Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-05

  1. Πληροφορίες επί χρήμασι
  2. «Ναι» στη νέα γενιά πυρηνικών όπλων
  3. Τζορτζ Μπους κατά αμβλώσεων
  4. Εν αναμονή ανασχηματισμού
  5. Παροδική η κρίση στη Σρι Λάνκα
  6. Αναμένονται βελτιώσεις
  7. «Σκότωσα 48 γυναίκες»
  8. «Δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα»
  9. ΠΓΔΜ: Εν αναμονή του ανασχηματισμού
  10. Καμπότζη: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
  11. Συμφωνία για την Κασπία
  12. Αμηχανία στην Άγκυρα
  13. ΠΓΔΜ: Αναμένεται ο ανασχηματισμός κυβέρνησης
  14. Γεωργία: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για «νοθεία»
  15. Στην Ιταλία ο Πούτιν
  16. EE: Κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ
  17. Καμπότζη: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
  18. EE : Κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ
  19. Συμφωνία για την Κασπία
  20. Στην Ιταλία ο Πούτιν
  21. Πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα
  22. Το Κυπριακό καταλύτης για την Τουρκία
  23. Οι ΗΠΑ θα «βελτιώσουν» την ασφάλεια στο Ιράκ

Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες επί χρήμασι
 

Οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν έχουν αποδώσει καρπούς

Η εταιρεία λογισμικού, Μάικροσοφτ προσφέρει αμοιβές σε όσους προσφέρουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δημιουργών των δύο ιών MSBlast και Sobig που παρέλυσαν υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τις αμοιβές, ύψους έως 250 χιλιάδων δολαρίων, ανακοίνωσαν στην Ουάσινγκτον διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρουσία εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) και της Ίντερπολ.

Το συνολικό πακέτο των αμοιβών ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια δολάρια και εντάσσεται σε πρόγραμμα της Μάικροσοφτ για την πάταξη των ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά του συστήματος των Γουίντοους.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 22:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» στη νέα γενιά πυρηνικών όπλων
 

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους έλαβε το πράσινο φως για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων νέας γενιάς

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκριναν τη χορήγηση οικονομικού πακέτου στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με στόχο την μελέτη για την παραγωγή νέας γενιάς πυρηνικών όπλων.

Η χρηματοδότηση ενεκρίθη παρά τις ενστάσεις πολλών Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω μέτρο θα προκαλέσει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Το κονδύλι, ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μέρος ευρύτερου νομοθετικού πακέτου για προγράμματα που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, το οποίο θα κατατεθεί το 2004 και προβλέπει τη δημιουργία αμφιλεγόμενης αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στην πολιτεία της Νεβάδα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να καταλήξουν σύντομα στο ακριβές ποσό των δαπανών και να προωθήσουν το νομοσχέδιο για επικύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει στον Τζορτζ Μπους τα μισά από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε η κυβέρνησή του για τη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών ικανών να διεισδύουν στο έδαφος και να καταστρέφουν υπόγεια καταφύγια που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.

«Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το χειρότερο δυνατό μήνυμα στον κόσμο», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα, Μπάιρον Ντόργκαν.

Αρχικώς η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εισηγηθεί περικοπές σε όλα τα κονδύλια που αφορούν αυτά τα προγράμματα, αλλά τελικά υπέκυψε στις πιέσεις της Γερουσίας.

Στις δαπάνες συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 580 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του πρώτου χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο όρος Γιούκα στη Νεβάδα το 2004.
Το κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει τη δημιουργία αυτού του έργου, το οποίο αναμένεται να έχει αποπερατωθεί μέχρι το 2010 και θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 77.000 τόννων πυρηνικών αποβλήτων, αλλά η πολιτεία της Νεβάδα με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη είχε εμποδίσει την ευόδωσή του επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 20:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τζορτζ Μπους κατά αμβλώσεων
 

Ο Τζορτζ Μπους επικυρώνει την πρώτη έπειτα από 40 χρόνια νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επικύρωσε σειρά νέων μέτρων κατά των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης κι ενώ το έμβρυο έχει μερικώς σχηματιστεί.

Ο νέος νόμος επιβάλλει περιορισμούς στις αμβλώσεις για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που εκλαμβάνεται ως μεγάλη νίκη των συντηρητικών.

Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι επί σειρά ετών διαπράττεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μια τρομακτική μορφή βίας και σήμερα η αμερικανική ηγεσία έρχεται για να αναλάβει την υπεράσπιση των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αμερικανική ηγεσία του Μπιλ Κλίντον είχε εμποδίσει την έγκριση αυτής της νομοθεσίας δύο φορές.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Εν αναμονή ανασχηματισμού
 

Ψηφοφόροι έξω από εκλογικό τμήμα στις εκλογές του 2002

Του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου

Αύριο θα συνεχισθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που άρχισε σήμερα, σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού , Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για ανασχηματισμό της κυβέρνησης της χώρας.

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα την πρόταση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης του και αύριο αναμένεται να ορίσει τους προτεινόμενους αντικαταστάτες τους.

Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε γι΄αύριο, λόγω αιτήματος των μουσουλμάνων βουλευτών. Οι συνεδριάσεις της Βουλής, στην διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων «Ραμαζάνι», διαρκούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, για να μπορούν αυτοί να εκτελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να υπεραμύνεται του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής δεν είναι ικανοποιητικά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Νίκολα Γκρούεφσκι, να αμφισβητεί τα λεγόμενα του κ. Τσερβένκοφσκι και να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας.







Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Παροδική η κρίση στη Σρι Λάνκα
 

Ο πρόεδρος της χώρας ζητά την επιστροφή στην τάξη

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι η παρούσα πολιτική κρίση στη χώρα δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά του για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα προέβη σε αυτή τη δήλωση μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή του στη διαδικασία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ειρήνης στη νησιωτική χώρα.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα έθεσε σε διαθεσιμότητα τρεις υπουργούς του σε θέση κλειδί.

Ωστόσο, ο κ. Βικρεμεσίνγκε υποστήριξε ότι είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να διευθετήσει την πολιτική κρίση που έχει ανακύψει άμα της επιστροφής του στη Σρι Λάνκα.

Δριμεία κριτική κατά της προέδρου

Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα δέχεται δριμεία κριτική για την απόφασή της να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου και να απομακρύνει υπουργούς από τις θέσεις τους, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Η Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα διέταξε, επίσης, μονάδες του στρατού να λάβουν θέσεις σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας Κολόμπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τιρόνε Φερνάρντο δήλωσε στο BBC ότι η πρόεδρος υπερέβαλε ως προς την ασφάλεια της χώρας.

«Φαίνεται ότι η πρόεδρος ενήργησε πολύ βιαστικά τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία κερδίζει έδαφος».

Η εκεχειρία με τους Τίγρεις Ταμίλ, που επετεύχθη με τη βοήθεια Νορβηγών μεσολαβητών και υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2002, θα κρατήσει, είπε ο προεδρικός σύμβουλος την Τετάρτη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Λακσμάν Καντιργκαμάρ σε δημοσιογράφους.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναμένονται βελτιώσεις
 

Ο Πολ Γούλφοβιτς έπέστρεψε από τη Βαγδάτη όπου το ξενοδοχείο του έγινε στόχος επίθεσης

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο Ιρακινούς πρώην στρατηγούς κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι συλληφθέντες φέρονται ως οι βασικοί χρηματοδότες και εμπνευστές των επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Εν αναμονή βελτιώσεων

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, επέρριψε ευθύνες σε έναν μικρό αριθμό υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε ότι τα βίαια αυτά επεισόδια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη που δεν βλέπει «τη μεγαλύτερη εικόνα» της επιτυχίας.

Ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου. Η ελευθερία είναι αυτό που φοβίζει τους τρομοκράτες
Πολ Γούλφοβιτς

Τόνισε ότι τώρα οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη συμμετοχή περισσοτέρων Ιρακινών στην άμυνα της χώρας.

Και ενώ στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις αποτέλεσαν και πάλι στόχο βομβιστικών επιθέσεων, η Ισπανία, μία εκ των συμμάχων των ΗΠΑ, αποφάσισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κίνηση είναι προσωρινή και στόχος είναι η επανεξέταση των συνθηκών ασφαλείας στο Ιράκ.

«Δεν πρόκειται για αποχώρηση. Πρόκειται για ένα κάλεσμα για ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα παραμείνει ανοιχτή αλλά το προσωπικό της θα μειωθεί σημαντικά.

«Λίστα επιτευγμάτων»

«Ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου. Η ελευθερία είναι αυτό που φοβίζει τους τρομοκράτες», είπε ο κ. Γούλφοβιτς.

«Δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση. Είναι αρκετοί όμως για να χάσουμε το 'δάσος'», πρόσθεσε.

Ο κ Γούλφοβιτς – που θεωρείται από πολλούς ως ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ – αναφέρθηκε σε μια λίστα επιτευγμάτων των Αμερικανών στο Ιράκ.

Είπε ότι στα σημαντικά επιτεύγματα συγκαταλέγονται η πρόσληψη εκατό χιλιάδων Ιρακινών στις δυνάμεις ασφαλείας, η θέσπιση ενός νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου.

Επιθέσεων συνέχεια

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Τρίτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι έγινε απόπειρα επίθεσης εναντίον του αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων και ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα, αλλά δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται πλέον επιθέσεις σε καθημερινή βάση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.

Τη Δευτέρα σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίσθηκε στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκότωσα 48 γυναίκες»
 

Ο Γκάρι Ριτζγουέι δρούσε νοτίως του Σιάτλ των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός βαφέας αυτοκινήτων, Γκάρι Ριτζγουέι ομολόγησε ότι έχει δολοφονήσει 48 γυναίκες κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη βορειοδυτική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, Σιάτλ.

Τα εγκλήματα του Γκάρι Ριτζγουέι είναι γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «οι δολοφονίες στον ποταμό Γκριν».

Ο κατηγορούμενος προέβη στην ομολογία των εγκλημάτων του με την προοπτική να αποφύγει την επιβολή της θανατικής ποινής.

«Ήθελα να σκοτώσω όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, οι οποίες πίστευα ότι ήταν ιερόδουλες», είπε ο κατηγορούμενος.

Ο 54χρονος Αμερικανός από το Όμπορν της Ουάσινγκτον θεωρείται ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σοροί των περισσοτέρων θυμάτων ακόμα αναζητούνται από τις ομοσπονδιακές αρχές κάπου στις όχθες του ποταμού Γκριν, νότια του Σιάτλ.

Τα θύματα του Γκάρι Ριτζγουέι πέθαναν από στραγγαλισμό και οι φόνοι διεπράχθησαν μεταξύ του 1982 και του 1984.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων δάκρυσαν στο άκουσμα της περιγραφής των δολοφονιών από τον κατηγορούμενο.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα»
 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διέψευσε την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων πίσω από τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Με τον Ρώσο πρόεδρο συμφώνησε επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε, επίσης, το ενδεχόμενο ανάκλησης των αδειών για την εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου που κατέχει ο Ρώσος μεγιστάνας.

Το αίτημα αυτό έχει υποβάλει ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, Βιτάλι Αρτγιούκοφ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ορθότητα αυτού του μέτρου, το οποίο θα υποδήλωνε ότι το κράτος είχε την πρόθεση να επέμβει στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας υποστηρίζει ότι δεν αρμόζει σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεργάζεται με την εταιρεία Γιούκος μετά το πάγωμα των μετοχών της εταιρείας από τις δικαστικές αρχές.

Η Ιταλία είναι δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μετά τη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό την προοπτική νέων επενδυτικών προγραμμάτων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στην ιταλική εταιρεία, ΕΝΙ, το δικαίωμα εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αέριου κι εκτός των ιταλικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μετέβη στη Ρώμη ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Εν αναμονή του ανασχηματισμού
 

Ψηφοφόροι έξω από εκλογικό τμήμα στις εκλογές του 2002

Του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου

Αύριο θα συνεχισθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που άρχισε σήμερα, σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού , Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για ανασχηματισμό της κυβέρνησης της χώρας.

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα την πρόταση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης του και αύριο αναμένεται να ορίσει τους προτεινόμενους αντικαταστάτες τους.

Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε γι΄αύριο, λόγω αιτήματος των μουσουλμάνων βουλευτών. Οι συνεδριάσεις της Βουλής, στην διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων «Ραμαζάνι», διαρκούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, για να μπορούν αυτοί να εκτελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να υπεραμύνεται του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής δεν είναι ικανοποιητικά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Νίκολα Γκρούεφσκι, να αμφισβητεί τα λεγόμενα του κ. Τσερβένκοφσκι και να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας.







Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Καμπότζη: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
 

Ο κ. Χουν Σεν δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία

Έχουν αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Καμπότζη όπου υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των τριών σημαντικότερων κομμάτων υπό την προεδρία του βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Χουν Σεν.

Το κόμμα του κ. Χουν Σεν, το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης, στις εκλογές του Ιουλίου δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος είπε ότι κατ'αρχή υπάρχει συμφωνία. Από την άλλη μεριά εκπρόσωπος του κόμματος Σαμ Ρέϊνσι έκανε σαφές ότι μολονότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ο κ. Χουν Σεν να σχηματίσει κυβέρνηση, εν τούτοις θα ήθελαν να γίνει ψηφοφορία για το ποιός θα ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την Κασπία
 

Mία νεκρή φώκια στις ακτές της Κασπίας

Πέντε χώρες που γειτνιάζουν της Κασπίας Θάλασσας αποδέχθηκαν πλαίσιο συμφωνίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η συμφωνία που επετεύχθη υπό την αιγίδα των ΗΕ υπεγράφη στην Τεχεράνη από τους εκπροσώπους του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν.

Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής ολοκληρώνονται διαπραγματεύσεις 10 ετών για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Κασπίας. Η Κασπία Θάλασσα διαθέτει τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της περιοχής έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμηχανία στην Άγκυρα
 

Η έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Του Άρη Χατζηστεφάνου
από την Κωνσταντινούπολη


Σε μαραθώνιο επαφών με κορυφαία στελέχη της ΕΕ επιδόθηκε η τουρκική πολιτική ηγεσία προκειμένου να αλλάξει έως και την τελευταία στιγμή τη φράση που περιλαμβάνεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν και η οποία συνδέει άμεσα την επίλυση του κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επικοινώνησε αργά χτες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν και του ζήτησε να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη φράση.


Ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκόας
Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ο κ. Γκιουλ επικοινώνησε ακόμη με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα ενώ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ιταλό πρωθυπουργό και -προσωπικό του πλέον φίλο- Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κ. Φερχόιγκεν υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει τη διατύπωση της φράσης. Μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν και χαρακτηρίζεται ως ευσεβής πόθος της Άγκυρας.

Πάντως ακόμη και την τελευταία στιγμή ο κ. Ερντογάν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί η φράση για την Κύπρο.

Η Άγκυρα και κυρίως οι υποστηρικτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι εμφανώς αμήχανοι για τη σύνδεση του Κυπριακού με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Και αυτό όπως εξηγεί και η εφημερίδα Μιλιέτ γιατί η σύνδεση δεν είναι απλώς αποτέλεσμα ελληνικών και ελληνοκυπριακών πιέσεων.

Η ίδια η Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα, δεν θέλει να ακούει την Τουρκία να λέει «δώστε μας ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και μετά θα λύσουμε το Κυπριακό». Μια φράση που παρεπιμπτόντος θυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: Αναμένεται ο ανασχηματισμός κυβέρνησης
 

Ψηφοφόροι έξω από εκλογικό τμήμα στις εκλογές του 2002

Του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα προχωρήσει σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό της.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι θα αντικαταστήσει τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Οικονομικών, Πέταρ Γκόσεφ, την θέση του οποίου θα καταλάβει ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Νίκολα Πόποφσκι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του, μέχρι σήμερα, έπραξε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία και την δραστική μείωση των ξένων επενδύσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση σταθερότητας στην χώρα, η οποία αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του, έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανήγγειλε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης.

Όλες οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, εμφανίζουν μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ένας από τους λόγους που ο κ. Τσερβένκοφσκι προχωρά στον ανασχηματισμό , φαίνεται να είναι ακριβώς, η βελτίωση της αρνητικής εικόνας της.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού:

* «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο κ. Τσερβένκοφσκι και η οποία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην κυβέρνηση.

* Το αλβανικό κόμμα, «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη», (DUI) του Αλί Αχμέτι.

*Το «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.

Με την αναγγελία του ανασχηματισμού της κυβέρνησης , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας , VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του κ. Τσερβένκοφσκι «αποτυχημένη» και ανέφερε ότι θα εντείνει τις πιέσεις για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην χώρα.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 14:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Γεωργία: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για «νοθεία»
 

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα

Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τυφλίδα για να διαμαρτυρηθούν για τα περιστατικά νοθείας που, όπως λένε, σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η διαδήλωση έγινε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρις στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα Νέα Γεωργία του προέδρου Εντουάρντ Σεβαρντνάτσε λαμβάνει το ένα τέταρτο των ψήφων περίπου ενώ το κόμμα Εθνικό Κίνημα, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι, ακολουθεί με μικρη διαφορά ψήφων.

Την Δευτέρα πάντως, οι 400 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι παρατηρητές χαρακτήρισαν τα προβλήματα «εντυπωσιακά» και ανέφεραν ότι πολλά εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα Τυφλίδα και στην πόλη Κουταίσι παρέμειναν κλειστά ενώ σε ορισμένα άλλα κέντρα οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν ελλιπείς.

Σύμφωνα με ανταποκριτές πολλοί ψηφοφόροι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανεργία και την φτώχια που πλήττουν τη Γεωργία στον πρόεδρο Σεβαρντνάτσε ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας του τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η Γεωργία ήταν μια από τις πλουσιότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης με υψηλό βιοτικό επίπεδο.

H Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία ο Πούτιν
 

Ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ιταλία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν θα έχει συνομιλίες στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δύο ηγέτες οι οποίοι έχουν αναπτύξει καλές προσωπικές σχέσεις πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος σε σπουδαιότητα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μετά τη Γερμανία και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Ρώμη η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα ήθελε να αναπτύξει περαιτέρω τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πάπα στο Βατικανό. Ο πάπας Ιωάνης Παύλος επανειλημμένα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Ρωσία αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν πρώτα δεν βελτιωθούν οι σχέσεις του Βατικανού με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 14:53 ('Ωρα Λονδίνου)
EE: Κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ
 

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη λήψη οικονομικών μέτρων σε βάρος των ΗΠΑ, με αφορμή την αμερικανική πολιτική επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Όπως εξήγησε στην Eλληνική Υπηρεσία του BBC η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο και μέλος του συμβουλίου της Ομάδας Μελέτης Ευρωπαϊκού Εμπορίου, Χίλκε Βαν ντερ Μπούσε, η αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών αφορά κυρίως τους δασμούς που έχει θέσει από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Μπους στην εισαγωγή ευρωπαϊκού χάλυβα.

"Το θέμα αφορά το εμπόριο χάλυβα. Πριν από μερικούς μήνες οι ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έλαβαν μονομερώς προστατευτικά μέτρα πάνω σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα. Για την απόφαση αυτή η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το "παραθυράκι" των διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με αυτό, όταν κάποια χώρα βλέπει έναν συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα να πλήττεται από την εισαγωγή του προϊόντος, μπορεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα να λάβει μέτρα όπως η επιβολή δασμών στο εισαγόμενο προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να αποκλείσουν για λίγο τον εξωτερικό ανταγωνισμό, ώστε να ανασυγκροτηθεί η φθίνουσα αμερικανική βιομηχανία χάλυβα", υπογράμμισε η Βελγίδα καθηγήτρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιβάλλει και η ίδια δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κα.Βαν ντερ Μπούσε εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε συμφώνησε με το αμερικανικό επιχείρημα. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το άρθρο 19 ήταν απλή πρόφαση ώστε να καλυφθεί μια ξεκάθαρη πρακτική οικονομικού προστατευτισμού. Έτσι λοιπόν διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος μετά από έρευνες απεφάνθη ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει τους κανόνες, χωρίς να δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα. Με το πόρισμα αυτό η Κομισιόν απέκτησε το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ΗΠΑ. Αυτό που απασχολούσε την Ένωση είναι ότι επειδή η αγορά χάλυβα είναι μάλλον υπερπλήρης, αν οι ΗΠΑ έκλειναν την αγορά τους, όλος ο παραγόμενος χάλυβας θα συσσωρευόταν στις ευρωπαϊκές αποθήκες, έχοντας επιπλέον και την υποχρέωση τήρησης των συμφωνιών εισαγωγής χάλυβα, λόγου χάρη από την Κίνα", είπε η κα. Βαν ντερ Μπούσε.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 11:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Καμπότζη: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
 

Ο κ. Χουν Σεν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία

Έχουν αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Καμπότζη όπου υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των τριών σημαντικότερων κομμάτων υπό την προεδρία του βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Χουν Σεν.

Το κόμμα του κ. Χουν Σεν, το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης, στις εκλογές του Ιουλίου δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος είπε ότι κατ'αρχή υπάρχει συμφωνία. Από την άλλη μεριά εκπρόσωπος του κόμματος Σαμ Ρέϊνσι έκανε σαφές ότι μολονότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ο κ. Χουν Σεν να σχηματίσει κυβέρνηση, εν τούτοις θα ήθελαν να γίνει ψηφοφορία για το ποιός θα ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
EE : Κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ
 

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη λήψη οικονομικών μέτρων σε βάρος των ΗΠΑ, με αφορμή την αμερικανική πολιτική επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Όπως εξήγησε στην Eλληνική Υπηρεσία του BBC η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο και μέλος του συμβουλίου της Ομάδας Μελέτης Ευρωπαϊκού Εμπορίου, Χίλκε Βαν ντερ Μπούσε, η αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών αφορά κυρίως τους δασμούς που έχει θέσει από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Μπους στην εισαγωγή ευρωπαϊκού χάλυβα.

"Το θέμα αφορά το εμπόριο χάλυβα. Πριν από μερικούς μήνες οι ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έλαβαν μονομερώς προστατευτικά μέτρα πάνω σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα. Για την απόφαση αυτή η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το "παραθυράκι" των διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με αυτό, όταν κάποια χώρα βλέπει έναν συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα να πλήττεται από την εισαγωγή του προϊόντος, μπορεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα να λάβει μέτρα όπως η επιβολή δασμών στο εισαγόμενο προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να αποκλείσουν για λίγο τον εξωτερικό ανταγωνισμό, ώστε να ανασυγκροτηθεί η φθίνουσα αμερικανική βιομηχανία χάλυβα", υπογράμμισε η Βελγίδα καθηγήτρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιβάλλει και η ίδια δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κα.Βαν ντερ Μπούσε εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε συμφώνησε με το αμερικανικό επιχείρημα. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το άρθρο 19 ήταν απλή πρόφαση ώστε να καλυφθεί μια ξεκάθαρη πρακτική οικονομικού προστατευτισμού. Έτσι λοιπόν διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος μετά από έρευνες απεφάνθη ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει τους κανόνες, χωρίς να δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα. Με το πόρισμα αυτό η Κομισιόν απέκτησε το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ΗΠΑ. Αυτό που απασχολούσε την Ένωση είναι ότι επειδή η αγορά χάλυβα είναι μάλλον υπερπλήρης, αν οι ΗΠΑ έκλειναν την αγορά τους, όλος ο παραγόμενος χάλυβας θα συσσωρευόταν στις ευρωπαϊκές αποθήκες, έχοντας επιπλέον και την υποχρέωση τήρησης των συμφωνιών εισαγωγής χάλυβα, λόγου χάρη από την Κίνα", είπε η κα. Βαν ντερ Μπούσε.




Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την Κασπία
 

Mία νεκρή φώκια στις ακτές της Κασπίας

Πέντε χώρες που γειτνιάζουν της Κασπίας Θάλασσας αποδέχθηκαν πλαίσιο συμφωνίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η συμφωνία που επετεύχθη υπό την αιγίδα των ΗΕ υπεγράφη στην Τεχεράνη από τους εκπροσώπους του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν.

Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής ολοκληρώνονται διαπραγματεύσεις 10 ετών για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Κασπίας. Η Κασπία Θάλασσα διαθέτει τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της περιοχής έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία ο Πούτιν
 

Ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ιταλία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν θα έχει συνομιλίες στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δύο ηγέτες οι οποίοι έχουν αναπτύξει καλές προσωπικές σχέσεις πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος σε σπουδαιότητα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μετά τη Γερμανία και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Ρώμη η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα ήθελε να αναπτύξει περαιτέρω τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πάπα στο Βατικανό. Ο πάπας Ιωάνης Παύλος επανειλημμένα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Ρωσία αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν πρώτα δεν βελτιωθούν οι σχέσεις του Βατικανού με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα
 

Ο πρόεδρος της χώρας ζητά την επιστροφή στην τάξη

Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα δέχεται δριμεία κριτική για την απόφασή της να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου και να απομακρύνει υπουργούς από τις θέσεις τους, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Η Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα διέταξε, επίσης, μονάδες του στρατού να λάβουν θέσεις σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας Κολόμπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τιρόνε Φερνάρντο δήλωσε στο BBC ότι η πρόεδρος υπερέβαλε ως προς την ασφάλεια της χώρας.

«Φαίνεται ότι η πρόεδρος ενήργησε πολύ βιαστικά τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία κερδίζει έδαφος.»

Η εκεχειρία με τους Τίγρεις Ταμίλ, που επετεύχθη με τη βοήθεια Νορβηγών μεσολαβητών και υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2002, θα κρατήσει, είπε ο προεδρικός σύμβουλος την Τετάρτη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Λακσμάν Καντιργκαμάρ σε δημοσιογράφους.

«Κυβερνητικές παραχωρήσεις»

Η πρόεδρος της χώρας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις «υπερβολικές παραχωρήσεις» προς τους αυτονομιστές αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας.

«Οι ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τα αναποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας με οδήγησαν στην απόφαση να πάρω δραστικά μέτρα», δήλωσε η Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την ενέργεια της προέδρου «απαράδεκτη» και «επικίνδυνη», καθώς, όπως είπε, «θα βυθίσει τη χώρα στην αναρχία και στο χάος».

«Βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν ολοκληρώσω την επίσκεψη μου θα επιστρέψω στο Κολόμπο όπου η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου υποστηρίζει την κυβέρνηση μου», είπε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα.

Εκπρόσωπος της αποσχιστικής ανταρτικής οργάνωσης Τίγρεις Ταμίλ δήλωσε ότι η ενέργεια της προέδρου της χώρας υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα διαρκεί ήδη 20 χρόνια, ενώ τα θύματα του ξεπερνούν τις 65.000.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 06:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κυπριακό καταλύτης για την Τουρκία
 

«Κόλαφος» για τον Ντενκτάς θεωρείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει προειδοποιήσεις στις 10 υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες και στην Τουρκία για καθυστερήσεις στην εναρμόνιση με τους κοινοτικούς θεσμούς.

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου που δίνονται στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουγκέσκου, αν και η διεύρυνση θα προχωρήσει κανονικά, οι υπό ένταξη χώρες ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις

Οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι όλες οι υπό ένταξη χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ωστόσο προσδιορίζονται περίπου 40 τομείς στους οποίους σημειώνονται άσχημες επιδώσεις.

Η Σλοβενία -σύμφωνα με τις εκθέσεις της Κομισιόν - βρίσκεται στην καλύτερη θέση των υπό ένταξη χωρών και η Πολωνία στην "ουρά".

Οι υπό ένταξη χώρες απειλούνται με κυρώσεις όπως η παρακράτηση επιδοτήσεων, πρόστιμα και περιορισμοί στις εξαγωγές τους.

Η Τουρκία και το Κυπριακό

Όσον αφορά την Τουρκία η έκθεση προόδου της Κομισιόν λέει ότι αν και η Άγκυρα έχει επιτύχει σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί να μην πληρεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα προειδοποιεί την Τουρκία ότι η έλλειψη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού "θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της".

Αντιδράσεις

(Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη)

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκία και πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό.

«Το βασικό σημείο είναι το Κυπριακό και εμείς μέχρι σήμερα κοιτάζαμε τα θετικά σημεία της έκθεσης προόδου», έγραφε χαρακτηριστικά αναλυτής της εφημερίδας Μιλιέτ.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν συνδέει άμεσα την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας θεωρείται από πολλούς ως κόλαφος για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

«Εάν η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία θα βρει πολλές δικαιολογίες αλλά η Κύπρος δεν είναι μια από αυτές», έσπευσε να απαντήσει ο κ. Ντενκτάς, όταν πληροφορήθηκε τη σχετική διαρροή της έκθεσης.

Μ τη σειρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων έκανε λόγο για τεχνητούς φραγμούς που δημιουργεί η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, κινήθηκαν και πολλά στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό δεν εντάσσεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Το ερώτημα, τώρα, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στιγματίζει τόσο καθαρά το ρόλο του στρατού και του γραφειοκρατικού μηχανισμού, ενώ επαινεί την κυβέρνηση – αν μη τι άλλο- για καλές προθέσεις.

Ως εκ τούτου – προσθέτουν οι αναλυτές - η κυβέρνηση Ερντογάν ενδέχεται να βγει ακόμα και ενισχυμένη, τουλάχιστον απέναντι τους αντιπάλους της εντός των συνόρων.


Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2003 - 04:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ θα «βελτιώσουν» την ασφάλεια στο Ιράκ
 

Ο Πολ Γούλφοβιτς έπέστρεψε από τη Βαγδάτη όπου το ξενοδοχείο του έγινε στόχος επίθεσης

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, επέρριψε ευθύνες σε έναν μικρό αριθμό υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε ότι τα βίαια αυτά επεισόδια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη που δεν βλέπει «τη μεγαλύτερη εικόνα» της επιτυχίας.

Ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου. Η ελευθερία είναι αυτό που φοβίζει τους τρομοκράτες
Πολ Γούλφοβιτς

Τόνισε ότι τώρα οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη συμμετοχή περισσοτέρων Ιρακινών στην άμυνα της χώρας.

Και ενώ στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις αποτέλεσαν και πάλι στόχο βομβιστικών επιθέσεων, η Ισπανία, μία εκ των συμμάχων των ΗΠΑ, αποφάσισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κίνηση είναι προσωρινή και στόχος είναι η επανεξέταση των συνθηκών ασφαλείας στο Ιράκ.

«Δεν πρόκειται για αποχώρηση. Πρόκειται για ένα κάλεσμα για ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα παραμείνει ανοιχτή αλλά το προσωπικό της θα μειωθεί σημαντικά.

«Λίστα επιτευγμάτων»

«Ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου. Η ελευθερία είναι αυτό που φοβίζει τους τρομοκράτες», είπε ο κ. Γούλφοβιτς.

«Δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση. Είναι αρκετοί όμως για να χάσουμε το 'δάσος'», πρόσθεσε.

Ο κ Γούλφοβιτς – που θεωρείται από πολλούς ως ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ – αναφέρθηκε σε μια λίστα επιτευγμάτων των Αμερικανών στο Ιράκ.

Είπε ότι στα σημαντικά επιτεύγματα συγκαταλέγονται η πρόσληψη εκατό χιλιάδων Ιρακινών στις δυνάμεις ασφαλείας, η θέσπιση ενός νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου.

Επιθέσεων συνέχεια

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Τρίτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι έγινε απόπειρα επίθεσης εναντίον του αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων και ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα, αλλά δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται πλέον επιθέσεις σε καθημερινή βάση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.

Τη Δευτέρα σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίσθηκε στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.