Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-08

  1. Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
  2. Ανησυχίες ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή
  3. «Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι
  4. Συμπαράσταση στον Φέρντιναντ
  5. Διπλή λύση για τον Ευρωστρατό
  6. Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
  7. Κινητικότητα στο Ισραήλ
  8. Συλλήψεις «μελών» της ΕΤΑ
  9. Η ώρα της κρίσεως για τους Συντηρητικούς
  10. ΟΗΕ: Έιτζ, ασθένεια των νέων
  11. Πάρτυ στην Καλιφόρνια
  12. Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
  13. Ο Παρθενώνας στο Λονδίνο
  14. Καταγγελία Άσαντ κατά Ισραήλ
  15. Κυβερνήτης ο Σβαρτσενέγκερ
  16. Αμφιβoλίες για την έρευνα περί διαρροής
  17. Διαπραγματεύσεις στην Κολομβία για τους ομήρους
  18. Παραγκωνισμένος και ενοχλημένος ο Ράμσφελντ
  19. Η Τουρκία λέει «ναι» στο Ιράκ
  20. Σύλληψη μέλους της Αλ- Κάϊντα στην Αθήνα;

Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2003 - 00:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

Τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη άφιξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος, στη συνάντηση που είχαν με τον πολιτικό διοικητή στη Βαγδάτη, Πολ Μπρέμερ.

Τα πρώτα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ της διορισμένης από τις ΗΠΑ προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν φανερά την Τρίτη, πριν την έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της αποστολής στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.

Ομόφωνα τα 15 μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Eυαίσθητα ζητήματα

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή, και ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των συμμάχων. «Υπάρχουν όμως», συνέχισε, «και άλλα ευαίσθητα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν.»

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μπρέιν, επισημαίνει ότι η αντίδραση του συμβουλίου στα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να προκαλέσει και το πρώτο ρήγμα μεταξύ αυτής και της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση των στρατευμάτων της στο Ιράκ από συμμαχικές χώρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει ο Άρης Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη, τη χτεσινή απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ακολούθησαν μικρές αλλά αναρίθμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η άρνηση του συμβουλίου προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ να δεχτεί τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην τουρκική κυβέρνηση.


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος όμως έφερε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους όταν δήλωσε πως όλοι γνώριζαν την αρνητική στάση του ιρακινού συμβουλίου στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε με ανάμικτα συναισθήματα την απόφαση της εθνοσυνέλευσης.: «Ο Τουρκικός στρατός επιστρέφει στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τη Βαγδάτη το 1917» διαβάζουμε στην «Χουριέτ».

Διαφορετικό το κλίμα στην «Τζουμχουριέτ» που επισημαίνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε για έγκριση στην εθνοσυνέλευση συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον και δεν ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα της αποστολής.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Ικανοποίηση για την απόφαση της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιοι από τους Ιρακινούς θα ικανοποιηθούν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι θα ανησυχούν και κάποιοι θα είναι ουδέτεροι.»

Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, και στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων, ενώ ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πίτερ Ρόντμαν, τόνισε ενώπιον της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής του Κογκρέσου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, δεν θα είναι δυνάμεις κατοχής.

Επίθεση με όλμους πραγματοποιήθηκε εναντίον βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή μεγάλες υλικές ζημίες.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 23:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή
 

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρεντ-Λάρσεν(κέντρο) παλιότερα στη δαμασκό

Ανησυχίες εκφράζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ένταση που διατηρείται στη Μέση Ανατολή, μετά την πρόσφατη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρεντ-Λάρσεν, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μεταφέροντας τις ανησυχίες του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για πιθανή κλιμάκωση της έντασης.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, που συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην επίθεση κατά της Συρίας και στα φονικά περιστατικά στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ, ότι οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις παράγουν περισσότερη βία και ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Συρίας

Ορατό είναι το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει σχετική απόφαση του Κογκρέσου, ενώ ήδη η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υιοθέτησε απόφαση επί της αρχής για οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, με τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία και προωθεί την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής

Μετακινήσεις στρατευμάτων

Το Ισραήλ μεταφέρει στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς, όπως αναφέρεται από κυβερνητική πηγή, διαθέτει πληροφορίες για νέες επιθέσεις Παλαιστίνιων βομβιστών.

Ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκρινε την άμεση ανάπτυξη δύο ταγμάτων πεζικού, αποτελούμενων από 800 στρατιώτες το καθ' ένα.

Όρισε επίσης την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων και την επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

«Όχι» στην εκεχειρία

Το Ισραήλ απέρριψε τη πρόταση εκεχειρίας που έκανε παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κουρέια με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρέβ».

Ο κ. Κουρέια ζήτησε να του δοθεί μία ευκαιρία, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της βίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Ζεβουλόν Ορλόφ, που προέρχεται από το ακροδεξιό Θρησκευτικό Κόμμα, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνεια του με πράξεις και όχι με ωραία λόγια.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κυβερνήτης όλων» ο Άρνι
 

Ο Σβάρτσενεγκερ σε παλιότερη θριαμβευτική πόζα

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε τηλεφωνικά στον νικητή των εκλογών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Άρντολντ Σβάρτζενεγκερ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών Τζορτζ Μπους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

Ο πρόεδρος αναμένει με χαρά την ευκαιρία συνεργασίας με τον κ. Σβάρτζενεγκερ, είπε, ο εκπρόσωπος.
Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός ταινιών δράσης, που κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, εξελέγη αντικαταστάτης του Δημοκρατικού, Γκρέι Ντέιβις, με ποσοστό ψήφων 48,1%.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Ντέιβις αποπέμπεται από το αξίωμά του, και είναι ο πρώτος κυβερνήτης πολιτείας τα τελευταία 80 χρόνια, που χάνει, βάσει λαϊκής ετυμηγορίας, τη θέση του.

«Θέλω να είναι κυβερνήτης του λαού και να εκπροσωπώ τον καθένα» δήλωσε ο κ. Σβάρτζενεγκερ, υποσχόμενος μετά την εκλογή του, ότι θα εργασθεί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπερηφάνεια στην Αυστρία

Η εκλογή του 56χρονου ηθοποιού έγινε δεκτή στην Αυστρία με μεγάλη ικανοποίηση.

Ο πρόεδρος της χώρας Τόμας Κλεστίλ συνεχάρη τον κ. Σβάρτζενεγκερ με τα λόγια «είμαστε όλοι υπερήφανοι για σένα».

Είμαστε όλοι περηφανοι για σένα
Τόμας Κλέστιλ, πρόεδρος της Αυστρίας

Τα συγχαρητήριά του διαβίβασε και ο καγκελάριος Βόλφγκαγκ Σιούσελ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μπετίνα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσω ότι η επιτυχία του κ. Σβάρτζενεγκερ δείχνει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο «πόσο προκομμένοι είναι οι Αυστριακοί».


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 19:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπαράσταση στον Φέρντιναντ
 

Με μποϊκοτάζ του αγώνα κατά της Τουρκίας απειλούν οι παίχτες της εθνικής Αγγλίας

Kρίσιμη συνάντηση πραγματοποιούν το βράδυ της Τετάρτης οι παίχτες της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας, για να αποφασίσουν αν θα κατέλθουν στην αποφασιστικής σημασίας αναμέτρηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αφορμή για την αναταραχή στους κόλπους της εθνικής, είναι ο αποκλεισμός του αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ριο Φέρντιναντ, από την αποστολή.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προειδοποιεί ότι --σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ-- η ομάδα απειλείται με αποκλεισμό από το «Γιούρο 2004», αν δεν κατέλθει στον αγώνα με την Τουρκία το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπός της Πολ Μπάρμπερ δήλωσε ότι, παρότι οι παίχτες τάσσονται υπέρ της επιστροφής του Φέρντιναντ στην ομάδα, η ομοσπονδία δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αποκλεισμού του.
«Πήραμε μια δύσκολη απόφαση, μετά από ώρες συζητήσεων και δεν θέλουμε να την αναθεωρήσουμε, δήλωσε ο κ. Μπάρμπερ.

Μυστική ψηφοφορία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μυστική τους ψηφοφορία την Τρίτη, οι παίχτες της εθνικής Αγγλίας έδειξαν την προτίμησή τους στο μποϊκοτάζ του αγώνα εναντίον της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης των Ποδοσφαιρικών Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Γκόρντον Τέιλορ, μιλώντας στο BBC υπέδειξε ότι υπάρχει «ισχυρό αίσθημα αλληλεγκύης» έναντι του Ρίο Φέρντιναντ.
Ο ακριβότερος αμυντικός του κόσμου --εμφανίσθηκε με καθυστέρηση 36 ωρών σε έλεγχο έλεγχο ντόπιγκ και έχει κληθεί σε απολογία στις 13 Οκτωβρίου-- αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τα γήπεδα για δύο χρόνια.
Ο ίδιος επιμένει ότι παρέβλεψε την προκαθορισμένη ημερομηνία (23 Σεπτεμβρίου), επειδή μετακόμιζε.
Το τεστ που του έγινε αργότερα, ήταν αρνητικό.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή λύση για τον Ευρωστρατό
 

Προπάθειες συγκερασμού στο ζήτημα του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ

Ανταπόκριση του Γιώργου Δαράτου

Σε διπλή λύση τείνουν να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ, ύστερα από την άρνηση της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών να εγκατασταθεί το ευρωπαϊκό στρατιωτικό επιτελείο σε βελγική πρώην στρατιωτική βάση στο προάστιο των Βρυξελλών Τερβίρεν –πράγμα που θα δυσαρεστούσε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δημιουργία ενός «εικονικού» (virtual) κοινοτικού επιτελείου –«Εικονικό Κέντρο Αμυντικού σχεδιασμού» αποκαλεί η ιταλική προεδρία τη σύνδεση των γενικών επιτελείων εκείνων των κοινοτικών χωρών που θα πάρουν μέρος στη σύσταση μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης-- ενώ παράλληλα θα υπάρχει ένας πυρήνας στρατιωτικού σχεδιασμού για τις κοινοτικές δυνάμεις, που θα συστεγασθεί με το νατοϊκό στρατηγείο, κοντά στη βελγική πόλη Μονς, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Αντί του «εικονικού κέντρου», θα μπορούσε, λένε κάποιες χώρες-μέλη, να διατηρηθεί ο πυρήνας του ευρωπαϊκού στρατιωτικού επιτελείου που λειτουργεί σήμερα εγκατεστημένο στο κέντρο των Βρυξελλών.

Αμερικανικές ενστάσεις

Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν ούτε αυτή τη λύση και επιμένουν, ασκώντας παρασκηνιακά έντονες πιέσεις στις νατοϊκές χώρες, να αποφασίσουν την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού στρατιωτικού επιτελείου υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.

Η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί πάντως στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που θα γίνει τον Νοέμβριο.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

Τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη άφιξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος στη συνάντηση που είχαν με τον πολιτικό διοικητή στη Βαγδάτη, Πολ Μπρέμερ.

Τα πρώτα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ της διορισμένης από τις ΗΠΑ προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν φανερά όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, την Τρίτη, την κυβερνητική πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.

Αμέσως, τα 15 μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα ότι μία τέτοια αποστολή δεν είναι ευπρόσδεκτη καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Μετά τη συνάντηση, πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή.

"Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τις ανάγκες των συμμάχων μας που επιθυμούν την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων εδώ, αλλά παράλληλα υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν."

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μπρέιν, επισημαίνει ότι η αντίδραση του συμβουλίου στα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να προκαλέσει και το πρώτο ρήγμα μεταξύ αυτής και της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση των στρατευμάτων της στο Ιράκ από συμμαχικές χώρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Όπως περιγράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη, τη χτεσινή απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ακολούθησαν μικρές αλλά αναρίθμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η άρνηση του συμβουλίου προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ να δεχτεί τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην τουρκική κυβέρνηση.


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος όμως έφερε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους όταν δήλωσε πως όλοι γνώριζαν την αρνητική στάση του ιρακινού συμβουλίου στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε με ανάμικτα συναισθήματα την απόφαση της εθνοσυνέλευσης.: «Ο Τουρκικός στρατός επιστρέφει στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τη Βαγδάτη το 1917» διαβάζουμε στην «Χουριέτ».

Διαφορετικό το κλίμα στην «Τζουμχουριέτ» που επισημαίνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε για έγκριση στην εθνοσυνέλευση συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον και δεν ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα της αποστολής.

Τα εύσημα από τις ΗΠΑ

Εάν τα σχέδια για ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ υλοποιηθούν, η Τουρκία θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα ενισχύσει τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις.

«Εκτιμούμε την απόφαση αυτή», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

«Κάποιοι από τους Ιρακινούς θα ικανοποιηθούν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι θα ανησυχούν και κάποιοι θα είναι ουδέτεροι.»

Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, και στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινητικότητα στο Ισραήλ
 

Συντρίμμια από τον βομβαρδισμό των ισραηλινών αεροσκαφών στη Συρία

Το Ισραήλ μεταφέρει στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς λέει ότι διαθέτει πληροφορίες για νέες επιθέσεις Παλαιστίνιων βομβιστών.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκρινε την άμεση ανάπτυξη δύο ταγμάτων του πεζικού, αποτελούμενων από 800 στρατιώτες το καθ' ένα.

Διέταξε επίσης την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων και την επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, πληροφορίες από το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι κυβερνητικός αξιωματούχος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του πρέσβη της Συρίας στην Ισπανία, ότι, δηλαδή, η Δαμασκός είναι έτοιμη να απαντήσει με στρατιωτικό χτύπημα σε περίπτωση νέας επίθεσης από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να «επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Συρία», δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Όχι» στην εκεχειρία

Το Ισραήλ απέρριψε τη πρόταση εκεχειρίας που έκανε παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κουρέι με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρέβ».

Ο κ. Κουρέι ζήτησε να του δοθεί μία ευκαιρία ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της βίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Ζεβουλόν Ορλόφ, που προέρχεται από το ακροδεξιό Θρησκευτικό Κόμμα, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνεια του με πράξεις και όχι με ωραία λόγια.

Ο κ. Ορλόφ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα παρακολουθήσει πώς ακριβώς η παλαιστινιακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατική υποδομή - όπως είπε αναφερόμενος στις μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίαζε για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του, μετά την αεροπορική επιδρομή στη Συρία


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις «μελών» της ΕΤΑ
 

Η ΕΤΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλαπλές επιθέσεις στην Ισπανία

Η αστυνομία στην Ισπανία και στη Γαλλία συνέλαβαν 34 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας είπε ότι 29 από τους υπόπτους συνελήφθησαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, ενώ οι υπόλοιποι πέντε συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι πιστεύεται ότι είναι μέλη ενός «νέου άξονα στήριξης» της οργάνωσης ΕΤΑ η οποία δρα εδώ και 35 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι η συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας ήταν καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ώρα της κρίσεως για τους Συντηρητικούς
 

Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ επικρίνεται για «ανύπαρκτη» αντιπολίτευση

Κρίσιμο για το μέλλον του ηγέτη του, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, φαίνεται να είναι Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Μπλάκπουλ.

Από την ομιλία του κ. Ντάνκαν την Τετάρτη θα κριθούν πολλά, επισημαίνουν Βρετανοί πολιτικοί σχολιαστές.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Γκάρντιαν» θέλουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Ντάνκαν Σμιθ να συντονίζουν τα πυρά τους.

Επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Συντηρητικών, η «Γκάρντιαν» αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25 βουλευτές που είναι έτοιμοι να ζητήσουν αλλαγή της ηγεσίας τους.

Μια πρόγευση του κλίματος που χαρακτηρίζει το συνέδριο έδωσαν, από την έναρξή του, ιστορικά στελέχη των Τορυδων : οι πρώην υπουργοί Κένεθ Κλάρκ, Μαικλ Πορτίλο , Ντάγκλας Χέρτ Στίβεν Ντόρελ και Φράνσις Μόουντ.

Mε διαφορετικό τρόπο ο καθένας επέκρινε την «αδυναμία» της ηγεσίας του κόμματος να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη γι αυτήν περίοδο.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Ντάνκαν Σμίθ επισημαίνουν ότι υπό την ηγεσία του το Συντηρητικό Κόμμα κινδυνεύει να καταλάβει την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές.

Στηρίζουν, δε, το επιχείρημα τους στο πρόσφατο παράδειγμα της αναπληρωματικής εκλογής σε προάστιο του βόρειου Λονδίνου όπου οι Συντηρητικοί κατέλαβαν την τρίτη θέση, μετά τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και τους Εργατικούς


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Έιτζ, ασθένεια των νέων
 

Απειλείται η νεολαία στην Αφρική

Περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ 15 και 24 ετών προσβάλλονται καθημερινά από τον ιό ΗΙV που προκαλεί το Έιτζ.

Πολλά από τα θύματα είναι νεαρές γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Θοράγια Αχμέντ Ομπαΐντ του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη μιας «παγκόσμιας καταστροφής».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 15 ετών, έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς εξαιτίας της θανατηφόρου ασθένειας.

Η φτώχια, ο αναλφαβητισμός και οι ανεπαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην γρήγορη μετάδοση του ιού μεταξύ των νέων ανθρώπων, αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

«Το Έιτζ έχει γίνει η νόσος των νέων ανθρώπων, που ζουν στη φτώχια σε κοινωνίες ανισότητας και χωρίς ενημέρωση», δήλωσε ο κ. Ομπαΐντ.

«Γυναίκες σε κίνδυνο»

Η έκθεση δείχνει ότι στα τρία άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό τα δύο είναι γένους θηλυκού.

Στην υπο- Σαχάρια Αφρική οι γυναίκες αποτελούν το 67% των νέων με HIV. Στην Ασία το ίδιο ποσοστό φτάνει το 62%.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το Έιτζ.

Για παράδειγμα στη Σομαλία, μόνο το 26% των γυναικών έχει ακούσει για το Έιτζ, ενώ μόλις το 1% ξέρει πώς να προστατευθεί από τον ιό.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάρτυ στην Καλιφόρνια
 

Με τη σύζυγό του απολαμβάνουν τη νίκη

Ο ηθοποιος Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ «εξολόθρευσε» τους αντιπάλους του και αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Είναι οι πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας που οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια ψηφίζουν πριν ολοκληρωθεί η θητεία του κυβερνήτη.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο κ. Σβαρτζενέγκερ που εκπροσωπεί το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έλαβε το 48%.

«Κυβερνήτης του λαού»

Ο «εξολοθρευτής» ευχαρίστησε τους οπαδούς του που πανηγύριζαν για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

«Θέλω να είμαι ο κυβερνήτης του λαού».

«Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε την Καλιφόρνια την πιο σπουδαία πολιτεία της πιο σπουδαίας χώρας στον κόσμο», είπε ο κ. Σβαρτζενέγκερ ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

O ηττημένος Γκρέις Ντέιβις είναι ο πρώτος κυβερνήτης εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια που αντικαθίσταται κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για κακή διαχείριση των οικονομικών της πολιτείας.



Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 13:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στο Ιράκ για την τουρκική απόφαση
 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

Τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ αναμένεται να εκφράσουν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη άφιξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος στη συνάντηση που θα έχουν με τον πολτικό διοικητή στη Βαγδάτη, Πολ Μπρέμερ.

Τα πρώτα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ της διορισμένης από τις ΗΠΑ προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν φανερά όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.

Αμέσως, τα 15 μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα ότι μία τέτοια αποστολή δεν είναι ευπρόσδεκτη καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μπρέιν, επισημαίνει ότι η αντίδραση της ιρακινής διοίκησης στα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να προκαλέσει και το πρώτο ρήγμα μεταξύ αυτής και της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση των στρατευμάτων της στο Ιράκ από συμμαχικές χώρες.

Απαισιοδοξία

Ένα από τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Κούρδος Μαχμούντ Οθμάν χαρακτήρισε «λάθος» την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι «δεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης» στο Ιράκ.

Αλλά και ένα ακόμη μέλος του νεοσύστατου συμβουλίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, ο Αντνάν Πατσατσί, δήλωσε στο BBC ότι η χώρα αντιδρά στην ανάπτυξη στρατευμάτων από οποιοδήποτε γειτονικό κράτος.

Τουρκία: Άλλα λέει η κυβέρνσηση άλλα ο λαός

Η διαφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Λευκό Οίκο σχετικά με τη στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης του ψηφίσματος εάν αυτό δε λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Τα εύσημα από τις ΗΠΑ

Εάν τα σχέδια για ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ υλοποιηθούν, η Τουρκία θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα ενισχύσει τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις.

«Εκτιμούμε την απόφαση αυτή», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

«Κάποιοι από τους Ιρακινούς θα ικανοποιηθούν με αυτή την εξέλιξη, κάποιοι θα ανησυχούν και κάποιοι θα είναι ουδέτεροι.»

Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, και στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Παρθενώνας στο Λονδίνο
 

Τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα εκτίθεται στην αίθουσα «Ντοφέν» του Βρετανικού Μουσείου

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «δραπέτευσαν» για λίγο απο το Βρετανικό Μουσείο. Φυσικά το μουσείο δεν εμπιστεύθηκε τα μάρμαρα σε κανέναν φορέα. Πρόκειται για μια εικονική έκθεση με εικονικά εκθέματα.

Στόχος της εικονικής έκθεσης, που οργανώθηκε από φορείς που αγωνίζονται για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, είναι να παρουσιάσει τη «φυσική» διάταξη των αρχαιοτήτων στον Παρθενώνα.

Το κοινό της Βρετανίας έχει την ευκαιρία να δει πώς θα ήταν σήμερα ο Παρθενώνας εάν επέστρεφαν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα.

Για να διευκολύνεται το κοινό και για να «αφυπνιστούν συνειδήσεις», τα Μάρμαρα που αφαίρεσε από την Αθήνα πριν από 200 περίπου χρόνια ο Λόρδος Έλγιν, παρουσιάζονται χρωματιστά, ενώ τα υπόλοιπα είναι λευκά.

«Ο χρόνος περνάει και το 2004 τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν εκεί», δήλωσε ο βουλευτής Ρίτσαρντ Άλαν, γνωστός για την εκστρατεία του υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Πιστεύουμε ότι η Βρετανία πρέπει να δεσμευθεί τώρα περισσότερο από ποτέ ότι θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων στην Αθήνα».

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο όπου θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελία Άσαντ κατά Ισραήλ
 

Η Συρία αρνείται ότι στόχος του Ισραήλ ήταν βάση παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Δύο μέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, προβαίνοντας για πρώτη φορά στο σχολιασμό της ενέργειας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να εμπλέξει τη χώρα του και ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα αλ-Χαγιάτ, που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο Σύριος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ την Κυριακή κατά της Συρίας, ως μία «απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαρόν», να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την κρίση που έχει δημιουργήσει το ίδιο το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Άσαντ, καλεί επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Συρία για όλες τις αποτυχίες, όπως υπογραμμίζει, της αμερικανικής πολιτικής.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την επίθεση της Κυριακής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υπογράμμισε πως οι δυνάμεις της χώρας θα χτυπήσουν, όπως είπε, τον εχθρό, οπουδήποτε και με κάθε τρόπο.

Ένταση στα σύνορα Ισραήλ--Λιβάνου

Διατηρείται στο μεταξύ η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, όπου σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών.
Ένας μικρός Λιβανέζος σκοτώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας ένα άλλο παιδί τραυματίστηκε από οβίδα που εξερράγη στο σπίτι τους.
Τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αρνούνται ότι σχετίζονται με το φονικό περιστατικό

Οι ανταποκριτές του BBC στην περιοχή μεταδίδουν ότι ενισχύονται οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, με την εγκατάσταση πυροβόλων, στον ανατολικό τομέα των συνόρων με τον Λίβανο.
Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποίησαν αερόστατο που φέρει κάμερες.

Εφεδρείες

Το Ισραήλ διέταξε την επανάκληση στο στράτευμα μικρού αριθμού εφέδρων. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ, έκρινε σκόπιμη την ενέργεια αυτή ώστε να τερματιστεί η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 07:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνήτης ο Σβαρτσενέγκερ
 

Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά ο βασικός διεκδικητής του αξιώματος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) που διενήργησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ότι οι πολίτες της Καλιφόρνια ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης του νυν κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρέι Ντέιβις.

Μετά από την καταμέτρηση περισσοτέρων του 1/3 των ψήφων, το επικρατέστερο φαβορί από τους διεκδικητές του αξιώματος, ο γνωστός ηθοποιός, αυστριακής καταγωγής, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 50%.

O κ. Ντέιβις είναι ο πρώτος κυβερνήτης εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια που αντικαθίσταται κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για κακή διαχείριση των οικονομικών της πολιτείας, της πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επικρατεί του βασικότερου αντιπάλου του, Κρουζ Μπουσταμέντε και των υπολοίπων υποψηφίων, που ξεπερνούν τους 130.

Στην ομιλία του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο γνωστός ηθοποιός δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στη συνηθισμένη άσκηση πολιτικής και ότι θέλει να γίνει κυβερνήτης όλων των πολιτών της Καλιφόρνια.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμφιβoλίες για την έρευνα περί διαρροής
 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για την αποκάλυψη του ονόματος πράκτορα της CIA

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, δήλωσε αναφερόμενος στην υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας μιας γυναίκας, μυστικής πράκτορα της CIA, ότι δεν ξέρει αν οι έρευνες που διεξάγονται θα καταλήξουν ποτέ στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Θέλω να μάθω την αλήθεια, αλλά δεν ξέρω εάν θα βρούμε ποτέ ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, καθώς η αποκάλυψη ονόματος πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η Βάλερι Πλέιμ είναι σύζυγος του Αμερικανού πρώην πρεσβευτή στη Γκαμπόν, Τζόζεφ Ουίλσον, ο οποίος κατηγόρησε τις αρχές ότι αποκάλυψαν το όνομά της για πλήξουν τον ίδιο.

Ο κ. Γουίλσον είχε διατυπώσει κατηγορίες κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, για υπερβολές σχετικά με την απειλή που συνιστούσαν για τις ΗΠΑ, τα όπλα του Ιράκ.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματεύσεις στην Κολομβία για τους ομήρους
 

Νέες δολοφονίες από τους αντάρτες του FARC

Η οργάνωση των Κολομβιανών ανταρτών που κρατά ως ομήρους επτά αλλοδαπούς τουρίστες διεμήνυσε στην κυβέρνηση της χώρας ότι προτίθεται να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση άλλων ανταρτών.

Στην πρώτη ανακοίνωση από την απαγωγή των τουριστών, πριν από τρεις εβδομάδες, η οργάνωση ELN δηλώνει ότι οι όμηροι ελέγχονται για το ενδεχόμενο να είναι κατάσκοποι.

Η ανακοίνωση της δεύτερης μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στην Κολομβία δημοσιοποιήθηκε την ώρα που τρεις καθολικοί ιερείς κατευθύνονται στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα, ώστε να διαπραγματευθούν την χωρίς ανταλλάγματα απελευθέρωση των ομήρων.

Από τους επτά τουρίστες ένας είναι Βρετανός, ένας Γερμανός, ένας Ισπανός και τέσσερις Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εξάλλου, οι αντάρτες της αριστερής οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) σκότωσαν δύο δημάρχους πόλεων της επαρχίας Κακούα.

Συνολικά τέσσερις δήμαρχοι είχαν κληθεί από τους αντάρτες ώστε να εξηγήσουν την επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραγκωνισμένος και ενοχλημένος ο Ράμσφελντ
 

Η Κοντολίζα Ράις απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τζορτζ Μπους

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δε θυμάται να ερωτήθη ή να του ζητήθηκε η γνώμη για τη σύσταση της νέας ομάδος με επικεφαλής τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις, η οποία αναλαμβάνει το συντονισμό των αμερικανικών ενεργειών για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ασυνήθιστη την ενέργεια να ενημερωθούν πρώτα οι δημοσιογράφοι και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο για τη σύσταση της νέας υπηρεσίας.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια υποβάθμιση του ρόλου του υπουργού Άμυνας.

H νέα υπηρεσία για την Αποκατάσταση της Σταθερότητας στο Ιράκ, θα συντονίζει τις ενέργειες του υπουργείου Άμυνας και της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.

Όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, βασικός της στόχος είναι η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πακέτου των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύει να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι ο διορισμός της κ. Ράις αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το Πεντάγωνο και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Νεκροί στρατιώτες στο Ιράκ

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες κι ένας Ιρακινός διερμηνέας σκοτώθηκαν κι ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε από εκρήξεις δύο βομβών, σε δρόμους νότια και δυτικά της Βαγδάτης.

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην πόλη Τικρίτ, από αυτοσχέδιο μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από στρατιωτικό όχημα.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα γραφεία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών στη Βαγδάτη, δεν υπάρχουν θύματα ή μεγάλες ζημίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο, που πλέον χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις αμερικανικές δυνάμεις.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία λέει «ναι» στο Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ για να ενισχύσουν τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις.

Όμως η διορισμένη από τις ΗΠΑ προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τις προτάσεις που προβλέπουν την εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών της στο Ιράκ με 358 ψήφους υπέρ και 138 κατά.

«Είναι μια λάθος απόφαση. Δεν συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας. Δεν έχει καμία χρησιμότητα», δήλωσε ο Κούρδος Μαχμούντ Οντμάν, μέλος της προσωρινής διοίκησης στη Βαγδάτη, τονίζοντας επιπλέον ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων θα αυξήσει και δεν θα λύσει τα προβλήματα του ιρακινού λαού.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη εκτιμά ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τη στάση αυτή της προσωρινής κυβέρνησης:

«Ο πρώτος είναι η εχθρότητα των Κούρδων του Ιράκ απέναντι στους Τούρκους. Ο δεύτερος είναι ότι οι Ιρακινοί πιστεύουν πως οι γείτονές τους έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν μπορούν επομένως να είναι αμερόληπτοι».

Αντιδράσεις

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την αποστολή ακαθόριστου αριθμού στρατιωτών στο Ιράκ, για ένα χρόνο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής θα καθοριστούν από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από τους υπουργούς του.

Όμως στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν οι πολίτες. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Τουρκία δείχνει ότι το 64.4% των Τούρκων αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

Αμερικανική βοήθεια

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα με στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι μια τέτοια στρατιωτική αποστολή θα ενισχύσει τους δεσμούς της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, αλλά και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει στην Τουρκία - η οποία διανύει περίοδο οικονομικής κρίσης - ένα δάνειο 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας, όμως, ως όρο τη συνεργασία της Άγκυρας στο θέμα του Ιράκ.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 04:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη μέλους της Αλ- Κάϊντα στην Αθήνα;
 

Μουσουλμάνος πιθανό μέλος του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν συνελήφθη στην Αθήνα

Μέλος της Αλ Κάϊντα συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα από την αστυνομία για δουλεμπόριο, μεταδίδουν ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επικαλούμενα δηλώσεις Σιιτών Μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο συλληφθείς είναι μαχητής των Ταλιμπάν και είχε σκοτώσει 19 άτομα στο Πακιστάν και είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

Πρωτοσέλιδο παλαιστινιακής εφημερίδας γράφει ότι ο Χαμίζ Μοντάζ Γκογκ, ύποπτος για 19 φόνους, συσχετίζεται με την Αλ Κάϊντα και τους Ταλιμπάν συνελήφθη στην Ελλάδα. Στην Ελληνική Αστυνομία, οι υπεύθυνοι εξετάζουν τα στοιχεία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την ταυτότητα του συλληφθέντα, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες.

Σε δηλώσεις του o κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δεν επιβεβαίωσε ότι ο συλληφθείς είναι μέλος της Αλ Κάϊντα και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και διεξάγεται έρευνα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.