Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-22

  1. Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
  2. ΟΗΕ: «Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
  3. Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
  4. Αμερικανικό δάνειο στην Τουρκία
  5. Oλλανδός ο νέος γγ του ΝΑΤΟ
  6. Διάσκεψη για την τρομοκρατία
  7. ΟΗΕ: «Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
  8. Και πάλι ενώπιον της επιτροπής Χάτον
  9. Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
  10. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
  11. Κρατείται ηγέτης Κουρδικού Κόμματος
  12. Διάσκεψη για την τρομοκρατία
  13. «Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
  14. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
  15. Εκτίθεται η συλλογή του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ
  16. Nέα προβλήματα στους ελβετικούς αιθέρες
  17. Nέα προβλήματα στους ελβετικούς αιθέρες
  18. Διάσκεψη για την τρομοκρατία
  19. Καταθέτει και πάλι ο Χουν
  20. Νέα επίθεση στο Ιράκ
  21. Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
  22. Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
  23. Το Ιράκ προς πώληση

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
 

Η μονομαχία Στόιμπερ - Σρέντερ στη Βαυαρία ανέδειξε νικητή τον πρώτο

Συντριβή υπέστησαν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Νικητής ανεδείχθη ο αντίπαλος του καγκελάριοπυ Γκέρχαρντ Σρέντερ στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου χρόνου, Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος παραμένει πρωθυπουργός.

Το κόμμα του κ. Στόιμπερ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), πέτυχε το θριαμβευτικό ποσοστό 60,7%, έναντι 19,6 των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχασν το ένα τρίτο των εκλογέων τους, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Πρόκειται για τη βαρύτερη εκλογική ήττα των σοσιαλδημοκρατών στα χρονικά του ομόσπονδου κρατιδίου.

Πώς, όμως, υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Σρέντερ;

«Τοπικοί θεοί»

«Ανέκαθεν η Βαυαρία ήταν από τις πιο δύσκολες περιφέρειες για το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών", δήλωσε στο BBC η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ούτα Ζαπφ.

Όπως εξήγησε, «πάντα οι χριστιανοκοινωνιστές αποσπούν τεράστια διαφορά, καθώς είναι κάτι σαν τοπικοί θεοί. Δεν πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ψήφο δυσπιστίας προς το κυβερνών κόμμα, διότι οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν το παράγοντα, Βαυαρία. Οι Βαυαροί ήταν ανέκαθεν διαφορετικοί.»

«Εάν κοιτάξουμε τη κατάσταση συνολικά», συνέχισε η κ. Ζαπφ, «θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο, το οποίο προσπαθεί να περάσει μερικές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι δημοφιλείς. Οι Γερμανοί φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει κανένα όφελος από αυτές. Τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι βέβαιο ότι θα είναι ορατά σε δύο χρόνια από τώρα.»

Hγετικά στελέχη του Σοσιαλδημοκραικού Κόμματος (SPD) όμως, ασκούν κριτική στον καγκελάριο, ο οποίος, παρά την «πικρή ήττα», όπως παραδέχτηκε, υπογραμμίζει την εμμονή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: «Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
 

Έντονα προβληματισμένος ο Κόφι Αναν από τις επιθέσεις εναντίον του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η παρουσία του οργανισμού στο Ιράκ πρόκειται να επανεξεταστεί μετά και την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, η οποία είχε στόχο για δεύτερη φορά το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού.

Εκτός από το δράστη, σκοτώθηκε κι ένας Ιρακινός φρουρός.

Κατά την πρώτη επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα, 22 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

Νωρίτερα, σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προβεί και μία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη, η οποία εξήγησε στην ανταποκρίτρια του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα ότι ο διεθνής οργανισμός επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πλήρη αποχώρηση του προσωπικού του οργανισμού από τη χώρα.

Ωστόσο, η κ. Αντόνια Παραντέλα διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να περιορισθούν οι ανθρωπιστικές και άλλες δραστηριότητες του οργανισμού.

H ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη εκτιμά ότι παρά τα μεγάλα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε πολλές περιοχές της πόλης, είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί τέρμα σε επιθέσεις οι δράστες των οποίων είναι αποφασισμένοι να τις πραγματοποιήσουν με κάθε τρόπο.

Ο δράστης της επίθεσης που έγινε τη Δευτέρα δεν κατάφερε να μπει στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ: τον στάματησαν κοντά στο κτίριο κι αυτός τότε πυροδότησε τη βόμβα.

Eπιτροπή Αχτισάaρι

Καθήκοντα για την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ στο Ιράκ, αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από τον κ. Αναν για να σχηματίσει μία επιτροπή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Φρεντ Έκχαρντ, στις αποστολές της επιτροπής, της οποίας θα ηγείται ο κ. Αχτισάαρι, θα συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση των σχέσεων ΟΗΕ και των αρχών κατοχής, σε ότι αφορά θέματα ασφαλείας.

Τί λένε οι Αμερικανοί

Μπορεί η νέα επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτ να ενισχύει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την αναποτελεσματικότητα των αμερικανικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική άποψη.

«Γενικώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες επιθέσεων, αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει, διότι η συχνότητα των επιθέσεων δεν έχει αυξηθεί και εμείς θεωρούμε ότι ολοένα και περισσότερες περιοχές του Ιράκ γίνονται πιο ασφαλείς. Η ασφάλεια των πολιτών ήταν, είναι, και θα είναι η βασική μας προτεραιότητα », δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, υπολοχαγός Κέιτ Νόμπελ.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
 

Οι απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν συγκλίνουν αυτή τη φορά

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ για το μεταπολεμικό Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ.


Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση εάν δεν αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό
Ζακ Σιράκ
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αντιταχθώ στο σχέδιο ψηφίσματος. Δεν περνάει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο».

Το Παρίσι είχε αρχικώς ασκήσει κριτική στην Ουάσινγκτον γιατί ήθελε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ.

Παράλληλα, ζητούσε την άμεση μετάβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής προς τους Ιρακινούς.

«Μή πραγματοποιήσιμη» η μετάβαση

Στην Ουάσιγκτον η σύμβουλος Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, σχολιάζοντας το γαλλικό αίτημα για τη μετάβαση της εξουσίας στον Ιρακινό λαό, δήλωσε ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμη.

Η κ. Ράις υπέδειξε ότι πριν συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει Σύνταγμα και δημοκρατικές εκλογές.


Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ Πόλ Μπρέμερ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε ότι ο λαός του Ιράκ «δεν είναι ακόμη ώριμος για να κυβερνήσει από μόνος του τη χώρα».


Χρονοδιάγραμμα

Μέχρι στιγμής, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ζήτησε την ίδρυση ιρακινής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα, τη σύνταξη Συντάγματος μέχρι το τέλος του χρόνου και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε εννέα μήνες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς της «μη ρεαλιστικές».

Στη συνέντευξή του στη Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ ήταν πιο συγκαταβατικός, ζητώντας πρώτα μία συμβολική ανάληψη της εξουσίας από το υπάρχον Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο και την ανάληψη της εξουσίας από Ιρακινούς μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικό δάνειο στην Τουρκία
 

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου

Δάνειο 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, για να αντισταθμίσει τις ζημίες που υπέστη η οικονομία της από τον πόλεμο στο Ιράκ, βάσει σχετικής συμφωνία που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάρτιο.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Νουμπάι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, υπογράμμισε αντικρούοντας σχετικές εκτιμήσεις, ότι με την παροχή του δανείου δεν υποχρεώνεται η Τουρκία να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

«Πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε την Τουρκία να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να μετριάσει τις επιπτώσεις στην οικονομία της που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός.

Ο Γκιούλ για το Ιράκ

Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, μόνον αν μπορεί να συμβάλει για να μειωθεί η εντύπωση της κατοχής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά από συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αχμεντ Σαλαμπί και άλλους αξιωματούχους.
Ο κ. Γκιούλ υπογράμμισε ότι η χώρα του εμμένει στην άποψη ότι το Ιράκ πρέπει να διοικείται από Ιρακινούς.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε δυσφορία για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να επιτρέψει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Oλλανδός ο νέος γγ του ΝΑΤΟ
 

Ο μελλοντικός γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ

Τα μόνιμα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επέλεξαν τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ για να αντικαταστήσει τον Βρετανό Τζορτζ Ρόμπερτσον στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του κ. Ρόμπερτσον λήγει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Την επιλογή του κ. Σέφερ προωθούσαν με εμμονή, όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος έχει διαδραματίσει «διαμεσολαβητικό» ρόλο, στο διάστημα του πολέμου κατά του Ιράκ, καταβάλλοντας προσπάθειες να μη μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη μία πλευρά και των χωρών που δεν υποστήριζαν τον πόλεμο από την άλλη.

«Κοινή γραμμή»

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση ο μελλοντικός γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινής γραμμής και αντίληψης στους κόλπους της Συμμαχίας.

Ευχές για επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων του διαβίβασαν στον κ. Σέφερ πολλοί πολιτικοί.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ εξέφρασε «ικανοποίηση» για την επιλογή, δήλωσε εκπρόσωπός του στο Λονδίνο.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για την τρομοκρατία
 

Mεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο

Πολλοί ξένοι ηγέτες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος σε διάσκεψη που γίνεται εκεί με θέμα τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας.


Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί ολοένα και περισσότερο άνθρωποι δικαιολογούν όσους επιδίδονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας και τυφλά χτυπήματα
Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, Πρωθυπουργός Νορβηγίας
Οι ηγέτες περίπου 15 χωρών, μεταξύ των οποίων, της Γαλλίας, του Πακιστάν, της Βραζιλίας, του Νίγηρα και της Ισπανίας, θα συζητήσουν με ποιους τρόπους οι τρομοκράτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τη φτώχεια και την πίκρα που αισθάνονται πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους.

«Παγκόσμια ημέρα»

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ πρότεινε να καθιερωθεί η 11η Σεπτεμβρίου ως ετήσια Παγκόσμια Ημέρα κατά της τρομοκρατίας.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι η χώρα του μένει προσηλωμένη στον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα. «Δεν νοείται συνθηκολόγηση με την τρομοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέρζ Μουσάραφ είπε ότι πολλοί τρομοκράτες προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή, αναφέροντας συγκεκριμένα τα παλαιστινιακά εδάφη και το Κασμίρ.

Στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης θα συζητηθούν επίσης εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας--εναλλακτικοί της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν δέχτηκε την πρόσκληση που του είχε γίνει να παραστεί στη διάσκεψη την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Όχι σαν δικαιολογία

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, που προεδρεύει των εργασιών, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας και διευκρίνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπόντεβικ πρόσθεσε ότι η λύση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι άρρητα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των πολιτικών προβλημάτων και των καταπιεστικών καθεστώτων.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: «Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
 

Για δεύτερη φορά έγιναν στόχος τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η παρουσία του οργανισμού στο Ιράκ πρόκειται να επανεξεταστεί μετά και την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, η οποία είχε στόχο για δεύτερη φορά το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού.

Εκτός από το δράστη, σκοτώθηκε κι ένας Ιρακινός φρουρός.

Κατά την πρώτη επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα, 22 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

Νωρίτερα, σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προβεί και μία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη, η οποία εξήγησε στην ανταποκρίτρια του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα ότι ο διεθνής οργανισμός επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πλήρη αποχώρηση του προσωπικού του οργανισμού από τη χώρα.

Ωστόσο, η κ. Αντόνια Παραντέλα διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να περιορισθούν οι ανθρωπιστικές και άλλες δραστηριότητες του οργανισμού.

H ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη εκτιμά ότι παρά τα μεγάλα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε πολλές περιοχές της πόλης, είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί τέρμα σε επιθέσεις οι δράστες των οποίων είναι αποφασισμένοι να τις πραγματοποιήσουν με κάθε τρόπο.

Ο δράστης της επίθεσης που έγινε τη Δευτέρα δεν κατάφερε να μπει στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ: τον στάματησαν κοντά στο κτίριο κι αυτός τότε πυροδότησε τη βόμβα.

Τί λένε οι Αμερικανοί

Μπορεί η νέα επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτ να ενισχύει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την αναποτελεσματικότητα των αμερικανικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική άποψη.

«Γενικώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες επιθέσεων, αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει, διότι η συχνότητα των επιθέσεων δεν έχει αυξηθεί και εμείς θεωρούμε ότι ολοένα και περισσότερες περιοχές του Ιράκ γίνονται πιο ασφαλείς. Η ασφάλεια των πολιτών ήταν, είναι, και θα είναι η βασική μας προτεραιότητα », δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, υπολοχαγός Κέιτ Νόμπελ.



Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Και πάλι ενώπιον της επιτροπής Χάτον
 

Ο Τζεφ Χουν καταθέτει για δεύτερη φορά στην επιτροπή Χάτον

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, υπεραμύνθηκε της στάσεως που είχε τηρήσει στο θέμα του συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα όπλων, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπλερ για να εμπλακεί σε πόλεμο κατά του Ιράκ.


Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν τη Δευτέρα, φαίνεται πως υπήρχε διαφωνία για το ντοσιέ της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ, οι διαφωνίες αυτές δεν έγιναν γνωστές στους βουλευτές, αυτό είναι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα
Άντριου Μαρ, πολιτικός συντάκτης του BBC
Ο κ. Χουν εκλήθη να καταθέσει για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής Χάτον εδώ, στο Λονδίνο, η οποία ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Ο Βρετανός εμπειρογνώμων προφανώς αυτοκτόνησε όταν έγινε γνωστό πως αυτός ήταν η πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ανέφερε ότι είχαν μεγαλοποιηθεί τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα που διέθετε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τι είπε ο Τζεφ Χουν

Σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της οικογενείας Κέλι, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ορθώς έπραξε το υπουργείο του, όταν αποφάσισε να επιβεβαιώνει στους δημοσιογράφους, που είχαν μαντέψει το όνομα του καθηγητή Κέλι, την ταυτότητα της πηγής του ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Χουν πρόσθεσε πως είχαν ληφθεί μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας του καθηγητή Κέλι, αλλά παραδέχτηκε ότι κατονόμασε ο ίδιος τον σύμβουλο της κυβέρνησης σε επιστολή που είχε απευθύνει στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC και αφού προηγουμένως είχε συζητήσει το θέμα με το πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο τον συμβούλευσε να κατονομάσει τον καθηγητή Κέλι στην επιστολή αυτή.

Ο Άλαστερ Κάμπελ

Mετά τον υπουργό Άμυνας, κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον--επίσης για δεύτερη φορά--και ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, για να υπεραμυνθεί του ρόλου που έπαιξε στην προετοιμασία του ντοσιέ που αναφερόταν στην απειλή που συνιστούσε, κατά την κυβέρνηση Μπλερ, το Ιράκ.

Ο κ. Κάμπελ, υπενθυμίζεται, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή δέκα μέρες μετά την πρώτη κατάθεσή του στην επιτροπή Χάτον.

Ο Άλαστερ Κάμπελ, στην κατάθεσή του τη Δευτέρα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προσπάθησε να επηρεάσει τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που περιέχονταν στο ντοσιέ της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ.

Εξήγησε επίσης πως το Υπουργείο Άμυνας και όχι η Ντάουνιγκ Στριτ αποφάσισε να επιβεβαιώνει το όνομα του καθηγητή Κέλι στους δημοσιογράφους που το είχαν μαντέψει.

"Μέσα σε 45 λεπτά"

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά, ο Τζεφ Χουν είπε ότι είχε ενημερωθεί πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν σε χημικές κεφαλές.

Εν τούτοις, παραδέχτηκε ότι άλλοι τον ενημέρωσαν πως η πληροφορία αφορούσε συμβατικά όπλα.

Η ευθύνη για τη διόρθωση του συγκεκριμένου θέματος προς τον Τύπο, δεν βαρύνει μόνο το υπουργείο Άμυνας, αλλά ολόκληρη την κυβέρνηση, είπε ο βρετανός υπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Νταουνινγκ Στριτ, και πρόσθεσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, δεν υπήρξε καμμία διορθωτική δήλωση για το θέμα των 45 λεπτών.

Στο ίδιο θεμα των 45 λεπτών αναφέρθηκε και ο Άλαστερ Κάμπελ ο οποίος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, το ζήτημα των 45 λεπτών ήταν μικρό ασήμαντο ζητημα στα πλαίσια του φακέλου και αρνήθηκε οτι πήρε την οποιαδήποτε έκταση στον Τύπο.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήττα στη Βαυαρία για τον Σρέντερ
 

Η μονομαχία Στόιμπερ - Σρέντερ στη Βαυαρία ανέδειξε νικητή τον πρώτο

Συντριβή υπέστησαν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κόμμα του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ έλαβε μόλις το 19,6% των ψήφων, χάνοντας το ένα τρίτο των εκλογέων του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Πρόκειται για τη βαρύτερη εκλογική ήττα των σοσιαλδημοκρατών στα χρονικά του ομόσπονδου κρατιδίου.

Πώς, όμως, υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Σρέντερ;

«Ανέκαθεν η Βαυαρία ήταν από τις πιο δύσκολες περιφέρειες για το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών", δήλωσε στο BBC η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ούτα Ζαπφ.

Όπως εξήγησε, «πάντα οι χριστιανοδημοκράτες αποσπούν τεράστια διαφορά, καθώς είναι κάτι σαν τοπικοί θεοί. Δεν πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ψήφο δυσπιστίας προς το κυβερνών κόμμα, διότι οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν το παράγοντα, Βαυαρία. Οι Βαυαροί ήταν ανέκαθεν διαφορετικοί.»

«Εάν κοιτάξουμε τη κατάσταση συνολικά», συνέχισε η κ. Ζαπφ, «θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο, το οποίο προσπαθεί να περάσει μερικές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι δημοφιλείς. Οι Γερμανοί φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει κανένα όφελος από αυτές. Τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι βέβαιο ότι θα είναι ορατά σε δύο χρόνια από τώρα.»







Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
 

Ο Τζεφ Χουν καταθέτει για δεύτερη φορά στην επιτροπή Χάτον

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, υπεραμύνθηκε της στάσεως που είχε τηρήσει στο θέμα του συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα όπλων, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπλερ για να εμπλακεί σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κ. Χουν εκλήθη να καταθέσει για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής Χάτον εδώ, στο Λονδίνο, η οποία ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Ο Βρετανός εμπειρογνώμων προφανώς αυτοκτόνησε όταν έγινε γνωστό πως αυτός ήταν η πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ανέφερε ότι είχαν μεγαλοποιηθεί τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα που διέθετε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τι είπε ο Τζεφ Χουν

Σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της οικογενείας Κέλι, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ορθώς έπραξε το υπουργείο του, όταν αποφάσισε να επιβεβαιώνει στους δημοσιογράφους, που είχαν μαντέψει το όνομα του καθηγητή Κέλι, την ταυτότητα της πηγής του ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Χουν πρόσθεσε πως είχαν ληφθεί μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας του καθηγητή Κέλι, αλλά παραδέχτηκε ότι κατονόμασε ο ίδιος τον σύμβουλο της κυβέρνησης σε επιστολή που είχε απευθύνει στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC και αφού προηγουμένως είχε συζητήσει το θέμα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Mετά τον υπουργό Άμυνας, κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον--επίσης για δεύτερη φορά--και ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, για να υπεραμυνθεί του ρόλου που έπαιξε στην προετοιμασία του ντοσιέ που αναφερόταν στην απειλή που συνιστούσε, κατά την κυβέρνηση Μπλερ, το Ιράκ.

Ο κ. Κάμπελ παραιτήθηκε από τη θέση αυτή δέκα μέρες μετά την πρώτη κατάθεσή του στην επιτροπή Χάτον.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατείται ηγέτης Κουρδικού Κόμματος
 

Αντάρτες του ΠΚΚ (φωτογραφία αρχείου)

Κρατείται από την αστυνομία στην Άγκυρα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας--ο πρόεδρος του κόμματος Ντεχάπ, Τουντσέρ Μπακιρχάν--επειδή εκφώνησε ομιλία σε φεστιβάλ Κούρδων στη Γερμανία, του οποίου τη διοργάνωση φέρεται να είχε αναλάβει το Κόμμα των Κούρδων Εργατών (ΠΚΚ).

Ο κ. Μπακιρχάν παραδόθηκε ο ίδιος στις αρχές, όταν έγινε γνωστό ότι η αστυνομία ήταν έτοιμη να τον συλλάβει.

Συνελήφθη επίσης κι ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές, ο Χαλούκ Λέβαντ, που είχε επίσης πάρει μέρος στο φεστιβάλ που έγινε στο Γκέλζενκίρχεν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές φαίνεται να πιστεύουν ότι το ΠΚΚ, που ονομάζεται τώρα ΚΑΝΤΕΚ, ήταν η πολιτική οργάνωση που οργάνωσε το επίμαχο φεστιβάλ.

Θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Τουρκία η παροχή βοήθειας προς το ΠΚΚ, κάτι για το οποίο έχουν κατηγορηθεί πολλοί Κούρδοι πολιτικοί.

Μέχρι στιγμής καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί εναντίον των 15 ατόμων που έχουν συλληφθεί και οι οποίοι, αν παραπεμφθούν σε δίκη, διατρέχουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν σε φυλάκιση μέχρι και επτά ετών.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για την τρομοκρατία
 

Mεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο

Πολλοί ξένοι ηγέτες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος σε διάσκεψη που γίνεται εκεί με θέμα τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας.


Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί ολοένα και περισσότερο άνθρωποι δικαιολογούν όσους επιδίδονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας και τυφλά χτυπήματα
Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, Πρωθυπουργός Νορβηγίας
Ένα από τα θέματα που θ'απασχολήσει τους ηγέτες περίπου 15 χωρών, μεταξύ των οποίων, της Γαλλίας, του Πακιστάν, της Βραζιλίας, του Νίγηρα και της Ισπανίας, είναι οι τρόποι με τους οποίους οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την πίκρα που αισθάνονται πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους.

Θα συζητηθούν επίσης εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας--εναλλακτικοί της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν δέχτηκε την πρόσκληση που του είχε γίνει να παραστεί στη διάσκεψη την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, που προεδρεύει των εργασιών, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας και διευκρίνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπόντεβικ πρόσθεσε ότι η λύση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι άρρητα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των πολιτικών προβλημάτων και των καταπιεστικών καθεστώτων.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
«Επανεξετάζουμε τη στάση μας»
 

Για δεύτερη φορά έγιναν στόχος τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

T Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι επανεξετάζουν το θέμα της παρουσίας τους στο Ιράκ μετά τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο τα κεντρικά γραφεία του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, εκτός από το δράστη, κι ένας Ιρακινός φρουρός.

Κατά την πρώτη επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα 22 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ιρακινή πρωτεύουσα δήλωσε στο ΒΒC πως o διεθνής οργανισμός θα εξετάσει κατά πάσα πιθανότητα το ενδεχόμενο να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ανθρωπιστικές και άλλες επιχειρήσεις που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή--μάλλον αποκλείεται όμως ν'αποσυρθεί πλήρως από το Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη παρατηρεί ότι παρά τα μεγάλα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε πολλές περιοχές της πόλης, είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί τέρμα σε επιθέσεις οι δράστες των οποίων είναι αποφασισμένοι να τις πραγματοποιήσουν με κάθε τρόπο.

Ο δράστης της επίθεσης που έγινε την Τρίτη δεν κατάφερε να μπει στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ: τον στάματησαν κοντά στο κτίριο κι αυτός τότε πυροδότησε τη βόμβα.

Τί λένε οι Αμερικανοί

Μπορεί η νέα επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτ να ενισχύει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την αναποτελεσματικότητα των αμερικανικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική άποψη.

«Γενικώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες επιθέσεων, αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει, διότι η συχνότητα των επιθέσεων δεν έχει αυξηθεί και εμείς θεωρούμε ότι ολοένα και περισσότερες περιοχές του Ιράκ γίνονται πιο ασφαλείς. Η ασφάλεια των πολιτών ήταν, είναι, και θα είναι η βασική μας προτεραιότητα », δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, υπολοχαγός Κέιτ Νόμπελ.



Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
 

Ο Τζεφ Χουν καταθέτει για δεύτερη φορά στην επιτροπή Χάτον

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, υπεραμύνθηκε της στάσεως που είχε τηρήσει στο θέμα του συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα όπλων, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπλερ για να εμπλακεί σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κ. Χουν εκλήθη να καταθέσει για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής Χάτον εδώ, στο Λονδίνο, η οποία ερευνά τα αίτια του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Ο Βρετανός εμπειρογνώμων προφανώς αυτοκτόνησε όταν έγινε γνωστό πως αυτός ήταν η πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ανέφερε ότι είχαν μεγαλοποιηθεί τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα που διέθετε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Mετά τον υπουργό Άμυνας, θα καταθέσει στην επιτροπή Χάτον--επίσης για δεύτερη φορά--και ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ , Άλαστερ Κάμπελ.

Ο κ. Κάμπελ παραιτήθηκε από τη θέση αυτή δέκα μέρες μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή Χάτον.

Σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της οικογενείας Κέλι, ο Τζεφ Χουν δήλωσε πως ορθώς έπραξε το υπουεργείο του, όταν αποφάσισε να επιβεβαιώνει στους δημοσιογράφους, που είχαν μαντέψει το όνομα του καθηγητή Κέλι, την ταυτότητα της πηγής του ρεπορτάζ του BBC,

O κ. Χουν επίσης επιβεβαίωσε ότι κατονόμασε ο ίδιος τον καθηγητή Κέλι σε επιστολή που είχε απευθύνει στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC και αφού προηγουμένως είχε συζητήσει το θέμα με το πρωθυπουργικό γραφείο.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτίθεται η συλλογή του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ
 


Aπό τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου οι Βρετανοί αλλά και οι ξένοι που επισκέπτονται το Λονδίνο θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη συλλογή έργων τέχνης του Λόρδου Άντριου Λόιντ Γουέμπερ η οποία θα εκτίθεται στα κεντρικά γραφεία της Βασιλικής Ακαδημίας στο Πικαντίλι.

Ο γνωστός συνθέτης, που απέκτησε τεράστια φήμη με τα μιούζικαλ που φέρουν την υπογραφή του, όπως είναι το «Jesus Christ Superstar», οι «Cats», η ««Εβίτα», το «Φάντασμα της όπερας» κ.π.ά. που γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, είναι γνωστός και για την μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, αποφάσισε να δανείσει στη Βασιλική Ακαδημία 200 έργα του Καναλέτο, του Πικάσο, του Στάνλεϊ Σπένσερ και πολλών Βρετανών ζωγράφων του 19ου αι., όπως του Ντάντε Γκαμπριέλ Ροσέτι, του Γουίλιαμ Χόλμαν Χαντ κ.ά.

Πριν από λίγο καιρό, ο Λόρδος Άντριου Λόιντ Γουέμπερ είχε ανακοινώσει πως θα ήθελε, μετά το θάνατό του, ν'αφήσει στο βρετανικό έθνος τη συλλογή του η αξία της οποίας υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια στερλίνες.

Για την ώρα, πάντως, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μουσείο στην περιοχή όπου μένει, στη δυτική Αγγλία, για να μπορεί το κοινό να δει όχι μόνο τους πίνακες που έχει στην κατοχή του, αλλά επίσης και τα σκηνικά και τα κουστούμια των παραστάσεων που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα προβλήματα στους ελβετικούς αιθέρες
 


H αεροπορική εταιρεία Σουίς (Swiss), που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του εθνικού αερομεταφορέα της Ελβετίας, Σουισέρ (Swissair), ανέστειλε την αγοραπωλησία των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Η ελβετική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει ήδη περιορίσει το αριθμό των αεροπλάνων και των δρομολογίων της, όπως επίσης και τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί, αναμένεται να δώσει την Τρίτη συνέντευξη τύπου.

Πρόσφατα, είχε συνομιλίες με πιθανούς εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι η γερμανική Λουφτχάνσα (Lufthansa) και η συμμαχία Ουανγουόρλντ (Oneworld) επικεφαλής της οποίας είναι οι Βρετανικές Αερογραμμές--η British Airways.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα προβλήματα στους ελβετικούς αιθέρες
 


H αεροπορική εταιρεία Swiss, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του εθνικού αερομεταφορέα της Ελβετίας, Swissair, ανέστειλε την αγοραπωλησία των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Η ελβετική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει ήδη περιορίσει το αριθμό των αεροπλάνων που είχε και τα δρομολόγια της, όπως επίσης και τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούσε, αναμένεται να δώσει την Τρίτη συνέντευξη τύπου.

Πρόσφατα, είχε συνομιλίες με πιθανούς εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι η γερμανική Lufthansa και η συμμαχία Oneworld επικεφαλής της οποίας είναι οι Βρετανικές Αερογραμμές--η British Airways.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για την τρομοκρατία
 

Mεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο

Πολλοί ξένοι ηγέτες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος σε διάσκεψη που γίνεται εκεί με θέμα τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας.


Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί ολοένα και περισσότερο άνθρωποι δικαιολογούν όσους επιδίδονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας και τυφλά χτυπήματα
Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, Πρωθυπουργός Νορβηγίας
Οι ηγέτες περίπου 15 χωρών, μεταξύ των οποίων, της Γαλλίας, του Πακιστάν, της Βραζιλίας, του Νίγηρα και της Ισπανίας, θα συζητήσουν με ποιους τρόπους μπορούν να εκμεταλλευτούν τη φτώχεια και την πίκρα που αισθάνονται πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους.

Θα συζητηθούν επίσης εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας--εναλλακτικοί της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν δέχτηκε την πρόσκληση που του είχε γίνει να παραστεί στη διάσκεψη την έναρξη των εργασιών της οποίας θα κηρύξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, που προεδρεύει των εργασιών, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας και διευκρίνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπόντεβικ πρόσθεσε ότι η λύση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι άρρητα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των πολιτικών προβλημάτων και των καταπιεστικών καθεστώτων.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταθέτει και πάλι ο Χουν
 

Τις ερωτήσεις στον κ. Χουν θα υποβάλλουν δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν αναμένεται να καταθέσει εκ νέου σήμερα ενώπιον της επιτροπής Χάτον που ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του κυβερνητικού συμβούλου δόκτορα Κέλι.

Αυτή τη φορά τις ερωτήσεις προς τον κ. Χουν θα υποβάλλουν δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά τη διαρροή του ονόματός του από το υπουργείο Άμυνας στον Τύπο.


Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα
Ο δόκτωρ Κέλι κατονομάστηκε ως ο άνθρωπος που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε τα στοιχεία μυστικών υπηρεσιών για την ιρακινή απειλή προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για τη σκοπιμότητα του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεδριάσεων της επιτροπής Χάτον ανέκυψαν ερωτηματικά για τον τρόπο που το υπουργείο Άμυνας συμπεριφέρθηκε έναντι του δόκτορα Κέλι.

Ο κ. Χουν τήρησε αποστάσεις λέγοντας ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις δεν ελήφθησαν από τον ίδιο αλλά από υφιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες ή και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Άντριου Γκίλιγκαν

Πριν από λίγες ημέρες, ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, παραδέχθηκε ότι έκανε ορισμένα «φραστικά λάθη» στις ζωντανές μεταδόσεις του για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ.

Ο Άντριου Γκίλιγκαν προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στην επιτροπή του δικαστή Χάτον.

Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία του φακέλλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι αυτός ήταν η βασική πηγή για το ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στο Ιράκ
 

Συνεχείς επιθέσεις δέχονται οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο και τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο οδηγός ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου προσπάθησε να πλησιάσει το ξενοδοχείο Κανάλ, όπου εδρεύει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, και όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο πυροδότησε το φορτίο του, σκοτώνοντας και έναν Ιρακινό φρουρό.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς που βρέθηκε στην περιοχή η επίθεση έγινε στο χώρο στάθμευσης του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών, εκεί όπου στις 19 Αυγούστου παρόμοια έκρηξη είχε σκοτώσει 22 άτομα - ανάμεσά τους και τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Σέρζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.

Εν τω μεταξύ, διορισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ εξήγγειλε σχέδια για ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ιράκ προς πώληση

Έτσι οι μεγάλες βιομηχανίες και υπηρεσίες που ήταν υπό κρατικό έλεγχο θα πουληθούν σε ξένες εταιρείες, ενώ παράλληλα επενδυτές από το εξωτερικό θα μπορούν να εξαγοράσουν και ιρακινές ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Θα μπορούν να πουληθούν όλα εκτός από τον τομέα του πετρελαίου
Η ιρακινή κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο μόνο στον τομέα του πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Καμέλ Αλ Κεριάνι, είπε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου όλων των Ιρακινών το συντομότερο δυνατόν.

Αλλά ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων του BBC εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη αναρχία στη χώρα ενδέχεται να αποτρέψει την μαζική είσοδο ξένων επενδυτών.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπλερ – Αθνάρ
 

Ο Αθνάρ στήριξε τον Μπλερ στον πόλεμο του Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ καθώς συνεχίζονται οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του μεταπολεμικού Ιράκ.


Η συνάντηση ήταν εγκάρδια
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ που έγιναν στη θερινή κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Αθνάρ στήριξε την αμερικανοβρεταινκή εισβολή στο Ιράκ και συμμετέχει με δύναμη 1.000 στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψυχρό κλίμα που επικράτησε στην τριμερή σύνοδο κορυφής Γερμανίας - Γαλλίας - Βρετανίας την προηγούμενη ημέρα στο Βερολίνο.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ δεν προβλέπει την όσο το δυνατόν συντομότερη μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς.

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνησε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, πως η χώρα του δεν πρόκειται να προβάλει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που θα υποβάλλουν οι ΗΠΑ.

Το θέμα προβλέπεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στην εβδομάδα.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιράκ: «Δεν θα ασκήσουμε βέτο»
 

Οι απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν συγκλίνουν αυτή τη φορά

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ για το μεταπολεμικό Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ.


Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση εάν δεν αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό
Ζακ Σιράκ
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αντιταχθώ στο σχέδιο ψηφίσματος. Δεν περνάει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο».

Το Παρίσι είχε αρχικώς ασκήσει κριτική στην Ουάσινγκτον γιατί ήθελε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ.

Παράλληλα, ζητούσε την άμεση μετάβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής προς τους Ιρακινούς.

Χρονοδιάγραμμα

Μέχρι στιγμής, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ζήτησε την ίδρυση ιρακινής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα, τη σύνταξη Συντάγματος μέχρι το τέλος του χρόνου και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε εννέα μήνες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς της «μη ρεαλιστικές».

Στη συνέντευξή του στη Νιου Υόρκ Τάιμς, ο κ. Σιράκ ήταν πιο συγκαταβατικός, ζητώντας πρώτα μία συμβολική ανάληψη της εξουσίας από το υπάρχον Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο και την ανάληψη της εξουσίας από Ιρακινούς μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ προς πώληση
 

Μόνο η πετρελαιοβιομηχανία εξαιρείται από τις αλλαγές

Η διορισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ εξήγγειλε σχέδια για ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


Θα μπορούν να πουληθούν όλα εκτός από τον τομέα του πετρελαίου
Έτσι οι μεγάλες βιομηχανίες και υπηρεσίες που ήταν υπό κρατικό έλεγχο θα πουληθούν σε ξένες εταιρείες, ενώ παράλληλα επενδυτές από το εξωτερικό θα μπορούν να εξαγοράσουν και ιρακινές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι ριζικές αυτές μεταρρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των πρώην κρατικών επιχειρήσεων του Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο μόνο στον τομέα του πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της χώρας.

Προώθηση ανάπτυξης

Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στις ξένες τράπεζες να αγοράσουν τα ιρακινά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Καμέλ Αλ Κεριάνι, είπε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου όλων των Ιρακινών το συντομότερο δυνατόν.

Αλλά ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων του BBC εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη αναρχία στη χώρα ενδέχεται να αποτρέψει την μαζική είσοδο ξένων επενδυτών.

Το Σάββατο η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα έχει έτοιμη την ολοκληρωμένη ανάλυσή της για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.