|
|
Ειδήσεις 03-10-22
Διαδηλώσεις κατά του Μπους
Το Ιράν καταθέτει στοιχεία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Απτόητο το Ισραήλ
Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Συλληψη Κοσοβάρου αντάρτη
Απαισιόδοξος ο Ράμσφελντ
Επικρίσεις για τα μέτρα ασφαλείας του ΟHΕ στο Ιράκ
Διαδηλώσεις κατά του Μπους
Υπέρ του «ανεκτικού Ισλάμ» ο Μπους
Κινήσεις προσέγγισης Ινδίας-Πακιστάν
Ύστατο χαίρε στον Αλία Ιζετμπέγκοβιτς
Αρνείται να δει τον Γουέστον ο Ντενκτάς
Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
ΗΠΑ: Προς κύρωση ο νόμος για τις εκτρώσεις
Υπέρ του «ανεκτικού Ισλάμ» ο Μπους
Επιμένει το Ισραήλ για το τείχος ασφαλείας
Β. Ιρλανδία: Μετέωρο βήμα ειρήνης
Αβέβαια τα βήματα ειρήνης στη Β. Ιρλανδία
Έρευνα για «σταυροφόρο» στρατηγό
Καταδίκη του Ισραήλ στον ΟΗΕ
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις κατά του Μπους
|
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την Ινδονήσια ομόλογό του M. Σουκαρνοπούτρι |
Την Καμπέρα, πρωτευουσα της Αυστραλίας, επισκέπτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Με ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τον λαό της Αυστραλίας για την υποστήριξη που παρείχαν στον πόλεμο στο Ιράκ.
Ωστόσο, χιλιάδες Αυστραλοί, αποδοκίμασαν την παρουσία του κ. Μπους στην χώρα, διαδηλώνοντας κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και ζητώντας την άμεση απόσυρση των αυστραλιανών στρατιωτών από τη χώρα.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η επίσκεψη Μπους πραγματοποιείται εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας.
Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο όπου θα εκφωνήσει το λόγο του ο κ. Μπους έχει μετατραπεί σε φρούριο και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας θα παραμείνει κλειστό στο κοινό.
Ισλάμ και Δημοκρατία
«Το Ισλάμ είναι πλήρως συμβατό με την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την πρόοδο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, στο τέλος επίσκεψης-αστραπής στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Μετά από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της χώρας Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, ο κ. Μπους υπογράμμισε πως ότι οι τρομοκράτες που υποστηρίζουν ότι εμπνέονται από το Ισλάμ αμαυρώνουν μια από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπαλί δήλωσε ότι ο κ. Μπους ήρθε στον νησί με ένα σαφές μήνυμα- ότι η μάχη εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού ισοδυναμεί με τη μάχη υπέρ της ανεξιθρησκείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ινδονησία αποτελεί απόδειξη του ότι δημοκρατία και Ισλάμ είναι δυο συμβατές έννοιες.
Η κ. Σουκαρνοπούτρι από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ της κυβέρνησής της και της Ουάσιγκτον, τόνισε όμως ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεργαστούν προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.
Οι διμερείς συνομιλίες έλαβαν χώρα στο παραλιακό θέρετρο της Κούτα, κοντά στο σημείο που τον Οκτώβριο του 2002 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αυστραλούς τουρίστες.
Ικανοποίηση για Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας που μετέβηκαν στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι μετέφεραν το μήνυμα του ελεύθερου κόσμου.
Σε ότι αφορά τη Βόρειο Κορέα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, παρότι η Πιονγκγιάγκ απορρίπτει την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Βόρειος Κορέα χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφαλείας. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου) Το Ιράν καταθέτει στοιχεία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
|
Μονάδες πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν |
Τα στοιχεία που συναίνεσε να καταθέσει στα ΗΕ η κυβέρνηση της Τεχεράνης καλύπτουν τις απόπειρες που έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια να αποκτήσει ενεργιακή αυτάρκεια, δηλωσε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ο ίρανός απεσταλμένος.
Δεν έχει γίνει, ωστόσο, σαφές αν η κατάθεση των εν λόγω στοιχείων θα γίνει πριν την 31η Οκτωβρίου, ημέρα που εκπνέει η διορία που έχουν δώσει τα ΗΕ στο Ιράν να καταθέσει τα πάντα σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μετά την αποδοχή αυστηρότερων ελέγχων από πλευράς του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης του Αγιατολά Αλί Καμενεί διαβεβαιώνει πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησής του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
"Το έχω ξαναπεί ότι δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα επειδή η κατοχή τέτοιων όπων δεν ενισχύει την διεθνή θέση μιας χώρας. Πιστεύουμε στην δυναμική του ανθρώπου" είπε ο πνευματικός ηγέτηςτου Ιράν σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου) Απτόητο το Ισραήλ
|
Συντριπτική πλειοψηφία στον ΟΗΕ κατά της κατασκευής του τείχους από το Ισραήλ |
Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι προτίθεται να αποπερατώσει το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, παρά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο ζητά την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «συνεχίσει να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».
Η Παλαιστινιακή Αρχή από την πλευρά της χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «μεγάλη νίκη για την ειρήνη».
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, το τείχος ασφαλείας, που περνά μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη είναι ασύμβατο προς το διεθνές δίκαιο.
Ζητείται επίσης απο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να υποβάλει αναφορά μέσα σε ένα μήνα για τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ για να συμμορφωθεί με το ψήφισμα.
Διαπραγματεύσεις
Το ψήφισμα έγινε δεκτό με 144 ψήφους υπέρ, δώδεκα αποχές και τέσσερις ψήφους κατά, - ανάμεσά τους οι ψήφοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.
Το κείμενο που τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία διαμορφώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις έξη ωρών ανάμεσα σε εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικών κυβερνήσεων.
Kατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων όμως, δεν περιέχει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η διαφωνία αφορά το πού χτίζεται το τείχος και όχι το δικαίωμα του Ισραήλ να το ανεγείρει.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτική ισχύ όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ να αλλάξει την πολιτική του.
Οι θέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Το Ισραήλ πάντως εμμένει στις θέσεις του, όπως διαφαίνεται από τη δήλωση του πρεσβευτή του, Νταν Γκίλερμαν:
«Μόνο εάν σταματήσει η ανήθικη στρατηγική (των Παλαιστινίων), που δοξάζει τη δολοφονία ονομάζοντάς την έργο μαρτύρων, μόνο τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τη λήψη προστατευτικών μέτρων από το Ισραήλ, και θα ανοίξει ο δρόμος του ειρηνευτικού διαλόγου.
Οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τα διαστρεβλωμένα ψηφίσματα και οι καταχρηστικοί διπλωματικοί ελιγμοί δεν μπορούν να μεταβάλλουν την πραγματικότητα» είπε ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσερ Αλ Κίντουα, αντέκρουσε ισραηλινό ισχυρισμό ότι το τείχος αποτελεί αμυντικό έργο:
«Η ισραηλινή πλευρά θα μπορούσε να είχε κτίσει αυτό το τείχος κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας του 1949, κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν μέχρι το 1967.
Σε αυτή την περίπτωση αυτό το τείχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικό. Αλλά με το να κτίζει τείχος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, καταπατώντας χιλιάδες στρέμματα γης, καταστρέφοντας τις περιουσίες χιλιάδων Παλαιστινίων και προσαρτώντας ντε φάκτο μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης,... αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 23:00 ('Ωρα Λονδίνου) Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
|
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταλλάσσει χειραψία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα |
Την αναστολή των εργασιών κατασκευής ενός λιθόστρωτου μονοπατιού ζητησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ.
Ο λιθόστρωτος δρόμος άπτεται των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας και έχει προκάλεσει επικινδυνη όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τόσο έντονης μάλιστα που εξανάγκασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, να διακόψει την επίσημη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική και ναεπιστρέψει εσπευσμένα στο Κίεβο για να επιλύσει μια συνοριακή διαφορά με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί την εδαφική της ακεραιότητα κατασκευάζοντας έναν «διάδρομο κοντά στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας στο Στενό του Κερτς που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα.
Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται σημαντικός υγροβιότοπος, ενώ έχει και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Είναι ακόμα σημαντική δίοδος για την Ουκρανία που υποστηρίζει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει την παραβίαση των συνόρων της.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για το έδαφος της Ουκρανίας κι ότι προσπαθεί απλώς να αποκαταστήσει ένα φυσικό «εμπόδιο» που προστάτευε τις ακτές της από τη διάβρωση.
Δώδεκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη συνθήκης που θα καθορίζει τα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών στις 30 Οκτωβρίου. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου) Συλληψη Κοσοβάρου αντάρτη
|
Ο Αγκίμ Τσέκου συλλαμβάνεται από Σλοβένους αστυνομικούς |
Συνελήφθη από την αστυνομία της Σλοβενίας ο Αγκίμ Τσέκου, πρώην διοικητής των αλβανών αυτονομιστών του Κοσυφοπεδίου.
Ο Τσέκου ηταν διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού όταν πρόεδρος της Σερβίας ήταν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
Ο Αγκίμ Τσέκου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα κατόπιν εντάλματος που είχε εκδόσει σε βάρος του η κυβέρνηση της Σερβίας.
Δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα οι κατηγορίες που αποδίδει το Βελιγράδι στον συλληφθέντα
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία είπε στο BBC πως ο κ. Τσέκου δεν καταζητείτο για εγκλήματα πολέμου.
|
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου) Απαισιόδοξος ο Ράμσφελντ
|
O υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ |
Εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρευσε στα μέσα ενημέρωσης φέρει τον υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρχιτέκτονα των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ να ομολογεί ότι η κατοχή των δύο αυτών χωρών θα είναι "επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία".
Στο έγγραφο που εστάλη σε ανώτατους αξιωματούχους-πολιτικούς και στρατιωτικούς- του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα, διατυπώνεται το ερώτημα σε ποιό βαθμό έχει κερδιθεί ο πολεμος εναντίον της τρομοκρατίας.
Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι δεν εχει επιτευχθεί η εξάρθρωση της Αλ Κάιντα επισημαίνεται δε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς μέσω των οποίων να διαγραφεί μια σαφής εικόνα για την διεθνή τρομοκρατία, δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την σημασία του εγγράφου, λέγοντας πως είναι μια απόπειρα του υπουργού Αμύνης να θέσει κάποια θεωρητικά ζητήματα στους αναλυτές του Πενταγώνου |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 19:37 ('Ωρα Λονδίνου) Επικρίσεις για τα μέτρα ασφαλείας του ΟHΕ στο Ιράκ
|
Η επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη |
Πόρισμα έρευνας για την επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη στις 19 Αυγούστου περιγράφει τα μέτρα ασφαλείας του Οργανισμού, "δυσλειτουργικά" και "ελλειπή".
Η έρευνα που έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μαρτι Αχτισαάρι, αναφέρει ότι όλες οι προειδοποιήσεις για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ αγνοήθηκαν ακόμη και από τον Γενικό Γραμματέα του, Κόφι Ανάν.
Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει σαφέστατα ότι τα ΗΕ αρνήθηκαν προσφορές του αμερικανικού στρατού για την περιφρούρηση των εργαζομένων τους στο Ιράκ.
Εικοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκείνη την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 17:50 ('Ωρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις κατά του Μπους
|
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την Ινδονήσια ομόλογό του M. Σουκαρνοπούτρι |
Την Καμπέρα, πρωτευουσα της Αυστραλίας, επισκέπτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Με ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τον λαό της Αυστραλίας για την υποστήριξη που παρείχαν στον πόλεμο στο Ιράκ.
Ωστόσο, χιλιάδες Αυστραλοί, αποδοκίμασαν την παρουσία του κ. Μπους στην χώρα, διαδηλώνοντας κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και ζητώντας την άμεση απόσυρση των αυστραλιανών στρατιωτών από τη χώρα.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η επίσκεψη Μπους πραγματοποιείται εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας.
Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο όπου θα εκφωνήσει το λόγο του ο κ. Μπους έχει μετατραπεί σε φρούριο και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας θα παραμείνει κλειστό στο κοινό.
Ισλάμ και Δημοκρατία
«Το Ισλάμ είναι πλήρως συμβατό με την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την πρόοδο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, στο τέλος επίσκεψης-αστραπής στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Μετά από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της χώρας Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, ο κ. Μπους υπογράμμισε πως ότι οι τρομοκράτες που υποστηρίζουν ότι εμπνέονται από το Ισλάμ αμαυρώνουν μια από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπαλί δήλωσε ότι ο κ. Μπους ήρθε στον νησί με ένα σαφές μήνυμα- ότι η μάχη εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού ισοδυναμεί με τη μάχη υπέρ της ανεξιθρησκείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ινδονησία αποτελεί απόδειξη του ότι δημοκρατία και Ισλάμ είναι δυο συμβατές έννοιες.
Η κ. Σουκαρνοπούτρι από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ της κυβέρνησής της και της Ουάσιγκτον, τόνισε όμως ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεργαστούν προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.
Οι διμερείς συνομιλίες έλαβαν χώρα στο παραλιακό θέρετρο της Κούτα, κοντά στο σημείο που τον Οκτώβριο του 2002 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αυστραλούς τουρίστες.
Ικανοποίηση για Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας που μετέβηκαν στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι μετέφεραν το μήνυμα του ελεύθερου κόσμου.
Σε ότι αφορά τη Βόρειο Κορέα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, παρότι η Πιονγκγιάγκ απορρίπτει την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Βόρειος Κορέα χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφαλείας. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου) Υπέρ του «ανεκτικού Ισλάμ» ο Μπους
|
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την Ινδονήσια ομόλογό του M. Σουκαρνοπούτρι |
«Το Ισλάμ είναι πλήρως συμβατό με την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο τέλος επίσκεψης-αστραπής στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Μετά από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της χώρας Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, ο κ. Μπους είλπε ακόμη ότι οι τρομοκράτες που υποστηρίζουν ότι εμπνέονται από το Ισλάμ αμαυρώνουν μια από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπαλί δήλωσε ότι ο κ. Μπους ήρθε στον νησί με ένα σαφές μήνυμα- ότι η μάχη εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού ισοδυναμεί με τη μάχη υπέρ της ανεξιθρησκείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ινδονησία αποτελεί απόδειξη του ότι δημοκρατία και Ισλάμ είναι δυο συμβατές έννοιες.
Η κ. Σουκαρνοπούτρι από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ της κυβέρνησής της και της Ουάσιγκτον, τόνισε όμως ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεργαστούν προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.
Οι διμερείς συνομιλίες έλαβαν χώρα στο παραλιακό θέρετρο της Κούτα, κοντά στο σημείο που τον Οκτώβριο του 2002 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αυστραλούς τουρίστες.
Διαδηλώσεις στην Αυστραλία
Ο κ. Μπους μετέβη από το Μπαλί στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, όπου σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη θα ευχαριστήσει την Αυστραλία για την υποστήριξη που παρείχε στον πόλεμο στο Ιράκ.
Λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης Μπους ζητώντας να αποσυρθούν τα Αυστραλιανά στρατεύματα από το Ιράκ.
Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο όπου θα εκφωνήσει το λόγο του ο κ. Μπους έχει μετατραπεί σε φρούριο και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας θα παραμείνει κλειστό στο κοινό.
Ικανοποίηση για Ιράν
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας που μετέβηκαν στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι μετέφεραν το μήνυμα του ελεύθερου κόσμου.
Σε ότι αφορά τη Βόρειο Κορέα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, παρότι η Πιονγκγιάγκ απορρίπτει την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Βόρειος Κορέα χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφαλείας. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 16:15 ('Ωρα Λονδίνου) Κινήσεις προσέγγισης Ινδίας-Πακιστάν
|
Η πρωτοβουλία της ινδικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα |
Η Ινδία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των σχέσεών της με το Πακιστάν και την επίλυση της διαμάχη για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία του Δελχί περιλαμβάνει την αναβίωση των σχέσεων των ομάδων κρίκετ των δυο χωρών, την διεύρυνση των οδικών συγκοινωνιών και το εκ νέου άνοιγμα της κύριας οδικής ορτηρίας μεταξύ του ινδικού Κασμίρ και του μέρους που ελέγχεται από το Πακιστάν.
Η Ινδία πρότεινε ακόμη να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ της Βομβάης και του Καράτσι, του μεγαλύτερου λιμανιού του Πακιστάν.
Για το θέμα του Κασμίρ, η Ινδία είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Λαλ Κρίσνα Αντβανί, θα έχει συνομιλίες για πρώτη φορά με τον ηγέτη του μεγαλύτερου αποσχιστικού κινήματος στο Κασμίρ.
Αντιδράσεις
Οι ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος στο Κασμίρ χαιρέτισαν την κίνηση της Ινδίας.
Επιφυλακτική ήταν η πρώτη αντίδραση του Πακιστάν που είπε ότι βλέπει καταρχήν θετικά οποιοαδήποτε πρόταση που όντως στοχεύει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, όμως, εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή το Δελχί δεν προσφέρθηκε να συμπεριλάβει το Ισλαμαμπάντ στον διάλογο για το Κασμίρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Γιασουάντ Σίνχα, δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ειρηνευτική πρωτοβουλία, παρότι απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το Ισλαμαμπάντ να σταματήσει την «τρομοκρατική του δράση» στο ινδικό Κασμίρ.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως, σε ό,τι αφορά το Κασμίρ, η κίνηση της Ινδίας να ανοίξει διάλογο με τους αυτονομιστές σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για τον τερματισμό μιας δεκαετούς σύγκρουσης που έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου) Ύστατο χαίρε στον Αλία Ιζετμπέγκοβιτς
|
Βετεράνοι του πολέμου στη Βοσνία αποτίουν φόρο τιμής στη σορό του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς |
Xιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη Βοσνία συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας Σεράγεβο υπό καταρρακτώδη βροχή για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σεράγεβο Νικ Χότον, η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διεκόπη και εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρά έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου η σορός του κ. Ιζετμπέγκοβιτς είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Βοσνίας παρέστησαν αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Τουρκία και το Ιράν.
Ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, πιστός μουσουλμάνος, ήταν πρόεδρος της Βοσνίας κατά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία και βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας κατά τον πολύνεκρο πόλεμο στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Πολλοί τον θεωρούσαν ήρωα και ειδικά για τους μουσουλμάνους της Βοσνίας ήταν πατρική φιγούρα.
Πολλοί Σέρβοι πάντως θεωρούν ότι έπρεπε να του έχουν αποδοθεί ευθύνες για την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία και η Σερβία αρνήθηκε να στείλει επίσημη αντιπροσωπεία στην κηδεία.
Ο εκλιπών ηγέτης απότρεψε τη διχοτόμηση της Βοσνίας, η οποία πάντως παραμένει μία χώρα χωρισμένη σε δυο τμήματα, μια σερβική δημοκρατία και μια κροατο-μουσουλμανική ομοσπονδία. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 14:32 ('Ωρα Λονδίνου) Αρνείται να δει τον Γουέστον ο Ντενκτάς
|
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν |
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, αρνείται να συναντηθεί με τον ειδικό εντεταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Λευκωσία.
«Μου ζήτησε να συναντηθούμε αλλά του είπα ότι δεν θα βρίσκομαι εδώ - δεν υπάρχει λόγος να λέμε και να ακούμε τα ίδια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντενκτάς προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο κ. Γουέστον προσπαθεί να στρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό εναντίον του.
Ο κ. Γουέστον που επισκέφθηκε την 'Αγκυρα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα θα έχει την Παρασκευή συνομιλίες με εκπροσώπους τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, θα συναντηθεί και με το συνεργάτη του κ. Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν.
Η περιοδεία του Γουέστον στην Κύπρο γίνεται ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Δεκεμβρίου στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στο μέλλον του νησιού, εάν επικρατήσουν οι αντίπαλοι του κ. Ντενκτάς
Ο κ. Γουέστον ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εάν η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση (που διάκειται θετικά στο σχέδιο Ανάν και στην ένταξη της Κύπρου ενωμένης στην Ευρωπαϊκή Ένωση) επικρατήσει στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 15:17 ('Ωρα Λονδίνου) Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
|
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταλλάσσει χειραψία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα |
Όξυνση παρατηρείται στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική και επιστρέφει εσπευσμένα στο Κίεβο για να επιλύσει μια συνοριακή διαφορά με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί την εδαφική της ακεραιότητα κατασκευάζοντας έναν «διάδρομο κοντά στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας στο Στενό του Κερτς που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα.
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο, ενώ έχει και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Είναι ακόμα σημαντική δίοδος για την Ουκρανία που υποστηρίζει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει την παραβίαση των συνόρων της.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για το έδαφος της Ουκρανίας κι ότι προσπαθεί απλώς να αποκαταστήσει ένα φυσικό «εμπόδιο» που προστάτευε τις ακτές της από τη διάβρωση.
Δώδεκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη συνθήκης που θα καθορίζει τα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών στις 30 Οκτωβρίου. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου) ΗΠΑ: Προς κύρωση ο νόμος για τις εκτρώσεις
|
Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην έκτρωση προειδοποίησαν ότι θα αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα του νόμου |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε να επικυρώσει ομοσπονδιακό νόμο που θα καθιστά παράνομες τις εκτρώσεις σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γερουσία, αφού πρώτα είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Και τα δυο σώματα ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.
«Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο είναι σημαντικό και σαφέστατα εξαιρετικά σημαντικό αναφορικά με το ποιοι είμαστε ως κοινωνία«, δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» (New York Times) ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ, ο εισηγητής του κειμένου και ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της έκτρωσης.
Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Μπόξερ όμως, είπε προς την ίδια εφημερίδα ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία προωθείται η απαγόρευση μιας ιατρικής διαδικασίας χωρίς να προβλέπονται εξαιρέσεις για την υγεία της εγκύου» και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιη ότι ο νόμος θα κηρυχθεί αντισυνταγματικός.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Μάικλ Μπιουκάναν μεταδίδει ότι οι γερουσιαστές που είναι κατά των εκτρώσεων είχαν ψηφίσει νομοσχέδιο αναλόγου περιεχομένου δυο φορές στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με το βέτο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.
Μπους: «Σημαντικός νόμος»
Ο Τζορτζ Μπους όμως χαρακτήρισε το νόμο «πολύ σημαντικό», προσθέτοντας ότι θα δώσει τέλος σε μια αποκρουστική πρακτική στις ΗΠΑ.
Οι υπέρμαχοι της έκτρωσης από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια ώστε να αποτρέψουν την θέση του νόμου σε ισχύ.
Υποστηρίζουν ότι ο νόμος καθιστά παράνομες συνήθεις και ασφαλείς διαδικασίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να σωθεί η ζωή της εγκύου.
Φοβούνται επίσης ότι αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη γενική απαγόρευση των αμβλώσεων. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου) Υπέρ του «ανεκτικού Ισλάμ» ο Μπους
|
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την Ινδονήσια ομόλογό του M. Σουκαρνοπούτρι |
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους επισκέφτηκε για λίγες ώρες το νησί Μπαλί της Ινδονησίας, όπου συνάντησε την πρόεδρο της χώρας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.
Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στο παραλιακό θέρετρο της Κούτα, κοντά στο σημείο που τον Οκτώβριο του 2002 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αυστραλούς τουρίστες.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ινδονησίας, ο κ. Μπους υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.
Το ανεκτικό Ισλάμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους πέντε θρησκευτικών δογμάτων, τόνισε με έμφαση ότι το Ισλάμ δεν είναι ασυμβίβαστο με την ανεκτικότητα.
Η τρομοκρατία αμαυρώνει το Ισλάμ, είπε ο κ. Μπους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης για να καταπολεμηθεί η μισαλλοδοξία.
Ο ίδιος περιέγραψε την Ινδονησία ως πολύτιμη σύμμαχο των ΗΠΑ και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της χώρας για τη συνεργασία της στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
Η κ. Σουκαρνοπούτρι από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ της κυβέρνησής της και της Ουάσιγκτον, τόνισε όμως ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεργαστούν προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.
Ικανοποίηση για Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας που μετέβηκαν στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι μετέφεραν το μήνυμα του ελεύθερου κόσμου.
Σε ότι αφορά τη Βόρειο Κορέα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, παρότι η Πιονγκγιάγκ απορρίπτει την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Βόρειος Κορέα χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφαλείας. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 10:09 ('Ωρα Λονδίνου) Επιμένει το Ισραήλ για το τείχος ασφαλείας
|
Συντριπτική πλειοψηφία στον ΟΗΕ κατά της κατασκευής του τείχους από το Ισραήλ |
Το Ισραήλ δήλωσε ότι προτίθεται να αποπερατώσει το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, παρά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «συνεχίσει να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».
Η Παλαιστινιακή Αρχή από την πλευρά της χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «μεγάλη νίκη για την ειρήνη».
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, το τείχος ασφαλείας, που περνά μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη είναι ασύμβατο προς το διεθνές δίκαιο.
Ζητείται επίσης απο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να υποβάλει αναφορά μέσα σε ένα μήνα για τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ για να συμμορφωθεί με το ψήφισμα.
Διαπραγματεύσεις
Το ψήφισμα έγινε δεκτό με 144 ψήφους υπέρ, δώδεκα αποχές και τέσσερις ψήφους κατά, - ανάμεσά τους οι ψήφοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.
Το κείμενο που τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία διαμορφώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις έξη ωρών ανάμεσα σε εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικών κυβερνήσεων.
Kατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων όμως, δεν περιέχει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η διαφωνία αφορά το πού χτίζεται το τείχος και όχι το δικαίωμα του Ισραήλ να το ανεγείρει.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτική ισχύ όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ να αλλάξει την πολιτική του.
Οι θέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Το Ισραήλ πάντως εμμένει στις θέσεις του, όπως διαφαίνεται από τη δήλωση του πρεσβευτή του, Νταν Γκίλερμαν:
«Μόνο εάν σταματήσει η ανήθικη στρατηγική (των Παλαιστινίων), που δοξάζει τη δολοφονία ονομάζοντάς την έργο μαρτύρων, μόνο τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τη λήψη προστατευτικών μέτρων από το Ισραήλ, και θα ανοίξει ο δρόμος του ειρηνευτικού διαλόγου.
Οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τα διαστρεβλωμένα ψηφίσματα και οι καταχρηστικοί διπλωματικοί ελιγμοί δεν μπορούν να μεταβάλλουν την πραγματικότητα» είπε ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσερ Αλ Κίντουα, αντέκρουσε ισραηλινό ισχυρισμό ότι το τείχος αποτελεί αμυντικό έργο:
«Η ισραηλινή πλευρά θα μπορούσε να είχε κτίσει αυτό το τείχος κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας του 1949, κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν μέχρι το 1967.
Σε αυτή την περίπτωση αυτό το τείχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικό. Αλλά με το να κτίζει τείχος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, καταπατώντας χιλιάδες στρέμματα γης, καταστρέφοντας τις περιουσίες χιλιάδων Παλαιστινίων και προσαρτώντας ντε φάκτο μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης,... αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου) Β. Ιρλανδία: Μετέωρο βήμα ειρήνης
|
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, (αριστερά) και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχέρν |
Ο πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ, το Σιν Φέιν και το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα στη Βόρειο Ιρλανδία, οι Ενωτικοί του Όλστερ, ζήτησαν απο τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να αναλάβει δράση για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν την Τρίτη.
Η προσεκτικά σχεδιασμένη συμφωνία για την διεξαγωγή εκλογών στη Β. Ιρλανδία και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων «πάγωσε», όταν ο ηγέτης των Ενωτικών του Όλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, υποστηρίζοντας ότι οι εγγυήσεις που έδωσε ο ΙΡΑ για τον αφοπλισμό του δεν ήταν αρκετές.
Ο κ. Τριμπλ ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τα όπλα που δέχθηκε να παραδώσει ή να αχρηστεύσει ο ΙΡΑ πριν η παράταξή του δεχθεί να επιστρέψει μαζί με το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση.
Πάντως, ο Στρατηγός Τζον ντε Καστελέν που εποπτεύει τη διαδικασία αφοπλισμού στην τελευταία έκθεσή του επιβεβαίωσε ότι η ποσότητα των όπλων που αχρήστευσε ο ΙΡΑ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες φορές.
Αμηχανία σε Λονδίνο-Δουβλίνο
Η αποτυχία της νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας προκάλεσε αμηχανία στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Ο κ. Μπλερ επέμεινε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρειο Ιρλανδία που προανήγγειλε για τις 26 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά.
«Οι εκλογές θα γίνουν αλλά εξαρτάται σε τι ατμόσφαιρα» είπε ο Μπλερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν.
Ο Μπλερ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία» μεταξύ καθολικών και προτεσταντών και ότι θα χρειαστούν «μερικές ημέρες ακόμη» προκειμένου τα κόμματα να συμφωνήσουν και να αποκαταστήσουν τους θεσμούς, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2002. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου) Αβέβαια τα βήματα ειρήνης στη Β. Ιρλανδία
|
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, (αριστερά) και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχέρν |
Οι δηλώσεις του αρχηγού των Ενωτικών του Όλστερ, του μεγαλύτερου κόμματος των Προτεσταντών, δημιούργησαν αμφιβολίες για τα σημαντικά βήματα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρειο Ιρλανδία που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.
Ο κ.Ντέιβιντ Τριμπλ, μιλώντας μετά την ανακοίνωση ότι ο ΙΡΑ αχρήστευσε τη μεγαλύτερη ποσότητα όπλων μέχρι τώρα, δήλωσε ότι «δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η διαφάνια που απαιτείται» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει καταστήσει σαφές ότι «απαιτεί λεπτομερή αναφορά για τα όπλα που αχρηστεύονται».
Ο επικεφαλής της επιτροπής που παρακολουθεί την αχρήστευση των όπλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Καναδός στρατηγός Τζον ντε Σαστελέν, είχε ανακοινώσει ότι η ποσότητα των όπλων που αχρήστευσε ο ΙΡΑ «ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από προηγούμενες φορές».
Το πρωί της Τρίτης η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε -μετά από ένα χρόνο μυστικών διαβουλεύσεων- ότι στις 26 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη μελών στη συνέλευση της Βορείου Ιρλανδίας.
Η εξαγγελία του Λονδίνου χαιρετίστηκε από τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του IRA, Τζέρι Άνταμς, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του, το Σιν Φέιν, βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με το μεγαλύτερο κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ υπό τον Ντέιβιντ Τριμπλ για την επαναλειτουργία της τοπικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.
Την ίδια στιγμή, διεξάγονταν διαπραγματεύσεις και μεταξύ των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Ο κ. Άνταμς απηύθυνε έκκληση προς όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην παρακωλύσουν τη δημοκρατική διαδικασία και υπογράμμισε ότι το Σιν Φέιν θέλει να «απομακρυνθούν όλα τα όπλα από την ιρλανδική κοινωνία» κι ότι «είναι αντίθετο με την απειλή ή τη χρήση βίας για οποιοδήποτε πολιτικό σκοπό».
Ο ίδιος ο IRA εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι ο λόγος του κ. 'Ανταμς αποτυπώνει με ακρίβεια τις δικές του θέσεις.
O IRA είπε ακόμη ότι είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα των όπλων και να εξασφαλίσει ότι θα αχρηστευθούν και λίγο αργότερα έγινε η ανακοίνωση για τα όπλα που αχρήστευσε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας πέρασε στον έλεγχο του Λονδίνου πριν από ένα χρόνο, εν μέσω καταγγελιών ότι ο IRA συλλέγει πληροφορίες από την κυβέρνηση του Στόρμοντ.
|
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου) Έρευνα για «σταυροφόρο» στρατηγό
|
To Πεντάγωνο θα ερευνήσει τις καταγγελίες ότι στέλεχός του έχει προβεί σε προσβλητικές για το Ισλάμ δηλώσεις |
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα μετά από καταγγελίες ότι ανώτατο στέλεχός του έχει επανειλημμένα προβεί σε σχόλια που προσβάλλουν το Ισλάμ.
Τη διεξαγωγή έρευνας ζήτησε το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, ο υποστράτηγος Γουίλιαμ Μπόικιν, που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών και επιφορτισμένος με τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο κ. Μπόικιν έχει κάνει δηλώσεις στο παρελθόν που, εμμέσως πλην σαφώς, προσδίδουν στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρα θρησκευτικής σταυροφορίας, μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του BBC, Τζάστιν Γουέμπ.
«Σε σχόλια που έκανε ενώπιον μελών της εκκλησίας ευαγγελιστών ο στρατηγός Μπόικιν είπε ότι οι φονταμενταλιστές τρομοκράτες μισούν τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί είναι χριστιανικό έθνος.
Σε άλλη περίπτωση αναφερόμενος σε διαμάχη του με μουσουλμάνο πολέμαρχο της Σομαλίας ο στρατηγός δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Γνώριζα ότι ο Θεός μου είναι μεγαλύτερος από το θεό του αντιπάλου, ο οποίος είναι ένα είδωλο».
Ο στρατηγός εξέδωσε ήδη ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι τα σχόλια του έχουν παρερμηνευθεί και ζητά συγγνώμη, εάν προσέβαλε τα θρησκευτικά συναισθήματα των μουσουλμάνων.
Ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας δεν θέλησε να επικρίνει τη στάση του ανώτατου αξιωματικού. |
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 06:38 ('Ωρα Λονδίνου) Καταδίκη του Ισραήλ στον ΟΗΕ
|
Συντριπτική πλειοψηφία στον ΟΗΕ κατά της κατασκευής του τείχους από το Ισραήλ |
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε πριν λίγες ώρες με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του τείχους μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές, κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.
Το ψήφισμα έγινε δεκτό με 144 ψήφους υπέρ, δώδεκα αποχές και τέσσερις ψήφους κατά, - ανάμεσά τους οι ψήφοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.
Το κείμενο που τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία διαμορφώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις έξη ωρών ανάμεσα σε εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικών κυβερνήσεων.
Το ψήφισμα καλεί επίσης το Ισραήλ να κατεδαφίσει τα τμήματα του τείχους που έχει ήδη κτίσει, ενώ παράλληλα η κατασκευή του χαρακτηρίζεται «ενέργεια αντίθετη με τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου».
Kατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων όμως, δεν περιέχει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι θέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Το Ισραήλ πάντως εμμένει στις θέσεις του, όπως διαφαίνεται από τη δήλωση του πρεσβευτή του, Νταν Γκίλερμαν:
«Μόνο εάν σταματήσει η ανήθικη στρατηγική (των Παλαιστινίων), που δοξάζει τη δολοφονία ονομάζοντάς την έργο μαρτύρων, μόνο τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τη λήψη προστατευτικών μέτρων από το Ισραήλ, και θα ανοίξει ο δρόμος του ειρηνευτικού διαλόγου.
Οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τα διαστρεβλωμένα ψηφίσματα και οι καταχρηστικοί διπλωματικοί ελιγμοί δεν μπορούν να μεταβάλλουν την πραγματικότητα» είπε ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσερ Αλ Κίντουα, αντέκρουσε ισραηλινό ισχυρισμό ότι το τείχος αποτελεί αμυντικό έργο:
«Η ισραηλινή πλευρά θα μπορούσε να είχε κτίσει αυτό το τείχος κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας του 1949, κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν μέχρι το 1967.
Σε αυτή την περίπτωση αυτό το τείχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικό. Αλλά με το να κτίζει τείχος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, καταπατώντας χιλιάδες στρέμματα γης, καταστρέφοντας τις περιουσίες χιλιάδων Παλαιστινίων και προσαρτώντας ντε φάκτο μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης,... αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος. |
|