|
|
Ειδήσεις 03-11-04
ΠΓΔΜ: Τετάρτη ο ανασχηματισμός κυβέρνησης
Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν
Γεωργία: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για «νοθεία»
Γερμανία: Απομακρύνεται ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων
Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
Νίκη για τον Μπους
Αλλαγή στην κορυφή της Γιούκος
Η Ισπανία άνοιξε τα συνορά της στο «μολυσμένο» πλοίο
Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
Kρίση στη Σρι Λάνκα
Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
Παμψηφεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία
Νίκη για τον Μπους
Νίκη για τον Μπους
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου) ΠΓΔΜ: Τετάρτη ο ανασχηματισμός κυβέρνησης
|
Ψηφοφόροι έξω από εκλογικό τμήμα στις εκλογές του 2002 |
Του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου
Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα προχωρήσει αύριο σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό της.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι θα αντικαταστήσει τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Οικονομικών, Πέταρ Γκόσεφ, την θέση του οποίου θα καταλάβει ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Νίκολα Πόποφσκι.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του, μέχρι σήμερα, έπραξε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία και την δραστική μείωση των ξένων επενδύσεων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση σταθερότητας στην χώρα, η οποία αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του, έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανήγγειλε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης.
Όλες οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, εμφανίζουν μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ένας από τους λόγους που ο κ. Τσερβένκοφσκι προχωρά στον ανασχηματισμό , φαίνεται να είναι ακριβώς, η βελτίωση της αρνητικής εικόνας της.
Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού:
* «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο κ. Τσερβένκοφσκι και η οποία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην κυβέρνηση.
* Το αλβανικό κόμμα, «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη», (DUI) του Αλί Αχμέτι.
*Το «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.
Με την αναγγελία του ανασχηματισμού της κυβέρνησης , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας , VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του κ. Τσερβένκοφσκι «αποτυχημένη» και ανέφερε ότι θα εντείνει τις πιέσεις για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην χώρα.
|
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου) Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
|
Αλλάζει η «οπτική» των δυνάμεων κατοχής μετά την κατάρριψη του Σινούκ |
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν στις 7 και 45 το απόγευμα, τοπική ώρα, το κέντρο της Βαγδάτης.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι έγινε απόπειρα επίθεσης εναντίον του αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων και ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα, αλλά δεν διευκρήνισε αν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.
Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται πλέον επιθέσεις σε καθημερινή βάση.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.
Τη Δευτέρα σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίσθηκε στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.
Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ όπως μεταδίδεται, στην Καρμπάλα σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί από έκρηξη βόμβας.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι δύο Ιρακινοί δικαστές δολοφονήθηκαν από ένοπλους στις πόλεις Νατζάφ και Μοσούλη.
«Αλλαγή οπτικής»
Δεκαέξι από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και στη συνέχεια στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντσχουτ.
Η κατάρριψη του ελικοπτέρου την Κυριακή αλλάζει την οπτική γωνία των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, εκτιμούν οι ανταποκριτές στο Ιράκ.
Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων με ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα ήταν ασφαλείς. Η κατάρριψη του Σικούκ ανατρέπει τις εκτιμήσεις αυτές, σημειώνουν.
Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.
«Οι προϋποθέσεις της στιγμής δεν είναι οι κατάλληλες», δήλωσε ο κ. Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον Ιαρακινό λαό.
Άνακαλούνται Ισπανοί διπλωμάτες
Η Ισπανία, ένας από τους κυριότερους συμμάχους των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τα περισσότερα μέλη της διπλωματικής της αποστολής στη Βαγδάτη.
Η υπουργός Εξωτερικών, Άννα Παλάθιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ασφαλείας, καθώς η κατάσταση αυτή την περίοδο στο Ιράκ είναι πολύ περίπλοκη.
Αργότερα ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υπογράμμισε ότι η κατάσταση εξετάζεται από κοινού με τους διπλωμάτες, αλλά δεν γίνεται λόγος για «απομάκρυνση» ή «αποχώρηση». «Θέλουμε μια ανταλλαγή απόψεων», είπε ο κ. Αθνάρ.
Η ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά εκεί θα μείνουν μόνο τέσσερα ή πέντε άτομα από τα 30 που βρίσκονταν εκεί μέχρι σήμερα. Στο Ιράκ είναι σταθμευμένοι 1300 Ισπανοί στρατιώτες.
Δύο ακόμη σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων, η Ολλανδία και η Βουλγαρία, πρόκειται επίσης να μειώσουν τη διπλωματική τους αποστολή στο Ιράκ. |
Tρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου) Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν
|
O πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρσάι |
Θέματα οικονομικής βοήθειας, ασφάλειας, συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες Ιράν και Πακιστάν, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, συζητά από την Τρίτη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα παραμείνει επί τέσσερις μέρες στο Αφγανιστάν.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρία Οκάμπε,στον κύκλο των συνομιλητών της αντιπροσωπείας, περιλαμβάνονται υπουργοί της αφγανικής κυβέρνησης, οι πρεσβευτές του Ιράν και του πακιστάν στην Καμπούλ, εκπρόσωποι των Αμερικανικών δυνάμεων και των οργανώσεων του ΟΗΕ στη χώρα.
Η 15αμελής επιτροπή θα επισκεφθεί και το Μαζάρ ι Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τους δύο αντιμαχόμενους πολέμαρχους, τον στρατηγό Ατα Μοχάμαντ και τον στρατηγό και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστάμ.
Τα Ηνωμένα Έθνη φιλοδοξούν να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα αφοπλισμού, των δυνάμεων που έχουν οι δύο πολέμαρχοι υπό τις διαταγές τους.
Εκλογή Μεγάλης Συνέλευσης
Εκπρόσωπος της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα για το Αφγανιστάν δήλωσε ότι από την πρώτη μέχρι τις εννέα Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της Μεγάλης Συνέλευσης (Λόγια Τζίργκα) η οποία θα αναλάβει μέσα στον ίδιο μήνα τις εργασίες της.
Για τη συνέλευση θα εκλεγούν αντιπρόσωποι σε κάθε επαρχία του Αφγανιστάν, ενώ προβλέπονται θέσεις για εκπροσώπους γυναικών, μειονοτήτων και των εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στο Ιράν και το Πακιστάν.
Αν γίνει δεκτό το σχέδιο Συντάγματος από τη Λόγια Τζίργκα, θα ακολουθήσουν οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές, πιθανώς μέσα στον Ιούνιο του ερχόμενου χρόνου. |
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου) Γεωργία: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για «νοθεία»
|
Οι παρατηρητές διαπίστωσαν παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα |
Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τυφλίδα για να διαμαρτυρηθούν για τα περιστατικά νοθείας που, όπως λένε, σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Η διαδήλωση έγινε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρις στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να πηγαίνουν καλά.
Από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα Νέα Γεωργία του προέδρου Εντουάρντ Σεβαρντνάτσε λαμβάνει το ένα τέταρτο των ψήφων περίπου ενώ το κόμμα Εθνικό Κίνημα, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι, ακολουθεί με μικρη διαφορά ψήφων.
Την Δευτέρα πάντως, οι 400 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Οι παρατηρητές χαρακτήρισαν τα προβλήματα «εντυπωσιακά» και ανέφεραν ότι πολλά εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα Τυφλίδα και στην πόλη Κουταίσι παρέμειναν κλειστά ενώ σε ορισμένα άλλα κέντρα οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν ελλιπείς.
Σύμφωνα με ανταποκριτές πολλοί ψηφοφόροι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανεργία και την φτώχια που πλήττουν τη Γεωργία στον πρόεδρο Σεβαρντνάτσε ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας του τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.
Η Γεωργία ήταν μια από τις πλουσιότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης με υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
|
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου) Γερμανία: Απομακρύνεται ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων
|
«Συλλογική ευθύνη» επέρριψε στους Εβραίους ο Γερμανός βουλευτής |
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας απομάκρυνε από την αρχηγία των ειδικών δυνάμεων τον υποστράτηγο Ράινχαρντ Γκύνζελ που εγκωμίασε τις αντισημιτικές δηλώσεις Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μάρτιν Χόμαν της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Ο κ.Χόμαν προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης συγκρίνοντας τις ενέργειες Εβραίων που πήραν μέρος στη ρωσική επανάσταση του 1917 με τις δραστηριότητες των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην ομιλία του –στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα της γερμανικής ενότητας- στην ιδιαίτερη πατρίδα του Νόιχοφ της Φούλντα, ο Χόμαν είχε πει ακόμη ότι οι «Εβραίοι συμμετείχαν και στα ανώτερα κλιμάκια και στα αποσπάσματα εκτελέσεων. Για το λόγο αυτό, νομιμοποιείται κανείς σχετικά να πει, όπως λέγεται για τους Γερμανούς, ότι έχουν συλλογική ευθύνη».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το σαββατοκύριακο, ο κ.Χόμαν διάβασε επιστολή που του είχε στείλει ο στρατηγός Γκύνζελ στην οποία έλεγε ο λόγος σας «ήταν εξαιρετικός, γενναίος και ξεκάθαρος».
Σε άλλο σημείο ο στρατηγός έγραφε «αν και αυτοί που υποστηρίζουν τις απόψεις αυτές χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί από την κοινή γνώμη, μπορείτε να είστε βέβαιος ότι οι απόψεις σας εκφράζουν την πλειοψηφία στη χώρα μας».
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ, τόνισε ότι οι απόψεις του στρατηγού Γκύνζελ δεν είναι διαδεδομένες.
Οι ειδικές δυνάμεις στρατού (KSK), των οποίων επικεφαλής ήταν ο στρατηγός Γκύνζελ, είναι οι επίλεκτες μονάδες της Γερμανίας που πρόσφατα αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν ανακρίσεις σχετικά με την ομιλία του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή.
|
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου) Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
|
Αλλάζει η «οπτική» των δυνάμεων κατοχής μετά την κατάρριψη του Σινούκ |
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν στις 7 και 45 το απόγευμα, τοπική ώρα, το κέντρο της Βαγδάτης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη κοντά στο συγκρότημα που στεγάζει το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι βλέπουν καπνό πάνω από το συγκρότημα ενώ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είπαν ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα στο συγκρότημα.
Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις σε καθημερινή βάση.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.
Τη Δευτέρα σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίσθηκε στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.
Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ όπως μεταδίδεται, στην Καρμπάλα σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί από έκρηξη βόμβας.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι δύο Ιρακινοί δικαστές δολοφονήθηκαν από ένοπλους στις πόλεις Νατζάφ και Μοσούλη.
«Αλλαγή οπτικής»
Δεκαέξι από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και στη συνέχεια στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντσχουτ.
Η κατάρριψη του ελικοπτέρου την Κυριακή αλλάζει την οπτική γωνία των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, εκτιμούν οι ανταποκριτές στο Ιράκ.
Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων με ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα ήταν ασφαλείς. Η κατάρριψη του Σικούκ ανατρέπει τις εκτιμήσεις αυτές, σημειώνουν.
Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.
«Οι προϋποθέσεις της στιγμής δεν είναι οι κατάλληλες», δήλωσε ο κ. Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον Ιαρακινό λαό.
Άνακαλούνται Ισπανοί διπλωμάτες
Η Ισπανία, ένας από τους κυριότερους συμμάχους των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τα περισσότερα μέλη της διπλωματικής της αποστολής στη Βαγδάτη.
Η υπουργός Εξωτερικών, Άννα Παλάθιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ασφαλείας, καθώς η κατάσταση αυτή την περίοδο στο Ιράκ είναι πολύ περίπλοκη.
Αργότερα ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υπογράμμισε ότι η κατάσταση εξετάζεται από κοινού με τους διπλωμάτες, αλλά δεν γίνεται λόγος για «απομάκρυνση» ή «αποχώρηση». «Θέλουμε μια ανταλλαγή απόψεων», είπε ο κ. Αθνάρ.
Η ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά εκεί θα μείνουν μόνο τέσσερα ή πέντε άτομα από τα 30 που βρίσκονταν εκεί μέχρι σήμερα. Στο Ιράκ είναι σταθμευμένοι 1300 Ισπανοί στρατιώτες.
Δύο ακόμη σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων, η Ολλανδία και η Βουλγαρία, πρόκειται επίσης να μειώσουν τη διπλωματική τους αποστολή στο Ιράκ. |
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου) Νίκη για τον Μπους
|
Οι απώλειες δεν πτοούν τον Αμερικανό πρόεδρο |
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι ο θάνατος των 15 Αμερικανών στρατιωτών από την κατάρριψη του ελικοπτέρου στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ο Τζορτζ Μπους έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στον Λευκό Οίκο έφταναν πληροφορίες για νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη για τους θανάτους τριών ακόμα ανθρώπων κοντά στην πόλη Καρμπάλα.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση στο Τικρίτ στα βόρεια της χώρας.
«Ο εχθρός στο Ιράκ πιστεύει ότι η Αμερική θα το βάλει στα πόδια. Γι΄ αυτό είναι διατεθειμένοι να σκοτώνουν αθώους πολίτες, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το απόγευμα της Δευτέρας η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας του προέδρου Μπους για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πέτυχε τον στόχο του
Το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια - αλλά το μεγαλύτερο μέρος από αυτό -σχεδόν τα 3/4 - θα δαπανηθεί για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.
Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και ένα σχετικά μικρό ποσό για το Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για μία σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Μπους.
Πολλοί Γερουσιαστές χαιρέτησαν την έγκριση του οικονομικού πακέτου για το Ιράκ.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Ιράκ έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους και βασίζονται σ' εμάς για να τους παρέχουμε όσα χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους», είπε ο ρεπουμπλικάνος Τεντ Στίβενς.
Άλλοι όμως διαφωνούν, όπως η Χίλαρι Κλίντον.
«Η κυβέρνηση μας δεν είχε προετοιμασθεί κατάλληλα. Πραγματοποίησε την εκστρατεία χωρίς να έχει επίγνωση της κατάστασης στο Ιράκ. Αγνόησε τις συμβουλές των ειδικών και εξακολουθεί να το κάνει», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.
|
Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου) Αλλαγή στην κορυφή της Γιούκος
|
Ο νέος διευθυντής της Γιούκος, Αμερικανός πολίτης Συμεών Κούκες |
Ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός πολίτης Συμεών Κούκες αναλαμβάνει τη διεύθυνση της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας, Γιούκος, η οποία περιήλθε σε σοβαρά προβλήματα μετά τη σύλληψη με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, απάτης και πλαστογραφίας, και την παραίτηση χθές του μέχρι τώρα διευθυντή της, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.
Ο 56χρονος Κούκες , που είχε φύγει το 1977 από τη Σοβιετική Ένωση το 1970 και είχε εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται καλός γνώστης του τομέα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, στους οποίους δραστηριοποιείται κυρίως η Γιούκος.
Πούτιν: «Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις»
Και ενώ διατηρούνται οι εικασίες ότι η δίωξη κατά του πρώην διευθυντή της εταιρείας έχουν πολιτικό υπόβαθρο, ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με δηλώσεις του στην Ιταλία όπου βρέθηκε υπογράμμισε ότι η κράτηση του κ. Χανταρκόφσκι είναι υπόθεση της δικαιοσύνης και ότι δεν αποτελεί εκδήλωση «κρατικής αυταρχικότητας».
Συγχρόνως διαβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων. «Όλοι όμως πρέπει να μάθουν να σέβονται και να λειτουργούν βάσει της έννομης τάξης στη χώρα», είπε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας στη συνέχεια ότι θα συνεχισθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς. |
Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου) Η Ισπανία άνοιξε τα συνορά της στο «μολυσμένο» πλοίο
|
500 από τους 1.800 επιβάτες του «Ορόρα» προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόρο» που προκαλεί διάρροια και εμετούς |
Οι ισπανικές αρχές άνοιξαν τα σύνορα τους με το Γιβραλτάρ λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου «Ορόρα».
Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί ένταση σχέσεις Ισπανίας-Γιβραλτάρ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο των επιβατών ενός «μολυσμένου» κρουαζιερόπλοιου στο έδαφός της.
Ο λόγος για το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Ορόρα» (Αurora), εκατοντάδες επιβάτες του οποίου προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόργουολκ» (Norwalk) ή, άλλως πως, «Νόρο» (Noro) που προκαλεί για δύο ημέρες διάρροια και εμετούς.
Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν υπερβολική | Πίτερ Καρουάνα, διοικητής Γιβραλτάρ | Το «Ορόρα» -που απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον στις 20 Οκτωβρίου- πέρασε την Παρασκευή και από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν επετράπη όμως στους επιβάτες να κατεβούν στη στεριά για λόγους υγείας.
Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας στη βρετανική αποικία του Γιβραλτάρ.
Αν και ο ιός έχει υποχωρήσει, η ισπανική κυβέρνηση δεν θέλησε να το διακινδυνεύσει και έκλεισε τα σύνορά της, πράγμα που εξόργισε την κυβέρνηση και τους πολίτες του Γιβραλτάρ.
Ο διοικητής του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση της Ισπανίας» και την απέδωσε μάλιστα περισσότερο σε «πολιτικούς λόγους παρά σε βάσιμες ανησυχίες για την δημόσια υγεία».
Οι διακοπές μας καταστράφηκαν... είναι σα να βρισκόμαστε πάνω σε ένα πλωτό νοσοκομείο | Άντριου Γουίλιαμς, επιβάτης «Ορόρα» | Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ορόρα», η P&O, δήλωσε ότι υπάρχουν 11 άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο ιός «Νόρο» προσέβαλε 500 επιβάτες και 17 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.
Το «Ορόρα» μεταφέρει 1.800 επιβάτες και το πλήρωμά του ανέρχεται σε 840 άτομα.
Η P&O δεν προτίθεται να αποζημιώσει συνολικά όλους τους επιβάτες του πλοίου για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και δήλωσε ότι θα εξετάσει κάθε περίπτωση μεμονωμένα.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως, αρκετοί επιβάτες προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δικαιούνται αποζημίωσης. |
Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:43 ('Ωρα Λονδίνου) Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
|
Αλλάζει η «οπτική» των δυνάμεων κατοχής μετά την κατάρριψη του Σινούκ |
Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των δυνάμεων του συνασπισμού σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.
Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίσθηκε τη Δευτέρα στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.
Από βολές όλμων εναντίον αμερικανικών στόχων στη Βαγδάτη δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες. Μία από τις οβίδες εξερράγη εντός στρατοπέδου των αμερικανικών δυνάμεων.
Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ όπως μεταδίδεται, στην Καρμπάλα σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί από έκρηξη βόμβας.
«Αλλαγή οπτικής»
Δεκαέξι από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και στη συνέχεια στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντσχουτ.
Η κατάρριψη του ελικοπτέρου την Κυριακή αλλάζει την οπτική γωνία των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, εκτιμούν οι ανταποκριτές στο Ιράκ.
Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων με ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα ήταν ασφαλείς. Η κατάρριψη του Σικούκ ανατρέπει τις εκτιμήσεις αυτές, σημειώνουν.
Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.
«Οι προϋποθέσεις της στιγμής δεν είναι οι κατάλληλες», δήλωσε ο κ. Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον Ιαρακινό λαό.
Άνακαλούνται Ισπανοί διπλωμάτες
Η Ισπανία, ένας από τους κυριότερους συμμάχους των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τα περισσότερα μέλη της διπλωματικής της αποστολής στη Βαγδάτη.
Η υπουργός Εξωτερικών, Άννα Παλάθιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ασφαλείας, καθώς η κατάσταση αυτή την περίοδο στο Ιράκ είναι πολύ περίπλοκη.
Αργότερα ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υπογράμμισε ότι η κατάσταση εξετάζεται από κοινού με τους διπλωμάτες, αλλά δεν γίνεται λόγος για «απομάκρυνση» ή «αποχώρηση». «Θέλουμε μια ανταλλαγή απόψεων», είπε ο κ. Αθνάρ.
Η ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά εκεί θα μείνουν μόνο τέσσερα ή πέντε άτομα από τα 30 που βρίσκονταν εκεί μέχρι σήμερα. Στο Ιράκ είναι σταθμευμένοι 1300 Ισπανοί στρατιώτες.
Δύο ακόμη σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων, η Ολλανδία και η Βουλγαρία, πρόκειται επίσης να μειώσουν τη διπλωματική τους αποστολή στο Ιράκ. |
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 13:06 ('Ωρα Λονδίνου) Kρίση στη Σρι Λάνκα
|
Επικίνδυνα τεταμένες οι σχέσεις προέδρου (δ) και πρωθυπουργού στη Σρι Λάνκα |
Την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα αποφάσισε η πρόεδρος της χώρας, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα, αφού προηγουμένως απήλλαξε των καθηκόντων τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης συνασπισμού (Άμυνας, Εσωτερικών, Τύπου) υπό τον πρωθυπουργό, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.
Παράλληλα μονάδες του στρατού έλαβαν θέσεις σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας Κολόμπο.
Η τελευταία εξέλιξη είναι το αποκορύφωμα της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού, κυρίως σε ότι αφορά τις διαδικασίες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Η κ. Κουμαρατούνγκα επιρρίπτει στην κυβέρνηση πολλές παραχωρήσεις προς τους αυτονομιστές αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας στις αρχές του περασμένου έτους.
Ο κ.Βικρεμεσίνγκε, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την ενέργεια της προέδρου «απαράδεκτη» και «επικίνδυνη», καθώς, όπως είπε, «στοχεύει να βυθίσει τη χώρα στην αναρχία και στο χάος».
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα διαρκεί ήδη 20 χρόνια, ενώ τα θύματα ξεπερνούν τις 65.000. |
Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:43 ('Ωρα Λονδίνου) Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
|
Αλλάζει η «οπτική» των δυνάμεων κατοχής μετά την κατάρριψη του Σινούκ |
Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ότι ένας στρατιώτης των δυνάμεων του συνασπισμού σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.
Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίσθηκε τη Δευτέρα στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη.
Από βολές όλμων εναντίον αμερικανικών στόχων στη Βαγδάτη δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες. Μία από τις οβίδες εξερράγη εντός στρατοπέδου των αμερικανικών δυνάμεων.
Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.
«Αλλαγή οπτικής»
Δεκαέξι από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και στη συνέχεια στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντσχουτ.
Η κατάρριψη του ελικοπτέρου την Κυριακή αλλάζει την οπτική γωνία των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, εκτιμούν οι ανταποκριτές στο Ιράκ.
Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων με ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα ήταν ασφαλείς. Η κατάρριψη του Σικούκ ανατρέπει τις εκτιμήσεις αυτές, σημειώνουν.
Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.
«Οι προϋποθέσεις της στιγμής δεν είναι οι κατάλληλες», δήλωσε ο κ. Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον Ιαρακινό λαό. |
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 07:42 ('Ωρα Λονδίνου) Παμψηφεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία
|
|
Του ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα
Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που προώθησε η Ελλάδα.
Με 190 ψήφους υπέρ η Γενική Συνέλευση απευθύνει έκκληση για την κατάπαυση του πυρός σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου του 2004.
Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών που ένα ψήφισμα απολαμβάνει τέτοια αποδοχή και εγκρίνεται από το σύνολο των μελών-εθνών του Οργανισμού.
Το ψήφισμα που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην έδρα του ΟΗΕ αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου να αναφερθεί στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, «μακροβιότερη συνθήκη ειρήνης στην ιστορία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τη διπλωματία, προσφέροντας μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων μέσω του διαλόγου και της παιδείας.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία της έγκρισης του ψηφίσματος από την απόλυτη πλειοψηφία του ΟΗΕ.
«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, για τον ΟΗΕ, για την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαιρέτησε την πρωτοφανή ενότητα που επέδειξε η παγκόσμια κοινότητα
«Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι στις εμπόλεμες περιοχές, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως το Κονγκό και στην Λιβερία να λάβουν το μήνυμα. Το μήνυμα αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που πολεμάνε . Απευθύνεται και στους λαούς του κόσμου που πρέπει να αναδιπλωθούν και να απαιτήσουν ειρήνη», είπε ο κύριος Ανάν.
|
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 04:54 ('Ωρα Λονδίνου) Νίκη για τον Μπους
|
Οι απώλειες δεν πτοούν τον Αμερικανό πρόεδρο |
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι ο θάνατος των 15 Αμερικανών στρατιωτών από την κατάρριψη του ελικοπτέρου στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ο Τζορτζ Μπους έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στον Λευκό Οίκο έφταναν πληροφορίες για νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη για τους θανάτους τριών ακόμα ανθρώπων κοντά στην πόλη Καρμπάλα.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση στο Τικρίτ στα βόρεια της χώρας.
«Ο εχθρός στο Ιράκ πιστεύει ότι η Αμερική θα το βάλει στα πόδια. Γι΄ αυτό είναι διατεθειμένοι να σκοτώνουν αθώους πολίτες, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το απόγευμα της Δευτέρας η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας του προέδρου Μπους για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πέτυχε τον στόχο του
Το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια - αλλά το μεγαλύτερο μέρος από αυτό -σχεδόν τα 3/4 - θα δαπανηθεί για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.
Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια | Τζορτζ Μπους | Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και ένα σχετικά μικρό ποσό για το Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για μία σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Μπους.
Πολλοί Γερουσιαστές χαιρέτησαν την έγκριση του οικονομικού πακέτου για το Ιράκ.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Ιράκ έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους και βασίζονται σ' εμάς για να τους παρέχουμε όσα χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους», είπε ο ρεπουμπλικάνος Τεντ Στίβενς.
Άλλοι όμως διαφωνούν, όπως η Χίλαρι Κλίντον.
«Η κυβέρνηση μας δεν είχε προετοιμασθεί κατάλληλα. Πραγματοποίησε την εκστρατεία χωρίς να έχει επίγνωση της κατάστασης στο Ιράκ. Αγνόησε τις συμβουλές των ειδικών και εξακολουθεί να το κάνει», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.
|
Τρίτη 04 Νοεμβρίου 2003 - 04:54 ('Ωρα Λονδίνου) Νίκη για τον Μπους
|
Οι απώλειες δεν πτοούν τον Αμερικανό πρόεδρο |
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι ο θάνατος των 15 Αμερικανών στρατιωτών από την κατάρριψη του ελικοπτέρου στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ο Τζορτζ Μπους έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στον Λευκό Οίκο έφταναν πληροφορίες για νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη για τους θανάτους τριών ακόμα ανθρώπων κοντά στην πόλη Καρμπάλα.
«Ο εχθρός στο Ιράκ πιστεύει ότι η Αμερική θα το βάλει στα πόδια. Γι΄ αυτό είναι διατεθειμένοι να σκοτώνουν αθώους πολίτες, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το απόγευμα της Δευτέρας η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας του προέδρου Μπους για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πέτυχε τον στόχο του
Το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια - αλλά το μεγαλύτερο μέρος από αυτό -σχεδόν τα 3/4 - θα δαπανηθεί για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.
Η Αμερική δεν θα το βάλει ποτέ στα πόδια | Τζορτζ Μπους | Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και ένα σχετικά μικρό ποσό για το Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για μία σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Μπους.
Πολλοί Γερουσιαστές χαιρέτησαν την έγκριση του οικονομικού πακέτου για το Ιράκ.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Ιράκ έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους και βασίζονται σ' εμάς για να τους παρέχουμε όσα χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους», είπε ο ρεπουμπλικάνος Τεντ Στίβενς.
|
|