Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-28

  1. Προειδοποίηση Ανάν για το Έιτζ
  2. Αθωώθηκαν οι φωτογράφοι
  3. Άτυπη συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα
  4. Τα ΗΕ επικρίνουν την πολιτική του Ισραήλ
  5. Το Κοζλοντούι διχάζει τη Βουλγαρία
  6. Ο Μουγκάμπε απειλεί την Κοινοπολιτεία
  7. Πρώτο κόμμα οι Προτεστάντες
  8. Τα ΗΕ επκρίνουν την πολιτική του Ισραήλ
  9. Προηγούνται οι Προτεστάντες
  10. Συμφωνία για τα πυρομαχικά
  11. Συλλήψεις σε Ιταλία και Γερμανία
  12. Αθωώθηκαν οι φωτογράφοι
  13. Mυστική επίσκεψη Μπους στη Βαγδάτη
  14. Μεγάλη πτώση των μετοχών της Γιούκος
  15. Μεγάλες διαφορές για το ευρωπαϊκό σύνταγμα
  16. Mυστική επίσκεψη Μπους στη Βαγδάτη
  17. Δύσκολες οι συνομιλίες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 02:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποίηση Ανάν για το Έιτζ
 

Η ασθένεια του Έιτζ «χτυπάει» και μικρά παιδιά

Ο κόσμος χάνει τον αγώνα κατά της ασθένειας του Έιτζ, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο κ.Ανάν επέκρινε τις πολιτικές ηγεσίες αναπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών που δεν καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο κ.Ανάν παρότρυνε τους λαούς των αναπτυσσομένων χωρών να απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους βοήθεια και υποστήριξη.

Σε ολόκληρο τον κόσμο 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα φορείς του ιού HIV που προκαλεί την ασθένεια και μόνο φέτος 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από Έιτζ.

Όταν ρωτήθηκε ο κ.Ανάν αν, ως επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κερδίζει τον πόλεμο κατά της ασθένειας, ο κ.Ανάν απάντησε «δεν κερδίζω τον πόλεμο διότι κατά τη γνώμη μου οι ηγέτες πολλών χωρών δεν ασχολούνται αρκετά με το πρόβλημα».

Ο κ.Ανάν τόνισε πόσο άδικο είναι το γεγονός ότι στις αναπτυγμένες χώρες τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια έχουν στη διάθεση τους σωτήρια φάρμακα, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό σημαίνει θανατική καταδίκη.

Ο κ.Ανάν επεσήμανε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν διαθέσει επαρκή κονδύλια για να προμηθευτούν οι αναπτυσσόμενες χώρες τα σωτήρια φάρμακα που καταπολεμούν τους ρετροιούς, να οργανωθούν προγράμματα πρόληψης της ασθένειας και να εκπαιδευτούν γιατροί και νοσοκόμοι.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέκρινε τους Αφρικανούς ηγέτες που όπως είπε, «αφήνουν τον κόσμο να πεθαίνει επειδή αισθάνονται αμηχανία να μιλήσουν για προφυλακτικά.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθωώθηκαν οι φωτογράφοι
 

Οι φωτογράφοι αποτύπωσαν τη Νταϊάνα και τον Ντόντι νεκρούς

Στο Παρίσι αθωώθηκαν οι τρεις φωτογράφοι που πήραν φωτογραφίες της πριγκίπισας Νταϊάνας και του φίλου της, Ντόντι Φαγιέντ, την μέρα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στο Παρίσι(31 Αυγούστου ,1997).

Οι τρεις φωτογράφοι δικάστηκαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους αυστηρούς Γαλλικούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι τρεις φωτογράφοι ήταν ανάμεσα στους παπαράτσι που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο της Νταιάνας καθώς έτρεχε στους δρόμους του Παρισιού, πριν συμβεί το δυστύχημα.

Η αγωγή κατά των φωτογράφων έγινε από τον πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.

Ο δικηγόρος ενός από τους φωτογράφους είπε ότι ο πελάτης του και οι άλλοι δύο συνάδελφοι του έκαναν απλώς τη δουλειά τους.

Επιπλέον οι φωτογραφίες που πήραν με την Νταϊάνα και τον Ντόντι, μέσα στη λιμουζίνα, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ.

Έφεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Ο Μοχάμεντ αλ Φάγιεντ έκανε έφεση στην αθωωτική απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης για τους φωτογράφους που διώκονταν επειδή είχαν τραβήξει φωτογραφίες του ζεύγους τα ξημερώματα της ημέρας εκείνης.

"Οι παπαράτσι έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην τραγωδία, πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν", δήλωσε ο πατέρας του Αχμεντ αλ Φάγιεντ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι τρεις φωτογράφοι που αντιμετώπιζαν διώξεις είναι όλοι Γάλλοι, Φαμπρίς Σασρί, Ζακ Λανζβέν και Κριστιάν Μαρτίνεζ.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 12:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Άτυπη συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα
 

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν κατ'αρχάς σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Βρετανικές και γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι τρείς χώρες προτίθενται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στους κοινοτικούς τους εταίρους στη Νάπολη.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν σχέδια για τη στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και προβλέπεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού αρχηγείου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κάτα πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τη συμφωνία.

Η Ουάσινγκτον δεν είναι ικανοποιημένη με οποιαδήποτε κίνηση η οποία περιορίζει την επιρροή του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Διαφωνίες για το σύνταγμα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην συνάντησή τους στη Νάπολη, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις σφοδρές διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνομιλίες γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σύνταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες μπορεί να καταλήξουν σε αποτυχία καθώς τα κράτη μέλη έχουν μεγάλες διαφορές για σημαντικά θέματα.

Σημαντικές διαφορές, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σε θέματα άσκησης βέτο εθνικών κρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την κατανομή των ψήφων όταν θα ενταχθούν τα νέα κράτη μέλη.

Συνβιβαστική πρόταση από τη μεριά της Ιταλικής προεδρίας έχει ήδη επικριθεί από πολλές χώρες.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, σχεδόν απείλησε ότι δεν θα συμφωνήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προσαρμόσει τους θεσμούς της στο γεγονός ότι το 2004 τα 15 μέλη της θα γίνουν 25.

Εκτός από τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία που αντιστέκονται στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων που διαθέτουν ενώ οι μικρές χώρες μέλη αγωνίζονται να διατηρήσουν την εκπροσώπηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα άλλο θέμα που προκαλέσει διαφωνίες είναι αν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα θα υπάρχει αναφορά στις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα ΗΕ επικρίνουν την πολιτική του Ισραήλ
 

Το τείχος που χωρίζει τους Παλαιστινίους από τους Ισραηλινούς

Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να εγείρει "τείχος ασφαλείας" στη Δυτική Όχθη "τελείως αντιπαραγωγική".

Οι παρατηρήσεις του γγ. περιέχονται σε έκθεση του ΟΗΕ τη σύνταξη της οποίας είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αποτέλεσμα της πολιτικής του διαχωρισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές είναι πολλοί παλαιστίνιοι να μη έχουν πρόσβαση στη γή που τους ανήκει, σε νοσοκομεία και σε σχολεία.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανέγερση του "τείχους ασφαλείας".

Το Ισραήλ επιμένει ότι το τείχος μήκους 600 χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται από το βορρά στο νότο, είναι αναγκαίο για την προστασία των ισραηλινών πολιτών έναντι των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Αναβολή δανείων


Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι οι φράκτες, τα τείχη , οι τάφροι και τα συρματοπλέγματα με τα ξυράφια συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ναρκοθετήσουν τις προοπτικές για την ειρήνη.

"Ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία για την εφαρμογή του οδικού χάρτη και ενώ θα έπρεπε τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν βήματα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης , η ανέγερση περιγραφμάτων στη Δυτική Όχθη δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά τελείως αντιπραγωγική" , υπογράμμισε ο κ. Ανάν.

Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εργασίες για την ανέγερση του τείχους.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποσύρουν τις εγγυήσεις για δάνεια ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

Συνάντηση Κορέι - Μπερνς

Συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι, και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Αμάν, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη ιορδανική πηγή.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η "επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας" και η κατάπαυση του πυρός μετά από τους περίπου 36 μήνες που διαρκεί η ιντιφάντα.

Στη συνάντηση, ο κ. Κορέι αναμένεται να τονίσει στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι το Ισραήλ "πρέπει να προβεί στη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης του πολιτικού κλίματος" και οικοδόμησης της εμπιστοσύνης.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κοζλοντούι διχάζει τη Βουλγαρία
 

To πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι καλύπτει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας

Για "άνευ όρων παράδοση" και εθνική μειοδοσία στο θέμα του Κοζλοντούι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούμεν Οβτσάροφ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Οβτσάροφ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ημερομηνία κλεισίματος των αντιδραστήρων 3 και 4.

Σημειώνεται πως, η Βουλγαρία έχει υπογράψει μνημόνιο με την ΕΕ για το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων το 2006, ενώ, σε πρόσφατο έλεγχο, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν "βελτιωμένη" την ασφάλεια του εργοστασίου.

Tην Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι, συζήτησε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για το κλείσιμο των επίμαχων αντιδραστήρων.

Υψηλότερες αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να διαπραγματευθεί εκ νέου με την ΕΕ την ημερομηνία κλεισίματος του Κοζλοντούι και περιορίστηκε μόνο στο να ζητήσει υψηλότερες αποζημιώσεις.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι δήλωσε ότι, στις συζητήσεις του με τον Ρομάνο Πρόντι και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, κυριάρχησε το θέμα των αποζημιώσεων, αφού το κλείσιμο των αντιδραστήρων 3 και 4 θα επιφέρει οικονομικές ζημιές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, οι Βρυξέλλες περιμένουν από τη Σόφια να τηρήσει "με ευθύνη και σοβαρότητα" τις δεσμεύσεις, που καθορίζονται στο μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις αρχές της εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ.Σαξκομπουργκότσκι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την ημερομηνία κλεισίματος των επίμαχων αντιδραστήρων.

Υπενθυμίζεται ότι, το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων αποτελεί το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει η Βουλγαρία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, είναι καλύτερο για τη χώρα να κλείσει τους αντιδραστήρες και να μπει στην Ενωμένη Ευρώπη το 2007, παρά "να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση και να περιμένει μέχρι το 2020 ή το 2030 για να ενταχθεί".



Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μουγκάμπε απειλεί την Κοινοπολιτεία
 

Ο πρόεδρος Μουγκάμπε ισχυρίζεται ότι οι 'λευκοί' της Κοινοπολιτείας έχουν στραφεί εναντίον του

Ο πρόεδρος Ρόπμπερτ Μουγκάμπε υπογράμμισε ότι η Ζιμπάμπουε μπορεί να αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία αν οι χώρες μέλη συνεχίζουν - "να μη την αντιμετωπίζουν ως ίση" - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουγκάμπε.

Η συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στην Κοινοπολιτεία ανεστάλη προσωρινά μετα από κατηγορίες εις βάρος του κ. Μουγκάμπε για καλπονοθεία στις προεδρικές εκλογές πέρσι.

Ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει αποκλεισθεί από τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νιγηρία.

Ο κ. Μουγκάμπε υποστηρίζει ότι οι "λευκές χώρες" της Κοινοπολιτείας έχουν στραφεί εναντίον του επειδή η κυβέρνησή του αποφάσισε τη δήμευση των αγροκτημάτων των λευκών στα πλαίσια του προγράμματος για την αναδιανομή της γής.

Το πρόγραμμα αυτό στόχο είχε την ενίσυχη των μαύρων γεωργών που ήταν ακτήμονες.

Σε ομιλία του στην πρωτεύουσα Χαράρε ο κ. Μουγκάμπε είπε: "Αν θα πρέπει να χάσουμε την ανεξαρτησία μας για να γίνουμε και πάλι δεκτοί στην Κοινοπολιτεία, τότε είναι προτιμότερο να αποχαιρετίσουμε την Κοινοπολιτεία".


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτο κόμμα οι Προτεστάντες
 

Ο Ίαν Πέισλι εκφωνεί λόγο σε συγκέντρωση μελών του κόμματος του

Στη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Εθνοσυνέλευσης η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί και το προτεσταντικό κόμμα του Ίαν Πέισλι , το Δημοκρατικό Κόμμα του Όλστερ (DUP), συγκεντρώνει την πλειοψηφία με ποσοστό 26%.

Δεύτερο είναι το καθολικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς, το κόμμα που πρόσκειται στον ΙΡΑ, με ποσοστό 24%.

Ακολουθεί με 23% ο μετριοπαθέστερος σχηματισμός UUP (Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της επαρχίας Ντέιβιντ Τριμπλ. Στις τελευταίες εκλογές το UUP είχε αναδειχτεί το μεγαλύτερο κόμμα της περιοχής.

Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ανήλθε στο 64%.

Συνάντηση Μπλερ και Αχέρν

Μέχρι αυτή τη στιγμή από τις 108 έδρες του κοινοβουλίου έχουν κατανεμηθεί οι 102. Τις 28 εξ αυτών έχει καταλάβει το DUP, το Σιν Φέιν έχει πάρει τις 24, το UUP έχει 25 ενώ το κεντρώο SDLP (σοσιαλδημοκράτες και εργατικοί) έχει καταλάβει 18 έδρες. Το SDLP ήταν μέχρι τώρα το πρώτο καθολικό κόμμα στην τοπική συνέλευση.

Στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Ιρλανδού ομολόγου του, Μπέρτι Αχερν, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αχερν είπε ότι ήταν υπέρ της διενέργειας εκλογών και ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τα κόμματα.

Παρέμβαση Ράις για τις εκλογές

Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τους μελλοντικούς νικητές των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία να "αναγνωρίσουν τη σημασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998".

"Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση θα αναγνωρίσει ότι οι συμφωνίες του 1998 προσφέρουν μια ευκαιρία για την Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε η κ. Ράις στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επιστροφή της στο προεδρικό ράντσο στο Κρόφορντ του Τέξας μετά το ταξίδι στο Ιράκ όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο Μπους.

"Πιστεύω πραγματικά ότι αφού είχε μια πρόγευση της ειρήνης, ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας την επιθυμεί πραγματικά. Επιθυμούν μια οικονομία σε ανάπτυξη, επιθυμούν την επιστροφή στην κανονική ζωή", πρόσθεσε.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα ΗΕ επκρίνουν την πολιτική του Ισραήλ
 

Το τείχος που χωρίζει τους Παλαιστινίους

Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να εγείρει "τείχος ασφαλείας" στη Δυτική Όχθη "τελείως αντιπαραγωγική".

Οι παρατηρήσεις του γγ. περιέχονται σε έκθεση του ΟΗΕ τη σύνταξη της οποίας είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αποτέλεσμα της πολιτικής του διαχωρισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές είναι πολλοί παλαιστίνιοι να μη έχουν πρόσβαση στη γή που τους ανήκει, σε νοσοκομεία και σε σχολεία.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανέγερση του "τείχους ασφαλείας".

Το Ισραήλ επιμένει ότι το τείχος μήκους 600 χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται από το βορρά στο νότο, είναι αναγκαίο για την προστασία των ισραηλινών πολιτών έναντι των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Αναβολή δανείων


Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι οι φράκτες, τα τείχη , οι τάφροι και τα συρματοπλέγματα με τα ξυράφια συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ναρκοθετήσουν τις προοπτικές για την ειρήνη.

"Ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία για την εφαρμογή του οδικού χάρτη και ενώ θα έπρεπε τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν βήματα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης , η ανέγερση περιγραφμάτων στη Δυτική Όχθη δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά τελείως αντιπραγωγική" , υπογράμμισε ο κ. Ανάν.

Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εργασίες για την ανέγερση του τείχους.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποσύρουν τις εγγυήσεις για δάνεια ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Προηγούνται οι Προτεστάντες
 

Ο Ίαν Πέισλι εκφωνεί λόγο σε συγκέντρωση μελών του κόμματος του

Στη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθώς η καταμέτρηση φτάνει προς το τέλος της, η διαφορά ανάμεσα στο προτεσταντικό κόμμα του Ίαν Πέισλι(DUP) και το καθολικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς φαίνεται να μικραίνει.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να προηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Όλστερ (DUP) με 26%, ακολουθεί το Σιν Φέιν, το κόμμα που πρόσκειται στον ΙΡΑ, με 24% και ακολουθεί με 23% ο μετριοπαθέστερος σχηματισμός UUP (Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της επαρχίας Ντέιβιντ Τριμπλ. Στις τελευταίες εκλογές το UUP είχε αναδειχτεί το μεγαλύτερο κόμμα της περιοχής.

Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ανήλθε στο 64%.

Συνάντηση Μπλερ και Αχέρν

Μέχρι αυτή τη στιγμή από τις 108 έδρες του κοινοβουλίου έχουν κατανεμηθεί οι 90. Τις 26 εξ αυτών έχει καταλάβει το DUP, το Σιν Φέιν έχει πάρει τις 22, το UUP έχει 23 ενώ το κεντρώο SDLP (σοσιαλδημοκράτες και εργατικοί) έχει καταλάβει 14 έδρες. Το SDLP ήταν μέχρι τώρα το πρώτο καθολικό κόμμα στην τοπική συνέλευση.

Στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Ιρλανδού ομολόγου του, Μπέρτι Αχερν, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αχερν είπε ότι ήταν υπέρ της διενέργειας εκλογών και ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τα κόμματα.

Παρέμβαση Ράις για τις εκλογές

Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τους μελλοντικούς νικητές των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία να "αναγνωρίσουν τη σημασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998".

"Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση θα αναγνωρίσει ότι οι συμφωνίες του 1998 προσφέρουν μια ευκαιρία για την Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε η κ. Ράις στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επιστροφή της στο προεδρικό ράντσο στο Κρόφορντ του Τέξας μετά το ταξίδι στο Ιράκ όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο Μπους.

"Πιστεύω πραγματικά ότι αφού είχε μια πρόγευση της ειρήνης, ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας την επιθυμεί πραγματικά. Επιθυμούν μια οικονομία σε ανάπτυξη, επιθυμούν την επιστροφή στην κανονική ζωή", πρόσθεσε.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 18:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για τα πυρομαχικά
 

Βρετανός στρατιώτης εξηγεί σε κενυάτη πολεμιστή τους κινδύνους των πυρομαχικών

Περισσότερες από 90 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, συμφώνησαν να καθαρίζουν από τα πυρομαχικά τις εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, μετά τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων.

Το πρωτόκολλο έχουν ήδη υπογράψει 20 χώρες. Οι νέοι κανόνες είναι δεσμευτικοί, ενώ επιτακτική είναι η συνεργασία μεταξύ των χωρών, για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και βοήθειας.

Σύμφωνα με τη νέα συνθήκη, που εγκρίθηκε από τα κράτη- μέλη της σύμβασης για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW), οι χώρες πρέπει να μετακινούν τα όπλα που δεν έχουν εκραγεί, ή να ενημερώνουν άλλες χώρες για τους τόπους εναπόθεσής τους.

Επίσης, οι χώρες που υπέγραψαν το πρωτόκολλο, πρέπει να τηρούν αρχείο με το πολεμικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να είναι ευκολότερος και γρηγορότερος ο εντοπισμός του.

Επιπλέον, οφείλουν να προσφέρουν τεχνική, υλική και οικονομική βοήθεια, όταν οι ίδιες δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία του καθαρισμού.

Το νέο πρωτόκολλο του ΟΗΕ είναι συνέχεια της Συνθήκης της Οτάβας, για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών.

Ακόμα, αποτελεί μια νέα προσπάθεια για να περιοριστούν τα θύματα μετά τις ένοπλες συγκρούσεις, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται, ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται κάθε χρόνο, από όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.




Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις σε Ιταλία και Γερμανία
 

19 Ιταλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας

Οι αστυνομικές αρχές στην Ιταλία και τη Γερμανία συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία πιστεύεται ότι είχαν στρατολογήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Αλγερινός Μαχγιούμπ Αμπντεραζάκ, γνωστός ως Σεϊχης, (που πιστεύεται ότι είναι ηγέτης μαχητικής οργάνωσης), συνελήφθη στο Αμβούργο, ως ύποπτος για επίθεση στο νότιο Ιράκ από την οποία σκοτώθηκαν 19 Ιταλοί στρατιώτες.

Ένας Μαροκινός και μια Τυνησιανή συνελήφθησαν στην Ιταλία.

Οι δικαστικές αρχές του Μιλάνου εξέδωσαν πέντε εντάλματα συλλήψεως, αλλά δύο ακόμη ύποπτοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου διενεργεί έρευνα για το πώς διέρρευσε στον τύπο η είδηση της αστυνομικής επιχείρησης.

Στην Βρετανία, η αστυνομία εντόπισε εκρηκτικές ύλες σε ένα σπίτι στη δυτική Αγγλία και συνέλαβε έναν άνδρα.

Η αστυνομία δήλωσε ότι επρόκειτο για μία σημαντική επιχείρηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθωώθηκαν οι φωτογράφοι
 

Οι φωτογράφοι αποτύπωσαν τη Νταϊάνα και τον Ντόντι νεκρούς

Στο Παρίσι αθωώθηκαν οι τρεις φωτογράφοι που πήραν φωτογραφίες της πριγκίπισας Νταϊάνας και του φίλου της, Ντόντι Φαγιέντ, την μέρα του τραγικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή τους, πριν από έξι χρόνια.

Οι τρεις φωτογράφοι δικάστηκαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους αυστηρούς Γαλλικούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι τρεις φωτογράφοι ήταν ανάμεσα στους παπαράτσι που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο της Νταιάνας καθώς έτρεχε στους δρόμους του Παρισιού, πριν συμβεί το δυστύχημα.

Η αγωγή κατά των φωτογράφων έγινε από τον πατέρα του Ντόντι, Μωχάμεντ Αλ Φαγιέντ.

Ο δικηγόρος ενός από τους φωτογράφους είπε ότι ο πελάτης του και οι άλλοι δύο συνάδελφοι του έκαναν απλώς τη δουλειά τους.

Επιπλέον οι φωτογραφίες που πήραν με την Νταϊάνα και τον Ντόντι, μέσα στη λιμουζίνα, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ.

Ο κ. Φαγιέντ έχει πέντε μέρες να υποβάλει έφεση.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 13:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Mυστική επίσκεψη Μπους στη Βαγδάτη
 

Για λίγες ώρες βρέθηκε στη Βαγδάτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος Μπους επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ολιγόωρη επίσκεψή του στο Ιράκ, όπου εόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η επίσκεψή του έγινε με πλήρη μυστικότητα.

Στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο είχαν πει να μην μεταδώσουν τίποτε για την επίσκεψη μέχρι να αναχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος από τη Βαγδάτη.

(Κάποια στιγμή, πιλότος της Μπρίτις Έργουέις είδε το προεδρικό αεροσκάφος και ζήτησε επιβεβαίωση αν όντως πρόκειται για το αεροσκάφος Airforce One, του είπαν όμως ότι είναι κάποιο άλλο).

Μέλος του Ιρακινού κυβερνώντος Συμβουλίου, ο Μαχμούντ Οθμάν, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρούν την άφιξη του κ. Μπους ως επίσκεψη στο Ιράκ, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε για το ταξίδια και ο πρόεδρος Μπους δεν συναντήθηκε με Ιρακινούς πολίτες.

Κατά τη δίωρη παραμονή του, ο πρόεδρος βοήθησε στο σερβίρισμα της παραδοσιακής γαλοπούλας στους αμερικανούς πολίτες.

Σε μήνυμά του στον Ιρακινό λαό, ο κ. Μπους είπε ότι θα πρέπει να εκμεταλευτούν την ευκαιρία της ανοικοδόμησης της χώρας τους.

Ολιγόωρη μυστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών για να τονώσει το ηθικό των αμερικανικών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από τo εξοχικό του στο Τέξας το βράδυ της Τετάρτης και έφτασε το πρωί της Τετάρτης στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου πέρασε 2,5 ώρες με τους αμερικανούς στρατιώτες.

«Σας μεταφέρω για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών το μήνυμα ότι σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας, είμαστε υπερήφανοι για σας και στεκόμαστε ομόφωνα πίσω σας», είπε ο κ. Μπους στην ομιλία του προς 600 συγκεντρωμένους στρατιώτες.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πτώση των μετοχών της Γιούκος
 

H συγχώνευση θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ρωσικής κολοσσιαίας εταιρίας πετρελαίου, Γιούκος, όταν ανακοινώθηκε ότι ματαιώθηκε η συγχώνευση με τη μικρότερη πετρελαϊκή εταιρία Σίμπνεφτ.

Εάν γινόταν η συγχώνευση θα προέκυπτε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου.
Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του BBC για οικονομικά θέματα, Άντριου Γουόκερ, η Σίμπνεφτ, η μικρότερη πετρελαϊκή εταιρεία, θεωρείται υπεύθυνη για αυτή τη ματαίωση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε εάν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις στο μέλλον ούτε για ποιό λόγο δεν έγινε η συγχώνευση.

Μπορεί πάντως η ματαίωση της συγχώνευσης να οφείλεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στα οικονομικά της Yukos.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας και πρώην επικεφαλής της Yukos, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι, βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες φοροδιαφυγής.

Η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι η σύλληψή του έγινε για πολιτικούς λόγους, καθώς ο Χανταρκόβσκι ασκούσε κριτική εναντίον της κυβέρνησης Πούτιν.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 12:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλες διαφορές για το ευρωπαϊκό σύνταγμα
 

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην συνάντησή τους στη Νάπολη, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις σφοδρές διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνομιλίες γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σύνταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες μπορεί να καταλήξουν σε αποτυχία καθώς τα κράτη μέλη έχουν μεγάλες διαφορές για σημαντικά θέματα.

Σημαντικές διαφορές, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σε θέματα άσκησης βέτο εθνικών κρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την κατανομή των ψήφων όταν θα ενταχθούν τα νέα κράτη μέλη.

Συνβιβαστική πρόταση από τη μεριά της Ιταλικής προεδρίας έχει ήδη επικριθεί από πολλές χώρες.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, σχεδόν απείλησε ότι δεν θα συμφωνήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προσαρμόσει τους θεσμούς της στο γεγονός ότι το 2004 τα 15 μέλη της θα γίνουν 25.

Εκτός από τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία που αντιστέκονται στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων που διαθέτουν ενώ οι μικρές χώρες μέλη αγωνίζονται να διατηρήσουν την εκπροσώπηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα άλλο θέμα που προκαλέσει διαφωνίες είναι αν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα θα υπάρχει αναφορά στις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Mυστική επίσκεψη Μπους στη Βαγδάτη
 

Για λίγες ώρες βρέθηκε στη Βαγδάτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος Μπους επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ολιγόωρη επίσκεψή του στο Ιράκ, όπου εόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η επίσκεψή του έγινε με πλήρη μυστικότητα.

Στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο είχαν πει να μην μεταδώσουν τίποτε για την επίσκεψη μέχρι να αναχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος από τη Βαγδάτη.

(Κάποια στιγμή, πιλότος της Μπρίτις Έργουέις είδε το προεδρικό αεροσκάφος και ζήτησε επιβεβαίωση αν όντως πρόκειται για το αεροσκάφος Airforce One, του είπαν όμως ότι είναι κάποιο άλλο).

Μέλος του Ιρακινού κυβερνώντος Συμβουλίου, ο Μαχμούντ Οθμάν, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρούν την άφιξη του κ. Μπους ως επίσκεψη στο Ιράκ, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε για το ταξίδια και ο πρόεδρος Μπους δεν συναντήθηκε με Ιρακινούς πολίτες.

Κατά τη δίωρη παραμονή του, ο πρόεδρος βοήθησε στο σερβίρισμα της παραδοσιακής γαλοπούλας στους αμερικανούς πολίτες.

Σε μήνυμά του στον Ιρακινό λαό, ο κ. Μπους είπε ότι θα πρέπει να εκμεταλευτούν την ευκαιρία της ανοικοδόμησης της χώρας τους.

Ολιγόωρη μυστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών για να τονώσει το ηθικό των αμερικανικών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από το ράντσο του στο Τέξας το βράδυ της Τετάρτης και έφτασε το πρωί της Τετάρτης στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου πέρασε 2,5 ώρες με τους αμερικανούς στρατιώτες.

«Σας μεταφέρω για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών το μήνυμα ότι σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας, είμαστε υπερήφανοι για σας και στεκόμαστε ομόφωνα πίσω σας», είπε ο κ. Μπους στην ομιλία του προς 600 συγκεντρωμένους στρατιώτες.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003 - 08:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύσκολες οι συνομιλίες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα
 

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη διήμερη συνάντηση τους στη Νάπολι θα προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους σε μια σειρά από θέματα που αφορούν το μελλοντικό σύνταγμα της κοινότητας.

Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων σε θέματα όπως ο έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής, ή σχετική εκπροσώπηση των διαφόρων κρατών μελών, φαίνονται προς το παρόν αγεφύρωτες.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, σχεδόν απείλησε ότι δεν θα συμφωνήσει στο σχέδιο συντάγματος α οι χώρες μέλη χάσουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Ιταλία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν είναι τόσο αισιόδοξοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προσαρμόσει τους θεσμούς της στο γεγονός ότι το 2004 τα 15 μέλη της θα γίνουν 25.

Εκτός από τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία που αντιστέκονται στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων που διαθέτουν ενώ οι μικρές χώρες μέλη αγωνίζονται να διατηρήσουν την εκπροσώπηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα άλλο θέμα που προκαλέσει διαφωνίες είναι αν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα θα υπάρχει αναφορά στις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.