Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-11

  1. Πολιτικό ρόλο αναζητά το ΠΚΚ
  2. Εκρήξεις στη Βαγδάτη
  3. Σαουδική Αραβία: 'Θα πατάξουμε την τρομοκρατία'
  4. 'Οχι' της δικαιοσύνης στον Χανταρκόφσκι
  5. Συλλήψεις υπόπτων στο Ιράκ
  6. Κατά του 'τείχους' τα ΗΕ
  7. Απορρίπτεται αίτηση αποφυλάκισης του Χανταρκόφσκι
  8. Ιράκ: Κρίση στον τομέα της υγείας
  9. «Το Ιράν είχε πλουτώνιο»
  10. Κυρώσεις κι απ'την Ιαπωνία
  11. Μπλερ: «Ναι στην ΕΕ, «ναι» στις ΗΠΑ
  12. Ο πόλεμος του χάλυβα
  13. Νεκροί στη Βασόρα

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικό ρόλο αναζητά το ΠΚΚ
 

Την διαλυση του ανακοινώνει το ΠΚΚ

Προς αναζήτηση νέου ρόλου προσανατολίζεται η αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της τουρκίας Καντέκ που είναι πιο γνωστή με τα αρχικά ΠΚΚ.

Η 14χρονη εκστρατεία του ΠΚΚ κατά τους τουρκικού στρατού στις δεκαετίας '80 και '90 τερματίστηκε μετά την σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλά Οτσαλάν το 1999 που προκάλεσε μια μεγάλη εσωτερική ρήξη.

Μετά από το πρώτο σοκ της συλληψης του ιστορικού του ηγέτη το ΠΚΚ ανασυγκροτήθηκε, μετονομάσθηκε σε Καντέκ και τέθηκε υπό την διοίκηση του άδελφού του Οτσαλάν.

Η εν πολλοίς αναμενόμενη διάλυση της οργάνωσης απόφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου σε συνεδριαση της κεντρικής επιτροπής και δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη στην έδρα της οργάνωσης κάπου στο Β.Ιράκ.

Διοχετεύθηκε στον διεθνή τύπο μέσω του πρακτορείου Μεσοποταμία που βρίσκεται στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Ρώμη επιβεβαίωσε την πληροφορία.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις στη Βαγδάτη
 

Συλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Καιντα

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι θωρακισμένη περιοχή στις όχθες του ποταμού Τίγρη όπου βρίσκεται το αμερικανικό στρατηγείο, έγινε στόχος σειράς εκρήξεων.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν ακριβώς την φύση των εκρήξεων αλλά και από που προήλθαν, είπαν μόνο ότι δεν υπάρχουν απώλειες ούτε μεγάλες ζημιές στο κτίριο, που ήταν στο παρελθόν ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσείν. Καταστράφηκαν, συμφωνα με την ιδια πηγή, οχήματα που ήταν σταθμευμένα εξω από το κτίριο.

Πρόκεται ωστόσο, για ένα ακόμα επεισόδιο στα πολλά, παρόμοια που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Συλλήψεις υπόπτων

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, αρνήθηκε να αποκαλύψει πού κρατούνται οι 20 συλληφθέντες

Η ανακοίνωση της σύλληψης των 20 έγινε μετά την αναπάντεχη αναχώρηση για την Ουάσινκτον του αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ.

Λίγο πριν την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπρέμερ είχε δηλώσει πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού σώματος το οποίο θα αποτελείται αποκλειστικά από ιρακινούς.

Αποστολή του θα είναι ο εντοπισμός και σύλληψη ξένων τρομοκρατών που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ, υπογράμμισε ο Πολ Μπρέμερ.

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ, Χοσνιάρ Ζεμπάρι αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός σώματος ασφαλείας το οποίο θα στελεχώνουν άτομα και ομάδες που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν.



Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαουδική Αραβία: 'Θα πατάξουμε την τρομοκρατία'
 

«Καμένη γη» άφησε η βομβιστική επίθεση στη Ριάντ

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ, κάλεσε τις αρχές να χτυπήσουν με "σιδερένια γραθιά" τους ακραίους μουσουλμάνους λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριαντ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δείχνει πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τις ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις.

Οι εξελίξεις συτές συμβαίνουν την στιγμή που η σαουδαραβική κυβέρνηση προχώρησε από την Δευτέρα στην επιβολή αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας στο Ριαντ, θέατρο της επίθεσης αυτοκτονίας του Σαββάτου με τραγικό απολογισμό 17 νεκρούς και πάνω από 120 τραυματίες.

Ολες οι ξένες διπλωματικές αποστολές έξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος ενώ η αμερικανική πρεσβεία παραμένει κλειστή στο κοινό.

Πολλές δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μη ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία και συνέστησαν σ΄αυτούςς που βρίκονται ήδη στη χώρα να αποφεύγουν τις μετακινίσεις.

Συμπαράσταση Μπους

Την αλληλεγγύη του προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Αμπντάλα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Ριάντ, που προκάλεσαν το θάνατο 17 ανθρώπων.

Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ προειδοποίησε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον και έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν είχε βάλει εξ αρχής το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του.
Πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο

Αυτής της άποψης είναι κι ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Εξαρχής», είπε, «είχε βάλει το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του».

«Άνθρωποι του Μπιν Λάντεν παντού»

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, Ρόμπερτ Φίσκ, υποστηρίζει σε άρθρο του ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει πολλούς φίλους στη Σαουδική Αραβία, «ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας».

Τους τελευταίους έξι μήνες οι σαουδαραβικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ μέλη του ιερατείου της χώρας αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 20:18 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οχι' της δικαιοσύνης στον Χανταρκόφσκι
 

Ο κρατούμενος πολυεκατομμυριούχος Μιχαηλ Χανταρκόφσκι

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, του πολυεκατομμυριούχου πρώην διευθυντού της πετρελαικής εταιρίας Γιούκος.

Ο Χανταρκόφσκι συνελήφθη τον περασμένο μήνα και αντιμετωπίζει κατηγορίες της απάτης και φοροδιαφυγής.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από σύντομη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στην διάρκεια της οποίας κατέθεσε ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι μέσω βιντεοκάμερας.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η δίωξη του πελάτη τους έχει πολιτικά κίνητρα, δηλώνουν δε αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στην Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ρώσος μεγιστάνας βαρύνεται με επτά κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινή καθείρξεως έως και 10 έτη.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 18:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις υπόπτων στο Ιράκ
 

Αμερικανοί στρατιώτες συλλαμβάνουν υπόπτους στο Ιράκ

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, αρνήθηκε να αποκαλύψει πού κρατούνται οι 20 συλληφθέντες

Η ανακοίνωση της σύλληψης των 20 έγινε μετά την αναπάντεχη αναχώρηση για την Ουάσινκτον του αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ.

Λίγο πριν την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπρέμερ είχε δηλώσει πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού σώματος το οποίο θα αποτελείται αποκλειστικά από ιρακινούς.

Αποστολή του θα είναι ο εντοπισμός και σύλληψη ξένων τρομοκρατών που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ, υπογράμμισε ο Πολ Μπρέμερ.

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ, Χοσνιάρ Ζεμπάρι αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός σώματος ασφαλείας το οποίο θα στελεχώνουν άτομα και ομάδες που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατά του 'τείχους' τα ΗΕ
 

Το τείχος που θα χωρίζει το Ισραήλ από την Δυτική Οχθη

Εκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το τείχος που κατασκευάζουν οι ισραηλινοί θα αποκλείσει 700.000 παλαιστίνιους από τη γη, τις εργασίες, τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το πόρισμα των ΗΕ αποκαλώντας το ανακριβές, επιμένει δε στο επιχείρημα πως το τείχος είναι το απαραίτητο μέτρο για την διαφύλαξη της ασφάλειας των ισραηλινών πολιτών.

Διένεξη ΗΕ-Ισραήλ

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ που συνέταξε την έκθεση και η κυβέρνηση του Ισραήλ διαφωνούν όχι για αυτή καθ εαυτή την ανέγερση του τείχους αλλά για το έκταση των παλαιστινιακών εδαφών που θα κατατμισθούν απ' αυτό.

Τα ΗΕ επιμένουν ότι το τείχος θα απομονώσει το 14.5% των εδαφών της Δυτικής Οχθης και 680.000 παλαιστίνιους που ζούν σ'αυτά.

σραηλινός αξιωματούχος είπε στο Ρώυτερς ότι το τείχος θα απομονώσει το 4% της επικράτειας της Δυτικής οχθης στο οποίο κατοικούν μόνο 14.000 Παλαιστίνιοι.

Οι επικριτές του τείχος επιμένουν ότι αυτό δεν ακολουθεί το υπάρχον όριο, γνωστό ως Πράσινη Γραμμή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαντά ότι δεν έχει καμμία πρόθεση να απαλλοτριώσει παλαιστινιακά εδάφη αλλά ότι έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτεται αίτηση αποφυλάκισης του Χανταρκόφσκι
 

Ο κρατούμενος πολυεκατομμυριούχος Μιχαηλ Χανταρκόφσκι

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, του πολυεκατομμυριούχου πρώην διευθυντού της πετρελαικής εταιρίας Γιούκος.

Ο Χανταρκόφσκι συνελήφθη τον περασμένο μήνα και αντιμετωπίζει κατηγορίες της απάτης και φοροδιαφυγής.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από σύντομη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στην διάρκεια της οποίας κατέθεσε ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι μέσω βιντεοκάμερας.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η δίωξη του πελάτη τους έχει πολιτικά κίνητρα, δηλώνουν δε αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στην Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ρώσος μεγιστάνας βαρύνεται με επτά κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινή καθείρξεως έως και 10 έτη.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 11:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κρίση στον τομέα της υγείας
 

Μία νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του ιρακινού λαού για γενιές ολόκληρες.


Γιατροί και νοσοκόμοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Μεντάκτ", που έχει την έδρα της στη Βρετανία, υποστηρίζουν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η καταστροφή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ο πυκνός καπνός από τις φωτιές στα διυλιστήρια και η κατάρρευση σχεδόν των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με την έκθεση, 250.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί κατά της ιλαράς από τη μέρα που άρχισε ο πόλεμος.

Ιρακινοί γιατροί υποστηρίζουν ότι το ποσοστό του υποσιτιμού έχει διπλασιασθεί, όπως έχουν επίσης αυξηθεί οι νόσοι που προκαλούνται από την κακή λειτουργία των δικτύων και αποχέτευσης.

Έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, ενώ είναι δύσκολη η συλλογή στοιχείων επειδή οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάζονται, για λόγους ασφαλείας, να εγκαταλείψουν το Ιράκ.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 12:35 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Ιράν είχε πλουτώνιο»
 


Εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί να κάνει πλήρως γνωστό το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά επιδεινύει συνεργασία με τον ΟΗΕ τον τελευταίο μήνα.


Συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση ότι υπήρχε πρόγραμμα εμπλουτισμού μικρών ποσοτήτων ουρανίου και πλουτωνίου, όπως εξήγησε στο BBC o πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας της Ουάσινγκτον, Ντέιβιντ Ολμπράιτ, ο οποίος έχει διατελέσει και επιθεωρητής πυρηνικών όπλων: «Μιλάμε για μια ελάχιστη ποσότητα που βασικά παραγόταν στα πλαίσια προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης, αλλά το σημαντικό είναι ότι το Ιράν είχε δηλώσει ότι δεν προέβαινε σε τέτοιου είδους εμπλουτισμό. Κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων έγινε φανερό από τα τέλη της άνοιξης πως δεν 'ευσταθούσαν' οι διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι δεν προέβη σε εμπλουτισμό ουρανίου» σημειώνει ο Αμερικανός ειδικός.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που είδαν την έκθεση, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη ακολουθούσε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επαληθευθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε εντελώς ειρηνικό χαρακτήρα, δεδομένης της προσπάθειας αποκρύψεως του.

Εν τω μεταξύ, χθές το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα του για εμπλουτισμό ουρανίου και με επιστολή του προς την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποδέχεται το καθεστώς αυστηρότερων επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Οι βλέψεις της Τεχεράνης

Για τις πυρηνικές βλέψεις της Τεχεράνης μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ειδικός αναλυτής και συγγραφέας, Ντίλιπ Χίρο.

«Κατ΄ουσίαν», εξήγησε ο κ. Χίρο, «οι Ιρανοί λένε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν τμήμα του αμυντικού σχεδιασμού τους. Είναι σημαντικό ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές προέρχονται από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας, τον Αγιατολάχ Χασάν Ρουχανί, στενό συνεργάτη του πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.»

«Πιθανόν να σκέπτονταν ότι μπορούν να ακολουθήσουν στα κρυφά ορισμένα προγράμματα σε πειραματική βάση, αλλά τώρα που 'αποκαλύφθηκαν' θέλουν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, για λόγους στρατηγικούς και γεωπολιτικούς. Εάν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας φέρει την Τεχεράνη κατηγορούμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι επαπειλούμενες κυρώσεις θα υπονομεύσουν εκτός των άλλων την πολύ σημαντική στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Μόσχα και τη συμφωνία που επετεύχθη προσφάτως με την τριάδα Βρετανίας-Γαλλίας-Γερμανίας σε θέματα μεταφοράς ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας» επισημαίνει ο αναλυτής Ντίλιπ Χίρο, που θεωρεί τη διάθεση συνεργασίας της Τεχεράνης με τους διεθνείς επιθεωρητές ως αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και συντηρητικούς.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυρώσεις κι απ'την Ιαπωνία
 

Η Ιαπωνία δήλωσε πως θα επιβάλει κι αυτή εμπορικές κυρώσεις, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που χαρακτηρίζει παράνομους τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί στις εισαγωγές χάλυβα για να προστατεύσουν τις δικές τους βιομηχανίες.


Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Σοΐτσι Νακαγκάουα, δήλωσε πως μοπορεί μέσα σ'ένα μήνα ν'αρχίσει η εφαρμογή των κυρώσεων.

Την ικανοποίησή τους, εν τω μεταξύ, για την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου εξέφρασαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότιος Κορέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θα επιβάλει αυστηρούς φόρους σε αμερικανικά προϊόντα, που προέρχονται από πολιτικά ευαίσθητες περιοχές, εάν δεν αρθούν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη σαφές τί μέτρα προτίθεται να λάβει.



Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Ναι στην ΕΕ, «ναι» στις ΗΠΑ
 

Φωτογραφία αρχείου από την αντιπολεμική διαδήλωση στις 15.02.2003

Ο αντιαμερικανισμός δεν έχει καμία θέση στη βρετανική εξωτερική πολιτική και η Βρετανία χρειάζεται τόσο την Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στην ετήσια ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βρετανία του σήμερα βρίσκεται εν μέσω δύο στυλοβατών: από την μια, η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο είναι απαραίτητες, διότι η μία συμπληρώνει την άλλη», είπε ο κ. Μπλερ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Μπλέρ έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για την «ιστορική σημασία» που θα έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση η μελλοντική ένταξη ενός μουσουλμανικού κράτους, όπως η Τουρκία.

Ανησυχίες για την επίσκεψη Μπους

Ο κ. Μπλερ παραδέχτηκε ότι η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο προβληματίζει την κυβέρνηση, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα των εκείνων που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατοχή του Ιράκ, θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη, όπως είπε, ότι χωρίς τον πόλεμο ο ιρακινός λαός θα ήταν ακόμα υπό το ζυγό του Σαντάμ Χουσεΐν, των γιων και των πιστών οπαδών του.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Τάιμς
Δημοσκόπηση της εφημερίδας Τάιμς στο μεταξύ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 50% των Βρετανών πιστεύει πως βλάπτει τη χώρα η στενή συνεργασία Μπλερ- Μπους.
Κυρίως οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι αυτές που δεν εγκρίνουν την πολιτική του κ. Μπούς σε σχέση με το Ιράκ.
Το 59% πιστεύει ότι η θέση των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα έχει υποβαθμισθεί επι προεδρίας Μπούς.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 21:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πόλεμος του χάλυβα
 

Απόφαση του ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δσασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε παράνομους τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, κρίνοντας ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δε συμμορφωθούν με την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη αντιμέτρων από τους εμπορικούς αντιπάλους των Αμερικανών, κυρίως με τη μορφή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί είχαν στόχο την αναδιοργάνωση της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και δεν έχει παραβιαστεί κανένας κανόνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περασμένο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Βραζιλία κατήγγειλαν τους δασμούς που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπους για την προστασία του αμερικανικού χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις της και φαίνεται αποφασισμένη να επιβάλει δασμούς σε ορισμένα από τα προϊόντα που παράγουμε, όπως για παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την κατάργηση αυτών των δασμών.
Τζο Νόλενμπεργκ, Αμερικανός γερουσιαστής
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζο Νόλενμπεργκ δηλώνει αντίθετος με τους δασμούς κι ανήσυχος για τα πιθανά αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις της και φαίνεται αποφασισμένη να επιβάλει δασμούς σε ορισμένα από τα προϊόντα που παράγουμε, όπως για παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την κατάργηση αυτών των δασμών», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Χρονοβόρα διαδικασία

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ελήφθη από το σώμα Εφέσεων του οργανισμού και ως εκ τούτου είναι οριστική. Ωστόσο για 18 μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούσαν τους κανόνες του ΠΟΕ.

Ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, Ντίγκμπι Τζόουνς, επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη βραδύτητα με την οποία λαμβάνει αποφάσεις.

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό το γεγονός ότι η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα, ιδιαίτερα στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, όπου όλα κινούνται σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, υπογράμμισε ο κ. Τζόουνς.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκροί στη Βασόρα
 

Πληρώνουν το τίμημα του πολέμου τα παιδιά στο Ιράκ

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε δρόμο της Βασόρας στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ιρακινοί και να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα θύματα επέβαιναν σε όχημα που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στη Σεούλ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο μο Χιάν θεωρεί αναπόφευκτη την αποστολή περισσοτέρων στρατιωτών στο Ιράκ, από ότι αρχικά προγραμμάτιζε.

Η Nότια Κορέα είχε συμφωνήσει στην αποστολή δύναμης 3.000 στρατιωτών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προβάλλει αίτημα για την αποστολή 5.000.

«Επιπτώσεις για γενεές»

Έκθεση της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, MEDACT, υποστηρίζει ότι οι συνέπειες του πολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου στο Ιράκ θα είναι ολέθριες για την υγεία πολλών γενεών Ιρακινών.

Η οργάνωση θεωρεί ότι τα σοβαρότερα προβλήματα προκύπτουν από τη μόλυνση του νερού, την εισπνοή καπνού από την καύση πετρελαίου και τη διάλυση των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Οι Ιρακινοί γιατροί επισημαίνουν ότι τα κρούσματα υποσιτισμού στη χώρα έχουν διπλασιαστεί, ενώ αύξηση παρατηρείται στις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.