Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-30

  1. «Μεταρρυθμίσεις τώρα»
  2. «Ανανέωση, όχι υποχώρηση»
  3. Έρευνα για τη διαρροή
  4. Προσφυγές στην Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας
  5. Ασυμφωνία για το σύνταγμα
  6. «Μεταρρυθμίσεις τώρα»
  7. Mε παραίτηση απειλεί ο Σρέντερ
  8. Νέα σύλληψη για κατασκοπεία
  9. Aλ Κάιντα: Kαταδίκες στο Βέλγιο
  10. «Ανανέωση, όχι υποχώρηση»
  11. Iράκ: Συγκρούσεις διαρκείας
  12. Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
  13. Αερομεταφορές: «Γάμος ελεφάντων»
  14. 'Ενωτικός' ο Γκόρντον Μπράουν
  15. ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
  16. Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
  17. Αερομεταφορές: «Γάμος ελεφάντων»
  18. Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
  19. ΕΕ: Χρόνιες oi ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση
  20. Aποφασισμένη η Βόρεια Κορέα
  21. ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
  22. Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
  23. Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
  24. Ιράκ: Ανησυχούν οι Αραβικές χώρες
  25. 'Ενωτικός' ο Γκόρντον Μπράουν
  26. ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
  27. Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
  28. Ιράκ: Ανησυχούν οι Αραβικές χώρες
  29. Πολιτικό σκάνδαλο στην Ουάσινγκτον ;

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μεταρρυθμίσεις τώρα»
 

«Η έξαρση του φονταμενταλισμού συνδέεται με την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων», λέει η διανόηση της Σαουδικής Αραβίας

Το αίτημα για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις υπέβαλαν γραπτώς περισσότεροι από 300 διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας στον πρίγκιπας της χώρας Αμπντουλάχ.

Για πρώτη φορά ανάμεσα στους 300 και πλέον που υπέγραψαν την αίτηση ήταν και 50 γυναίκες.

Οι συνυπογράφοντες καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και υποστηρίζουν ότι η συνεχής καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην έξαρση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Η αίτηση αγνοήθηκε από την πλειονότητα των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται συνεχείς πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς 15 από τις 19 αεροπειρατές ήταν σαουδαραβικής καταγωγής.

«Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές», δήλωσε η κοινωνιολόγος και συγγραφέας, Φαουζιγά Αμπού Χαλόντ, μία εκ των 50 γυναικών που υπέγραψαν το αίτημα.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανανέωση, όχι υποχώρηση»
 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπεραμύνθηκε της εξωτερικής του πολιτικής

Μία από τις πιο κρίσιμες ομιλίες της καριέρας του εκφωνεί αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, το οποίο πραγματοποιείται στο Μπόρνμουθ στη νότια Αγγλία.

Κατά την άφιξή του στο συνεδριακό κέντρο τα μέλη του Εργατικού Κόμματος καταχειροκρότησαν τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος ξεκίνησε πλέκοντας το εγκώμιο της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας.

«Σέβομαι τις αντιρρήσεις σας»

Ο Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συστρατευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ υπογραμμίζοντας ότι τώρα αυτό που απομένει είναι «η τελική αποκατάσταση της ειρήνης».


Διαθέτω μόνο μια ταχύτητα και αυτή δεν είναι η όπισθεν
Τόνι Μπλερ, Μπόρνμουθ
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί εσάς διαφωνείτε έντονα με την απόφαση που έλαβα για το Ιράκ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε, «σέβομαι τις αντιρρήσεις όλων. Αλλά έχω μια παράκληση: επιτεθείτε κατά της απόφασής μου, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να κατανοήστε γιατί πήρα αυτήν την απόφαση και γιατί θα έπραττα το ίδιο και σήμερα εάν χρειαζόταν».

Ο Τόνι Μπλερ απηύθυνε επίσης έκκληση προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μην επιτρέψουν στα μέλη των ισλαμικών οργανώσεων να καθορίσουν το μέλλον και την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ευρώ

Όσον αφορά το ευρώ, ο Τόνι Μπλερ ότι θα ήταν «τρέλα» εάν η Βρετανία απέκλειε δια παντός το ενδεχόμενο της ένταξής της στην ευρωζώνη.


Έχω εμπιστοσύνη στην αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων, έχω εμπιστοσύνη στην διαίσθησή τους
Τόνι Μπλερ
«Η Βρετανία είναι μια κοινωνία δίκαιη και θα είναι πάντα ανοικτή στους πρόσφυγες. Η Βρετανία είναι εξάλλου περήφανη για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει ανά τα έτη οι μετανάστες στη διαμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Υποστήριξε, όμως, ότι η έκδοση ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να αποβεί προς όφελος της Βρετανίας και δεν θα έπρεπε το προτεινόμενο αυτό σχέδιο να αντιμετωπίζεται ως μέτρο περιορισμού των πολικών ελευθεριών.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για τη διαρροή
 

Η κυβέρνηση κατηγορείται για πράξη εκδίκησης προς τον σύζυγο της πράκτορος Βάλερι Πλέιμ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τις καταγγελίες που φέρουν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να έχουν εσκεμμένα αποκαλύψει το όνομα πράκτορος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Το όνομα της Βάλερι Πλέιμ εμφανίστηκε σε άρθρο του δημοσιογράφου, Ρόμπερτ Νόβακ, ενώ νωρίτερα ο σύζυγος της κ. Πλέιμ και πρώην διπλωμάτης, Τζόζεφ Γουίλσον, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους για διόγκωση της απειλής που συνιστούσε το Ιράκ στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγή του δημοσιογράφου ήταν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε θέματα που άπτονται της διαρροής απόρρητων πληροφοριών είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ζήτησε από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να συνεργαστούν πλήρως με τις δικαστικές αρχές.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα (e - mail) ο σύμβουλος Αλμπέρτο Γκονζάλες ζήτησε από το προσωπικό του Λευκού Οίκου να μην πετάξουν ό,τι υλικό διαθέτουν, το οποίο ενδεχομένως να σχετίζεται με την υπόθεση.

Τέτοιο υλικό μπορεί να είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα, σημειώσεις και άλλα έγγραφα.

«Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚέλαν.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσφυγές στην Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας
 

Ο νυν πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου

Μετά την επικύρωση από εφετείο τη Δευτέρα, της απόφασης που καταδικάζει το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (ΝΤΕΧΑΠ) για πλαστογράφηση στοιχείων που του επέτρεψαν τη συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου, στην Εκλογική Επιτροπή προσφεύγουν τα μικρότερα κόμματα της Τουρκίας, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών τις οποίες κέρδισε θριαμβευτικά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Επιτροπή, που καλείται να αποφανθεί αν θα διεξαχθούν νέες εκλογές ή αν θα γίνει ανακατανομή των εδρών προσέφυγε και δύο ιδιώτες, με το ίδιο αίτημα.

Επιδίωξη ανακατανομής εδρών

Την ανακατανομή των εδρών επιδιώκει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, το οποίο επίσης υπέβαλε προσφυγή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τουφάν Αλγκάν, δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια μέχρι την Πέμπτη για το ενδεχόμενο υποβολής και άλλων προσφυγών.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να λάβουμε την κατάλληλη και σωστή απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Αλγκάν.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασυμφωνία για το σύνταγμα
 

Σε διαρκή ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Αξιωματούχοι στο Ιράκ προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για την εκπόνηση του συντάγματος της χώρας εξαιτίας των αγεφύρωτων διαφωνιών που διακρίνουν τις πλευρές που εμπλέκονται σ΄ αυτό το έργο.

Η εκπόνηση του συντάγματος θεωρείται ένα πρώτο απαραίτητο βήμα για να μπορέσει κάποτε να παραδοθεί η εξουσία στον ιρακινό λαό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του συντάγματος σε έξι μήνες, αλλά οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Μια επιτροπή από νομικούς, ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς ηγέτες συζήτησαν για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου για την εκπόνηση του συντάγματος.

Δεν μπόρεσαν, όμως, να συμφωνήσουν ως προς την μέθοδο επιλογής των αντιπροσωπειών που θα συμμετείχαν σε αυτό το συνέδριο.

Τελικά η επιτροπή ζήτησε από το κυβερνών εθνικό συμβούλιο να αναλάβει αυτό την υπόθεση.

Συγκρούσεις διαρκείας

Πληροφορίες απο το Ιράκ αναφέρουν ότι σημειώθηκε μάχη μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και της Ιρακινής αστυνομίας στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών ξεκίνησε όταν δέχθηκε επίθεση η αμερικανική περίπολος.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ έξω απο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να κεξινήσει μια μάχη μεταξύ αμερικανικού στρατού και ιρακινής αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε .

Εν τω μεταξύ στη γειτονική πόλη Χαμπαλίγια, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι έκρηξη κατέστρεψε ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών.

Διάψευση

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων διέψευσε ότι στρατιώτες σκότωσαν τη Δευτέρα ένα δεκάχρονο παιδί στη Χαβίγια, δυτικά του Κιρκούκ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου της Χαβίγια επιβεβαίωσε το θάνατο ενός δεκάχρονου.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, αντίθετα, επέμεινε ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μεταρρυθμίσεις τώρα»
 

«Η έξαρση του φονταμενταλισμού συνδέεται με την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων», λέει η διανόηση της Σαουδικής Αραβίας

Το αίτημα για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις υπέβαλαν γραπτώς περισσότεροι από 300 διανοούμενοι ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας στον πρίγκιπας της χώρας Αμπντουλάχ.

Για πρώτη φορά ανάμεσα στους 300 και πλέον που υπέγραψαν την αίτηση ήταν και 50 γυναίκες.

Οι συνυπογράφοντες καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και υποστηρίζουν ότι η συνεχής καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην έξαρση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Η αίτηση αγνοήθηκε από την πλειονότητα των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται συνεχείς πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς 15 από τις 19 αεροπειρατές ήταν σαουδαραβικής καταγωγής.

«Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές», δήλωσε η κοινωνιολόγος και συγγραφέας, Φαουζιγά Αμπού Χαλόντ, μία εκ των 50 γυναικών που υπέγραψαν το αίτημα.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Mε παραίτηση απειλεί ο Σρέντερ
 

Κατά των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας οι γιατροί της Γερμανίας

Αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «Ατζέντα 2010» εμφανίζεται ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θέτοντας υπό πίεση τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να συνηγορήσουν στα ελάχιστα δημοφιλή προτεινόμενα μέτρα.

«Όλως συνειδητά, συνδέω την πολιτική μου τύχη με τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε»,
Γκέρχαρντ Σρέντερ

«Όλως συνειδητά, συνδέω την πολιτική μου τύχη με τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε», τόνισε ο καγκελάριος την Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν παρουσιαστούν ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Σοσιαλδημοκράτες «αντάρτες»

Πριν την ψηφοφορία της Παρασκευής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ο κ. Σρέντερ είχε απειλήσει με τη διάλυση του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών—Πρασίνων, αν δεν επιτυγχάνονταν η κυβερνητική πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή.

Ωστόσο πέντε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ψήφισαν κατά του σχετικού νομοσχεδίου και έτσι δεν είναι σίγουρο, κατά πόσο θα εξασφαλισθεί η αναγκαία πλειοψηφία στις κρίσιμες ψηφοφορίες της 17ης Οκτωβρίου, για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο τη μείωση της μαζικής ανεργίας.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σύλληψη για κατασκοπεία
 

Έως και 660 άνθρωποι κρατούνται στο Γουαντάναμο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο δίκτυο Αλ Κάιντα και στους Ταλεμπάν

Γιατρός, ο οποίος εργαζόταν ως διερμηνέας στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, συνελήφθη από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο της Βοστώνης.

Ο συλληφθείς αφίχθη στο αεροδρόμιο της Βοστώνης από την Αίγυπτο και σύμφωνα με πληροφορίες είχε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα από τη στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δε θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ότι το όνομα του συλληφθέντος είναι Αχμέντ Μεχαλμπά.

Είναι ο τρίτος εργαζόμενος στη στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο, ο οποίος συλλαμβάνεται για παραβάσεις σε ζητήματα ασφαλείας.

Προ εβδομάδων οι αμερικανικές αρχές είχαν συλλάβει έναν διερμηνέα και ενός στρατιωτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Aλ Κάιντα: Kαταδίκες στο Βέλγιο
 

Ποινή δεκαετούς κάθειρξης επεβλήθη στον Νιζάρ Τραμπελσί

Ολοκληρώθηκε στο Βέλγιο η δίκη 23 ατόμων που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πέντε απο τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν, ενώ για τον βασικό κατηγορούμενο, τον Τυνήσιο πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Νιζάρ Μπεν Αμπελαζίζ Τραμπελσί, το δικαστήριο επέβαλε ποινή δεκαετούς κάθειρξης, καθώς κρίθηκε ένοχος για το σχεδιασμό επίθεσης αυτοκτονίας πριν δύο χρόνια σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο.

Συναντήσεις με τον Μπιν Λάντεν

Η εισαγγελία κατηγορούσε τον Τραμπελσί –αγωνίζονταν κατά τη δεκαετία του 80 στη γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Φορτούνα Ντίσελντορφ- ότι συναντήθηκε επανειλημμένα στο Αφγανιστάν με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Συνελήφθη στο Βέλγιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2001, δύο ημέρες πριν τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας ακόμα Τυνήσιος, ο Ταρέκ Μαρουφί καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της στρατολόγησης νέων μαχητών και τη μεταφορά τους με πλαστά διαβατήρια στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχαν στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, που ήταν πολέμιος των Ταλιμπάν.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εκδικάστηκαν μικρότερες ποινές.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανανέωση, όχι υποχώρηση»
 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπεραμύνθηκε της εξωτερικής του πολιτικής

Μία από τις πιο κρίσιμες ομιλίες της καριέρας του εκφωνεί αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, το οποίο πραγματοποιείται στο Μπόρνμουθ στη νότια Αγγλία.

Κατά την άφιξή του στο συνεδριακό κέντρο τα μέλη του Εργατικού Κόμματος καταχειροκρότησαν τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος ξεκίνησε πλέκοντας το εγκώμιο της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας.

«Σέβομαι τις αντιρρήσεις σας»

Ο Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συστρατευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ υπογραμμίζοντας ότι τώρα αυτό που απομένει είναι «η τελική αποκατάσταση της ειρήνης».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί εσάς διαφωνείτε έντονα με την απόφαση που έλαβα για το Ιράκ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε, «σέβομαι τις αντιρρήσεις όλων. Αλλά έχω μια παράκληση: επιτεθείτε κατά της απόφασής μου, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να κατανοήστε γιατί πήρα αυτήν την απόφαση και γιατί θα έπραττα το ίδιο και σήμερα εάν χρειαζόταν».

Ο Τόνι Μπλερ απηύθυνε επίσης έκκληση προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μην επιτρέψουν στα μέλη των ισλαμικών οργανώσεων να καθορίσουν το μέλλον και την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ευρώ

Όσον αφορά το ευρώ, ο Τόνι Μπλερ ότι θα ήταν «τρέλα» εάν η Βρετανία απέκλειε δια παντός το ενδεχόμενο της ένταξής της στην ευρωζώνη.

«Η Βρετανία είναι μια κοινωνία δίκαιη και θα είναι πάντα ανοικτή στους πρόσφυγες. Η Βρετανία είναι εξάλλου περήφανη για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει ανά τα έτη οι μετανάστες στη διαμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Υποστήριξε, όμως, ότι η έκδοση ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να αποβεί προς όφελος της Βρετανίας και δεν θα έπρεπε το προτεινόμενο αυτό σχέδιο να αντιμετωπίζεται ως μέτρο περιορισμού των πολικών ελευθεριών.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Iράκ: Συγκρούσεις διαρκείας
 

Σε διαρκή ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Πληροφορίες απο το Ιράκ αναφέρουν ότι σημειώθηκε μάχη μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και της Ιρακινής αστυνομίας στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών ξεκίνησε όταν δέχθηκε επίθεση η αμερικανική περίπολος.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ έξω απο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να κεξινήσει μια μάχη μεταξύ αμερικανικού στρατού και ιρακινής αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε .

Εν τω μεταξύ στη γειτονική πόλη Χαμπαλίγια, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι έκρηξη κατέστρεψε ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών.

Διάψευση

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων διέψευσε ότι στρατιώτες σκότωσαν τη Δευτέρα ένα δεκάχρονο παιδί στη Χαβίγια, δυτικά του Κιρκούκ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου της Χαβίγια επιβεβαίωσε το θάνατο ενός δεκάχρονου.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, αντίθετα, επέμεινε ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους.


Ανησυχίες Αράβων

Ανησυχίες στα Ηνωμένα Έθνη για τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο Ιράκ, εκφράζουν οι αραβικές χώρες.

Ο, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ, κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που να επιτρέπει την μεταβίβαση εξουσίας στους ιρακινούς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το συντομότερο δυνατόν, όπως είπε.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για τον ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, ζήτησε με ομολία του στη Γενική Συνέλευση των Οργανισμού, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαιζάλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα, προειδοποίησε ότι το χάος που επικρατεί στο Ιράκ, απειλεί να αποσταθεροποιήσει της χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Χρονοδιάγραμμα ζητά η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταβιβάσουν στο συντομότερο δυνατόν την εξουσία σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση του Ιράκ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που έξέδοσαν την Δευτέρα, μετά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» αυτής της διαδικασίας.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών χλωροφθορανθράκων, των αερίων που πιστευεται ότι συμβάλλουν στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της στην πράξη είναι αποφασιστικής σημασίας, λόγω του μόνο με την αποδοχή από πλευράς Μόσχας του Πρωτοκόλλου του Κυότο, μπορεί αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής» τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οικολογικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδεχθεί τη συμφωνία ώστε, μετά έξη χρόνια από την σύναψή της να γίνει δυνατή η εφαρμογή της.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, καλεί τον Ρώσο ομόλογό του να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπογραμμίζοντας πως από αυτό εξαρτάται το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία θα έδινε στις σχέσεις των δύο πλευρών «μεγαλύτερη νομιμοποίηση» στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε ο κ. Σιράκ.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αερομεταφορές: «Γάμος ελεφάντων»
 

Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Ένας νέος κολοσσός δημιουργείται στον τομέα των αερομεταφορών καθώς δυο απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η γαλλική Ερ Φρανς (Air France) και η ολλανδική ΚΑ ΕΛ ΕΜ (KLM), προχώρησαν σε συγχώνευση --με διατήρηση των ονομασιών τους.

Η νέα εταιρεία, που θα προκύψει με την ανταλλαγή μετοχών, διαθέτει στόλο 518 αεροσκαφών, και το ανθρώπινο δυναμικό της ξεπερνά τις 100.000.

Τα μερίδια της γαλλικής εταιρείας θα ανέρχονται, κατά τη συμφωνία, στο 81% και της KΑ ΕΛ ΕΜ στο 19%.

Στο 44% από το 54% θα μειωθεί η συμμετοχή του γαλλικού κράτους στην Ερ Φρανς.

Ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών μαζί, ανέρχονταν τον περασμένο χρόνο στα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα κρίσης

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι αποτέλεσμα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών.

Τον περασμένο χρόνο η KΑ ΕΛ ΕΜ είχε ζημιές που έφταναν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη της Ερ Φρανς μειώθηκαν κατά 95% το τελευταίο τρίμηνο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι δυο εταιρείες ελπίζουν ότι θα ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος και θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Λουφτχάνσα δήλωσε σχολιάζοντας τη συγχώνευση, ότι o τομέας των αερομεταφορών θα ελέγχεται πλέον από τρείς «γίγαντες», όπως είπε:

Tη Λουφτχάνσα και τις δεκαέξι εταιρείας με τις οποίες συνεργάζεται στενά, την Ερ Φρανς - KΑ ΕΛ ΕΜ και την Μπρίτις Έργουεϊς.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ενωτικός' ο Γκόρντον Μπράουν
 

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομίλια του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

"Ο δρόμος μας είναι δύσκολος και τα εμπόδια τεράστια. Τα ξεπερνούμε επειδή, ως κόμμα, βασικός στόχος μας είναι ο μετασχηματικός της κοινωνίας" υπογράμμισε στον λόγο του ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν παραδέχτηκε ότι ορισμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν κρίση ταυτότητας σε πολλά μέλη του κόμματος τα οποία συμβούλευσε να μη απογοητεύονται πριν δούν το τελικό αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Μπράουν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων πολλοί εκ των οποίων απειλούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργιες. Θα συζητήσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.

Ηταν, ωστόσο, κατηγορηματικός όσον αφορά κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα των Συντηρητικών.

"Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικές εξισώσεις. Τα κόμματα δεν είναι ίδια, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Τέτοια ισοπέδωση εξυπηρετεί εκείνους τους κύκλους που θέλουν τους πολίτες, πολιτικά, απαθείας" είπε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο κ. Μπράουν είχε, σε πολλά θέματα, διαφορετική προσέγγιση από τον πρωθυπουργο Τονι Μπλέρ.

Στο λόγο του, ο υπ αρ.2 της κυβέρνησης και βασικός μνηστήρας της ηγεσίας του κυβερνώντος κομματος, επανέλαβε 64 φορές τον χαρακτηρισμό Εργατικό Κόμμα, αποφεύγοντας την αναφορά σε Νεο-Εργατικούς, οπως θέλουν να αποκαλούνται οι πιστοί στον κ. Μπλέρ υπουργοί.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, που βλέπει την δημοτικότητα του να συρρικνώνεται εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
 

Στις ΗΠΑ η διαρροή ονόματος πράκτορα της CIA συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα

H κυβέρνηση Μπους εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργασθεί με μία εξεταστική επιτροπή, που θα αναλάβει να διερευνήσει τις καταγγελίες για την αποκάλυψη του ονόματος πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας CIA, σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον σύζυγο της - πρώην διπλωμάτη που είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ.

Η όλη υπόθεση έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον αμερικανό πρώην πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα.

Ο κύριος Γουίλσον απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις και μετά τον πόλεμο κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι διόγκωσε την απειλή από το Ιράκ.

Λίγο αργότερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρεται ότι διαβίβασαν σε έγκριτους δημοσιογράφους την πληροφορία πως η σύζυγος του κ. Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, είναι πράκτορας της CIA, και ότι με δική της διαμεσολάβηση ο Γουίλσον ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράκ.

Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Λευκό Οίκο είναι ότι διέρρευσε τον όνομα της συζύγου του Τζόζεφ Γουίλσον, για να εκδικηθεί τον πρώην διπλωμάτη για τις επικρίσεις που εκτόξευσε κατά του αμερικανού προέδρου.

Eξοργισμένος ο Γουίλσον

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ανακρίσεις για την διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ, ενώ ο Λευκός Οίκος, που αρνείται ότι υπήρξαν στην υπόθεση λανθασμένοι χειρισμοί, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί πλήρως.

Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι ο κ. Γουίλσον είναι εξοργισμένος για τον τρόπο αντιμετώπισης της συζύγου του.

Οι κατηγορίες -εάν φυσικά αποδειχθούν- αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Μπους, καθώς η διαρροή ονόματος συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σοβαρό ποινικό αδίκημα.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
 

Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Ένας νέος κολοσσός δημιουργήται στον τομέα των αερομεταφορών καθώς δυο απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η γαλλική Air France και η ολλανδική KLM προχώρησαν σε συγχώνευση --με διατήρηση των ονομασιών τους-- με την ανταλλαγή μετοχών.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει διαθέτει στόλο 518 αεροσκαφών, και το ανθρώπινο δυναμικό της ξεπερνά τις 100.000.

Τα μερίδια της γαλλικής εταιρείας θα ανέρχονται, κατά τη συμφωνία, στο 81% και της KLM στο 19%.

Στο 44% από το 54% θα μειωθεί η συμμετοχή του γαλλικού κράτους στην Air France.

Ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών μαζί, ανέρχονταν τον περασμένο χρόνο στα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα κρίσης

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι αποτέλεσμα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών.

Τον περασμένο χρόνο η KLM είχε ζημιές που έφταναν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη της Αir France μειώθηκαν κατά 95% το τελευταίο τρίμηνο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του οι δυο εταιρείες ελπίζουν ότι θα ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος και θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Λούφτχανσα δήλωσε σχολιάζοντας τη συγχώνευση, ότι o τομέας των αερομεταφορών θα ελέγχεται πλέον από τρείς «γίγαντες», όπως είπε:

Tη Λούφτχανσα και τις δεκαέξι εταιρείας με τις οποίες συνεργάζεται στενά, την Air France-KLM και την British Airways.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αερομεταφορές: «Γάμος ελεφάντων»
 

Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Ένας νέος κολοσσός δημιουργήται στον τομέα των αερομεταφορών καθώς δυο απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η γαλλική Air France και η ολλανδική KLM, προχώρησαν σε συγχώνευση --με διατήρηση των ονομασιών τους.

Η νέα εταιρεία, που θα προκύψει με την ανταλλαγή μετοχών, διαθέτει στόλο 518 αεροσκαφών, και το ανθρώπινο δυναμικό της ξεπερνά τις 100.000.

Τα μερίδια της γαλλικής εταιρείας θα ανέρχονται, κατά τη συμφωνία, στο 81% και της KLM στο 19%.

Στο 44% από το 54% θα μειωθεί η συμμετοχή του γαλλικού κράτους στην Air France.

Ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών μαζί, ανέρχονταν τον περασμένο χρόνο στα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα κρίσης

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι αποτέλεσμα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών.

Τον περασμένο χρόνο η KLM είχε ζημιές που έφταναν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη της Αir France μειώθηκαν κατά 95% το τελευταίο τρίμηνο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του οι δυο εταιρείες ελπίζουν ότι θα ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος και θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Λούφτχανσα δήλωσε σχολιάζοντας τη συγχώνευση, ότι o τομέας των αερομεταφορών θα ελέγχεται πλέον από τρείς «γίγαντες», όπως είπε:

Tη Λούφτχανσα και τις δεκαέξι εταιρείας με τις οποίες συνεργάζεται στενά, την Air France-KLM και την British Airways.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
 

ΟΙ Αμερικανοί αντικρούουν κατηγορίες ότι σκότωσαν έναν δεκάχρονο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταβιβάσουν στο συντομότερο δυνατόν την εξουσία σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση του Ιράκ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που έξέδοσαν την Δευτέρα, μετά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» αυτής της διαδικασίας.

Ωστόσο οι 15 δεν συμφώνησαν το πότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτό.

Οι Γάλλοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι, πριν τις όποιες πολιτικές διεργασίες, προέχει η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βελπέν δήλωσε ότι για τη χώρα του υπάρχουν δύο «θεμελιώδη ζητήματα»: Πρώτα απ' όλα η παράδοση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και μετά η διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου, πολυμερούς και διαφανούς πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η επερχόμενη διάσκεψη των χορηγών.

Ανησυχία Αράβων

Τρείς μεγάλες αραβικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία στα ΗΕ για την συνεχιζόμενη αναταραχή στο Ιράκ.

Ο Αχμέντ Μάχερ, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να επιτρέπει την μεταβίβαση εξουσίας στους ιρακινούς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το συντομώτερο δυνατό.

Ο σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών Πρίγκηψ Σαούντ Αλ Φαιζάλ υπογράμμισε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ, που όπως είπε έχει περιέλθει σε απόλυτο χάος μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε πως το χάος που επικρατεί στο Ιράκ απειλεί να αποσταθεροποιήσει της χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκρούσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

Συγκρούσεις, διαρκείας περισσοτερών των οκτώ ωρών έλαβαν χώρα στην περιοχή του Σουνί Μουσλίμ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου την Δευτέρα σκοτώθηκε ενας αμερικανός στρατιώτης μετά από βομβιστική επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις οργάνωσαν μια μεγάλη επιχείρηση με μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών.

Η επιχείρηση οδήγησε στην σύλληψη 92 ιρακινών σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ
συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τικρίτ, όπου αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί, πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια.

Διάψευση

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων διέψευσε ότι στρατιώτες σκότωσαν τη Δευτέρα ένα δεκάχρονο παιδί στη Χαβίγια, δυτικά του Κιρκούκ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου της Χαβίγια επιβεβαίωσε το θάνατο ενός δεκάχρονου.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, αντίθετα, επέμεινε ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:10 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ: Χρόνιες oi ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε πως η διακοπή ρεύματος που την Κυριακή βυθισε στο σκοτάδι ολόκληρη την Ιταλία προκλήθηκε από χρόνια έλλειψη ηλεκτρικού, λογω αυξημένες ζήτησης που παρατηρείται σε περιοχές της Ευρώπης.

Η αρμόδια Επιτροπος για την Ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο, σχολίασε πως η Ιταλία πλήρωσε το τίμημα των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται στον ενεργιακό τομέα σε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια τηςΕυρωπαικής Ενωσης.

Η λύση, υπογραμμισε η κ. ντε Παλάθιο είναι η υπαγωγή των επιμέρους δικτύων της κάθε χώρας σε ένα κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών-μελών.

Φως και πάλι στην Ιταλία

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Ιταλίας, Αντρέα Μπολίνο, δήλωσε πως απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της χωρας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της.

Τι συνέβη

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα) την Κυριακή--διακοπή από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

Συναγερμός στη Γερμανία

Οι γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας εξετάζουν σοβαρά τις πιθανότητες να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος, τρομοκράτες, μέσω Ίντερνετ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του συνδέσμου των επιχειρήσεων ενέργειας (VDN), Kόνσταντιν Στάχους, στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουγκ, σημειώνοντας όμως ότι για τη Γερμανία το ενδεχόμενο αυτό είναι σχεδόν απίθανο.

Μεταξύ άλλων παραγόντων που δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι το γερμανικό σύστημα διανομής είναι ανεξάρτητο από το ΄Ιντερνετ, είπε ο κ. Στάχους, ο οποίος υπέδειξε ότι δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι λόγοι που προκάλεσαν τις μεγάλες διακοπές ρεύματος εφέτος, σε διάφορες χώρες.



Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Aποφασισμένη η Βόρεια Κορέα
 

Πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας

Αποφασισμένη να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα εμφανίζεται η Βόρεια Κορέα, η οποία δεν ενδιαφέρεται πλέον για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

ΟΙ ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις συνομιλίες ως πρόφαση, για να επιβάλουν τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Πιονγκγιάγκ.

«Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, θα υπάρξει πόλεμος».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας
«Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε, χωρίς να έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, θα υπάρξει πόλεμος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Συνομιλίες στο Τόκιο

Η δηλώσεις του Βορειοκορεάτη επισήμου έγιναν με αφορμή την έναρξη των διήμερων συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, στο Τόκιο, για τον καθορισμό κοινής στάσης στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας.

Στα τέλη Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο συνομιλίες με εκπροσώπους έξι χωρών (ΗΠΑ, Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία), οι οποίες δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα, ενώ η Πιόνγκγιαγκ τις είχε χαρακτηρίσει «άσκοπες».


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
 

Στις ΗΠΑ η διαρροή ονόματος πράκτορα της CIA συνιστά σοβαρό πολιτικό αδίκημα

H κυβέρνηση Μπους εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργασθεί με μία εξεταστική επιτροπή, που θα αναλάβει να διερευνήσει τις καταγγελίες για την αποκάλυψη του ονόματος πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας CIA, σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον σύζυγο της - πρώην διπλωμάτη που είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ.

Η όλη υπόθεση έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αμερικανό πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα.

Ο κύριος Γουίλσον απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις και μετά τον πόλεμο κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι διόγκωσε την απειλή από το Ιράκ.

Λίγο αργότερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρεται ότι διαβίβασαν σε έγκριτους δημοσιογράφους την πληροφορία πως η σύζυγος του κ. Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, είναι πράκτορας της CIA, και ότι με δική της διαμεσολάβηση ο Γουίλσον ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράκ.

Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Λευκό Οίκο είναι ότι διέρρευσε τον όνομα της συζύγου του Τζόζεφ Γουίλσον, για να εκδικηθεί τον πρώην διπλωμάτη για τις επικρίσεις που εκτόξευσε κατά του αμερικανού προέδρου.

Eξοργισμένος ο Γουίλσον

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ανακρίσεις για την διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ, ενώ ο Λευκός Οίκος, που αρνείται ότι υπήρξαν στην υπόθεση λανθασμένοι χειρισμοί, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί πλήρως.

Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι ο κ. Γουίλσον είναι εξοργισμένος για τον τρόπο αντιμετώπισης της συζύγου του.

Οι κατηγορίες -εάν φυσικά αποδειχθούν- αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Μπους, καθώς η διαρροή ονόματος συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σοβαρό ποινικό αδίκημα.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
 

Σε μόνιμη επιφυλακή οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταβιβάσουν στο συντομότερο δυνατόν την εξουσία σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση του Ιράκ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που έξέδοσαν την Δευτέρα, μετά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» αυτής της διαδικασίας.

Ωστόσο οι 15 δεν συμφώνησαν το πότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτό.

Οι Γάλλοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι, πριν τις όποιες πολιτικές διεργασίες, προέχει η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βελπέν δήλωσε ότι για τη χώρα του υπάρχουν δύο «θεμελιώδη ζητήματα»: Πρώτα απ' όλα η παράδοση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και μετά η διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου, πολυμερούς και διαφανούς πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η επερχόμενη διάσκεψη των χορηγών.

Συγκρούσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

Συγκρούσεις, διαρκείας περισσοτερών των οκτώ ωρών έλαβαν χώρα στην περιοχή του Σουνί Μουσλίμ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου την Δευτέρα σκοτώθηκε ενας αμερικανός στρατιώτης μετά από βομβιστική επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις οργάνωσαν μια μεγάλη επιχείρηση με μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών.

Η επιχείρηση οδήγησε στην σύλληψη 92 ιρακινών σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ
συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τικρίτ, όπου αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί, πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός σκοτώθηκε όταν αμερικανική μονάδα άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που πορεύονταν προς κυβερνητικό κτίριο.

Πολωνική εμπλοκή

Εκπρόσωπος της πολωνικής δύναμης στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και ένας ακόμη τραυματίσθηκε, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με πολωνική περίπολο στην πόλη Χίλα.

Μετά την ανάληψη από τους Πολωνούς του επιχειρησιακού ελέγχου στο κεντρικό Ιράκ, είναι η πρώτη φορά που πολωνοί στρατιώτες εμπλέκονται σε βίαιο επεισόδιο.

Την Κυριακή, εξάλλου, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας μέλους της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, όπως έκανε γνωστό ιρακινός αξιωματούχος.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχοςστο Γαλλικό Πρακτορείο, το μέλος της νομοθετικής επιτροπής δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε από απόσταση εναντίον της ιδιωτικής του κατοικίας.
Ο ίδιος διεσώθη, ενώ τραυματίσθηκε ένας σωματοφύλακάς του.

Συρία: Βοήθεια με όρους

Η Συρία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Ιράκ, η συμμετοχή της όμως στις προσπάθειες θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη διάθεση του ιρακινού λαού, δήλωσε στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασάντ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ασάντ δεν απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων, όχι όμως όσο διαρκεί η αμερικανική κατοχή.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
 

Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Ένας νέος κολοσσός δημιουργήθηκε στον τομέα των αερομεταφορών καθώς δυο απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η γαλλική Air France και η ολλανδική KLM προχώρησαν σε "χαλαρή" συγχώνευση -"χαλαρή" γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα θα διατηρήσουν την ονομασία τους.

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι αποτέλεσμα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών. Τον περασμένο χρόνο η KLM είχε ζημιές που έφταναν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη της Αir France μειώθηκαν κατά 95% το τελευταίο τρίμηνο. Ενώνοντας τις δυνάμεις του οι δυο εταιρείες ελπίζουν ότι θα ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος και θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Στη χαλαρή αυτή συγχώνευση ήθελε να συμμετάσχει και η ιταλική Alitalia αλλά αυτό αναβλήθηκε προς το παρόν.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ανησυχούν οι Αραβικές χώρες
 

Τα Αραβικά κράτη ανησυχούν για την κατάσταση στο Ιράκ

Τρεις μεγάλες αραβικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία στα ΗΕ για την συνεχιζόμενη αναταραχή στο Ιράκ.

Ο Αχμέντ Μάχερ, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να επιτρέπει την μεταβίβαση εξουσίας στους ιρακινούς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ υπογράμμισε ότι ο OHE θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε πως το χάος που επικρατεί στο Ιράκ απειλεί να αποσταθεροποιήσει της χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«H κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ είναι πόλος μεγάλης ανησυχίας για τον αραβικό κόσμο που υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και άλλες απειλές.

Η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον πόλεμο κατά του Ιράκ που έγινε έξω από τα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας», είπε ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ενωτικός' ο Γκόρντον Μπράουν
 

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομίλια του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

"Ο δρόμος μας είναι δύσκολος και τα εμποδια τεράστια. Τα ξεπερνούμε επειδή, ως κόμμα, βασικός στόχος μας είναι ο μετασχηματικός της κοινωνίας" υπογράμμισε στον λόγο του ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν παραδέχτηκε ότι ορισμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν κρίση ταυτότητας σε πολλά μέλη του κόμματος τα οποία συμβούλευσε να μη απογοητεύονται πριν δούν το τελικό αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Μπράουν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων πολλοί εκ των οποίων απειλούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργιες. Θα συζητήσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.

Ηταν, ωστόσο, κατηγορηματικός όσον αφορά κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα των Συντηρητικών.

"Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικές εξισώσεις. Τα κόμματα δεν είναι ίδια, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Τέτοια ισοπέδωση εξυπηρετεί εκείνους τους κύκλους που θέλουν τους πολίτες, πολιτικά, απαθείας" είπε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο κ. Μπράουν είχε, σε πολλά θέματα, διαφορετική προσέγγιση από τον πρωθυπουργο Τονι Μπλέρ.

Στο λόγο του, ο υπ αρ.2 της κυβέρνησης και βασικός μνηστήρας της ηγεσίας του κυβερνώντος κομματος, επανέλαβε 64 φορές τον χαρακτηρισμό Εργατικό Κόμμα, αποφεύγοντας την αναφορά σε Νεο-Εργατικούς, οπως θέλουν να αποκαλούνται οι πιστοί στον κ. Μπλέρ υπουργοί.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, που βλέπει την δημοτικότητα του να συρρικνώνεται εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Αποκάλυψη πράκτορα με συνέπειες
 

Στις ΗΠΑ η διαρροή ονόματος πράκτορα της CIA συνιστά σοβαρό πολιτικό αδίκημα

H κυβέρνηση Μπούς εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργασθεί με μία εξεταστική επιτροπή, που θα αναλάβει να διερευνήσει τις καταγγελίες για την αποκάλυψη του ονόματος πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας CIA, σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον σύζυγο της - πρώην διπλωμάτη που είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ.

Η όλη υπόθεση έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αμερικανό πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα.

Ο κύριος Γουίλσον απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις και μετά τον πόλεμο κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι διόγκωσε την απειλή από το Ιράκ.

Λίγο αργότερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρεται ότι διαβίβασαν σε έγκριτους δημοσιογράφους την πληροφορία πως η σύζυγος του κ. Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, είναι πράκτορας της CIA, και ότι με δική της διαμεσολάβηση ο Γουίλσον ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράκ.

Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Λευκό Οίκο είναι ότι διέρρευσε τον όνομα της συζύγου του Τζόζεφ Γουίλσον, για να εκδικηθεί τον πρώην διπλωμάτη για τις επικρίσεις που εκτόξευσε κατά του αμερικανού προέδρου.

Eξοργισμένος ο Γουίλσον

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ανακρίσεις για την διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ, ενώ ο Λευκός Οίκος, που αρνείται ότι υπήρξαν στην υπόθεση λανθασμένοι χειρισμοί, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί πλήρως.

Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι ο κ. Γουίλσον είναι εξοργισμένος για τον τρόπο αντιμετώπισης της συζύγου του.

Οι κατηγορίες -εάν φυσικά αποδειχθούν- αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Μπους, καθώς η διαρροή ονόματος συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σοβαρό ποινικό αδίκημα.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αερομεταφορές: 'Πάντρεμα' αεροπορικών εταιρειών
 

Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Ένας νέος κολοσσός φαίνεται να δημιουργείται στον τομέα των αερομεταφορών καθώς δυο απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η γαλλική Air France και η ολλανδική KLM βρίσκονται στα πρόθυρα "χαλαρής" συγχώνευσης -"χαλαρής" γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα θα διατηρήσουν την ονομασία τους.

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι αποτέλεσμα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών. Τον περασμένο χρόνο η KLM είχε ζημιές που έφταναν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη της Αir France μειώθηκαν κατά 95% το τελευταίο τρίμηνο. Ενώνοντας τις δυνάμεις του οι δυο εταιρείες ελπίζουν ότι θα ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος και θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Στη χαλαρή αυτή συγχώνευση ήθελε να συμμετάσχει και η ιταλική Alitalia αλλά αυτό αναβλήθηκε προς το παρόν.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ανησυχούν οι Αραβικές χώρες
 

Τα Αραβικά κράτη ανησυχούν για την κατάσταση στο Ιράκ

Τρεις μεγάλες αραβικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία στα ΗΕ για την συνεχιζόμενη αναταραχή στο Ιράκ.

Ο Αχμέντ Μάχερ, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να επιτρέπει την μεταβίβαση εξουσίας στους ιρακινούς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ υπογράμμισε ότι ο OHE θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε πως το χάος που επικρατεί στο Ιράκ απειλεί να αποσταθεροποιήσει της χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«H κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ είναι πόλος μεγάλης ανησυχίας για τον αραβικό κόσμο που υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και άλλες απειλές. Η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον πόλεμο κατά του Ιράκ που έγινε έξω από τα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας», είπε ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικό σκάνδαλο στην Ουάσινγκτον ;
 

Στις ΗΠΑ η διαρροή ονόματος πράκτορα της CIA συνιστά σοβαρό πολιτικό αδίκημα

Σε πολιτικό σκάνδαλο με απρόβλεπτες συνέπειες εμπλέκεται ο Λευκός Οίκος και η προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορείται ότι διέρρευσε το όνομα πράκτoρα της CIA σε μία προσπάθεια να εκδικηθεί τον σύζυγο της - πρώην διπλωμάτη που είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπους ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ.

Οι κατηγορίες - εάν φυσικά αποδειχθούν - αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τζορτζ Μπους καθώς η διαρροή ονόματος πράκτoρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιων αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η όλη υπόθεση έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αμερικανό πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον ο οποίος είχε αναλάβει από την CIA να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τον Νίγηρα.

Ο κύριος Γουίλσον απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν σχετικές αποδείξεις και μετά τον πόλεμο κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι διόγκωσε την απειλή από το Ιράκ Λίγο αργότερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους φέρεται ότι διέρρευσαν σε έγκριτους δημοσιογράφους την πληροφορία ότι η σύζυγος του κυρίου Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, είναι πράκτορας της CIA και ότι με δική της διαμεσολάβηση ο Γουιλσον ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράκ. Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Λευκό Οίκο είναι ότι διέρρευσε τον όνομα της συζύγου του Τζόζεφ Γουίλσον για να εκδικηθεί τον πρώην διπλωμάτη για τις επικρίσεις που εκτόξευσε κατά του αμερικανού προέδρου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ανακρίσεις για την διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιμ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί πλήρως. Όμως οι πολιτικοί αντίπαλοι του αμερικανού προέδρου δεν είναι ικανοποιημένοι. Ζητούν την σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής με ευρύτερες δικαιοδοσίες.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.