Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-25

  1. Σαουδική Αραβία: Εξουδετερώθηκε βομβιστική επίθεση
  2. Επίθεση με όλμους στη Βαγδάτη
  3. Σαουδική Αραβία: Εξουδετερώθηκε βομβιστική επίθεση
  4. Προεδρικές εκλογές στις 4 Γενάρη στη Γεωργία
  5. Νέες προειδοποιήσεις για επιθέσεις στην Τουρκία
  6. Αύξηση του υποσιτιζόμενου πληθυσμού
  7. Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
  8. Ανεπαρκή τα μέτρα για το Έιτζ
  9. Εκλογές στις 4 Γενάρη στη Γεωργία
  10. Προς διπλές εκλογές στη Γεωργία
  11. Ιράκ: Νέες τακτικές και σχέδιο εκδημοκρατισμού
  12. Κατάπαυση πυρός στο Κασμίρ
  13. Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
  14. Ζητούν αποφυλάκιση των απεργών πείνας
  15. Ιράκ: Επιθέσεις και σχέδιο εκδημοκρατισμού
  16. Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
  17. Γεωργία: Απόφαση για διπλές εκλογές
  18. Συμβιβασμός για τα πυρηνικά του Ιράν

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαουδική Αραβία: Εξουδετερώθηκε βομβιστική επίθεση
 

Ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στο Ριάντ

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα που προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Οι δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών και οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι, τοπική ώρα, καθώς τα δύο αυτά άτομα «ήταν έτοιμα να πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική επίθεση» ανακοίνωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η επίθεση επρόκειτο να γίνει στην αρχή της τριήμερης εορτής Ιντ αλ Φιτρ με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου.

Σύλληψη ηγέτη της Αλ Κάιντα

Οι αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τοπικό ηγέτη του δικτύου Αλ Κάιντα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SABA.

Ο Μοχάμαντ Χάμντι αλ Αχντάλ είναι ένας από τους δύο άνδρες που οι αρχές της Υεμένης πιστεύουν πως είναι στελέχη του δικτύου του Όσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μοχάμαντ Χάμντι αλ Αχντάλ παραδόθηκε στην αστυνομία που είχε περικυκλώσει την Τρίτη το σπίτι του στην πρωτεύουσα Σαναά.

Οι αρχές της Υεμένης συνεργάζονται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εντοπισμό ατόμων που είναι μέλη ακραίων οργανώσεων μετά τις επιθέσεις ενάντιων δυτικών στόχων.

Το 2000 σε βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Κολ, σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί ναύτες και το 2002 έγινε επίθεση εναντίον γαλλικού πετρελαιοφόρου κοντά στις ακτές της Υεμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης, που δημοσιεύθηκαν πέρσι
στον τοπικό τύπο, ο Αχντάλ είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των δύο αυτών επιθέσεων.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση με όλμους στη Βαγδάτη
 

Αυστηρούς ελέγχους έχουν καθιερώσει οι αμερικανικές δυνάμεις

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας στις 8 το βράδυ τοπική ώρα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι όλμοι έπληξαν το κτίριο που στέγαζε το υπουργείο Πληροφοριών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν στο κέντρο της Βαγδάτης που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες όμως οι εκρήξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθεί το προσωπικό στο αμερικανικό αρχηγείο σε κατάσταση ετοιμότητας.

Το κτίριο έχει γίνει στόχος επιθέσεων αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ ότι τουλάχιστον δύο όλμοι έπεσαν κοντά στο αμερικανικό αρχηγείο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν πυρά ελαφρών όπλων στην ιρακινή πρωτεύουσα αλλά δεν αποκλείεται να ήταν εορταστικοί πυροβολισμοί Σουνιτών μουσουλμάνων για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαουδική Αραβία: Εξουδετερώθηκε βομβιστική επίθεση
 


Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα που προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Οι δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών και οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι, τοπική ώρα, καθώς τα δύο αυτά άτομα «ήταν έτοιμα να πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική επίθεση» ανακοίνωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η επίθεση επρόκειτο να γίνει στην αρχή της τριήμερης εορτής Ιντ αλ Φιτρ με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 18:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές εκλογές στις 4 Γενάρη στη Γεωργία
 

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε

Η 4η Ιανουαρίου ορίστηκε από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ως η ημερομηνία διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, μετά από την παραίτηση από το αξίωμα του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Γεωργίας αποφάσισε να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών λόγω νοθείας, όπως δήλωσε μέλος του δικαστηρίου.

Η εκτελούσα χρέη προέδρου, Νίνο Μπουρτζανάτζε, συγκάλεσε τη Βουλή με την παλιά της σύνθεση του 1999, όπως ήταν πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση για νοθεία και οδήγησαν σε λαϊκή εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

Ζήτησε δε να διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές, ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Εξάλλου, η υπηρεσιακή πρόεδρος προήδρευσε σε σειρά συσκέψεων με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και επανέλαβε την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια.

Κινήσεις απόσχισης

Την ίδια στιγμή όμως ο ηγέτης της αυτόνομης γεωργιανής επαρχίας της Ατζαρίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ασλάν Αμπασίτζε δηλώνει ότι η νέα ηγετική ομάδα που επιβλήθηκε στην Τιφλίδα επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ατζαρία.

Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, Εντβάρντ Κοκοίτι, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συναντήσει τον κ.Σμπασίτζε και τον ηγέτης της Αμπχαζίας, στην Μαύρη Θάλασσα, που αυτονομήθηκε από την Γεωργία μετά από πόλεμο που διήρκεσε ένα χρόνο και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 10 χιλιάδες ανθρώπους.

Στόχος της συνάντησης, είπε ο κ.Κοκοίτι, θα είναι η χάραξη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης προσπάθειας από τη νέα ηγεσία της Γεωργίας να ανακτήσει τις τρεις περιοχές που έχουν αυτονομηθεί από την Τιφλίδα.

Η ορεινή Νότια Οσετία λειτουργεί σαν ανεξάρτητο κράτος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μια από τις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου Σεβαρντνάτζε ήταν ότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον διαμελισμό της Γεωργίας.

Δηλώσεις Σεβαρντνάτζε

Στο μεταξύ ο αποπεμφθείς πρόεδρος κ. Σεβαρντνάτζε άφησε να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Γεωργία.


Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση της υπηρεσιακής προέδρου και του πρώην προέδρου της Γεωργίας
Ανταποκριτής του BBC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου θέτουν τέρμα στη φημολογία που τον έφερνε να ζητά καταφύγιο στη Γερμανία.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε πως παραιτήθηκε κάτω από την πίεση της λαϊκής διαμαρτυρίας προκειμένου να «αποτρέψει μία αιματοχυσία».

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρήθηκε από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες προειδοποιήσεις για επιθέσεις στην Τουρκία
 

Μήνυμα εθνικής ενότητας από τον κ. Ερντογάν

H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι επίκεινται νέες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Το Φόρεϊν Όφις επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει απευθύνει προς στους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Δηλώσεις Γκιουλ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Γκιουλ σχολίασε ότι ενώ καμία χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα σημειωθούν στο έδαφός της τρομοκρατικές ενέργειες, η Τουρκία θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες των νέων μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι τουρκικές αρχές δέχθηκαν έντονες κριτικές μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, για έλλειψη συντονισμού.

Κατηγορίες εναντίον εννέα υπόπτων

Εν τω μεταξύ, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον εννέα ατόμων που ανακρίνονταν για συμμετοχή τους στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους.

Από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των εννέα υπόπτων για συμμετοχή, βοήθεια και υπόθαλψη παρανόμων οργανώσεων.

Άλλοι τρεις ύποπτοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία αφέθησαν ελεύθεροι.


Με καλυμμένα τα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι ύποπτοι στο δικαστήριο
Στο μεταξύ σε τηλεοπτική του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, καλώντας τους Τούρκους να σταθούν στο πλευρό της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου σε ανάλογο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σημείωσε ότι η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών εξαιτίας του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματός της, αλλά «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Ο κ. Σεζέρ προειδοποίησε επίσης όσες χώρες παρέχουν άσυλο και υποστήριξη στους τρομοκράτες ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με την Τουρκία, χωρίς να τις κατονομάσει.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 16:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση του υποσιτιζόμενου πληθυσμού
 

Πολλές αφρικανικές χώρες διαθέτουν μεγάλο ποσοστό υποσιτισμένου πληθυσμού

Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά την υφήλιο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων έχει αυξηθεί σε σχεδόν 850 εκατομμύρια, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μετά από μία πτώση του σχετικού πληθυσμού στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο αριθμός των υποσιτισμένων αυξήθηκε κατά 18 εκατομμύρια το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το πρόβλημα δεν έγκειται στην έλλειψη τροφίμων, αλλά στην απουσία πολιτικής βούλησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη, ειδικά στη γεωργία, ενώ προτρέπουν τις πλουσιότερες χώρες να κάνουν περισσότερες επενδύσεις σε πιο φτωχά κράτη.

Η έκθεση, πάντως, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια, όπως προγράμματα σίτισης στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Σιέρα Λεόνε.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
 

Μήνυμα εθνικής ενότητας από τον κ. Ερντογάν

Στην Τουρκία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον εννέα ατόμων που ανακρίνονταν για συμμετοχή τους στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους.

Από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των εννέα υπόπτων για συμμετοχή, βοήθεια και υπόθαλψη παρανόμων οργανώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Άλλοι τρεις ύποπτοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία αφέθησαν ελεύθεροι.


Με καλυμμένα τα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι ύποπτοι στο δικαστήριο
Στο μεταξύ σε τηλεοπτική του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, καλώντας τους Τούρκους να σταθούν στο πλευρό της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου σε ανάλογο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σημείωσε ότι η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών εξαιτίας του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματός της, αλλά «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Ο κ. Σεζέρ προειδοποίησε επίσης όσες χώρες παρέχουν άσυλο και υποστήριξη στους τρομοκράτες ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με την Τουρκία, χωρίς να τις κατονομάσει.

Βρετανικές προειδοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι επίκεινται νέες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Το Φόρεϊν Όφις επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει απευθύνει προς στους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεπαρκή τα μέτρα για το Έιτζ
 

Και μικρά παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων του Έιτζ

Ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τον ιό HIV και το έιτζ, Πίτερ Πίοτ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας είναι «εξαιρετικά ανεπαρκείς».

Πρόσθεσε ότι νέο κύμα επιδημίας του ιού HIV απειλεί την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Ρωσία, κυρίως λόγω της αύξησης χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών και της σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς προφυλάξεις.

Ο κ. Πίοτ σημείωσε ότι ακόμα πιο καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται στην Αφρική.

Αποθαρρυντικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη 5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV και 3 εκατομμύρια πέθαναν από έιτζ.

Όπως είπε αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που προσβάλλονται – για τη χρονιά που τελειώνει αναλογούν στο μισό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού που έγινε φορέας του ιού.

Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια φορείς του έιτζ παγκοσμίως.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας των φορέων παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ασία και μετά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Νέο εμβόλιο

Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη δοκιμή ενός πειραματικού νέου εμβολίου για το έιτζ σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται στο Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας και θα δοκιμαστεί σε σχεδόν 90 εθελοντές στη Ρώμη και το Μιλάνο.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στις 4 Γενάρη στη Γεωργία
 

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε

Η 4η Ιανουαρίου ορίστηκε από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ως η ημερομηνία διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, μετά από την παραίτηση από το αξίωμα του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Γεωργίας αποφάσισε να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών λόγω νοθείας, όπως δήλωσε μέλος του δικαστηρίου.

Η εκτελούσα χρέη προέδρου, Νίνο Μπουρτζανάτζε, συγκάλεσε τη Βουλή με την παλιά της σύνθεση του 1999, όπως ήταν πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση για νοθεία και οδήγησαν σε λαϊκή εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

Ζήτησε δε να διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές, ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Εξάλλου, η υπηρεσιακή πρόεδρος προήδρευσε σε σειρά συσκέψεων με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και επανέλαβε την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια.

Κινήσεις απόσχισης

Την ίδια στιγμή όμως ο ηγέτης της αυτόνομης γεωργιανής επαρχίας της Ατζαρίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ασλάν Αμπασίτζε δηλώνει ότι η νέα ηγετική ομάδα που επιβλήθηκε στην Τιφλίδα επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ατζαρία.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε άλλες αυτόνομες περιοχές της Γεωργίας, όπως η Αμπχαζία, για τις εξελίξεις που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε.

Δηλώσεις Σεβαρντνάτζε

Στο μεταξύ ο αποπεμφθείς πρόεδρος κ. Σεβαρντνάτζε άφησε να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Γεωργία.


Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση της υπηρεσιακής προέδρου και του πρώην προέδρου της Γεωργίας
Ανταποκριτής του BBC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου θέτουν τέρμα στη φημολογία που τον έφερνε να ζητά καταφύγιο στη Γερμανία.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε πως παραιτήθηκε κάτω από την πίεση της λαϊκής διαμαρτυρίας προκειμένου να «αποτρέψει μία αιματοχυσία».

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρήθηκε από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς διπλές εκλογές στη Γεωργία
 

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε

Το ανώτατο δικαστήριο της Γεωργίας αποφάσισε να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών λόγω νοθείας, όπως δήλωσε μέλος του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου της χώρας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Η εκτελούσα χρέη προέδρου, Νίνο Μπουρτζανάτζε, συγκάλεσε τη Βουλή με την παλιά της σύνθεση του 1999, όπως ήταν πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση για νοθεία και οδήγησαν σε λαϊκή εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

Εξάλλου, η υπηρεσιακή πρόεδρος προήδρευσε σε σειρά συσκέψεων με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και επανέλαβε την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια.

Κινήσεις απόσχισης

Την ίδια στιγμή όμως ο ηγέτης της αυτόνομης γεωργιανής επαρχίας της Ατζαρίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ασλάν Αμπασίτζε δηλώνει ότι η νέα ηγετική ομάδα που επιβλήθηκε στην Τιφλίδα επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ατζαρία.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε άλλες αυτόνομες περιοχές της Γεωργίας, όπως η Αμπχαζία, για τις εξελίξεις που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε.

Δηλώσεις Σεβαρντνάτζε

Στο μεταξύ ο αποπεμφθείς πρόεδρος κ. Σεβαρντνάτζε άφησε να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Γεωργία.


Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση της υπηρεσιακής προέδρου και του πρώην προέδρου της Γεωργίας
Ανταποκριτής του BBC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου θέτουν τέρμα στη φημολογία που τον έφερνε να ζητά καταφύγιο στη Γερμανία.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε πως παραιτήθηκε κάτω από την πίεση της λαϊκής διαμαρτυρίας προκειμένου να «αποτρέψει μία αιματοχυσία».

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρήθηκε από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 11:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Νέες τακτικές και σχέδιο εκδημοκρατισμού
 

Μειώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Πολ Μπρέμερ

Οι αμερικανικές αρχές στο Ιράκ επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις αντίστασης στη χώρα έχουν αλλάξει την τακτική τους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγός Τζον Άμπιζαϊντ, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη ότι στόχος των μαχητών στο Ιράκ αποτελούν πλέον Ιρακινοί πολίτες και ντόπιοι συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής και όχι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στην υιοθέτηση μιας περισσότερο επιθετικής τακτικής από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων αντίστασης.

Ο στρατηγός Άμπιζαϊντ πρόσθεσε ότι οι μαχητές απέτυχαν να εκφοβίσουν τους Αμερικανούς και για το λόγο αυτό επιτίθενται εναντίον αμάχων Ιρακινών.

Δηλώσεις Μπρέμερ

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, προειδοποίησε ότι αναμένει οι επιθέσεις των δυνάμεων αντίστασης να επεκταθούν στους θεσμούς της δημοκρατίας, καθώς αυτοί ισχυροποιούνται.

Οι δηλώσεις Μπρέμερ γίνονται λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων στις πόλεις Μπακούμπα και Χαν Μπάνι Σαντ, μετά τη δολοφονία συνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας στη Μοσούλη και το θάνατο ενός αστυνομικού διοικητή στην πόλη Λατιφίγια, κοντά στη Βαγδάτη.

Χρονοδιάγραμμα εκδημοκρατισμού

Στο μεταξύ το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό συμβούλιο διακυβέρνησης υπέβαλε επισήμως στον ΟΗΕ το χρονοδιάγραμμα για την αυτοδιοίκηση της χώρας.

Ζήτησε δε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος αναγνωρίζοντας ότι στόχος του σχεδίου εκδημοκρατισμού της χώρας είναι προ πάντων ο τερματισμός της ξένης κατοχής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον επόμενο Μάιο το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο θα επιλέξει μία μεταβατική νομοθετική συνέλευση, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει μια μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Το νέο σύνταγμα θα διαμορφωθεί εντός του 2005, χρονιά κατά την οποία θα ακολουθήσουν και οι εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα που εκπονήθηκε σε συνεργασία με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, έπρεπε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο προεδρεύων του προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στη συνοδευτική επιστολή του ζητεί να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ελευθεριών, να εφαρμοσθεί η αποκέντρωση της εξουσίας και να θεσπισθεί ο πολιτικός έλεγχος στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάπαυση πυρός στο Κασμίρ
 

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πακιστανική πρωτοβουλία

Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ.

Οι δύο χώρες έδωσαν διαταγές κατάπαυσης του πυρός από σήμερα τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Η κίνηση ακολούθησε την πακιστανική πρωτοβουλία μονομερούς κήρυξης της εκεχειρίας την Κυριακή.

Ανταποκρινόμενη στην ενέργεια καλής θέλησης της Ισλαμαμπάντ, η Ινδία ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε εκεχειρία και στην περιοχή του παγετώνα Σιατσέν, το πιο δύσβατο εδαφικό σύνορο στο Κασμίρ, στην οροσειρά των Ιμαλαϊων.

Η απόφαση των δύο κρατών αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC Στο Δελχί, την ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Πριν από 18 μήνες η αντιδικία στο Κασμίρ έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
 

Μήνυμα εθνικής ενότητας από τον κ. Ερντογάν

Στην Τουρκία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον εννέα ατόμων που ανακρίνονταν για συμμετοχή τους στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους.

Από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των εννέα υπόπτων για συμμετοχή, βοήθεια και υπόθαλψη παρανόμων οργανώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Άλλοι τρεις ύποπτοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία αφέθησαν ελεύθεροι.


Με καλυμμένα τα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι ύποπτοι στο δικαστήριο
Στο μεταξύ σε τηλεοπτική του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, καλώντας τους Τούρκους να σταθούν στο πλευρό της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου σε ανάλογο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σημείωσε ότι η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών εξαιτίας του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματός της, αλλά «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Ο κ. Σεζέρ προειδοποίησε επίσης όσες χώρες παρέχουν άσυλο και υποστήριξη στους τρομοκράτες ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με την Τουρκία, χωρίς να τις κατονομάσει.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 09:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητούν αποφυλάκιση των απεργών πείνας
 

Θραύσματα πιάτων με μηνύματα συμπαράστασης στους απεργούς πείνας που εστάλησαν στις ελληνικές προξενικές αρχές

Συνεχίζεται στη Βρετανία η εκστρατεία για την αποφυλάκιση του διαδηλωτή Σάιμον Τσάπμαν, που μαζί με άλλα έξη άτομα συμμετέχει σε απεργία πείνας στην Ελλάδα, για πάνω από 50 ημέρες.

Οι επτά απεργοί πείνας βρίσκονται προφυλακισμένοι από τον περασμένο καλοκαίρι, κατηγορούμενοι για πρόκληση επεισοδίων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Χαλκιδικής.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι παρακολουθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά όπως τόνισε στην ελληνική υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος του, οι βρετανικές αρχές δεν πρόκειται να αναμειχθούν στο θέμα, παρά μόνο εάν υπάρξουν αξιόπιστες καταγγελίες κακομεταχείρισης των κρατουμένων.

Σπάσιμο πιάτων υπέρ των «επτά»

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη κράτηση των επτά κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και τελετουργικό σπάσιμο πιάτων.

Το σπάσιμο των πιάτων σε ένδειξη συμπαράστασης στους επτά απεργούς γίνεται σε πολλές πόλεις της Βρετανίας – Λονδίνο, Κέιμπριτζ, Νότινχαμ, Λέστερ, Λιντς, Κάρντιφ και Γλασκώβη.

Τα θραύσματα από τα σπασμένα πιάτα διακοσμημένα με μηνύματα συμπαράστασης προς τους απεργούς πείνας στέλνονται ταχυδρομικά σε ελληνικές προξενικές αρχές ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των διοργανωτών παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το Τορόντο του Καναδά, τη Βουλγαρία, τη Δανία και την Ισπανία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Επιθέσεις και σχέδιο εκδημοκρατισμού
 

Μειώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Πολ Μπρέμερ

Το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ υπέβαλε επισήμως στον ΟΗΕ το χρονοδιάγραμμα για την αυτοδιοίκηση της χώρας.

Ζήτησε δε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος αναγνωρίζοντας ότι στόχος του σχεδίου εκδημοκρατισμού της χώρας είναι προ πάντων ο τερματισμός της ξένης κατοχής.

Το χρονοδιάγραμμα που εκπονήθηκε σε συνεργασία με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, έπρεπε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο προεδρεύων του προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης Τζαλάλ Ταλαμπανί, στη συνοδευτική επιστολή του ζητεί να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ελευθεριών, να εφαρμοσθεί η αποκέντρωση της εξουσίας και να θεσπισθεί ο πολιτικός έλεγχος στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία.

Πληθαίνουν επιθέσεις κατά «συνεργατών»

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής της χώρας επεσήμανε αλλαγή στην τακτική επιθέσεων των δυνάμεων αντίστασης.


Σκηνή μετά την επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στην πόλη Μπακούμπα
Συγκεκριμένα ο Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και άλλων αλλοδαπών στρατευμάτων έχουν μειωθεί, ενώ αυξήθηκαν τα πλήγματα που δέχονται οι ντόπιοι συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής.

«Η κατάσταση ασφαλείας έχει αλλάξει. Στο παρελθόν κυριαρχούσαν οι επιθέσεις εναντίον της Συμμαχίας, ενώ τώρα οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια σε Ιρακινούς αποτελούν σύνηθες φαινόμενο» είπε ο κ. Μπρέμερ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μαζί με το στρατηγό Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Μπρέμερ γίνονται λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων στις πόλεις Μπακούμπα και Χαν Μπάνι Σαντ, μετά τη δολοφονία συνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας στη Μοσούλη και το θάνατο ενός αστυνομικού διοικητή στην πόλη Λατιφίγια, κοντά στη Βαγδάτη.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός αξιωματούχος ρωτήθηκε εάν οι αντιστασιακοί θα μπορέσουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία επιλογής μελών στην ιρακινή εθνοσυνέλευση και άλλα διαδικαστικά βήματα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την μεταβίβαση εξουσιών σε ιρακινά χέρια, την 1η Ιουλίου του 2004.

Και απάντησε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες τρομοκρατικές ενέργειες για αρκετό ακόμα διάστημα».


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Δίωξη σε «συνεργούς»
 


Οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους
Στην Τουρκία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον εννέα ατόμων που ανακρίνονταν για συμμετοχή τους στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

Από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των εννέα υπόπτων για συμμετοχή, βοήθεια και ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Άλλοι τρεις ύποπτοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία αφέθηκαν ελεύθεροι.


Με καλυμμένα τα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι ύποπτοι στο δικαστήριο
Στο μεταξύ σε τηλεοπτική του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα.

Εξάλλου σε ανάλογο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σημείωσε ότι η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών εξαιτίας του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματός της, αλλά «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Ο κ. Σεζέρ προειδοποίησε επίσης όσες χώρες παρέχουν άσυλο και υποστήριξη στους τρομοκράτες ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με την Τουρκία, χωρίς να τις κατονομάσει.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Γεωργία: Απόφαση για διπλές εκλογές
 

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη για να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου της χώρας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Η εκτελούσα χρέη προέδρου Νίνο Μπουρτζανάτζε συγκάλεσε τη Βουλή με την παλιά της σύνθεση του 1999, όπως ήταν πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση για νοθεία και οδήγησαν σε λαϊκή εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

Η κ. Μπουρτζανάτζε ζήτησε να πραγματοποιηθούν τόσο προεδρικές όσο και βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα 45 ημερών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Εξάλλου η υπηρεσιακή πρόεδρος προήδρευσε σε σειρά συσκέψεων με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και επανέλαβε την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας.

Κινήσεις απόσχισης

Την ίδια στιγμή όμως ο ηγέτης της αυτόνομης γεωργιανής επαρχίας της Ατζαρίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ασλάν Αμπασίτζε δηλώνει ότι η νέα ηγετική ομάδα που επιβλήθηκε στην Τιφλίδα επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ατζαρία.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε άλλες αυτόνομες περιοχές της Γεωργίας, όπως η Αμπχαζία, για τις εξελίξεις που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε.

Δηλώσεις Σεβαρντνάτζε

Στο μεταξύ ο αποπεμφθείς πρόεδρος κ. Σεβαρντνάτζε άφησε να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Γεωργία.


Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση της υπηρεσιακής προέδρου και του πρώην προέδρου της Γεωργίας
Ανταποκριτής του BBC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου θέτουν τέρμα στη φημολογία που τον έφερνε να ζητά καταφύγιο στη Γερμανία.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε πως παραιτήθηκε κάτω από την πίεση της λαϊκής διαμαρτυρίας προκειμένου να «αποτρέψει μία αιματοχυσία».

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρήθηκε από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003 - 05:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμβιβασμός για τα πυρηνικά του Ιράν
 

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμβιβασμό με την ευρωπαϊκή τρόικα Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το σχέδιο ψηφίσματος που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και το οποίο θα συζητηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας(ΔΥΑΕ), στη Βιέννη την Τετάρτη.

Έτσι φαίνεται να ξεπερνιέται η διαφωνία που υπήρχε ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της, μετά τη δημοσίευση έκθεση της ΔΥΑΕ που διαπίστωνε ότι η Τεχεράνη είχε όντως αποκρύψει προγράμματα εμπλουτισμού ουρανίου και επεξεργασίας πλουτωνίου, αλλά συνεργάζεται πλέον με τους διεθνείς επιθεωρητές.

Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι θα έπρεπε το Ιράν να παραπεμφθεί κατηγορούμενο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις λένε ότι η υιοθέτηση παρόμοιας σκληρής στάσης θα οδηγούσε στην αποξένωση του Ιράν.


Αντικείμενο εξονυχιστικών ερευνών έχουν γίνει οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επετεύχθη θα υπάρχει ένας μηχανισμός παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος όμως θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση μελλοντικών παραβιάσεων της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα θα καταδικάζει το Ιράν για την επί 18ετία συγκάλυψη της πραγματικής έκτασης του πυρηνικού του προγράμματος και θα προειδοποιεί την Τεχεράνη να μη προβεί σε παραβιάσεις των συμφωνιών περί πυρηνικής ασφάλειας.

Ο πρέσβης του Ιράν στην έδρα της ΔΥΑΕ, Αλί Ακμπάρ Σαλαχί, δήλωσε στο BBC ικανοποιημένος με το παρόν σχέδιο ψηφίσματος, γιατί εγκαταλείπεται η απαίτηση της Ουάσινγκτον για άμεση παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.