|
|
Ειδήσεις 03-09-19
Ψήφισμα στήριξης Αραφάτ
Δυνάμεις ΟΗΕ στην Αφρική
Έκρηξη από λάθος στο Αφγανιστάν
Συνεργασία με απόλυτη διαφάνεια
Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
Εμμένουν οι Παλαιστίνιοι στην εκεχειρία
Φόρος τιμής στην Άννα Λιντ
Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
Έκρηξη σε αεροπορική βάση
Εμμένουν οι Παλαιστίνιοι στην εκεχειρία
Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
Συγκίνηση και μέτρα ασφαλείας
Έκρηξη σε αεροπορική βάση
Ελλάδα: Από τις ευνοημένες της ΕΕ
Συνεργασία με απόλυτη διαφάνεια
Έκρηξη σε αεροπορική βάση
Στην Κολομβία «πολεμούν» τα παιδιά
Ικανοποίηση Ισραήλ με τις δηλώσεις Μπους
Μαρόκο: Ισόβια κάθειρξη σε Γάλλο
Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
Με έφεση απαντά το κράτος
Εκλογική ήττα των Εργατικών
Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
Τρεις νεκροί Αμερικανοί στην Τικρίτ
Μπους: Αργεί το ψήφισμα για το Ιράκ
Τρεις νεκροί Αμερικανοί στην Τικρίτ
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:13 ('Ωρα Λονδίνου) Ψήφισμα στήριξης Αραφάτ
|
Το ψήφισμα του ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων |
Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν ψήφισμα το οποίο καλεί το Ισραήλ να αποσύρει την απειλή απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Υπέρ του ψηφίσματος τοποθετήθηκαν 133 κράτη έναντι τεσσάρων που αντιτάχθηκαν, ενώ υπήρξαν και 15 αποχές από την ψηφοφορία. Μεταξύ των τεσσάρων ήταν και οι ΗΠΑ.
Τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης ζήτησε το Σουδάν, για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από το βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ, στις αρχές της εβδομάδας, για τη διεξαγωγή παρόμοιας συνεδρίασης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στην εναρκτήρια ομιλία, ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ αλ-Κιντβά, σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα απομάκρυνσης του κ. Αραφάτ θα εκληφθεί από τους συμπατριώτες του ως τρομοκρατική πράξη.
Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρέσβυς στον Οργανισμό, Νταν Γκίλερμαν, κατηγόρησε τον κ. Αραφάτ ότι αφιερώνει όλη την ενέργειά του στην παρεμπόδιση της ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη μεγαλύτερη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, αναφέρθηκε στο ψήφισμα ως «απολύτως άχρηστο».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Αμερικανός πρέσβυς, Τζον Νεγκροπόντε, έκανε λόγο για ψήφισμα που δε συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης πάντως δε δεσμεύουν νομικά τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Το ψήφισμα κέρδισε και την υποστήριξη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το κείμενο περιλαμβάνει και την καταδίκη των παλαιστινιακών επιθέσεων αυτοκτονίας, καθώς και των ισραηλινών επιθέσεων.
Δηλώσεις Σαάθ υπέρ εκεχειρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, τόνισε την προσήλωση της ηγεσίας του στην ανάγκη σύναψης μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η νέα εκεχειρία θα είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη της προηγούμενης που κήρυξαν ομόφωνα και μονομερώς οι ισλαμικές οργανώσεις και η οποία τελικά κατέρρευσε.
Ο κ. Σαάθ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει τη δέσμευση των ισλαμικών οργανώσεων στην εκεχειρία.
Πάντως, οι ανταποκριτές στην Ραμάλα θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να δεχτεί το Ισραήλ την πρόταση των Παλαιστινίων.
Στο μεταξύ, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουέιρα, πρόκειται να έχει συνάντηση με Παλαιστινίους αξιωματούχους στη Γάζα, στους οποίους θα αναγγείλει τα ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ικανοποίηση Ισραήλ
Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους απεκάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ, «αποτυχημένο ηγέτη, ο οποίος υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία».
«Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ενισχύει και επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει για τον Γιασέρ Αραφάτ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβί Πάζνερ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ, δήλωνε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια μπορεί να αποδείξει ότι είναι «εταίρος της ειρήνης» μόνο εάν προχωρήσει στην εξάρθρωση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
Τζενίν
Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με ένοπλους Παλαιστινίους στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι 12 ετών, να τραυματιστούν. Επίσης τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου) Δυνάμεις ΟΗΕ στην Αφρική
|
Αναγκαία κρίθηκε η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβερία |
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που προβλέπει την αποστολή έως και 15 χιλιάδων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία.
Η δύναμη θα εποπτεύει την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, θα αναλάβει το σχεδιασμό του αφοπλισμού των περίπου 30 χιλιάδων ενόπλων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ανήλικοι στρατιώτες, που είναι ακόμη εν ενεργεία στην ύπαιθρο.
Στη δύναμη του ΟΗΕ θα ενσωματωθούν και ορισμένοι από τους στρατιώτες της δύναμης των δυτικοαφρικανικών κρατών που έχει αναπτυχθεί στη Λιβερία.
Σιέρα Λεόνε
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε επίσης να παρατείνει την παραμονή στη Σιέρα Λεόνε της ειρηνευτικής δύναμης που αναπτύχθηκε στη χώρα μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου.
Η δύναμη θα παραμείνει στη χώρα για έξι ακόμα μήνες, ενώ τα στρατεύματα θα αποχωρούν σταδιακά.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στις περιοχές που θα εγκαταλείπουν τα μέλη της διεθνούς δύναμης.
Από τον εμφύλιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι.
|
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:00 ('Ωρα Λονδίνου) Έκρηξη από λάθος στο Αφγανιστάν
|
Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ |
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες είναι τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, βορείως της πρωτεύουσας, Καμπούλ.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στον τόπο της έκρηξης δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι βρίσκονταν εντός του κτιρίου και είτε σκοτώθηκαν είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
H έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας Αφγανός πολίτης άνοιξε ένα βλήμα που δεν είχε εκραγεί, θέλοντας να αφαιρέσει το μπαρούτι.
Ο άνδρας αγόραζε βλήματα και ρουκέτες που δεν είχαν εκραγεί και πωλούσε τις εκρηκτικές ουσίες για να χρησιμοποιηθούν σε ορυχεία και οικοδομές.
Ο ταγματάρχης Ντέιβιντ Λονγκ διευκρίνισε ότι τα θύματα ήταν Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι κατοικούσαν στο κτίριο που σημειώθηκε η έκρηξη.
Στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της διεθνούς δύναμης με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Αποστολή της διεθνούς δύναμης είναι ο εντοπισμός των εναπομεινάντων μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεργασία με απόλυτη διαφάνεια
|
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι απόλυτα διαφανής και θα αποδείξει ότι δε διαθέτει πυρηνικά όπλα |
Πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όμως, υπεραμύνθηκαν του δικαιώματός τους να αναπτύξει η χώρα ένα πυρηνικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το οποίο διεξάγεται στην Μόσχα, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ασγκάρ Σολτανιέ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα προσφέρει τις υπηρεσίες στην IAEA με απόλυτη διαφάνεια για να αποδείξει ότι ουδέποτε σκόπευε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Η IAEA επέδωσε προ ημερών τελεσίγραφο στην Τεχεράνη, με το οποίο καλεί τη χώρα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού της προγράμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκή επιστολή
Διπλωμάτες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη δήλωσαν ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έστειλαν επιστολή προς την Τεχεράνη τον περασμένο Αύγουστο, προτείνοντας συνεργασία σε τεχνολογικό επίπεδο, εφόσον αποδεχόταν τη συνεργασία με την Υπηρεσία και τον αυστηρότερο έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η από κοινού επιστολή των ευρωπαϊκών κρατών θορύβησε τις ΗΠΑ που επιθυμεί τη συνεργασία του Ιράν, χωρίς παραχωρήσεις.
Κατέρρευσε η συμφωνία
Ο υπουργός Ατομικής Ενεργείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική σύναψης συμφωνίας για την παροχή πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν, ώστε να μπορέσει η χώρα να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό.
Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Μόσχα να εγκαταλείψει τις συναλλαγές με το Ιράν, καθώς θεωρεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.
Εξάλλου, ο Ιρανός κληρικός, αγιατολά Αχμάντ Τζανατί, κάλεσε τις αρχές της χώρας του να σκεφτούν την αποχώρηση του Ιράν από τη συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών.
Υποστήριξε ότι η υπογραφή πρόσθετου πρωτοκόλλου, θα αποτελούσε «εξευτελισμό» του Ιράν. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
|
Το δρομολόγιο που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ο τυφώνας «Ίζαμπελ» που θα φτάσει μέχρι τον Καναδά |
Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα Ίζαμπελ που έπληξε τα παράλια του Ατλαντικού με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές.
Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε περιοχές της Βόρειας Καρολίνα και της Βιρτζίνια ως «ζώνες εκτεταμένων καταστροφών» δίνοντας το πράσινο φως για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Τουλάχιστον 15 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον τυφώνα, επτά εκ των οποίων στην πολιτεία της Βιρτζίνια, ενώ το κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα παράλια και περίπου τέσσερα εκατομμύρια έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό.
Οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν δέντρα, οροφές σπιτιών και πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε δραματικά.
Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον -όπου πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- ίσως γλίτωσε τα χειρότερα.
Η «Ίζαμπελ» έχει χάσει μέρος της ισχύος της και έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, καθώς η έκταση την οποία καλύπτει η καταιγίδα, είναι περίπου ίση με την Ιταλία.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις πλημμύρες, καθώς ο τυφώνας προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν σε έδαφος ήδη «κορεσμένο» μετά από ένα καλοκαίρι με πολλές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κατολισθήσεις στη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη.
Ο τυφώνας αναμένεται να έχει φτάσει μέχρι την Κυριακή στον Καναδά.
Ο τελευταίος μεγάλος τυφώνας που έπληξε την περιοχή το 1999, ο τυφώνας «Φλόιντ», προκάλεσε ζημιές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου) Εμμένουν οι Παλαιστίνιοι στην εκεχειρία
|
Η Χαμάς έσπασε την προηγούμενη κατάπαυση του πυρός |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, τόνισε την προσήλωση της ηγεσίας του στην ανάγκη σύναψης μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η νέα εκεχειρία θα είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη της προηγούμενης που κήρυξαν ομόφωνα και μονομερώς οι ισλαμικές οργανώσεις και η οποία τελικά κατέρρευσε.
Ο κ. Σαάθ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει τη δέσμευση των ισλαμικών οργανώσεων στην εκεχειρία.
Πάντως, οι ανταποκριτές στην Ραμάλα θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να δεχτεί το Ισραήλ την πρόταση των Παλαιστινίων.
Στο μεταξύ, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουέιρα, πρόκειται να έχει συνάντηση με Παλαιστινίους αξιωματούχους στη Γάζα, στους οποίους θα αναγγείλει τα ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
OHE για Αραφάτ
Η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει με αντικείμενο τη σύνταξη ψηφίσματος, το οποίο θα καλεί το Ισραήλ να αποσύρει την απειλή απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Τη συνεδρίαση ζήτησε το Σουδάν, για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από το βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ, στις αρχές της εβδομάδας, για τη διεξαγωγή παρόμοιας συνεδρίασης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στην εναρκτήρια ομιλία, ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ αλ-Κιντβά, σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα απομάκρυνσης του κ. Αραφάτ θα εκληφθεί από τους συμπατριώτες του ως τρομοκρατική πράξη.
Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρέσβυς στον Οργανισμό, Νταν Γκίλερμαν, κατηγόρησε τον κ. Αραφάτ ότι αφιερώνει όλη την ενέργειά του στην παρεμπόδιση της ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη μεγαλύτερη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης πάντως δε δεσμεύουν νομικά τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ικανοποίηση Ισραήλ
Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους απεκάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ, «αποτυχημένο ηγέτη, ο οποίος υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία».
«Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ενισχύει και επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει για τον Γιασέρ Αραφάτ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβί Πάζνερ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ, δήλωνε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια μπορεί να αποδείξει ότι είναι «εταίρος της ειρήνης» μόνο εάν προχωρήσει στην εξάρθρωση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
Τζενίν
Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με ένοπλους Παλαιστινίους στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι 12 ετών, να τραυματιστούν. Επίσης τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:11 ('Ωρα Λονδίνου) Φόρος τιμής στην Άννα Λιντ
|
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον εκφώνησε τον επικήδειο της Άννα Λιντ |
Πάνω από 1000 προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για την κηδεία της υπουργού Εξωτερικών, Άννα Λιντ, η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στην τελετή παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν σε μεγάλα τμήματα του κέντρου της Στοκχόλμης και απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις πάνω από την σουηδική πρωτεύουσα.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λαρς Γκρένσκογκ, δήλωσε ότι πρόκειται «για την μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Όλαφ Πάλμε», ο οποίος δολοφονήθηκε το 1986.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στην κηδεία, αλλά τελικά το ταξίδι του ανεβλήθη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών από το πέρασμα του τυφώνα Ίζαμπελ.
Στον επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, εξήρε το χαρακτήρα της εκλιπούσης και την πίστη της στις αρχές της δικαιοσύνης και ισότητας.
«Η Άννα ήταν μια δροσερή πνοή για την πολιτική. Πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πρότυπο μητέρας, συζύγου, φίλης και συναδέλφου. Μας έχει τραυματίσει η απώλεια της. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε την Άννα και να θρηνήσουμε όλοι μαζί τον άδικο και παράλογο θάνατό της», είπε μεταξύ άλλων στο επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.
Ύποπτος
Λίγες ώρες αργότερα, δικαστήριο της Σουηδίας απεφάνθη ότι ο άνδρας που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, μπορεί να κρατηθεί για μία ακόμα εβδομάδα, ενόσω οι αστυνομικές αρχές αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.
Ο 35χρονος συνελήφθη την Τρίτη και έχει αρνηθεί την πράξη με την οποία συνδέεται. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:15 ('Ωρα Λονδίνου) Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
|
Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το τελευταίο διήμερο |
Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης, ενώ ένα σύννεφο καπνού έγινε ορατό στο σημείο όπου βρίσκεται η Πλατεία των Μαρτύρων, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν στρατιωτική βάση.
Η έκρηξη έγινε αισθητή και στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, περίπου δύο χιλιόμετρα από τον πιθανό τόπο όπου σημειώθηκε. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχεουν γίνει ακόμα γνωστές.
Παράδοση Ιρακινού αξιωματούχου
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χασίμ Αχμέντ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις. Ήταν το νούμερο 27 στη λίστα των Αμερικανών με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς.
Η ανακοίνωση της παράδοσης ενός ακόμα στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε από τον Ιρακινό που διαπραγματεύτηκε την παράδοση του πρώην αξιωματούχου με τους Αμερικανούς.
Πρόκειται για τον Νταχούντ Μπαγκιστάνι, επικεφαλής τοπικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που, όπως είπε, μεσολάβησε στην παράδοση του Χασίμ Αχμάντ.
Η παράδοση του πρώην υπουργού Αμύνης έγινε παρουσία της οικογενείας του στη Μοσούλη έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων.
Ο διαμεσολαβητής δήλωσε πως το τίμημα της οικειοθελούς παράδοσης για τον υπουργό του Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν η διαγραφή του από τον κατάλογο των 50 πλέον καταζητούμενων αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος, τον έχουν συντάξει οι Αμερικανοί.
Μπαράζ επιθέσεων
Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ενέδρα αγνώστων κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Καλντίγια που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμα στρατιώτες.
Οι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν δέχθηκαν επίθεση με ελαφρά όπλα καθώς διενεργούσαν ελέγχους για τον εντοπισμό στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν περίπου 60 Ιρακινούς που θεωρείται ότι συμμετείχαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών στην Τικρίτ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλο περιστατικό, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε ένεδρα στην Καλντίγια.
Η Χαλντίγια, όπου έλαβε χώρα και η πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», όπου ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές.
Ο τομέας ασφαλείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ισάμ Αλ Χαφατζί, πρώην στέλεχος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Ιράκ, μόναδική λύση - αλλά όχι απαραίτητα και ιδανική - για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να παραδοθεί ο τομέας της ασφάλειας στους Ιρακινούς.
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι έργο που μπρούν να φέρουν εις πέρας μόνο οι Ιρακινοί και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη.
Οι Αμερικανοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των συμβούλων», κατέληξε ο καθηγητής Χαφατζί. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου) Έκρηξη σε αεροπορική βάση
|
Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ |
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες είναι τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, βορείως της πρωτεύουσας, Καμπούλ.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στον τόπο της έκρηξης δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι βρίσκονταν εντός του κτιρίου και είτε σκοτώθηκαν είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στο κτίριο φυλάσσονταν πυρομαχικά.
Ο ταγματάρχης Ντέιβιντ Λονγκ διευκρίνισε ότι τα θύματα ήταν Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι κατοικούσαν στο κτίριο που σημειώθηκε η έκρηξη.
Στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της διεθνούς δύναμης με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Αποστολή της διεθνούς δύναμης είναι ο εντοπισμός των εναπομεινάντων μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου) Εμμένουν οι Παλαιστίνιοι στην εκεχειρία
|
Η Χαμάς έσπασε την προηγούμενη κατάπαυση του πυρός |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ επανέλαβε την πεποίθηση της ηγεσίας του για τη σύναψη μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η νέα εκεχειρία θα είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη της προηγούμενης που κήρυξαν ομόφωνα προ μηνός οι ισλαμικές οργανώσεις, και η οποία τελικά κατάρρευσε.
Ο κ. Σαάθ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει τη δέσμευση των ισλαμικών οργανώσεων στην εκεχειρία.
Πάντως, οι ανταποκριτές στην Ραμάλα θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να δεχτεί το Ισραήλ τη πρόταση των Παλαιστινίων.
Στο μεταξύ, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουέιρα πρόκειται να έχει συνάντηση με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Γάζα, στους οποίους θα αναγγείλει τα ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
OHE για Αραφάτ
Η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σε λίγες ώρες με αντικείμενο τη σύνταξη ψηφίσματος, το οποίο θα καλεί το Ισραήλ να αποσύρει την απειλή απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Τη συνεδρίαση ζήτησε το Σουδάν, για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από το βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ, στις αρχές της εβδομάδας, για τη διεξαγωγή παρόμοιας συνεδρίασης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης πάντως δε δεσμεύουν νομικά τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ικανοποίηση Ισραήλ
Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους απεκάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ, «αποτυχημένο ηγέτη, ο οποίος υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία».
«Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ενισχύει και επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει για τον Γιασέρ Αραφάτ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβί Πάζνερ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ δήλωνε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια μπορεί να αποδείξει ότι είναι «εταίρος της ειρήνης» μόνο εάν προχωρήσει στην εξάρθρωση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
|
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου) Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
|
Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το τελευταίο διήμερο |
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χασίμ Αχμέντ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις. Ήταν το νούμερο 27 στη λίστα των Αμερικανών με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς.
Η ανακοίνωση της παράδοσης ενός ακόμα στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε από τον Ιρακινό που διαπραγματεύτηκε την παράδοση του πρώην αξιωματούχου με τους Αμερικανούς.
Πρόκειται για τον Νταχούντ Μπαγκιστάνι, επικεφαλής τοπικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που, όπως είπε, μεσολάβησε στην παράδοση του Χασίμ Αχμάντ.
Η παράδοση του πρώην υπουργού Αμύνης έγινε παρουσία της οικογενείας του στη Μοσούλη έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων.
Ο διαμεσολαβητής δήλωσε πως το τίμημα της οικειοθελούς παράδοσης για τον υπουργό του Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν η διαγραφή του από τον κατάλογο των 50 πλέον καταζητούμενων αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος, τον έχουν συντάξει οι Αμερικανοί.
Μπαράζ επιθέσεων
Έξαρση των επιθέσεων κατά Αμερικανών στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες: Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ενέδρα αγνώστων κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Καλντίγια που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμα στρατιώτες.
Οι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν δέχθηκαν επίθεση με ελαφρά όπλα καθώς διενεργούσαν ελέγχους για τον εντοπισμό στρατιωτικού εξοπλισμού.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλο περιστατικό, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε ένεδρα στην Καλντίγια.
Η Χαλντίγια, όπου έλαβε χώρα και η πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», όπου ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές.
Ο τομέας ασφαλείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ισάμ Αλ Χαφατζί, πρώην στέλεχος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Ιράκ, μόναδική λύση - αλλά όχι απαραίτητα και ιδανική - για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να παραδοθεί ο τομέας της ασφάλειας στους Ιρακινούς.
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι έργο που μπρούν να φέρουν εις πέρας μόνο οι Ιρακινοί και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη.
Οι Αμερικανοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των συμβούλων», κατέληξε ο καθηγητής Χαφατζί. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
|
Το δρομολόγιο που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ο τυφώνας «Ίζαμπελ» που πλήττει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ |
Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα Ίζαμπελ που έπληξε τα παράλια του Ατλαντικού με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές.
Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε περιοχές της Βόρειας Καρολίνα και της Βιρτζίνια ως «ζώνες εκτεταμένων καταστροφών» δίνοντας το πράσινο φως για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι έχουν αποδοθεί στον τυφώνα, ενώ το κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα παράλια.
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό.
Οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν δέντρα, οροφές σπιτιών και πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε δραματικά.
Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον -όπου πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- ίσως γλύτωσε τα χειρότερα.
Η «Ίζαμπελ» έχει χάσει μέρος της ισχύος της και έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις πλημμύρες, καθώς ο τυφώνας προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν σε έδαφος ήδη «κορεσμένο» μετά από ένα καλοκαίρι με πολλές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κατολισθήσεις στη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη.
Ο τελευταίος μεγάλος τυφώνας που έπληξε την περιοχή το 1999, ο τυφώνας «Φλόιντ», προκάλεσε ζημιές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου) Συγκίνηση και μέτρα ασφαλείας
|
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον εκφώνησε τον επικήδειο της Άννα Λιντ |
Πάνω από 1000 προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για την κηδεία της υπουργού Εξωτερικών, Άννα Λιντ η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στην τελετή παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδος καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επεβλήθησαν σε μεγάλα τμήματα του κέντρου της Στοκχόλμης και απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις πάνω από την σουηδική πρωτεύουσα.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λαρς Γκρένσκογκ δήλωσε ότι πρόκειται «για την μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Όλαφ Πάλμε», ο οποίος δολοφονήθηκε το 1986.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στην κηδεία, αλλά τελικά το ταξίδι του ανεβλήθη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών από το πέρασμα του τυφώνα Ίζαμπελ.
Στον επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον εξήρε τον χαρακτήρα της εκλιπούσης και την πίστη της στις αρχές της δικαιοσύνης και ισότητας.
«Η Άννα ήταν μια δροσερή πνοή για την πολιτική. Πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πρότυπο μητέρας, συζύγου, φίλης και συναδέλφου. Μας έχει τραυματίσει η απώλεια της. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε την Άννα και να θρηνήσουμε όλοι μαζί τον άδικο και παράλογο θάνατό της», είπε μεταξύ άλλων στο επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου) Έκρηξη σε αεροπορική βάση
|
Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ |
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες είναι τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, βορείως της πρωτεύουσας, Καμπούλ.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στον τόπο της έκρηξης δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι βρίσκονταν εντός του κτιρίου και είτε σκοτώθηκαν είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στο κτίριο φυλάσσονταν πυρομαχικά. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:38 ('Ωρα Λονδίνου) Ελλάδα: Από τις ευνοημένες της ΕΕ
|
Κονδύλια που αντιστοιχούν στο 6,4 του κοινοτικού προϋπολογισμού έλαβε η Ελλάδα |
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου
Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ευνοημένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις των κοινοτικών προϋπολογισμών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος και την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων στα κράτη μέλη το 2002.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή για την κατανομή των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ ανά κράτος οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο λαμβανομένου υπόψιν του μεγέθους και του πληθυσμού τους είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.
Σε απόλυτους αριθμούς οι πλέον ευνοημένες είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης η Ελλάδα έλαβε το 2002 ποσό της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων 637 εκατομμυρίων ευρώ για τον αγροτικό τομέα της (γεωργικό ταμείο, τμήμα εγγυήσεων), σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και 203 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη διαφόρων άλλων εσωτερικών πολιτικών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η νεολαία, ο πολιτισμός καθώς και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μαζικές κοινοτικές ενισχύσεις λαμβάνει η Ελλάδα από το 1986 μέσω των Μεσογειακών ολοκληρωμένων προγραμμάτων (ΜΟΠ) και στη συνέχεια μέσω του πρώτου πακέτου Ντελόρ (1989 - 1993), του δεύτερου κοινοτικού πακέτου (1994 - 1999) και του τρίτου πακέτου (τρίτο ΚΠΣ από το 2000 έως το 2006) συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην ίδια πάντα έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται ότι η Ελλάδα έλαβε συνολικά το 2002 το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων 672 εκατομμυρίων και 700 χιλιάδων ευρώ – ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,4 του κοινοτικού προϋπολογισμού. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεργασία με απόλυτη διαφάνεια
|
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι απόλυτα διαφανής και θα αποδείξει ότι δε διαθέτει πυρηνικά όπλα |
Πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όμως, υπεραμύνθηκαν του δικαιώματός τους να αναπτύξει η χώρα ένα πυρηνικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το οποίο διεξάγεται στην Μόσχα, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ασγκάρ Σολτανιέ δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα προσφέρει τις υπηρεσίες στην IAEA με απόλυτη διαφάνεια για να αποδείξει ότι ουδέποτε σκόπευε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Η IAEA επέδωσε προ ημερών τελεσίγραφο στην Τεχεράνη, με το οποίο καλεί τη χώρα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού της προγράμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.
Κατέρρευσε η συμφωνία
Ο υπουργός Ατομικής Ενεργείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική σύναψης συμφωνίας για την παροχή πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν, ώστε να μπορέσει η χώρα να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό.
Η Ουάισνγκτον ασκεί πιέσεις στην Μόσχα να εγκαταλείψει τις συναλλαγές με το Ιράν, καθώς θεωρεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου) Έκρηξη σε αεροπορική βάση
|
|
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες είναι τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, βορείως της πρωτεύουσας, Καμπούλ.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στον τόπο της έκρηξης δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι βρίσκονταν εντός του κτιρίου και είτε σκοτώθηκαν είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στο κτίριο φυλάσσονταν πυρομαχικά. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου) Στην Κολομβία «πολεμούν» τα παιδιά
|
Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις ελέγχουν σχεδόν το μισό της χώρας |
Ο διεθνής οργανισμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» απηύθυνε έκκληση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές της Κολομβίας να καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσει η στρατολόγηση παιδιών.
Νέα έκθεση του «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 11.000 παιδιά στρατιώτες, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στον 40ετή εμφύλιο της Κολομβίας.
Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι παιδιά από την ηλικία των οκτώ ετών στρατολογούνται στις τάξεις των ακροαριστερών ή ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων της λατινοαμερικανικής χώρας.
Η Κολομβία διαθέτει τα περισσότερα παιδιά στρατιώτες από κάθε άλλη χώρα.
Η έκθεση της «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» θίγει επίσης το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των κοριτσιών στην Κολομβία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Μπογκοτά το πιθανότερο είναι ότι η έκκληση της διεθνούς οργάνωσης θα αγνοηθεί από όλες τις πλευρές. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου) Ικανοποίηση Ισραήλ με τις δηλώσεις Μπους
|
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απεκάλεσε «αποτυχημένο ηγέτη» τον Γιασέρ Αραφάτ |
Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους απεκάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ, «αποτυχημένο ηγέτη, ο οποίος υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία».
«Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ενισχύει και επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει για τον Γιασέρ Αραφάτ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβί Πάζνερ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ δήλωνε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια μπορεί να αποδείξει ότι είναι «εταίρος της ειρήνης» μόνο εάν προχωρήσει στην εξάρθρωση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
H ισλαμική οργάνωση Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή διευθέτησαν μια διαφωνία τους, η οποία οδήγησε την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ μελών της Χαμάς και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην Γάζα μετά τη σύλληψη επτά μελών της Χαμάς με την κατηγορία της απαγωγής Παλαιστίνιου αστυνομικού και είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.
Βάσει της συμφωνίας η Χαμάς άφησε ελεύθερους τους δύο Παλαιστίνιους αστυνομικούς που κρατούσε από την Τετάρτη και η Παλαιστινιακή Αρχή απελευθέρωσε τα επτά μέλη της ισλαμικής οργάνωσης. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:48 ('Ωρα Λονδίνου) Μαρόκο: Ισόβια κάθειρξη σε Γάλλο
|
Πέντε επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στην Καζαμπλάνκα |
Δικαστήριο στο Μαρόκο καταδίκασε ένα Γάλλο και δύο Μαροκινούς σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία τρομοκρατικής δράσης.
Σε 30 ακόμα κατηγορούμενοι επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως 30 έτη με την κατηγορία της συμμετοχής σε ακραία ισλαμική οργάνωση που σχεδίαζε επιθέσεις σε τράπεζες και τουριστικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Μαρόκο.
Ο καταδικασθείς Πιέρ Ρομπέρ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ προ ετών, θεωρείται ο επικεφαλής του δικτύου.
Ο Γάλλος αρνείται το εις βάρος του κατηγορητήριο και υποστηρίζει ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Ο δικηγόρος του Πιέρ Ρομπέρ ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του θα εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση.
Η εν λόγω υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη βομβιστική επίθεση του Μαΐου στην Καζαμπλάνκα, κατά την οποία 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι 35 καταδικασθέντες δεν κατηγορήθηκαν για την επίθεση στην Καζαμπλάνκα αλλά για παρόμοιες ενέργειες στην Ταγγέρη. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου) Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας
|
Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το τελευταίο διήμερο |
Έξαρση των επιθέσεων κατά Αμερικανών στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες: Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ενέδρα αγνώστων κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Καλντίγια που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμα στρατιώτες.
Οι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν δέχθηκαν επίθεση με ελαφρά όπλα καθώς διενεργούσαν ελέγχους για τον εντοπισμό στρατιωτικού εξοπλισμού.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλο περιστατικό, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε ένεδρα στην Καλντίγια.
Η Καλντίγια, όπου έλαβε χώρα και η πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», όπου ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές.
Πάντως, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χασίμ Αχμέντ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μοσούλη. Ήταν το νούμερο 27 στη λίστα των Αμερικανών με τους πλέον καταζητούμενους ιρακινούς.
Ο τομέας ασφαλείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ισάμ Αλ Χαφατζί, πρώην στέλεχος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Ιράκ, μόναδική λύση - αλλά όχι απαραίτητα και ιδανική - για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να παραδοθεί ο τομέας της ασφάλειας στους Ιρακινούς.
« Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι έργο που μπρούν να φέρουν εις πέρας μόνο οι Ιρακινοί και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη.
Οι Αμερικανοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των συμβούλων», κατέληξε ο καθηγητής Χαφατζί. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου) Με έφεση απαντά το κράτος
|
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε κατηγορείται για φίμωση των μέσων ενημέρωσης |
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την επανακυκλοφορία της μοναδικής ανεξάρτητης εφημερίδας στην αφρικανική χώρα.
Η κυκλοφορία της εφημερίδας «Ντέιλι Νιούζ» διεκόπη την περασμένη Παρασκευή με παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς θεωρήθηκε ότι η εφημερίδα παραβίασε αυστηρό νόμο της κυβέρνησης που διέπει τα μέσα ενημέρωσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απεφάνθη επίσης ότι πρέπει να επιστραφεί αμέσως στην εφημερίδα όλος ο τεχνικός εξοπλισμός, ο οποίος αφαιρέθηκε από την εκδοτικό οίκο κατά τη διάρκεια της επιδρομής των αστυνομικών δυνάμεων.
Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να προβάλουν εμπόδια για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ντέιλι Νιούζ», Σάμουελ Νκόμο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω απόφαση και τόνισε ότι «η αλήθεια έλαμψε και η δικαιοσύνη επικράτησε». |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:11 ('Ωρα Λονδίνου) Εκλογική ήττα των Εργατικών
|
Η απώλεια της έδρας του Μπρεντ Ίστ από τους Εργατικούς αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ |
Το κυβερνών κόμμα των Εργατικών στη Βρετανία υπέστη την πρώτη του εκλογική ήττα σε δεκαπέντε χρόνια.
Στις αναπληρωματικές εκλογές για την έδρα του Μπρεντ Ίστ, στο Λονδίνο, οι Εργατικοί έχασαν την έδρα την οποία κέρδισαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Συντηρητικοί, βρέθηκαν στην τρίτη θέση.
Οι ανταποκριτές επισημαίνουν οτι το αποτέλεσμα των αναπληρωματικών εκλογών αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Μπλερ που έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη στάση που τήρησε στον πόλεμο του Ιράκ, για το θάνατο του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι και για το πακέτο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί.
Πλήγμα αποτελεί και για τους Συντηρητικούς του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος επικρίνεται επειδή δεν κατόρθωσε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τόνι Μπλερ.
Εντυπωσιακή στροφή
Τόνι Μπλερ, ελπίζω να ακούς σήμερα. Οι άνθρωποι του Μπρεντ μίλησαν για λογαριασμό ολόκληρης της Βρετανίας | Σάρα Τέδερ, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών | Η υποψήφια του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών που κατέλαβε την έδρα του Μπρεντ Ίστ, η Σάρα Τέδερ, γίνεται σε ηλικία 29 χρονών η νεαρότερη βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Τόνι Μπλερ, ελπίζω να ακούς σήμερα. Οι άνθρωποι του Μπρεντ μίλησαν για λογαριασμό ολόκληρης της Βρετανίας», είπε η κ. Τέδερ.
Η έδρα του Μπρεντ 'Ιστ ήταν κενή από τον Ιούνιο, μετά το θάνατο από καρκίνο του βουλευτή των Εργατικών Πολ Ντέισλι, σε ηλικία μόλις 45 ετών.
Η στροφή του 29% των ψηφοφόρων των Εργατικών στους Ελεύθερους Δημοκράτες ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας και περιγράφεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως μια από τις μεγαλύτερες μεταστροφές στην εκλογική ιστορία της Βρετανίας. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μάτι της «'Ιζαμπελ» οι ανατολικές πολιτείες
|
Το δρομολόγιο που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ο τυφώνας «Ίζαμπελ» που πλήττει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ |
Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα Ίζαμπελ που έπληξε τα παράλια του Ατλαντικού με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές.
Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε περιοχές της Βόρειας Καρολίνα και της Βιρτζίνια ως «ζώνες εκτεταμένων καταστροφών» δίνοντας το πράσινο φως για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι έχουν αποδοθεί στον τυφώνα, ενώ το κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα παράλια.
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό.
Οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν δέντρα, οροφές σπιτιών και πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε δραματικά.
Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον -όπου πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- ίσως γλύτωσε τα χειρότερα.
Η «Ίζαμπελ» έχει χάσει μέρος της ισχύος της και έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις πλημμύρες, καθώς ο τυφώνας προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν σε έδαφος ήδη «κορεσμένο» μετά από ένα καλοκαίρι με πολλές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κατολισθήσεις στη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη.
Ο τελευταίος μεγάλος τυφώνας που έπληξε την περιοχή το 1999, ο τυφώνας «Φλόιντ», προκάλεσε ζημιές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:49 ('Ωρα Λονδίνου) Τρεις νεκροί Αμερικανοί στην Τικρίτ
|
Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το τελευταίο διήμερο |
Έξαρση των επιθέσεων κατά Αμερικανών στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες: Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ενέδρα αγνώστων κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Καλντίγια που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμα στρατιώτες.
Οι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν δέχθηκαν επίθεση με ελαφρά όπλα καθώς διενεργούσαν ελέγχους για τον εντοπισμό στρατιωτικού εξοπλισμού.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλο περιστατικό, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε ένεδρα στην Καλντίγια.
Η Καλντίγια, όπου έλαβε χώρα και η πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», όπου ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές.
Πάντως, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χασίμ Αχμέντ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μοσούλη. Ήταν το νούμερο 27 στη λίστα των Αμερικανών με τους πλέον καταζητούμενους ιρακινούς.
Ο τομέας ασφαλείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ισάμ Αλ Χαφατζί, πρώην στέλεχος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Ιράκ, μόναδική λύση - αλλά όχι απαραίτητα και ιδανική - για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να παραδοθεί ο τομέας της ασφάλειας στους Ιρακινούς.
« Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι έργο που μπρούν να φέρουν εις πέρας μόνο οι Ιρακινοί και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη.
Οι Αμερικανοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των συμβούλων», κατέληξε ο καθηγητής Χαφατζί. |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:22 ('Ωρα Λονδίνου) Μπους: Αργεί το ψήφισμα για το Ιράκ
|
Διαψεύδονται οι ελπίδες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για ταχεία έγκριση του ψηφίσματος για το Ιράκ |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ που προωθεί η Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.
Η αμερικανική κυβέρνηση του ήλπιζε ότι το σχέδιο που προέβλεπε την αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Ιράκ και την αύξηση των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας θα εγκρινόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν την ομιλία του κ. Μπους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη Τρίτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.
Ταχεία μεταβίβαση
Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απηύθυνε έκκληση για ταχεία μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τις αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή διοίκηση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο κ. Σιράκ επεσήμανε ότι η διαδικασία της μεταβίβασης θα πρέπει να εποπτευθεί από τα Ηνωμένα 'Εθνη και να λάβει χώρα εντός των επόμενων μηνών και όχι ετών.
Η Γαλλία δεν έχει ακόμα συμφωνήσει να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.
Αντιδράσεις
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Τζάστιν Γουέμπ μεταδίδει ότι «σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η ζωή του μέσου Ιρακινού βελτιώνεται μέρα με την ημέρα
Έτσι, ο κ. Μπους ήλπιζε ότι θα εξασφάλιζε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο ψήφισμα που προωθεί.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται έτσι όπως θα επιθυμούσε», καταλήγει.
Ο Τζορτζ Μπους υποστηρίζει ότι το νέο ψήφισμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ, οι πολιτικοί του αντίπαλοι όμως δεν συμμερίζονται την άποψή του.
Το κόμμα των Δημοκρατικών μάλιστα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στο Ιράκ «απάτη». |
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:49 ('Ωρα Λονδίνου) Τρεις νεκροί Αμερικανοί στην Τικρίτ
|
Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το τελευταίο διήμερο |
Έξαρση των επιθέσεων κατά Αμερικανών στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες: Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν σε ενέδρα αγνώστων κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Καλντίγια που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμα στρατιώτες.
Οι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν δέχθηκαν επίθεση με ελαφρά όπλα καθώς διενεργούσαν ελέγχους για τον εντοπισμό στρατιωτικού εξοπλισμού.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλο περιστατικό, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε ένεδρα στην Καλντίγια.
Η Καλντίγια, όπου έλαβε χώρα και η πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», όπου ο εκδιωχθείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές.
Ο τομέας ασφαλείας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ισάμ Αλ Χαφατζί, πρώην στέλεχος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Ιράκ, μόναδική λύση - αλλά όχι απαραίτητα και ιδανική - για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να παραδοθεί ο τομέας της ασφάλειας στους Ιρακινούς.
« Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι έργο που μπρούν να φέρουν εις πέρας μόνο οι Ιρακινοί και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη.
Οι Αμερικανοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των συμβούλων», κατέληξε ο καθηγητής Χαφατζί. |
|