Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-06

  1. Ποδόσφαιρο: Μια ανάσα από την πρόκριση η εθνική
  2. Eυρωμπάσκετ: Ακάθεκτη η εθνική Ελλάδας
  3. Επίθεση κατά του ηγέτη της Χαμάς
  4. Λιβερία: Εμπόδια στην ειρηνευτική δύναμη
  5. Δεκτή από τον Αραφάτ η παραίτηση Αμπάς
  6. Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ
  7. Επίθεση κατά του ηγέτη της Χαμάς
  8. Οι καταζητούμενοι του FBI
  9. Διαδηλώσεις στην Ταϊβάν
  10. Έξι νεκροί στο Κασμίρ
  11. Η εβδομάδα σε εικόνες: 30 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου
  12. Υποβάλλει παραίτηση ο Αμπάς
  13. Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ

Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποδόσφαιρο: Μια ανάσα από την πρόκριση η εθνική
 


Πολύ κοντά στην πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2004 στην Πορτογαλία βρίσκεται η εθνική Ελλάδας, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Αρμενίας στο Ερεβάν.

Η εθνική θα κατακτήσει την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο, αν κερδίσει στις 11 Οκτωβρίου τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία απέσπασε ισοπαλία από την Ουκρανία (0-0).

Το γκόλ της εθνικής πέτυχε ο Ζήσης Βρύζας στο 35ο με κεφαλία μετά από σέντρα του Δέλλα, στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε η ελληνική ομάδα.

Νωρίτερα, στο 26΄, ο Νικοπολίδης έσωσε το 1-0, όταν απέκρουσε επικίνδυνη κεφαλιά του Αρμάν Καραμιάν.

Με κορυφαίους τους Μπασινά, Καραγκούνη και Άντζα, η εθνική κράτησε εύκολα το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, στο δεύτερο όμως ανέβηκε η απόδοση των Αρμενίων, οι οποίοι δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες.

Ωστόσο τα κενά στην άμυνά τους έδωσαν στους Έλληνες παίχτες ευκαιρίες, τις οποίες δεν εκμεταλλεύτηκαν για να σημειώσουν δεύτερο τέρμα.

Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Ντέμης Νικολαϊδης σουτάροντας πάνω στον τερματοφύλακα Μπερεζόφσκι αφού προηγουμένως είχε «εξουδετερώσει» όλη την άμυνα της Αρμενίας.

Κεφαλιά του ίδου βρήκε στο 87΄το δεξί δοκάρι του Μπερεζόφσκι.

Ικανοποιημένος ο Ρεχάγκελ

Ο προπονητής της Εθνικής Ότο Ρεχάγκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την πορεία της εθνικής, σημείωσε όμως ότι χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση για το τελευταίο παιχνίδι.

Εχουμε κάνει μεγάλη κούρσα και μας λείπουν λίγα μέτρα, είπε ο κ. Ρεχάγκελ.
Οι συνθέσεις:

ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπερεζόφσκι, Μελικιάν, Μπιλίμπιο, Ζέτσιου, Σαργκισιάν, Χατσατριάν, Βαρντανιάν, Πετροσιάν, Βοσκανιάν (87΄ Χακομπιάν), Αρμάν Καραμιάν (62΄ Μοβσεσιάν), Αρταβάζντ Καραμιάν.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Άντζας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης (83΄ Ζαγοράκης), Γιαννακόπουλος (65΄ Γεωργιάδης), Βρύζας, Χαριστέας (46΄ Νικολαϊδης).


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Eυρωμπάσκετ: Ακάθεκτη η εθνική Ελλάδας
 

Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί των Ελλήνων φίλων του μπάσκετ, μετά τη δεύτερη νίκη της εθνικής στη Σουηδία

Τη δεύτερη κατά σειρά νίκη της πέτυχε η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας.

Tο συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη επικράτησε στο Μπόρας της τουρκικής εθνικής με 75-70 και εξασφάλισε την πρώτη θέση στον Δ ΄ όμιλο και την απευθείας πρόκριση στους «8» του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας.

Αύριο η εθνική θα αντιμετωπίσει την Ουκρανία, το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται στα παιχνίδια της δεύτερης φάσης και τον αντίπαλό της στον προημιτελικό της Τετάρτης.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Κροατία επικράτησε της Ουκρανίας με 93-71.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά του ηγέτη της Χαμάς
 

Ελαφρά τραυματισμένος είναι ο ηγέτης της Χαμάς, σεΐχης Αχμέντ Γιασίν

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εξόντωση ηγετικών μορφών της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Από επίθεση ελικοπτέρου με πυραύλους εναντίον οικίας στην Πόλη της Γάζας τραυματίσθηκε στον ώμο, όπως επιβεβαίωσαν παλαιστινιακοί κύκλοι, ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης, σείχης Αχμέντ Γιασίν.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τραυματίσθηκε ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση, σημειώνοντας ότι στο οίκημα που εβλήθη συνεδρίαζε ηγετικό κλιμάκιο της Χαμάς, με αντικείμενο την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά την πολύνεκρη επίθεση Παλαιστίνιου Καμικάζι στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σε επιχειρήσεις του 12 στελέχη της Χαμάς.

Ψυχραιμία ζητά η Ουάσιγκτον

Να επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση ζήτησε από τα αντιμαχόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή η Ουάσιγκτον.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εμμένουμε στο ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, μετά την παραίτηση Αμπάς και την επίθεση εναντίον του ιδρυτή της Χαμάς.

Ο ίδιος ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν προειδοποίησε την ισραηλινή πλευρά ότι θα «πληρώσει υψηλό τίμημα» για την απόπειρα εξόντωσής του.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Εμπόδια στην ειρηνευτική δύναμη
 

Με αργά βήματα προχωρά η ειρήνη στη Λιβερία

Tα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι αναβλήθηκε τελικά για τη Δευτέρα η ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο περιοχές που βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών.

Κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν αν διατηρούν τις θέσεις τους στην περιοχή της πόλης Κακάτα στα βόρεια της Λιβερίας, όπου, σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα, θα λάμβανε θέσεις η ειρηνευτική δύναμη.

Ο υπουργός Άμυνας Ντανιέλ Σι διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τα φυλάκιά τους και θα δώσουν τις θέσεις τους στους 650 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κατάσταση στη βόρεια και κεντρική Λιβερία εξακολουθεί να είναι ρευστή, ενώ η κυβέρνηση και οι δύο ανταρτικές οργανώσεις αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκτή από τον Αραφάτ η παραίτηση Αμπάς
 

Δεν γεφυρώθηκε το ρήγμα στη σχέση προέδρου και πρωθυπουργού των Παλαιστινίων

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς , τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που πίεζε για τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει στη διάθεσή του πέντε εβδομάδες για να ορίσει τον διάδοχο του κ. Αμπάς, ο οποίος μέχρι τότε θα ασκεί τα καθήκοντά του υπηρεσιακά.

Ισραηλινές αντιδράσεις

Η ισραηλινή πλευρά καθιστά σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, η παραίτηση Αμπάς χαρακτηρίζεται μεν «εσωτερική υπόθεση» των Παλαιστινίων, υπογραμμίζεται όμως συγχρόνως η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να αποτρέψει την αναβάθμιση του ρόλου του Παλαιστίνιου προέδρου.

Ανησυχεί η ΕΕ

Εντονες ανησυχίες για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην περιοχή σπεύδει ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την παραίτηση Αμπάς, ως "μία από τις σοβαρότερες μέχρι τώρα".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε λόγο για "βήμα προς τα πίσω" και ένδειξη ήττας της μετριοπαθούς πτέρυγας των Παλαιστινίων.

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης, οι οποίοι συμφώνησαν επί της αρχής, να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς.

Έκκληση σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να συνεχίσουν στο δρόμο των ειρηνευτικών συνομιλιών απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

Στις ΗΠΑ, ο αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ υπουργός Τόμ Ρίντζ προέβλεψε ότι η παραίτηση Αμπάς θα επιφέρει πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιστροφή των αντιμαχομένων πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ
 

Συνεχείς επιθέσεις δέχονται οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ

Περισσότερους στρατιώτες πρόκειται να στείλει στο Ιράκ η Βρετανία, σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ
-10.000 στρατιώτες βρίσκονται ήδη εκεί
-45.000 στρατιώτες είχαν μεταβεί στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου
-11 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά τo τέλος του πολέμου
Πιστεύεται ότι στο Ιράκ θα καταφθάσουν περίπου 3.000 ακόμη Βρετανοί στρατιώτες για να προστεθούν στη δύναμη των 10.000 Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη εκεί.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 150 στρατιώτες αναμένεται να μεταβούν στο Ιράκ από τη βάση τους στην Κύπρο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Ιράκ για να συζητήσει τις προτάσεις για τη δημιουργία ιρακινού στρατού και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη χώρα.

Ο κ. Ράμσφελντ, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ακόμη 10.000 στρατιώτες από μία διεθνή στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ.

Μιλώντας σε αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων ο αμςερικανός υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ είναι «δύσκολη».

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Γερμανίας

Νωρίτερα, ο υποδιοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Φρέντι Βίγκερς, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει είναι η αύξηση του αριθμού των Ιρακινών αστυνομικών.

Εν τω μεταξύ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέτασαν τις αμερικανικές προτάσεις για την αποστολή μίας διεθνούς δύναμης στο Ιράκ.

Οι επίσημες συνομιλίες για το εν λόγω θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν τη σύσταση μίας διεθνούς δύναμης, η οποία θα βρίσκεται υπό την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με τις προτάσεις αυτές αντιτίθενται η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες θεωρούν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο και στην πολιτική πραγματικότητα στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για την αποστολή στο Ιράκ τουρκικών δυνάμεων.

Επίθεση με πυραύλους ΣΑΜ

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι το πρωί έλαβε χώρα επίθεση με δύο πυραύλους εδάφους - αέρος τύπου ΣΑΜ, εναντίον αμερικανικού μεταγωγικού αεροπλάνου C – 141 κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα μερικές ώρες πριν την αναχώρηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ, εκπρόσωπος του οποίου επιβεβαίωσε την επίθεση.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίσθηκε στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, όταν το όχημά στο οποίο επέβαινε, πλήγηκε από χειροβομβίδα.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά του ηγέτη της Χαμάς
 

Ελαφρά τραυματισμένος είναι ο ηγέτης της Χαμάς, σεΐχης Αχμέντ Γιασίν

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εξόντωση ηγετικών μορφών της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Από επίθεση ελικοπτέρου με πυραύλους εναντίον οικίας στην Πόλη της Γάζας τραυματίσθηκε στον ώμο, όπως επιβεβαίωσαν παλαιστινιακοί κύκλοι, ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης, σείχης Αχμέντ Γιασίν.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τραυματίσθηκε ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση, σημειώνοντας ότι στο οίκημα που εβλήθη συνεδρίαζε ηγετικό κλιμάκιο της Χαμάς, με αντικείμενο την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά την πολύνεκρη επίθεση Παλαιστίνιου Καμικάζι στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σε επιχειρήσεις του 12 στελέχη της Χαμάς.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι καταζητούμενοι του FBI
 

Το FBI διαθέτει πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις

Το FBI ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη τεσσάρων μελών της Αλ Κάιντα, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πρόκειται για άτομα επικίνδυνα και οπλισμένα
Ανακοινώσεις του FBI
Η αμερικανική υπηρεσία έχει διανείμει φωτογραφίες των τεσσάρων ανδρών (δύο Σαουδαράβων, ενώ Μαροκινούο και ενός Τυνήσιου) σε μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Το FBI υπογραμμίζει ότι διαθέτει πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι οι τέσσερις προετοιμάζουν επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Αν και ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένη απειλή», ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να σχεδιάζει μία επίθεση κατά τη δεύτερη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ασυνήθιστες πρακτικές

Η αμερικανική υπηρεσία μάλιστα προειδοποιεί ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρακτικές που δεν έχουν σημειωθεί ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τοποθέτηση βομβών σε αυτοκίνητα και αεροπειρατείες από πτήσεις του εξωτερικού.

Τα στελέχη της υπηρεσίας χαρακτήρισαν τους καταζητούμενους «επικίνδυνους» και «οπλισμένους».

Κανένας από τους υπόπτους πάντως δεν πιστεύεται ότι βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την περίοδο τουλάχιστον.

Σε ανάλογες προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις προέβη και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από λίγες ημέρες.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στην Ταϊβάν
 

Οι διαδηλωτές επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος

Μαζικές κινητοποιήσεις με περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Ταϊπέι με αίτημα την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα.


Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιστορία να παρεμποδίσει τη δημοκρατία και την ανάπτυξη της χώρας
Πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι
Οι διαδηλωτές ζητούν να μην αποκαλείται πλέον η περιοχή Κινεζική Δημοκρατία της Ταϊβάν, αλλά Ταϊβάν.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων δηλώνουν ότι επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής από την Κίνα, λέγοντας ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν αλλάξει το όνομά της.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν - η οποία είναι αυτοδιοικούμενη - αποσχισθείσα επαρχία και απειλεί ότι θα καταλάβει τον έλεγχο δια της βίας εάν η περιοχή ανεξαρτοποιηθεί.

Διαμαρτυρίες

Η Κίνα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της πριν από μερικές ημέρες όταν εκδόθηκαν διαβατήρια με χώρα προέλευσης την Ταϊβάν.

Ο ανταποκριτής του BBC θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Κίνα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, 80 χρόνων, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις για αλλαγή του ονόματος.

Παρ' όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ταϊβάν δεν επιθυμεί τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να διαταράξουν τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Κίνα.

Η Ταϊβάν αναγνωρίζεται από λιγότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 1971, τη θέση της στα Ηνωμένα Έθνη κατέλαβε η Κίνα.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι νεκροί στο Κασμίρ
 

Οι επιθέσεις έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από τριάντα τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στη Σριναγκάρ, στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.


Οι κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν πανικόβλητοι στους δρόμους
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μία λαχαναγορά. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που από εκεί περνούσε μία ινδική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή του Ινδού πρωθυπουργού, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, οι επιθέσεις των αυτονομιστών έχουν αυξηθεί.

Οι ινδικές αρχές πιστεύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Δέκα μέρες βίας

Τα ινδικά στρατεύματα απέκλεισαν την περιοχή, καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους πανικόβλητοι ή αναζητούσαν απεγνωσμένα τους συγγενείς τους.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία δεν κατάφερε να προκαλέσει πλήγματα στην αυτοκινητοπομπή του ινδικού στρατού.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διεκδικούν την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, η οποία έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 90 άτομα στην περιοχή, τόσο στρατιώτες του ινδικού στρατού όσο και απλοί πολίτες.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 30 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου
 


Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον συμμετείχε στο διαγωνισμό του Μπόγκνορ, στο δυτικό Σάσεξ, κατά τον οποίο όσοι πήραν μέρος «πέταξαν» κοντά στην προβλήτα της πόλης



Οι εργαζόμενοι του σταδίου Άρθουρ Άς πέρασαν ώρες προετοιμάζοντας το χώρο για την έναρξη του αμερικανικού τουρνουά τένις



Οι Ιρακινές της κοινότητας των Σιιτών συμμετείχαν στις τριήμερες τελετές πένθους για τον Αγιατολάχ Χακίμ, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση αυτοκτονίας στη Νατζάφ



Κατά τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται για τα αίτια του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι, η χήρα του καθηγητή Κέλι, Τζάνις, είπε ότι ο σύζυγός της βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση πριν από την κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του



Πανικό προκάλεσε ο πρόεδρος Μπους όταν έριξε κατά λάθος από τα χέρια του το σκύλο του, Μπάρνι



Εορτασμοί για την 34η επέτειο από το πραξικόπημα του Μουαμάρ Γκαντάφι πραγματοποιήθηκαν στη Λιβύη



Το Μπέρμινγκχαμ καλωσόρισε τους επισκέπτες του νέου εμπορικού κέντρου Μπούλρινγκ, το οποίο κόστισε 500 εκατομμύρια λίρες



Το Ακουάντα, το σπορ αυτοκίνητο που μπορεί να μετατραπεί σε ταχύπλοο με το πάτημα ενός κουμπιού, έκανε την πρώτη του πλεύση στον Τάμεση



Ο «εξολοθρευτής» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ δέχθηκε ένα αυγό από διαδηλωτή, κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποβάλλει παραίτηση ο Αμπάς
 

Ο Μαχμούντ Αμπάς παραδέχθηκε ότι υπήρχαν ρήγματα στις σχέσεις του με το Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, έλαβε την παραίτηση που υπέβαλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, η οποία κάνει πολλούς να ανησυχούν για το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου.


Εάν δεν με υποστηρίξετε και δεν μου δώσετε περισσότερη ισχύ καλύτερα να με απομακρύνετε από τα καθήκοντά μου
Ο Μαχμούντ Αμπάς προς τους Παλαιστίνιους βουλευτές
Πιστεύεται ότι ο Γιασέρ Αραφάτ θα αποδεχθεί την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά θα του ζητήσει να αναλάβει εποπτικό ρόλο μέχρι το διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο διορισμός του Μαχμούντ Αμπάς ήταν προαπαιτούμενος όρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον περίφημο «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση.

Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτοκτονίας από παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού είχαν δημιουργήσει ήδη αμφιβολίες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκονταν σε αντιπαράθεση, καθώς ο Γιασέρ Αραφάτ δεν επιθυμούσε να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό.

Εκτιμήσεις για απομόνωση

Την περασμένη Πέμπτη, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο είτε να του προσδώσει περισσότερη ισχύ είτε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς μπορεί να απομονώσει ακόμη περισσότερο την παλαιστινιακή αρχή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με το Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς παραδέχθηκε ενώπιον του παλαιστινιακού κοινοβουλίου ότι υπήρξαν ρήγματα στις σχέσεις του με τον Γιασέρ Αραφάτ.


Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ
 

Συνεχείς επιθέσεις δέχονται οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ

Περισσότερους στρατιώτες πρόκειται να στείλει στο Ιράκ η Βρετανία, σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ
-10.000 στρατιώτες βρίσκονται ήδη εκεί
-45.000 στρατιώτες είχαν μεταβεί στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου
-11 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά τo τέλος του πολέμου
Πιστεύεται ότι στο Ιράκ θα καταφθάσουν περίπου 3.000 ακόμη Βρετανοί στρατιώτες για να προστεθούν στη δύναμη των 10.000 Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη εκεί.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 150 στρατιώτες αναμένεται να μεταβούν στο Ιράκ από τη βάση τους στην Κύπρο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Ιράκ για να συζητήσει τις προτάσεις για τη δημιουργία ιρακινού στρατού και την ανάπτυξη μίας διεθνούς δύναμης εκεί.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ακόμη 10.000 στρατιώτες από μία διεθνή στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ.

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Γερμανίας

Νωρίτερα, ο υποδιοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Φρέντι Βίγκερς, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει είναι η αύξηση του αριθμού των Ιρακινών αστυνομικών.

Εν τω μεταξύ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέτασαν τις αμερικανικές προτάσεις για την αποστολή μίας διεθνούς δύναμης στο Ιράκ.

Οι επίσημες συνομιλίες για το εν λόγω θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν τη σύσταση μίας διεθνούς δύναμης, η οποία θα βρίσκεται υπό την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με τις προτάσεις αυτές αντιτίθενται η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες θεωρούν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο και στην πολιτική πραγματικότητα στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.