Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-07

  1. Οκτώ αγωνιστικές στον Μιχαϊλοβιτς
  2. Eνθαρρύνει ο Πάουελ την «Πρωτοβουλία της Γενεύης»
  3. Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης οι Παλαιστίνιοι
  4. Φόβοι επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία
  5. Νέα πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
  6. Eνθαρρύνει ο Πάουελ την «Πρωτοβουλία της Γενεύης»
  7. Εισβολή στον πύργο ελέγχου
  8. Δεν στέλνει στρατό στο Ιράκ η Τουρκία
  9. Συνάντηση κορυφής Γαλλίας-Ρωσίας
  10. «Φρένο» 'Ανω Βουλής στο πακέτο Σρέντερ
  11. Mείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
  12. Κάνναβη κατά σκλήρυνσης κατά πλάκας
  13. Δεν στέλνει στρατό στο Ιράκ η Τουρκία
  14. Αιματηρές συμπλοκές στη Λωρίδα της Γάζας
  15. ΗΠΑ: Φόβοι για νέο κρούσμα άνθρακα
  16. Νέα πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
  17. Συνάντηση κορυφής Γαλλίας-Ρωσίας
  18. Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ

Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Οκτώ αγωνιστικές στον Μιχαϊλοβιτς
 

Συχνά-πυκνά αποβάλλεται από τα γήπεδα ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς

Ποινή αποκλεισμού οκτώ αγωνιστικών επέβαλε η ΟΥΕΦΑ στον ποδοσφαιριστή της Λάτσιο,
Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, για αντιαθλητική συμπεριφορά στο παιχνίδι της ομάδας του με την Τσέλσι.

Ο Σέρβος παίκτης έφτυσε τον Ρουμάνο επιθετικό της Τσέλσι, Αντριάν Μούτου, στον αγώνα των δύο ομάδων για το Τσάμπιονς Λίγκ στη Ρώμη, ενώ επέδειξε σύμφωνα με το αιτιολογικό της ποινής, αντικανονική συμπεριφορά έναντι εκπροσώπου της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Εκτός από την ποινή αποκλεισμού, στον Σίνισα Μιχαϊλοβιτς επεβλήθη πρόστιμο 12.700 ευρώ, για κατ΄ εξακολούθηση αντιαθλητική συμπεριφορά.

Ο Μιχαϊλοβιτς --η συμπεριφορά του στα γήπεδα έχει επιφέρει αρκετές τιμωρίες στη μέχρι τώρα καριέρα του-έχει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα να υποβάλλει ένσταση.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Eνθαρρύνει ο Πάουελ την «Πρωτοβουλία της Γενεύης»
 

Eπιστολή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή πρωτοβουλία για την ειρήνη, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Με επιστολή του προς την ισραηλινο-παλαιστινιακή «Πρωτοβουλία της Γενεύης», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενθαρρύνει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου.

Την είδηση για την επιστολή ανακοίνωσαν σε συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι πρώην υπουργοί του Ισραήλ, Γιόσι Μπεϊλίν, και της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση, που συμμετέχουν στην «πρωτοβουλία της Γενεύης» ,αντιμετωπίζουν τις επικρίσεις μελών της κυβέρνησης Σαρόν, που τους κατηγορούν ότι βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξήρε την πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Έξι νεκροί Παλαιστίνιοι

Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έξι Παλιστίνιοι.

Όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί, ένα μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες σε καταυλισμό προσφύγων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο ίδιο περιστατικό σκοτώθηκε και μία γυναίκα, που βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της.

Στη Τζενίν σκοτώθηκε στη διάρκεια σύγκρουσης με Ισραηλινούς στρατιώτες ένα ακόμη μέλος των Ταξιαρχιών των μαρτύρων του Αλ Ακσά, ενώ τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο παιδί σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.


Παρασκευή 07 Nοεμβρίου 2003 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης οι Παλαιστίνιοι
 

Γιασέρ Αραφάτ (α) και Αχμέντ Κουρέια κατέληξαν σε συμβιβασμό για την παλαιστινιακή για

Μετά από εβδομάδες διαρκών αντιπαραθέσεων στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής,, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια και ο πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ συμφώνησαν στο πρόσωπο στο οποίο θα ανατεθεί το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο τερματισμός της διένεξης πρωθυπουργού και προέδρου ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης και ενδεχομένως την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της Παρασκευής, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών της Φατάχ, εκπρόσωπος του κινήματος δήλωσε ότι επήλθε συμβιβασμός και ότι συμφωνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ο "εξ απορρήτων" του Γιασέρ Αραφάτ, Χεκάμ Μπιλάουι.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, για μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του κ. Κουρέια, ο οποίος επί εβδομάδες επέμενε να ανατεθεί το υπουργείο στον στρατηγό Νασέρ Γιούσεφ.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο, αν ο κ. Γιούσεφ θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Άνθρωποι του περιβάλλοντος Κουρέια δήλωναν την Παρασκευή το βράδυ ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αραφάτ, συμφωνήθηκε να μην βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών ο έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας και ότι θα ανατεθεί σε ένα 12μελες εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου θα ηγείται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν και πάλι το Σάββατο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, δεν απέκλεισε να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Κυριακή.

Η θητεία της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, υπό τον κ. Κουρέια, έληξε στις 4 Νοεμβρίου.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία
 

Χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία, αναμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν για χρονικό διάστημα που δεν προσδιορίζεται, τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στη Σαουδική Αραβία, καθώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ, υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η αμερικανική πρεσβεία καλεί τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση», ενώ εν ευθέτω χρόνω θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για Αμερικανούς πολίτες, κυρίως μετά τις επιθέσεις την άνοιξη στο Ριάντ, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα δραστών.

Η Ουάσιγκτον απευθύνει εξάλλου προειδοποίηση για τον κίνδυνο προσπαθειών από πλευράς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να απαγάγουν ξένους δημοσιογράφους.

Χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες της περιοχής να προχωρήσουν στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 12:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
 

Στις φλόγες το αμερικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ, σε περιοχή κοντά στην Τικρίτ

Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Πέμπτη κοντά στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν το ελικόπτερο δέχθηκε επίθεση ή συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το ελικόπτερό τους, τύπου Σινούκ, συνετρίβη έπειτα από επίθεση.

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Επίθεση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις όμως συνεχίζονται και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Μοσούλη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν όταν η οχηματοπομπή τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής έγινε με χειροβομβίδες που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

Η επίθεση έγινε όταν οι στρατιώτες επέστρεφαν από επιμνημόσυνο δέηση για τους 15 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν όταν κατερρίφθη την περασμένη κυριακή μεταγωγικό ελικόπτερο κοντά στην πόλη Φαλούτζα. Λίγο μετά την επιμνημόσυνο δέηση υπέκυψε στα τραυματα του ακόμη ένας στρατιώτης.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, σημειώνει ότι η μετακίνηση από εδάφους είναι αργή και οι αμερικανικές οχηματοπομπές δέχονται συνεχώς επιθέσεις.

«Εύκολοι στόχοι»

Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα τα ελικόπτερα, παρότι -όπως αποδεικνύεται τελικά- μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι.

Το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να κάνουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

Οι πρόσφατες επιθέσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία αντίφαση σε αυτή τη διένεξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, αλλά οι στρατιώτες της δέχονται αιφνίδιες και αποτελεσματικές επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί δεν ανέχονται να είναι ευάλωτοι.

Η κυβέρνηση Μπους φαίνεται ταραγμένη για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα στο Ιράκ ενώ μάλιστα επίκεινται εκλογές.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, καταλήγει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Eνθαρρύνει ο Πάουελ την «Πρωτοβουλία της Γενεύης»
 

Eπιστολή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή πρωτοβουλία για την ειρήνη, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Με επιστολή του προς την ισραηλινο-παλαιστινιακή «Πρωτοβουλία της Γενεύης», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενθαρρύνει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου.

Την είδηση για την επιστολή ανακοίνωσαν σε συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι πρώην υπουργοί του Ισραήλ, Γιόσι Μπεϊλίν, και της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση, που συμμετέχουν στην «πρωτοβουλία της Γενεύης» ,αντιμετωπίζουν τις επικρίσεις μελών της κυβέρνησης Σαρόν, που τους κατηγορούν ότι βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξήρε την πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Έξι νεκροί Παλαιστίνιοι

Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έξι Παλιστίνιοι.

Όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί, ένα μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες σε καταυλισμό προσφύγων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο ίδιο περιστατικό σκοτώθηκε και μία γυναίκα, που βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της.

Στη Τζενίν σκοτώθηκε στη διάρκεια σύγκρουσης με Ισραηλινούς στρατιώτες ένα ακόμη μέλος των Ταξιαρχιών των μαρτύρων του Αλ Ακσά, ενώ τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο παιδί σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισβολή στον πύργο ελέγχου
 

Συνεχείς κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζει η ηγεσία των Φιλιππίνων υπό την πρόεδρο Αρόγιο

Με επέμβασή τους οι αστυνομικές δυνάμεις των Φιλιππίνων έθεσαν τέρμα στην κατάληψη του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μανίλας, από ομάδα ενόπλων με επικεφαλής έναν πρώην πιλότο, ο οποίος σκοτώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί.

Μέσα ενημέρωσης στις Φιλιππίνες μετέδωσαν ότι οι καταληψίες είχαν τοποθετήσει βόμβες στο χώρο του αεροδρομίου, δεν υπήρξε όμως επιβεβαίωση από πλευράς αστυνομίας.

Ο επικεφαλής τους είχε δηλώσει ότι η κατάληψη είναι μία μορφή διαμαρτυρίας για την διαφθορά στη χώρα.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάληψη έληξε και ότι οι διεθνείς πτήσεις εκτελούνται κανονικά.

Στα τέλη Ιουλίου είχαν στασιάσει 300 στρατιώτες στη Μανίλα, οι οποίοι κατέλαβαν εμπορικό κέντρο και ζήτησαν την παραίτηση της προέδρου, Μακαπαγκάλ Αρόγιο.

Μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οι στασιαστές παρέδωσαν τα όπλα τους.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν στέλνει στρατό στο Ιράκ η Τουρκία
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ

Η Τουρκία αποφάσισε να μη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, παρά την προηγούμενη απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεϊν Ντιριόζ, δήλωσε ότι η Τουρκία αναθεώρησε την απόφασή της, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι ούτως ή άλλως», δήλωσε ο κ. Γκιουλ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

«Πρόθεσή μας ήταν να στείλουμε στρατεύματα εάν η συνεισφορά μας αποδεικνυόταν χρήσιμη.

Είδαμε ότι δεν είναι αυτή η κατάσταση και γι' αυτό πήραμε αυτή την απόφαση».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι παρελθόν ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι οι στρατιώτες της θα πήγαιναν στο Ιράκ.

«Το ότι το κοινοβούλιο μας εξουσιοδότησε δεν σήμαινε απαραιτήτως ότι θα στέλναμε στρατεύματα».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός σταμάτησε τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτών στο Ιράκ.

Αντιδράσεις

Για την απόφαση της Άγκυρας ενημερώθηκε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση, την εθνοσυνέλευση και τον τουρκικό λαό για την προσφορά τους να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στην παρούσα φάση όμως δεν μπορεί να γίνει η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ», είπε ο κ. Μπάουτσερ, υποδεικνύοντας τις αντιδράσεις του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου και των Κούρδων του Ιράκ.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση κορυφής Γαλλίας-Ρωσίας
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η σύλληψη του μεγιστάνα Μιχαήλ Χανταρκόφσκι δεν συνιστά επιστροφή σε απολυταρχικές πρακτικές

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, συναντήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελευταία ημέρα της περιοδείας του στη Δυτική Ευρώπη.

Παράλληλα, συνομιλίες είχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

Κατά τη γαλλο-ρωσική συνάντηση κορυφής, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά το ενιαίο μέτωπο Παρισιού και Μόσχας για το θέμα του Ιράκ.


Θερμά υποδέχθηκε ο Ζακ Σιράκ τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν νωρίτερα εντός του έτους, τον Φεβρουάριο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, όταν η Ρωσία εντάχθηκε στο «Συνασπισμό των απρόθυμων» (coalition of the unwilling) μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία και εξέφρασε την αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια.

Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, οι κ.κ. Σιράκ και Πούτιν συζήτησαν ακόμα το Μεσανατολικό και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, η εκπρόσωπος τύπου του κ. Σιράκ εξήρε την «επιλογή της Ρωσίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ».

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Γαλλία επιδιώκει την σύσφιξη των εμπορικών της σχέσεων με τη Ρωσία, παρά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Kόντρα Μπερλουσκόνι-ΕΕ για Πούτιν

Την Πέμπτη, ο κ. Πούτιν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας -και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστήριξε την πολιτική του στο θέμα της Τσετσενίας και τους χειρισμούς του αναφορικά με τη σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι.

Το πρωί της Παρασκευής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ασυνήθιστη κίνηση τήρησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Μπερλουσκόνι, υποστηρίζοντας ότι εκφράζουν τις «προσωπικές απόψεις του ιδίου» και όχι τη θέση των Βρυξελλών.

'Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρώμης που είπε ότι η Κομισιόν έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει άμεσα τις ενστάσεις της.

Ο κ.Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, -πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας- είναι παλαιοί πολιτικοί αντίπαλοι.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φρένο» 'Ανω Βουλής στο πακέτο Σρέντερ
 

Η καταψήφιση των δυο νομοσχεδίων αποτελεί πλήγμα για την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Καγκελάριου Σρέντερ

Η Άνω Βουλή της Γερμανίας καταψήφισε δύο νομοσχέδια που αποτελούσαν «κλειδί» για το μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Σρέντερ.

Τα δυο νομοσχέδια προέβλεπαν φοροαπαλλαγές ύψους 15,5 δισ. ευρώ και μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Η καταψήφιση των νομοσχεδίων ήταν αναμενόμενη καθώς στην 'Ανω Βουλή, ή Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την πλειοψηφία έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά ταύτα, οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Καγκελάριο Σρέντερ, ο οποίος έχει εξαρτήσει την επιβίωση της κυβέρνησής του από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (γνωστές με το όνομα «Ατζέντα 2010») που προσδοκάται ότι θα βγάλουν την γερμανική οικονομία από την ύφεση.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, 'Εντμουντ Στόιμπερ, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν επιδιώκει να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στο σύνολό τους.

Διαιτησία

Εξέφρασε όμως προβληματισμό για το ενδεχόμενο οι φορολογικές περικοπές να χρηματοδοτηθούν μέσω της αύξησης του δανεισμού, τη στιγμή που το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας έχει ήδη ξεπεράσει το 3%, δηλαδή το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αντιπολίτευση επιθυμεί ακόμα να καταστεί περισσότερο ευέλικτο το νομοθετικό καθεστώς της αγοράς εργασίας, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και προσθέτει ότι ο κ. Σρέντερ θα πρέπει να πείσει το κόμμα του να κάνει συμβιβασμούς.

Τα επίμαχα νομοσχέδια θα τεθούν τώρα υπό συζήτηση σε μικτή επιτροπή διαιτησίας όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι και της 'Ανω και της Κάτω Βουλής.

Στόχος είναι μέσω των διαπραγματεύσεων να βρεθεί η «χρυσή τομή» μέχρι το τέλος του χρόνου.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Mείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
 

Διπλάσιες από ότι προέβλεπαν ειδικοί, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Περισσότερες από 126.000 νέες θέσεις εργασίας -–διπλάσιες από ότι προέβλεπαν ειδικοί-- δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 6,1% στο 6%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων επίδομα ανεργίας μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2001.

Ευνοϊκή εξέλιξη για τον Μπους

Οι νέοι αριθμοί ενισχύουν τη θέση του προέδρου, Τζορτζ Μπους, έναντι των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της ανεργίας ως «αιχμή του δόρατος» στην προεκλογική τους καμπάνια εναντίον του κ Μπους τον ερχόμενο χρόνο.

Παρότι γίνονταν λόγος για ανάκαμψη στις ΗΠΑ ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2001,η ανεργία όμως είχε αυξηθεί. Μετά από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, παρουσιάσθηκαν τα πρώτα θετικά στοιχεία στην αγορά εργασίας, με ελαφρά μείωση της ανεργίας.

Η νέοι αριθμοί για τον τομέα της απασχόλησης στις Ηνωμένες πολιτείες είχαν θετικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι του Ευρώ.

Η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε από 1,1449 την Πέμπτη, στα 1,1424 δολάρια την Παρασκευή.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 15:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Κάνναβη κατά σκλήρυνσης κατά πλάκας
 

Πολλοί πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας λένε ότι η χρήση κάνναβης συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασής τους

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στη Βρετανία σε φάρμακα με βάση την κάνναβη έδωσε σαφείς ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας και να βελτιώσει την κινητικότητά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 ασθενείς, δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Λάνσετ» (Lancet).

Ένας από τους επιστημονικούς υπευθύνους δήλωσε ότι η μελέτη αυτή πιθανώς να οδηγήσει στην συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την κάνναβη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και καιρό υποστήριζαν ότι η χρήση κάνναβης τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν ορισμένα συμπτώματα της ασθένειάς τους, όπως τους επώδυνους σπασμούς που δυσκολεύουν την κίνηση, το τρέμουλο και τη δυσκαμψία των μυών.

Τι λένε οι ασθενείς...

Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν διατεθειμένοι να παραβούν το νόμο για να αποκτήσουν κάνναβη, η χρήση της οποίας δεν επιτρέπεται στη Βρετανία.

Μια από τους 657 ασθενείς που έλαβε μέρος στην έρευνα, η Λέσλι Φρέντ, δοκίμασε την κάνναβη που της έδωσαν οι γιατροί υπό μορφή χαπιού και μίλησε για την εμπειρία της αυτή στο BBC:

«Τα πόδια μου είναι συνήθως πολύ βαριά, ασήκωτα--έτσι τα αισθάνομαι. Άρχισαν όμως σταδικακά να γίνονται όλο και πιο ανάλαφρα.

Δυσκολευόμουν έτσι λιγότερο στο περπάτημα. Ήταν σα να μην είχα σκλήρυνση κατά πλάκας. Άρχισα να ξαναβρίσκω τον παλιό μου εαυτό, όπως ήμουν πριν από 20 χρόνια...», κατέληξε η κ. Φρεντ.

...και οι γιατροί

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζον Ζάιτσεκ επεσήμανε από την πλευρά του ότι «Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε πόσο ορθή ήταν η θεωρία ότι η κάνναβη μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο αυτή μας έλεγαν από καιρό ότι χημικές ουσίες σαν την κάνναβη τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα αυτά.

Κι αυτό που κάναμε εμείς ήταν να θέσουμε στη διάθεση του κοινού μία τεράστια ποσότητα επιστημονικών δεδομένων για να μπορεί ο καθένας να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις».


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν στέλνει στρατό στο Ιράκ η Τουρκία
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ

Η Τουρκία αποφάσισε να μη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, παρά την προηγούμενη απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεϊν Ντιριόζ, δήλωσε ότι η Τουρκία αναθεώρησε την απόφασή της, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι ούτως ή άλλως», δήλωσε ο κ. Γκιουλ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

«Πρόθεσή μας ήταν να στείλουμε στρατεύματα εάν η συνεισφορά μας αποδεικνυόταν χρήσιμη.

Είδαμε ότι δεν είναι αυτή η κατάσταση και γι' αυτό πήραμε αυτή την απόφαση».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι παρελθόν ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι οι στρατιώτες της θα πήγαιναν στο Ιράκ.

«Το ότι το κοινοβούλιο μας εξουσιοδότησε δεν σήμαινε απαραιτήτως ότι θα στέλναμε στρατεύματα».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός σταμάτησε τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτών στο Ιράκ.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράκ όσο και από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Νικ Θορπ, μεταδίδει ότι οι ΗΠΑ αρχικώς ήθελαν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Ωστόσο, στην πορεία, όλο και περισσότεροι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους, ενώ υπήρχαν και έντονες αντιδράσεις από το Ιράκ, το οποίο δεν έδειχνε να εμπιστεύεται τις προθέσεις της Τουρκίας, κατέληξε η ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές συμπλοκές στη Λωρίδα της Γάζας
 

Ένα από τα θύματα των συμπλοκών στη Λωρίδα της Γάζας εικάζεται ότι ήταν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά βίαια περιστατικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς και ένα ακόμη σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε ένοπλους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, ένας Παλαιστίνιος 11 χρονών πυροβολήθηκε στην ανατολική Γάζα κοντά σε έναν εβραϊκό οικισμό.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Καζάν, μεταδίδει ότι η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά επιβεβαίωσε ότι τα δύο θύματα κοντά στη Χαν Γιουνίς ήταν μέλη της, ενώ το τρίτο θύμα στη Λωρίδα της Γάζας πιστεύεται ότι ήταν μέλος της Χαμάς.

Τα εν λόγω περιστατικά λαμβάνουν χώρα ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Γιασέρ Αραφάτ και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, για το σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Η διαμάχη αυτή θεωρείται εμπόδιο και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, κατέληξε ο ανταποκριτής του BBC.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 11:31 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Φόβοι για νέο κρούσμα άνθρακα
 

Ενδελεχείς έλεγχοι σε 11 ταχυδρομικά κέντρα στην Ουάσιγκτον μετά τον εντοπισμό ουσίας που πιθανώς είναι άνθρακας

Αναταραχή έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εντοπισμός μίας ουσίας που πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν άνθρακας σε ταχυδρομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου.

Τα αμερικανικά ταχυδρομεία πραγματοποιούν τώρα ενδελεχείς έρευνες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι έπειτα από ελέγχους ρουτίνας σε ταχυδρομικό κέντρο της Ουάσινγκτον εντοπίσθηκαν μικρές ποσότητες μιας ουσίας, που ενδεχομένως είναι άνθρακας.

O ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Μάικλ Μπιουκάναν, μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος ταχυδρομικός υπάλληλος έχει εκτεθεί σε αυτή την ουσία που εντοπίσθηκε.

Όμως, 11 ταχυδρομικά κέντρα στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν κλείσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι.

Το 2001 πέντε άτομα πέθαναν, ανάμεσα στα οποία και δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι, όταν εισέπνευσαν άνθρακα που είχε τοποθετηθεί σε επιστολές.

Μέχρι στιγμής, κανένας δεν έχει συλληφθεί για τα εν λόγω εγκλήματα, κατέληξε ο ανταποκριτής του BBC.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 12:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
 

Την περασμένη Κυριακή κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο κοντά στη Φαλούτζα

Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Πέμπτη κοντά στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν το ελικόπτερο δέχθηκε επίθεση ή συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το ελικόπτερό τους, τύπου Σινούκ, συνετρίβη έπειτα από επίθεση.

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Επίθεση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις όμως συνεχίζονται και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Μοσούλη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν όταν η οχηματοπομπή τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής έγινε με χειροβομβίδες που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

Η επίθεση έγινε όταν οι στρατιώτες επέστρεφαν από επιμνημόσυνο δέηση για τους 15 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν όταν κατερρίφθη την περασμένη κυριακή μεταγωγικό ελικόπτερο κοντά στην πόλη Φαλούτζα. Λίγο μετά την επιμνημόσυνο δέηση υπέκυψε στα τραυματα του ακόμη ένας στρατιώτης.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, σημειώνει ότι η μετακίνηση από εδάφους είναι αργή και οι αμερικανικές οχηματοπομπές δέχονται συνεχώς επιθέσεις.

«Εύκολοι στόχοι»

Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα τα ελικόπτερα, παρότι -όπως αποδεικνύεται τελικά- μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι.

Το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να κάνουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

Οι πρόσφατες επιθέσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία αντίφαση σε αυτή τη διένεξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, αλλά οι στρατιώτες της δέχονται αιφνίδιες και αποτελεσματικές επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί δεν ανέχονται να είναι ευάλωτοι.

Η κυβέρνηση Μπους φαίνεται ταραγμένη για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα στο Ιράκ ενώ μάλιστα επίκεινται εκλογές.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, καταλήγει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση κορυφής Γαλλίας-Ρωσίας
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η σύλληψη του μεγιστάνα Μιχαήλ Χανταρκόφσκι δεν συνιστά επιστροφή σε απολυταρχικές πρακτικές

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, συναντάται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελευταία ημέρα της περιοδείας του στη Δυτική Ευρώπη.

Παράλληλα, συνομιλίες θα έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η γαλλο-ρωσική συνάντηση κορυφής πιθανόν να είναι επεισοδιακή, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι θα διαδηλώσουν έξω από το κτίριο, διαμαρτυρόμενες γι΄αυτό που θεωρούν επιστροφή της Ρωσίας σε απολυταρχικές πρακτικές.

Οι ανησυχίες τους εντάθηκαν μετά τη σύλληψη του -πρώην, πλέον- επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού «Γιούκος» (Yukos), Μιχαήλ Χανταρκόφσκι -ο οποίος εθεωρείτο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν- και τους ισχυρισμούς για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ρώσους στρατιώτες στην Τσετσενία.


Θερμά αναμένεται να υποδεχθεί ο Ζακ Σιράκ τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Όμως, η ανταποκρίτρια του BBC στο Παρίσι Καρολάιν Γουάιατ μεταδίδει ότι ο κ. Σιράκ θα υποδεχθεί θερμά τον Ρώσο ομόλογό του και προσθέτει ότι η Γαλλία επιθυμεί σφόδρα να συσφίξει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία.

Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν νωρίτερα εντός του έτους, τον Φεβρουάριο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, όταν η Ρωσία εντάχθηκε στο «Συνασπισμό των απρόθυμων» (coalition of the unwilling) μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία και εξέφρασε την αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια.

Την Πέμπτη, ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας -και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστήριξε την πολιτική του στο θέμα της Τσετσενίας και τους χειρισμούς του αναφορικά με τη σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, πάντως, τήρησαν αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Μπερλουσκόνι.

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Πούτιν προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν υπάρχει τίποτε «σκοτεινό» πίσω από τη σύλληψη του πλουσιότερου επιχειρηματία της Ρωσίας.

Πάντως, παρά τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς για την κατεύθυνση που πιθανώς έχει πάρει το Κρεμλίνο, η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 08:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
 

Την περασμένη Κυριακή κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο κοντά στη Φαλούτζα

Ένα αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο τύπου Μπλάκχοκ «εξαναγκάστηκε να πέσει» δήλωσε εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Συγκεκριμμένα η εκπρόσωπος είπε «είμαστε ενήμεροι για την αναγκαστική πτώση του Μπλάκχοκ».

Αμερικανοί εκπρόσωποι δήλωσαν στη Βαγδάτη ότι 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίσθηκαν.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην πόλη Τικρίτ του βορείου Ιράκ.

Η πόλη Τικρίτ βρίσκεται 180 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης και είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ένα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίσθηκα σε ενέδρα στην πόλη Μοσούλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής έγινε με χειροβομβίδες που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

Η επίθεση έγινε όταν οι στρατιώτες επέστρεφαν από επιμνημόσυνο δέηση για τους 15 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν όταν κατερρίφθη την περασμένη κυριακή μεταγωγικό ελικόπτερο κοντά στην πόλη Φαλούτζα. Λίγο μετά την επιμνημόσυνο δέηση υπέκυψε στα τραυματα του ακόμη ένας στρατιώτης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.