Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-07

  1. Ο Μπούς αμφιβάλει άν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια
  2. Δεν πάει στην Τουρκία ο Ρίο
  3. Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης για τους Παλαιστίνιους
  4. Καταγγελία Άσαντ κατά Ισραήλ
  5. Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίζα Ράις
  6. Διπλή λύση για τον Ευρωστρατό
  7. Η Τουρκία λέει «Ναι» στο Ιράκ
  8. Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίζα Ράις
  9. Η Συρία αντεπιτίθεται…
  10. Έκρηξη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ
  11. Έκρηξη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ
  12. Νέα κόντρα βορείου Κορέας - Ιαπωνίας
  13. Η Καλιφόρνια ψηφίζει για κυβερνήτη
  14. Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίσα Ράις
  15. Μπους: «Αυτοάμυνα η επίθεση στη Συρία»

Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 00:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπούς αμφιβάλει άν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια
 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για την αποκάλυψη του ονόματος πράκτορα της CIA

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, δήλωσε αναφερόμενος στην υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας μιας γυναίκας, μυστικής πράκτορα της CIA, ότι δεν ξέρει αν οι έρευνες που διεξάγονται θα καταλήξουν ποτέ στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δεν ξέρω αν θα αποκαλυφθεί ο αξιωματούχος που έδωσε το όνομα της Βάλερι Πλέιμ στη δημοσιότητα. «Θέλω να μάθω την αλήθεια, αλλά δεν ξέρω εάν θα βρούμε ποτέ ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, καθώς η αποκάλυψη ονόματος πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η κ. Πλέιμ είναι σύζυγος του Αμερικανού πρώην πρεσβευτή στη Γκαμπόν, Τζόζεφ Ουίλσον,, ο οποίος κατηγόρησε τις αρχές ότι αποκάλυψαν το όνομά της για πλήξουν τον ίδιο.

Ο κ. Γουίλσον είχε διατυπώσει κατηγορίες κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, για υπερβολές σχετικά με την απειλή που συνιστούσαν για τις ΗΠΑ, τα όπλα του Ιράκ.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν πάει στην Τουρκία ο Ρίο
 

«Δεν έκανα ποτέ χρήση ναρκωτικών», διαβεβαιώνει ο Ρίο Φέρντιναντ

Xωρίς τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της θα ταξιδέψει στην Τουρκία η εθνική Αγγλίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Σαββάτου, που θα κρίνει την πρόκριση στα τελικά του Γιούρο 2004.

Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντ, αποκλείστηκε τελικά από την αποστολή, καθώς η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θεώρησε βαρύτατο παράπτωμα το ότι ο παίκτης δεν υπεβλήθη σε έλεγχο ντοπαρίσματος μετά τον πρόσφατο αγώνα της ομάδας του εναντίον της Άρσεναλ.

Εκπρόσωπος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι παίχτες της εθνικής ομάδας απείλησαν με μποϊκοτάζ, μετά την αποπομπή του Φέρντιναντ.

Συζητήσαμε με τους παίχτες, κανένας όμως από αυτούς δεν απείλησε να εγκαταλείψει την ομάδα, είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η δήλωσή του γίνεται και κατά παράκληση του αρχηγού της εθνικής, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Συντετριμμένος ο Φέρντναντ

Ο Ρίο Φέρντναντ δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος από την όλη εξέλιξη και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ ναρκωτικά, ούτε ανέχθηκε τη χρήση τους, είτε στην κοινωνική, είτε στην αθλητική του ζωή.

Στην αποστολή της εθνικής Αγγλίας συμπεριλήφθη τελικά ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Μάικλ Όουεν, αν και δεν έχει αποθεραπευτεί τελείως από πρόσφατο τραυματισμό στον αστράγαλο.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης για τους Παλαιστίνιους
 

Ορκίσθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον Αχμέντ Κουρέια

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ορκίσθηκε στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, η νέα οκταμελής, παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια, ο οποίος δήλωσε μετά την ορκωμοσία ότι βασική του προτεραιότητα είναι η επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αναλαμβάνει την αποστολή να οργανώσει τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας των ακρίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ανένδοτες Xαμάς και Τζιχάντ

Ωστόσο οι Χαμάς και η Τζιχάντ –οι δύο οργανώσεις που ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια, σε κοινή τους ανακοίνωση στη Βηρυτό χαρακτηρίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Κουρέια, ενέργεια που στρέφεται εναντίον τους.

Τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν επιζητά την αντιπαράθεση ή τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη εκεχειρίας.

Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επιδείνωση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, η οποία επέβαλε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα παλαιστινιακά εδάφη.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελία Άσαντ κατά Ισραήλ
 

Η Συρία αρνείται ότι στόχος του Ισραήλ ήταν βάση παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Δύο μέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, προβαίνοντας για πρώτη φορά στο σχολιασμό της ενέργειας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να εμπλέξει τη χώρα του και ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα αλ-Χαγιάτ, που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο Σύριος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ την Κυριακή κατά της Συρίας, ως μία «απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαρόν», να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την κρίση που έχει δημιουργήσει το ίδιο το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Άσαντ, καλεί επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Συρία για όλες τις αποτυχίες, όπως υπογραμμίζει, της αμερικανικής πολιτικής.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την επίθεση της Κυριακής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υπογράμμισε πως οι δυνάμεις της χώρας θα χτυπήσουν, όπως είπε, τον εχθρό, οπουδήποτε και με κάθε τρόπο.

Ένταση στα σύνορα Ισραήλ--Λιβάνου

Διατηρείται στο μεταξύ η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, όπου σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών.
Ένας μικρός Λιβανέζος σκοτώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας ένα άλλο παιδί τραυματίστηκε από οβίδα που εξερράγη στο σπίτι τους.
Τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αρνούνται ότι σχετίζονται με το φονικό περιστατικό

Οι ανταποκριτές του BBC στην περιοχή μεταδίδουν ότι ενισχύονται οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο, με την εγκατάσταση πυροβόλων, στον ανατολικό τομέα των συνόρων με τον Λίβανο.
Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποίησαν αερόστατο που φέρει κάμερες.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίζα Ράις
 

Η Κοντολίζα Ράις απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τζορτζ Μπους

Τη σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, διόρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας για την Αποκατάσταση της Σταθερότητας στο Ιράκ.

Η νέα υπηρεσία θα συντονίζει τις ενέργειες του υπουργείου Άμυνας και της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.

Όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, βασικός της στόχος είναι η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πακέτου των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύει να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι ο διορισμός της κ. Ράις αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το Πεντάγωνο και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Νεκροί στρατιώτες στο Ιράκ

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες κι ένας Ιρακινός διερμηνέας σκοτώθηκαν κι ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε από εκρήξεις δύο βομβών, σε δρόμους νότια και δυτικά της Βαγδάτης.

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην πόλη Τικρίτ, από αυτοσχέδιο μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από στρατιωτικό όχημα.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα γραφεία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών στη Βαγδάτη, δεν υπάρχουν θύματα ή μεγάλες ζημίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο, που πλέον χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις αμερικανικές δυνάμεις.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή λύση για τον Ευρωστρατό
 

Προπάθειες συγκερασμού στο ζήτημα του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ

Ανταπόκριση του Γιώργου Δαράτου

Σε διπλή λύση τείνουν να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ, ύστερα από την άρνηση της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών να εγκατασταθεί το ευρωπαϊκό στρατιωτικό επιτελείο σε βελγική πρώην στρατιωτική βάση στο προάστιο των Βρυξελλών Τερβίρεν –πράγμα που θα δυσαρεστούσε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δημιουργία ενός «εικονικού» (virtual) κοινοτικού επιτελείου –«Εικονικό Κέντρο Αμυντικού σχεδιασμού» αποκαλεί η ιταλική προεδρία τη σύνδεση των γενικών επιτελείων εκείνων των κοινοτικών χωρών που θα πάρουν μέρος στη σύσταση μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης-- ενώ παράλληλα θα υπάρχει ένας πυρήνας στρατιωτικού σχεδιασμού για τις κοινοτικές δυνάμεις, που θα συστεγασθεί με το νατοϊκό στρατηγείο, το οποίο έχει την έδρα του στο Σαπέ, κοντά στη βελγική πόλη Μονς, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Αντί του «εικονικού κέντρου», θα μπορούσε, λένε κάποιες χώρες-μέλη, να διατηρηθεί ο πυρήνας του ευρωπαϊκού στρατιωτικού επιτελείου που λειτουργεί σήμερα εγκατεστημένο στο κέντρο των Βρυξελλών.

Αμερικανικές ενστάσεις

Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν ούτε αυτή τη λύση και επιμένουν, ασκώντας παρασκηνιακά έντονες πιέσεις στις νατοϊκές χώρες, να αποφασίσουν την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού στρατιωτικού επιτελείου υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.

Η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί πάντως στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που θα γίνει τον Νοέμβριο.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 19:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία λέει «Ναι» στο Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ για να ενισχύσουν τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις.

Όμως η διορισμένη από τις ΗΠΑ προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τις προτάσεις που προβλέπουν την εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών της στο Ιράκ με 358 ψήφους υπέρ και 138 κατά.

«Είναι μια λάθος απόφαση. Δεν συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας. Δεν έχει καμία χρησιμότητα», δήλωσε ο Κούρδος Μαχμούντ Οντμάν, μέλος της προσωρινής διοίκησης στη Βαγδάτη, τονίζοντας επιπλέον ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων θα αυξήσει και δεν θα λύσει τα προβλήματα του ιρακινού λαού.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη εκτιμά ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τη στάση αυτή της προσωρινής κυβέρνησης:

Ο πρώτος είναι η εχθρότητα των Κούρδων του Ιράκ απέναντι στους Τούρκους. Ο δεύτερος είναι ότι οι Ιρακινοί πιστεύουν πως οι γείτονές τους έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν μπορούν επομένως να είναι αμερόληπτοι.

Αντιδράσεις

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την αποστολή ακαθόριστου αριθμού στρατιωτών στο Ιράκ, για ένα χρόνο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής θα καθοριστούν από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από τους υπουργούς του.

Όμως στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν οι πολίτες. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Τουρκία δείχνει ότι το 64.4% των Τούρκων αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

Αμερικανική βοήθεια

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα με στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι μια τέτοια στρατιωτική αποστολή θα ενισχύσει τους δεσμούς της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, αλλά και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει στην Τουρκία - η οποία διανύει περίοδο οικονομικής κρίσης - ένα δάνειο 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας, όμως, ως όρο τη συνεργασία της Άγκυρας στο θέμα του Ιράκ.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίζα Ράις
 

Η Κοντολίζα Ράις απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διόρισε τη σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας για την Αποκατάσταση της Σταθερότητας στο Ιράκ.

Η νέα υπηρεσία θα συντονίζει τις ενέργειες του υπουργείου Άμυνας και της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.

Βασικός της στόχος είναι η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πακέτου των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύει να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι ο διορισμός της κ. Ράις αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το Πεντάγωνο και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πρόοδο άλλος ένα γύρος συνομιλιών για την αναθεωρημένη εκδοχή του αμερικανικού ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι έγινε μια ενδελεχής ανταλλαγή θέσεων, αλλά τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να γίνει μια ανάπαυλα πριν από την επόμενη συνάντηση.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Συρία αντεπιτίθεται…
 

Η Συρία αρνείται ότι στόχος του Ισραήλ ήταν βάση παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα από την κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του Σύρου ηγέτη από τη Κυριακή, οπότε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους κοντά στη Δαμασκό.


Πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαρόν να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την κρίση που έχει δημιουργήσει το ίδιο το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Μπασάρ αλ Άσαντ

Εν τω μεταξύ, σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη Συρία, επεστράφη στη Δαμασκό για περαιτέρω μελέτη.

Το ψήφισμα καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την ισραηλινή επίθεση.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι στόχος του ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ισλαμικής Τζιχάντ, που ανέλαβε την ευθύνη για την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Χάιφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι.

Όμως, η Συρία αρνείται ότι στόχος του Ισραήλ ήταν βάση της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ο κ. Άσαντ καλεί, επίσης, τις ΗΠΑ να σταματήσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Συρία για όλες τις αποτυχίες, όπως υπογραμμίζει, της αμερικανικής πολιτικής.

Ένταση στα σύνορα

Στα σύνορα του Ισραήλ η ένταση κλιμακώνεται.

Αυτή τη φορά, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο.

Αλλά και ένας μικρός Λιβανέζος έχασε τη ζωή του, όταν το σπίτι του, σε συνοριακό χωριό, χτυπήθηκε από όλμους.

Είναι αντικρουόμενες οι πληροφορίες όσον αφορά τους δράστες: πηγές της αστυνομίας του Λιβάνου, δηλώνουν πως η οβίδα ήταν ισραηλινή, άλλοι όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ερρίφθη από το εσωτερικό του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στην ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολά, που υποστηρίζεται από τη Δαμασκό.

«Για όσα συμβαίνουν στα σύνορα ευθύνεται η Συρία, η οποία επιτρέπει στις τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα», είπε ο Ισραηλινός στρατηγός Μπένι Γκαντζ.

Όμως η οργάνωση Χεζμπολά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στα επεισόδια.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου είπαν ότι η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε από το Ισραήλ.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ
 

Κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται βάση αμερικανικών στρατευμάτων

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στην κεντρική Βαγδάτη.

Λίγα λεπτά αργότερα πυροβολισμοί ακούστηκαν στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με περίοικους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζιμπαρί, δήλωσε στο BBC ότι όλμος έπληξε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η ζημιά που προκλήθηκε είναι μικρή.

Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης σε υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο, που πλέον χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις αμερικανικές δυνάμεις.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ
 


Έκρηξη σημειώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία.

Λίγα λεπτά αργότερα πυροβολισμοί ακούστηκαν στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο, που πλέον χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, όπως δήλωσαν στα πρακτορεία οι φύλακες του κτιρίου.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, δίπλα από το υπουργείο.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κόντρα βορείου Κορέας - Ιαπωνίας
 

Το Τόκιο ζητά από τη βόρειο Κορέα να αναφερθεί στην απαγωγή Ιαπώνων

Η βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της Ιαπωνίας σε μελλοντικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις έξι χώρες που συμμετείχαν στις ιστορικές διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο για την επίλυση της κρίσης.

Η Ιαπωνία αποτελεί εμπόδιο στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος για τα πυρηνικά μεταξύ της βορείου Κορέας και των ΗΠΑ
Ανακοίνωση Βορείου Κορέας


Όμως το επίσημο ειδησιογραφικό πρακτορείο της βορείου Κορέας μετέδωσε ότι η Ιαπωνία θέτει και νέα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

Το Τόκιο ζητά τώρα από τη βόρειο Κορέα να αναφερθεί στην απαγωγή Ιαπώνων από το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ στις δεκαετίες '70 και ΄80.

Η απάντηση της Ιαπωνίας

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ μεταδίδει ότι η απόφαση της Πιονγκ Γιανγκ ίσως να αποτελέσει πρόφαση για τον τερματισμό των κρίσιμων συνομιλιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις της βορείου Κορέας λέγοντας ότι η Πιονγκ Γιανγκ δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει το Τόκιο από τις συνομιλίες.

«Το ζήτημα των πυρηνικών δεν αποτελεί ένα διμερές θέμα συζήτησης μεταξύ της βορείου Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά είναι ένα θέμα με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Χατσουχίσα Τακασίμα.

«Δεν δεχόμαστε τη νοοτροπία του αποκλεισμού μιας χώρας από μια άλλη.»


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 08:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Καλιφόρνια ψηφίζει για κυβερνήτη
 

Από τους βασικούς διεκδικητές του αξιώματος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Με συγκεντρώσεις και ομιλίες των υποψηφίων για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε, χθες, η προεκλογική περίοδος.

Οι πολίτες της Καλιφόρνια προσέρχονται σήμερα στις κάλπες. Περισσότεροι από 130 υποψήφιοι ευελπιστούν να αντικαταστήσουν τον νυν κυβερνήτη, Γκρέι Ντέιβις, στον οποίο καταλογίζουν ευθύνες για την κακή κατάσταση της οικονομίας.

Βασικός αντίπαλος του κ. Ντέιβις θεωρείται ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ένα από τα επιχειρήματα που προέταξε το τελευταίο διάστημα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, Κρουζ Μπουσταμάντε, είναι ότι ο κ. Σβαρτσενέκερ έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το εκλογικό σώμα να αναθεωρεί την αρχική αρνητική στάση απέναντι στον νυν κυβερνήτη.

Οι εκλογείς της Καλιφόρνια καλούνται να ψηφίσουν πρώτα εάν επιθυμούν ή όχι την αντικατάσταση του νυν κυβερνήτη και αργότερα έπεται η ανάδειξη ενός εκ των 135 υποψηφίων.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοικοδόμηση υπό την Κοντολίσα Ράις
 

Η Κοντολίσα Ράις απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διόρισε τη σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας για την Αποκατάσταση της Σταθερότητας στο Ιράκ.

Η νέα υπηρεσία θα συντονίζει τις ενέργειες του υπουργείου Άμυνας και της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.

Βασικός της στόχος είναι η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πακέτου των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύει να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι ο διορισμός της κ. Ράις αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το Πεντάγωνο και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πρόοδο άλλος ένα γύρος συνομιλιών για την αναθεωρημένη εκδοχή του αμερικανικού ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι έγινε μια ενδελεχής ανταλλαγή θέσεων, αλλά τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να γίνει μια ανάπαυλα πριν από την επόμενη συνάντηση.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: «Αυτοάμυνα η επίθεση στη Συρία»
 

Συντρίμμια από τον βομβαρδισμό των ισραηλινών αεροσκαφών στη Συρία

Ικανοποίηση εκφράζει η ισραηλινή κυβέρνηση για τη δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, με την οποία έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Σχετικές δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε συγχρόνως ότι η χώρα του δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση της έντασης με τη Συρία.

Ο κ. Μπους, αρνήθηκε να επικρίνει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

Παράλληλα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αποφύγει πράξεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο κ. Μπους καταδίκασε την «άσκοπη δολοφονία» 19 ανθρώπων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χάιφα, η οποία -όπως είπε- ώθησε το Ισραήλ στο να επιτεθεί στο φερόμενο ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα. 'Ολα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Λίγο πριν, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, είχε δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων.

Διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα το ψήφισμα της Συρίας.

Το κείμενο που κατέθεσε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καταδικάζει η ΕΕ

Κριτική στην ισραηλινή επίθεση άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.Ο κ. Σολάνα έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Είναι κατανοητό, είπε, ότι το Ισραήλ έχει υποστεί τρομερά πλήγματα από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, κάθε αντίδραση του όμως, πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει «ότι ανθρώπινα δυνατόν, ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες».

Λίβανος

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας ένας στρατιώτης σκοτώθηκε.

Τα πυρά προήλθαν από όχημα εντός των συνόρων του Λιβάνου. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος επέρριψε την ευθύνη σε μέλη της φιλοσυριακής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά.

Η ίδια, όμως, η οργάνωση δήλωσε ότι δεν είχε καμμία ανάμιξη στο επεισόδιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ, Έιμος Γκιλάντ επιχείρησε να διασκεδάσει τη βαρύτητα του εν λόγω επεισοδίου λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Το επεισόδιο δε σημαίνει ότι άνοιξε εκ νέου το μέτωπο στα βόρεια σύνορα της χώρας».

Στο μεταξύ, μία ρουκέτα προερχόμενη πιθανότατα από το Ισραήλ έπληξε σπίτι στα νότια σύνορα με τον Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα αγόρι και να τραυματιστεί ο αδελφός του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.