Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-13

  1. ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ
  2. Μερίδιο ευθύνης στους Αμερικανούς
  3. Πλήγμα για τους Αμερικανούς η Νασιρίγια
  4. Δεν ανησυχεί για τις διαδηλώσεις ο Μπους
  5. ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ
  6. Για διπλό πηγαίνει ο Πιέρ
  7. Προς συνάντηση Σαρόν-Κιουρέια
  8. «Πεινασμένοι και άρρωστοι οι Ρώσοι στρατιώτες»
  9. Διάλογο με τις ΗΠΑ θέλει η Συρία
  10. Η επόμενη ημέρα της Νασιρίγια
  11. «Συγγνώμη» Σερβίας στους Βόσνιους
  12. Προς «αλλαγή πλεύσης» των ΗΠΑ στο Ιράκ
  13. Σε τροχιά ανάπτυξης Γαλλία και Γερμανία
  14. «Αδειάζει» ο Γκιουλ τον Ντενκτάς
  15. Αντιδρά ο ΟΗΕ στις υποψίες ΗΠΑ για το Ιράν
  16. Σοκ και οργή στην Ιταλία
  17. «Περισσότερη ευελιξία» από τις ΗΠΑ
  18. Μένουν οι Ιταλοί στο Ιράκ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ
 

Προς αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ προσανατολίζεται ο Λευκός Οικος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του, επιβεβαίωσαν ότι αλλάζει η αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ.

Η έμφαση από δω και στο έξής θα δοθεί στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης συνάντηση του με τον διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ο κ. Μπρέμερ επιστρέφει στην Βαγδάτη με νέα σχέδια, νέα στρατηγική με την οποία θα δδοθεί ώθηση στο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβουλιο του Ιράκ έτσι ώστε να επιταχύνει την διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η Ουάσινκτον βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα επειδή η γενική άποψη μεταξύ των Ιρακινών είναι ότι το Συμβούλιο είναι μη αντιπροσωπευτικό των πολιτικών ισορροπιών και επιπλέον αναποτελεσματικό. Αποψη που συμμερίζονται και πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσινκτον.

Επίθεση Ντε Βιλπέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν άρδην τη στρατηγική τους στο Ιράκ και να επισπεύσουν την παράδοση της εξουσίας στους πολίτες της χώρας.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ο κύριος ντε Βιλπέν είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ότι το Ιράκ έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο βίας.

«Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης ;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι μια αντιπροσωπευτική Εθνοσυνέλευση των Ιρακινών πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί για τα μέσα του επόμενου χρόνου κρίνεται υπερβολικά μεγάλη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο κι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση.

Ο Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο

Τα σχόλια του κ. Ντε Βιλπέν έγιναν λίγες ώρες αφότου ο κ. Μπρέμερ είχε επείγουσες διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με ζητούμενο την επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ στο λαό της χώρας.

Ο κ. Μπρέμερ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη δήλωσε ότι κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ.

Οι ανταποκριτές είχαν, πριν την ανακοινωση Μπους, την πληροφορία ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται προς επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ, υιοθετώντας -μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής- θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες των Ευρωπαίων.

«Προς μεταβατική κυβέρνηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια και ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν
την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία.

Σύσσωμος σχεδόν ο διεθνής Τύπος προεξοφλεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους εξόδου από το Ιράκ και παράδοσης της εξουσίας σε μία μεταβατική κυβέρνηση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 21:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Μερίδιο ευθύνης στους Αμερικανούς
 

Αλλάζει η στρατηγική των αμερικανών στο Ιράκ

Η αμεση απάντηση στις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους περί αλλαγής στρατηγικής στο Ιράκ ήλθε από ένα μέλος του αποκαλούμενου Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, τον Μαμούτ Οτμάν.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο ιρακινός αξιωματούχος είπε ευθέως ότι η αμερικανική διοικηση στο Ιράκ έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης των πεπραγμένων στην χώρα μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Ο κ. Οτμάν είπε πως η αποτυχία των Αμερικανών να εμπεδώσουν την ειρήνη και την δημοκρατία στο Ιράκ έχει απογοητεύσει τον ιρακινό λαό που δεν εμπιστεύεται πλέον τους Αμερικανούς.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 22:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήγμα για τους Αμερικανούς η Νασιρίγια
 

Tο κατεστραμμένο από την έκρηξη κτίριο στη Νασιρίγια

Η πολύνεκρη επίθεση της Τετάρτης στη βάση των Ιταλών καραμπινιέρων στη Νασιρίγια κατάφερε ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες των Αμερικανών να διευρύνουν την στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ με την παρουσία περισσότερων κρατών.

Η Ιαπωνία που αρχικά σχεδίαζε να στείλει ανθρωπιστική δύναμη στο Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου αποφάσισε να αναβάλει επ΄αόριστον την αποστολή για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η Νότιος Κορέα επιβεβαίωσε ότι θα περιορίσει τη δική της αποστολή στους 3.000 άνδρες, παρότι η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει μεγαλύτερη δύναμη, ενώ η πορτογαλική στρατιωτική αποστολή, η οποία επρόκειτο να μεταβεί στη Νασαρίγια, θα αναπτυχθεί τελικά στη Βασόρα.

Σοκαρισμένοι οι Ιταλοί

Στην Ιταλία, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να τελεί υπό το σοκ της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατου τουλάχιστον 27 ανθρώπων, 18 Ιταλών και 9 Ιρακινών.

Η κυβέρνηση της Ρώμης όμως επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, που μετέβη στη Νασιρίγια επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 80 τραυματίες και ακολούθως πήγε και στον χώρο της επίθεσης.

«Μου θυμίζει τα συναισθήματα που είχα όταν επισκέφθηκα τον τόπο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.

Τώρα καταλαβαίνω τις ομοιότητες.

Αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι άνθρωοποι που πολεμούμε», δήλωσε ο κ. Μαρτίνο.

Τι σημαίνει η επίθεση

Η επίθεση της Τετάρτης στη Νασιρίγια, όμως, έχει και ευρύτερες συνέπειες, όπως υποστήριξε ο Μουσταφά Καρκουτί, ειδικός σε θέματα Ιράκ αναλυτής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (RIAA) εδώ στο Λονδίνο.

«Σκοπός της επίθεσης είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας που θα εξαπλωθεί σε νέες περιοχές.

Μέχρι σήμερα οι επιθέσεις επικεντρώνονταν στη Βαγδάτη, στα περίχωρά της και στο ούτως καλούμενο σουνιτικό τρίγωνο, στο κεντρικό Ιράκ. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση επιδιώκουν να περάσουν ένα μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, όχι μόνο στη Βαγδάτη αλλά οπουδήποτε μέσα στη χώρα» λέει ο Άραβας αναλυτής.

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να επανεξετάζουν εκ βάθρων την πολιτική τους στο Ιράκ, ο κ. Καρκουτί υποστήριξε ότι «Είναι καιρός να αναθεωρηθεί η πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον για τον τρόπο και τους ρυθμούς της ιρακινής ανασυγκρότησης.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό ότι πρέπει να αλλάξει η τακτική αλλά ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ εκώφευε.

Ο τομέας που θα πρέπει να γίνουν αλλαγές είναι η ασφάλεια, όπου επείγει θα πρέπει να εξεταστεί και η συμμετοχή και βοήθεια εκ μέρους των γειτονικών προς το Ιράκ κρατών, όπως το Ιράν, η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία», κατέληξε.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, η αντίσταση των Ιρακινών στις κατοχικές δυνάμεις αυξανεται. Η έκθεση της CIA κάνει λόγο για έως και 50 χιλιάδες Ιρακινούς που συμμετέχουν στην αντίσταση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 18:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν ανησυχεί για τις διαδηλώσεις ο Μπους
 

Η αστυνομία του Λονδίνου εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις διαδηλώσεις που προετοιμάζονται στη Βρετανία ενόψει της επίσημης επίσκεψής του την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα επισκεφθεί μια χώρα όπου οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Η αστυνομία του Λονδίνου εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κατεβούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της έλευσης του κ. Μπους έχουν γίνει αντικείμενο εκτεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν, παρατηρεί ότι για πολλούς Αμερικανούς θα είναι σοκ να δουν χιλιάδες πολίτες της χώρας που θεωρείται ως η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ να κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αμερικανική πολιτική, με αιχμή τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.


Την Τετάρτη, η εφημερίδα Τάιμς είχε αφιερώσει εκτεταμένο ρεπορτάζ για τους φόβους της βρετανικής αστυνομίας ότι η Αλ Κάιντα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ως «μανδύα» τις αναμενόμενες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, για να προβεί σε τρομοκρατικό χτύπημα κατά την επίσκεψη Μπους.

Ως εκ τούτου οι αρχές προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στα χρονικά της χώρας σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Απαράδεκτες απαιτήσεις»

Ανώτεροι αξιωματoύχοι περιέγραψαν την επίσκεψη ως «οργανωτικό εφιάλτη» και λένε ότι οι σωματοφύλακες του προέδρου Μπους διατύπωσαν απαράδεκτες απαιτήσεις, θέλοντας να μετατρέψουν το Λονδίνο σε «πολιορκημένη» πόλη, με αποκλεισμούς δρόμων και ολόκληρων συνοικιών, όπως το Γουέστ Εντ, απ΄όπου θα περάσει η προεδρική συνοδεία.

Πονοκέφαλο για την Μητροπολιτική Αστυνομία αποτελούν τόσο το οργανωτικό κόστος της επίσκεψης όσο και το ποιός θα έχει το γενικό πρόσταγμα, ιδίως σε περίπτωση ταραχών.

Όπως δήλωσε ο υπαρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας. Ρίτσαρντ Μπαρνς, «υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια στερλίνες - περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τους Λονδρέζους φορολογούμενους.

Επιπρόσθετα θα υπάρχουν στους δρόμους του Λονδίνου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μαζί με αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε τελικό στάδιο τις αποφάσεις θα λαμβάνει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών σε συνεννόηση με το Διοικητή της Αστυνομίας», κατέληξε.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 18:50 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ
 

Προς αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ προσανατολίζεται ο Λευκός Οικος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι αλλάζει η αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ.

Η έμφαση από δω και στο έξής θα δοθεί στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης συνάντηση του με τον διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ο κ. Μπρέμερ επιστρέφει στην Βαγδάτη με νέα σχέδια, νέα στρατηγική με την οποία θα δδοθεί ώθηση στο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβουλιο του Ιράκ έτσι ώστε να επιταχύνει την διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η Ουάσινκτον βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα επειδή η γενική άποψη μεταξύ των Ιρακινών είναι ότι το Συμβούλιο είναι μη αντιπροσωπευτικό των πολιτικών ισορροπιών και επιπλέον αναποτελεσματικό. Αποψη που συμμερίζονται και πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσινκτον.

Επίθεση Ντε Βιλπέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν άρδην τη στρατηγική τους στο Ιράκ και να επισπεύσουν την παράδοση της εξουσίας στους πολίτες της χώρας.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ο κύριος ντε Βιλπέν είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ότι το Ιράκ έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο βίας.

«Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης ;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι μια αντιπροσωπευτική Εθνοσυνέλευση των Ιρακινών πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί για τα μέσα του επόμενου χρόνου κρίνεται υπερβολικά μεγάλη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο κι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση.

Ο Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο

Τα σχόλια του κ. Ντε Βιλπέν έγιναν λίγες ώρες αφότου ο κ. Μπρέμερ είχε επείγουσες διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με ζητούμενο την επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ στο λαό της χώρας.

Ο κ. Μπρέμερ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη δήλωσε ότι κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ.

Οι ανταποκριτές είχαν, πριν την ανακοινωση Μπους, την πληροφορία ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται προς επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ, υιοθετώντας -μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής- θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες των Ευρωπαίων.

«Προς μεταβατική κυβέρνηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια και ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν
την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία.

Σύσσωμος σχεδόν ο διεθνής Τύπος προεξοφλεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους εξόδου από το Ιράκ και παράδοσης της εξουσίας σε μία μεταβατική κυβέρνηση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Για διπλό πηγαίνει ο Πιέρ
 

Ο νικητής του βραβείου Μπούκερ

Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Μπούκερ, μαζί με τρείς ακόμη υποψηφίους του Μπούκερ επιλέχθηκε και για το βραβείο Γουιτμπρέντ, το δεύτερο σε σημασία λογοτεχνικό βραβείο της Βρετανίας.

Ο Ντι Μπι Σι Πιέρ διεκδικεί το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

Στην κατηγορία του καλυτερου μυθιστορήματος της χρονιάς ανταγωνίζονται συγγραφείς όπως ο Μαρκ Χέιντον, η Σίνα Μακέι και η Μπάρμπα Τράπιντο.

Το βραβείο Γουιτμπρέντ απονέμεται σε συγγραφείς πέντε διαφορετικών κατηγοριών : μυθιστόρημα, πρωτοεμφανιζόμενος μυθιστοριογράφος, ποίηση, βιογραφία και παιδικό βιβλίο.

Οι νικητές από την κάθε κατηγορία θα ανακοινωθούν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ στις 27 του ίδιου μήνα θα ανακοινωθεί και το όνομα του συγγραφέα που βραβεύεται για την συνολική του προσφορά στα γράμματα.

Το μεγάλο βραβείο Γουίτμπρεντ αποτιμάται σε 25.000 στερλίνες ένω οι επιμέρους νικητές θα λάβουν από 5.000 στερλίνες έκαστος.

Η φετεινή χρονιά είναι ιδιαίτερα παραγωγική αφού δηλώθηκαν 468 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 17:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς συνάντηση Σαρόν-Κιουρέια
 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα συναντήσει σύντομα τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αχμέντ Κιουρέια

Εντός δέκα ημερών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Αχμέντ Κιουρέια, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος πρόσθεσε πως θα γίνουν προηγουμένως διάφορες συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς των δλύο πλευρών.

Η ανακοίνωση του κ. Σαλόμ έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Κιουρέια.

Προηγουμένως, τόσο ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων όσο και ο Γιασέρ Αραφάτ είχαν απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό του φαύκλου κύκου της βίας και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η «Πρωτοβουλία της Γενεύης»

Την ίδια στιγμή, οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο Ισραήλ ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία με στόχο να στηρίξει η κοινή γνώμη της χώρας εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «Πρωτοβουλία της Γενεύης».

Η «Πρωτοβουλία», καρπός μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ αριστερών Ισραηλινών και ανώτερων Παλαιστίνιων αξιωματούχων, προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Καθώς επίσημη θέση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ είναι ότι η «Πρωτοβουλία» δεν προέρχεται από επίσημα κρατικά όργανα και δεν εξυπηρετεί την ειρηνευτική διαδικασία, οι δημιουργοί της αποφάσισαν να αποτανθούν απευθείας στους πολίτες της χώρας προ της επίσημης τελετής υπογραφής του σχεδίου που θα γίνει στη Γενεύη της Ελβετίας τον ερχόμενο μήνα.

Έτσι, πλήρωσαν για ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον ισραηλινό τύπο, οι οποίες ενημερώνουν τους αναγνώστες ότι κάθε νοικοκυριό θα λάβει ταχυδρομικά ένα αντίτυπο του κειμένου της συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις απαγορεύθηκαν από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πεινασμένοι και άρρωστοι οι Ρώσοι στρατιώτες»
 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου βασίζονται σε πάνω από 100 συνεντεύξεις που διεξήγαγε στη Ρωσία

Υπό άθλιες συνθήκες διαβιούν οι Ρώσοι στρατευμένοι, όπως αποκαλύπτει σε αναφορά της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) στη Ρωσία.

Το λιγοστό φαγητό που παρέχεται στους Ρώσους στρατιωτικούς είναι συνήθως σάπιο, γεμάτο μικρόβια και ακαθαρσίες, ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρικής φροντίδας.

Το αποτέλεσμα είναι ένας στρατός πεινασμένος που υποφέρει από διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με την οργάνωση, πηγή του προβλήματος αποτελεί η διαφθορά και η έλλειψη υπευθυνότητας που χαρακτηρίζουν το ρωσικό στρατό, ενώ σκοπός του «Παρατηρητηρίου» είναι να βγάλει στην επιφάνεια αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η σχετική αναφορά δεν βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους έρευνας, αλλά είναι το απόσταγμα πάνω από εκατό συνεντεύξεων που διεξήχθησαν στη Ρωσία.

Πάνω από μισό εκατομμύριο νεαροί άνδρες κατατάσσονται κάθε χρόνο στο ρωσικό στρατό, ο οποίος μαστίζεται από προβλήματα όπως οι μαζικές λιποταξίες και η καταπίεση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 18:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάλογο με τις ΗΠΑ θέλει η Συρία
 

Για υπόθαλψη τρομοκρατών κατηγορούν τη Συρία οι ΗΠΑ

H Συρία δήλωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει το διάλογο με τις ΗΠΑ παρά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπους να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Δαμασκού το οποίο κατηγορεί ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Όπως τόνισε ο Σύρος υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Αχάμτ αλ-Χασάν, η χώρα του δεν θα κλείσει την πόρτα στον διάλογο ακόμη και, αν όπως είπε χαρακτηριστικά, τα γεράκια της Ουάσινγκτον θέλουν να κλιμακώσουν τις απειλές κατά της Συρίας.

Ο Σύρος αξιωματούχος δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους ότι επιδιώκει να υποκαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως εκτιμούν πολλοί ανταποκριτές, αναμένεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εντός των εβδομάδων το νέο νομοσχέδιο, που προβλέπει την επιβολή εμπορικών κυρώσεων και τον περιορισμό των κινήσεων των Σύρων διπλωματών.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο ανταποκριτής του BBC, Μάικλ Μπιουκάναν, μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ότι ο νόμος προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο πολλές επιλογές για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, από τον περιορισμό των εξαγωγών και των επενδύσεων, έως την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Σύρους διπλωμάτες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερουσία και νωρίτερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων φανερώνει την πεποίθηση του αμερικανικού κογκρέσου ότι η Συρία στηρίζει και προάγει την τρομοκρατία.

Η αποτελεσματικότητα πάντως των κυρώσεων θεωρείται αβέβαιη, σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος υποδεικνύει ακόμη ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Συρίας είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου, το βάρος των κυρώσεων φαίνεται να πέφτει στις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες πρόσφατα έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες με τη Δαμασκό για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 15:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επόμενη ημέρα της Νασιρίγια
 

Tο κατεστραμμένο από την έκρηξη κτίριο στη Νασιρίγια

Η πολύνεκρη επίθεση της Τετάρτης στη βάση των Ιταλών καραμπινιέρων στη Νασιρίγια κατάφερε ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες των Αμερικανών να διευρύνουν την στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ με την παρουσία περισσότερων κρατών.

Η Ιαπωνία που αρχικά σχεδίαζε να στείλει ανθρωπιστική δύναμη στο Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου αποφάσισε να αναβάλει επ΄αόριστον την αποστολή για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η Νότιος Κορέα επιβεβαίωσε ότι θα περιορίσει τη δική της αποστολή στους 3.000 άνδρες, παρότι η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει μεγαλύτερη δύναμη, ενώ η πορτογαλική στρατιωτική αποστολή, η οποία επρόκειτο να μεταβεί στη Νασαρίγια, θα αναπτυχθεί τελικά στη Βασόρα.

Στην Ιταλία, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να τελεί υπό το σοκ της χθεσινής επίθεσης που προκάλεσε το θάνατου τουλάχιστον 27 ανθρώπων, 18 Ιταλών και 9 Ιρακινών.

Η κυβέρνηση της Ρώμης όμως επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, που μετέβη στη Νασιρίγια επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 80 τραυματίες και ακολούθως πήγε και στον χώρο της επίθεσης.

«Μου θυμίζει τα συναισθήματα που είχα όταν επισκέφθηκα τον τόπο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.

Τώρα καταλαβαίνω τις ομοιότητες.

Αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι άνθρωοποι που πολεμούμε», δήλωσε ο κ. Μαρτίνο.

Τι σημαίνει η επίθεση

Η επίθεση της Τετάρτης στη Νασιρίγια, όμως, έχει και ευρύτερες συνέπειες, όπως υποστήριξε ο Μουσταφά Καρκουτί, ειδικός σε θέματα Ιράκ αναλυτής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (RIAA) εδώ στο Λονδίνο.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

«Σκοπός της επίθεσης είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας που θα εξαπλωθεί σε νέες περιοχές.

Μέχρι σήμερα οι επιθέσεις επικεντρώνονταν στη Βαγδάτη, στα περίχωρά της και στο ούτως καλούμενο σουνιτικό τρίγωνο, στο κεντρικό Ιράκ. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση επιδιώκουν να περάσουν ένα μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, όχι μόνο στη Βαγδάτη αλλά οπουδήποτε μέσα στη χώρα» λέει ο Άραβας αναλυτής.

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να επανεξετάζουν εκ βάθρων την πολιτική τους στο Ιράκ, ο κ. Καρκουτί υποστήριξε ότι «Είναι καιρός να αναθεωρηθεί η πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον για τον τρόπο και τους ρυθμούς της ιρακινής ανασυγκρότησης.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό ότι πρέπει να αλλάξει η τακτική αλλά ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ εκώφευε.

Ο τομέας που θα πρέπει να γίνουν αλλαγές είναι η ασφάλεια, όπου επείγει θα πρέπει να εξεταστεί και η συμμετοχή και βοήθεια εκ μέρους των γειτονικών προς το Ιράκ κρατών, όπως το Ιράν, η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία», κατέληξε.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, η αντίσταση των Ιρακινών στις κατοχικές δυνάμεις αυξανεται. Η έκθεση της CIA κάνει λόγο για έως και 50 χιλιάδες Ιρακινούς που συμμετέχουν στην αντίσταση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συγγνώμη» Σερβίας στους Βόσνιους
 

Η Σερβία προσεγγίζει με προσοχή το θέμα της συγγνώμης, καθώς η Βοσνία διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς ζήτησε επίσημα συγγνώμη από το λαό της Βοσνίας για τα εγκλήματα που διέπραξε η Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Πριν αναχωρήσει από το Βελιγράδι για το Σαράγεβο όπου προγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Μάροβιτς είπε ότι η Βοσνία θα πρέπει να ανταποδώσει και να ζητήσει και αυτή συγγνώμη για την συμμετοχή της στον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Σερβία και η Κροατία αποδέχθηκαν από κοινού τις ευθύνες τους για τον μεταξύ τους πόλεμο.

Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, η πρωτοβουλία του κυρίου Μάροβιτς αποσκοπεί στο να αποκλιμακώσει την ένταση με τη Βοσνία που ζητά πολεμικές αποζημιώσεις.

Όπως υπολογίζεται τουλάχιστον διακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία ενώ έως και δυο εκατομμύρια αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και βασικός καθοδηγητής του πολέμου στη Βοσνία, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκλογές στη Σερβία το Δεκέμβριο

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας κήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 28 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για την προεδρία, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών ελήφθη μετά από μήνες διαμάχης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν τα κόμματα που απομάκρυναν από την εξουσία τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πριν από τρία χρόνια.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 13:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς «αλλαγή πλεύσης» των ΗΠΑ στο Ιράκ
 

Οι προτάσεις του Πολ Μπρέμερ αφορούν στην ενίσχυση του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, ο Λευκός Οίκος όμως εξετάζει άλλα σενάρια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν άρδην τη στρατηγική τους στο Ιράκ και να επισπεύσουν την παράδοση της εξουσίας στους πολίτες της χώρας.

Το μήνυμα φαίνεται ότι έφτασε στην Ουάσικγκτον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ζήτησε από τον πολιτικό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, να αναπτύξει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ο κύριος ντε Βιλπέν είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ότι το Ιράκ έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο βίας.

«Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης ;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι μια αντιπροσωπευτική Εθνοσυνέλευση των Ιρακινών πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί για τα μέσα του επόμενου χρόνου κρίνεται υπερβολικά μεγάλη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο κι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση.

Ο Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο

Τα σχόλιά του ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο κ. Μπρέμερ είχε επείγουσες διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με ζητούμενο την επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ στο λαό της χώρας.

Ο κ. Μπρέμερ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη δήλωσε ότι κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται προς επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ, υιοθετώντας -μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής- θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες των Ευρωπαίων.

«Προς μεταβατική κυβέρνηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια και ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν
την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία.

Σύσσωμος σχεδόν ο διεθνής Τύπος προεξοφλεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους εξόδου από το Ιράκ και παράδοσης της εξουσίας σε μία μεταβατική κυβέρνηση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε τροχιά ανάπτυξης Γαλλία και Γερμανία
 

Η γερμανική κυβέρνηση έχει λόγους να πανηγυρίζει, καθώς η οικονομία επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά

Πίσω τους φαίνεται να αφήνουν την ύφεση οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με νέα οικονομικά στοιχεία, στο τρίτο τρίμηνο του 2003 Γερμανία και Γαλλία παρουσίασαν αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η μεν πρώτη κατά 0,2%, η δε δεύτερη κατά 0,2-0,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

Η γερμανική οικονομία συρρικνωνόταν από την αρχή του χρόνου, ενώ η Γαλλία εμφάνισε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

'Ετσι, απέφυγε να περιέλθει επισήμως σε ύφεση, καθώς η οικονομική ύφεση σηματοδοτείται από δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Αύξηση των εξαγωγών

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στη χώρα οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών που οποία υπερκέρασε την ασθενή εγχώρια ζήτηση.

Πάντως, η επιβεβαίωση ότι η περίοδος της ύφεσης έλαβε τέλος δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πριν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ είχε δημοσιοποιηθεί σειρά άλλων στοιχείων που υποδείκνυαν βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα ο δείκτης IFO -βαρόμετρο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία- αυξήθηκε πολύ περισσότερο του αναμενόμενου για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας και της Γαλλίας λειτουργούσαν ανασταλτικά για την οικονομία ολόκληρης της Ευρωζώνης, καθώς οι δυο χώρες -μαζί με την Ιταλία- συνεισφέρουν το 70% του ΑΕΠ των «12».

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ευελπιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο φορολογικό σύστημα και στο σύστημα κονωνικής ασφάλισης θα οδηγήσουν σε ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει εξαρτήσει την τύχη της κυβέρνησής του με την έγκριση των αμφιλεγόμενων μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.

Το πακέτο των μέτρων εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή της χώρας, όχι όμως και από την 'Ανω η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αδειάζει» ο Γκιουλ τον Ντενκτάς
 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, (α) διέψευσε τα υπονοούμενα Ντενκτάς περί νέας πρότασης για το Κυπριακό

Κωνσταντινούπολη, 'Αλκης Κούρκουλας

Καμία νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό δεν δρομολογείται, λέει κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, διαψεύδοντας τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρόκειται να αναγγείλουν νέα σχέδια για το Κυπριακό κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το ερχόμενο Σάββατο.

Ο κ. Ραουφ Ντενκτάς έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν να δημιουργήσει την εντύπωση ότι σε συνεργασία με την τουρκική διπλωματία, ή την τουρκική κυβέρνηση, επεξεργάζεται κάποιο νέο σχέδιο, διαφορετικό από την υφιστάμενη πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αναν για τη λύση του κυπριακού .

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε όσους θέλουν να εκτρέψουν τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του κυπριακού .

Αντίδραση Γκιουλ

Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε αμέσως στην απόπειρα να δημιουργηθούν τέτοιες εντυπώσεις.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα πρόταση. Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου με την ευκαιρία της επετείου από της ανακηρύξεώς της» είπε.

Διπλωμάτες και αναλυτές περιμένουν ότι οι συντηρητικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη για να εμποδίσουν τη νίκη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 14η Δεκεμβρίου θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την επίσκεψη του κ. Ερντογάν για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και ενδεχομένως να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα.

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι σαφές ότι θέλει με την επίσκεψή του να μιλήσει απ΄ευθείας στο τουρκοκυπριακό εκλογικό σώμα παρακάμπτοντας τους συνήθεις διαύλους δια των οποίων «εκπέμπεται» επί δεκαετίες η φωνή της Άγκυρας και της Τουρκίας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Τι είπε ο Ντενκτάς

Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την Τετάρτη στο πρακτορείο Ανατολή και τις οποίες αναμετάδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περιμένετε να δείτε ... Θ'ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Τότε θα δείτε αν θ'αρέσει στη διεθνή κοινότητα και αν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε πως η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προβούν σε «επανεκτίμηση της κατάστασης» μετά τις κρίσιμες εκλογές που θα γίνουν στην αυτοαποκαλουμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» στις 14 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο κ. Ντενκτάς επέμεινε πως μία ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην κατάργηση του κρατιδίου του.

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί το καθεστώς της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης για την ανεξαρτησία της Κύπρου, μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στην επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή του '74.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 10:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδρά ο ΟΗΕ στις υποψίες ΗΠΑ για το Ιράν
 

Η Ουάσιγκτον δεν πείθεται από τις τελευταίες κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα

Έντονα αντέδρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ στην κίνηση της Ουάσιγκτον που αμφισβήτησε ευθέως την εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ που συμπέρανε ότι το Ιράν δεν προσπαθούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Εμμένουμε στο περιεχόμενο της έκθεσης που είναι εμπιστευτική και θα εξεταστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Υπηρεσίας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Μαρκ Γκβοζντέκι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, είχε τονίσει ότι η έκθεση της Υπηρεσίας των ΗΠΑ δεν συνάδει με γεγονότα αποδεδειγμένα πέραν πάσης αμφιβολίας.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς» ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την ύπαρξη προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον παρατηρεί ότι το ύφος των δηλώσεων του κ. Μπόλτον ήταν «ασυνήθιστα μη διπλωματικό» και φαίνεται να υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαφοροποιήσουν πλήρως τη θέση τους σε σχέση με την ΙΑΕΑ και να αντιμετωπίσουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προς αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης επιδίωξαν να λύσουν το θέμα μέσω της χρήσης «ήρεμης διπλωματίας».

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε νωρίτερα εντός της εβομάδας υποστήριξε ότι παρότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ιράν προσπαθούσε μυστικά να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, εντούτοις η Τεχεράνη απέφυγε επανειλημμένως να αποκαλύψει το πλήρες φάσμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί της ύπαρξης μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν, αν μη τι άλλο, ότι η Τεχεράνη είχε αναπτύξει την τεχνογνωσία για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, το Ιράν υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες στην ΙΑΕΑ λεπτομερή έκθεση για τις πυρηνικές του δραστηριότητες στο παρελθόν, επέτρεψε στους επιθεωρητές των ΟΗΕ να επισκεφθούν απροειδοποίητα τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και ανέστειλε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2003 - 19:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Σοκ και οργή στην Ιταλία
 

Tο κατεστραμμένο από την έκρηξη κτίριο στη Νασιρίγια

Σόκ και οργή προκάλεσε στην Ιταλία ο θάνατος 25 ιταλών στρατιωτών και στρατονόμων στην Νασιρίγια του Νοτίου Ιράκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο θεωρεί ότι οι δράστες της επίθεσης προέρχονται από το περιβάλλον του Σαντάμ Χουσείν.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ιταλικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Σιλβιο Μπερλουσκόνι υιοθέτησε επιθετική στάση, απορρίπτοντας το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ζήτησαν την άμεση απόσυρση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ο κ. Μπερλουσκόνι ήταν σαφής πως η Ιταλία θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό της έργο στη χώρα αυτή, προσθεσε δε πως αν υπάρχει μια μέρα εθνικής ενότητας αυτή είναι η σημερινή.

Η ιταλική συμμετοχή στην Συμαχία των Προθύμων αριθμεί 2.000 στρατιωτες.

Η επίθεση εναντίον των Ιταλών στρατιωτών προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αμερικανικής στρατιωτικής διοικησης η οποία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Βαγδάτη.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να εντοπισθούν οι εστίες αντίστασης που εξαπολύουν επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Χρονικό της επίθεσης

Εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσε ότι φορτηγό με εκρηκτικά παραβίασε την πύλη του συγκροτήματος που φιλοξενεί την ιταλική δύναμη και εξερράγη μποστά από το στρατηγείο των Ιταλών στρατονόμων.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε κατέστρεψε ολοσχερώς το τριώροφο κτίριο και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια.

Φόβοι για κλιμάκωση

Είναι η πρώτη επίθεση εναντίον μη Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Ιταλοί ήταν δημοφιλείς στην περιοχή της Νασιρίγια και πως με την ενέργεια τους οι δράστες δείχνουν να προειδοποιούν ότι κανείς στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων δεν είναι ασφαλής οπουδήποτε στο Ιράκ.

Στη Νασιρίγια, πόλη Σιιτών, επικρατούσε σχετική ηρεμία από το τέλος του πολέμου το Μάιο.

Τα πρόσφατα συμβάντα υποδεικνύουν πιθανώς κλιμάκωση των επιθέσεων και στο νότιο Ιράκ και εκτός του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου».

«Η βομβιστική επίθεση της Τρίτης στη Βασόρα και ο θάνατος ενός Πολωνού στρατιώτη την περασμένη εβδομάδα κοντά στην Καρμπάλα δείχνουν ότι μπορεί να ενταθούν οι επιθέσεις στο νότιο Ιράκ», σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Πίτερ Μπάιλς.

Ακόμα δυο Αμερικανοί νεκροί στη Βαγδάτη

Την ίδια στιγμή, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε δρόμο βόρεια της Βαγδάτης, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε πέρασε πάνω από εκρηκτικό μηχανισμό.

Να σημειωθεί τέλος ότι έρευνες από πόρτα σε πόρτα διεξήγαγε η ιρακινή αστυνομία στην Τικρίτ, για τον εντοπισμό έμπιστων του Σαντάμ Χουσείν, για πρώτη φορά χωρίς την άμεση συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Περισσότερη ευελιξία» από τις ΗΠΑ
 

O Aμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ

Την επίσκεψη των διαδικασιών μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ φαίνεται να έχουν αποφασίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, υιοθετώντας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής, θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες των Ευρωπαίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι εξετάζονται ιδέες «όλων των ειδών» και ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επιτάχυνση της δρομολόγησης των μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία.

«Προς μεταβατική κυβέρνηση»

Σύσσωμος σχεδόν ο διεθνής Τύπος της Πέμπτης προεξοφλεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους εξόδου από το Ιράκ και παράδοσης της εξουσίας σε μία μεταβατική κυβέρνηση.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις ενισχύθηκαν από τη χθεσινή αιφνιδιαστική μετάβαση στην Ουάσιγκτον του Αμερικανού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος πήρε μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, και τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπρέμερ τόνισε ότι παρουσίασε προτάσεις για τη μεταβίβαση περισσοτέρων εξουσιών στο ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο.

«Στο Ιράκ διακυβεύονται πολλά», είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα στη Βαγδάτη.

«Επιστρέφω στο Ιράκ για να μεταβιβάσω στο κυβερνητικό συμβούλιο το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ότι παραμένει αφοσιωμένος και αποφασισμένος στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και της παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς - μια διαδικασία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς στους τομείς της ασφάλειας και σε θέματα που άπτονται της διοίκησης των υπουργείων», είπε ο κ. Μπρέμερ.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Μένουν οι Ιταλοί στο Ιράκ
 

Tο κατεστραμμένο από την έκρηξη κτίριο στη Νασιρίγια

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει από τη Νασιρίγια του νότιου Ιράκ -επικαλούμενο ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στη Βαγδάτη- ότι ο αριθμός των θυμάτων της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας της Τετάρτης κατά της ιταλικής δύναμης, ανέρχεται στους 36.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ανακοίνωση της πρεσβείας γίνεται λόγος για 27 νεκρούς Ιταλούς και εννέα Ιρακινούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 Ιρακινοί πολίτες.

Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν προσπάθειες όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια του κτιρίου που καταστράφηκε από την διπλή επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη.

Από ιταλικής πλευράς, πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στρατιωτών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και ενώ όπως μεταδίδεται η χώρα τελεί σε κατάσταση «σοκ», ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οποίος στήριξε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, παρά τις ενστάσεις της πλειοψηφίας των Ιταλών, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, είπε ότι δεν είναι τώρα «η στιγμή για πολιτικές διαφωνίες». Συγχρόνως υπογράμμισε ότι δεν θα αποσυρθεί η ιταλική δύναμη από το Ιράκ.

Υπό τη σκιά της νέας επίθεσης, στη Βασόρα θα αναπτυχθεί τελικά η πορτογαλική στρατιωτική αποστολή, η οποία επρόκειτο αρχικά να λάβει θέσεις στη Νασιρίγια.

Στο Τόκιο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για το επόμενο έτος η αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ.

«Με προπολεμικό σχέδιο οι επιθέσεις»

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν κτίριο που θεωρείται βάση ανταρτών και χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών στη νότια Βαγδάτη. Σε άλλο επεισόδιο, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος.
Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Βαγδάτης.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί ότι οι οργανωμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ είναι μέρος ενός σχεδίου που εκπόνησαν πριν τον πόλεμο ο Σαντάμ Χουσεϊν και οι στρατηγοί του.

«Πιστεύω ότι είχαν επεξεργασθεί σχέδιο δράσης, για την περίπτωση κατάληψης του Ιράκ», δήλωσε ο στρατηγός Τσαρλς Σουονάκ, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.