|
|
Ειδήσεις 03-11-01
Βέλη κατά Σρέντερ από τα αριστερά
Περίεργο ατύχημα κοντά στον πρόεδρο Μπους
Η εβδομάδα σε εικόνες: 25 - 31 Οκτωβρίου 2003
Πόλεμος δηλώσεων στην υπόθεση «Γιούκος»
Διάσκεψη για το Ιράκ χωρίς... Ιρακινούς
Αμνηστία όπλων στην ΠΓΔΜ
Ιράκ: Περιμένοντας μπαράζ επιθέσεων
«Πάγωμα» - «ξεπάγωμα» στη Ρωσία
Επίθεση στη Μοσούλη
Σρι Λάνκα: Προτάσεις των ανταρτών για ειρήνη
«Πάγωμα» - «ξεπάγωμα» στη Ρωσία
Ταραχές στη Βαγδάτη
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 22:23 ('Ωρα Λονδίνου) Βέλη κατά Σρέντερ από τα αριστερά
|
Στο στόχαστρο των δαιδηλωτών βρέθηκε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ |
Περίπου 100.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας το Σαββάτο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια περικοπής των συντάξεων και αναμόρφωσης της οικονομίας.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν συνδικαλιστές, συνταξιούχοι, μέλη του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (νέο-κομμουνιστές) και πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.
Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με συνθήματα όπως «Σρέντερ ο κλέφτης των συντάξεων» ή «Κόκκινο-Πράσινο (τα χρώματα του κυβερνητικού συνασπισμού) αρκεί παραιτηθείτε!».
Στιγμιότυπο από την αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βερολίνο | Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προσπαθεί να προωθήσει μέτρα όπως η περικοπή των δαπανών Υγείας, των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν - μέσω φορολογικών απαλλαγών – για την αναζωογόνηση της χειμαζόμενης γερμανικής οικονομίας.
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από το Βερολίνο ότι για πολλούς από τους διαδηλωτές οι κινήσεις της κυβέρνησης Σρέντερ αποτελούν προδοσία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει φθάσει στο ναδίρ της τελευταίας 25ετίας. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 19:42 ('Ωρα Λονδίνου) Περίεργο ατύχημα κοντά στον πρόεδρο Μπους
|
Οι δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή |
Ένα αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω σε κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους παρακολουθώντας πολιτική συγκέντρωση, στην αμερικανική πολιτεία Μισισίπι.
Το συμβάν καθυστέρησε για λίγο την αναχώρηση του προέδρου από το κλειστό γήπεδο της πόλης Σαουθχέιβεν, αλλά η ζωή του προέδρου Μπους δεν κινδύνευσε, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τρεντ Ντάφι.
Κάποιοι από το προσωπικό ασφαλείας καταδίωξαν το αυτοκίνητο ενώ κατευθυνόταν προς το κτίριο, ενώ οι προεδρικοί σωματοφύλακες έτρεξαν με τα όπλα προτεταμένα προς την είσοδο του γηπέδου στο οποίο ο κ. Μπους είχε δώσει μία ομιλία.
Σύμφωνα με τον προεδρικό εκπρόσωπο στο περιστατικό δεν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και συνελήφθη αμέσως ένα ύποπτο άτομο που παραδόθηκε σε μέλη της τοπικής αστυνομίας.
Επίσης οι αρχές ασφαλείας απομάκρυναν μία γυναίκα και τρία παιδιά από το σημείο της πρόσκρουσης.
Μετά το συμβάν ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε τους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να κατευθυνθεί στο επόμενο σταθμό της περιοδείας του, στην πολιτεία Κεντάκι. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 19:35 ('Ωρα Λονδίνου) Πόλεμος δηλώσεων στην υπόθεση «Γιούκος»
|
Προφυλακισμένος παραμένει ο πρόεδρος της Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι |
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές αρχές ενήργησαν στην υπόθεση Γιούκος, ερευνώντας τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσχεση μετοχών της Γιούκος και η προφυλάκιση του προέδρου της, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, δημιούργησαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ρωσία σέβεται την ελεύθερη αγορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Τόμας Στεγκ, είπε ότι η τήρηση των νομικών κανόνων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ένταξη της Ρωσίας στη διεθνή οικονομία.
Αν και δεν έλειψαν οι επικρίσεις μέσα στην ίδια τη Ρωσία για τις ενέργειες των διωκτικών αρχών, εντούτοις οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν εξακολουθεί να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.
Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του ρωσικού κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Ζούκοφ, δήλωσε στο BBC ότι αν και είναι ενοχλημένος από την υπόθεση Γιούκος, οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών είναι απίθανο να επεκταθούν σε άλλες επιχειρήσεις της χώρας.
Απάντηση Κρεμλίνου
Η Ρωσία ανταπέδωσε τα πυρά της κριτικής για το χειρισμό της υπόθεσης εναντίον του πετρελαϊκού γίγαντα YUKOS, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αναιδείς».
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, δήλωσε ότι η κριτική των ΗΠΑ αποτελεί συνέχιση της διαβόητης πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών».
«Είναι το λιγότερο αδιάκριτη και αναιδής προς τη Ρωσία» η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 15:42 ('Ωρα Λονδίνου) Διάσκεψη για το Ιράκ χωρίς... Ιρακινούς
|
Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Συρίας (δεξιά) και Ιράκ (αρ.) |
Ο υπουργός Εξωτερικών του διορισμένου από τις ΗΠΑ ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Χοσιάρ Ζιμπάρι, είπε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Δαμασκό για να λάβει μέρος στη συνάντηση εκπροσώπων των χώρων της περιοχής με αντικείμενο τις επιπτώσεις της ιρακινής διένεξης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζιμπαρί δεν συνάδει με την εθνική αξιοπρέπεια του Ιράκ το γεγονός ότι προσεκλήθη την τελευταία στιγμή.
Επίσης ο κ. Ζιμπαρί προειδοποίησε ότι το Ιράκ δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου.
Διπλωματικοί ελιγμοί
Αρχικά η κυβέρνηση της Συρίας σχεδίαζε να προσκαλέσει τον Ιρακινό εκπρόσωπο ώστε να παρεβρεθεί στο τέλος της διάσκεψης, οπότε και θα τού ανακοινώνονταν τα πορίσματα των συνομιλιών.
Τελικά ύστερα από πιέσεις της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ συμφωνήθηκε να παρεβρεθεί ο κ. Ζιμπαρί από την έναρξη της διάσκεψης, αμέσως μετά τις ανεπίσημες επαφές των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών κρατών.
Δεν είναι γνωστό εάν οι χώρες αυτές - όλες σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή - θα στείλουν τελικά εκπρόσωπό τους στη Δαμασκό.
Στη συνάντηση εκτός από τη Συρία και τις χώρες που προαναφέρθηκαν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Ιράν. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου) Αμνηστία όπλων στην ΠΓΔΜ
|
Στιγμιότυπο από παλαιότερη προσπάθεια συλλογής παράνομου οπλισμού στην ΠΓΔΜ |
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άρχισε το Σαββάτο να εφαρμόζεται αμνηστία, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων όπλων.
Τις επόμενες έξη εβδομάδες όσοι κατέχουν οπλισμό χωρίς την άδεια των αρχών θα μπορούν να τον παραδώσουν ανώνυμα.
Περισσότερα από 100 κέντρα έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.
Την αμνηστία που διενεργείται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν τόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχουν έως και μισό εκατομμύριο παράνομα όπλα. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 17:07 ('Ωρα Λονδίνου) Ιράκ: Περιμένοντας μπαράζ επιθέσεων
|
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται κατά μέσο όρο 25 επιθέσεις κάθε μέρα |
Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή το Σάββατο το πρωί στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τη στιγμή που περνούσε από δίπλα αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων κατοχής.
Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC στη Βαγδάτη, Τζιλ Μακ Γκίβερινγκ, περίπου 25 επιθέσεις δέχονται καθημερινά τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ.
Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγο Ρικάρντο Σάντσεζ, οι συνεχιζόμενες φονικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «ασήμαντες από στρατηγική και επιχειρησιακή άποψη».
Συνεχείς οι έλεγχοι Ιρακινών πολιτών από τα στρατεύματα κατοχής | Στο μεταξύ η Γερμανία απέστειλε ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στο Ιράκ με σκοπό να προστατεύσουν τους Γερμανούς υπαλλήλους - μέλη οργανώσεων αρωγής που εργάζονται για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου παροχής νερού.
Η ατμόσφαιρα στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς έχουν κυκλοφορήσει προκηρύξεις που προειδοποιούν για επικείμενο «Σαββατοκύριακο αντίστασης».
Ως εκ τούτου στη Βαγδάτη πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Δηλώσεις Αμερικανού τοποτηρητή
Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητή της χώρας, Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που προβάλλουν αντίσταση στα αμερικανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διοργανώσουν με επιτυχία γενική απεργία, όπως προειδοποιούσαν στις προκηρύξεις τους.
Υποσχέσεις για επιτάχυνση της μεταβίβασης εξουσίας σε ιρακινά χέρια από Μπρέμερ | Σύμφωνα με τον κ. Μπρέμερ οι δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στην εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ.
Και επανέλαβε ότι η σύλληψη του Ιρακινού πρώην ηγέτη αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των αμερικανικών δυνάμεων. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου) «Πάγωμα» - «ξεπάγωμα» στη Ρωσία
|
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν |
Εντείνονται διεθνώς οι ανησυχίες για τον τρόπο που οι ρωσικές αρχές χειρίστηκαν τις έρευνες των κατηγοριών για φοροδιαφυγή από την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το πάγωμα των μετοχών της Γιούκος δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα για το πόσο σέβεται η Ρωσία την ελεύθερη αγορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν την Παρασκευή να άρουν το «πάγωμα» των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, Γιούκος, την οποία είχαν επιβάλλει την προηγούμενη μέρα.
Το «πάγωμα» αφορούσε το 44% των μετοχών της Γιούκος, οι οποίες ανήκουν στον επικεφαλής του ομίλου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, που έχει προφυλακισθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο ένα τμήμα των μετοχών.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, είχε εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της χώρας, η απόφαση για «πάγωμα» των μετοχών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κασιάνοφ τόνισε ότι οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ρωσική οικονομία, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν.
Η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κατακόρυφα αυτή την εβδομάδα, μετά την σύλληψη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
Παραίτηση Βολόσιν
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, απήλλαξε από τα καθήκοντα του το διευθυντή του γραφείου του, Αλεξάντερ Βολόσιν ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του όταν συνελήφθη ο διευθυντής της Γιούκος.
Ορισμένοι ανταποκριτές χαρακτήρισαν τις ενέργειες εναντίον της Γιούκος ως πολιτική μάχη ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς και φιλελεύθερους.
Ο κ.Βολόσιν θεωρείται ότι ανήκει στην παράταξη των φιλελευθέρων, ενώ ήταν το τελευταίο απομεινάρι της εποχής Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο.
Στη θέση του κ.Βολόσιν θα προωθηθεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρώσου προέδρου και στενός συνεργάτης του.
«Παράνομη ενέργεια»
Η εταιρεία Γιούκος επιμένει ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στον Χανταρκόφσκι αλλά σε μια σειρά επενδυτών –μεταξύ των οποίων και ξένοι επενδυτές.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ενέργεια των αρχών αποτελεί παραβίαση του συντάγματος της χώρας.
Με το άκουσμα της είδησης οι μετοχές της Γιούκος έπεσαν κατά 5%.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η ενέργεια των εισαγγελικών αρχών οδηγεί το Κρεμλίνο σε σύγκρουση με τους ξένους επενδυτές.
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, μια προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Πούτιν με αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών αναβλήθηκε. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 09:37 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση στη Μοσούλη
|
Επικίνδυνα τεταμένη η κατάσταση στο Ιράκ |
Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή το Σάββατο το πρωί στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.
Σύμφωνα με την τοπική ιρακινή αστυνομία εξερράγη βόμβα ή νάρκη καθώς περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.
Σε ολόκληρο το Ιράκ επικρατεί ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα επειδή κυκλοφόρησαν προκηρύξεις πουπροειδοποιούσαν ότι το Σαββατοκύριακο αυτό θα εκδηλωθούν νέες επιθέσεις.
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Σαντάμ Χουσείν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.
Επίσης, ο κ.Πάουελ απέρριψε την άποψη ότι συντονιστής των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιζάτ Ιμπραίμ αλ Ντούρι.
Αντιαμερικανική κλιμάκωση την Παρασκευή
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών πολιτών και Αμερικανών στρατιωτών έλαβαν χώρα στο προάστιο της Βαγδάτης Αμπού Γχαϊρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του δύο και να τραυματισθούν 17 Ιρακινοί.
Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι τραυματίσθηκαν δύο στρατιώτες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία εκατοντάδες νεαροί πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς και Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ πραγματοποίησαν πορεία προς την αγορά , που είχε κλείσει, κρατώντας πορτραίτα του Σαντάμ Χουσεϊν.
Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι από χειροβομβίδα που πέταξε κάποιος από το πλήθος των συγκεντρωθέντων, τραυματίσθηκαν δύο στρατιώτες.
Για την αντιμετώπιση των ταραχών οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ είχαν κάλυψη από μαχητικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με Ιρακινούς οι στρατιώτες πυροβολούσαν κατά του πλήθους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε από τη Φαλούτζα ότι πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών που έβαλαν με ρουκέτες εναντίον του δημαρχείου της πόλης.
Στην ίδια πόλη προηγουμένως σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκε άλλος ένας, από πυρά ανταρτών. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου) Σρι Λάνκα: Προτάσεις των ανταρτών για ειρήνη
|
Οι δύο αντιπροσωπείες στις ειρηνευτικές συνομιλίες |
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι οι προτάσεις των ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ διαφέρουν ουσιαστικά από τα δικά της σχέδια για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης., όμως αποτελούν τη βάση για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η επεξεργασία των προτάσεων διήρκεσε μήνες και σύμφωνα με τους Νορβηγούς μεσολαβητές είναι το πιο λεπτομερές κείμενο για το πολιτικό όραμα των ανταρτών.
Οι Τίγρεις Ταμίλ προτείνουν τη δημιουργία προσωρινής διοίκησης την οποία θα ελέγχουν οι ίδιοι στη βορειοανατολική Σρι Λάνκα όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως Ταμίλ. Στην προσωρινή αυτή διοίκηση θα εκπροσωπούνται οι κοινότητες των Σινχαλέζων και των μουσουλμάνων της περιοχής.
Η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από τους Νορβηγούς μεσολαβητές να συγκαλέσουν συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων προκειμένου να προετοιμαστεί η επανάληψη των ουσιαστικών συνομιλιών στις αρχές του 2004.
Οι αντάρτες προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή εκλογών μετά από πέντε χρόνια και τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Παρ' όλο που οι προτάσεις των ανταρτών διαφέρουν ουσιαστικά από τα σχέδια της κυβέρνησης του Κολόμπο, οι ανταποκριτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται ανακούφιση που οι Τίγρεις Ταμίλ φαίνονται να επιθυμούν πραγματικά τον τερματισμό του εικοσαετούς εμφυλίου πολέμου που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 65 χιλιάδες ανθρώπους.
|
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου) «Πάγωμα» - «ξεπάγωμα» στη Ρωσία
|
Ο πρωθυπουργός τςη Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ (α) |
Εντείνονται διεθνώ ςοι ανησυχίες για τον τρόπο που οι ρωσικές αρχές χειρίστηκαν τις έρευνες των κατηγοριών για φοροδιαφυγή από την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το πάγωμα των μετοχών της Γιούκος δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα για το πόσο σέβεται η Ρωσία την ελεύθερη αγορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν την Παρασκευή να άρουν το «πάγωμα» των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, Γιούκος, την οποία είχαν επιβάλλει την προηγούμενη μέρα.
Το «πάγωμα» αφορούσε το 44% των μετοχών της Γιούκος, οι οποίες ανήκουν στον επικεφαλής του ομίλου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, που έχει προφυλακισθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο ένα τμήμα των μετοχών.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, είχε εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της χώρας, η απόφαση για «πάγωμα» των μετοχών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κασιάνοφ τόνισε ότι οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ρωσική οικονομία, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν.
Η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κατακόρυφα αυτή την εβδομάδα, μετά την σύλληψη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
Παραίτηση Βολόσιν
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, απήλλαξε από τα καθήκοντα του το διευθυντή του γραφείου του, Αλεξάντερ Βολόσιν ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του όταν συνελήφθη ο διευθυντής της Γιούκος.
Ορισμένοι ανταποκριτές χαρακτήρισαν τις ενέργειες εναντίον της Γιούκος ως πολιτική μάχη ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς και φιλελεύθερους.
Ο κ.Βολόσιν θεωρείται ότι ανήκει στην παράταξη των φιλελευθέρων, ενώ ήταν το τελευταίο απομεινάρι της εποχής Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο.
Στη θέση του κ.Βολόσιν θα προωθηθεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρώσου προέδρου και στενός συνεργάτης του.
«Παράνομη ενέργεια»
Η εταιρεία Γιούκος επιμένει ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στον Χανταρκόφσκι αλλά σε μια σειρά επενδυτών –μεταξύ των οποίων και ξένοι επενδυτές.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ενέργεια των αρχών αποτελεί παραβίαση του συντάγματος της χώρας.
Με το άκουσμα της είδησης οι μετοχές της Γιούκος έπεσαν κατά 5%.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η ενέργεια των εισαγγελικών αρχών οδηγεί το Κρεμλίνο σε σύγκρουση με τους ξένους επενδυτές.
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, μια προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Πούτιν με αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών αναβλήθηκε. |
Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου) Ταραχές στη Βαγδάτη
|
Επικίνδυνα τεταμένη η κατάσταση στο Ιράκ |
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαγδάτη μετά τις φήμες ότι το Σαββατοκύριακο αυτό θα εκδηλωθούν νέες επιθέσεις.
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Σαντάμ Χουσείν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.
Επίσης, ο κ.Πάουελ απέρριψε την άποψη ότι συντονιστής των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιζάτ Ιμπραίμ αλ Ντούρι.
Αντιαμερικανική κλιμάκωση την Παρασκευή
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών πολιτών και Αμερικανών στρατιωτών έλαβαν χώρα στο προάστιο της Βαγδάτης Αμπού Γχαϊρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του δύο και να τραυματισθούν 17 Ιρακινοί.
Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι τραυματίσθηκαν δύο στρατιώτες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία εκατοντάδες νεαροί πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς και Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ πραγματοποίησαν πορεία προς την αγορά , που είχε κλείσει, κρατώντας πορτραίτα του Σαντάμ Χουσεϊν.
Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι από χειροβομβίδα που πέταξε κάποιος από το πλήθος των συγκεντρωθέντων, τραυματίσθηκαν δύο στρατιώτες.
Για την αντιμετώπιση των ταραχών οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ είχαν κάλυψη από μαχητικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με Ιρακινούς οι στρατιώτες πυροβολούσαν κατά του πλήθους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε από τη Φαλούτζα ότι πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών που έβαλαν με ρουκέτες εναντίον του δημαρχείου της πόλης.
Στην ίδια πόλη προηγουμένως σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκε άλλος ένας, από πυρά ανταρτών. |
|