Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-09

  1. Νέο διοικητικό μοντέλο για το Ιράκ ;
  2. Άκαρπες συνομιλίες Σεβαρντνάτζε-αντιπολίτευσης
  3. Επεισοδιακές εκλογές στη Γουατεμάλα
  4. Ιαπωνία: «Πύρρειος νίκη» για Κοϊζούμι
  5. Κρανίου τόπος η Ριάντ
  6. Συλλήψεις στο Ιράκ
  7. Ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ-Χεζμπολά
  8. Κρανίου τόπος η Ριάντ
  9. Έτοιμη η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση
  10. Τέστ εμπιστοσύνης για τον Κοιζούμι
  11. Κρανίου τόπος το Ριάντ
  12. Διάψευση της Φατάχ
  13. Στο στόχαστρο ο Σεβαρντνάτσε
  14. Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Γουατεμάλα
  15. Τέστ εμπιστοσύνης για τον Κοιζούμι
  16. Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το Ριάντ
  17. Στα ΗΕ προσφεύγει ο Χανταρκόφσκι
  18. Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ
  19. Βόμβα συγκλονίζει το Ριάντ

Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο διοικητικό μοντέλο για το Ιράκ ;
 

Η κυβέρνηση Μπους φέρεται απογοητευμένη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο για το Ιράκ που η ίδια διόρισε

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπους φέρεται τόσο απογοητευμένη από το -διορισμένο από την ίδια- Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ ώστε ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να το καταργήσουν και να βρουν ένα εναλλακτικό διοικητικό σχήμα.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» φιλοξενεί τις δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου που υποστηρίζει ότι η ανικανότητα του Συμβουλίου να λάβει αποφάσεις ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος εκφράζει ακόμα την άποψη ότι το κάθε μέλος του Συμβουλίου προωθεί τα προσωπικά του συμφέροντα.

Μια από τις πιθανότητες που εξετάζουν στην Ουάσιγκτον είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στα πρότυπα του Αφγανιστάν, ένα μοντέλο το οποίο -όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον- υποστηρίζει και προωθεί η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι είκοσι πολιτικών κομμάτων στο Ιράκ προειδοποιούν για τον κίνδυνο διείσδυσης στην κυβέρνηση στελεχών του κόμματος Μπάαθ του εκδιωχθέντος ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν.

Υποστηρίζουν ότι μερικοί εξ' αυτών κατόρθωσαν ήδη να εξασφαλίσουν υψηλές θέσεις και προέτρεψαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ να συστήσει Επιτροπή ώστε να προστατευθεί η ιρακινή διοίκηση από αυτή την απειλή.

Συλλήψεις

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν τη σύλληψη 18 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι συμμετοχής στην επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Ρασίντ της Βαγδάτης τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο και το χρόνο των συλλήψεων ή τον ρόλο που φέρεται ότι είχαν στην επίθεση οι συλληφθέντες.

Ο βομβαρδισμός του -αυστηρά φρουρούμενου- ξενοδοχείου στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας ήταν η πρώτη επίθεση με νεκρούς μέσα στην περιοχή της Βαγδάτης όπου ζουν και εργάζονται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δυνάμεων κατοχής του Ιράκ.

Ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, διέμενε στο ξενοδοχείο Ρασίντ όταν έγινε η επίθεση αλλά δεν ήταν μεταξύ των θυμάτων.


Επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας

Η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, εξάλλου, ανακοίνωσε το θάνατο άλλου ενός Αμερικανού στρατιώτη και τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου του στη Βαγδάτη.

Η ανακοίνωση έγινε λιγες ώρες μετά κλείσιμο των αποστολών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Βαγδάτη και την Βασόρα.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στη Βαγδάτη και τη Βασόρα έγινε επιτακτικό λόγω «της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα».

«Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Βέστφαλ όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκαρπες συνομιλίες Σεβαρντνάτζε-αντιπολίτευσης
 

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρτνάντζε

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, αποφάσισε να διαπραγματευθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση που ξέσπασε μετά τις αμφισβητούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, όμως οι συνομιλίες έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έξω από το κοινοβούλιο της πρωτεύουσας Τιφλίδας, καθώς πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτηση του κ. Σεβαρντνάνζε τον οποίο κατηγορούν για εκτεταμένη νοθεία υπέρ του κόμματός του.

Ο υπουργός 'Αμυνας της χώρας, Ντέιβιντ Τεβάτζε, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γεωργία είναι εκτός ελέγχου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι ο κ. Σεβαρτνάντζε ωθεί τη Γεωργία σε εμφύλια σύγκρουση καθώς «απορρίπτει την επιλογή του λαού του».

Νωρίτερα εντός της ημέρας, ο κ. Σεβαρντνάτζε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τη κρίση στην Γεωργία, η οποία βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο για δυο αιώνες.


Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ επειδή έτσι θέλουν λίγοι πολιτικοί και μερικοί δεκάδες νεαροί που ανεμίζουν σημαίες
Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, πρόεδρος Γεωργίας
Επίσης, συναντήθηκε με τους διαδηλωτές και τους κατέστησε σαφές ότι «δεν σκοπεύει να παραιτηθεί επειδή έτσι θέλουν μεμονωμένοι πολιτικοί και μερικές δεκάδες νεαροί που ανεμίζουν σημαίες».

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη της εφορευτικής επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων που έλαβαν σχετικά με παρατυπίες.

Φόβοι για έκτροπα

Ο κ. Σαακαρσβίλι έχει δηλώσει ότι οι υποστηρικτές του θα παραμείνουν έξω από το κτίριο μέχρι να παραιτηθεί ο κ. Σεβαρτνάντζε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Κόμπα Ναρσεμασβίλι, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου είναι παράνομος και απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τιφλίδας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να πάρουν βίαιη τροπή.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Κλόι Άρνολντ, μεταδίδει ότι ο πραγματικός λόγος που χιλιάδες Γεωργιανοί κατέβηκαν στους δρόμους είναι ότι θεωρούν τον κ. Σεβαρντνάτζε υπεύθυνο για τη δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 20:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισοδιακές εκλογές στη Γουατεμάλα
 

Οι αρχές της Γουατεμάλα φοβούνται ότι οι υποστηρικτές του πρώην δικτάτορα Ρίος Μοντ θα προκαλέσουν βίαια επεισόδια

Νέο πρόεδρο και Κογκρέσο εκλέγουν οι ψηφοφόροι στη Γουατεμάλα, με πενήντα χιλιάδες στρατιώτες σε όλη τη χώρα να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλφόνσο Πορτίγιο προέτρεψε την αστυνομία και τον στρατό να μη διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι απειλείται η σταθερότητα της χώρας.

Η κατάσταση στη Γουατεμάλα είναι τεταμένη καθώς το πρωί της Κυριακής, ένας από τους υποψήφιους, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος του υποψήφιου προέδρου, Αλβάρο Κολόμ, τραυματίσθηκε από πυροβολισμούς αγνώστων.

Φόβοι για την επιστροφή του Ρίος Μοντ

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν βίαια έκτροπα οι υποστηρικτές ενός άλλου υποψηφίου για την προεδρία, του στρατηγού Ρίος Μοντ, σε περίπτωση που χάσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Στρατηγός Εφρέμ Ρίος Μοντ ήταν δικτάτορας της Γουατεμάλα στις αρχές της δεκαετίας του '80 και εφάρμοσε πολιτική ανηλεούς κρατικής καταστολής που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτικών του αντιπάλων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογής του πρώην δικτάτορα θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα.

Ξένοι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Ρίος Μοντ θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τον εκλεκτό τους δια της βίας.

Ως επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας φέρεται ο πρώην δήμαρχος της πόλης της Γουατεμάλα και επιχειρηματίας, Όσκαρ Μπέργκερ, τον οποίο επευφήμησαν οι οπαδοί του καθώς προσήλθε για να ψηφίσει.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι έξω από τα εκλογικά κέντρα έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές.

Πάνω από δυο χιλιάδες παρατηρητές έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για να αποτραπεί η νοθεία και τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα ψηφοδέλτια θα παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 19:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιαπωνία: «Πύρρειος νίκη» για Κοϊζούμι
 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι (δ), είδε το κόμμα του να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι εξασφαλίζει τη νίκη μεν, με μειωμένη πλειοψηφία δε.

Παρά την υψηλή προσωπική δημοτικότητα του κ. Κοϊζούμι, το LDP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο σε συνεργασία με τους μικρότερους εταίρους στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε σύνολο 480 εδρών, το LDP εξασφάλισε μόνο 237, δέκα λιγότερες σε σχέση με τις 247 που είχε προηγουμένως και λιγότερες από τις 241 που απαιτούνταν για να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Αντιθέτως, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Δημοκρατικοί, εξασφάλισαν 177 έδρες από 137 που είχαν προηγουμένως.

Προς ένα δικομματικό σύστημα

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που μια εκλογική αναμέτρηση στην Ιαπωνία εξελίχθηκε σε «μονομαχία» δυο κομμάτων.


Οι εκλογές αυτές σημαίνουν ότι η Ιαπωνία αναπτύσσει ένα γερμανικού τύπου σύστημα, με δυο μεγάλα κόμματα και ένα μικρότερο
Τζέραλντ Κέρτις, καθηγητής Πανεπιστημίου Κολούμπια
Πολλοί στήριξαν το Δημοκρατικό Κόμμα που διενήργησε μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία και υποσχέθηκε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό μπορεί να μην ήταν αρκετό για να απομακρύνει το LDP από την εξουσία, ωστόσο οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται τώρα σαν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου εδώ και μισό αιώνα

Και ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι το εκλογικό σώμα έδειξε ότι επιθυμεί αλλαγές, καθώς το LDP βρίσκεται πολύν καιρό στην εξουσία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο μεταδίδει ότι το αποτέλεσμα κρίνεται απογοητευτικό για τον κ. Κοϊζούμι και θα οδηγήσει πιθανότατα σε αποδυνάμωση της θέσης του.

Οι «σκληροπυρηνικοί» μέσα στο ίδιο του το κόμμα αντιδρούν στο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως τους ενθαρρύνει να τον αμφισβητήσουν ευθέως.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρανίου τόπος η Ριάντ
 

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στον τόπο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στη Ριάντ

Δεκαεπτά νεκροί και 122 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας της Κυριακής στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους στα ερείπια του οικισμού, στο κέντρο του οποίου εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Οι νεκροί είναι Σαουδάραβες, Αιγύπτιοι και Σουδανοί, ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Η βόμβα εξερράγη σε οικισμό στη δυτική πλευρά της Ριάντ στον οποίο διέμεναν κυρίως αραβικής καταγωγής ξένοι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους καθώς και μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών.

Πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν ενώ στο σημείο της έκρηξης σχηματίσθηκε κρατήρας βάθους δύο μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν μεταμφιεσθεί σε φύλακες.

«Έργο της Αλ-Κάιντα»

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι η επίθεση φέρει τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάιντα.

Ο πρέσβης της χώρας στη Βρετανία, πρίγκηπας Τουρκί αλ-Φαϊζάλ, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει βάλει στο στόχαστρό του τη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι ο πρίγκηπας ήξερε τον μπιν Λάντεν προσωπικά από την εποχή που ήταν επικεφαλής των μυστικων υπηρεσιών της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος έφτασε στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή.

Ο κ. Άρμιτατζ είπε ότι η Αλ-Κάιντα θέλει να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας.

Δεν είναι πάντως σαφές γιατί επλήγη ο οικισμός και ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι εάν όντως ήταν επίθεση της Αλ-Κάιντα εγείρεται το ερώτημα εάν επρόκειτο για μια αποτυχημένη προσπάθεια να σκοτωθούν υπήκοοι χωρών της Δύσης ή μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας.

Διεθνής κατακραυγή

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση στη Ριάντ.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά, έκανε λόγο για πράξη τρομοκρατών που δεν σχετίζονται με κανένα δόγμα ή θρησκεία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο από την πλευρά του δήλωσε ότι η δολοφονία αθώων πολιτών κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού είναι φρικτή βαρβαρότητα που δείχνει περιφρόνηση για το Ισλάμ.

Τα συλληπητήριά τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η χώρα του έχει την προεδρία.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινκτον να αναστείλει την λειτουργία όλων των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 18:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις στο Ιράκ
 

Ο Ερυθρός Σταυρός κλείνει τα γραφεία του στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, αλλά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Μοσούλη

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν τη σύλληψη 18 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι συμμετοχής στην επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Ρασίντ της Βαγδάτης τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο και το χρόνο των συλλήψεων ή τον ρόλο που φέρεται ότι είχαν στην επίθεση οι συλληφθέντες.

Ο βομβαρδισμός του -αυστηρά φρουρούμενου- ξενοδοχείου στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας ήταν η πρώτη επίθεση με νεκρούς μέσα στην περιοχή της Βαγδάτης όπου ζουν και εργάζονται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δυνάμεων κατοχής του Ιράκ.

Ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, διέμενε στο ξενοδοχείο Ρασίντ όταν έγινε η επίθεση αλλά δεν ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο άλλου ενός Αμερικανού στρατιώτη και τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου του στη Βαγδάτη.

Η ανακοίνωση έγινε λιγες ώρες μετά κλείσιμο των αποστολών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Βαγδάτη και την Βασόρα.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στη Βαγδάτη και τη Βασόρα έγινε επιτακτικό λόγω «της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα».

«Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Βέστφαλ όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

Απώλειες και επιδειξη δυνάμεως

Το Σάββατο, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδιζαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων προέβαιναν σε καταστροφές κτιρίων.

Αμερικανός διοικητής δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ-Χεζμπολά
 

Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων με τους αντάρτες της Χεζμπολά δίχασε την κοινή γνώμη του Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία την ανταλλαγή κρατουμένων με την ανταρτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολά.

Δώδεκα υπουργοί ψήφισαν υπέρ της ανταλλαγής και έντεκα κατά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, άσκησε ισχυρές πιέσεις στους υπουργούς του να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας παρά την πάγια τακτική του να αρνείται να διαπραγματευθεί με όσους το Ισραήλ θεωρεί τρομοκράτες.

Το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση από το Ισραήλ 20 Λιβανέζων και 400 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό επιχειρηματία που έχει απαχθεί και τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιδρομή στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου πριν από τρία χρόνια.

Διχασμός στο Ισραήλ

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χεζμπολά δίχασε την κοινή γνώμη του Ισραήλ.

Οι έντεκα υπουργοί που καταψήφισαν τη συμφωνία υποστήριξαν ότι θα ενισχύσει τη Χεζμπολά και θα ενθαρρύνει τις ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις να απαγάγουν περισσότερους Ισραηλινούς.

Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι η ανταλλαγή θα λάβει τελικά χώρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν θέλει να απελευθερώσει κανέναν κρατούμενο που έχει καταδικαστεί για το θάνατο Ισραηλινών.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της Χεζμπολά, Σεϊχης Χασάν Νασραλά, δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προβλέπει την απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων κρατουμένων.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 17:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρανίου τόπος η Ριάντ
 

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Μαϊου στη Ριάντ

Έντεκα νεκροί και 122 τραυματίες είναι ο τελικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης της Κυριακής στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι νεκροί είναι Σαουδάραβες, Αιγύπτιοι και Σουδανοί, ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Η βόμβα εξερράγη σε οικισμό στη δυτική πλευρά της Ριάντ στον οποίο διέμεναν κυρίως αραβικής καταγωγής ξένοι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους καθώς και μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών.

Πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν ενώ στο σημείο της έκρηξης, στο κέντρο του οικισμού, σχηματίσθηκε κρατήρας βάθους δύο μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν μεταμφιεσθεί σε φύλακες.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι η επίθεση φέρει τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάιντα.

Δεν είναι πάντως σαφές γιατί επλήγη ο οικισμός και ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι εάν όντως ήταν επίθεση της Αλ-Κάιντα εγείρεται το ερώτημα εάν επρόκειτο για μια αποτυχημένη προσπάθεια να σκοτωθούν υπήκοοι χωρών της Δύσης ή μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας.

Διεθνής κατακραυγή

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση στη Ριάντ.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά, έκανε λόγο για πράξη τρομοκρατών που δεν σχετίζονται με κανένα δόγμα ή θρησκεία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο από την πλευρά του δήλωσε ότι η δολοφονία αθώων πολιτών κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού είναι φρικτή βαρβαρότητα που δείχνει περιφρόνηση για το Ισλάμ.

Τα συλληπητήριά τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η χώρα του έχει την προεδρία.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινκτον να αναστείλει την λειτουργία όλων των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 13:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Έτοιμη η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση
 

Ο Αχμεντ Κιουρέι καταθέτει τον κατάλογο των υπουργών της Παλαιστινιακής Διοίκησης

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κιουρέι ολοκλήρωσε τις επαφές του σχετικά με τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συμβουλίου και, όπως δηλωσε, θα καταθέσει τις προτάσεις του στο Κοινοβουλιο την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά από πολλές εβδομάδες πολιτικών διεργασιών αλλά και αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Κιουρέι και του παλαιστινιου προέδρου Γιάσερ Αραφατ.

Στο επίκεντρο αυτής της διένεξης ήταν το υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο ο Αχμεντ Κιουρέι πρότεινε παλαιστίνιο αξιωματούχο που δεν πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ.

Η διένεξη Κιουρέι-Αραφάτ έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις που οδήγησε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Ωστόσο, μετά από έντονες πιέσεις ο κ. Κιουρέι δέχθηκε να παραμείνει επι κεφαλής της κυβέρνησης αλλά πολλοί εκτιμούν πως η παραμονή του σε αυτήν είναι προσωρινή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το υπουργείο Εσωτερικών, που χειρίζεται το μεγάλο θέμα των ενοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, θα δοθεί στον Χακάμ Μπαλάουι στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφατ.

Η προσωπικότητα που πρότεινε ο κ. Κιουρέι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέστ εμπιστοσύνης για τον Κοιζούμι
 

H ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί «ατού» για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ενόψει των εκλογών

Εκλεισαν οι κάλπες στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κουιζούμι διεκδικεί την επανεκλογή του.

Η πρόσέλευση ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα μικρή και συμφωνα με τα έξιτ-πολς το Φιλελευθερο Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Κοιζούμι οδηγείται σε πλειοψηφία τόσο στην Κάτω Βουλή όσο και το Κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε κυρίως στην κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Κοϊζούμι διεκδικεί την επανεκλογή του υποσχόμενος ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Το κόμμα του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) κατέχει την εξουσία εδώ και 50 χρόνια.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η προεκλογική εκστρατεία ενός νέου σχετικά κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος των Δημοκρατικών που ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια.

Ο ηγέτης τους, Ναότο Καν, απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να μην απέχουν εν μέσω αναφορών ότι το 40% των Ιαπώνων ήταν έως και την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Υπόθεση δυο κομμάτων

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο μεταδίδει ότι είναι η πρώτη φορά που μια εκλογική αναμέτρηση στην Ιαπωνία εξελίχθηκε σε «μονομαχία» δυο κομμάτων, με τις προσωπικότητες των ηγετών τους να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο.

«Βλέπουμε επιτέλους την οικονομία να ανακάμπτει», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες, παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να μην βάλουν φρένο στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δίνοντας την εξουσία στους Δημοκρατικούς.

«Η ψήφος σας μπορεί να γεννήσει μια νέα κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο Ναότο Καν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Κοϊζούμι θα κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρανίου τόπος το Ριάντ
 

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Μαϊου στη Ριάντ

Στο Ριαντ, της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται το έργο της ανεύρεσης επιζόντων στα ερείπια που προκάλεσαν οι τρείς ταυτοχρονες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν το Σάββατο βράδι την σαουδαραβική πρωτευουσα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίσθηκαν. Μεταξύ αυτών είναι πολλά παιδιά και γυναίκες.

Η πείθεση πραγματοποιήθηκε σε οικισμό του Ριάντ στον οποίο διαμένουν, κυρίως, ξένοι έργαζόμενοι με τις οικογένειές τους καθώς και μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών.

Πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν ενώ, στο σημείο της έκρηξης, στο κέντρο του οικισμού, σχηματίσθηκε ένας κρατήρας βάθους δύο μέτρων.

Συμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν μεταμφιεσθεί σε φύλακες.

Φήμες που κυκλοφορούν στη Σαουδική Αραβία λένε ότι οι βομβιστές είχαν την πληροφορία ότι στον οικισμό διέμεναν εργαζόμενοι της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων Μποιγκ.

Οι αρχές της Σουδικής Αραβίας δηλώνουν πεπεισμένες πως πρόκειται για ενέργεια της Αλ Κάιντα.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινκτον να αναστείλει την λειτουργία όλων των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάψευση της Φατάχ
 

Εν γνώσει του Γιάσερ Αραφάτ η χρηματοδότηση ένοπλης οργάνωσης

Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, Φατάχ, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διοχέτευε κάθε μήνα έως και 50.000 δολάρια σε επίλεκτα μέλη της ένοπλης οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά.

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν μια απόπειρα να αποτραπούν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι παρόλο που η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ήταν ιδέα του Γιάσερ Αραφάτ, εν τούτοις ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν γνώστης της υπόθεσης.

«Αναληθείς και αβάσιμοι ισχυρισμοί»

Το στέλεχος της Φατάχ Χατέμ Αμπντέλ-Καντέρ σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Ρόιτερς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους και αναληθείς».

«Η Φατάχ δεν αναγνωρίζει τις Ταξιαρχίες και προσπάθησε να εξαρθρώσει την οργάνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έχει αρμοδιότητα να χρηματοδοτεί τις Ταξιαρχίες και το ίδιο ισχύει και για τη Φατάχ», κατέληξε.

Το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πλήρωνε αυτό που περιέγραψε ως «έξοδα διαβίωσης» των ενόπλων στελεχών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

«Ορισμένοι εξ΄αυτών είχαν επιλεγεί για τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. 'Ετσι, λάμβαναν μισθό και η πρακτική αυτή συνεχίζεται..»

Ωστόσο, παρά την χρηματοδότησή της η οργάνωση δεν κήρυξε εκεχειρία και όπως είπε στο BBC ένα ηγετικό της στέλεχος, ο κ. Αραφάτ δεν τους ζήτησε ποτέ να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων κατεδίκασε δημοσίως τις πρόσφατες πολυνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο στόχαστρο ο Σεβαρντνάτσε
 

Οι βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γεωργία αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για παρατυπίες

Συνεχίστηκαν όλη την διάρκεια της νύχτας οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο ζητόντας την παραίτηση του προέδρου Εντβαρ Σεβαρντνάτσε.

Η διαδήλωση που ξεκίνησε το Σάββατο πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμένη νοθεία υπέρ της «Νέας Γεωργίας», του κόμματος του κ. Σεβαρτνάντζε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη της εφορευτικής επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων που έλαβαν σχετικά με παρατυπίες.

Φόβοι για έκτροπα

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρά το τσουχτερό κτίριο, πολλοί διαδηλωτές αποφάσισαν να παραμείνουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου όλη τη νύχτα.

Άλλοι υποσχέθηκαν να επιστρέψουν με το πρώτο φως της ημέρας και να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που διοργάνωσε τη διαδήλωση, ο Μιχαήλ Σαακαρσβίλι, δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του θα παραμείνουν έξω από το κτίριο μέχρι να παραιτηθεί ο κ. Σεβαρτνάντζε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Κόμπα Ναρσεμασβίλι, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου είναι παράνομος και απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τιφλίδας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να πάρουν βίαιη τροπή.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Κλόι Άρνολντ, μεταδίδει ότι ο πραγματικός λόγος που χιλιάδες Γεωργιανοί κατέβηκαν στους δρόμους είναι ότι θεωρούν τον κ. Σεβαρτνάντζε υπεύθυνο για τη δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Γουατεμάλα
 

Σε εκρηκτικό κλίμα οι προεδρικές εκλογές στην Γουατεμάλα

Καζάνι που βράζει δείχνει να είναι η Γουατεμάλα μετά την επιστροφή του πρώην δικτάτορα στρατηγού Εφρέμ Ρίος Μοντ στην ενεργό πολιτική.

Ο Ριος Μοντ ήταν προεδρος της Γουατεμάλα στις αρχές της δεκαετίας του '80 και εφάρμοσε πολιτική ανηλεούς κρατικής καταστολής που προκάλεσε θανάτους δεκάδων χιλιάδων πολιτικών του αντιπάλλων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογής του πρώην δικτάτορα θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλφόνσο Πορτίγιο προέτρεψε την αστυνομία και τον στρατό να μη διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι απειλείται η σταθερότητα της χώρας.

Πένηντα χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Γουατεμάλα για να προστατεύσουν την ειρήνη και ασφάλεια, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ξένοι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Ρίος Μοντ θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τον εκλεκτό τους δια της βίας.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέστ εμπιστοσύνης για τον Κοιζούμι
 

H ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί «ατού» για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ενόψει των εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται 103 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ιαπωνία συμμετέχοντας, μαζικά, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της χώρας από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, πριν από δυόμισυ χρόνια.

Ο κ. Κοϊζούμι διεκδικεί την επανεκλογή του υποσχόμενος ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Το κόμμα του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) κατέχει την εξουσία εδώ και 50 χρόνια.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η προεκλογική εκστρατεία ενός νέου σχετικά κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος των Δημοκρατικών που ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια.

Ο ηγέτης τους, Ναότο Καν, απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να μην απέχουν εν μέσω αναφορών ότι το 40% των Ιαπώνων ήταν έως και την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Υπόθεση δυο κομμάτων

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο μεταδίδει ότι είναι η πρώτη φορά που μια εκλογική αναμέτρηση στην Ιαπωνία εξελίχθηκε σε «μονομαχία» δυο κομμάτων, με τις προσωπικότητες των ηγετών τους να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο.

«Βλέπουμε επιτέλους την οικονομία να ανακάμπτει», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες, παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να μην βάλουν φρένο στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δίνοντας την εξουσία στους Δημοκρατικούς.

«Η ψήφος σας μπορεί να γεννήσει μια νέα κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο Ναότο Καν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Κοϊζούμι θα κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το Ριάντ
 

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Μαϊου στη Ριάντ

Οι αρχές της Σουδικής Αραβίας είναι βέβαιες πως η βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Ριάντ, φέρει την σφραγίδα της Αλ Κάιντα.

Η βόμβα εξεράγη σε οικισμό του Ριάντ στο οποίο διαμένουν, κυρίως, ξένοι έργαζόμενοι με τις οικογένειές τους καθώς και μέλη διπλωματικών αποστολών.

Οι αρχές του Ριάντ λένε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε ένώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται αρκετά παιδιά και γυναίκες.

Φήμες που κυκλοφορούν στην σαουδαραβική πρωτεύουσα φέρουν τους δράστες να είχαν λάβει την πληροφορία ότι στον οικισμό διέμεναν, έως πρόσφατα, εργαζόμενοι στην αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Μποινγκ.

Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες από κατεστραμένα κτίρια κάι ένα κρατήρα βάθους δύο μέτρων στο κέντρο του οικισμού.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η επίθεση σημειώνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινκτον να αναστείλει την λειτουργία όλων των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 08:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ΗΕ προσφεύγει ο Χανταρκόφσκι
 

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποδίδουν την εκροή κεφαλαίων στους φόβους για αποδυνάμωση του ρουβλιού, πολλοί αναλυτές όμως συνδέουν την εξέλιξη με τη σύλληψη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Σε συνέντευξη στο BBC, ο Ρόμπερτ Αμστρεντάμ, συνήγορος του ρώσου πολυεκατομυριούχου Μιχαηλ Χανταρκόφσκι αποκαλύπτει ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει προσφυγή στην υπηρεσία των ΗΕ αρμόδια για υπόθέσεις μη στοιχειοθετημένης φυλάκισης.

Ο κ. Χανταρκόφσκι, πρόεδρος έως την περασμένη εβδομάδα του ρωσικού πετρελαικού κολοσσού Γιούκος, συνελήφθη και κρατείται με τις κατηγορίες της απάτης και φοροδιαφυγής.

Ο συνήγορός του αποκαλεί τον Χανταρκόφσκι "πολιτικό κρατούμενο" αφού κατ΄αυτόν η σύλληψη του υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους.

Διαφυγή κεφαλαίων

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο μαζικής διαρροήςκεφαλαίων από τη χώρα στο εγγύς μέλλον μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times), ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Όλεγκ Βιουγκίν δήλωσε ότι αναμένει εκροή κεφαλαίων ύψους 13 δισ. δολάρια από τη χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάσης που είχε παρατηρηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, οπότε και είχε σημειωθεί εισροή κεφαλαίων ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.

«Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βιουγκίν.

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα τους φόβους περί εκροής κεφαλαίων με τη σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι.

Μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Παρά την εκτίμηση του κ. Βιουγκίν ότι η απομάκρυνση ξένων κεφαλαίων από τη Ρωσία και η μείωση των επενδύσεων οφείλεται εν μέρει στους φόβους για αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος, πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Στάνταρντ εντ Πορς« (Standard & Poor's) απείλησε ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας εάν η κρίση στη Γιούκος οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας προέτρεψε τους ξένους επενδυτές να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.


Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ
 

Ο Ερυθρός Σταυρός κλείνει τα γραφεία του στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, αλλά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Μοσούλη

Η αμερικανική διοικηση στο Ιράκ ανακοίνωσε τον θάνατο άλλου ένα αμερικανού στρατιώτη και τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου του στη Βαγδάτη.

Η ανακοίνωση έγινε λιγες ώρες μετά κλείσιμο των αποστολών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Βαγδάτη και την Βασόρα.

Επιδείνωση της κατάστασης

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στην Βαγδάτη και την Βασόρα έγινε επιτακτικό λογώ " της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα".

"Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

Απώλειες και επιδειξη δυνάμεως

Το Σάββατο, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδιζαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων προέβαιναν σε καταστροφές κτιρίων.

Αμερικανός διοικητής δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.




Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα συγκλονίζει το Ριάντ
 

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Μαϊου στη Ριάντ

Οι αρχές της Σουδικής Αραβίας είναι βέβαιες πως η βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Ριάντ, φέρει την σφραγίδα της Αλ Κάιντα.

Η βόμβα εξεράγη σε οικισμό του Ριάντ στο οποίο διαμένουν, κυρίως, ξένοι έργαζόμενοι με τις οικογένειές τους καθώς και μέλη διπλωματικών αποστολών.

Η αστυνομία του Ριάντ εκτιμά ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον δύο ένώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά.

Πάντως ξένοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι.

Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες από κατεστραμένα κτίρια κάι ένα κρατήρα βάθους δύο μέτρων στο κέντρο του οικισμού.

Η επίθεση σημειώνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινκτον να αναστείλει την λειτουργία όλων των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Αμέσως μετά, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.