Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-24

  1. Μέση Ανατολή: Αποκλείει εκεχειρία η Χαμάς
  2. Υπόθεση Λιντ: Σύλληψη νέου υπόπτου
  3. Ιράκ: «Ευθυγράμμιση» τριών
  4. «Το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής»
  5. Προτάσεις Κομισιόν για ασφαλείς «ευρω-βίζες»
  6. Ιράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
  7. «Το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής»
  8. Μπους-Σρέντερ: Επαναπροσέγγιση
  9. Συνάντηση Μπους-Σρέντερ με σημασία
  10. Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  11. Ελεύθερος ο ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ
  12. «Λουκέτο» Microsoft στα chatrooms
  13. Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  14. «Λουκέτο» Microsoft στα chatrooms
  15. Ίντερνετ κατά παιδεραστίας
  16. Κατηγορίες κατασκοπείας στο Γκουαντάναμο
  17. Αγεφύρωτες οι διαφορές στα ΗΕ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: Αποκλείει εκεχειρία η Χαμάς
 

Θα συνεχίσει τη δράση της η Χαμάς, δηλώνει ο ηγέτης της Αχμέντ Γιασίν

Η Χαμάς δεν πρόκειται να δεχθεί τον αφοπλισμό της και κανενός είδους εκεχειρία με τους Ισραηλινούς, δήλωσε ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης, σεΐχης Αχμέντ Γιασίν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία, όσο ο εχθρός συνεχίζει την επίθεσή του'', δήλωσε ο Αχμέντ Γιασίν σε συνέντευξη Τύπου στη Γάζα, την πρώτη μετά την απόπειρα εξόντωσής του με αεροπορική επίθεση, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Για να δικαιολογήσει την παραβίαση της μονομερούς εκεχειρίας, που είχαν κηρύξει στα τέλη Ιουνίου οι παλαιστινιακές οργανώσεις, και την οποία παραβίασε τον Αύγουστο η Χαμάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σταμάτησε ούτε στιγμή «τις σφαγές και τις καταστροφές του».

Η άρνηση της Χαμάς να προχωρήσει σε εκεχειρία υπονομεύει, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, τις δυνατότητες του μελλοντικού πρωθυπουργού Αχμέντ Κουρέια , ο οποίος έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την επίτευξη εκεχειρίας, προκειμένου να αναβιώσει το ειρηνευτικό σχέδιο «οδικός χάρτης για την ειρήνη».

Διαμαρτυρία ισραηλινών πιλότων

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι 27 έφεδροι πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ζητούν με κοινή επιστολή προς την ηγεσία της, να μην τους ανατεθούν πλέον επιδρομές εναντίον Παλαιστινίων.

Οι πιλότοι χαρακτηρίζουν τις από αέρος επιθέσεις «παράνομες και ανήθικες».

Ο αρχηγός του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας, Νταν Χαλούτζ, αποδοκίμασε το αίτημα και έκανε λόγο για ανάμειξη των πιλότων στην πολιτική.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Λιντ: Σύλληψη νέου υπόπτου
 

Ανακρίνεται στη Στοκχόλμη ο νέος ύποπτος για τη δολοφονία της Άννας Λιντ

Ένας νέος άνδρας, περίπου 25 χρονών, συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννας Λιντ, στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ αφέθηκε ελεύθερος ο 35χρονος Περ Όλοφ Σβένσον, ο οποίος κρατούνταν από την περασμένη εβδομάδα για ανάκριση.

Η εισαγγελέας της Στοκχόλμης Αγκνέτα Μπλίντμπεργκ δήλωσε πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες εναντίον του νέου κρατουμένου, ο οποίος μοιάζει με τον δράστη, που κατέγραψαν οι κάμερες του πολυκαταστήματος όπου δολοφονήθηκε η Λιντ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο συλληφθείς αρνείται κάθε ενοχή.

«Ελάχιστα ίχνη DNA»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σουηδικών εφημερίδων, Βρετανοί ειδικοί που εξετάζουν στο Μπίρμινγκχαμ το όπλο του εγκλήματος, ανακάλυψαν ελάιστα ίχνη DNA τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη.

Η διαδικασία ανάλυσης όμως μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Ευθυγράμμιση» τριών
 

Mε τον Ζακ Σιράκ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ευθυγραμμίζεται στο ζήτημα του Ιράκ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν

Η κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι οι τρεις χώρες συμφωνούν να κατέλθουν με «θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα» στις συζητήσεις για το νέο σχέδιο ψηφίσματος, σχετικά με την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

Kύκλοι της γερμανικής αντιπροσωπείας τόνιζαν στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού και Μόσχας για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που να δίνει «βασικές προοπτικές» για τη μετάβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό, και στην αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Βρετανική αισιοδοξία

Την αισιοδοξία του για την υιοθέτηση απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου απόφασης για το Ιράκ που έχουν επεξεργαστεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός υπουργός υπέδειξε ότι υπήρξαν πολλές επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και ότι υπάρχει εποικοδομητική ατμόσφαιρα, σε σχέση με το σχέδιο ψηφίσματος.

«Υπάρχει», τόνισε ο κ. Στρο, «βάση για συμφωνία», σημειώνοντας συγχρόνως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι ενστάσεις στο γαλλικό αίτημα για σύντομη μετάβαση της κυριαρχίας από τις δυνάμεις κατοχής στον ιρακινό λαό.

Αναβάθμιση του ΟΗΕ ζητά η Κίνα

Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, τάσσεται η Κίνα.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών, Λι Ζαοσίνγκ, υπογράμμισε ότι ο διεθνής οργανισμός πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, και να βοηθήσει τα έθνη που βρίσκονται σε μεταπολεμικές καταστάσεις να εδραιώσουν και να διασφαλίσουν «κανόνες δικαιοσύνης και νόμου», όπως είπε.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής»
 

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μπους φέρεται να λέει ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Κανένα όπλο μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκε στο Ιράκ από την ομάδα που τα αναζητούσε, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μπους που μίλησε στην εκπομπή του BBC «Daily Politics».

O παραγωγός της εκπομπής 'Αντριου Νιλ υποστηρίζει ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της προσωρινής έκθεσης της Ομάδας 'Ερευνας για το Ιράκ που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η έκθεση θα λέει ακόμα ότι είναι σχεδόν απίθανο ότι τα όπλα απομακρύνθηκαν από το Ιράκ πριν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων και θα ισχυρίζεται ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν κατάστρωσε μια μεγάλη επιχείρηση για να παρεμποδίσει το έργο των Αμερικανών επιθεωρητών όπλων.

Ο κ. Νιλ τόνισε ότι δεν έχει δει το προσχέδιο της έκθεσης και ότι οι πληροφορίες που μετέδωσε προέρχονται από μία μόνο πηγή.

Πέπλο μυστηρίου

Τόσο η Ντάουνιγκ Στριτ όσο και η CIA αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια πριν την δημοσίευση της έκθεσης.

Η Ομάδα Έρευνας για το Ιράκ επιφορτίστηκε από τον Ιούνιο με το έργο της ανεύρεσης των όπλων μαζικής καταστοφής του Ιράκ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αμερικανικό στρατό.

Διαθέτει προσωπικό 1.400 ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι πρώην επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ και οι εργασίες της καλύπτονται από πέπλο μυστηκότητας.

Η CIA δεν περιμένει «σαφή πορίσματα»

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε σήμερα ότι η αρχική αμερικανική έκθεση, για την ύπαρξη ή μη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν πρόκειται να καταλήγει σε σαφή πορίσματα.

Ο ειδικός σύμβουλος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ Ντέβιντ Κέι που ηγείται της αμερικανικής έρευνας για τα όπλα, συνεχίζει τις έρευνές του, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ενημερώνοντας το Κογκρέσο στα τέλη Ιουλίου ο κ. Κέι είχε πει ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει «εκπλήξεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε επακριβώς.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Προτάσεις Κομισιόν για ασφαλείς «ευρω-βίζες»
 

Η ΕΕ ψάχνει τη χρυσή τομή μεταξύ της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Προτάσεις για την υιοθέτηση από όλες τις χώρες της ΕΕ ενός ενιαίου μοντέλου κάρτας παραμονής (ταυτότητας) και ενός νέου τύπου θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για όλους τους μετανάστες τρίτων χωρών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ένωση υπέβαλε στο Συμβούλιο των Υπουργών η Κομισιόν.

Αυτά τα νέα κοινοτικά έγγραφα είναι δυνατό -όπως εισηγείται η Κομισιόν-να φέρουν και μια σειρά βιομετρικών στοιχείων του κατόχου τους (φωτογραφία, μη αλλοιώσιμα δακτυλικά αποτυπώματα)

Οι προτάσεις αυτές που θα εξετασθούν -και ενδεχομένως να τροποποιηθούν από τα κράτη μέλη και το ευρωκοινοβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες- συνιστούν την πρώτη δέσμη μέτρων με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της προστασίας των κοινοτικών συνόρων και την έκδοση νέων, προηγμένης τεχνολογίας διαβατηρίων και για τους κοινοτικούς πολίτες μέχρι τα τέλη του 2004.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ύστερα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ που προχωρούν και αυτές στην τεχνολογική βελτίωση των διαβατηρίων τους.

Οι άδειες-έγγραφα εισόδου των πολιτών τρίτων χωρών στο κοινοτικό έδαφος θα πρέπει να διαθέτουν πριν από το 2005 το αργότερο φωτογραφία του κατόχου τους και ενδεχομένως μικροτσίπ που θα περιέχει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και μια σειρά από βιομετρικά δεδομένα που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προκειμένου -όπως εξήγησε κοινοτική πηγή- να εξασφαλισθεί η μεγιστοποίηση της δημόσιας ασφάλειας.

Έτσι, τα νέα έγγραφα θεώρησης εισόδου αλλοδαπών (βίζες) θα είναι φτιαγμένα κατά τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να αλλοιωθούν ή να χρησιμοποιηθούν από τρίτα πρόσωπα άσχετα από τον κάτοχο της βίζας.

Τα βιομετρικά στοιχεία που προτείνει η Κομισιόν θα εγγράφονται σε μικροτσίπ ή μαγνητική ταινία που θα διαβάζεται από ειδική συσκευή και θα περιλαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα, την ίριδα (του ματιού), φωτογραφία του προσώπου, τη φωνή ή ακόμα και άλλα στοιχεία που θα καταγράφονται με απόρρητο αλγοριθμικό σύστημα.

Γνώμονας της Κομισιόν στη σύνταξη των προτάσεων αυτών ήταν η ανεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας -κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου- και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Βομβιστικές επιθέσεις
 

Στόχος της επίθεσης στη Βαγδάτη ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα

Από έκρηξη χειροβομβίδας σε κινηματογράφο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι πενήντα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στον κινηματογράφο προβάλλονταν πορνογραφική ταινία.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις φανατικών μουσουλμάνων εναντίον κινηματογράφων στους οποίους προβάλλονται, κατά τη γνώμη τους, «ανήθικες» ταινίες.

Βόμβα στη Βαγδάτη

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε έκρηξη σε μικρό λεωφορείο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας Ιρακινός να χάσει τη ζωή του και άλλοι 21 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατά πάσα πιθανότητα στόχος της επίθεσης ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, τύπου «Χάμβι», το οποίο περνούσε από την περιοχή.

Κανείς Αμερικανός δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους στους δρόμους, οι οποίοι πυροδοτούνται εξ' αποστάσεως με τηλεχειριστήριο μόλις περνά αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

Έφοδοι στην Τικρίτ

ΟΙ αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε προάστιο της Τικρίτ, ψάχνοντας για όπλα που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της.

Σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, ενώ κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν κάτοικοι της περιοχής.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής»
 

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μπους φέρεται να λέει ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Κανένα όπλο μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκε στο Ιράκ από την ομάδα που τα αναζητούσε, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μπους που μίλησε στην εκπομπή του BBC «Daily Politics».

O παραγωγός της εκπομπής 'Αντριου Νιλ υποστηρίζει ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της προσωρινής έκθεσης της Ομάδας 'Ερευνας για το Ιράκ που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η έκθεση θα λέει ακόμα ότι είναι σχεδόν απίθανο ότι τα όπλα απομακρύνθηκαν από το Ιράκ πριν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων και θα ισχυρίζεται ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν κατάστρωσε μια μεγάλη επιχείρηση για να παρεμποδίσει το έργο των Αμερικανών επιθεωρητών όπλων.

Ο κ. Νιλ τόνισε ότι δεν έχει δει το προσχέδιο της έκθεσης και ότι οι πληροφορίες που μετέδωσε προέρχονται από μία μόνο πηγή.

Πέπλο μυστηρίου

Τόσο η Ντάουνιγκ Στριτ όσο και η CIA αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια πριν την δημοσίευση της έκθεσης.

Η Ομάδα Έρευνας για το Ιράκ επιφορτίστηκε από τον Ιούνιο με το έργο της ανεύρεσης των όπλων μαζικής καταστοφής του Ιράκ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αμερικανικό στρατό.

Διαθέτει προσωπικό 1.400 ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι πρώην επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ και οι εργασίες της καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους-Σρέντερ: Επαναπροσέγγιση
 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επιδιώκει έναν ρόλο γεφυροποιού για τις ευρωατλαντικές σχέσεις

Mία ημέρα αφότου η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του Ιράκ, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά από 16 μήνες, από την οποία αναμένεται να συμβάλλει στην άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που εκδηλώθηκαν με αφορμή τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε δηλώσεις του μετά την ημίωρη συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Μπους δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον κύριο Σρέντερ να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργασθούν για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού και σταθερού Ιράκ».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας επιπλέον ότι προσέφερε στον κ. Μπους τη βοήθεια την χώρας του, για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα του Ιράκ και συγκεκριμένα στον τομέα της εκπαίδευσης αστυνομικών.

Γεφυροποιός

Τελευταίως, ο πάγος μεταξύ των δυο ηγετών άρχισε να σπάει και ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC υποστηρίζει ότι η σύντομη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ίσως ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλεξάντερ Ρερ του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων επισημαίνει από την πλευρά του πως ο καγκελάριος της Γερμανίας θα ηθελε να γινει ένα είδος γεφυροποιού για τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι παρόλα αυτά, ο κ. Σρέντερ παραμένει σταθερά κοντά στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Δεν νομίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν το επιχειρούσαν, θα μπορούσαν να διασπάσουν τον γαλλογερμανικό άξονα.

Αλλά ο Σρέντερ θέλει την αποκατάσταση των καλών σχέσεων με την Ουάσιγκτον και πιστεύω πως είναι σε θέση να μιλήσει περισσότερο για υποχωρησεις με τον Μπους, από ό,τι ο Σιράκ», κατέληξε ο κ. Ρερ.

Η Ρωσία

Εξάλλου, μετά τον κ. Σιράκ που δηλωσε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να μπλοκάρει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν αφησε να εννοηθεί πως η χώρα του θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση στην επόμεμη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία.

Ο κ. Πούτιν θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του κ. Μπους στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στο Καμπ Ντέιβιντ αργότερα εντός της εβδομάδος.

Μεγάλες διαφορές

Νωρίτερα, οι ομιλίες των προέδρων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψαν ότι υπάρχει ακόμη χάσμα στις θέσεις για το Ιράκ.


Το Ιράκ χρειάζεται και αξίζει τη βοήθειά μας, για αυτό όλα τα έθνη με καλή θέληση πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στο Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Κατά την ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν και ζητώντας από τις χώρες-μέλη του οργανισμού να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, άσκησε κριτική εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης γιατί δεν έλαβε εξουσιοδότηση για τον πόλεμο στο Ιράκ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στη χώρα.

Η Γαλλία, η οποία τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ζητά τώρα να μεταβιβαστεί σύντομα η εξουσία προς τους Ιρακινούς - πρόταση που δεν αποδέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χλιαρό χειροκρότημα»

Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και επιβολή της τάξης στο Ιράκ.


Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα
Ζακ Σιράκ
Όσο για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπους είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός Συντάγματος και στην επίβλεψη των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι το χειροκρότημα ήταν χλιαρό και ότι η ομιλία του προέδρου Μπους δεν φάνηκε να πέτυχε το στόχο της.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση μονομερώς και να προχωρεί σε προειδοποιητικές επιθέσεις.

Σχέδιο ψηφίσματος

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους.

«Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα», δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Μετά τις ομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης, αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους-Σρέντερ με σημασία
 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επιδιώκει έναν ρόλο γεφυροποιού για τις ευρωατλαντικές σχέσεις

Μια ημέρα αφότου η Γαλλία και οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους έχει συνομιλίες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με μια άλλη σύμμαχο από την Ευρώπη, τη Γερμανία.

Ο κ. Μπους και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συναντώνται για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες και μετά τη διένεξή τους για τον πόλεμο στο Ιράκ, στον οποίο η Γερμανία αντιτάχθηκε.

Η συνάντησή τους θα γίνει στα Ηνωμένα ΄Εθνη, όπου η Ουάσιγκτον προωθεί νέο ψήφισμα που θα επιτρέπει την ανάπτυξη διευρυμένης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο καγκελάριος Σρέντερ είπε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και οτι το ψήφισμα για το Ιράκ θα μπροούσε να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Γεφυροποιός

Τελευταίως, ο πάγος μεταξύ των δυο ηγετών άρχισε να σπάει και ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC υποστηρίζει ότι η σύντομη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ίσως ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλεξάντερ Ρερ του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων επισημαίνει από την πλευρά του πως ο καγκελάριος της Γερμανίας θα ηθελε να γινει ένα είδος γεφυροποιού για τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι παρόλα αυτά, ο κ. Σρέντερ παραμένει σταθερά κοντά στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Δεν νομίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν το επιχειρούσαν, θα μπορούσαν να διασπάσουν τον γαλλογερμανικό άξονα.

Αλλά ο Σρέντερ θέλει την αποκατάσταση των καλών σχέσεων με την Ουάσιγκτον και πιστεύω πως είναι σε θέση να μιλήσει περισσότερο για υποχωρησεις με τον Μπους, από ό,τι ο Σιράκ», κατέληξε ο κ. Ρερ.

Η Ρωσία

Εξάλλου, μετά τον κ. Σιράκ που δηλωσε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να μπλοκάρει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν αφησε να εννοηθεί πως η χώρα του θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση στην επόμεμη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία.

Ο κ. Πούτιν θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του κ. Μπους στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στο Καμπ Ντέιβιντ αργότερα εντός της εβδομάδος.

Μεγάλες διαφορές

Νωρίτερα, οι ομιλίες των προέδρων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψαν ότι υπάρχει ακόμη χάσμα στις θέσεις για το Ιράκ.


Το Ιράκ χρειάζεται και αξίζει τη βοήθειά μας, για αυτό όλα τα έθνη με καλή θέληση πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στο Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Κατά την ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν και ζητώντας από τις χώρες-μέλη του οργανισμού να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, άσκησε κριτική εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης γιατί δεν έλαβε εξουσιοδότηση για τον πόλεμο στο Ιράκ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στη χώρα.

Η Γαλλία, η οποία τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ζητά τώρα να μεταβιβαστεί σύντομα η εξουσία προς τους Ιρακινούς - πρόταση που δεν αποδέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χλιαρό χειροκρότημα»

Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και επιβολή της τάξης στο Ιράκ.


Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα
Ζακ Σιράκ
Όσο για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπους είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός Συντάγματος και στην επίβλεψη των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι το χειροκρότημα ήταν χλιαρό και ότι η ομιλία του προέδρου Μπους δεν φάνηκε να πέτυχε το στόχο της.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση μονομερώς και να προχωρεί σε προειδοποιητικές επιθέσεις.

Σχέδιο ψηφίσματος

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους.

«Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα», δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Μετά τις ομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης, αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
 

Στόχος της επίθεσης ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε έκρηξη σε μικρό λεωφορείο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας Ιρακινός να χάσει τη ζωή του και άλλοι 21 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατά πάσα πιθανότητα στόχος της επίθεσης ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, τύπου «Χάμβι», το οποίο περνούσε από την περιοχή.

Κανείς Αμερικανός δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους στους δρόμους, οι οποίοι πυροδοτούνται εξ' αποστάσεως με τηλεχειριστήριο μόλις περνά αμερικανική αυτοκινητοπομπή.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερος ο ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ
 

Στο σκοτάδι βρίσκεται ακόμα η έρευνα της σουηδικής αστυνομίας για τη δολοφονία της Άννας Λιντ

Η σουηδική αστυνομία άφησε ελεύθερο τον μέχρι τώρα θεωρούμενο ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννας Λιντ, την ίδια στιγμή όμως προχώρησε σε μια νέα σύλληψη.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερο τον 35χρονο Περ Όλοφ Σβένσον, ο οποίος κρατούνταν από την περασμένη εβδομάδα για ανάκριση.

Ο Σβένσον είχε συλληφθεί λόγω της ομοιότητάς του με τον άνδρα που φωτογράφισαν οι κάμερες ασφαλείας του πολυκαταστήματος της Στοκχόλμης κοντά στην κυρία Λιντ λίγο πριν τη δολοφονία του.

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός δεύτερου άνδρα ταυτόχρονα με την απελευθέρωση του Σβένσον, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητά το όνομά του ή λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησής του.

Αυξάνεται η πίεση

Ο ανταποκριτής του BBC στη Στοκχόλμη μεταδίδει ότι η αστυνομία δέχεται ισχυρή πίεση για να βρει τον δολοφόνο της κ. Λιντ και να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Πολλώ δε μάλλον επειδή υπάρχει η σκιά της ανεξιχνίαστης -ακόμα- δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας Όλοφ Πάλμε το 1986.

Στην περίπτωση αυτή, το φονικό όπλο δεν βρέθηκε ποτέ και ένας άνδρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Λουκέτο» Microsoft στα chatrooms
 

Ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούν δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων

Η διαδικτυακή υπηρεσία της Microsoft, MSN, αποφάσισε να κλείσει τους περισσότερους δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων, λόγω ανησυχιών για κυκλώματα παιδεραστίας.


Θεωρούμε απαραίτητες αυτές τις αλλαγές γιατί οι εν λόγω δικτυακοί τόποι δεν χρησιμοποιούνται σωστά
Ανακοινωθέν της υπηρεσίας MSN
Η υπηρεσία MSN θα ματαιώσει τη λειτουργία των περισσότερων τέτοιων δικτυακών τόπων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ θα αλλάξει τη λειτουργία των υπόλοιπων σε όλο τον κόσμο.

Οι οργανώσεις για την αρωγή σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και χαρακτήρισαν «κοσμοϊστορική» την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της MSN στη Βρετανία δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι πλέον δεν μπορούν να ανεχθούν ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίοων ανηλίκων.

Συνδρομή και πιστωτική κάρτα

Όσοι δικτυακοί τόποι ανταλλαγής απόψεων δεν κλείσουν θα επιτρέπουν είτε μόνο σε συνδρομητές την πρόσβαση είτε σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα.

Η MSN παραδέχθηκε ότι ορισμένοι χρήστες των εν λόγω δικτυακών τόπων μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με τις εν λόγω ενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ανησυχίες ανάμεσα στους ειδικούς ότι η ανωνυμία που υπάρχει στο διαδίκτυο επιτρέπει σε παιδεραστές να πλησιάζουν ανηλίκους, χωρίς να αποκαλύπτουν την ηλικία τους.

Συνιστάται πάντως σε όλους τους ανηλίκους να μην παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο και να μη συναντούν άτομα που γνώρισαν στον κυβερνοχώρο.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
 


Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε έκρηξη σε μικρό λεωφορείο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας Ιρακινός να χάσει τη ζωή του και άλλοι 21 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατά πάσα πιθανότητα στόχος της επίθεσης ήταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, τύπου «Χάμβι», το οποίο περνούσε από την περιοχή.

Κανείς Αμερικανός δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους στους δρόμους, οι οποίοι πυροδοτούνται εξ' αποστάσεως με τηλεχειριστήριο μόλις περνά αμερικανική αυτοκινητοπομπή.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Λουκέτο» Microsoft στα chatrooms
 

Ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούν δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων

Η διαδικτυακή υπηρεσία της Microsoft, MSN, αποφάσισε να κλείσει τους περισσότερους δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων, λόγω ανησυχιών για κυκλώματα παιδεραστίας.


Θεωρούμε απαραίτητες αυτές τις αλλαγές γιατί οι εν λόγω δικτυακοί τόποι δεν χρησιμοποιούνται σωστά
Ανακοινωθέν της υπηρεσίας MSN
Η υπηρεσία MSN θα ματαιώσει τη λειτουργία των περισσότερων τέτοιων δικτυακών τόπων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ θα αλλάξει τη λειτουργία των υπόλοιπων σε όλο τον κόσμο.

Οι οργανώσεις για την αρωγή σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και χαρακτήρισαν «κοσμοϊστορική» την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της MSN στη Βρετανία δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι πλέον δεν μπορούν να ανεχθούν ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίοων ανηλίκων.

Συνδρομή και πιστωτική κάρτα

Όσοι δικτυακοί τόποι ανταλλαγής απόψεων δεν κλείσουν θα επιτρέπουν είτε μόνο σε συνδρομητές την πρόσβαση είτε σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα.

Η MSN παραδέχθηκε ότι ορισμένοι χρήστες των εν λόγω δικτυακών τόπων μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με τις εν λόγω ενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ανησυχίες ανάμεσα στους ειδικούς ότι η ανωνυμία που υπάρχει στο διαδίκτυο επιτρέπει σε παιδεραστές να πλησιάζουν ανηλίκους, χωρίς να αποκαλύπτουν την ηλικία τους.

Συνιστάται πάντως σε όλους τους ανηλίκους να μην παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο και να μη συναντούν άτομα που γνώρισαν στον κυβερνοχώρο.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ίντερνετ κατά παιδεραστίας
 

Ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούν δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων

Η διαδικτυακή υπηρεσία της Microsoft, MSN, αποφάσισε να κλείσει τους περισσότερους δικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων, λόγω ανησυχιών για κυκλώματα παιδεραστίας.


Θεωρούμε απαραίτητες αυτές τις αλλαγές γιατί οι εν λόγω δικτυακοί τόποι δεν χρησιμοποιούνται σωστά
Ανακοινωθέν της υπηρεσίας MSN
Η υπηρεσία MSN θα ματαιώσει τη λειτουργία των περισσότερων τέτοιων δικτυακών τόπων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ θα αλλάξει τη λειτουργία των υπόλοιπων σε όλο τον κόσμο.

Οι οργανώσεις για την αρωγή σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και χαρακτήρισαν «κοσμοϊστορική» την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της MSN στη Βρετανία δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι πλέον δεν μπορούν να ανεχθούν ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίοων ανηλίκων.

Συνδρομή και πιστωτική κάρτα

Όσοι δικτυακοί τόποι ανταλλαγής απόψεων δεν κλείσουν θα επιτρέπουν είτε μόνο σε συνδρομητές την πρόσβαση είτε σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα.

Η MSN παραδέχθηκε ότι ορισμένοι χρήστες των εν λόγω δικτυακών τόπων μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με τις εν λόγω ενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ανησυχίες ανάμεσα στους ειδικούς ότι η ανωνυμία που υπάρχει στο διαδίκτυο επιτρέπει σε παιδεραστές να πλησιάζουν ανηλίκους, χωρίς να αποκαλύπτουν την ηλικία τους.

Συνιστάται πάντως σε όλους τους ανηλίκους να μην παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο και να μη συναντούν άτομα που γνώρισαν στον κυβερνοχώρο.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορίες κατασκοπείας στο Γκουαντάναμο
 

Ενας κρατούμενος μεταφέρεται με φορείο μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο

Αμερικανός υπάλληλος που εργαζόταν στη βάση Γκουαντάναμο, όπου βρίσκονται οι Αφγανοί κρατούμενοι, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο πιλότος Αχμάντ Αλ Χαλαμπί, ο οποίος κρατείται στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, υπηρετούσε στη βάση Γκουαντάναμο ως διερμηνέας.


Σκηνή από το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο
Ο Χαλαμπί αντιμετωπίζει περισσότερες από 30 κατηγορίες για κατασκοπεία, για συνεργία του εχθρού, για παραποίηση επίσημων εγγράφων και για ανυπακοή.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου, αλλά οι πληροφορίες για την κράτησή του προέκυψαν τις περασμένες μόνο ημέρες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν εξηγήσει γιατί δεν είχε γίνει γνωστή η σύλληψή του.

Δεύτερη σύλληψη

Ωστόσο, πιστεύεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Χαλαμπί είναι το δεύτερο μέλος του αμερικανικού στρατού στη βάση Γκουαντάναμο που κρατείται για λόγους ασφαλείας.

Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη επίσης και ο στρατιωτικός ιερέας Γιουσέφ Γι, τη στιγμή που επέστρεφε στη βάση Γκουαντάναμο.

Ο Γιουσέφ Γι πραγματοποιούσε θρησκευτικές τελετές για τους μουσουλμάνους κρατούμενους Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα που βρίσκονται στη βάση.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγεφύρωτες οι διαφορές στα ΗΕ
 

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν

Οι ομιλίες των προέδρων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ακόμη χάσμα στις θέσεις για το Ιράκ.


Το Ιράκ χρειάζεται και αξίζει τη βοήθειά μας, για αυτό όλα τα έθνη με καλή θέληση πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στο Ιράκ
Τζορτζ Μπους
Κατά την ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν και ζητώντας από τις χώρες-μέλη του οργανισμού να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την πλευρά του όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, άσκησε κριτική εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης γιατί δεν έλαβε εξουσιοδότηση για τον πόλεμο στο Ιράκ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στη χώρα.

Η Γαλλία, η οποία τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ζητά τώρα να γίνει σύντομα μετάβαση της εξουσίας προς τους Ιρακινούς - πρόταση που δεν αποδέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χλιαρό χειροκρότημα»

Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και επιβολή της τάξης στο Ιράκ.


Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα
Ζακ Σιράκ
Όσο για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπους είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός Συντάγματος και στην επίβλεψη των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι το χειροκρότημα ήταν χλιαρό και ότι η ομιλία του προέδρου Μπους δεν φάνηκε να πέτυχε το στόχο της.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση μονομερώς και να προχωρεί σε προειδοποιητικές επιθέσεις.

Σχέδιο ψηφίσματος

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους.

«Ο πόλεμος, ο οποίος έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάραξε το διεθνές σύστημα», δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Μετά τις ομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης, αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος, ζητώντας να σταλεί πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ. Παρά τις αντιθέσεις της πάντως, η Γαλλία έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να προβάλει βέτο στο ψήφισμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.