Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-05

  1. Η Συρία ζητά καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής
  2. Έκλεισαν οι κάλπες στην Τσετσενία
  3. Ιράκ: Απόστρατοι κατά στρατευμάτων κατοχής
  4. Αντιδράσεις για την ισραηλινή επιδρομή
  5. Μήνυμα Ερντογάν προς Ουάσινκγτον
  6. Συρία: Σοβαρή κλιμάκωση η επίθεση Ισραήλ
  7. Ο Πάπας «είναι καλά»
  8. Ντέιβις εναντίον Σβαρτζενέγκερ
  9. Αντίποινα για την επίθεση στη Χάιφα
  10. Εκλογές στην Τσετσενία
  11. Κουκ καταγγέλλει Μπλερ

Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Συρία ζητά καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής
 

Συρία: Οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε επιφυλακή μετά την αιφνίδια αεροπορική επιδρομή

Έκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από πρωτοβουλία αίτημα της Συρίας και άλλων αραβικών χωρών που ζήτησαν να καταδικαστεί η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον ενός καταυλισμού κοντά στη Δαμασκό, το πρωί της Κυριακής.

Η Συρία χαρακτηρίζει την ισραηλινή επιδρομή ως «σοβαρή κλιμάκωση» της αντιπαράθεσης, αλλά στην επιστολή που απευθύνει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τονίζεται ότι η χώρα θα ασκήσει αυτοσυγκράτηση και δεν θα ανταποδώσει το πλήγμα, αν και διαθέτει την αποτρεπτική ικανότητα.


Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η ισραηλινή επιδρομή, λένε οι αρχές της Συρίας
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, όπου σκοτώθηκαν 20 άτομα, και ότι στόχος των δυνάμεων του ήταν ένα στρατόπεδο που χρησιμοποιείται από «τρομοκρατικές» οργανώσεις όπως η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που λένε ότι έχουν γυριστεί στο στρατόπεδο αυτό πριν 18 μήνες από ιρανικό τηλεοπτικό συνεργείο, και δείχνουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν επίσης ότι το στρατόπεδο αυτό παλαιότερα ήταν κέντρο εκπαίδευσης μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα.


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και μεταδίδουν ότι ο στόχος ήταν ένας προσφυγικός καταυλισμός.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν στόχο μέσα σε συριακό έδαφος.

Αντίποινα και στις παλαιστινιακές περιοχές

Νωρίτερα, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και κατέστρεψαν το σπίτι της Παλαιστίνιας - μέλους της Ισλαμικής Τσιχάντ που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.


Συντρίμμια του σπιτιού της Παλαιστίνιας καμικάζι, μετά την ισραηλινή επίθεση στη Τζενίν
Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον δύο διαφορετικών σημείων στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας στόχο τους μέλη παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησαν και πάλι την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες στην Τσετσενία
 

O πρώην μουσουλμάνος κληρικός Αχμάντ Καντίροβ είναι εκλεκτός του Κρεμλίνου και φαβορί των εκλογών

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου στην Τσετσενία, με το κλείσιμο της κάλπης στα 426 εκλογικά τμήματα, στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα.

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η κεντρική εφορευτική επιτροπή αναφέρει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε γύρω στο 80% (πολύ περισσότερο από το 30% που χρειαζόταν ώστε να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.


Σκηνή από το αεροδρόμιο της τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι
Αλλά το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές, οι οποίοι νωρίτερα διαπίστωναν πολύ μικρή προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται ως καίριο τμήμα στην προσπάθεια της Μόσχας για αποκατάσταση της τάξης στην υπό απόσχιση δημοκρατία, μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε ασταθέστατο πολιτικά κλίμα καθώς οι αντάρτες διακήρυξαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Κρεμλίνο για απόπειρα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.


Γκρόζνι: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη τα ρωσικά στρατεύματα
Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Γκρόζνι λέει ότι υπάρχουν ελάχιστοι διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές αυτές (μόνο ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλαν παρατηρητές).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας ανάμεσα στους επτά υποψήφιους για την προεδρία, η εκλογική επικράτηση του διορισμένου από τη Μόσχα διοικητή της Τσετσενίας, Αχμέντ Καντίροφ, θεωρείται προεξοφλημένη, καθώς οι σημαντικότεροι αντίπαλοι υποψήφιοι είτε αποχώρησαν είτε αποκλείστηκαν προεκλογικά.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη Τετάρτη, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ Τας ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Απόστρατοι κατά στρατευμάτων κατοχής
 


Οι Ιρακινοί έρχονται σε καθημερινή αντιπαράθεση με τα στρατεύματα κατοχής
Στο Ιράκ Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν την Κυριακή για δεύτερη ημέρα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις με εκατοντάδες πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού που ζητούν αποζημίωση για την απώλεια της εργασίας τους.

Στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ Βρετανοί στρατιώτες έριξαν σφαίρες από καουτσούκ εναντίον πρώην στρατιώτες διαδήλωναν πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης πέντε άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές, ενώ το Σάββατο ένας Βρετανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ιρακινό διαδηλωτή.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη για δεύτερη ημέρα ανάμεσα σε Ιρακινούς πρώην στρατιώτες και αμερικανούς στρατιώτες.

Περίπου 200 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής με την οποία αναβλήθηκε η ρύθμιση των αποζημιώσεών τους, ήρθαν αντιμέτωποι με Αμερικανούς πεζοναύτες.

Στη συνέχεια τα στρατεύματα των ΗΠΑ απώθησαν μακριά από την περιοχή τους διαδηλωτές.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για την ισραηλινή επιδρομή
 


Καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή ο πρόεδρος Μουμπάρακ και ο καγκελάριος Σρέντερ
Την ισραηλινή επιδρομή μέσα σε συριακό έδαφος καταδίκασε τόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επισκέπτεται το Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών ο κ. Μουμπάρακ είπε ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον αδελφής χώρας.

Στη συνέχεια ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή απαράδεκτη και επεσήμανε ότι η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας τρίτης χώρας θα περιπλέξει περαιτέρω τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα πάντως Βρετανός εκπρόσωπος απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα αυτοπροστασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν το διεθνές δίκαιο μπορεί να καλύψει τη συγκεκριμένη ενέργεια ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση απ΄ όλες τις πλευρές και δήλωσε ότι κάθε πράξη βίας θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την ειρήνευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, που ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα Ερντογάν προς Ουάσινκγτον
 

Η Τουρκία θα παρακολουθήσει στο άμεσο μέλλον τις αμερικανικές ενέργειες αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ και θα κρίνει την Ουάσινγκτον από τις πράξεις της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.


Σε έλεγχο των αμερικανικών ενεργειών αντιμετώπισης των ανταρτών του Πε Κα Κα θα προβαίνει η Άγκυρα
Την ίδια στιγμή τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για αποστολή πλέον των δέκα χιλιάδων στρατευμάτων στο Ιράκ είναι πιθανό να κατατεθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μέσα στην εβδομάδα και να συζητηθεί μέχρι την Πέμπτη.

«Έχουμε δει κάποια θετικά σημάδια από τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Ερντογάν στην τουρκική τηλεόραση και συνέχισε:

«Θα διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πώς θα εφαρμοστεί η αλληλοκατανόησή μας».

Αλλά παράλληλα τόνισε ότι είναι αδιανόητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλούν σε εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας όταν πλήττεται το έδαφός τους και να στέκονται ως απλοί θεατές όταν η τρομοκρατία στοχεύει την Τουρκία.

Ζήτησε δε από την Ουάσινγκτον να είναι στο θέμα αυτό «δίκαιη και ειλικρινής».

Την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο δράσης για την εξουδετέρωση περίπου πέντε χιλιάδων ενόπλων μελών του Κουρδικού κόμματος Πε Κα Κα, που έχουν βρει καταφύγιο σε ορεινές περιοχές του βορείου Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συρία: Σοβαρή κλιμάκωση η επίθεση Ισραήλ
 


Το Ισραήλ επέδραμε και έπληξε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, όπου ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύονταν τρομοκράτες
Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά η Συρία μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον ενός καταυλισμού κοντά στη Δαμασκό, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Χάιφα, όπου σκοτώθηκαν 20 άτομα.

Η Συρία χαρακτηρίζει την ισραηλινή επιδρομή ως «σοβαρή κλιμάκωση» της αντιπαράθεσης, αλλά στην επιστολή που απευθύνει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τονίζεται ότι η χώρα θα ασκήσει αυτοσυγκράτηση και δεν θα ανταποδώσει το πλήγμα, αν και διαθέτει την αποτρεπτική ικανότητα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στόχος των δυνάμεων του ήταν ένα στρατόπεδο που χρησιμοποιείται από «τρομοκρατικές» οργανώσεις όπως η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που λένε ότι έχουν γυριστεί στο στρατόπεδο αυτό πριν 18 μήνες από ιρανικό τηλεοπτικό συνεργείο, και δείχνουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.


«Ιδού ο στόχος μας» λένε οι Ισραηλινοί
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο αυτό παλαιότερα ήταν κέντρο εκπαίδευσης μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και μεταδίδουν ότι ο στόχος ήταν ένας προσφυγικός καταυλισμός.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν στόχο μέσα σε συριακό έδαφος.

Αντίποινα και στις παλαιστινιακές περιοχές

Νωρίτερα, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και κατέστρεψαν το σπίτι της Παλαιστίνιας - μέλους της Ισλαμικής Τσιχάντ που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.


Συντρίμμια του σπιτιού της Παλαιστίνιας καμικάζι, μετά την ισραηλινή επίθεση στη Τζενίν
Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον δύο διαφορετικών σημείων στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας στόχο τους μέλη παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησαν και πάλι την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας «είναι καλά»
 

Ο ποντίφικας θέλει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας προς τους ηλικιωμένους και ασθενείς όλου του κόσμου

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε την καθιερωμένη λειτουργία στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για την υγεία του.


Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος συναγερμού σε καμία περίπτωση. Ο ποντίφικας ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά
Καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ
Παρά τις δυσκολίες που του επιφέρει η ασθένεια Πάρκινσον, ο ποντίφικας πραγματοποίησε κανονικά τη λειτουργία, ένα μήνα πριν από την επέτειο των 25 χρόνων από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις ότι ο ποντίφικας βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες του ήταν μάλλον πρόωρες.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο 83χρονος Πάπας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Μήνυμα ελπίδας

Οι ανταποκριτές αναφέρουν επίσης ότι ο Πάπας θέλει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας προς τους ηλικιωμένους και ασθενείς όλου του κόσμου.

Πιστεύεται μάλιστα ότι ο ποντίφικας θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του για μήνες ή και για χρόνια ακόμη.

Το γεγονός μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε κανονικά η λειτουργία της Κυριακής σημαίνει ότι οι γιατροί του του έχουν δώσει το πράσινο φως.

Το Σάββατο, ο Πάπας συναντήθηκεμε τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, καρδινάλιο Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο ποντίφικας βρίσκεται στις τελευταίες του ημέρες.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντέιβις εναντίον Σβαρτζενέγκερ
 

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ο βασικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών

Δριμύτατη επίθεση εναντίον του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ εξαπέλυσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές όπου οι δυό τους κατεβαίνουν ως αντίπαλοι.


Ο Δημοκρατικός Γκρέι Ντέιβις αγωνίζεται να κρατήσει τη θέση του
Ο κ. Ντέιβις υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζει ο διάσημος ηθοποιός τον κάνουν ακατάλληλο για τη θέση του κυβερνήτη.

Ο ίδιος ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παραδέχθηκε ότι δεν συμπεριφέρθηκε με κόσμιο τρόπο σε ορισμένες γυναίκες.

Δύο ακόμη γυναίκες κατηγόρησαν το διάσημο ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση, λίγες ημέρες μετά τη δημόσια απολογία του για αντίστοιχη συμπεριφορά προς άλλες γυναίκες.

Κατά τις εκλογές την Τρίτη, οι ψηφορόροι στην Καλιφόρνια θα αποφασίσουν εάν θα απορρίψουν τον Δημοκρατικό Γκρέι Ντέιβις.

«Προσωπικές επιθέσεις»

Ο κ. Ντέιβις κατηγορείται για κακοδιαχείριση της οικονομίας της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θεωρείται ο επικρατέστερος.

Ωστόσο, η εκστρατεία του έχει αμαυρωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και την κατηγορία ότι θαυμάζει τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον διασύρουν, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές επιθέσεις εναντίον του.

Ο διάσημος ηθοποιός έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι κάποτε θαύμαζε τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίποινα για την επίθεση στη Χάιφα
 

Χάιφα: Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ενός στρατοπέδου στη Συρία, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, όπου σκοτώθηκαν 19 άτομα.

Το ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι «το στρατόπεδο χρησιμοποιείται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


Αιμόφυρτη Ισραηλινή που επέζησε της επίθεσης αυτοκτονίας
Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι ο στόχος των ισραηλινών δυνάμεων ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα, επρόκειτο απλώς για καταυλισμό συγκέντρωσης προσφύγων.

Η Συρία πάντοτε διέψευδε τους ισχυρισμούς ότι στο έδαφός της εκπαιδεύονται μέλη παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι η Συρία δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα με στρατιωτικά μέσα, αλλά ότι είναι έτοιμη να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της μέσω της διπλωματικής οδού.

Επίθεση στη Τζενίν

Νωρίτερα, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και κατέστρεψαν το σπίτι της Παλαιστινίας που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον δύο διαφορετικών σημείων στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας στόχο τους μέλη παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή, μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ζήτησαν και πάλι την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.

Την επίθεση στη Χάιφα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ, κατεδίκασαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη στη Ρώμη, η Ισπανία ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αρχίσει σύντομα η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στην Τσετσενία
 

O πρώην μουσουλμάνος κληρικός Αχμάντ Καντίροβ είναι ο εκλεκτός του Κρεμλίνου

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή στη ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να επιφέρει την τάξη στην περιοχή.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία χαρακτήρισαν «φάρσα» την όλη διαδικασία, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να νοθεύσει το αποτέλεσμα.


Η ρωσική δημοκρατία έχει ρημαχθεί από τη βία
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς ένοπλοι Ρώσοι αστυνομικοί φρουρούν τα εκλογικά τμήματα, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία σε φορτηγά - τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Πιστεύεται ότι τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο διοικητής της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροβ, ο οποίος έχει διορισθεί από τη Μόσχα.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί του απέσυραν την υποψηφιότητά τους ή θεωρήθηκαν ακατάλληλοι να συμμετάσχουν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Ο Αχμάντ Καντίροβ αντιμετωπίζει πλέον έξι λιγότερο γνωστούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Τσετσενία είχε ρημαχθεί κατά τον πόλεμο (1994-1996), ενώ ακολούθησε και δεύτερη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση το 1999.

Στη ρωσική δημοκρατία συνεχίζονται οι επιθέσεις από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, ενώ εκεί βρίσκονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε η εκλογική διαδικασία της Κυριακής αναμένεται να αναδείξει τον «πρώτο πρόεδρο της Τσετσενίας».


Κυριακή 05 Οκτωβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κουκ καταγγέλλει Μπλερ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας παραιτήθηκε πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ισχυρίζεται ότι ο Τόνι Μπλερ είχε παραδεχθεί λίγο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής.


Ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ
Οι εν λόγω ισχυρισμοί αναφέρονται στα ημερολόγια του Ρόμπιν Κουκ, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times).

O Ρόμπιν Κουκ είχε παραιτηθεί λίγο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Τόνι Μπλερ γνώριζε ότι το Ιράκ δεν μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά.

Στον ισχυρισμό αυτό είχε προβεί η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Παραδοχές»

Στα ημερολόγιά του, ο Ρόμπιν Κουκ είχε γράψει ότι λίγο πριν από τον πόλεμο ο Τόνι Μπλερ είχε παραδεχθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δεν διέθετε όπλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα.

Ο κ. Κουκ ανέφερε ότι όταν είχε συνομιλήσει με τον Τόνι Μπλερ, δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, του είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θεωρούσε σημαντική απειλή το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Προσέθεσε όμως ο Τόνι Μπλερ ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε πόλεμο, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών να εντοπίσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στα ημερολόγια του Ρόμπιν Κουκ, χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους» και «εξωφρενικούς».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.