Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-17

  1. Κυβερνητική κρίση στη Βολιβία
  2. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας
  3. Έρευνα σε όλα τα αεροπλάνα των ΗΠΑ
  4. ΕΕ προς ΗΠΑ: Συγγνώμη για την άμυνα
  5. Κυβερνητική κρίση στη Βολιβία
  6. Ιράκ: Πάνω από 100 οι νεκροί Αμερικανοί
  7. «Δεν θα απελαθεί ο Αραφάτ»
  8. Ο Τζορτζ Μπους περιοδεύει
  9. Αισιοδοξία για το Ιράν
  10. Οριακή νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ
  11. Καλά νέα στη μάχη κατά του έιτζ
  12. Πέντε νεκροί στην Καρμπάλα
  13. Βίαιες συμπλοκές στην Αγιόντια
  14. Κρίσιμες στιγμές για τον Σρέντερ
  15. Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και θρησκεία
  16. Με βήμα σημειωτόν προς το Σύνταγμα της ΕΕ
  17. Αποφασιστικές ημέρες για το Ιράκ μετά το ψήφισμα

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνητική κρίση στη Βολιβία
 

Οι αναταραχές έχουν επιφέρει το θάνατο 74 ατόμων

Ένα σημαντικό κόμμα του πολυτάραχου συνασπισμού του προέδρου της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, επιφέροντας μεγάλες ανησυχίες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ρεπουμπλικανική Δύναμη δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει πια την κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται η εξέγερση των πολιτών εναντίον της κυβέρνησης για τα σχέδιά της να εξαγάγει φυσικό αέριο.

Το απερχόμενο κόμμα ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα, να παραιτηθεί.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», δήλωσε ο Μάνφρεντ Ρέιες Βίλα, ηγέτης του απερχόμενου κόμματος.

Ο κ. Ρέιες Βίλα προέβη στις εν λόγω δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σάντζεζ ντε Λοζάντα.

Αναταραχές και συγκρούσεις

Ο ηγέτης του απερχόμενου κόμματος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεσπάσει μεγάλες αναταραχές στη Βολιβία, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 74 άτομα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλάβει την παραγκούπολη Ελ Άλτο στην οποία συνεχίζονται οι μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φτωχοί Ινδιάνοι, λένε πως το φυσικό αέριο είναι εθνικός πόρος και πρέπει να ικανοποιεί, πρωτίστως, τις ανάγκες των νοικοκυριών της χώρας.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 00:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας
 

Οι αναταραχές έχουν επιφέρει το θάνατο 74 ατόμων

Σε κυβερνητική κρίση βυθίζεται η Βολιβία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάδα παραιτήθηκε μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η επιστολή παραίτησης του προέδρου βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς το Κογκρέσο, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. ντε Λοζάδα εγκατέλειψε ήδη το προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Παζ και κατευθύνεται αεροπορικώς προς τη Σάντα Κρουζ.

Η παραίτηση του προέδρου ήταν το επιστέγασμα της λαϊκής εξέγερσης που προκλήθηκε πριν από έναν περίπου μήνα, όταν ο κ. ντε Λοζάδα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εξαγάγει φυσικό αέριο από τη Βολιβία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε ογκώδεις διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων στη Λα Παζ.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φτωχοί Ινδιάνοι, υποστήριξαν πως το φυσικό αέριο είναι εθνικός πόρος και πρέπει να ικανοποιεί, πρωτίστως, τις ανάγκες των νοικοκυριών της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Αναταραχές και συγκρούσεις

Οι κινητοποιήσεις συνοδεύθηκαν από βίαια επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι διαδηλώσεις έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα Λα Παζ και μετά από εβδομάδες οδομαχιών καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα, ενώ δεν υπάρχουν πια χρήματα στις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν εκατοντάδες ξένους που είχαν αποκλειστεί στη Βολιβία, καθώς έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Λα Παζ.

Χαριστική βολή

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της Βολιβίας είχε απομονωθεί όλο και περισσότερο καθώς είδε να τον εγκαταλείπουν ένας-ένας οι πολιτικοί του σύμμαχοι.

Τη Δευτέρα απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του κ. ντε Λοζάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εν συνεχεία παραιτήθηκαν ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η χαριστική βολή ήλθε νωρίτερα την Παρασκευή, όταν ένα κόμμα-κλειδί για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Νέα Ρεπουμπλικανική Δύναμη (NFR) ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο και προσχώρησε στις τάξεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παραίτησή του.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 00:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα σε όλα τα αεροπλάνα των ΗΠΑ
 

Οι αρχές καλούνται να ερευνήσουν περί τα 7.000 αεροσκάφη που εκτελούν 23.000 πτήσεις κάθε ημέρα μέσα σε 24 ώρες

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ διέταξαν να ερευνηθούν όλα τα εμπορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ -7.000 τον αριθμό- εντός 24 ωρών μετά την ανακάλυψη μικρών μαχαιριών σε δυο αεροσκάφη στο Χιούστον και τη Νέα Ορλεάνη.

Αυτός ο τύπος μαχαιριών χρησιμοποιήθηκε από τους αεροπειρατές που κατέλαβαν τα αεροπλάνα που συνετρίβησαν στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των αεροσκαφών, η «Σάουθγουεστ Ερλάινς» (Southwest Airlines) ανακοίνωσε ότι τρεις μικρές σακούλες που περιείχαν τα μαχαίρια βρέθηκαν στις τουαλέτες των δυο αεροπλάνων, μαζί με άλλα αντικείμενα που έμοιαζαν με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι σακούλες περιείχαν και έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό.

To Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) διεξάγει έρευνα για το πώς και γιατί τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν στα δυο αεροπλάνα.

Ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την έρευνα, ξεκαθάρισε όμως ότι «Δεν φαίνεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και σαφώς δεν υπάρχει άμεση απειλή».


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ προς ΗΠΑ: Συγγνώμη για την άμυνα
 

Παλαιότερη οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της κοινής αμυντικής πολιτικής και παράλληλα να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι τα σχέδια για τον Ευρωστρατό θα υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπέρ της ανάπτυξης των δικών τους αμυντικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε όμως ότι ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ θα πρέπει να συμπληρώνει το ΝΑΤΟ και όχι να το ανταγωνίζεται.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, φέρεται να δήλωσε ότι οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ αποτελούν «τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Συμμαχίας».

Οι θέσεις της Βρετανίας

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα σχόλια αυτά είχαν πιθανότατα ως βασικό παραλήπτη τη στενότερη σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εφέρετο να μειώνει την αντίστασή της στς σχέδια της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για μια ξεχωριστή στρατιωτική διοίκηση της ΕΕ.

Την Παρασκευή, όμως, ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί κανέναν ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα που θα θέτει σε κίνδυνο τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν και παραδέχθηκε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να δρα ανεξάρτητα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν θέλουν να εμπλακούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκαλέσει ειδική σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθεί το σχέδιο περί κοινής αμυντικής πολιτικής.

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, επισημαίνει ότι «Η Βρετανία θέλει να ξαναβαφτιστεί στα νάματα της Ευρώπης κι ο Τόνι Μπλερ να χάσει τον τίτλο του ανθρώπου που υπακούει χωρίς αντίρρηση στις ΗΠΑ.

Δυο όροι...

Γι' αυτό προσυπέγραψε στο Βερολίνο μαζί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έγγραφο για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαΪκής 'Αμυνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τίθεται υπέρ της ανάπτυξης της κοινής ευρωπαϊκής 'Αμυνας με δυο όρους.

Πρώτον, το επιτελείο της να συστεγάζεται στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και να μην είναι αυτόνομο.

Και δεύτερον, να μη μπει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ρήτρα περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής των χωρών της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι παρόμοια ρήτρα υπάρχει ήδη στην ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ.

...και δυο αγκάθια

Η Σύνοδος Κορυφής, εξάλλου, ανέδειξε και τα δυο βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Η πρώτη συνίσταται στην αντίρρηση της Ισπανίας και της Πολωνίας να αλλάξει το καθεστώς της ενισχυμένης πλειοψηφίας που τους επιτρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του Συμβουλίοιυ των Υπουργών.

Και η δεύτερη είναι ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία θέλουν μια «μαζεμένη» Κομισιόν, με 15 Επιτρόπους, ενώ οι μικρές και οι προς ένταξη χώρες ζητούν να εκπροσωπούνται όλες οι χώρες με έναν Επίτροπο.

Πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τις προσεχείς συνεδριάσεις, τόσο των Υπουργών Εξωτερικών όσο και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδιοτήτων του προέδρου της.

Διότι προτείνεται ο πρόεδρος να έχει αυξημένες αρμοδιότητες αν η Επιτροπή έχει 25 και όχι 15 μέλη όπως θέλουν οι μεγάλες κοινοτικές χώρες.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 18:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνητική κρίση στη Βολιβία
 

Οι αναταραχές έχουν επιφέρει το θάνατο 74 ατόμων

Ένα σημαντικό κόμμα του πολυτάραχου συνασπισμού του προέδρου της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, επιφέροντας μεγάλες ανησυχίες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ρεπουμπλικανική Δύναμη δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει πια την κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται η εξέγερση των πολιτών εναντίον της κυβέρνησης για τα σχέδιά της να εξαγάγει φυσικό αέριο.

Το απερχόμενο κόμμα ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα, να παραιτηθεί.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», δήλωσε ο Μάνφρεντ Ρέιες Βίλα, ηγέτης του απερχόμενου κόμματος.

Ο κ. Ρέιες Βίλα προέβη στις εν λόγω δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σάντζεζ ντε Λοζάντα.

Αναταραχές και συγκρούσεις

Ο ηγέτης του απερχόμενου κόμματος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεσπάσει μεγάλες αναταραχές στη Βολιβία, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 74 άτομα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλάβει την παραγκούπολη Ελ Άλτο στην οποία συνεχίζονται οι μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φτωχοί Ινδιάνοι, λένε πως το φυσικό αέριο είναι εθνικός πόρος και πρέπει να ικανοποιεί, πρωτίστως, τις ανάγκες των νοικοκυριών της χώρας.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πάνω από 100 οι νεκροί Αμερικανοί
 

Οι νέες επιθέσεις στο Ιράκ με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες εκδηλώθηκαν μετά την έγκριση του ψηφίσματος των ΗΠΑ.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ την Παρασκευή, ανεβάζοντας σε 101 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το τέλος του πολέμου τον Μάιο.

Ειδικότερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δυο τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν συνεπλάκησαν με υποστηρικτές σίιτη κληρικού στην ιερή πόλη της Καρμπάλα.

Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν επίσης και ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης.

Χείρα βοηθείας από την Ισπανία

Στο μεταξύ, η Ισπανία δήλωσε ότι θα χορηγήσει 300 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, σε μορφή δανείου και οικονομικής βοήθειας.

Η εξαγγελία έγινε ενόψει της Διεθνούς Συνόδου Δωρητών για το Ιράκ που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Η προσφορά της Ισπανίας -που είχε υποστηρίξει θερμά τον πόλεμο στο Ιράκ- προστίθεται στα 231 εκατ. δολ. που έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, τα 1,5 δισ. δολ. της Ιαπωνίας και τα 835 εκατ. δολ. της Βρετανίας.

Πλήγμα από τη Γερουσία

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αναμένεται να χορηγήσουν 20 δισ. δολάρια, ωστόσο η χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να δοθεί το ήμισυ του ποσού με τη μορφή δανείου εκτιμάται ότι αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Μπους που υποστηρίζει ότι τα δάνεια θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη του Ιράκ και θα αφήσουν τη χώρα με υψηλό εξωτερικό χρέος.

Με την ίδια θέση συμφώνησε και η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία απέρριψε τις προτάσεις για χορήγηση δανείων.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να καταλήξουν τώρα σε κάποιο συμβιβασμό προκειμένου να ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.


«Ταχεία μεταβίβαση εξουσίας»

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των μουσουλμανικών κρατών του κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί στη Μαλαισία ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, αν και απέφυγαν να κάνουν λόγο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής.

Το τελικό ανακοινωθέν της Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζει το δικαίωμα του Ιρακινού λαού να καθορίσει μόνος του το πολιτικό του μέλλον και ζητά να δοθεί κεντρικός ρόλος στον ΟΗΕ κατά την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αντιπροσωπεία του -διορισμένου από τους Αμερικανούς- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ αντιτάχθηκε στην πρόταση να ζητηθεί ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 16:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν θα απελαθεί ο Αραφάτ»
 

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Γιασέρ Αραφάτ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, διαχώρησε τη θέση του από την κυβερνητική απόφαση για απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.


Το ενδεχόμενο απέλασής του είναι πολύ μικρό όχι μόνο γιατί το αρχηγείο του φρουρείται, αλλά και γιατί εκεί έχουν δημιουργηθεί «ανθρώπινες ασπίδες»
Αριέλ Σαρόν
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ (Jerusalem Post) ο κ. Σαρόν είπε ότι «μία ενδεχόμενη απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ δεν θα ήταν συμφέρουσα για το Ισραήλ».

Ωστόσο, ο Αριέλ Σαρόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρηνευτική συμφωνία όσο παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ στην εξουσία.

Οι δηλώσεις του γίνονται ενώ ασκούνται μεγάλες πιέσεις στον Γιασέρ Αραφάτ μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τρία μέλη διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διεθνής καταδίκη

Τον περασμένο μήνα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση για εν δυνάμει απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ, προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

Ισραηλινοί υπουργοί είπαν ότι η απομάκρυνση του Αραφάτ από την εξουσία μπορεί να υπαινίσσεται και τη δολοφονία του.

Από τότε πολλά άτομα, ανάμεσα στα οποία και Ισραηλινοί, δημιούργησαν «ανθρώπινες ασπίδες» έξω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο κ. Σαρόν υπογράμμισε στη συνέντευξή που παραχώρησε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν θεωρούν καλή ιδέα την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 15:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Τζορτζ Μπους περιοδεύει
 

Έξι χώρες αναμένεται να επισκεφθεί κατά την περιοδεία του ο Τζορτζ Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ασία και την Αυστραλία από το Τόκιο, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Χουνιχίρο Κόιζουμι.

Η ατζέντα των συνομιλιών στην Ιαπωνία
-Αμερικανικές ανησυχίες για τη μειωμένη αξία του γιεν
-Οικονομική βοήθεια προς το Ιράκ
-Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας
Ο κ. Μπους εξέφρασε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την αξία του ιαπωνικού γιεν και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πραγματοποίησαν επίσης συνομιλίες για το Ιράκ και τις φιλοδοξίες πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.

Εκτός από την Ιαπωνία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τις Φιλιππίνες, την Ταϋλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Εμπόριο και ισοτιμίες συναλλάγματος

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας και η οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα πρωτοστατήσουν θέματα που έχουν σχέση με το εμπόριο και τις ισοτιμίες συναλλάγματος.

Πολλοί επιχειρηματίες κατηγορούν την Ιαπωνία και την Κίνα ότι διατηρούν μειωμένη την αξία των νομισμάτων τους για να κάνουν πιο εύκολες τις εξαγωγές προϊόντων τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η άποψη του προέδρου Μπους είναι ότι η αγορά πρέπει να καθορίζει την αξία ενός νομίσματος.


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία για το Ιράν
 

Μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Ιράν θα δώσει απαντήσεις μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί.


Είναι προς το συμφέρον του Ιράν να παράσχει απαντήσεις
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Το Ιράν έχει κληθεί από την επιτροπή να παράσχει αποδείξεις ότι δεν προσπαθεί να παραγάγει πυρηνικά όπλα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε στο BBC ότι διαθέτει πληροφορίες πως μέσα στις επόμενες ημέρες το Ιράν θα προσφέρει στην επιτροπή όλες τις απαραίτητες απαντήσεις.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, ακόμη και αν το Ιράν ζητήσει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις.

Συμπληρωματικό πρωτόκολλο

Παράλληλα, ο κ. Μπαραντέι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Τεχεράνη θα υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο που θα επέτρεπε στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να διεξαγάγει σκληρότερες επιθεωρήσεις στο μέλλον.

Ειδικοί απεσταλμένοι από τρεις ευρωπαϊκές χώρες - τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη ζήτησε από τον κ. Ελ Μπαραντέι να επισκεφθεί τη χώρα, δύο εβδομάδες πριν τη λήξη κρίσιμης προθεσμίας.

Ο κ. εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Ιράν θα συμβαδίσει με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 13:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Οριακή νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη θητεία του

Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας στον καγκελάριο Σρέντερ τη θητεία του.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν οριακή, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν λαϊκό έρεισμα στη Γερμανία.


Οφείλουμε να προωθήσουμε μία νέα πολιτική για την απασχόληση
Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Ωστόσο, τα προβλήματα του καγκελάριου Σρέντερ δεν έχουν τελειώσει, καθώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να λάβουν την έγκριση και της άνω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, έχουν σκοπό να τονώσουν τη γερμανική οικονομία, η οποία διέρχεται περίοδο ύφεσης.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει αναστάτωση και στο ίδιο το κόμμα του καγκελάριου Σρέντερ.

Ο Γερμανός καγκελάριος διέκοψε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες και έφυγε εσπευσμένως από τη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν τον υποστηρίξει το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο υπογραμμίζει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ κατάφερε να αντιμετωπίσει την εξέγερση των βουλευτών του κόμματός του, αλλά δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη θητεία του.

Περικοπές επιδομάτων ανεργίας

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι πρέπει να ψηφισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί η ανεργία.

Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότεροι από τεσσεράμισι εκατομμύρια άνεργοι, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται η περικοπή των επιδομάτων προς τους ανέργους και η επιβολή ποινών προς εκείνους που αρνούνται τις δουλειές που τους προσφέρονται από διάφορα κέντρα εργασίας.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πρόσφατα ότι θα προτιμούσε να γίνει μικροπωλητής στους δρόμους παρά να ζει με επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σρέντερ προτείνει επίσης περικοπές φόρων κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 12:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Καλά νέα στη μάχη κατά του έιτζ
 

Οι περισσότεροι φορείς του έιτζ βρίσκονται στην Αφρική

Τουλάχιστον μία δεκαετία παραπάνω ζουν οι φορείς του ιού HIV που λαμβάνουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, αποκαλύπτει νέα έρευνα.


Ο συνδυασμός φαρμάκων αποφέρει ευχάριστα αποτελέσματα
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι από έιτζ έχουν μειωθεί κατά 80% από το 1997, όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι εν λόγω θεραπείες.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που προσβάλλονται από τον ιό HIV δεν έχουν πλέον χαμηλό προσδοκώμενο όριο ζωής σε σχέση με τους νεότερους φορείς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το γεγονός ότι οι περισσότεροι φορείς ζουν τουλάχιστον μία δεκαετία παραπάνω αποδεικνύει ότι οι νέες θεραπείες είναι επιτυχημένες.

Συνδυασμός φαρμάκων

Εάν μάλιστα τα φάρμακα βελτιωθούν τότε οι φορείς και οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν ακόμη περισσότερα χρόνια.

Όταν είχαν εφαρμοσθεί για πρώτη φορά οι θεραπείες που συμπεριλάμβαναν έναν συνδυασμό φαρμάκων, οι αριθμοί των θανάτων μειώθηκαν κατά το ήμισι.

Οι επιστήμονες ερευνητικής ομάδας του Λονδίνου πραγματοποίησαν 22 διαφορετικές έρευνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ (Lancet).


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 11:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί στην Καρμπάλα
 

Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να παραμένουν στην Καρμπάλα

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην ιερή πόλη του Ιράκ, Καρμπάλα, όπου ακούσθηκαν πυροβολισμοί από τις στέγες των σπιτιών.

Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκαν επίσης και ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης.


Τα αμερικανικά στρατεύματα δέχονται καθημερινά επιθέσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί συνεχίσθηκαν και το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πόλης.

Στην πόλη έχουν σημειωθεί πολλές συμπλοκές τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες σιϊτών μουσουλμάνων.

Τον έλεγχο της περιοχής έχουν αναλάβει πολωνικά στρατεύματα, αλλά Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από τη λήξη του πολέμου και μετά ανέρχεται πλέον σε 100.

Απαιτήσεις από τη Γερουσία

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της πρότασης να χρησιμοποιηθεί μέρος της αμερικανικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ με τη μορφή δανείου.

Η Γερουσία ζήτησε να λάβουν τη μορφή δανείου τα 10 από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας που έχει υποσχεθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα δάνεια θα περιορίσουν την ανάκαμψη του Ιράκ και θα αφήσουν τη χώρα με ένα υψηλό εξωτερικό χρέος.

Με την ίδια θέση συμφώνησε και η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία απέρριψε τις προτάσεις για χορήγηση δανείων.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να καταλήξουν τώρα σε κάποιο συμβιβασμό προκειμένου να ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αισιοδοξούν ότι η έγκριση του νέου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να συμβάλουν στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Βίαιες συμπλοκές στην Αγιόντια
 

Περισσότερα από 1.000 άτομα συνελήφθησαν

Η ινδική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος των ινδουϊστών διαδηλωτών στην ιερή πόλη της Ινδίας, Αγιόντια.


Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο πνευματικός ηγέτης των ινδουϊστών, Ασόκ Σινγκχάλ
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, αψήφησαν την απαγόρευση και προέβησαν σε κινητοποίηση ζητώντας να κτισθεί ένα ιερό στην Αγιόντια, η οποία διεκδικείται τόσο από τους ινδουϊστές όσο και από τους μουσουλμάνους.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές, τους οποίους μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα μέσα σε κλούβες.

Η αστυνομία ζήτησε από τους διαδηλωτές να φύγουν από την περιοχή, αλλά αυτοί αντέδρασαν πετώντας πέτρες και σίδερα.

«Εάν δεν είχαν πετάξει πέτρες και σίδερα δεν θα λαμβάναμε τόσο δραστικά μέτρα», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της ινδικής αστυνομίας Βι Κέι Ράι.

Συλλήψεις χιλιάδων ατόμων

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ότι οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους εθνικιστές ινδουϊστές.


Η κατεδάφιση του τεμένους Μπαμπρί το 1992 είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή
Περίπου 60.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην πόλη, πολλοί από τους οποίους μέσα στα τρένα που τους μετέφεραν εκεί.

Πριν από τις συμπλοκές της Παρασκευής, είχαν ήδη συλληφθεί δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Το Δεκέμβριο του 1992, πλήθη ινδουϊστών κατεδάφισαν ένα μουσουλμανικό τέμενος του 16ου αιώνα στην Αγιόντια κατά τη διάρκεια βίαιων συμπλοκών που είχαν επιφέρει το θάνατο περισσότερων από 2.000 ατόμων στην Αγιόντια.

Χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκές ινδουϊστών - μουσουλμάνων από τότε στη χώρα.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες στιγμές για τον Σρέντερ
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη θητεία του

Το γερμανικό κοινοβούλιο εξετάζει τις αντιλαϊκές εργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, στις οποίες έχει βασίσει τη θητεία του ο καγκελάριος Σρέντερ.


Οφείλουμε να προωθήσουμε μία νέα πολιτική για την απασχόληση
Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, έχουν σκοπό να τονώσουν τη γερμανική οικονομία, η οποία διέρχεται περίοδο ύφεσης.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση και στο ίδιο το κόμμα του καγκελάριου Σρέντερ, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Γερμανός καγκελάριος διέκοψε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες και έφυγε εσπευσμένως από τη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν τον υποστηρίξει το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο υπογραμμίζει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ κατάφερε να αντιμετωπίσει την εξέγερση των βουλευτών του κόμματός του, αλλά τώρα δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη θητεία του.

Περικοπές επιδομάτων ανεργίας

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι πρέπει να ψηφισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί η ανεργία.

Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότεροι από τεσσεράμισι εκατομμύρια άνεργοι, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται η περικοπή των επιδομάτων προς τους ανέργους και η επιβολή ποινών προς εκείνους που αρνούνται τις δουλειές που τους προσφέρονται από διάφορα κέντρα εργασίας.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πρόσφατα ότι θα προτιμούσε να γίνει μικροπωλητής στους δρόμους παρά να ζει με επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σρέντερ προτείνει επίσης περικοπές φόρων κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και θρησκεία
 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ανταπόκριση του Άλκη Κούρκουλα

Η Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα μπορούσε να υπερβεί τα διχοτομικά διλήμματα της δυτικής παράδοσης και της νεωτερικής ιδεολογίας για να ανοίξει νέους ορίζοντες στον θεσμικό ρόλο της θρησκείας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία›, είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας την έβδομη συνάντηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), που άρχισε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του ιδίου στον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης Ζισκάρ Ντ' Εστέν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2002, για να αναγνωρισθεί, στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο θεσμικός ρόλος της θρησκείας και να αναφερθεί η καθοριστική συμβολή της στην πολιτισμική κληρονομιά των ευρωπαϊκών λαών.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας καθιστά επιτακτική την αποδοχή της Ορθοδόξου προτάσεως, είπε ο κ. Βαρθολομαίος και υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος παράδοση προέβαλε πάντοτε την εποικοδομητική συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας, αλλά και την ίση κατοχύρωση της ελευθερίας όλων των θρησκειών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τους οργανωτές για την επιλογή του θέματος αλλά και του τόπου της συνάντησης.

«Η Πόλις υπήρξε για 16 αιώνες πρωτεύουσα αυτοκρατοριών και συνέβαλε τα μέγιστα στη ακτινοβολία του Ρωμαϊκού Δικαίου, όχι μόνο στους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης, αλλά και στους λαούς άλλων θρησκειακών παραδόσεων της Ανατολής», είπε ο Πατριάρχης.


Η Πόλις υπήρξε για 16 αιώνες πρωτεύουσα αυτοκρατοριών και συνέβαλε τα μέγιστα στη ακτινοβολία του Ρωμαϊκού Δικαίου, όχι μόνο στους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης, αλλά και στους λαούς άλλων θρησκειακών παραδόσεων της Ανατολής
ΟΙκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Ανοιχτό στο διάλογο»

Εν τω μεταξύ στο περιθώριο της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συζήτησε χθες -μεταξύ των άλλων Θεμάτων και την εξέλιξη της κρίσεως με την Εκκλησίας της Ελλάδος, συζητείται η ιδέα μίας νέας επικοινωνίας με την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πάντοτε ανοικτό σε κάθε επικοινωνία, χωρίς αυτό αν σημαίνει ότι απεμπολή τα κανονικά δικαιώματα του, λένε Ιεράρχες στο Φανάρι, και τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει αποφασισθεί, σχετικά υπάρχουν απλώς ιδέες και συζητήσεις.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Με βήμα σημειωτόν προς το Σύνταγμα της ΕΕ
 

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για το πρώτο Σύνταγμα της ΕΕ

Μεγάλες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των 25 χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με κρίσιμα σημεία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος όπως το ειδικό βάρος κάθε χώρας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η σύνθεση της Κομισιόν, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Όπως μεταδίδει από την βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Γιώργος Δαράτος, την Πέμπτη εμφανίστηκαν οι ίδιες διαφωνίες που είχαν εκδηλωθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης στις 4 Οκτωβρίου

«Στα μικρά ζητήματα λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν.

Στα μεγάλα, όμως, όπως είναι το ειδικό βάρος κάθε χώρας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στα Συμβούλια των Υπουργών ή στη Σύνθεση της Κομισιόν δε φάνηκε κανένα φως στην άκρη του διαπραγματευτικού τούνελ.

Η Ισπανία και η Πολωνία επιμένουν να μην αλλάξει το σύστημα στάθμισης των ψήφων που διαθέτει κάθε χώρα για τη λήψη των αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία μαζί με την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο επιμένουν σε μια Κομισιόν περιορισμένης σύνθεσης όπου δεν θα εκπροσωπούνται με έναν Επίτροπο και οι 25 χώρες-μέλη, αλλά μόνο ανά πενταετία και εκ περιτροπής οι 15 από αυτές.

Πρόκειται για μια θέση που απορρίπτουν όλοι οι μικροί, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος που επιμένουν στην αρχή ένας Επίτροπος για κάθε χώρα».

Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει σε ένα κείμενο εργασίας τις θέσεις κάθε χώρας για καθένα από τα ανοιχτά ζητήματα.

Με βάση αυτό το κείμενο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε υπουργικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου μια συνολική συμβιβαστική πρόταση που θα διασφαλίζει τις θεσμικές ισορροπίες μέσα στην ΕΕ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν, όπως έχει προγραμματισθεί, μέσα στο Δεκέμβριο. «Έχουμε μερικές διαφορές, αλλά και μια μεγάλη προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχουμε μερικές διαφορές, αλλά και μια μεγάλη προσέγγιση
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς δεν περίμενε να υπάρξει συμφωνία για το Σύνταγμα πριν το Δεκέμβριο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι διατηρεί «κάποια αισιοδοξία», αν και δεν διαφαίνεται προς το παρόν, όπως επεσήμανε, διάθεση για συμβιβασμούς.

Διατλαντικές κόντρες στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές χώρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ΝΑΤΟ με αντικείμενο τα σχέδια για τον Ευρωστρατό.

Το «θερμό επεισόδιο» στο πλαίσιο συνάντησης αξιωματούχων της Συμμαχίας έγινε τη στιγμή που η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της προς τον στενότερο σύμμαχό της στην Ευρώπη, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, να «μπλοκάρει» τα σχέδια του ευρωπαϊκού «κουαρτέτου» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούρο) για στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπέρνς χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του κουαρτέτου ως τη «σοβαρότερη απειλή για το μέλλον του ΝΑΤΟ» και το σχόλιο αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια αρκετών αντιπροσωπειών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο πιθανής προσέγγισης της Βρετανίας με το «κουαρτέτο» μετά από τη συνάντηση του κ. Μπλερ με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ στο Βερολίνο πριν από τρεις εβδομάδες.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να «μαλάκωσε» τη στάση του σε σχέση με τα σχέδια για τον Ευρωστρατό.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε εκ νέου την Πέμπτη με τους κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ και τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Βερχόφσταντ σε μια νέα προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών τους απόψεων για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφασιστικές ημέρες για το Ιράκ μετά το ψήφισμα
 

Αισιόδοξος για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης στο Ιράκ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Μετά από εβδομάδες διαφωνιών και διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το νέο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ.

Το ψήφισμα επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο ρόλο των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όμως προβλέπει τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης και τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς «όταν αυτό κριθεί σκόπιμο».

Ωστόσο, δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας - το βασικό αίτημα της Ρώσιας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το ψήφισμα με επιφυλάξεις και κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις ή περαιτέρω κονδύλια για το Ιράκ.

Με το ψήφισμα επιτυγχάνεται ο στόχος του προέδρου Τζορτζ Μπους, να συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα σ΄ενα σχέδιο που θα μεταβιβάσει την εξουσία στον ιρακινό λαό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Αισοδοξία Ράμσφελντ

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αισιοδοξεί για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης στο Ιράκ, αν και παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πόσες χώρες θα δεχθούν να στείλουν δυνάμεις.

Όμως για το αμερικανικό Πεντάγωνο τα χρονικά περιθώρεια στενεύουν. Αν άλλες χώρες δεν προσφέρουν επαρκή αριθμό δυνάμεων οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντικαταστήσουν ορισμένες μονάδες τους που αποχωρούν από το Ιράκ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με άλλες αμερικανικές μονάδες.

Χαμηλό το ηθικό των στρατιωτών

Και μάλιστα σε μία συγκυρία αρνητική, σε ότι αφορά το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του αμερικανικού στρατού, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους στρατιώτες που ρωτήθηκαν, είναι της άποψης πως το ηθικό στις μονάδες τους είναι από χαμηλό ως πολύ χαμηλό. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι το ηθικό τους ήτα χαμηλό.

Δάνειο η μισή βοήθεια

Η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να μετατρέψει σε δάνειο το ήμισυ των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ζήτησε για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους υποστήριξε ότι το πακέτο έπρεπε να δοθεί ως βοήθεια, καθώς η ανάληψη δανείων θα αύξανε το εξωτερικό χρέος του Ιράκ και θα επιβράδυνε την ανάκαμψη της οικονομίας του.

Παρά τις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Μπους, τον αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Γερουσία , στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ενέκρινε με 51 ψήφους έναντι 47 την πρόταση για την μετατροπή της βοήθειας σε δάνειο.

Ωστόσο η Βουλη των Αντιπροσώπων απέρριψε την πρόταση και τώρα τα δυο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το νομοσχέδιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.