Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-06

  1. Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
  2. Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
  3. ΟΗΕ: «Ντροπή» η αύξηση των παραγκουπόλεων
  4. Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το Ιράκ
  5. Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
  6. Εν αναμονή απόφασης της Εθνοσυνέλευσης
  7. Δολοφονία Σουνίτη ηγέτη στο Πακιστάν
  8. Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
  9. Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
  10. Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
  11. Νίκη Καντίροφ στην Τσετσενία
  12. Νόμπελ Ιατρικής για τους «πατέρες» της μαγνητικής τομογραφίας
  13. Ερντογάν: Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
  14. Καταδίκη του Ισραήλ από τα ΗΕ θέλει η Συρία
  15. Ερντογάν: Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
  16. Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το Ιράκ
  17. ΟΗΕ: «Ντροπή» η αύξηση των παραγκουπόλεων
  18. Yπάρχει χρόνος για λύση
  19. Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
  20. Καταδίκη του Ισραήλ από τα ΗΕ θέλει η Συρία
  21. Yπάρχει χρόνος για λύση
  22. Επικρατεί ο Καντίροφ

Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
 

H νέα κυβέρνηση που διόρισε ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται αντιμέτωπη με το «χάος» στα παλαιστινιακά εδάφη

Ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και να αναστρέψει την «κατάσταση χάους» που επικρατεί.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε μια νέα κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κρίση, με τον κ. Κουρέια επικεφαλής.

Ο διορισμός του οκταμελούς υπουργικού συμβουλίου που θα έχει θητεία ενός μηνός έγινε μέσω ειδικού προεδρικού διατάγματος.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκε η διαδικασία επικύρωσης από την Παλαιστινιακή βουλή.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν τόσο στενοί συνεργάτες του κ. Αραφάτ, όσο και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς που παραιτήθηκε μετά από τη σύγκρουσή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Η ορκωμοσία της νέας κυβερνησης θα λάβει χώρα την Τρίτη και στη συνέχεια θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά της.

Νεκρός Παλαιστίνιος

Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ένας 42χρονος άνδρας και τραυματίσθηκε ένας δεκατετράχρονος. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο δρόμο που συνδέει τη Ράφα με τη Χαν Γιουνίς, σε σημείο ελέγχου των ισραηλινών δυνάμεων.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες και κατέστρεψαν τέσσερα σπίτια Παλαιστινίων, όπως ανακοινώθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές.

Η παλαιστινιακή ακραία οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι έπληξε με οβίδες τη νύχτα της Κυριακής ισραηλινούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυρά εναντίον υδροφόρου οχήματος του ΟΗΕ

Οι λιβανικές αρχές και εκπρόσωπος των κυανοκράνων επιβεβαίωσε εξάλλου ότι από πυρά στο νότιο Λίβανο, που προήλθαν από το έδαφος του Ισραήλ, χτυπήθηκε βυτιοφόρο που μετέφερε νερό για την ειρηνευτική δύναμη και έφερε τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η φιλοϊρανική οργάνωση Χισμπολά αρνούνται ότι έχουν ανάμειξη στο συμβάν.

Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, από πυρά που δέχτηκε περίπολος που κινούνταν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο, κοντά στην πόλη Μετούλα.
Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι τα πυρά προήλθαν από το έδαφος του Λιβάνου.

Αντίθετα, Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί ήταν από ισραηλινής πλευράς.


Τρίτη 07 Οκτωβρίου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
 

Συντρίμμια από τον βομβαρδισμό των ισραηλινών αεροσκαφών στη Συρία

Ικανοποίηση εκφράζει η ισραηλινή κυβέρνηση για τη δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, με την οποία έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Σχετικές δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε συγχρόνως ότι η χώρα του δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση της έντασης με τη Συρία.

Ο κ. Μπους, αρνήθηκε να επικρίνει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

Παράλληλα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αποφύγει πράξεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο κ. Μπους καταδίκασε την «άσκοπη δολοφονία» 19 ανθρώπων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χάιφα, η οποία -όπως είπε- ώθησε το Ισραήλ στο να επιτεθεί στο φερόμενο ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα. 'Ολα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Λίγο πριν, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, είχε δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων.

Διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα το ψήφισμα της Συρίας.

Το κείμενο που κατέθεσε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καταδικάζει η ΕΕ

Κριτική στην ισραηλινή επίθεση άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.Ο κ. Σολάνα έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Είναι κατανοητό, είπε, ότι το Ισραήλ έχει υποστεί τρομερά πλήγματα από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, κάθε αντίδραση του όμως, πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει «ότι ανθρώπινα δυνατόν, ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες».


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: «Ντροπή» η αύξηση των παραγκουπόλεων
 

Σε 30 χρόνια πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε παραγκουπόλεις αν δεν ληφθούν μέτρα προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού της γης, ζουν σε παραγκουπόλεις αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί «ντροπή» για όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, ενώ το 2050 από τα έξι δισεκατομμύρια κατοίκους αστικών κέντρων, τα 3,5 δισεκατομμύρια θα ζουν σε παραπήγματα.

Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από εκτεταμένη μελέτη σε 37 πόλεις ανά τον κόσμο.

Ως αιτίες για την αύξηση των παραγκουπόλεων αναφέρονται η μη αναστρέψιμη μετακίνηση πληθυσμών από τις αγροτικές περιοχές στα αστικά κέντρα και η έλλειψη κυβερνητικού προγραμματισμού για την αντιμετώπιση των μαζικών αφίξεων.

Συνθήκες εξαθλίωσης

«Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, υπό υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, άνεργοι και χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν την αύξηση της εγκληματικότητας.

Η Ασία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο αριθμό παραγκουπόλεων, καθώς 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραπήγματα.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 22:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το Ιράκ
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μπορεί να έχουν στο Ιράκ την τύχη της Σοβιετικής 'Ενωσης στο Αφγανιστάν

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν παρατεταμένο, πολύνεκρο και ενδεχομένως μάταιο πόλεμο στο Ιράκ, αντίστοιχο με αυτόν που διεξήγαγε η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία στους Ιρακινούς το ταχύτερο δυνατόν και να εξασφαλίσει την έγκριση ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πούτιν αντέκρουσε τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι το Ιράκ διατηρούσε δεσμούς με ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και επεσήμανε ότι η εισβολή στη χώρα δημιούργησε ένα «κρησφύγετο τρομοκρατών» εκεί όπου δεν υπήρχε προηγουμένως.

Νέες συγκρούσεις

Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν την Κυριακή για δεύτερη ημέρα με εκατοντάδες πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού που ζητούν αποζημίωση για την απώλεια της εργασίας τους.

Στη Βασόρα Βρετανοί στρατιώτες έριξαν σφαίρες από καουτσούκ εναντίον πρώην στρατιωτών που διαδήλωναν πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης πέντε άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές, ενώ το Σάββατο ένας Βρετανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ιρακινό διαδηλωτή.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη για δεύτερη ημέρα ανάμεσα σε Ιρακινούς πρώην στρατιώτες και Αμερικανούς στρατιώτες.

Νέος κύκλος επαφών στον ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε ένας νέος κύκλος επαφών για να εξετάσει το σχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών για το μέλλον του Ιράκ.

Το σχέδιο έχει προσκρούσει ήδη στις αντιρρήσεις διαφόρων χωρών, αλλά και του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που αναμένουν διευρυμένο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη, στη διαδικασία ανοικοδόμησης και αναδιοργάνωσης του Ιράκ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
 

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα 'Εθνη κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Ικανοποίηση εκφράζει η ισραηλινή κυβέρνηση για τη δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, με την οποία έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Σχετικές δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε συγχρόνως ότι η χώρα του δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση της έντασης με τη Συρία.

Ο κ. Μπους, αρνήθηκε να επικρίνει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

Παράλληλα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αποφύγει πράξεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο κ. Μπους καταδίκασε την «άσκοπη δολοφονία» 19 ανθρώπων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χάιφα, η οποία -όπως είπε- ώθησε το Ισραήλ στο να επιτεθεί στο φερόμενο ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα. 'Ολα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Λίγο πριν, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, είχε δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων.

Διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα το ψήφισμα της Συρίας.

Το κείμενο που κατέθεσε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καταδικάζει η ΕΕ

Κριτική στην ισραηλινή επίθεση άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.Ο κ. Σολάνα έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Είναι κατανοητό, είπε, ότι το Ισραήλ έχει υποστεί τρομερά πλήγματα από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, κάθε αντίδραση του όμως, πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει «ότι ανθρώπινα δυνατόν, ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες».


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 22:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εν αναμονή απόφασης της Εθνοσυνέλευσης
 

Δύναμη 10.000 ανδρών προορίζει η Τουρκία για το Ιράκ

Βέβαιη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, την οποία αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμί Τσιτσέκ καλεί την Εθνοσυνέλευση να επικυρώσει –ενδεχομένως την Τρίτη-- την αποστολή, αγνώστου προς το παρόν αριθμού στρατιωτών στη γειτονική χώρα.

Αισιόδοξος ότι το κοινοβούλίο, στο οποίο το κόμμα του διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, εμφανίζεται ο κ. Ερντογάν, για τον οποίο, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, η επικύρωση της απόφασης της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερης σημασίας, μετά την άρνηση της Εθνοσυνέλευση το Μάρτιο, να αποφανθεί υπέρ της στάθμευσης Αμερικανών δυνάμεων στην Τουρκία, που θα αναλάμβαναν δράση στο Ιράκ.

Ικανοποίηση της Ουάσιγκτον

Ικανοποίηση για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία «σταθεροποίησης» του Ιράκ.

«Συνεχίζουμε» , είπε, «τις διαβουλεύσεις μας με την τουρκική ηγεσία, για να αποσαφηνίσουμε της λεπτομέρειες της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων, εάν εγκριθεί η αποστολή τους από το κοινοβούλιο».

Η συμμετοχή της Τουρκίας στη δύναμη του Ιράκ, είχε τεθεί ως όρος από τις ΗΠΑ για τη χορήγηση δανείου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ- οι πρώτες μιας μουσουλμανικής χώρας και οι τρίτες μεγαλύτερες σε αριθμό- θα αριθμούν 10.000 άνδρες.

Κουρδικές αντιδράσεις

Η Άγκυρα επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις των Κούρδων του Ιράκ που αντιτίθενται στην ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων.

«Η άποψή μας είναι ότι στρατεύματα από γειτονικές χώρες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις την ασφάλεια και το πολιτικό κλίμα στο Ιράκ», δήλωσε ο Μπαρχάμ Σαλίχ, εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία Σουνίτη ηγέτη στο Πακιστάν
 

Ο Ρίτσαρντ Άρμιταζ (αριστερά) σε παλιότερη φωτογραφία

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν από την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ ότι σε επίθεση αγνώστων εναντίον οχήματος, σκοτώθηκαν οι πέντε επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της σουνιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Σιπάχ ε Σαχάμπα, Αζάμ Ταρίκ.

Άγνωστοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι δράστες, όπως και τα κίνητρά τους.

O Ταρίκ ήταν μέλος του κοινοβουλίου, στο οποίο εξελέγη πρίν 12 μήνες.

Μόλις πριν 6 ημέρες σκοτώθηκαν στο Καράτσι από πυρά αγνώστων 6 μέλη σιϊτικής οργάνωσης.

Παρατηρητές δεν αποκλείουν να είναι η δολοφονία του Ταρίκ, πράξη αντεκδίκησης.

Αμερικανικές ανησυχίες

Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ έχει την πλήρη υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλεάις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και των Ταλιμπάν, δήλωσε στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο επισκέπτεται, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Άρμιταζ.

Συγχρόνως όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο μεμονωμένα μέλη των αρχών ασφαλείας ασπάζονται την ευαισθησία και την ενεργητικότητα που επιδεικνύει ο πρόεδρος του Πακιστάν.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
 

H νέα κυβέρνηση που διόρισε ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται αντιμέτωπη με το «χάος» στα παλαιστινιακά εδάφη

Ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και να αναστρέψει την «κατάσταση χάους» που επικρατεί.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε μια νέα κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κρίση, με τον κ. Κουρέια επικεφαλής.

Ο διορισμός του οκταμελούς υπουργικού συμβουλίου που θα έχει θητεία ενός μηνός έγινε μέσω ειδικού προεδρικού διατάγματος.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκε η διαδικασία επικύρωσης από την Παλαιστινιακή βουλή.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν τόσο στενοί συνεργάτες του κ. Αραφάτ, όσο και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς που παραιτήθηκε μετά από τη σύγκρουσή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Η ορκωμοσία της νέας κυβερνησης θα λάβει χώρα την Τρίτη και στη συνέχεια θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά της.

Νεκρός Παλαιστίνιος

Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ένας 42χρονος άνδρας και τραυματίσθηκε ένας δεκατετράχρονος. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο δρόμο που συνδέει τη Ράφα με τη Χαν Γιουνίς, σε σημείο ελέγχου των ισραηλινών δυνάμεων.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες και κατέστρεψαν τέσσερα σπίτια Παλαιστινίων, όπως ανακοινώθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές.

Η παλαιστινιακή ακραία οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι έπληξε με οβίδες τη νύχτα της Κυριακής ισραηλινούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυρά εναντίον υδροφόρου οχήματος του ΟΗΕ

Οι λιβανικές αρχές και εκπρόσωπος των κυανοκράνων επιβεβαίωσε εξάλλου ότι από πυρά στο νότιο Λίβανο, που προήλθαν από το έδαφος του Ισραήλ, χτυπήθηκε βυτιοφόρο που μετέφερε νερό για την ειρηνευτική δύναμη και έφερε τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η φιλοϊρανική οργάνωση Χισμπολά αρνούνται ότι έχουν ανάμειξη στο συμβάν.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
 

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα 'Εθνη κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Ικανοποίηση εκφράζει η ισραηλινή κυβέρνηση για τη δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, με την οποία έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Σχετικές δηλώσεις έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε συγχρόνως ότι η χώρα του δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση της έντασης με τη Συρία.

Ο κ. Μπους, αρνήθηκε να επικρίνει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ δικαίωμα να αμυνθεί.

Παράλληλα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αποφύγει πράξεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE διαβουλεύονται με τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Συρία και με το οποίο ζητά την καταδίκη του Ισραήλ για την επιδρομή στο έδαφός της.

Ο κ. Μπους καταδίκασε την «άσκοπη δολοφονία» 19 ανθρώπων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χάιφα, η οποία -όπως είπε- ώθησε το Ισραήλ στο να επιτεθεί στο φερόμενο ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι «Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα..'Ολα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Λίγο πριν, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, είχε δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων.

Διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα το ψήφισμα της Συρίας.

Το κείμενο που κατέθεσε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Αντιδράσεις

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται, ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας δεν είναι εξισσοροπημένο και η χώρα του δεν το υποστηρίζει με την παρούσα μορφή.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε την «απαράδεκτη» όπως την χαρακτήρισε ενέργεια του Ισραήλ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν καταδικάζει το Ισραήλ ο Μπους
 

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα 'Εθνη κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αρνήθηκε να επικρίνει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ δικαίωμα να αμυνθεί, αν και παράλληλα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αποφύγει πράξεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE διαβουλεύονται με τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Συρία και με το οποίο ζητά την καταδίκη του Ισραήλ για την επιδρομή στο έδαφός της.

Ο κ. Μπους καταδίκασε την «άσκοπη δολοφονία» 19 ανθρώπων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χάιφα, η οποία -όπως είπε- ώθησε το Ισραήλ στο να επιτεθεί στο φερόμενο ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι «Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα..'Ολα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Λίγο πριν, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, είχε δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων.

Διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα το ψήφισμα της Συρίας.

Το κείμενο που κατέθεσε ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Αντιδράσεις

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται, ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας δεν είναι εξισσοροπημένο και η χώρα του δεν το υποστηρίζει με την παρούσα μορφή.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε την «απαράδεκτη» όπως την χαρακτήρισε ενέργεια του Ισραήλ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 18:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη Καντίροφ στην Τσετσενία
 

O πρώην μουσουλμάνος κληρικός Αχμάντ Καντίροφ είναι εκλεκτός του Κρεμλίνου και φαβορί των εκλογών

Ο Αχμάντ Καντίροφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Τσετσενίας, αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις Τσετσένων αξιωματούχων.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής είπε ότι με καταμετρημένο το 50% και πλέον των ψήφων, ο κ. Καντίροφ συγκεντρώνει περίπου 82%,ποσοστό που του χαρίζει με βεβαιότητα τη νίκη.

Ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Ανατόλι Ποπόφ, συνεχάρη τον κ. Καντίροφ για την επιτυχία του, τονίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε ασταθέστατο πολιτικά κλίμα καθώς οι αντάρτες διακήρυξαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Κρεμλίνο για απόπειρα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Καταγγελίες για νοθεία

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Γκρόζνι λέει ότι υπάρχουν ελάχιστοι διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές αυτές (μόνο ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλαν παρατηρητές).


Γκρόζνι: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη τα ρωσικά στρατεύματα
Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων άγγιξε το 86% (πολύ περισσότερο από το 30% που χρειαζόταν ώστε να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα).

Δεκάδες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν την αμεροληψία της προεκλογικής περιόδου και καταγγέλλουν το Κρεμλίνο για προσπάθεια νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Δεν διαπραγματεύονται οι αντάρτες

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι εκλογές στην Τσετσενία αποτελούν μέρος των στρατηγικών σχεδίων της Μόσχας για ειρήνευση στην περιοχή, η οποία ταλανίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο.

Όμως, ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών Ρομάν Χαλίλοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθίσει σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον καινούριο πρόεδρο.

«Γιατί θα πρέπει να έχουμε διάλογο με τον Καντίροφ, ο οποίος δεν είναι τίποτ' άλλο παρά μια μαριονέτα της Μόσχας ;

Δεν έχει τη στήριξη του λαού της Τσετσενίας και ενεργεί βάσει εντολών του κ. Πούτιν», κατέληξε ο κ. Χαλίλοφ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 18:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Νόμπελ Ιατρικής για τους «πατέρες» της μαγνητικής τομογραφίας
 

Ο πανεπιστημιακός Σερ Πίτερ Μάνσφιλντ, ένας από τους δυο βραβευθέντες με το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2003 απονεμήθηκε στους δυο επιστήμονες που ανέπτυξαν τη μέθοδο που οδήγησε
στη δημιουργία της μαγνητικής τομογραφίας.

Ο λόγος για τον Αμερικανό Πολ Λότερμπουρ, 74 χρονών και τον Βρετανό Σερ Πίτερ Μάνσφιλντ, 71 χρονών, που -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας- βραβεύθηκαν για τις καθοριστικές ανακαλύψεις τους στις δυνατότητες χρήσης του μαγνητικού συντονισμού για την οπτικοποίηση διαφόρων δομών, επιτρέποντας καλύτερη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου.

Οι ανακακύψεις των Λότερμπαρ και Μάνσφιλντ οδήγησαν στην ανάπτυξη της σύγχρονης MRI (magnetic resonance imaging) , μια μέθοδο τρισδιάστασης απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου.

Η έρευνά τους κατέληξε στη σύγχρονη μαγνητική τομογραφία που άνοιξε νέους δρόμους στην ιατρική επιστήμη, καθώς επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής σε επώδυνη εγχείριση.

Πολύτιμο όπλο κατά του καρκίνου

Πάνω από 60 εκατομμύρια μαγνητικές τομογραφίες διενεργούνται κάθε χρόνο.

Η τεχνική αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη για την ακριβή απεικόνιση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και οι εν λόγω εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την διάγνωση και τη θεραπεία των διάφορων μορφών καρκίνου.

«Υποθέτω ότι είναι το όνειρο κάθε επιστήμονα να τον ξεχωρίσουν για μια τόσο μεγάλη τιμή», δήλωσε ο Σερ Πίτερ Μάνσφιλντ.

«Πρέπει όμως να πω ότι στην περίπτωσή μου, το σκέφτηκα πριν από λίγα χρόνια και στη συνέχεια απέρριψα την ιδέα...»


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 16:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
 

O Toύρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η βουλή θα εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ

Το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ για να ενισχύσει τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας έδωσε η τουρκική κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση έχει τώρα το δύσκολο έργο να εξασφαλίσει την επικύρωση της απόφασης από την Εθνοσυνέλευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσεμίλ Τσισέκ δήλωσε ότι η απόφαση θα σταλεί εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για μέγεθος της δύναμης, όμως ο κ. Τσισέκ φέρεται να δήλωσε ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν την αποστολή 10.000 Τούρκων στρατιωτών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίν Ερντογάν, δήλωσε ότι πιστεύει πως το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του έχει άνετη πλειοψηφία, θα εγκρίνει την απόφαση.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να αναζωογονήσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ -που διαταράχθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου- και να επανακτήσει τη θέση της ως περιφερειακού «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Εθνοσυνέλευση απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση για την εισβολή στο Ιράκ.

Εγγυήσεις από ΗΠΑ για το ΠΚΚ

Ο τουρκικός λαός είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του πολέμου και σε περίπτωση η βουλή εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης, η Τουρκία θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έρχεται λίγες ημέρες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν αυτό που περιγράφεται ως «απειλή για τη Τουρκία» από τους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες του ΠΚΚ έχουν βάσεις στο βόρειο Ιράκ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταδίκη του Ισραήλ από τα ΗΕ θέλει η Συρία
 

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα 'Εθνη κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Με τις κυβερνήσεις τους διαβουλεύονται οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Συρία και με το οποίο ζητά την καταδίκη του Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο έδαφός της.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, κατέθεσε κείμενο που αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται, ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας δεν είναι εξισσοροπημένο και η χώρα του δεν το υποστηρίζει με την παρούσα μορφή.

Οι διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 16:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
 

O Toύρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η βουλή θα εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ

Το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ έδωσε η τουρκική κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση έχει τώρα το δύσκολο έργο να εξασφαλίσει την επικύρωση της απόφασης από την Εθνοσυνέλευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσεμίλ Τσισέκ δήλωσε ότι η απόφαση θα σταλεί εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για μέγεθος της δύναμης, όμως ο κ. Τσιτσέκ φέρεται να δήλωσε ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν την αποστολή 10.000 Τούρκων στρατιωτών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίν Ερντογάν, δήλωσε ότι πιστεύει πως το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του έχει άνετη πλειοψηφία, θα εγκρίνει την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Εθνοσυνέλευση απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση για την εισβολή στο Ιράκ.

Εγγυήσεις από ΗΠΑ για το ΠΚΚ

Ο τουρκικός λαός είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του πολέμου και σε περίπτωση η βουλή εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης, η Τουρκία θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έρχεται λίγες ημέρες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν αυτό που περιγράφεται ως «απειλή για τη Τουρκία» από τους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες του ΠΚΚ έχουν βάσεις στο βόρειο Ιράκ.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 13:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το Ιράκ
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μπορεί να έχουν στο Ιράκ την τύχη της Σοβιετικής 'Ενωσης στο Αφγανιστάν

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν παρατεταμένο, πολύνεκρο και ενδεχομένως μάταιο πόλεμο στο Ιράκ, αντίστοιχο με αυτόν που διεξήγαγε η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία στους Ιρακινούς το ταχύτερο δυνατόν και να εξασφαλίσει την έγκριση ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πούτιν αντέκρουσε τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι το Ιράκ διατηρούσε δεσμούς με ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και επεσήμανε ότι η εισβολή στη χώρα δημιούργησε ένα «κρησφύγετο τρομοκρατών» εκεί όπου δεν υπήρχε προηγουμένως.

Νέες συγκρούσεις

Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν την Κυριακή για δεύτερη ημέρα με εκατοντάδες πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού που ζητούν αποζημίωση για την απώλεια της εργασίας τους.

Στη Βασόρα Βρετανοί στρατιώτες έριξαν σφαίρες από καουτσούκ εναντίον πρώην στρατιωτών που διαδήλωναν πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης πέντε άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές, ενώ το Σάββατο ένας Βρετανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ιρακινό διαδηλωτή.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη για δεύτερη ημέρα ανάμεσα σε Ιρακινούς πρώην στρατιώτες και Αμερικανούς στρατιώτες.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: «Ντροπή» η αύξηση των παραγκουπόλεων
 

Σε 30 χρόνια πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε παραγκουπόλεις αν δεν ληφθούν μέτρα προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού της γης, ζουν σε παραγκουπόλεις αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί «ντροπή» για όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, ενώ το 2050 από τα έξι δισεκατομμύρια κατοίκους αστικών κέντρων, τα 3,5 δισεκατομμύρια θα ζουν σε παραπήγματα.

Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από εκτεταμένη μελέτη σε 37 πόλεις ανά τον κόσμο.

Ως αιτίες για την αύξηση των παραγκουπόλεων αναφέρονται η μη αναστρέψιμη μετακίνηση πληθυσμών από τις αγροτικές περιοχές στα αστικά κέντρα και η έλλειψη κυβερνητικού προγραμματισμού για την αντιμετώπιση των μαζικών αφίξεων.

Συνθήκες εξαθλίωσης

«Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, υπό υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, άνεργοι και χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι οι συνθήκες αυτές προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας.

Η Ασία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο αριθμό παραγκουπόλεων, καθώς 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραπήγματα.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Yπάρχει χρόνος για λύση
 

Στο συνέδριο συμμετείχαν τα στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

Ο Άλβαρο ντε Σότο, ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ήρθε στην Βρετανία, για να συμμετάσχει σε συνέδριο για το Κυπριακό που οργάνωσε το Κέντρο Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, του κολεγίου St Antony's, στην Οξφόρδη. Στο συνέδριο συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί και τα στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο στην κατεχόμενη Κύπρο, ακόμη υπάρχει χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της Κύπρου ενωμένης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC o Άλβαρο ντε Σότο.


Οι Τουρκοκύπριοι έχουν λοιπόν αυτήν την επιλογή και ακόμη υπάρχει καιρός να επιτευχθεί συμφωνία, πριν από τον Μάιο του 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση
Άλβαρο ντε Σότο
«Η τουρκο-κυπριακή αντιπολίτευση έχει μετατρέψει τις εκλογές του Δεκεμβρίου σε ένα είδος προ-δημοψηφίσματος για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν».

Το ζητούμενο των εκλογών είναι το μέλλον των Τουρκο-κυπρίων στο σύνολό τους, είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

Οι εκλογές γίνονται σε μία καθοριστική στιγμή, και οι Τουρκο-κύπριοι βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, είπε ο κ. Σότο.

«Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να αποφασίσουν αν τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν, χωριστά από τους Ελληνοκυπρίους, ή αν θα ταχθούν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και του σχεδίου που διασφαλίζει πλήρως την τουρκοκυπριακή ταυτότητα, εγγυάται την ασφάλειά τους και τους αντιμετωπίζει όχι ως μεινότητα αλλά ως ίσους».


Τα εκλεγμένα όργανα των Τουρκοκυπρίων θα αποφασίσουν ποιός θα είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τη μεριά της τουρκοκυπριακής κοινότητας
Άλβαρο ντε Σότο
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν λοιπόν αυτήν την επιλογή και ακόμη υπάρχει καιρός να επιτευχθεί συμφωνία, πριν από τον Μάιο του 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση».

Σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση νικήσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, είστε έτοιμοι να συνομιλήσετε με τον νέο εκλεγμένο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ρωτήσαμε τον κ. ντε Σότο.

«Στις εκλογές οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη βούλησή τους και τα εκλεγμένα τους όργανα θα αποφασίσουν ποιός θα είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τη μεριά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων τι θα αποφασίσουν», είπε ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα.


Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές
'Αλβαρο ντε Σότο
«Από τη μεριά των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε, «αν τα ενδιαφερόμενα μέρη ζητήσουν ξανά τις υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές».

«΄Ηδη έχουν γίνει βήματα για να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει υπό τις εντολές του Γενικού Γραμματέα θα τεθεί αμέσως επί ποδός και ότι δεν πρόκειται αν υπάρξει κανένα διοικητικό εμπόδιο», είπε στην ελληνική υπηρεσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, ΄Αλβαρο ντε Σότο.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης» διόρισε ο Αραφάτ
 

H νέα κυβέρνηση που διόρισε ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται αντιμέτωπη με το «χάος» στα παλαιστινιακά εδάφη

Ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και να αναστρέψει την «κατάσταση χάους» που επικρατεί.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε μια νέα κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κρίση, με τον κ. Κουρέια επικεφαλής.

Ο διορισμός του οκταμελούς υπουργικού συμβουλίου που θα έχει θητεία ενός μηνός έγινε μέσω ειδικού προεδρικού διατάγματος.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκε η διαδικασία επικύρωσης από την Παλαιστινιακή βουλή.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν τόσο στενοί συνεργάτες του κ. Αραφάτ, όσο και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς που παραιτήθηκε μετά από τη σύγκρουσή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Δυτική Όχθη υποστηρίζει ότι ο κ. Αραφάτ προσπαθεί ενδεχομένως να αποτρέψει μια επίθεση των Ισραηλινών εναντίον του, γνωρίζοντας ότι η θέση του είναι ευάλωτη μετά από την βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στη Χάιφα.

Η ορκωμοσία της νέας κυβερνησης θα λάβει χώρα την Τρίτη και στη συνέχεια θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά της.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 09:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταδίκη του Ισραήλ από τα ΗΕ θέλει η Συρία
 

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα 'Εθνη κατηγορεί το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Η Συρία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό το πρωί της Κυριακής.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊσάλ Μεκντάντ, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος που αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη αυτοάμυνας».


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχος της επίθεσης της Κυριακής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλοι οι διπλωμάτες εξαιρουμένου του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, καταδίκασαν την επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, καθώς και την επίθεση στη Χάιφα.

Ο κ. Νεγκροπόντε απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι η Συρία βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 08:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Yπάρχει χρόνος για λύση
 

Στο συνέδριο συμμετείχαν τα στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

Ο Άλβαρο ντε Σότο, ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ήρθε στην Βρετανία, για να συμμετάσχει σε συνέδριο για το Κυπριακό που οργάνωσε το Κέντρο Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, του κολεγίου St Antony's, στην Οξφόρδη. Στο συνέδριο συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί και τα στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο στην κατεχόμενη Κύπρο, ακόμη υπάρχει χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της Κύπρου ενωμένης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC o Άλβαρο ντε Σότο.


Οι Τουρκοκύπριοι έχουν λοιπόν αυτήν την επιλογή και ακόμη υπάρχει καιρός να επιτευχθεί συμφωνία, πριν από τον Μάιο του 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση
Άλβαρο ντε Σότο
«Η τουρκο-κυπριακή αντιπολίτευση έχει μετατρέψει τις εκλογές του Δεκεμβρίου σε ένα είδος προ-δημοψηφίσματος για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν».

Το ζητούμενο των εκλογών είναι το μέλλον των Τουρκο-κυπρίων στο σύνολό τους, είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

Οι εκλογές γίνονται σε μία καθοριστική στιγμή, και οι Τουρκο-κύπριοι βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, είπε ο κ. Σότο.

«Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να αποφασίσουν αν τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν, χωριστά από τους Ελληνοκυπρίους, ή αν θα ταχθούν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και του σχεδίου που διασφαλίζει πλήρως την τουρκοκυπριακή ταυτότητα, εγγυάται την ασφάλειά τους και τους αντιμετωπίζει όχι ως μεινότητα αλλά ως ίσους».


Τα εκλεγμένα όργανα των Τουρκοκυπρίων θα αποφασίσουν ποιός θα είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τη μεριά της τουρκοκυπριακής κοινότητας
Άλβαρο ντε Σότο
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν λοιπόν αυτήν την επιλογή και ακόμη υπάρχει καιρός να επιτευχθεί συμφωνία, πριν από τον Μάιο του 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση».

Σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση νικήσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, είστε έτοιμοι να συνομιλήσετε με τον νέο εκλεγμένο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ρωτήσαμε τον κ. ντε Σότο.

«Στις εκλογές οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη βούλησή τους και τα εκλεγμένα τους όργανα θα αποφασίσουν ποιός θα είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τη μεριά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων τι θα αποφασίσουν», είπε ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα.


Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές
'Αλβαρο ντε Σότο
«Από τη μεριά των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε, «αν τα ενδιαφερόμενα μέρη ζητήσουν ξανά τις υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές».

«΄Ηδη έχουν γίνει βήματα για να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει υπό τις εντολές του Γενικού Γραμματέα θα τεθεί αμέσως επί ποδός και ότι δεν πρόκειται αν υπάρξει κανένα διοικητικό εμπόδιο», είπε στην ελληνική υπηρεσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, ΄Αλβαρο ντε Σότο.


Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρατεί ο Καντίροφ
 

O πρώην μουσουλμάνος κληρικός Αχμάντ Καντίροβ είναι εκλεκτός του Κρεμλίνου και φαβορί των εκλογών

Ο διορισμένος από το Κρεμλίνο διοικητής της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, φαίνεται να επικρατεί των αντιπάλων στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές έχει ήδη καταμετρηθεί το ένα τέταρτο των ψήφων και ο εκτελών χρέη προέδρου, Αχμάντ Καντίροφ, συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 83%.


Σκηνή από το αεροδρόμιο της τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι
Η επικράτηση του Καντίροφ εθεωρείτο αναμενόμενη μετά την αποχώρηση ή τον αποκλεισμό των περισσοτέρων αντιπάλων του κατά την προεκλογική περίοδο.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε ασταθέστατο πολιτικά κλίμα καθώς οι αντάρτες διακήρυξαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Κρεμλίνο για απόπειρα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Καταγγελίες για νοθεία

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Γκρόζνι λέει ότι υπάρχουν ελάχιστοι διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές αυτές (μόνο ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλαν παρατηρητές).


Γκρόζνι: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη τα ρωσικά στρατεύματα
Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων άγγιξε το 86% (πολύ περισσότερο από το 30% που χρειαζόταν ώστε να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα).

Οι εκλογές διεξήχθησαν παρουσία ελάχιστων διεθνών παρατηρητών.

Δεκάδες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν την αμεροληψία της προεκλογικής περιόδου και καταγγέλλουν το Κρεμλίνο για προσπάθεια νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Τσετσένος πρωθυπουργός, Ανατόλι Ποπόφ, αντιθέτως, χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα των εκλογών πολύ καλύτερη από αυτήν του δημοψηφίσματος του Μαρτίου.

«Κανείς δεν εξέφρασε παράπονα, επισήμως ή ανεπισήμως».

«Ολόκληρη η δημοκρατία έχει κατακλυστεί από διεθνείς παρατηρητές, δημοσιογράφους, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ισλαμικών οργανώσεων. Υπάρχουν παρατηρητές κυριολεκτικά σε κάθε εκλογικό κέντρο», είπε ο κ. Ποπόφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.