|
|
Ειδήσεις 03-11-21
Επιθέσεις ταράζουν το κέντρο της Βαγδάτης
«Αγκάθι» για τον ΟΗΕ το Ιράν
Ματαίωση σχεδίων για Βόρεια Κορέα
Η τύχη του «ελεύθερου σκοπευτή»
«Ιδεολογικές» οι επιθέσεις στην Τουρκία
Συναγερμός για τα πακέτα αρωγής
Νέα αναταραχή στη Γεωργία
«Ευθύνες» της τουρκικής κυβέρνησης
Τα «ψεύδη» του Ισραήλ
Ο Μπους αποχαιρετά τη Βρετανία
Επιθέσεις με ρουκέτες στο κέντρο της Βαγδάτης
«Αγκάθι» για τον ΟΗΕ το θέμα του Ιράν
Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
Κοινό μέτωπο Τουρκίας - Βρετανίας
Μέτωπο ΗΠΑ-Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας
Ελεύθερος με εγγύηση ο Μάικλ Τζάκσον
Βόμβα κατά συνεργάτη των Αμερικανών
Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
Δυναμική η διαδήλωση κατά του Μπους
Προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στην Τουρκία
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου) Επιθέσεις ταράζουν το κέντρο της Βαγδάτης
|
Στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά |
Επιθέσεις με ρουκέτες σε δύο ξενοδοχεία και στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ έλαβαν χώρα στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ατόμου.
Εκείνη την ώρα βρισκόμουν μέσα στο Σέρατον - άκουσα μια εκκωφαντική έκρηξη - όλα τα τζάμια του κτιρίου έσπασαν | Ανταποκριτής BBC | Στα ξενοδοχεία «Σέρατον» και «Παλαιστίνη», όπου διέμεναν ξένοι δημοσιογράφοι, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ένα κάρο.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα μέτρα ασφαλείας και στα δύο ξενοδοχεία ήταν δρακόντεια, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν οι επιθέσεις.
Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και χρειάσθηκαν αρκετές ώρες για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Αισιοδοξία Αμερικανών
Πάντως ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Βαγδάτη, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσει, πιστεύει ότι θα κερδίσουν την μάχη κατά της ιρακινής αντίστασης.
«Ο εχθρός πρέπει να ξέρει ότι αν και πολεμώ "στην έδρα του" αυτό δεν του δίνει κανένα πλεονέκτημα. Αυτοί που εκτοξεύουν τις ρουκέτες δεν ξέρουν την επόμενη κίνηση μου και αυτό μου δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.
Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ιρακινής αστυνομίας εντόπισαν εκτοξευτή ρουκετών σε μία γειτονική οδό του ξενοδοχείου «Παλαιστίνη», πάνω σε κάρο.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες κατά τις επιθέσεις εναντίον των δύο ξενοδοχείων. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου) «Αγκάθι» για τον ΟΗΕ το Ιράν
|
Οι ΗΠΑ θέλουν το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας |
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες –μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στην μέχρι τώρα αδυναμία του Ιράν να παρουσιάσει λεπτομερή αναφορά του πυρηνικού του προγράμματος.
Καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι δεν αναμένεται επίτευξη συμφωνίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και πιστεύω ότι δεν θα καταλήξουμε σε κάποιο ψήφισμα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου και παραμένω αισιόδοξος.»
Διαφωνία στον ΟΗΕ
Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τον τόνο και τον τρόπο με το οποίο θα αντιμετωπίσουν τη σιωπή του Ιράν, μεταδίδει από τη Βιέννη η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Μπέθανυ Μπελ.
Πιο έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών: της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια σκληροπυρηνική πολιτική. Θέλουν να φέρουν το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ίσως να είναι διατεθειμένη να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία με αντάλλαγμα ένα ψήφισμα το οποίο θα υποχρεώνει την Τεχεράνη να τηρήσει όσα προβλέπει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.
Το Ιράν διαφωνεί και με τις δύο προοπτικές.
Συμφωνία στη ΔΥΑΕ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επιτρέπει τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών λεπτομερών ελέγχων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι το κείμενο τώρα πρέπει να εγκριθεί και από το Ιράν, αν και όπως τόνισε η Τεχεράνη φαίνεται να είναι συνεργάσιμη στο σημείο αυτό.
|
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 22:49 ('Ωρα Λονδίνου) Ματαίωση σχεδίων για Βόρεια Κορέα
|
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την έναρξη διαπραγματεύσεων |
Μία διεθνής κοινοπραξία που είχε αναλάβει να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βόρεια Κορέα αποφάσισε να αναστείλει τα σχέδιά της.
Η ηγεσία της χώρας τηρεί σκληρή στάση | Η οργάνωση, η οποία είναι γνωστή ως Κίντο, και στην οποία συμμετέχουν εταιρίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, υπογράμμισε ότι όλες οι εργασίες θα σταματήσουν την 1η Δεκεμβρίου.
Η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμούσε τη διακοπή των εργασιών στη Βόρεια Κορέα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1994 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί για να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ.
Κατηγορίες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι εκμεταλλεύθηκε αυτό το πρόγραμμα για να προχωρήσει παρανόμως σε εμπλουτισμό ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Τα στελέχη της κοινοπραξίας Κίντο συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να αποφασίσουν για την τύχη του προγράμματος. Στο πρόγραμμα εργάζονταν περίπου 600 άτομα.
Την ίδια στιγμή, γίνονται προσπάθειες για την εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την έναρξη διαπραγματεύσεων. |
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου) Η τύχη του «ελεύθερου σκοπευτή»
|
Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή (στη φωτογραφία, σκίτσο από τη δίκη τους) |
Οι ένορκοι που έκριναν ένοχο τον αποκαλούμενο «ελεύθερο σκοπευτή» της Ουάσινγκτον, Τζον Άλεν Μοχάμεντ, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν εάν πρέπει να καταδικασθεί με τη θανατική ποινή.
Ο Μοχάμεντ αρνείται τις κατηγορίες | Οι επτά γυναίκες και οι πέντε άνδρες που καλούνται να αποφασίσουν το μέλλον του «ελεύθερου σκοπευτή» ενδέχεται να επιλέξουν τελικά το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης.
Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου τη Δευτέρα, καθώς την Παρασκευή υπήρξε αδιέξοδο.
Ο Μοχάμεντ, βετεράνος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, κατηγορείται για μία σειρά δολοφονιών που είχαν ταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί 10 άτομα και είχαν τραυματισθεί τρία.
Δεύτερη δίκη
Την ίδια στιγμή, σε άλλο δικαστήριο εκδικάζεται η υπόθεση του κατηγορούμενου ως συνεργού του Μοχάμεντ, του 18χρονου Λι Μπόιντ Μάλβο.
Ο Μάλβο κατηγορείται ότι σκότωσε την υπάλληλο του FBI, Λίντα Φράνκλιν, στις 14 Οκτωβρίου του 2002.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής του υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές.
Ακόμη και αν ο Μάλβο είναι μόλις 18 χρόνων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 23:24 ('Ωρα Λονδίνου) «Ιδεολογικές» οι επιθέσεις στην Τουρκία
|
Στην περιοχή έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος γιατί αποτελεί παράδειγμα ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν.
Βρισκόμαστε σε μία φάση εκδημοκρατισμού, αποδεικνύουμε ότι μία μουσουλμανική χώρα μπορεί να είναι δημοκρατική. Αυτό ενοχλεί κάποιους | Αμπντουλά Γκιουλ | Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων σε μία μόνο εβδομάδα.
Τα σχόλια του κ. Γκιουλ έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν προειδοποιήσεις ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.
Τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη είναι πλέον δρακόντεια, μετά τις τελευταίες δύο επιθέσεις εναντίον του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο επιθέσεων σκοτώθηκαν 27 άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 400.
Προειδοποιήσεις
Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι έγιναν αρκετές συλλήψεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ορισμένων.
Αυτοκίνητα τινάζονταν στον αέρα, υπήρχε παντού αίμα | Αυτόπτης μάρτυρας | Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι αρκετές οργανώσεις δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, αποδεικνύει ότι υπάρχουν σχέδια για ακόμη περισσότερες επιθέσεις.
Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε την Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Στρο.
Δεκαέξι μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες. |
Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 18:19 ('Ωρα Λονδίνου) Συναγερμός για τα πακέτα αρωγής
|
Οι οργανώσεις αρωγής πιστεύουν ότι τα έσοδά τους χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ |
Αμερικανικές και βρετανικές οργανώσεις αρωγής εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους λέγοντας ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Η ανοικοδόμηση του Ιράκ θεωρείται προτεραιότητα | Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για ανθρωπιστική βοήθεια θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ορισμένες οργανώσεις είπαν στο BBC ότι εάν αυτή η τάση συνεχισθεί, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσει τις ακραίες καταστάσεις πείνας μέχρι το 2015 δεν θα υλοποιηθούν.
Ο στόχος αυτός είχε τεθεί από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών στην αρχή της νέας χιλιετίας, πριν από τρία χρόνια.
Δύο αποφάσεις
Δύο πρόσφατες αποφάσεις έχουν προκαλέσει συναγερμό στις οργανώσεις αρωγής. Η πρώτη ήταν η απόφαση του κογκρέσου να μειώσει το πακέτο βοηθείας από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 650 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δικαιολογώντας αυτή την απόφασή τους.
Το ίδιο όμως συνέβη και από τη Βρετανία, η οποία αποφάσισε να δώσει 150 εκατομμύρια λίρες, που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, σε προγράμματα ανοικοδόμησης του Ιράκ.
Πολλές οργανώσεις αρωγής έχουν εκφράσει την οργή τους για τις αποφάσεις της αμερικανικής και βρετανικής κυβέρνησης. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα αναταραχή στη Γεωργία
|
Η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει σειρά διαδηλώσεων για το Σαββατοκύριακο |
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία ορκίσθηκε να έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ηγεσία της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Τιφλίδα.
Θα ρίξουμε το καθεστώς και θα αναλάβουμε εμείς την ηγεσία. Καλύτερα να εγκαταλείψουν τη χώρα τώρα | Μιχαήλ Σαακασβίλι | Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είπε ότι στη χώρα λαμβάνει μία «αναίμακτη επανάσταση» από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία έδωσαν το προβάδισμα στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε.
Στο πλευρό της αντιπολίτευσης τάχθηκε και ένας σύμμαχος του προέδρου Σεβαρντνάτζε, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Τέντο Τζαπαρίντζε, δήλωσε ότι κατά τις εκλογές υπήρξε νοθεία.
Καταγγελίες για νοθεία
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι διεθνείς παρατηρητές υποστήριξαν το ίδιο αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η αστυνομία περιπολεί τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο και τα προεδρικά γραφεία, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές καταφθάνουν εκεί με λεωφορεία από ολόκληρη τη χώρα.
Το νέο κοινοβούλιο συνέρχεται το Σάββατο, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι απηύθυνε εκκλήσεις στις δυνάμεις ασφαλείας να σταθούν στο πλάι της αντιπολίτευσης και ζήτησε από την ηγεσία της χώρας να φύγει από τη Γεωργία. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 18:45 ('Ωρα Λονδίνου) «Ευθύνες» της τουρκικής κυβέρνησης
|
Τουλάχιστον 24 οι νεκροί, περισσότεροι από 300 οι τραυματίες |
Κωνσταντινούπολη: Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου
Ευθύνες και στην κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.
Η εθνοσυνέλευση έδωσε αμνηστία σε φανατικούς ισλαμιστές αρκετοί από τους οποίους ήταν τρομοκράτες και τώρα αναζητούνται από τις αρχές | Ντενίζ Μπαϊκάλ | «H εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρη σε ότι αφορά την επέμβαση στο Ιράκ και απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής» είπε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Εκτός αυτού τελευταία η εθνοσυνέλευση έδωσε αμνηστία σε φανατικούς ισλαμιστές αρκετοί από τους οποίους ήταν τρομοκράτες και τώρα αναζητούνται από τις αρχές».
Στην ερώτηση γιατί οι δράστες επέλεξαν την Τουρκία ο κύριος Μπαϊκάλ υποστήριξε ότι «στόχος ήταν να πληγούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας».
«Φυσικά δεν θα υποκύψουμε σε τέτοιου είδους πιέσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει μια μοντέρνα ισλαμική κοινωνία, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ίδιος κάλεσε «τους Ευρωπαίους φίλους της Τουρκίας» να καταλάβουν σήμερα περισσότερο από ό,τι παλαιά την ανάγκη ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Τζακ Στρο», σημείωσε, «ήταν σαφής σε αυτό το θέμα και η φωνή του θα πρέπει να ακουστεί στην Ευρώπη».
Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των Βρετανών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Πέμπτης.
Οι στόχοι που επελέγησαν και οι διασυνδέσεις των δραστών με το εξωτερικό αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα της διεθνούς τρομοκρατίας ανέφερε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ επισημαίνοντας όμως ότι βασικός στόχος παρέμενε η Τουρκία. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 17:39 ('Ωρα Λονδίνου) Τα «ψεύδη» του Ισραήλ
|
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από τις επιδρομές δεν σκοτώνονται μόνο παραστρατιωτικοί |
Τον περασμένο μήνα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο - είπε - πως διέψευδε τους ισχυρισμούς των Παλαιστινίων ότι τουλάχιστον δέκα αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές στη Γάζα.
Εκείνη την ημέρα, η αεροπορία του Ισραήλ ισχυριζόταν ότι δύο πύραυλοί της έπληξαν μόνο το αυτοκίνητο των Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών.
Όμως Ισραηλινοί βουλευτές λένε ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε ένα πιο θανατηφόρο τύπο όπλων.
Αμφιβολίες
Ο Ισραηλινός στρατός, με μια ενέργεια που θεωρείται ασυνήθιστη, παρουσίασε το βίντεο ενώπιον δημοσιογράφων.
Είχε προηγηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα στις 20 Οκτωβρίου.
Το μαυρόασπρο βίντεο έδειχνε ένα αυτοκίνητο να κινείται σε έναν ερημικό δρόμο, λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί από αέρως.
Στην εικόνα, που δεν είναι καθαρή, δεν εμφανίζονται πολίτες.
Τότε, ο διοικητής Νταν Χαλούτζ είχε πει ότι πύραυλοι τύπου Χελφάιερ εκτοξεύθηκαν από ελικόπτερα Απάτσι.
Όμως, ο Ισραηλινός αριστερός βουλευτής, Γιόσι Σαρίντ, είπε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν «ισχυρά πυρομαχικά ασυνήθιστα μεγάλου βεληνεκούς».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε, «ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός ήταν ανακριβή».
Αλλά και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Σλόμ Ελντάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης, είπε ότι κάτοικοι της περιοχής του ανέφεραν πως ένα από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν το βράδυ της επίθεσης ήταν ασυνήθιστο.
«Πρώτα εξερράγη στον αέρα, έτσι ώστε να διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις», περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.
Μετά τις απειλές του κ. Σαρίντ για αποκάλυψη της αλήθειας, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ήταν ολοκληρωμένα.
|
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 16:04 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Μπους αποχαιρετά τη Βρετανία
|
|
Υπό την σκιά των επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος Μπους ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Βρετανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, βρέθηκε στην βορειοανατολική Αγγλία και συγκεκριμένα στην κωμόπολη του Σέντζφιλντ, στην περιοχή όπου εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους είχαν ανεπίσημες συνομιλίες και γεύμα σε μια παραδοσιακή αγγλική παμπ.
70 με 80 ντόπιοι γευμάτισαν μαζί με το προεδρικό και το πρωθυπουργικό ζεύγος.
Ο κ. Μπους και η σύζυγός του αλλά και το ζεύγος Μπλερ παρήγγειλαν το ίδιο μενού και γεύθηκαν παραδοσιακά αγγλικά πιάτα. Όλοι ήπιαν μη αλκοολούχα ποτά
Ανάμεικτες εκδηλώσεις
Οι κάτοικοι της μικρής αυτής πόλης του Σέτζφιλντ πάντως έχουν εκφράσει ανοιχτά την δυσφορία τους για τα μέτρα ασφαλείας.
Χίλιοι τετρακόσιοι αστυνομικοί φρουρούσαν την κωμόπολη, σε μια επιχείρηση που στοίχισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο στερλίνες.
Οι δρόμοι έκλεισαν ενώ οι κάτοικοι δεν είχαν καν την άδεια να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα σπίτια τους.
Κάποιοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο: «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Είναι μεγάλη τιμή να τον έχουμε στην πόλη μας», είπε ένας κάτοικος.
Δεν έλειψαν όμως και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας: «Θέλουμε από τον Τζορτζ Μπους να καταλάβει ότι ακόμα και όταν φεύγει από το Λονδίνο δεν μπορεί να ξεφύγει από εμάς», δήλωσε και ο Τζον Ρις από την οργάνωση «Σταματήστε τον Πόλεμο».
|
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου) Επιθέσεις με ρουκέτες στο κέντρο της Βαγδάτης
|
Στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά |
Αλλεπάλληλες εκρήξεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κτίρια του κέντρου της Βαγδάτης, αναστάτωσαν το πρωί την ιρακινή πρωτεύουσα.
Εκείνη την ώρα βρισκόμουν μέσα στο Σέρατον - άκουσα μια εκκωφαντική έκρηξη - όλα τα τζάμια του κτηρίου έσπασαν | Ανταποκριτής BBC | Οι αντάρτες στο Ιράκ έβαλαν με ρουκέτες κατά των ξενοδοχείων «Σέρατον» και «Παλαιστίνη» όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι και κατά του υπουργείου Πετρελαίου.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Πίτερ Μπάιλς, που βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο «Σέρατον» την ώρα των επιθέσεων, οι αντάρτες εκτόξευσαν τις ρουκέτες από κάρα.
Η περιοχή γύρω από το Σέρατον και το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» είναι από τις περισσότερο οχυρωμένες περιοχές της Βαγδάτης.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χτίσει ένα τείχος έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις αυτοκτονίας.
'Ομως ένας αντάρτης που επέβαινε σε κάρο κατάφερε να φτάσει σε πολύ μικρή απόσταση από τα δυο ξενοδοχεία και να εκτοξεύσει τις ρουκέτες.
«Εκείνη την ώρα βρισκόμουν μέσα στο Σέρατον - άκουσα μια εκκωφαντική έκρηξη - όλα τα τζάμια του κτηρίου έσπασαν», είπε ο ανταποκριτής του BBC.
Πάντως ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Βαγδάτη, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσει, πιστεύει ότι κερδίζει την μάχη κατά της ιρακινής αντίστασης.
«Ο εχθρός πρέπει να ξέρει ότι αν και πολεμώ "στην έδρα του" αυτό δεν του δίνει κανένα πλεονέκτημα. Αυτοί που εκτοξεύουν τις ρουκέτες δεν ξέρουν την επόμενη κίνηση μου και αυτό μου δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.
Ξενοδοχείο Παλαιστίνη
Οι ρουκέτες είχαν ως στόχο το 16ο όροφο του ξενοδοχείου, που χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Από την έκρηξη έχει δημιουργηθεί τρύπα στον εξωτερικό τοίχο του ορόφου.
Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά
Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί σε δωμάτια του 15ου ορόφου, ενώ αρκετά τζάμια έχουν σπάσει, προκαλώντας μικροτραυματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ιρακινής αστυνομίας εντόπισαν εκτοξευτή ρουκετών στη γειτονική οδό Σααντούν, πάνω σε κάρο.
Λίγη ώρα αργότερα τρεις ρουκέτες έπληξαν το κτίριο του υπουργείου Πετρελαίου, επίσης στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες με τον καπνό να καλύπτει το κέντρο της πόλης.
Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά έχει τώρα τεθεί υπό έλεγχο. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου) «Αγκάθι» για τον ΟΗΕ το θέμα του Ιράν
|
Οι ΗΠΑ θέλουν το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας |
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες –μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στην μέχρι τώρα αδυναμία του Ιράν να παρουσιάσει λεπτομερή αναφορά του πυρηνικού του προγράμματος.
Καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι δεν αναμένεται επίτευξη συμφωνίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και πιστεύω ότι δεν θα καταλήξουμε σε κάποιο ψήφισμα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου και παραμένω αισιόδοξος.»
Διαφωνία στον ΟΗΕ
Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τον τόνο και τον τρόπο με το οποίο θα αντιμετωπίσουν τη σιωπή του Ιράν, μεταδίδει από τη Βιέννη η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Μπέθανυ Μπελ.
Πιο έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών: της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια σκληροπυρηνική πολιτική. Θέλουν να φέρουν το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ίσως να είναι διατεθειμένη να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία με αντάλλαγμα ένα ψήφισμα το οποίο θα υποχρεώνει την Τεχεράνη να τηρήσει όσα προβλέπει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.
Το Ιράν διαφωνεί και με τις δύο προοπτικές.
Συμφωνία στη ΔΥΑΕ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επιτρέπει τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών λεπτομερών ελέγχων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι το κείμενο τώρα πρέπει να εγκριθεί και από το Ιράν, αν και όπως τόνισε η Τεχεράνη φαίνεται να είναι συνεργάσιμη στο σημείο αυτό.
|
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου) Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
|
Καθημερινό φαινόμενο είναι οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα |
Αλλεπάλληλες εκρήξεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κτίρια του κέντρου της Βαγδάτης, αναστάτωσαν το πρωί την ιρακινή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αναφορές δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο ξενοδοχείο Σέρατον, ενώ δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του ξενοδοχείου Παλαιστίνη.
Στα δύο ξενοδοχεία διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι αμερικανικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ δύο άτομα φέρουν σοβαρότερα τραύματα.
Λίγη ώρα αργότερα τρεις ρουκέτες έπληξαν το κτίριο του υπουργείου Πετρελαίου, επίσης στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες με τον καπνό να καλύπτει το κέντρο της πόλης.
Ξενοδοχείο Παλαιστίνη
Οι ρουκέτες είχαν ως στόχο το 16ο όροφο του ξενοδοχείου, που χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Από την έκρηξη έχει δημιουργηθεί τρύπα στον εξωτερικό τοίχο του ορόφου.
Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί σε δωμάτια του 15ου ορόφου, ενώ αρκετά τζάμια έχουν σπάσει, προκαλώντας μικροτραυματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ιρακινής αστυνομίας εντόπισαν εκτοξευτή ρουκετών στη γειτονική οδό Σααντούν, πάνω σε κάρο. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου) Κοινό μέτωπο Τουρκίας - Βρετανίας
|
Στρο και Γκιούλ επισκέφθηκαν τα σημεία των επιθέσεων |
Η Τουρκία και η Βρετανία δεσμεύθηκαν να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC και στο βρετανικό προξενείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στις επιθέσεις της Πέμπτης. Ο κ. Αμπτνουλά Γκιούλ τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές ενισχύουν το διεθνή αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.
Αυτοκίνητα τινάζονταν στον αέρα, υπήρχε παντού αίμα | Αυτόπτης μάρτυρας | Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησής του προς την Άγκυρα.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο κ. Στο επισκέφθηκε το κατεστραμμένο κτίριο της HSBC.
«Πρόκειται για μια επίθεση στον πολιτισμό», δήλωσε ο κ. Στρο ενώ προχωρούσε πάνω στα χαλάσματα.
Ο κόσμος πρέπει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία με την καρδιά του και με την ψυχή του, πρόσθεσε.
Ο κ. Στρο πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ενίσχυσαν τους δεσμούς της χώρας του με την Τουρκία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε την Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ»
Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν τα ταξίδια όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας.
Δεκαέξι μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες.
Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι επτά άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές και έχουν αναγνωρισθεί ως Τούρκοι πολίτες.
Καταδίκη
Ένα μικρό φορτηγάκι παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά στην HSBC καταστρέφοντας την πρόσοψή του κτιρίου.
Λίγα λεπτά αργότερα, ένα άλλο όχημα συνετρίβη στις πύλες του βρετανικού προξενείου και εξερράγη.
Το κτίριο της HSBC | Η δεύτερη βόμβα ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε ζημιές σε κτίρια εκατοντάδες μέτρα μακριά.
«Αυτοκίνητα τινάζονταν στον αέρα, υπήρχε παντού αίμα», λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει κάθε μορφής τρομοκρατία.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε πως η στρατηγική μίσους και εκφοβισμού των δραστών θα ηττηθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η οργή
Ο Βρετανός πρόξενος, Ρότζερ Σορτ, είναι ανάμεσα στους 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την επίθεση στο βρετανικό προξενείο.
Αυτές οι επιθέσεις στρέφονται ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα | Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν | Το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο εβραϊκές συναγωγές της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ανθρώπων.
Οι τουρκικές αρχές λένε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από οργανώσεις που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να «συνεχίσει την αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας με περισσότερη θέρμη».
«Αυτές οι επιθέσεις στρέφονται ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου) Μέτωπο ΗΠΑ-Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας
|
Υπό τη σκιά των νέων επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ |
Οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη αναπόφευκτα πέρασαν στην «πρώτη γραμμή» των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με το Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στο Λονδίνο.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι οι επιθέσεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Ιράκ.
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο...Η απάντησή μας είναι ότι θα μείνουμε (στο Ιράκ) μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλερ.
Επανέλαβαν δε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις -υπό την ηγεσία των Αμερικανών- θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο είναι απαραίτητο, παρότι ο κ. Μπους τόνισε ότι οι Ιρακινοί προετοιμάζονται ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία επαναφοράς της τάξης και της ασφάλειας στη χώρα τους.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Λονδίνο.
Σήμερα (Παρασκευή) ο πρόεδρος Μπους θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, αφού πρώτα επισκεφθεί την εκλογική περιφέρεια του κ. Μπλερ στη βόρεια Αγγλία. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου) Ελεύθερος με εγγύηση ο Μάικλ Τζάκσον
|
Ο Μάικλ Τζάκσον δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει γιατί η αστυνομία της Καλιφόρνια ερεύνησε το ράντσο του |
Ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 3 εκατ. δολαρίων αφέθηκε ο Μάικλ Τζάκσον, αφού πρώτα συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Καλιφόρνια με την κατηγορία της κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Ο διάσημος τραγουδιστής θα καθήσει στο εδώλιο στις 9 Ιανουαρίου 2004.
Νωρίτερα, ο Τζάκσον παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές λίγα λεπτά αφότου το ιδιωτικό του τζετ προσγειώθηκε κοντά στην Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, πόλη βρίσκεται κοντά στο ράντσο όπου διαμένει, το «Νέβερλαντ».
Οι φωτογραφίες του αστέρα της ποπ να οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής φορώντας χειροπέδες έκαναν το γύρο του κόσμου.
Πάντως, οι αστυνομικοί διευκρίνισαν ότι ο Τζάκσον ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος κι ότι η διαδικασία της σύλληψης και της προσαγωγής του εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.
Μιλώντας σε εκατοντάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τημήμα, ο δικηγόρος του Τζάκσον, Μάρκ Γκέραγκος, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης «θεωρεί ψευδείς τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του».
«Ο Μάικλ (Τζάκσον) με εξουσιοδότησε να πω εκ μέρους του ότι οι κατηγορίες είναι τελείως ψεύτικες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέραγκος.
Η σύλληψη του Τζάκσον έγινε μία ημέρα αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του.
Του εντάλματος προηγήθηκε η έρευνα της αστυνομίας -το βράδυ της Τρίτης- στο ράντσο του «Νέβερλαντ», μετά τις καταγγελίες ότι ο αστέρας της ποπ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 12χρονο αγόρι.
«Αθωότητα και άγνοια»
Οι δικηγόροι του 45χρονου τραγουδιστή υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκστρατεία συκοφαντίας που σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του καινούριου άλμπουμ του Τζάκσον.
Κατά τη χρονική στιγμή της έρευνας στο ράντσο, ο Τζάκσον βρισκόταν στο Λας Βέγκας μαζί με τα τρία παιδιά του για τα γυρίσματα ενός βίντεο, και ως εκ τούτου δεν έγινε δυνατή η σύλληψή του.
Πριν από εννέα χρόνια, ο Τζάκσον κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την οικογένεια ενός 14χρονου αγοριού που τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού.
Για την υπόθεση αυτή, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο δικαστήριο, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας το νομικό καθεστώς στην πολιτεία της Καλιφόρνια έχει αλλάξει έκτοτε και πλέον δεν μπορεί η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο τραγουδιστής αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μοιραζόταν το υπνοδωμάτιό του με παιδιά που φιλοξενούσε στο «Νέβερλαντ». |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου) Βόμβα κατά συνεργάτη των Αμερικανών
|
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ |
Βόμβα εξερράγη κοντά στο σπίτι ενός Ιρακινού ηγέτη συμμάχου των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Ραμαντί στο κεντρικό Ιράκ.
Πρόκειται για τον Σεΐχη Αμέρ Αλί Σουλειμάν, ηγετικό παράγοντα της φυλής Ντουλείμ, μία από τις σημαντικώτερες φυλές Σουνιτών στο Ιράκ.
Ο Σεΐχης δεν τραυματίσθηκε, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ένα παιδί σκοτώθηκε.
Ο Σεΐχης Αμέρ Αλί Σουλειμάν είχε ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.
Η πόλη Ραμαντί –που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης – βρίσκεται στο λεγόμενο «Τρίγωνο των Σουνιτών»- όπου έχουν εκδηλωθεί οι περισσότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.
Την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 Ιρακινοί σκοτώθηκαν, 5 τραυματίσθηκαν και ένας συνελήφθη σε διαφορετικές απόπειρες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Ραμαντί.
Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον έλεγχο του Ιράκ τον Απρίλιο, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις.
Σε μία από αυτές σκοτώθηκε το ηγετικό στέλεχος των Σιιτών, Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ μαζί με άλλους 80 Ιρακινούς στην πόλη Νατζάφ τον Αύγουστο.
Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών στο Ιράκ. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου) Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
|
Καθημερινό φαινόμενο είναι οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα |
Αλλεπάλληλες εκρήξεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κτίρια του κέντρου της Βαγδάτης, αναστάτωσαν το πρωί την ιρακινή πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αναφορές δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο ξενοδοχείο Σέρατον, ενώ δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του ξενοδοχείου Παλαιστίνη.
Στα δύο ξενοδοχεία διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι αμερικανικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ δύο άτομα φέρουν σοβαρότερα τραύματα.
Λίγη ώρα αργότερα τρεις ρουκέτες έπληξαν το κτίριο του υπουργείου Πετρελαίου, επίσης στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες με τον καπνό να καλύπτει το κέντρο της πόλης.
Ξενοδοχείο Παλαιστίνη
Οι ρουκέτες είχαν ως στόχο το 16ο όροφο του ξενοδοχείου, που χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Από την έκρηξη έχει δημιουργηθεί τρύπα στον εξωτερικό τοίχο του ορόφου.
Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί σε δωμάτια του 15ου ορόφου, ενώ αρκετά τζάμια έχουν σπάσει, προκαλώντας μικροτραυματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ιρακινής αστυνομίας εντόπισαν εκτοξευτή ρουκετών στη γειτονική οδό Σααντούν, πάνω σε κάρο.
|
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου) Δυναμική η διαδήλωση κατά του Μπους
|
Οι διαδηλωτές έκαναν έντονη την παρουσία τους στους δρόμους του Κεντρικού Λονδίνου |
Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι κατέβηκαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του προέδρου Μπους στο Λονδίνο και του πολέμου στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τον συνασπισμό «Σταματήστε τον Πόλεμο» που διοργάνωσε την αντιπολεμική διαδήλωση, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 150.000.
Οι αστυνομικές αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας έκαναν λόγο για 30.000 διαδηλωτές.
Η πορεία ξεκίνησε από το βόρειο Λονδίνο, πέρασε μπροστά από το κοινοβούλιο και το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ, για να καταλήξει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.
Εκεί, οι διαδηλωτές έστησαν και στη συνέχεια ανέτρεψαν ένα τεράστιο ομοίωμα του προέδρου Μπους, σε ένα στιγμιότυπο που θύμισε την ανατροπή του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεϊν, το Μάιο στη Βαγδάτη.
Ειρηνικός χαρακτήρας
Η αντιπολεμική πορεία είχε σε γενικές γραμμές ειρηνικό χαρακτήρα, αν και οι συμμετέχοντες έκαναν έντονη την παρουσία τους στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου.
«Η εντυπωσιακή ανταπόκριση του βρετανικού κοινού δείχνει τη βαθιά αντίθεση των πολιτών στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού «Σταματήστε τον πόλεμο»
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά του πολέμου στο Ιράκ, εναντίον του προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και συνοδεύονταν με μουσική και τυμπανοκρουσίες.
Τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι δρακόντεια και η πορεία πραγματοποιήθηκε υπό τη στενή εποπτεία 5.000 αστυνομικών.
Από το βράδυ της Τρίτης, πάντως, έχουν συλληφθεί 58 άτομα.
Στη Σκωτία, το τοπικό κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του όταν διαδηλωτής που φορούσε προσωπείο με τη μορφή του Τζορτζ Μπους άρχισε να φωνάζει αντιπολεμικά συνθήματα από τις θέσεις του κοινού κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον πόλεμο στο Ιράκ. |
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου) Προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στην Τουρκία
|
Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη |
H Βρετανία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Τουρκία, μετά από τη χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εναντίον της βρετανικών συμφερόντων τράπεζας HSBC και του βρετανικού προξενείου, προκαλώντας το θάνατο 27 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός γενικός πρόξενος, Ρότζερ Σορτ και τον τραυματισμό τουλάχιστον τετρακοσίων.
Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, επικαλούμενο την ύπαρξη συγκεκριμένων πληροφοριών, προειδοποίησε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν προς την Τουρκία να μην επισκεφθούν τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγο αργότερα κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία, αν δεν είναι απαραίτητο.
Επίσκεψη Στρο στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επισκέφθηκε το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου σημειώθηκε η δεύτερη βομβιστική επίθεση.
Από το σημείο δήλωσε ότι πρόκειται για έργο φανατικών ανθρώπων και ότι η ιστορία έχει διδάξει πως «δεν πρέπει να αφήσουμε τους τρομοκράτες να νικήσουν».
Έρευνες και ανάληψη ευθύνης
Η τουρκική αστυνομία αναζητούσε όλη τη νύχτα μέσα στα συντρίμμια της τράπεζας HSBC και του βρετανικού προξενείου στοιχεία που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών των επιθέσεων.
Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας ήταν Τούρκοι υπήκοοι.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν η Αλ Κάιντα και η τουρκική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής.
Αντιδράσεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να καταποελεμήσει κάθε μορφής τρομοκρατία.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε πως η στρατηγική μίσους και εκφοβισμού των δραστών θα ηττηθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. |
|