Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-09

  1. Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  2. Ξανά στο προσκήνιο τα περί σοβαρής αρρώστιας του Αραφάτ
  3. Χάος στην Παλαιστινιακή Αρχή
  4. Εκκρεμεί το ζήτημα της Τουρκίας
  5. Κομισιόν κατά της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο
  6. Στα λόγια το μποϊκοτάζ...
  7. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ο Μπους
  8. Παραίτηση του Αχμέντ Κουρέια
  9. Γερμανική βοήθεια για διάλυση ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων
  10. Μείωση της ανεργίας στη Γερμανία
  11. Παραιτήθηκε και ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων
  12. Εκκρεμεί το ζήτημα της Τουρκίας
  13. Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  14. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  15. «Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη διάδοση μικρών όπλων»
  16. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  17. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  18. Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
  19. Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  20. «Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι
  21. Ανησυχίες ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή
  22. Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
  23. Εκστρατεία επανάκαμψης από το Λευκό Οίκο
  24. «Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι

Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 23:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
 

Απλώνεται σε περισσότερες περιοχές του Αφγανιστάν το κύμα βίας

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο βόρειο Αφγανιστάν μεταξύ δύο φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι μάχες μεταξύ των οπαδών του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και του Μοχάμεντ Άττα «είναι οι σφοδρότερες των τελευταίων μηνών».

Και οι δύο πολέμαρχοι είναι υποστηρικτές του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι νέες συγκρούσεις αυξάνουν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα σχέδια του κ. Καρζάι να αφοπλίσει τις πολιτοφυλακές.

Απώλειες

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των θυμάτων, κάνουν, όμως, λόγο για μεγάλες απώλειες.

«Από το βράδυ της Τετάρτης έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 70 στρατιώτες», δήλωσε το δεξί χέρι του Μοχάμεντ Άττα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα, όμως, με το διοικητή της αντίπαλης οργάνωσης του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, δε σκοτώθηκαν περισσότεροι από τρεις άνθρωποι.

Τον Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και τον Μοχάμεντ Άττα χωρίζουν μακροχρόνια διαμάχη για τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη διαμεσολάβηση του Αφγανού υπουργού Εσωτερικών Αλί Αχμάντ Τζαλάλι και του πρεσβευτή της Βρετανίας, οι δύο οπλαρχηγοί συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, από αυτές που έχουν ήδη αποφασισθεί, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα, ζητά από του συμμάχους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.


Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξανά στο προσκήνιο τα περί σοβαρής αρρώστιας του Αραφάτ
 

«Πολύ άρρωστος ο Αραφάτ», αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου

Το φόβο ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ ίσως και να έχει προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου, εξέφρασε αργά το απόγευμα της Τρίτης, ένας από τους γιατρούς του, σε στενούς του συνεργάτες.

Την είδηση αναφέρει η Χααρέτζ, που σημειώνει ταυτόχρονα ότι στο πλευρό του Παλαιστίνιου ηγέτη βρίσκονται, τόσο οι γιατροί του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, καθώς και κορυφαίοι γιατροί που απέστειλε από την Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Αραφάτ, οι γιατροί θα τοποθετηθούν επίσημα, για την πιθανότητα να έχει προσβληθεί από καρκίνο.

«Δεν είναι κρυολόγημα»

Η επίσημη ανακοίνωση που ήθελε τον 74χρονο Γιασέρ Αραφάτ να είχε ένα απλό κρύωμα, το οποίο τον ταλαιπώρησε μέχρι εξάντλησης, δείχνει να μην ισχύει, αφού αφενός έχει χάσει πολλά κιλά και ακόμα και η δίαιτα που του επέβαλαν, απαγορεύοντας στερεά τροφή, απεδείχθη ανίκανη.

Η μόνη δημόσια εμφάνιση που πραγματοποίησε σε όλο αυτό το διάστημα, ήταν προχθές, κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης όπου ήταν φανερά εξαντλημένος και μπήκε στην αίθουσα υποβασταζόμενος από τον Άχμεντ Κορέι και έναν ακόμα συνεργάτη του.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας, η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου - τουλάχιστον προς το παρόν - δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ οι ίδιοι διαψεύδουν τη φήμη, που ήθελε τον Αραφάτ να υπέστη καρδιακό επεισόδιο, τις προηγούμενες ημέρες.

Η εκτίμηση για την πιθανότητα να έχει προσβληθεί ο Αραφάτ από καρκίνο, έγινε από την ιατρική ομάδα της Αιγύπτου.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος στην Παλαιστινιακή Αρχή
 

Ο Αχμέντ Κουρέια διαφώνησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής

Χωρίς νομιμοποιημένη κυβέρνηση παραμένει η Παλαιστινιακή Αρχή, τέσσερις εβδομάδες μετά την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς, ενώ οι ανταποκριτές μεταδίδουν από τη Ραμάλα ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του διαδόχου του κ. Αμπάς, Αχμέντ Κουρέια.

Στις διαφορές αυτές αποδίδεται και η αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της παλαιστινιακής βουλής, από την οποία η κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Παλαιστίνιο πρόεδρο δήλωναν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο κ. Κουρέια έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Αραφάτ, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό εάν έγινε αποδεκτή.

Ο σύμβουλος του κ. Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, πάντως, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Κουρέια και την κυβέρνησή του.

Διαμάχη για το υπουργείο Εσωτερικών

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Yπηρεσίας του ΒΒC, Πάνος Χαρίτος, η πραγματική αιτία στην ένταση των σχέσεων Αραφάτ-Κουέια, ήταν η πρόθεση του Παλαιστίνιου προέδρου να θέσει εκτός κυβερνήσεως, τον υπουργό Εσωτερικών, Νάσερ Γιούσεφ, ο οποίος αποτελούσε μάλιστα δική του επιλογή.

Η διαμάχη είχε ξεσπάσει, όταν ο κ. Γιούσεφ εξέφρασε τη διάθεση να έχει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας και να επιχειρήσει, όποτε κριθεί αναγκαίο, κατά των Ισλαμικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν χαοτικές καταστάσεις στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η κυβέρνηση Κουρέια είχε ορκισθεί την Τρίτη, ενώ το Σάββατο ο κ. Αραφάτ είχε κηρύξει τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δύο από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο Νάσερ Γιούσεφ και ο Τζαουάντ ελ Τίμπι, δεν παρέστησαν στην ορκωμοσία, επιμένοντας στην επικύρωση των καθηκόντων τους από το κοινοβούλιο.

Η ορισθείσα για την Πέμπτη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή, όπως μεταδίδεται, πολλοί βουλευτές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την κυβέρνηση που όρισε ο κ. Αραφάτ.

Προσφυγή της Συρίας στον ΟΗΕ για το τείχος

Η Συρία ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητήσει το ζήτημα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ, κατά μήκος της Δυτικής Όχθης. Η πρόταση θα συζητηθεί -κεκλεισμένων των θυρών- την Παρασκευή.

Η Δαμασκός καταγγέλλει την ανέγερση του τείχους ως παράνομη και αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες.

Τρεις άνθρωποι –δύο ισραηλινοί στρατιώτες και ένας Παλαιστίνιος- τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική ραδιοφωνία, από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανάλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκρεμεί το ζήτημα της Τουρκίας
 

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης

Στον απόηχο μιας εκ των πλέον αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού πολιτικού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ με μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, για το θέμα της Τουρκίας.

Μέλος του συμβουλίου δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Μπρέμερ υποσχέθηκε να λάβει υπ' όψιν του τους ενδοιασμούς των συναδέλφων του για το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι αυτοί που διαφωνούν πιο έντονα, με την πιθανότητα να φθάσουν στη χώρα μέχρι και είκοσι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Άλλα μέλη του συμβουλίου έχουν εκφράσει ενδοιασμούς για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μιας γειτονικής χώρας.

Στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι «δεν γίνουν αποδεκτές», εδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων, που θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, τα οποία, όπως είπε, δεν θα διαδραματίσουν ρόλο αστυνομίας ή χωροφυλακής.

Πολύνεκρη επίθεση

Εννέα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 40 τραυματίστηκαν, σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βαγδάτη.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, σε περιοχή που διαμένουν κυρίως Σιίτες Μουσουλμάνοι.

Αυτόπτης μάρτυρες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς την πύλη αστυνομικού τμήματος. Όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν, οι βομβιστές πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, από την ημέρα που τη διοίκηση της χώρας ανέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη συμπληρώνονται έξη μήνες από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Νεκρός Ισπανός διπλωμάτης

Έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων ο Ισπανός στρατιωτικός ακόλουθος, Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ Γκομέζ.

Να σημειωθεί, ότι η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ όταν αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ιράκ, ενώ περίπου 1300 Ισπανοί στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί κυρίως σε περιοχές Σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον φάλαγγας στην πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ σιϊτών και Αμερικανών στρατιωτών στη βαγδάτη, σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 19:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν κατά της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο
 

Η υπεραλίευση απειλεί τη Μεσόγειο

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Αυστριακός Φράντς Φίσλερ, τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για την εξασφάλιση του μέλλοντος περίπου 100.000 ψαράδων των χωρών της Μεσογείου.

Τείνουν να εξαλειφούν είδη

Η Κομισιόν εισηγείται τη σταδιακή αύξηση των «ματιών» στα δίχτυα, αύξηση των απαγορεύσεων για ορισμένες αλιευτικές δραστηριότητες με στόχο την προστασία των νεαρών ψαριών, ειδικά μέτρα για την αλιεία ξιφία, εντατικοποίηση των ελέγχων και κατανομή της ευθύνης διαχείρισης των αλιευτικών πόρων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός των ψαριών σε ορισμένα σημεία της Μεσογείου έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια μέχρι και κατά 60%.

Ορισμένα είδη μάλιστα, όπως το χταπόδι και ο ξιφίας, τείνουν να εξαλειφθούν.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα λόγια το μποϊκοτάζ...
 

Θα στερηθεί τον Ριο Φέρντιναντ ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σβεν-Γκόραν Έρικσον(κέντρο)

Χωρίς τον Ριο Φέρντναντ -αποκλείσθηκε από την αποστολή- θα κατέλθει η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας στο παιχνίδι του Σαββάτου με την Τουρκία για τα προκριματικά του «Γιούρο 2004».

Οι παίχτες, που απείλησαν με μποϊκοτάζ, σε ένδειξη συμπαράστασης του Φέρντιναντ, συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία υπέδειξε τον άμεσο κίνδυνο μηδενισμού της ομάδας, και θα διεκδικήσουν την πρόκριση για το τουρνουά της Πορτογαλίας.

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μαρκ Πάλιος, ανακοίνωσε ότι η εθνική Αγγλίας θα παραταχθεί με όλα της τα αστέρια στο γήπεδο, εξαιρουμένου του αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κριτική από την ομάδα

Ωστόσο η ομάδα άσκησε σε ανακοίνωση έντονη κριτική στην απόφαση της ομοσπονδίας να αποκλείσει τον Φέρντιναντ, ο οποίος πήγε με καθυστέρηση τριών ημερών, σε προκαθορισμένο έλεγχο ντόπιγκ.

«Κατά τη γνώμη μας, η ομοσπονδία, την οποία αντιπροσωπεύουμε, δεν εγκατέλειψε μόνο έναν συμπαίκτη μας, αλλά ολόκληρη την ομάδα και τον προπονητή της», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο προπονητής της εθνικής Σβεν-Γκόραν Έρικσον δέχτηκε την απόφαση των παικτών με ανακούφιση.

«Είμαι ευτυχισμένος που μπορούμε να αφοσιωθούμε 200% στο ποδόσφαιρο», υπογράμμισε.

Eίμαι ευτυχισμένος που μπορούμε να αφοσιωθούμε 200% στο ποδόσφαιρο
Σβεν-Γκόραν Έρικσον


Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι Σπόρτς, ο Ρίο Φέρντναντ κάλεσε τους συμπαίκτες του να κατέλθουν οπωσδήποτε στον αγώνα του Σαββάτου.

Η εθνική Αγγλίας χρειάζεται μία ισοπαλία, για να εξασφαλίσει την πρόκριση.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ο Μπους
 

(φωτογραφία αρχείου)

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο στο Ιράκ, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των ΗΠΑ εξασφαλίζεται με τολμηρά μέτρα.

Ο ίδιος περιέγραψε το Ιράκ ως «βασικό μέτωπο» στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, σε ομιλία του σε μέλη της Εθνικής Φρουράς στο Νιου Χαμσάιρ, ακριβώς έξη μήνες μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η ομιλία του κ. Μπους αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής δημοσίων σχέσεων του Λευκού Οίκου, που στόχο έχει να περιορίσει τις επικρίσεις για την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έχει μειωθεί δραματικά, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ.

«Κανένας παράδεισος για τρομοκράτες»

«Η Αμερική δεν πρέπει να ξεχάσει το μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε ο Τζορτζ Μπους.

«Δεν έχουμε άλλες επιλογές – Πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας.»


Η εκστρατεία του Λευκού Οίκου ξεκινά σε μια περίοδο, όπου το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει το αίτημα του κ. Μπους για τη δαπάνη επιπλέον 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών του Ιράκ, που δεν θα λειτουργούν πλέον ως φυτώρια «τρομοκρατών και τυράννων».


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 18:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση του Αχμέντ Κουρέια
 

Ο Αχμέντ Κουρέια διαφώνησε με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής

Του Πάνου Χαρίτου από την Ιερουσαλήμ

Την παραίτησή του υπέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο μόλις 48 ωρών πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής Άχμεντ Κουρέια

Επίσημα, στην ανακοίνωση που μεταβίβασε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Άραφατ, ο τέως πλέον πρωθυπουργός, ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του.

Η πραγματική αιτία που τον οδήγησε στην παραίτηση σύμφωνα με αξιωματούχους της παλαιστινιακής αρχής, ήταν η πρόθεση του Αραφάτ να θέσει εκτός κυβερνήσεως τον υπουργό εσωτερικών Νάσσερ Γιούσεφ, ο οποίος αποτελούσε μάλιστα δική του επιλογή.

Η διαμάχη είχε ξεσπάσει όταν ο υπουργός εσωτερικών εξέφρασε τη διάθεση να έχει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας και να επιχειρήσει όποτε κριθεί αναγκαίο, κατά των Ισλαμικών οργανώσεων στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Αραφάτ δυσανασχέτησε και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να θέσει το συγκεκριμένο υπουργό εκτός κυβέρνησης. Τότε ο Κουρέια ή Αμπού Αλά, όπως είναι ευρύτερα γνωστός υπέβαλε την δική του παραίτηση.


Επίθεση στη Δυτική Όχθη

Τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων προκάλεσε η νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Μέση Ανατολή.

Την φορά αυτή στόχος ήταν ισραηλινή στρατιωτική βάση, κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας πυροδότησε βόμβα την οποία έφερε επάνω του ενώ υφίστατο έλεγχο από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ψυχρό μέτωπο με το Ιράν

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσσαντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Εφρέμ Χαλεβί, δήλωσε στο BBC ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να εξουδετερώσει δυο μεγάλες απειλές για την ασφάλεια του: το Ιράν και τη Συρία

«Νομίζω ότι το Ιράν προετοιμάζεται να αποκτήσει και να αναπτύξει πυρηνικό οπλισμό. Νομίζω ότι ο διεθνής παράγων ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, που δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον μίας χώρας» δήλωσε ο πρώην αρχικατάσκοπος του Ισραήλ.

Όταν ο κ. Χαλεβί ερωτήθηκε εάν η παρούσα κατάσταση και πολεμική εναντίον του Ιράν θυμίζει την ανάλογη προετοιμασία πριν από την εισβολή στο Ιράκ, δεν δίστασε να απευθύνει την ακόλουθη προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

«Νομίζω... ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν μπορεί να κρατά όμηρο όλο τον κόσμο, και επίσης ότι εάν ο κίνδυνος που συνιστά το καθεστώς αυτό μετατραπεί σε απειλή που δεν μπορεί να ελεγχθεί, τότε ο κόσμος δεν θα διστάσει να κινηθεί εναντίον του και να το εξοντώσει»


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 18:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανική βοήθεια για διάλυση ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων
 

Η Ρωσία επιδιώκει να διαλύσει 120 πυρηνικά υποβρύχια σε έξι χρόνια

Βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει, στα πλαίσια σχετικού εξαετούς προγράμματος, η Γερμανία στη Ρωσία, την οποία η Μόσχα θα διαθέσει για τον αφοπλισμό μέρους των υποβρυχίων της , που φέρουν πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για 120 υποβρύχια που ανήκαν στο Βόρειο Στόλο της Σοβιετικής Ένωσης, πολλά από τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί.

Η συμφωνία υπεγράφη στη διάρκεια των ρωσογερμανικών διαβουλεύσεων στο Εκατερίνμποργκ των Ουραλίων, και εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας για τον περιορισμό της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Σε συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιγκόρ Ιβανόφ και Γιόσκα Φίσερ, υπέγραψαν μία άλλη συμφωνία για την εκτέλεση μεταφορών, στρατιωτικής φύσης, μέσω Ρωσίας, με προορισμό το Αφγανιστάν και τη διεθνή δύναμη προστασίας.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της συμφωνία της Ρωσίας, με χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείωση της ανεργίας στη Γερμανία
 

Καλά τα νέα για τον κ. Σρέντερ, αν και οι αναλυτές λένε άλλα

To ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε ανεπαίσθητα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Το ομοσπονδιακό γραφείο Εργασίας είπε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 14 χιλιάδες και έπεσε στο 10.5% από το 10.6% που ήταν τον Αύγουστο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πιθανό να εκμεταλευθεί αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να πείσει τους κατοίκους της Γερμανίας ότι ξεκινάει περίοδος ανάκαμψης για τη γερμανική οικονομία, η οποία παραμένει στάσιμη εδώ και δύο χρόνια.

Τα δύσκολα δεν πέρασαν

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η μικρή αυτή υποχώρηση του δείχτη ανεργίας είναι αντιπροσωπευτική της περιορισμένης αποτελεσματικότητας των νέων εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Προσθέτουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά αργός και επομένως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί και πάλι μέσα στους επόμενους μήνες.

«Πιστεύουμε ότι ο μέσος όρος ανέργων το 2004 θα είναι υψηλότερος από το μέσο όρο του 2003», δήλωσε ο αναλυτής Αντρέας Ρις, από την Χιποθεράινσμπανκ.

«Ο παλμός της οικονομίας είναι απλά πολύ αδύναμος», κατέληξε ο ίδιος.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε και ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων
 

Ο Αχμέντ Κουρέια διαφώνησε με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής

Του Πάνου Χαρίτου από την Ιερουσαλήμ

Την παραίτησή του υπέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο μόλις 48 ωρών πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής Άχμεντ Κορέι.

Επίσημα, στην ανακοίνωση που μεταβίβασε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Άραφατ, ο τέως πλέον πρωθυπουργός, ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του.

Η πραγματική αιτία που τον οδήγησε στην παραίτηση σύμφωνα με αξιωματούχους της παλαιστινιακής αρχής, ήταν η πρόθεση του Αραφάτ να θέσει εκτός κυβερνήσεως τον υπουργό εσωτερικών Νάσσερ Γιούσεφ, ο οποίος αποτελούσε μάλιστα δική του επιλογή.

Η διαμάχη είχε ξεσπάσει όταν ο υπουργός εσωτερικών εξέφρασε τη διάθεση να έχει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας και να επιχειρήσει όποτε κριθεί αναγκαίο, κατά των Ισλαμικών οργανώσεων στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Αραφάτ δυσανασχέτησε και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να θέσει το συγκεκριμένο υπουργό εκτός κυβέρνησης. Τότε ο Κουρέια ή Αμπού Αλά, όπως είναι ευρύτερα γνωστός υπέβαλε την δική του παραίτηση.


Επίθεση στη Δυτική Όχθη

Τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων προκάλεσε η νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Μέση Ανατολή.

Την φορά αυτή στόχος ήταν ισραηλινή στρατιωτική βάση, κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας πυροδότησε βόμβα την οποία έφερε επάνω του ενώ υφίστατο έλεγχο από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ψυχρό μέτωπο με το Ιράν

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσσαντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Εφρέμ Χαλεβί, δήλωσε στο BBC ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να εξουδετερώσει δυο μεγάλες απειλές για την ασφάλεια του: το Ιράν και τη Συρία

«Νομίζω ότι το Ιράν προετοιμάζεται να αποκτήσει και να αναπτύξει πυρηνικό οπλισμό. Νομίζω ότι ο διεθνής παράγων ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, που δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον μίας χώρας» δήλωσε ο πρώην αρχικατάσκοπος του Ισραήλ.

Όταν ο κ. Χαλεβί ερωτήθηκε εάν η παρούσα κατάσταση και πολεμική εναντίον του Ιράν θυμίζει την ανάλογη προετοιμασία πριν από την εισβολή στο Ιράκ, δεν δίστασε να απευθύνει την ακόλουθη προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

«Νομίζω... ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν μπορεί να κρατά όμηρο όλο τον κόσμο, και επίσης ότι εάν ο κίνδυνος που συνιστά το καθεστώς αυτό μετατραπεί σε απειλή που δεν μπορεί να ελεγχθεί, τότε ο κόσμος δεν θα διστάσει να κινηθεί εναντίον του και να το εξοντώσει»


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκρεμεί το ζήτημα της Τουρκίας
 

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης

Στον απόηχο μιας εκ των πλέον αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού πολιτικού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ με μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, για το θέμα της Τουρκίας.

Μέλος του συμβουλίου δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Μπρέμερ υποσχέθηκε να λάβει υπ' όψιν του τους ενδοιασμούς των συναδέλφων του για το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι αυτοί που διαφωνούν πιο έντονα με την πιθανότητα να φθάσουν στη χώρα μέχρι και είκοσι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Άλλα μέλη του συμβουλίου έχουν εκφράσει ενδοιασμούς για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μιας γειτονικής χώρας.

Πολύνεκρη επίθεση

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν, πολλοί εκ των οποίων αστυνομικοί και περισσότερα από 40 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βαγδάτη.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, σε περιοχή που διαμένουν κυρίως Σιίτες Μουσουλμάνοι.

Αυτόπτης μάρτυρες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς την πύλη του αστυνομικού τμήματος. Όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν, οι βομβιστές πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, από την ημέρα που τη διοίκηση της χώρας ανέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη συμπληρώνονται έξη μήνες από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Νεκρός Ισπανός διπλωμάτης

Σε ένα διαφορετικό επεισόδιο βίας, ένας Ισπανός διπλωμάτης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

O Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ Γκομέζ, στρατιωτικός ακόλουθος, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων.

Να σημειωθεί, ότι η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ όταν αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ιράκ.

Περίπου 1300 Ισπανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κυρίως σε περιοχές Σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 13:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
 

Απλώνεται σε περισσότερες περιοχές του Αφγανιστάν το κύμα βίας

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στο βόρειο Αφγανιστάν μεταξύ δύο φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ είπε ότι οι μάχες μεταξύ των οπαδών του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και του Μοχάμεντ Άττα «είναι οι σφοδρότερες των τελευταίων μηνών».

Και οι δύο πολέμαρχοι είναι υποστηρικτές του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι νέες συγκρούσεις αυξάνουν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα σχέδια του κ. Καρζάι να αφοπλίσει τις πολιτοφυλακές.

Απώλειες

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες.

«Από το βράδυ της Τετάρτης έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 70 στρατιώτες», δήλωσε το δεξί χέρι του Μοχάμεντ Άττα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σύμφωνα, όμως, με το διοικητή της αντίπαλης οργάνωσης του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, δε σκοτώθηκαν περισσότεροι από τρεις άνθρωποι.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών. Κάνουν, όμως, λόγο για μεγάλες απώλειες.

Και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν άρματα μάχης.

Τον Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ και τον Μοχάμεντ Άττα χωρίζουν μακροχρόνια διαμάχη για τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
 

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Βαγδάτη.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, σε περιοχή που διαμένουν κυρίως Σιίτες Μουσουλμάνοι.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και αστυνομικοί.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, καθώς ο οδηγός έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πύλη του αστυνομικού τμήματος.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, από την ημέρα που τη διοίκηση της χώρας ανέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη συμπληρώνονται έξη μήνες από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Νεκρός Ισπανός διπλωμάτης

Σε ένα διαφορετικό επεισόδιο βίας, ένας Ισπανός διπλωμάτης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

O Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ Γκομέζ, στρατιωτικός ακόλουθος, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων.

Να σημειωθεί, ότι η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ όταν αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ιράκ.

Περίπου 1300 Ισπανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κυρίως σε περιοχές Σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη.



Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 11:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη διάδοση μικρών όπλων»
 

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους συμμάχους τους

Η παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία δεν έχει προκαλέσει μόνο περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες αλλά συνέβαλε και στη διάδοση των μικρών όπλων, σύμφωνα με έρευνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων «Διεθνής Αμνηστία» και «Όξφαμ».

Ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» έκανε ευκολότερη τη διάδοση αυτών των όπλων, αναφέρει έκθεση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την Όξφαμ , από την έναρξη του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας πολλαπλασιάστηκαν οι εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ στις συμμαχικές χώρες.


Μαζικής καταστροφής όπλα είναι τα μικρά και όχι τα χημικά
Απόσπασμα της Έκθεσης

Το κείμενο αναφέρει ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από τα λεγόμενα μικρά όπλα: πιστόλια, τουφέκια, και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων.

«Σήμερα, υπάρχουν 639 εκατομμύρια μικρά όπλα σε όλο τον κόσμο.»

Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές είναι τόσο φτηνά, όσο η αγορά τροφίμων.

Στο στόχαστρο οι ΗΠΑ

Η έρευνα κατακρίνει τις ΗΠΑ - την πρώτη δύναμη σε εξαγωγές οπλικών συστημάτων - ότι προμήθευσαν δεκάδες χώρες με υπερβολικά μεγάλες ποσότητες όπλων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η εύκολη πρόσβαση στα όπλα προκάλεσε συγκρούσεις σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Κολομβία, η Τουρκία και το Νεπάλ.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι οργανώσεις επικρίνουν τη Βρετανία, τη Κίνα και τη Ρωσία, δυνάμεις με αναπτυγμένη βιομηχανία όπλων, για παρόμοιους λόγους.

Η Όξφαμ και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν τη σύνταξη μιας νέας, αυστηρότερης διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο όπλων.


Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στη Βαγδάτη
 

Οργισμένοι Ιρακινοί ποδοπατούν το σήμα της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έκρηξη που πιστεύεται ότι οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Θραύσματα έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Περίπου 100 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Κατεστραμμένα από φωτιά αυτοκίνητα βρίσκονται κοντά στο κτίριο της πρεσβείας που έχει υποστεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από τη βομβιστική ενέργεια.

Οι ανταποκριτές όμως λένε ότι πολλοί Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι οργισμένοι για την στάση της Ιορδανίας που στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
 

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, επρόκειτο για αυτοκινητοβόμβα που εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, σε περιοχή που διαμένουν κυρίως Σιίτες Μουσουλμάνοι.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και αστυνομικοί.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, καθώς ο οδηγός έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πύλη του αστυνομικού τμήματος.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, από την ημέρα που τη διοίκηση της χώρας ανέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη συμπληρώνονται έξη μήνες από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Νεκρός Ισπανός διπλωμάτης

Σε ένα διαφορετικό επεισόδιο βίας, ένας Ισπανός διπλωμάτης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

O Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ Γκομέζ, στρατιωτικός ακόλουθος, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων.

Να σημειωθεί, ότι η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ όταν αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ιράκ.

Περίπου 1300 Ισπανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κυρίως σε περιοχές Σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη.



Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 08:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης σε περιοχή σιιτών μουσουλμάνων με τουλάχιστον έναν νεκρό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα.

Νωρίτερα, στόχος επίθεσης με όλμους έγινε το κτίριο που στεγάζει το βρετανικό στρατιωτικό αρχηγείο στη Βασόρα.

Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην ιρακινή πόλη τόνισε από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Διαφωνία Μπρέμερ - Κυβερνητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη άφιξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος, στη συνάντηση που είχαν με τον πολιτικό διοικητή στη Βαγδάτη, Πολ Μπρέμερ.

Τα πρώτα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ της διορισμένης από τις ΗΠΑ προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν φανερά την Τρίτη, πριν την έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της αποστολής στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.

Ομόφωνα τα 15 μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Eυαίσθητα ζητήματα

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή, και ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των συμμάχων. «Υπάρχουν όμως», συνέχισε, «και άλλα ευαίσθητα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν.»

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μπρέιν, επισημαίνει ότι η αντίδραση του συμβουλίου στα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να προκαλέσει και το πρώτο ρήγμα μεταξύ αυτής και της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση των στρατευμάτων της στο Ιράκ από συμμαχικές χώρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει ο Άρης Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη, τη χτεσινή απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ακολούθησαν μικρές αλλά αναρίθμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η άρνηση του συμβουλίου προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ να δεχτεί τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην τουρκική κυβέρνηση.


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος όμως έφερε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους όταν δήλωσε πως όλοι γνώριζαν την αρνητική στάση του ιρακινού συμβουλίου στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε με ανάμικτα συναισθήματα την απόφαση της εθνοσυνέλευσης.: «Ο Τουρκικός στρατός επιστρέφει στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τη Βαγδάτη το 1917» διαβάζουμε στην «Χουριέτ».

Διαφορετικό το κλίμα στην «Τζουμχουριέτ» που επισημαίνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε για έγκριση στην εθνοσυνέλευση συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον και δεν ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα της αποστολής.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Ικανοποίηση για την απόφαση της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιοι από τους Ιρακινούς θα ικανοποιηθούν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι θα ανησυχούν και κάποιοι θα είναι ουδέτεροι.»

Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, και στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων, ενώ ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πίτερ Ρόντμαν, τόνισε ενώπιον της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής του Κογκρέσου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, δεν θα είναι δυνάμεις κατοχής.

Επίθεση με όλμους πραγματοποιήθηκε εναντίον βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή μεγάλες υλικές ζημίες.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
 

Απλώνεται συνεχώς σε περισσότερες περιοχές του Αφγανιστάν το κύμα βίας

Πληροφορίες από το βόρειο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών και των θυμάτων, ωστόσο, είναι συγκεχυμένες.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζιαμιάτ-ε-Ισλάμι δήλωσε ότι 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την ανταλλαγή πυρών από άρματα μάχης και πυροβόλα.

Σύμφωνα, όμως, με το διοικητή της αντίπαλης οργάνωσης του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, δε σκοτώθηκαν περισσότεροι από τρεις άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, οι σφοδρότερες μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από την ανατροπή των Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια, σημειώνονται την ώρα που η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τα ηνωμένα Έθνη για το σταδιακό αφοπλισμό των οργανώσεων πολιτοφυλακής..

Η πρώτη σχετική δύναμη του ΟΗΕ αναμένεται να αναπτυχθεί στην πόλη Κοντούζ τις προσεχείς εβδομάδες.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι
 

Ο Σβαρτσενέγκερ σε παλαιότερη θριαμβευτική πόζα

Ο νικητής των εκλογών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα του προϋπολογισμού της πολιτείας ίσως είναι μεγαλύτερα από όσο ανέμενε.

Μιλώντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως κυβερνήτης, ο γνωστός ηθοποιός είπε ότι το ταμείο της πολιτείας υπολείπεται έως και 10 δισ. δολαρίων του ποσού που θα χρειαζόταν για να καλύψει τα οικονομικά κενά.

Συγχαρητήρια από Μπους

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε τηλεφωνικά στο νέο κυβερνήτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

«Ο πρόεδρος αναμένει με χαρά την ευκαιρία συνεργασίας με τον κ. Σβαρτσενέγκερ», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός ταινιών δράσης, που κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, εξελέγη αντικαταστάτης του Δημοκρατικού, Γκρέι Ντέιβις, με ποσοστό ψήφων 48,1%.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Ντέιβις αποπέμπεται από το αξίωμά του και γίνεται ο πρώτος κυβερνήτης πολιτείας τα τελευταία 80 χρόνια, που χάνει, βάσει λαϊκής ετυμηγορίας, τη θέση του.

«Θέλω να είναι κυβερνήτης του λαού και να εκπροσωπώ τον καθένα» δήλωσε ο κ. Σβαρτσενέγκερ, υποσχόμενος μετά την εκλογή του, ότι θα εργασθεί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπερηφάνεια στην Αυστρία

Η εκλογή του 56χρονου ηθοποιού έγινε δεκτή στην Αυστρία με μεγάλη ικανοποίηση.

Ο πρόεδρος της χώρας Τόμας Κλεστίλ συνεχάρη τον κ. Σβαρτσενέγκερ με τα λόγια «είμαστε όλοι υπερήφανοι για σένα».

Είμαστε όλοι περηφανοι για σένα
Τόμας Κλέστιλ, πρόεδρος της Αυστρίας

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε και ο καγκελάριος Βόλφγκαγκ Σιούσελ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μπετίνα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε ότι η επιτυχία του κ. Σβαρτσενέγκερ δείχνει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο «πόσο προκομμένοι είναι οι Αυστριακοί».


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 23:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή
 

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρεντ-Λάρσεν(κέντρο) παλιότερα στη δαμασκό

Ανησυχίες εκφράζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ένταση που διατηρείται στη Μέση Ανατολή, μετά την πρόσφατη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρεντ-Λάρσεν, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μεταφέροντας τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για πιθανή κλιμάκωση της έντασης.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, που συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην επίθεση κατά της Συρίας και στα φονικά περιστατικά στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ, ότι οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις παράγουν περισσότερη βία και ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Συρίας

Ορατό είναι το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει σχετική απόφαση του Κογκρέσου, ενώ ήδη η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υιοθέτησε απόφαση επί της αρχής για οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, με τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία και προωθεί την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

O βουλευτής των Δημοκρατικών, Έλιοτ Ένγκελς, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον καταλογίζει ευθύνες στις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Μετακινήσεις στρατευμάτων

Το Ισραήλ μεταφέρει στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς, όπως αναφέρεται από κυβερνητική πηγή, διαθέτει πληροφορίες για νέες επιθέσεις Παλαιστίνιων βομβιστών.

Ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκρινε την άμεση ανάπτυξη δύο ταγμάτων πεζικού, αποτελούμενων από 800 στρατιώτες το καθ' ένα.

Όρισε επίσης την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων και την επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

«Όχι» στην εκεχειρία

Το Ισραήλ απέρριψε τη πρόταση εκεχειρίας που έκανε παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κουρέια με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρέβ».

Ο κ. Κουρέια ζήτησε να του δοθεί μία ευκαιρία, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της βίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Ζεβουλόν Ορλόφ, που προέρχεται από το ακροδεξιό Θρησκευτικό Κόμμα, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνεια του με πράξεις και όχι με ωραία λόγια.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 00:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

Τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη άφιξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος, στη συνάντηση που είχαν με τον πολιτικό διοικητή στη Βαγδάτη, Πολ Μπρέμερ.

Τα πρώτα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ της διορισμένης από τις ΗΠΑ προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν φανερά την Τρίτη, πριν την έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της αποστολής στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.

Ομόφωνα τα 15 μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Eυαίσθητα ζητήματα

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή, και ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των συμμάχων. «Υπάρχουν όμως», συνέχισε, «και άλλα ευαίσθητα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν.»

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μπρέιν, επισημαίνει ότι η αντίδραση του συμβουλίου στα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να προκαλέσει και το πρώτο ρήγμα μεταξύ αυτής και της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση των στρατευμάτων της στο Ιράκ από συμμαχικές χώρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει ο Άρης Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη, τη χτεσινή απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ακολούθησαν μικρές αλλά αναρίθμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η άρνηση του συμβουλίου προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ να δεχτεί τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην τουρκική κυβέρνηση.


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος όμως έφερε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους όταν δήλωσε πως όλοι γνώριζαν την αρνητική στάση του ιρακινού συμβουλίου στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε με ανάμικτα συναισθήματα την απόφαση της εθνοσυνέλευσης.: «Ο Τουρκικός στρατός επιστρέφει στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τη Βαγδάτη το 1917» διαβάζουμε στην «Χουριέτ».

Διαφορετικό το κλίμα στην «Τζουμχουριέτ» που επισημαίνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε για έγκριση στην εθνοσυνέλευση συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον και δεν ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα της αποστολής.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Ικανοποίηση για την απόφαση της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιοι από τους Ιρακινούς θα ικανοποιηθούν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι θα ανησυχούν και κάποιοι θα είναι ουδέτεροι.»

Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, και στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων, ενώ ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πίτερ Ρόντμαν, τόνισε ενώπιον της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής του Κογκρέσου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, δεν θα είναι δυνάμεις κατοχής.

Επίθεση με όλμους πραγματοποιήθηκε εναντίον βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή μεγάλες υλικές ζημίες.

Επίθεση στη Βασόρα

Στόχος επίθεσης με όλμους έγινε το κτίριο που στεγάζει το βρετανικό στρατιωτικό αρχηγείο στη Βασόρα.

Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην ιρακινή πόλη τόνισε από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκστρατεία επανάκαμψης από το Λευκό Οίκο
 

Πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος από τον Αμερικανό πρόεδρο

H κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε εκστρατεία ανάκτησης της δημόσιας και πολιτικής υποστήριξης για τις ενέργειές της στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, η επιθετική πολιτική του Λευκού Οίκου εγκαινιάστηκε στο Σικάγο με τη δυναμική εμφάνιση της συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις.

Η πολιτική αυτή αντανακλά τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου για ευρύτερα θέματα πολιτικής με αφορμή το Ιράκ, σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή του BBC.

Οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για την αναγκαιότητα του πολέμου και το Κογκρέσο, ακόμα και μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζουν ανησυχίες για το οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα πάντως με την κ. Ράις, η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν ήταν η ενδεδειγμένη πράξη, που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.


Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι
 

Ο Σβαρτσενέγκερ σε παλαιότερη θριαμβευτική πόζα

Ο νικητής των εκλογών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα του προϋπολογισμού της πολιτείας ίσως είναι μεγαλύτερα από όσο ανέμενε.

Μιλώντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως κυβερνήτης, ο γνωστός ηθοποιός είπε ότι το ταμείο της πολιτείας υπολείπεται έως και 10 δισ. δολαρίων του ποσού που θα χρειαζόταν για να καλύψει τα οικονομικά κενά.

Συγχαρητήρια από Μπους

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε τηλεφωνικά στο νέο κυβερνήτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

«Ο πρόεδρος αναμένει με χαρά την ευκαιρία συνεργασίας με τον κ. Σβαρτσενέγκερ», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός ταινιών δράσης, που κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, εξελέγη αντικαταστάτης του Δημοκρατικού, Γκρέι Ντέιβις, με ποσοστό ψήφων 48,1%.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Ντέιβις αποπέμπεται από το αξίωμά του και γίνεται ο πρώτος κυβερνήτης πολιτείας τα τελευταία 80 χρόνια, που χάνει, βάσει λαϊκής ετυμηγορίας, τη θέση του.

«Θέλω να είναι κυβερνήτης του λαού και να εκπροσωπώ τον καθένα» δήλωσε ο κ. Σβαρτσενέγκερ, υποσχόμενος μετά την εκλογή του, ότι θα εργασθεί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπερηφάνεια στην Αυστρία

Η εκλογή του 56χρονου ηθοποιού έγινε δεκτή στην Αυστρία με μεγάλη ικανοποίηση.

Ο πρόεδρος της χώρας Τόμας Κλεστίλ συνεχάρη τον κ. Σβαρτσενέγκερ με τα λόγια «είμαστε όλοι υπερήφανοι για σένα».

Είμαστε όλοι περηφανοι για σένα
Τόμας Κλέστιλ, πρόεδρος της Αυστρίας

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε και ο καγκελάριος Βόλφγκαγκ Σιούσελ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μπετίνα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε ότι η επιτυχία του κ. Σβαρτσενέγκερ δείχνει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο «πόσο προκομμένοι είναι οι Αυστριακοί».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.