανών υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνται στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Οι εννέα Βρετανοί μπορεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους άσχετα αν υπάρξουν κατηγορίες εναντίον τους, γράφει η εφημερίδα Ομπσέρβερ.

Το δημοσίευμα της Ομπσέρβερ έγινε με ικανοποίηση δεκτό από την οργάνωση Fair Trials Abroad (Αμερόληπτες Δίκες στο Εξωτερικό), μολονότι εκπρόσωποι της οργάνωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να έχει γίνει μία "ευτελής συμφωνία" μεταξύ των κρατουμένων και των διωκτικών αρχών που να βασίζεται "σε ομολογίες ύστερα από άσκηση πιέσεων".

Το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών προς το παρόν αρνείται ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον επαναπατρισμό των εννέα Βρετανών.

Εκρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς συνεχίζονται "σε όλα τα επίπεδα".

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιστροφή των Βρετανών στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή το θέμα αυτό προκαλεί ένταση στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει ο Ομπσέρβερ.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδία: Μέτρα για το Έιτζ
 

Μία ινδή επιστήμονας που ανήκει στην επιστημονική ομάδα για την καταπολέμηση του Έιτζ

Η Ινδική κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει φθηνά φάρμακα για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

Στην Ινδία οι φορείς του ιού ανέρχονται σε 4,5 εκατομμυρία, με αποτέλεσμα μετά τη Νότια Αφρική η Ινδία να είναι η δεύτερη χώρα σε ποσοστό μόλυνσης.

Στο Δελχί η υπουργός Υγείας Σούσμα Σουαράι είπε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει από τον επόμενο Απρίλιο 40 και πλέον εκατομμύρια δολάρια για την παροχή των φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία.

Η κα. Σουαράι είπε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνομιλίες με εκπροσώπους τριών φαρμακευτικών εταιρειών που ήδη παρέχουν φθηνά φάρμακα για την καταπολέμηση του Έιτζ στην Αφρική και την Καραϊβική.

Οι εταιρείες αυτές είναι ινδικές και συμμετέχουν σ'ένα πρόγραμμα αρρωγής υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Στην αρχή η ινδική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα αυτό.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 15:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Βήματα καλής θέλησης
 

O πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ εξέφρασε την ελπίδα για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Ινδία

Υπάρχουν νέες ενδείξεις για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Το Πακιστάν αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης στις πτήσεις ινδικών αεροσκαφών επάνω από την επικράτειά του.

Η σχετική ανάκοινωση έγινε δύο ημέρες μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ μεταδίδει ότι οι ηγέτες του Πακιστάν ελπίζουν ότι οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε απ'ευθείας συνομιλίες για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες είχαν αποφασίσει τη ματαίωση των πτήσεων επάνω από τις επικράτειές τους όταν είχε προκληθεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις τους έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Ορισμένοι είχαν υποστηρίξει ότι υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή ήταν ακραίοι ισλαμιστές.


Kυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιερουσαλήμ ο Μπερνς
 

Σειρά επαφών έχει στη Μέση Ανατολή ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς

Στην αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου «οδικός χάρτης» αποσκοπούν οι επαφές που ξεκίνησε το Σάββατο στη Μέση Ανατολή, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντηθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κουρέια.

Σήμερα ο κ. Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία. Το ζητούμενο είναι η πραγματοποίηση συνάντησης Κουρέια-Σαρόν, η οποία όμως δεν φαίνεται να είναι εύκολη.

Ο ανταποκριτής του BB στην Ιερουσαλήμ, Ντέιβιντ Χααζάν, μεταδίδει:

«Ο Αριέλ Σαρόν επιθυμεί να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ομόλογό του σύντομα. Ο Αχμάντ Κουρέια όμως έχει μάθει από τις εμπειρίες του προκατόχου του στην πρωθυπουργία, οι συναντήσεις του οποίου με τον Σαρόν δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ευκαιρίες να φωτογραφηθούν μαζί.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δεν κατάφερε ποτέ να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους Ισραηλινούς. Ο κ. Κουρέια περιμένει, παροτρύνει με τον τρόπο του τον Σαρόν να σταματήσει την κατασκευή του τείχους ασφαλείας, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά, παρότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μη διαθέσουν 300 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για εγγυήσεις δανείων του Ισραήλ», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ.

«Πρωτοβουλία της Γενεύης»

Ισραηλινός αξιωματούχος στο μεταξύ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν την υποστήριξή τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «Πρωτοβουλία της Γενεύης», η οποία προωθεί ένα ανεπίσημο ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, προέβη στη δήλωση, με αφορμή πληροφορίες για ενδεχόμενη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2003 - 09:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
 

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι Ισπανοί πράκτορες

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε το θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό ενός, σε επίθεση που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή στο δυτικό Ιράκ.

Τη δέσμευσή τους να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπογραμμίζουν Ιαπωνία και Ισπανία, μετά τις επιθέσεις στην πόλη Τικρίτ και τη Βαγδάτη χθες, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο Ιάπωνες διπλωμάτες και 7 Ισπανούς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, CNI.

Οι διπλωμάτες δέχτηκαν επίθεση όταν σταμάτησαν να γευματίσουν, καθοδόν προς την Τικρίτ όπου θα ελάμβαναν μέρος σε διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Μαζί τους σκοτώθηκε και ένας υπήκοος του Λιβάνου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

«Συνεχίζεται ο αγώνας»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κουιζούμι, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται και ότι παραμένει η δέσμευση για βοήθεια στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, πρέπει όμως να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα.

Το Τόκιο έχει προαναγγείλει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δεν πραγματοποίησε όμως τα σχέδιά του εξ αιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων, κυρίως μετά το κύμα βίας των τελευταίων μηνών.

Για τη στήριξη των αμερικανικών προσπαθειών στο Ιράκ, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Στη Βαγδάτη μεταβαίνει ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Φεντερίκο Τρίλιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.