|
|
Ειδήσεις 03-10-19
Αρχίζει η σύνοδος της Μπαγκόγκ
«Κάτω από το πάνω» ο Μπλέιν
Σε ανάπαυση ο Μπλερ
Με καρδιακή αρρυθμία ο Μπλερ
Kερδίζει η δεξιά στην Ελβετία
Πιθανολογούμενη στροφή της Τουρκίας
Eπίθεση με νεκρούς στρατιώτες στη Δ. Όχθη
Πέθανε ο Ιζετμπέκοβιτς
Νεκροί στρατιώτες στο Ιράκ
Εκτροχιασμοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου
Πέθανε ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
Μήνυμα Μπούς κατά της τρομοκρατίας
Οσία η Μητέρα Τερέζα
Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 02:47 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η σύνοδος της Μπαγκόγκ
|
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μπαγκόγκ |
O πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η εξάπλωση των πυρηνικών αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, που αρχίζει τις εργασίες της στην Ταϊλάνδη.
Παρόλο που ορισμένα από τα 21 μέλη του οργανισμού θέλουν να επικεντρωθεί η σύνοδος στον βασικό της στόχο, τα οικονομικά προβλήματα, ο πρόεδρος Μπους, κατά τις άτυπες συνομιλίες της Κυριακής, ζήτησε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Υπαινίχθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο συμβιβασμού προκειμένου να εγκαταλείψει η Βόρειος Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο κ. Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις μη επίθεσης στην Βόρεια Κορέα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα ασιατικά κράτη να παραμείνουν άγρυπνα έναντι της απειλής των τρομοκρατών. |
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 03:17 ('Ωρα Λονδίνου) «Κάτω από το πάνω» ο Μπλέιν
|
«Πάνω από το κάτω» λεγόταν το τελευταίο εγχείρημα του Ντέιβιντ Μπλέιν |
O Aμερικανός μάγος, Ντέιβιντ Μπλέιν, κατέβηκε από το διάφανο κουτί, το οποίο είχε γίνει σπίτι του επί 44 μέρες, στις όχθες του Τάμεση.
Όλο αυτό το διάστημα ο 30χρονος Αμερικανός δεν έτρωγε τίποτε και έπινε μόνο νερό.
Το εγχείρημά του το είχε ονομάσει «Πάνω από το κάτω».
Πανοραμική θέα είχε ο Ντέιβιντ Μπλέιν | Ο Ντέιβιντ Μπλέιν βγήκε από το κουτί κλαίγοντας.
Περπατούσε με δυσκολία, μπορούσε όμως να σταθεί.
Παίρνοντας στα χέρια ένα μικρόφωνο, είπε ότι έζησε την πιο σημαντική εμπειρία της ζωής του.
Η εμπειρία του, είπε, του έδειξε πόσο δυνατοί είναι οι άνθρωποι και πόσο ωραία είναι τα απλά, μικρά πράγματα, όπως η ανατολή και η δύση.
Ο Ντέιβιντ Μπλέιν ευχαρίστηκε ένθερμα το κοινό.
Στη συνέχεια τον έβαλαν σε φορείο και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η δοκιμασία τού δημιούργησε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σταδιακά ο οργανισμός του θα αρχίσει πάλι να δέχεται τροφή.
Ο Ντέιβιντ Μπλέιν έχασε 22 κιλά.
Ένα εκατομμύριο άτομα τον επισκέφτηκαν το διάστημα της νηστείας του, ορισμένοι του έριξαν αυγά και τον εξύβρισαν.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις τον επέκριναν που κάνει «απεργία πείνας», τη στιγμή που εκατομμύρια άτομα, σε όλον τον κόσμο, υποφέρουν από λιμό και πενία.
Ο Ντέιβιντ Μπλέιν πιστεύεται ότι θα κερδίσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τηλεοπτικές εταιρείες, που μετέδωσαν την περιπέτειά του. |
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 02:19 ('Ωρα Λονδίνου) Σε ανάπαυση ο Μπλερ
|
O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ |
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εισήχθη στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Χάμερσμιθ το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς δεν αισθανόταν καλά και είχε ταχυκαρδία.
Ο κ. Μπλερ υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων και σε καρδιακή ηλεκτρική ανάταξη, για να επανέλθει ο φυσιλογικός καρδιακός ρυθμός.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, με συμπτώματα δύσποιας και σοβαρές διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού.
Ο 50χρονος πρωθυπουργός δεν είχε μέχρι τώρα καρδιακά προβλήματα.
Μετά από πέντε ώρες στο νοσοκομείο, ο κ. Μπλερ πήγε στην πρωθυπουργική κατοικία.
Οι γιατροί του συνέστησαν 24ωρη ανάπαυση.
Ανακοινωθέν της Ντάουνιγκ Στριτ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι ευδιάθετος και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Στη θέση του κ. Μπλερ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες.
Η πάθηση του κ. Μπλερ είναι συχνή σε ηλικιωμένους, σε νεώτερους όμως μπορεί να οφείλετα σε υπέρταση ή σε στρες.
Ο κ. Μπλερ έχει δεχτεί πολλές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, ιδίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου) Με καρδιακή αρρυθμία ο Μπλερ
|
O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ |
Καρδιακή αρρυθμία διαπίστωσαν οι γιατροί στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που υποβλήθηκε σήμερα σε σειρά ιατρικών τεστ για έξι σχεδόν ώρες σε νοσοκομείο του Λονδίνου, πριν να επιστρέψει στην πρωθυπουργική κατοικία.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η πάθηση αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς και ότι ο κ. Μπέρ δεν αντιμετώπιζε μέχρι τώρα καρδιακά προβλήματα.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο Τόνι Μπλερ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα συναντήσεις και από την Τρίτη θα επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, τον κ. Μπλερ θα αντικαταστήσει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. |
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου) Kερδίζει η δεξιά στην Ελβετία
|
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έβγαλαν νικητή οι κάλπες στην Ελβετία |
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα που ξεχώρισε με την αντιευρωπαϊκή του ρητορεία και τις πιέσεις για περιορισμούς στο πολιτικό άσυλο και τα δικαιώματα των μεταναστών, είναι ο νικητής των εκλογών της Ελβετίας.
Πεντακάθαρα μάλιστα, αφού αύξησε τη δύναμή του κατά 5,2 στο 27% και αξιώνει τώρα να πάρει ένα ακόμη υπουργείο στην επταμελή κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων, που κυβερνούν στην Ελβετία από το 1959.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ελβετικής τηλεόρασης, στο κοινοβούλιο που αριθμεί 200 έδρες, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) θα διαθέτει 56 βουλευτές, τη μεγαλύτερη δηλαδή κοινοβουλευτική ομάδα.
Αύξησαν τις δυνάμεις τους σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι
Τη δύναμή τους αύξησαν ωστόσο και τα κόμματα των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Οι πρώτοι κερδίζουν μία επιπλέον έδρα (σύνολο 52) και οι δεύτεροι κέρδισαν επιπλέον 5 έδρες και θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με 14 βουλευτές.
Οι χαμένοι των εκλογών είναι τα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι χριστιανοδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι.
Βέβαιο θεωρείται ότι η έκβαση των εκλογών δεν θα αλλάξει τη μορφή της σημερινής κυβέρνησης.
Από το 1959 η Ελβετία κυβερνάται από την επταμελή κυβέρνηση, που σχηματίζουν σε συνασπισμό τα τέσσερα μεγάλα κόμματα.
Για την κυβέρνηση προορίζεται ο Μπλόχερ
Στην κυβέρνηση αυτή ζητά τώρα ένα επιπλέον υπουργείο το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επιδιώκει να υπουργοποιήσει τον άτυπο ηγέτη και χρηματοδότη του, Κρίστοφερ Μπλόχερ.
Ο αμφιλεγόμενος Μπλόχερ, δισεκατομμυριούχος από τη Ζυρίχη είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόμματος, παρότι είναι επικεφαλής μόνο στην κομματική οργάνωση της Ζυρίχης.
Είναι εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις στο SVP, το οποίο διολίσθησε τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά, στρεφόμενο κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης, των ξένων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο, και της συμμετοχής της Ελβετίας στις διεθνείς οργανώσεις. |
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 00:23 ('Ωρα Λονδίνου) Πιθανολογούμενη στροφή της Τουρκίας
|
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν(αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ |
Στροφή 180 μοιρών σε ότι αφορά την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ φάνηκε να πραγματοποιεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ενώ χθές πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης για το θέμα.
Από την Κωνσταντινούπολη ο Άρης Χατζηστεφάνου μεταδίδει:
«Εάν δεν μας θέλει ο ιρακινός λαός δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα εκεί» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η απόφαση για την αποστολή στρατιωτών ελήφθη ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ και δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησής.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις Ερντογάν εμφανίστηκαν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ και ιδίως ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.
Τούρκοι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι δεν είναι οι επιθυμίες των ιρακινών που επηρεάζουν τη στάση της κυβέρνησης, όσο μια πιθανή άρνηση των ίδιων των ΗΠΑ, να δεχτούν τουρκικές δυνάμεις.
Καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η Αγκυρα δήλωνε έτοιμη για την αποστολή δυνάμεων. Η Ουάσινγκτον όμως, τουλάχιστον επισήμως, τηρούσε σιγή ιχθύος.
«Ίσως να μη θέλουν οι ΗΠΑ»
Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC ανώτατος αμερικανός διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι... «μπορεί στο παρελθόν οι ΗΠΑ να ζητούσαν τη συνδρομή της Τουρκίας ίσως όμως να μην την θέλουν πια».
Την ίδια ώρα, μερίδα του τουρκικού τύπου επισημαίνει ότι ο είναι ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ εκείνος, που με την στήριξη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, αντιτίθεται στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι σχετικές διαρροές ίσως αποτελούν κίνηση τακτικής των ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον αριθμό, αλλά και το ρόλο που θα έπαιζαν οι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ.
Το βέβαιο είναι ότι προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στην Τουρκία.
Όσοι υποστήριζαν την τουρκική εμπλοκή θα αισθανθούν ίσως προδομένοι από την Ουάσινγκτον.
Για άλλους όμως μια πιθανή απαγκίστρωση της Τουρκίας από την υπόθεση θα γλιτώσει την κυβέρνηση από τεράστιο πολιτικό κόστος. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου) Eπίθεση με νεκρούς στρατιώτες στη Δ. Όχθη
|
Στα όπλα κλήθηκαν 1800 έφεδροι στο Ισραήλ |
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε από πυρά Παλαιστινίων εναντίον περιπόλου κοντά στο χωριό Εϊν Γιαμπρούντ, στην περιοχή της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.
Μονάδες του ισραηλινού στρατού «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.
Η επίθεση έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλων Κασάμ από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Εφόδους για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατέσχεσαν υπολογιστές και διάφορα έγγραφα που βρήκαν σε σπίτια υπόπτων.
Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο ατόμων.
Έφεδροι στα όπλα
Στα όπλα κλήθηκα 1800 έφεδροι Ισραηλινοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι έφεδροι κλήθηκαν λόγω αυξημένων προειδοποιήσεων ότι θα υπάρξουν χτυπήματα από ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.
Κλιμάκιο Παλαιστίνιων αξιωματούχων μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσει με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, το ζήτημα της ανέγερσης του τείχους από το Ισραήλ και το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου) Πέθανε ο Ιζετμπέκοβιτς
|
Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς |
Μετά από μακροχρόνια ασθένεια πέθανε σε νοσοκομείο του Σεράγεβο, ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αλία Ιζετμπέκοβιτς.
Ο Ιζετμπέκοβιτς ήταν επικεφαλής των Μουσουλμάνων ως πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη διάρκεια του πολέμου (1992-1995) και μέλος του συλλογικού προεδρείου της χώρας από το 1996 μέχρι το 2000.
Πριν δύο χρόνια αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Δράση» (SDA).
Ήταν ο τελευταίος εναπομένων από τους τρεις ηγέτες των Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας.
Ο ηγέτης των Κροατών και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας, Φράνιο Τούντζμαν απεβίωσε το 1999, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βρίσκεται από το 2001 στη Χάγη, όπου διεξάγεται η δίκη του στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που εκδικάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Υπέγραψε τη συμφωνία του Ντέιτον
Ο Ιζετμπέκοβιτς είχε υπογράψει το 1995 μαζί με τον Τούντζμαν και τον Μιλόσεβιτς , υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, τη συμφωνία του Ντέιτον για την ειρήνευση της Βοσνίας, βάσει της οποίας έγινε μετά τον πόλεμο ο διαμοιρασμός της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας σε μία βοσνιο-κροατική ομοσπονδία και μία σερβική Δημοκρατία.
Από τους Σέρβους κατηγορήθηκε για αποσιώπηση και κάλυψη εγκλημάτων πολέμου. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 18:36 ('Ωρα Λονδίνου) Νεκροί στρατιώτες στο Ιράκ
|
Αμερικανοί στρατιώτες στην Καρμπάλα του Ιράκ |
Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε σε επίθεση που δέχθηκε με χειροβομβίδες και ελαφρά όπλα αμερικανικη περιπολος κοντα στην πόλη Κιρκούκ.
Εναντίον αστυνομικού τμήματος στην ίδια πόλη εκτοξεύθηκε πύραυλος Κατιούσα, που δεν πέτυχε το στόχο του.
Επίθεση δέχθηκε αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην πόλη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ρουκέτα έπληξε αυτοκίνητο που μετέφερε πυρομαχικά, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.
Από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στη Φαλούντζα ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε.
Κατηγορίες για κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οκτώ αμερικανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και δύο αξιωματικοί, κατηγορούνται για κακομεταχείριση ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου.
Οι στρατιώτες ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη στρατοπέδου με Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, ένας από τους οποίους πέθανε.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο εκπρόσωπο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εναντίον των οκτώ εκκρεμούν κατηγορίες για παράλειψη καθήκοντος και κακοποίηση, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 18:09 ('Ωρα Λονδίνου) Εκτροχιασμοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου
|
Aδιανόητες οι μετακινήσεις στο Λονδίνο χωρίς τον υπόγειο σιδηρόδρομο |
Το δεύτερο περιστατικό με εκτροχιασμό βαγονιών του υπόγειου σιδηροδρόμου σημειώθηκε εντός 48 ωρών στο Λονδίνο.
Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν στον εκτροχιασμό δύο βαγονιών κατά την είσοδο του συρμού στον σταθμό Κάμντεν Τάουν, από τον οποίο καθημερινά διακινούνται χιλιάδες άτομα, κυρίως την Κυριακή που επισκέπτονται εκεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.
Εκπρόσωπος του μετρό δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο συρμός προσέκρουσε σε τοίχο, καθώς εισερχόταν στον σταθμό.
Πριν από δύο ημέρες είχε εκτροχιαστεί ένας άλλος συρμός με 76 επιβαίνοντες, μεταξύ των σταθμών Χάμερσμιθ και Μπάρονς Κορτ,στο δυτικό Λονδίνο. Ο εκτροχιασμός αποδίδεται σε σπασμένη σιδηροτροχιά.
Με απεργία απειλεί το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ασφάλεια των εργαζομένων και των δημοσίων συγκοινωνιών. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 16:21 ('Ωρα Λονδίνου) Πέθανε ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
|
Στο αεροδρόμιο της Μπαγκόγκ πέθανε ο Ισπανός συγγραφέας Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν |
Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της έχασε η ισπανική λογοτεχνία με τον θάνατο του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν.
Ο Καταλανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής, πέθανε σε ηλικία 64 χρόνων από καρδιακή προσβολή στο αεροδρόμιο της Μπαγκόγκ, επιστρέφοντας από περιοδεία του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο Μονταλμπάν δημοσίευσε περισσότερα από 50 βιβλία (ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μυθιστορήματα), έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του ιδιόρρυθμου ντέντεκτιβ, Πέπε Καρβάλιο, που «έδρασε», κυρίως, στη Βαρκελώνη.
Γνωστότερα από τα έργα του, που μεταφράστηκαν σε 24 γλώσσες, είναι το «συναισθηματικό χρονικό της Ισπανίας», «υποφυσιολογικό μανιφέστο», «μαρξιστικά ζητήματα», «μία συναισθηματική αγωγή», «ο πιανίστας», «εγώ σκότωσα τον Κένεντι», «γεύμα με ανήσυχα άτομα» και η συνέντευξή του με τον υποδιοικητή Μάρκος των ανταρτών Ζαπατίστας στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού, που κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον τίτλο «Μάρκος, η επανάσταση και οι καθρέφτες».
Στην περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975) πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος (1992) και το ισπανικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του (1995). |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου) Μήνυμα Μπούς κατά της τρομοκρατίας
|
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Μπαγκόγκ |
Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ταϊλάνδης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στη Μπαγκόγκ, όπου ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα ασιατικά κράτη να παραμείνουν άγρυπνα έναντι της απειλής των τρομοκρατών.
Σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με την κομμουνιστική χώρα, προκειμένου να τερματίσει το πρόγραμμά της, άφησε όμως για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο, να δοθούν στην Πιονγιάνγκ κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας.
Συνάντηση με τον Χου Ζιντάο
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρεια Κορέας συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Μπους, με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο.
Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει ως στόχος να μην υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο.
Στην Ταϊλάνδη βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε έξι ασιατικές χώρες.
Ο κ. Μπους έφθασε στη Μπαγκόγκ, προερχόμενος από τη Μανίλα, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC).
Οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύεται πως θα ζητήσει τη μεγαλύτερη συνεργασία των χωρών του APEC στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τη συνδρομή τους στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους ξένους ηγέτες και έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ για τη φύλαξη και επιτήρηση χώρων διατέθησαν άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα. |
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 09:45 ('Ωρα Λονδίνου) Οσία η Μητέρα Τερέζα
|
Η Μητέρα Τερέζα βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 |
Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί αναμένεται να παρακολουθήσουν την ειδική τελετή στο Βατικανό για την ανακήρυξη σε Οσίας της Μητέρας Τερέζας από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο.
Προσκυνητές από κάθε γωνιά του κόσμου κατέφθασαν στην Ρώμη για να τιμήσουν την μνήμη της μοναχής που αφιέρωσε τη ζωή της στους φτωχούς, τους άστεγους και τους άρρωστους της Καλκούτας.
Η Μητέρα Τερέζα βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 και πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 1997.
Το Τάγμα των Μοναχών που ίδρυσε το 1950 είχε τότε μόνο 12 μέλη.
Σήμερα σ' αυτό ανήκουν 4.500 μοναχές που λειτουργούν σχολεία, ορφανοτροφεία και νοσοκομεία για τους φτωχούς σε 133 χώρες.
Υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να περάσουν 5 χρόνια από τον θάνατο κάποιας προσωπικότητας πριν αρχίσει η διαδικασία οσιοποίησης του.
Όμως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος τόσο θαύμαζε τη Μητέρα Τερέζα που ο κανόνας αυτός δεν τηρήθηκε, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Μία από τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κάποιος Όσιος είναι να έχει κάνει ένα θαύμα, και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η Μητέρα Τερέζα δεν είχε κάνει θαύμα.
Όμως μια νεαρή Ινδή, η Μόνικα Μπέσρα ισχυρίστηκε το 1998 ότι η Μητέρα Τερέζα με τις προσευχές της, θεράπευσε τον όγκο του στομάχου από τον οποίο έπασχε.
Μετά από μελέτη που διήρκεσε μήνες και πολλές συνεντεύξεις, η εξαφάνιση του όγκου της κ.Μπέσρα χαρακτηρίστηκε «θαύμα».
Αποδείξεις για ένα δεύτερο θαύμα είναι η προϋπόθεση για την ανακήρυξη σε Αγίου ή Αγίας.
Πάντως, αν και η Μητέρα Τερέζα είναι το ίνδαλμα εκατομμυρίων, υπάρχουν και αρκετοί που την επικρίνουν διότι είχε επαφές με δικτάτορες.
Η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διεκδικούν τον τίτλο της γενέτειρας της.
Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε το 1910 στα Σκόπια οι γονείς της όμως ήταν Αλβανοί. Έτσι και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, που το 1910 ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, διεκδικούν τον τίτλο της ιδιαίτερης της πατρίδας.
|
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου) Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
|
Πανέτοιμη η Ταϊλάνδη για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού |
Στην Ταϊλάνδη βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε έξι ασιατικές χώρες.
Ο κ. Μπους έφθασε στη Μπαγκόγκ, προερχόμενος από τη Μανίλα, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC).
Οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύεται πως θα ζητήσει τη μεγαλύτερη συνεργασία των χωρών του APEC στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Επίσης πιστεύεται πως θα ζητήσει από τις 21 χώρες που μετέχουν στη σύνοδο, να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί, που πραγματοποίησαν συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που θεωρεί ίσης προτεραιότητας τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της φτώχιας.
Ο κ. Μπους έφθασε στην Ταϊλάνδη από τις Φιλιππίνες.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους ξένους ηγέτες και έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ για τη φύλαξη και επιτήρηση χώρων θα διατεθούν άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα.
Bοήθεια στις Φιλιππίνες
Υπόσχεση για αύξηση της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις Φιλιππίνες, που θα διατεθεί στα σώματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, μιλώντας στο κογκρέσο της χώρας στη Μανίλα.
Ο κ.Μπους ήταν ο πρώτος Aμερικανός πρόεδρος που εκφώνησε λόγο στο κοινοβούλιο των Φιλιππίνων τα τελευταία 43 χρόνια.
Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων πραγματοποιήθηκε αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. |
|