Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-23

  1. Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
  2. Ομιλία Ανάν με πολλαπλούς αποδέκτες
  3. Γουαντάναμο: Σύλληψη για κατασκοπεία
  4. Ιράκ: Απόπειρα φίμωσης και συμπλοκές
  5. Οργή Αραφάτ κατά Ισραήλ και ΗΠΑ
  6. Υπόθεση Λιντ: Έρευνες στην Ελβετία
  7. Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
  8. Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
  9. Ιράκ: Απόπειρα φίμωσης και συμπλοκές
  10. Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
  11. Ομιλία Ανάν με πολλαπλούς αποδέκτες
  12. Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
  13. Κρούσμα ιού SARS σε εργαστήριο
  14. Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
  15. Αμερικανική χείρα βοηθείας προς Άγκυρα
  16. Διαφορετική στάση ΗΠΑ - Βρετανίας έναντι Αραφάτ
  17. Νέα ερωτήματα ενώπιον της επιτροπής Χάτον
  18. Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
  19. Ανάν: «Κρίσιμη περίοδος»
  20. Ανένδοτος ο Μπους
  21. Δοκιμασία για τον Τζεφ Χουν
  22. Ανένδοτος ο Μπους
  23. Ανένδοτος ο Μπους

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
 

Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Μπούς δικαιολόγησε στον ΟΗΕ τον πόλεμο κατά του Ιρακ

Με αναφορά στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη άρχισε την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είπε ότι «οι τρομοκράτες μετέφεραν τον πόλεμο τους στο Ιράκ».

Ο κ. Μπους υπερασπίσθηκε για άλλη μία φορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη, ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη, όπως είπε, μόνο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει γνωστές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχει προτεραιότητα η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του Ιράκ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

'Οχι στη μετάβαση

Αντικρούοντας τα αιτήματα για σύντομη μετάβαση της εξουσίας σε εκπροσώπους του ιρακινού λαού, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να ανταποκρίνεται «στις ανάγκες των Ιρακινών» και σημείωσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος στο Ιράκ, θα δείξει σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι μπορούν να υπάρξουν στη Μέση Ανατολή ευημερία και σταθερότητα.

Αίτημα στον ΟΗΕ για βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη βοήθεια για την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος για το Ιράκ, για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, αλλά και να αναλάβουν την επίβλεψη για τη διεξαγωγή των πρώτων «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά, σημειώνοντας ότι οι «υπέργηροι» ηγέτες της, «σφιχταγκαλιάζονται» με την εξουσία.

Πρότεινε τέλος την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παρεμπόδιση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Κριτική Σιράκ

Τον κ. Μπους διαδέχτηκε στο βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος άσκησε εκ νέου κριτική στην απόφαση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

''Κανείς δεν μπορεί να δρα από μόνος του στο όνομα άλλων και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την αναρχία μιας κοινωνίας χωρίς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό,
Βάσει ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Σε γαλλική «γραμμή» η Γερμανία

Η Γερμανία ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με τη γαλλική στάση στο ζήτημα της μετάβασης της κυριαρχίας στο Ιράκ.

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε στη νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν ότι θα πρέπει να λάβει χώρα «μέσα σε μερικούς μήνες».

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να καθορισθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά από 16 μήνες, καθώς η αντίθεση του Βερολίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ, προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στις αμερικανογερμανικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι χαίρεται για τη συνάντηση και εξήρε την προθυμία της Γερμανίας να αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών αστυνομικών, καθώς και το έργο των Γερμανών κυανοκράνων στο Ασφγανιστάν.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομιλία Ανάν με πολλαπλούς αποδέκτες
 

Ο κ. Ανάν μιλάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται αντιμέτωπος με το σημαντικότερο ίσως δίλημμα στα 58 χρόνια από την ίδρυσή του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κηρύσσοντας το μεσημέρι της Τρίτης την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ανάν υποστήριξε ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απεδείχθησαν ιδιαίτερα επώδυνοι για τα Ηνωμένα Έθνη και για όσους πίστευαν στην ύπαρξη συλλογικών απαντήσεων στα παγκόσμια προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άρχισε την ομιλία του στα γαλλικά και με μια αναφορά στα δεκάδες θύματα της πρώτης επίθεσης που δέχθηκε ο οργανισμός, στις 19 Αυγούστου στη Βαγδάτη.

Τιμή στα θύματα της Βαγδάτης

«Το προσωπικό που σκοτώθηκε και τραυματίστηκε στην επίθεση στα γραφεία μας στη Βαγδάτη ήταν το δικό σας προσωπικό. Εσείς τους δώσατε την εντολή να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στον ιρακινό λαό που έχει τόσα υποφέρει. Εσείς τους δώσατε την εντολή για να εξασφαλίσουν ότι οι Ιρακινοί θα αποκτήσουν και πάλι την εθνική τους κυριαρχία» είπε


Ο κ. Ανάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Και πρόσθεσε: «Στο μέλλον, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά σε κάθε γωνιά της γης που τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχουμε υποχρέωση να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των αξιωματούχων μας».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μάς έχουν διδάξει ότι σε ένα κόσμο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ανέχεια και στην καταπίεση, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και η πιο προνομιούχα μειοψηφία.

«Κρίσιμες στιγμές για τα Ηνωμένα Έθνη»

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι ο οργανισμός διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο από την ίδρυσή του και καλείται να προβεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές για να αντεπεξέλθει στις απειλές της σύγχρονης εποχής, την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

O κ. Ανάν επέκρινε την αρχή του «προληπτικού» πολέμου που προώθησαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράκ.

«Το επιχείρημα ορισμένων κρατών, που εκτιμούν πως έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνουν χρήση βίας ως προληπτικό μέσο, αποτελεί απροκάλυπτη πρόκληση προς τις αρχές στις οποίες η παγκόσμια ειρήνη και η σταθερότητα έχουν βασιστεί τα τελευταία 25 χρόνια» είπε .

Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι το να καταγγέλλει κανείς τη μονομέρεια δεν αρκεί, αν δεν δίνουμε καθαρές απαντήσεις στις ανησυχίες οι οποίες κάνουν ορισμένους να αισθάνονται ευάλωτοι, κάτι που τους κάνει να αναλάβουν μονομερή δράση.

Στη συνέχεια και λίγο πριν ομιλήσει ο πρόεδρος Μπους, ανέβηκε στο βήμα της ΓΣ ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κάνοντας μια συγκινητική έκκληση υπέρ της πολυμέρειας και επικρίνοντας έμμεσα την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

Υπέρ της αποχώρησης το προσωπικό του ΟΗΕ

Να διακοπούν όλες οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και να ανακληθεί το προσωπικό που βρίσκεται εκεί, ζητά η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την τελευταία βομβιστική επίθεση κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται «ικανοποίηση», για την απόφαση της σύστασης επιτροπής προσωπικοτήτων, η οποία μεταξύ άλλων θα ερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα γραφεία του Οργανισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Γουαντάναμο: Σύλληψη για κατασκοπεία
 

Κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε τη σύλληψη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της «βοήθειας για τον εχθρό», ενός στρατιωτικού που υπηρέτησε στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται οι ύποπτοι για συνεργασία με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Πρόκειται για τον αξιωματικό της αεροπορίας Αχμάντ Αλι Χαλαμπί, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα διερμηνέα επί σειρά μηνών.

Ο Χαλαμπί κρατείται στη φυλακή της αεροπορικής βάσης Βάντεμπεργκ, στην Καλιφόρνια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μάικλ Σάβερς δήλωσε ότι συλληφθείς κατηγορείται επίσης για απάτη εις βάρος τράπεζας, απείθεια, και κατάθεση ψευδών στοιχείων στην ανάκριση.

Η δεύτερη περίπτωση

Η σύλληψη του Χαλαμπί είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγονται τιουςβ τελευταίους μήνες στο Γουαντάναμο.
Στις 10 Σεπτεμβρίου είχε συλληφθεί ο μουσουλμάνος στρατιωτικός ιερέας Τζέιμς Γι, με παρόμοιες κατηγορίες.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Απόπειρα φίμωσης και συμπλοκές
 

Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ πρoτίθεται να απαγορεύσει στα αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια να καλύπτουν για 15 ημέρες τις δραστηριότητές του και όλα τα επίσημα γεγονότα.

Με ανακοίνωση του Συμβουλίου απευθύνεται σχετική προειδοποίηση προς τα δύο κανάλια και τα άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον των οποίων έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ότι υποκινούν στη βία εναντίον των μελών του συμβουλίου και των συμμαχικών δυνάμεων.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του προέδρου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Αχμέντ Τσαλάμπι είχε ανακοινώσει πως το Συμβούλιο σκεπτόταν να κλείσει επ' αόριστον τα γραφεία και των δύο δικτύων στο Ιράκ.

Αλλά παράλληλα δεν επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα ότι οι δημοσιογράφοι των δύο δικτύων θα απελαθούν από το Ιράκ.

Από την πλευρά τους οι αραβικοί σταθμοί δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επικείμενη απαγόρευση αλλά διακηρύττουν ότι υπερασπίζονται την δημοσιογραφική αμεροληψία.

Στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν τους σταθμούς ότι δίνουν περισσότερη δημοσιότητα απ' όσο πρέπει στις επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής.

Νέα συμπλοκή στη Φαλούτζα

Στο μεταξύ νέα επίθεση δέχθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο χωριό Αλ Ζισρ κοντά στην πόλη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο στη συμπλοκή που επακολούθησε.


Αμερικανοί στρατιώτες σε δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απάντησαν με από αέρος επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε – όπως λένε οι ίδιοι - ένας από τους επιτιθέμενους.

Ωστόσο, η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι όταν αμερικανικά άρματα μάχης έπληξαν δύο σπίτια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν, επίσης, τρεις τραυματίες.

«Ήταν δύο η ώρα το πρωί όταν μας χτύπησαν δύο μαχητικά αεροσκάφη. Το σπίτι του γείτονά μου καταστράφηκε και το δικό μου υπέστη ζημιές. Το ένα αεροπλάνο βομβάρδιζε από τα δεξιά και το άλλο από τα αριστερά. Αυτό συνέβη», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο BBC.

Κράτηση δημοσιογράφου

To πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρές μεταδίδει ότι Αμερικανοί στρατιώτες κράτησαν επί ώρες στον ήλιο χωρίς νερό, προπηλάκισαν και απείλησαν με τα όπλα τους φωτογράφο του στο Ιράκ και τον οδηγό του, αγνοώντας τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες. Και οι δύο είναι Ιρακινοί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης, στην οποία αμερικανική μονάδα έκανε ελέγχους για τον εντοπισμό εκρηκτικών.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Αραφάτ κατά Ισραήλ και ΗΠΑ
 

Μέσω τηλεφώνου και βιντεοταινιών μιλά στους Παλαιστίνιους ο Γιασέρ Αραφάτ

Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξαπέλυσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ, με τηλεφωνική του παρέμβαση από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, στη συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου στη Γάζα.

Ο κ. Αραφάτ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «ενθαρρύνει τα εγκλήματα των Ισραηλινών εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν έκανε λόγο για συνειδητή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων αποδεικνύουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση στοχεύει στο σαμποτάζ της ειρηνευτικής διαδικασίας και στην αποκήρυξη των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας σε βιντεοταινία που προβλήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία συνήλθε για να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση στα κατεχόμενα και τη διαδικασία σχηματισμού νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, οφείλει να είναι ανεξάρτητη από τις «μηχανορραφίες», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Γιασέρ Αραφάτ.

Όχι στην αποφυλάκιση Μπαργκούτι

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ απέκλεισε την περίπτωση αποφυλάκισης του ηγέτη της Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων με την λιβανική Χεζμπολάχ.

Ο κ. Μοφάζ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο συμφωνία με τη Χισμπολάχ, για την αποφυλάκιση κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με ανταλλάγματα την απελευθέρωση του ισραηλινού επιχειρηματία Ελχαμάν Τάνενμπαουμ και τα λείψανα δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τη Χεζμπολάχ το 2000.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Λιντ: Έρευνες στην Ελβετία
 

Η σουηδική αστυνομία δεν προσκόμισε νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Άννα Λιντ

Σε στενή επαφή με τις σουηδικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών Άννα Λιντ, βρίσκονται οι αρχές της Ελβετίας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Ρουτ Μέτζλερ, απαντώντας σε επερώτηση στη βουλή, απαιτείται «ευρεία έρευνα» για την παραμονή και τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις στην Ελβετία,του υπόπτου που κρατείται στη Στοκχόλμη.

Η επερώτηση έγινε μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο ύποπτος ως δράστης της δολοφονίας είχε υποβληθεί στην Ελβετία σε θεραπεία αποτοξίνωσης από ναρκωτικά.

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε ότι η αστυνομία δεν προσκόμισε νέα στοιχεία ή καταθέσεις μαρτύρων εις βάρος του κρατουμένου.

Αν δεν υπάρξει τίποτα νεώτερο μέχρι την Παρασκευή που εκπνέει η νόμιμη διάρκεια κράτησης, ο ύποπτος 35χρονος άνδρας, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
 

Κατάληψη νοσοκομείου στη Σαουδική Αραβία και ανταλλαγές πυροβολισμών

Στη Σαουδική Αραβία ένοπλοι κατέλαβαν σύμφωνα με πληροφορίες τμήμα νοσοκομείου στην επαρχία Τζιζάν, και κρατούσαν ομήρους.

Οι λεπτομέρειες του συμβάντος δεν έχουν αποσαφηνιστεί αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά την κατάληψη υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους ενόπλους και τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.

Η κρατική τηλεόραση της Σ. Αραβίας μετέδωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους ενόπλους καταληψίες σκοτώθηκαν, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, πως «δύο από τους τρομοκράτες παραδόθηκαν», και προστίθεται πως απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαχντ», κοντά στα σύνορα της Υεμένης, όπου ομάδα ενόπλων κατέφυγε καταδιωκόμενη.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι επέδραμαν σε αγρόκτημα της επαρχίας Τζιζάν όπου είχαν οχυρωθεί πολλοί ένοπλοι που καταζητούνται για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν από το αγρόκτημα και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, το οποίο και κατέλαβαν.

Συνελήφθη ύποπτος για Αλ Κάιντα

Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της συμπλοκής συνελήφθη ένας ύποπτος ως ηγετικό στέλεχος του δικτύου Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τον Σουλτάν Τζουρμπάν αλ Κουατάνι, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, FBI.

Ο αλ Κουατάνι θεωρείται ύποπτος για την προετοιμασία των επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ριάντ, αυτό το χρόνο.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
 

Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Μπούς δικαιολόγησε στον ΟΗΕ τον πόλεμο κατά του Ιρακ

Με αναφορά στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη άρχισε την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είπε ότι «οι τρομοκράτες μετέφεραν τον πόλεμο τους στο Ιράκ».

Ο κ. Μπους υπερασπίσθηκε για άλλη μία φορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη, ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη, όπως είπε, μόνο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει γνωστές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχει προτεραιότητα η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του Ιράκ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

'Οχι στη μετάβαση

Αντικρούοντας τα αιτήματα για σύντομη μετάβαση της εξουσίας σε εκπροσώπους του ιρακινού λαού, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να ανταποκρίνεται «στις ανάγκες των Ιρακινών» και σημείωσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος στο Ιράκ, θα δείξει σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι μπορούν να υπάρξουν στη Μέση Ανατολή ευημερία και σταθερότητα.

Αίτημα στον ΟΗΕ για βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη βοήθεια για την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος για το Ιράκ, για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, αλλά και να αναλάβουν την επίβλεψη για τη διεξαγωγή των πρώτων «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά, σημειώνοντας ότι οι «υπέργηροι» ηγέτες της, «σφιχταγκαλιάζονται» με την εξουσία.

Πρότεινε τέλος την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παρεμπόδιση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Κριτική Σιράκ

Τον κ. Μπους διαδέχτηκε στο βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος άσκησε εκ νέου κριτική στην απόφαση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

''Κανείς δεν μπορεί να δρα από μόνος του στο όνομα άλλων και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την αναρχία μιας κοινωνίας χωρίς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό,
Βάσει ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Σε γαλλική «γραμμή» η Γερμανία

Η Γερμανία ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με τη γαλλική στάση στο ζήτημα της μετάβασης της κυριαρχίας στο Ιράκ.

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε στη νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν ότι θα πρέπει να λάβει χώρα «μέσα σε μερικούς μήνες».

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να καθορισθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗε, είπε ο Γερμανός καγκελάριος.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Απόπειρα φίμωσης και συμπλοκές
 

Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ πρoτίθεται να απαγορεύσει στα αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια να καλύπτουν για 15 ημέρες τις δραστηριότητές του και όλα τα επίσημα γεγονότα.

Με ανακοίνωση του Συμβουλίου απευθύνεται σχετική προειδοποίηση προς τα δύο κανάλια και τα άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον των οποίων έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ότι υποκινούν στη βία εναντίον των μελών του συμβουλίου και των συμμαχικών δυνάμεων.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του προέδρου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Αχμέντ Τσαλάμπι είχε ανακοινώσει πως το Συμβούλιο σκεπτόταν να κλείσει επ' αόριστον τα γραφεία και των δύο δικτύων στο Ιράκ.

Αλλά παράλληλα δεν επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα ότι οι δημοσιογράφοι των δύο δικτύων θα απελαθούν από το Ιράκ.

Από την πλευρά τους οι αραβικοί σταθμοί δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επικείμενη απαγόρευση αλλά διακηρύττουν ότι υπερασπίζονται την δημοσιογραφική αμεροληψία.

Στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν τους σταθμούς ότι δίνουν περισσότερη δημοσιότητα απ' όσο πρέπει στις επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής.

Νέα συμπλοκή στη Φαλούτζα

Στο μεταξύ νέα επίθεση δέχθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο χωριό Αλ Ζισρ κοντά στην πόλη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο στη συμπλοκή που επακολούθησε.


Αμερικανοί στρατιώτες σε δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απάντησαν με από αέρος επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε – όπως λένε οι ίδιοι - ένας από τους επιτιθέμενους.

Ωστόσο, η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι όταν αμερικανικά άρματα μάχης έπληξαν δύο σπίτια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν, επίσης, τρεις τραυματίες.

«΄Ήταν δύο η ώρα το πρωί όταν μας χτύπησαν δύο μαχητικά αεροσκάφη. Το σπίτι του γείτονά μου καταστράφηκε και το δικό μου υπέστη ζημιές. Το ένα αεροπλάνο βομβάρδιζε από τα δεξιά και το άλλο από τα αριστερά. Αυτό συνέβη», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο BBC.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Mπους: Όχι στη μετάβαση κυριαρχίας
 

Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Μπούς δικαιολόγησε στον ΟΗΕ τον πόλεμο κατά του Ιρακ

Με αναφορά στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη άρχισε την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είπε ότι «οι τρομοκράτες μετέφεραν τον πόλεμο τους στο Ιράκ».

Ο κ. Μπους υπερασπίσθηκε για άλλη μία φορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη, ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη, όπως είπε, μόνο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει γνωστές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχει προτεραιότητα η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του Ιράκ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

'Οχι στη μετάβαση

Αντικρούοντας τα αιτήματα για σύντομη μετάβαση της εξουσίας σε εκπροσώπους του ιρακινού λαού, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να ανταποκρίνεται «στις ανάγκες των Ιρακινών» και σημείωσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος στο Ιράκ, θα δείξει σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι μπορούν να υπάρξουν στη Μέση Ανατολή ευημερία και σταθερότητα.

Αίτημα στον ΟΗΕ για βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη βοήθεια για την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος για το Ιράκ, για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, αλλά και να αναλάβουν την επίβλεψη για τη διεξαγωγή των πρώτων «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά, σημειώνοντας ότι οι «υπέργηροι» ηγέτες της, «σφιχταγκαλιάζονται» με την εξουσία.

Πρότεινε τέλος την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παρεμπόδιση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Κριτική Σιράκ

Τον κ. Μπους διαδέχτηκε στο βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος άσκησε εκ νέου κριτική στην απόφαση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

''Κανείς δεν μπορεί να δρα από μόνος του στο όνομα άλλων και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την αναρχία μιας κοινωνίας χωρίς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα για μετάβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό,
Βάσει ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομιλία Ανάν με πολλαπλούς αποδέκτες
 

Ο κ. Ανάν μιλάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται αντιμέτωπος με το σημαντικότερο ίσως δίλημμα στα 58 χρόνια από την ίδρυσή του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κηρύσσοντας το μεσημέρι της Τρίτης την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ανάν υποστήριξε ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απεδείχθησαν ιδιαίτερα επώδυνοι για τα Ηνωμένα Έθνη και για όσους πίστευαν στην ύπαρξη συλλογικών απαντήσεων στα παγκόσμια προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άρχισε την ομιλία του στα γαλλικά και με μια αναφορά στα δεκάδες θύματα της πρώτης επίθεσης που δέχθηκε ο οργανισμός, στις 19 Αυγούστου στη Βαγδάτη.

Τιμή στα θύματα της Βαγδάτης

«Το προσωπικό που σκοτώθηκε και τραυματίστηκε στην επίθεση στα γραφεία μας στη Βαγδάτη ήταν το δικό σας προσωπικό. Εσείς τους δώσατε την εντολή να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στον ιρακινό λαό που έχει τόσα υποφέρει. Εσείς τους δώσατε την εντολή για να εξασφαλίσουν ότι οι Ιρακινοί θα αποκτήσουν και πάλι την εθνική τους κυριαρχία» είπε


Ο κ. Ανάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Και πρόσθεσε: «Στο μέλλον, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά σε κάθε γωνιά της γης που τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχουμε υποχρέωση να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των αξιωματούχων μας».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μάς έχουν διδάξει ότι σε ένα κόσμο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ανέχεια και στην καταπίεση, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και η πιο προνομιούχα μειοψηφία.

«Κρίσιμες στιγμές για τα Ηνωμένα Έθνη»

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι ο οργανισμός διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο από την ίδρυσή του και καλείται να προβεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές για να αντεπεξέλθει στις απειλές της σύγχρονης εποχής, την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

O κ. Ανάν επέκρινε την αρχή του «προληπτικού» πολέμου που προώθησαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράκ.

«Το επιχείρημα ορισμένων κρατών, που εκτιμούν πως έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνουν χρήση βίας ως προληπτικό μέσο, αποτελεί απροκάλυπτη πρόκληση προς τις αρχές στις οποίες η παγκόσμια ειρήνη και η σταθερότητα έχουν βασιστεί τα τελευταία 25 χρόνια» είπε .

Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι το να καταγγέλλει κανείς τη μονομέρεια δεν αρκεί, αν δεν δίνουμε καθαρές απαντήσεις στις ανησυχίες οι οποίες κάνουν ορισμένους να αισθάνονται ευάλωτοι, κάτι που τους κάνει να αναλάβουν μονομερή δράση.

Στη συνέχεια και λίγο πριν ομιλήσει ο πρόεδρος Μπους, ανέβηκε στο βήμα της ΓΣ ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κάνοντας μια συγκινητική έκκληση υπέρ της πολυμέρειας και επικρίνοντας έμμεσα την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
 

Κατάληψη νοσοκομείου στη Σαουδική Αραβία και ανταλλαγές πυροβολισμών

Στη Σαουδική Αραβία ένοπλοι κατέλαβαν σύμφωνα με πληροφορίες τμήμα νοσοκομείου στην επαρχία Τζιζάν, και κρατούσαν ομήρους.


Στιγμιότυπο από την καταστροφική βομβιστική επίθεση του περασμένου Μαΐου στο Ριάντ της Σ. Αραβίας
Οι λεπτομέρειες του συμβάντος δεν έχουν αποσαφηνιστεί αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά την κατάληψη υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους ενόπλους και τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.

Η κρατική τηλεόραση της Σ. Αραβίας μετέδωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους ενόπλους καταληψίες σκοτώθηκαν, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, πως «δύο από τους τρομοκράτες παραδόθηκαν», και προστίθεται πως απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαχντ», κοντά στα σύνορα της Υεμένης, όπου ομάδα ενόπλων κατέφυγε καταδιωκόμενη.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι επέδραμαν σε αγρόκτημα της επαρχίας Τζιζάν όπου είχαν οχυρωθεί πολλοί ένοπλοι που καταζητούνται για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν από το αγρόκτημα και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, το οποίο και κατέλαβαν.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρούσμα ιού SARS σε εργαστήριο
 

Η παράβαση των κανονισμών απομόνωσης των διαφόρων ιών οδήγησε στο πρόσφατο κρούσμα

Οι υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας που είχε προσβληθεί από άτυπη πνευμονία στις αρχές Σεπτεμβρίου, μολύνθηκε από το ιό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) μέσα στο κρατικό εργαστήριο όπου δούλευε.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Σιγκαπούρη, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Κέντρό Ελέγχου Επιδημιών των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εδώ και ένα τρίμηνο συνέβη εξαιτίας των αντικανονικών διαδικασιών που ακολουθούσε το συγκεκριμένο εργαστήριο.

«Από το αποτέλεσμα των ερευνών, η ομάδα έφθασε στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής πιθανότατα προσεβλήθη από τον ιό στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας όπου εργαζόταν», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Ήδη ο εν λόγω ασθενής έχει θεραπευθεί και έχει βγει από το νοσοκομείο.


Οι υγειονομικές αρχές είχαν δηλώσει ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο.

Ωστόσο η εμφάνισή του έθεσε σε επιφυλακή τις χώρες της Ασίας ενόψει πιθανής επανεμφάνισης τον χειμώνα του ιού που σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο πριν από λίγους μήνες.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Φονική συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
 

Κατάληψη νοσοκομείου στη Σαουδική Αραβία και ανταλλαγές πυροβολισμών

Στη Σαουδική Αραβία ένοπλοι κατέλαβαν σύμφωνα με πληροφορίες τμήμα νοσοκομείου στην επαρχία Τζιζάν, και κρατούσαν ομήρους.


Στιγμιότυπο από την καταστροφική βομβιστική επίθεση του περασμένου Μαΐου στο Ριάντ της Σ. Αραβίας
Οι λεπτομέρειες του συμβάντος δεν έχουν αποσαφηνιστεί αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά την κατάληψη υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους ενόπλους και τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.

Η κρατική τηλεόραση της Σ. Αραβίας μετέδωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους ενόπλους καταληψίες σκοτώθηκαν, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, πως «δύο από τους τρομοκράτες παραδόθηκαν», και προστίθεται πως απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαχντ», κοντά στα σύνορα της Υεμένης, όπου ομάδα ενόπλων κατέφυγε καταδιωκόμενη.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι επέδραμαν σε αγρόκτημα της επαρχίας Τζιζάν όπου είχαν οχυρωθεί πολλοί ένοπλοι που καταζητούνται για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν από το αγρόκτημα και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, το οποίο και κατέλαβαν.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανική χείρα βοηθείας προς Άγκυρα
 

Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ θεωρείται ως αντάλλαγμα για το δάνειο των ΗΠΑ

Τη χορήγηση δανείου ύψους οκτώμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία ενέκρινε η Ουάσινγκτον, ως αποζημίωση για τα οικονομικά πλήγματα που δέχθηκε η χώρα από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η πρόταση για τη σύναψη του δανείου είχε αρχικά συζητηθεί το Μάρτιο, πριν από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Τουρκία είχε απαγορεύσει τη διέλευση δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από το έδαφός της, προς το Ιράκ.

«Δανεικά κι… αχρείαστα να ΄ναι»

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o Τούρκος οικονομολόγος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μπιλιτζί της Κωνσταντινούπολης, Ερόλ Καφτιρτζόγλου, υποστήριξε ότι η τουρκική οικονομία δε χρειαζόταν αυτό το δάνειο.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης και κινητικότητας. Για παράδειγμα η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια και το Χρηματιστήριο παρουσιάζει άνοδο» είπε.

Και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση Ερντογάν «έκανε αυτή την κίνηση και για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς η εικόνα που έχει ο κόσμος γι΄αυτήν δεν είναι και η καλύτερη».

Πάντως ο Τούρκος καθηγητής επεσήμανε – όσον αφορά τους όρους του δανείου- ότι ορισμένες τουρκικές εφημερίδες συνδέουν το δάνειο απευθείας με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, σύμφωνα με την αμερικανική βούληση.

«Προσωπικά, εκτιμώ ότι ορισμένες αναφορές στη συμφωνία δανείου υπαινίσσονται ότι η Τουρκία υποχρεούται να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ. Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο τουρκικός λαός δε θέλει να δει Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ, για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και η παρουσία Κούρδων», κατέληξε ο Τούρκος καθηγητής.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαφορετική στάση ΗΠΑ - Βρετανίας έναντι Αραφάτ
 

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής οφείλει να είναι ανεξάρτητη από τις «μηχανορραφίες», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Γιασέρ Αραφάτ.

Αλλά την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε συνάντηση με τον ειδικό εντεταλμένο της βρετανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, λόρδο Λίβαϊ.


Οποιαδήποτε νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις μηχανορραφίες Αραφάτ
Κόλιν Πάουελ, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
Η συνάντηση έγινε στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, από όπου ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η παρουσία του λόρδου Λίβαϊ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το διπλωματικό κύρος του Γιασέρ Αραφάτ.

Το μήνυμα που μετέφερε ο Βρετανός αξιωματούχος δεν είναι γνωστό, ωστόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Βρετανίας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Με ικανοποίηση δέχτηκαν την επίσκεψη του Βρετανού αξιωματούχου και οι Παλαιστίνιοι πολίτες, οι οποίοι την εξέλαβαν ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Γιασέρ Αραφάτ μετά τις ισραηλινές απειλές για το ενδεχόμενο απέλασής του.

Η επίσκεψη του Βρετανού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του επονομαζόμενου Κουαρτέτου, των διαμεσολαβητών, δηλαδή, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θάνατος στη Γάζα

Στο μεταξύ ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών την Τρίτη στη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές πληροφοριών το θύμα ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ και επιχειρούσε να διεισδύσει στον εβραϊκό οικισμό Ντουγκίτ, όταν δέχτηκε τα πυρά.

Το επεισόδιο συνέβη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων μ' αντάλλαγμα την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την οργάνωση Χεζμπολά από το 2000.

Το Ισραήλ απέρριψε, επίσης, τις πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Παλαιστινίους που πρόκειται να αφήσει ελεύθερους είναι και ο επικεφαλής της Χαμάς, Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για τρομοκρατικές ενέργειες.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ερωτήματα ενώπιον της επιτροπής Χάτον
 

Στιγμιότυπο από την πρώτη προσέλευση του Τζον Σκάρλετ στην επιτροπή Χάτον

Στη Βρετανία τίθεται πάλι υπό εξέταση ο ρόλος του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης στην υπόθεση Κέλι, όσο και στην προετοιμασία από τις μυστικές υπηρεσίες του «Φακέλου για το Ιράκ».

Οι εκπρόσωποι Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ Τομ Κέλι και Γκόντρικ Σμιθ καταθέτουν από το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Χάτον, που διερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τον κυβερνητικό σύμβουλο δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Λίγο αργότερα το κατώφλι του δικαστηρίου θα διαβεί για δεύτερη φορά ο επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών, ΤΖον Σκάρλετ.

Ο Τζον Σκάρλετ που ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του περιβόητου «Φακέλου για το Ιράκ» θα εξεταστεί σήμερα από συνηγόρους της οικογένειας του εκλιπόντος, του BBC, της κυβέρνησης και από την έδρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εξέτασης από την επιτροπή Χάτον ο κ. Σκάρλετ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι δέχθηκε πιέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να μεγαλοποιήσει τις πληροφορίες που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες για την ιρακινή απειλή.

Σήμερα οι συνήγοροι αναμένεται να απευθύνουν νέα ερωτήματα στο Βρετανό «αρχικατάσκοπο», για παράδειγμα γιατί συμφώνησε να πραγματοποιήσει σειρά τροποποιήσεων στο περιεχόμενο του φακέλου κατόπιν συστάσεων του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η γλώσσα του κειμένου να γίνει πιο σκληρή.

Ο ειδικός σε θέματα βιολογικών όπλων επιστήμων αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο – αφού προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν η κύρια πηγή ρεπορτάζ του ΒΒC που κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπλερ για προσχηματική παραποίηση στοιχείων ώστε η χώρα να πεισθεί για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Αντιφάσεις καταθέσεων Χουν - Κάμπελ

Τη Δευτέρα πέρασαν από το μικροσκόπιο της επιτροπής του δικαστή Χάτον ο πρώην επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, Άλιστερ Κάμπελ, και ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

Κατά την πρώτη του κατάθεση στα μέσα Αυγούστου, ο Τζεφ Χουν, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία αποκάλυψης στον Τύπο του ονόματος του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Μάλιστα ο κ. Χουν είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως το έργο της αποκάλυψης του Κέλι το ανέλαβε αποκλειστικά το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη χθεσινή συμπληρωματική κατάθεση του Άλιστερ Κάμπελ, ο υπουργός Αμύνης ήταν εκείνος που ανέλαβε την αποκάλυψη της ταυτότητας του Κέλι.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
 

Οι απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν συγκλίνουν αυτή τη φορά

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ για το μεταπολεμικό Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ.


Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση εάν δεν αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό
Ζακ Σιράκ
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αντιταχθώ στο σχέδιο ψηφίσματος. Δεν περνάει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο».

Το Παρίσι είχε αρχικώς ασκήσει κριτική στην Ουάσινγκτον γιατί ήθελε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ.

Παράλληλα, ζητούσε την άμεση μετάβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής προς τους Ιρακινούς.

«Μή πραγματοποιήσιμη» η μετάβαση

Στην Ουάσιγκτον η σύμβουλος Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, σχολιάζοντας το γαλλικό αίτημα για τη μετάβαση της εξουσίας στον Ιρακινό λαό, δήλωσε ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμη.

Η κ. Ράις υπέδειξε ότι πριν συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει Σύνταγμα και δημοκρατικές εκλογές.

Χρονοδιάγραμμα

Μέχρι στιγμής, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ζήτησε την ίδρυση ιρακινής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα, τη σύνταξη Συντάγματος μέχρι το τέλος του χρόνου και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε εννέα μήνες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς της «μη ρεαλιστικές».

Στη συνέντευξή του στη Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ ήταν πιο συγκαταβατικός, ζητώντας πρώτα μία συμβολική ανάληψη της εξουσίας από το υπάρχον Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο και την ανάληψη της εξουσίας από Ιρακινούς μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάν: «Κρίσιμη περίοδος»
 

Ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια εκφράζει ο Κόφι Ανάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να ανοίξει τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του από τη χρονιά της ίδρυσής του, το 1945.

Ο κ. Ανάν αναμένεται να πει στα μέλη των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουν φθάσει σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την αντιμετώπιση των απειλών εναντίον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.


Οι ανησυχίες επιθέσεων με βιολογικά και χημικά όπλα σηματοδοτούν μία νέα εποχή
Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος έγινε χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ανάν αναμένεται να πει σε όλα τα μέλη του οργανισμού ότι πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά εάν θα υποστηρίξουν στο μέλλον προειδοποιητική ανάληψη δράσης εναντίον ομάδων που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επισημάνει ότι αυτό μπορεί να θέσει ένα προηγούμενο για μία άναρχη εκμετάλλευση της ισχύος.

Ωστόσο, ο κ. Ανάν αναμένεται να υπογραμμίσει ότι όσοι αντιτίθενται σε κάθε είδους προειδοποιητικές επιθέσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η ανάληψη συλλογικής δράσης μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές, όπως η τρομοκρατία.

Περίοδος άνευ προηγουμένου

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη πιστεύει ότι πρόκειται μία υπόθεση άνευ προηγουμένου, η οποία μπορεί να αναθεωρήσει τελείως τους κανονισμούς που διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Και αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα ο οργανισμός ακολουθούσε πολιτική αυτοσυγκράτησης και επίθεσης μόνο σε περίπτωση άμυνας.

Ο κ. Ανάν αναμένεται να προβεί στη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία θα εξετάσει εκ νέου το ρόλο του ΟΗΕ στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Η επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνο τον τρόπο που λειτουργεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και κατά πόσο τέτοιου είδους θεσμοί είναι αποτελεσματικοί.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανένδοτος ο Μπους
 

Ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνεται της πολιτικής του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ, εν όψει μιας σημαντικής ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.


Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν. Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή
Τζορτζ Μπους
«Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή», είπε σε μία συνέντευξη που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή πάντως, πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τρία άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Τουλάχιστον τρεις ακόμη είναι και οι τραυματίες.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την επιδρομή.

Διαφορές Γαλλίας - ΗΠΑ

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία αναμένεται να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, πρόκειται να εκφράσουν τις απόψεις τους ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για συνεισφορά περισσότερων χωρών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.


Ο Ζακ Σιράκ επιθυμεί τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς
Ωστόσο, ο αναλυτής διπλωματικών υποθέσεων του BBC πιστεύει ότι ακόμη και ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ δεν πρόκειται να φέρει στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Γαλλίας για σταδιακή μετάβαση της κυριαρχίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση δεν είναι εφικτές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έχει ζητήσει τη συμβολική μετάβαση της εξουσίας στο νεοσυσταθέν Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο - το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ - και την ουσιαστική μετάβαση της εξουσίας σε αυτό μέσα σε έξι με εννέα μήνες.

Η κ. Ράις είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετάβαση της εξουσίας σε ένα μη εκλεγμένο συμβούλιο και ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών.

Απαγόρευση αραβικών δικτύων;

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εναντίον των δύο αραβικών τηλεοπτικών δικτύων Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.


Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων συνεχίζονται
Οι δύο σταθμοί είναι από τους πιο δημοφιλείς στον αραβικό κόσμο, αλλά οι αμερικανικές αρχές παραπονούνται για τον τόνο των ρεπορτάζ τους.

Δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους ρεπόρτερ των καναλιών να μεταδίδουν πληροφορίες από το Ιράκ για ένα μήνα, μέχρι να εξετασθεί εκ νέου το περιεχόμενο των ρεπορτάζ των καναλιών.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Δοκιμασία για τον Τζεφ Χουν
 

Ο Τζεφ Χουν καταθέτει για δεύτερη φορά στην επιτροπή Χάτον

Από το μικροσκόπιο της επιτροπής του δικαστή Χάτον πέρασαν ο πρώην επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, Άλιστερ Κάμπελ, και ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

Οι πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Τζεφ Χουν υπέπεσε σε αντιφάσεις κατά τις δύο καταθέσεις του.


Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα
Κατά την πρώτη του κατάθεση στα μέσα Αυγούστου, ο Τζεφ Χουν, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία αποκάλυψης του ονόματος του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ως μοναδικής πηγής του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν.

Μάλιστα ο κ. Χουν είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως το έργο της αποκάλυψης του Κέλι το ανέλαβε αποκλειστικά το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, με τη χθεσινή, συμπληρωματική κατάθεση του Άλιστερ Κάμπελ, πρώην στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Τζεφ Χουν εκτέθηκε, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χυδαίοι χαρακτηρισμοί

Σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ, ο υπουργός Αμύνης ήταν εκείνος που ανέλαβε την αποκάλυψη της ταυτότητας του Κέλι.

Στο ημερολόγιό του ο Άλιστερ Κάμπελ, χρησιμοποιεί ιδιαίτερα χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του Άντριου Γκίλιγκαν, του δημοσιογράφου του ΒΒC που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας Χάτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άλιστερ Κάμπελ πολιορκείται από δελεαστικές προτάσεις για να προχωρήσει στην έκδοση των ημερολογίων του.

Ο ίδιος, άλλωστε, δεν κρύβει πως τα ημερολόγια από την εξάχρονη θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ θα του εξασφαλίσουν μια γερή σύνταξη.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανένδοτος ο Μπους
 

Ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνεται της πολιτικής του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ, εν όψει μιας σημαντικής ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.


Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν. Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή
Τζορτζ Μπους
«Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή», είπε σε μία συνέντευξη που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Μπους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλάβουν τα Ηνωμένα έθνη σημαντικότερο ρόλο στο Ιράκ, αν και υπαινίχθηκε ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος και στην επίβλεψη των εκλογών.

Αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να παραχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη ένα σημαντικό ρόλο και να επιτρέψει τη μετάβαση της εξουσίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση σύντομα.

Διαφορές Γαλλίας - ΗΠΑ

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία αναμένεται να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, πρόκειται να εκφράσουν τις απόψεις τους ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για συνεισφορά περισσότερων χωρών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.


Ο Ζακ Σιράκ επιθυμεί τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς
Ωστόσο, ο αναλυτής διπλωματικών υποθέσεων του BBC πιστεύει ότι ακόμη και ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ δεν πρόκειται να φέρει στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Γαλλίας για σταδιακή μετάβαση της κυριαρχίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση δεν είναι εφικτές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έχει ζητήσει τη συμβολική μετάβαση της εξουσίας στο νεοσυσταθέν Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο - το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ - και την ουσιαστική μετάβαση της εξουσίας σε αυτό μέσα σε έξι με εννέα μήνες.

Η κ. Ράις είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετάβαση της εξουσίας σε ένα μη εκλεγμένο συμβούλιο και ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών.

Απαγόρευση αραβικών δικτύων;

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εναντίον των δύο αραβικών τηλεοπτικών δικτύων Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Οι δύο σταθμοί είναι από τους πιο δημοφιλείς στον αραβικό κόσμο, αλλά οι αμερικανικές αρχές παραπονούνται για τον τόνο των ρεπορτάζ τους.


Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων συνεχίζονται
Πληροφορίες στο βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους ρεπόρτερ των καναλιών να μεταδίδουν πληροφορίες από το Ιράκ για ένα μήνα, μέχρι να εξετασθεί εκ νέου το περιεχόμενο των ρεπορτάζ των καναλιών.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ο οργανισμός αναθεωρεί την κατάσταση στο Ιράκ, μετά τη δεύτερη βομβιστική αυτοκτονία εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, όπου αυτή τη φορά σκοτώθηκαν ο βομβιστής και ένας Ιρακινός φρουρός.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη δήλωσε ότι οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το προσωπικό του στο Ιράκ.


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανένδοτος ο Μπους
 

Ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνεται της πολιτικής του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ, εν όψει μιας σημαντικής ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.


Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος χωρίς το Σαντάμ Χουσεϊν. Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή
Τζορτζ Μπους
«Η απόφαση να γίνει πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστή», είπε σε μία συνέντευξη που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Μπους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλάβουν τα Ηνωμένα έθνη σημαντικότερο ρόλο στο Ιράκ, αν και υπαινίχθηκε ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος και στην επίβλεψη των εκλογών.

Αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να παραχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη ένα σημαντικό ρόλο και να επιτρέψει τη μετάβαση της εξουσίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση σύντομα.

Διαφορές Γαλλίας - ΗΠΑ

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία αναμένεται να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, πρόκειται να εκφράσουν τις απόψεις τους ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για συνεισφορά περισσότερων χωρών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.


Ο Ζακ Σιράκ επιθυμεί τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς
Ωστόσο, ο αναλυτής διπλωματικών υποθέσεων του BBC πιστεύει ότι ακόμη και ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ δεν πρόκειται να φέρει στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Γαλλίας για σταδιακή μετάβαση της κυριαρχίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση δεν είναι εφικτές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έχει ζητήσει τη συμβολική μετάβαση της εξουσίας στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, και την ουσιαστική μετάβαση της εξουσίας σε αυτό μέσα σε έξι με εννέα μήνες.

Η κ. Ράις είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετάβαση της εξουσίας σε ένα μη εκλεγμένο συμβούλιο και ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών.

Απαγόρευση αραβικών δικτύων;

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εναντίον των δύο αραβικών τηλεοπτικών δικτύων Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Οι δύο σταθμοί είναι από τους πιο δημοφιλείς στον αραβικό κόσμο, αλλά οι αμερικανικές αρχές παραπονούνται για τον τόνο των ρεπορτάζ τους.


Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων συνεχίζονται
Πληροφορίες στο βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους ρεπόρτερ των καναλιών να μεταδίδουν πληροφορίες από το Ιράκ για ένα μήνα, μέχρι να εξετασθεί εκ νέου το περιεχόμενο των ρεπορτάζ των καναλιών.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ο οργανισμός αναθεωρεί την κατάσταση στο Ιράκ, μετά τη δεύτερη βομβιστική αυτοκτονία εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, όπου αυτή τη φορά σκοτώθηκαν ο βομβιστής και ένας Ιρακινός φρουρός.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη δήλωσε ότι οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το προσωπικό του στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.