Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-04

  1. Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη
  2. Καταδίκη Σερβοβόσνιου για εγκλήματα πολέμου
  3. Μπερλουσκόνι κατά δικαστών
  4. Αποστάσεις από Γαλλία και Γερμανία
  5. Κέλι: «Αστείος» ο ισχυρισμός των 45 λεπτών
  6. Στο Ιράκ ο Ράμσφελντ
  7. Βρετανοί κατόπιν εξετάσεων
  8. Αμπάς: Στηρίξτε με, αλλιώς παραιτούμαι
  9. Ευθύνες για το Κυπριακό επιρρίπτει ο Ερντογάν
  10. Δυσαρέσκεια στις υπηρεσίες πληροφοριών
  11. Στον Περσικό ο Ράμσφελντ
  12. Ευθύνες για το Κυπριακό επιρρίπτει ο Ερντογάν
  13. Στον Περσικό ο Ράμσφελντ

Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη
 

Επικρίσεις των Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να υποκρίνεται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της.

Οι ευρωβουλευτές που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο ενέκριναν έκθεση στην οποία κατηγορούν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη για διακρίσεις κατά μειονοτήτων.

Η έκθεση λέει ότι εθνικές μειονότητες και άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο υφίστανται διακρίσεις, βία και την αδιαφορία των κρατικών αρχών.

Η έκθεση προσθέτει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν τα δεδομένα στην «γηραιά ήπειρο».

Οι γενική ανησυχία για θέματα ασφάλειας έχει υποσκάψει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Zητά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν μέτρα για να προστατέψουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών,

  • Επικρίνει τα αδικαιολόγητα κρούσματα αστυνομικής βίας και λέει ότι τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν την ζωή τους πέρυσι στις χώρες-μέλη λόγω αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας

  • Επικρίνει τις «απαράδεκτες» συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων ιδιαίτερα στην Ισπανία και στην Γαλλία,

  • Εκφράζει έντονη ανησυχία για την αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων σε όλες τις χώρες-μέλη.

  • Επικρίνει το γεγονός ότι στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει αποκτήσει τον έλεγχο πολλών μέσων ενημέρωσης.

  • Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Καταδίκη Σερβοβόσνιου για εγκλήματα πολέμου
     

    Ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς εξακολουθούν να αγνοούνται

    Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ένας Σερβοβόσνιος, πρώην διοικητής στρατοπέδου συγκέντρωσης παραδέχθηκε την ενοχή του για τέσσερις κατηγορίες που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας.

    Ο Ντράγκαν Νίκολιτς παραδέχθηκε την ενοχή του για διώξεις, δολοφονίες και βασανιστήρια Μουσουλμάνων κρατουμένων.

    Παράλληλα παραδέχθηκε την ενοχή του για συνεργία σε σεξουαλικές κακοποιήσεις κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σούσιτσα που βρίσκεται βόρειο-ανατολικά του Σεράγεβου.

    Περίπου οκτώ χιλιάδες Μουσουλμάνοι και Κροάτες ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του '90.

    Ο Νίκολιτς ήταν ένας από τους πρώτους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου κατά του οποίου ασκήθηκε δίωξη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1994.

    Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο το 2000 ο Νίκολιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Στην συνέχεια όμως συμφώνησε με τις εισαγγελικές αρχές και παραδέχθηκε την ενοχή του.

    Η ποινή που θα επιβληθεί στον Νίκολιτς θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μπερλουσκόνι κατά δικαστών
     

    «Πνευματικά διαταραγμένους» χαρακτήρισε τους δικαστές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξαπέλυσε οξεία φραστική επίθεση κατά των δικαστών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «τρελοί» και «πνευματικά διαταραγμένοι για να κάνουν αυτή τη δουλειά».

    Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Μπερλουσκόνι έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε δυο Βρετανούς δημοσιογράφους, για το περιοδικό «Σπεκτέιτορ» (The Spectator) και για την ιταλική τοπική εφημερίδα «Η φωνή του Ρίμινι».

    Η ερώτηση που προκάλεσε το ξέσπασμα του Ιταλού πρωθυπουργού αφορούσε την δίωξη ενός εκ των προκατόχων του, του Τζούλιο Αντρεότι:

    «Αυτοί οι δικαστές είναι διπλά τρελοί. Πρώτον, είναι τρελοί πολιτικά και δεύτερον είναι τρελοί γενικά. Για να κάνουν αυτή τη δουλειά πρέπει να είναι πνευματικά διαταραγμένοι.


    Αυτοί οι δικαστές είναι διπλά τρελοί. Πρώτον, είναι τρελοί πολιτικά και δεύτερον είναι τρελοί γενικά. Για να κάνουν αυτή τη δουλειά πρέπει να είναι πνευματικά διαταραγμένοι
    Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας
    Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη ανθρώπινη φυλή», κατέληξε ο κ. Μπερλουσκόνι.

    Δημοσιογράφοι και εξωτερική πολιτική

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» (Repubblica) που δημοσιεύει εκτεταμένα αποσπάσματα της συνέντευξης, ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι του επιτίθενται επειδή τον ζηλεύουν και θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση του.

    Όσο για την εξωτερική πολιτική, ο Ιταλός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η δημοκρατία πρέπει να επιβάλλεται -όπου είναι αναγκαίο- με τη βία, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

    «Λέμε στους δικτάτορες ότι θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες τους, θα τους δίνουμε ένα τελεσίγραφο έξι ή 12 μηνών και στη συνέχεια θα επεμβαίνουμε».


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αποστάσεις από Γαλλία και Γερμανία
     

    Στιγμιότυπο από τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στη Δρέσδη

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κράτησαν αποστάσεις από το προτεινόμενο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ που έχει σαν στόχο να ελκύσει διεθνή -οικονομική και στρατιωτική - βοήθεια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Σε κοινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση τους στην Δρέσδη οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί τον στόχο της παράδοσης της εξουσίας της χώρας στους Ιρακινούς.

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο καγκελάριος Σρέντερ δήλωσε ότι η Γερμνανία και η Γαλλία θα ήθελαν έναν ηγετικό ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο κύριος Σρέντερ πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:55 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κέλι: «Αστείος» ο ισχυρισμός των 45 λεπτών
     

    Νέες αποκαλύψεις στην επιτροπή Χάτον

    «Αστείο» είχε χαρακτηρίσει ο Ντέιβιντ Κέλι τον χαρακτηρισμό του φακέλου της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ιράκ μπορούσε να ενεργοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε διάστημα 45 λεπτών.

    Τάδε έφη ο Τομ Μάνγκολντ, δημοσιογράφος και στενός φίλος του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, καταθέτοντας στην επιτροπή του δικαστή Χάτον που διερευνά τις συνθήκες που οδηγησαν στην αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι, ειδικού στα οπλα μαζικής καταστροφής και συμβούλου του υπουργείου Αμύνης της Βρετανίας.

    Ο Κέλι φέρεται ότι αυτοκτόνησε στα μέσα Ιουλίου αφού κατονομάστηκε ως πηγή ρεπορτάζ του BBC που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο από το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Με τις καταθέσεις της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας.

    Η Επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για δέκα ημέρες, διάστημα κατά το οποίο ο δικαστής λόρδος Χάτον θα αξιολογήσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και θα αποφασίσει αν χρειάζεται να καλέσει πάλι κάποιους από τους μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν ή να κλητεύσει νέους μάρτυρες.

    Δύσκολη θέση

    Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση βρέθηκε πάλι σε δύσκολη θέση μετά τη χθεσινή κατάθεση πρώην στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

    Ο επιστήμονας Μπράιαν Τζόουνς, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, δήλωσε ότι κάποιοι συνάδελφοί του ήταν δυσαρεστημένοι με ορισμένες από τις διατυπώσεις στον φάκελο για το οπλοστάσιο του Ιράκ και είχαν αμφιβολίες για το αν ισχύει το επιχείρημα των 45 λεπτών.

    Ο κ. Τζόουνς διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ανησυχίες τους και οι προτεινόμενες αλλαγές αγνοήθηκαν.

    Την προηγούμενη, όμως, εβδομάδα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας και μέλος της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών, Τζον Σκάρλετ, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του καμία ανησυχία όσον αφορά το περιεχόμενο του φακέλου.

    Ερωτηθείς εάν ο εκλιπών καθηγητής Κέλι είχε γνώση των ανησυχιών της υπηρεσίας του, ο κ. Τζόουνς είπε: «Βεβαίως και γνώριζε τότε αλλά και αργότερα ότι υπήρχαν ανησυχίες για το επιχείρημα των 45 λεπτών»


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στο Ιράκ ο Ράμσφελντ
     

    Απρόσμενη επίσκεψη του υπουργού αμύνης στην Βαγδάτη

    Ο υπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ έφθασε στην Βαγδάτη όπου αναμένεται ότι θα συναντηθεί με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

    Οι επαφές του αμερικανού υπουργού αναμένεται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για την δημιουργία μιας ιρακινής δύναμης ασφαλείας και στην ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής με δυνάμεις από άλλες χώρες.

    Η απρόσμενη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς εντείνονται οι πιέσεις για ενίσχυση των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ δήλωσε ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στην χώρα δεν επαρκούν για την διαφύλαξη των συνόρων.

    Πρόσθεσε δε ότι άλλες απειλές μπορεί να εμφανισθούν στο μέλλον όπως εμφύλια σύρραξη ή θρησκευτικές και εθνοτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βρετανοί κατόπιν εξετάσεων
     

    Από εξετάσεις θα περνούν οι μετανάστες που επιθυμούν να λάβουν την βρετανική υπηκοότητα

    Στα θρανία θα πρέπει να καθήσουν στο εξής όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν τη βρετανική υπηκόοτητα.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όσοι αλλοδαποί που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να γίνουν Βρετανοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα και στη συνέχεια να περάσουν από εξετάσεις γλώσσας και γενικών γνώσεων.

    Το τεστ θα περιλαμβάνει ερωτήσεις του τύπου «Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ;»,

    «Πότε ήταν η τελευταία φορά που δέχθηκε εισβολή η Βρετανία;»,

    «Ποια είναι τα κυριότερα πολιτικά κόμματα;».

    Θα υπάρχουν όμως και ερωτήσεις επί πρακτικών θεμάτων όπως «Πώς πληρώνεται ένας λογαριασμός τηλεφώνου ;»

    Επιφυλάξεις

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν τους αλλοδαπούς να κατανοήσουν την βρετανική κοινωνία και τον ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν.

    Τα σχέδια της κυβέρνησης έτυχαν καταρχάς θετικής αποδοχής από τα άλλα κόμματα.

    Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, πάντως, δηλαδή οι μετανάστες, παρουσιάζονται επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι νέες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμπάς: Στηρίξτε με, αλλιώς παραιτούμαι
     

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούτ Αμπάς, ζήτησε από το κοινοβούλιο να στηρίξει την πολιτική του για την ειρηνευτική διαδικασία, ειδάλλως να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

    Μιλώντας ενώπιον του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ.Αμπάς αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως στην πολιτική αντιπαράθεσή του με τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Παραδέχθηκε ότι οι μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως, καθώς -όπως τόνισε- χωρίς ενότητα μεταξύ των Παλαιστινίων δεν είναι δυνατή η πρόοδος του λεγόμενου οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Αμπάς ζήτησε από τους Αμερικανούς να σταματήσουν να αγνοούν τον κ. Αραφάτ, «τον εκλεγμένο, νόμιμο, συνταγματικό και ιστορικό πρόεδρο του Παλαιστινιακού λαού».

    Ο κ. Αραφάτ

    Ο κ. Αραφάτ δεν ήταν παρών στην ομιλία καθώς παραμένει απομονωμένος στα γραφεία του στη Ραμάλα.

    Όμως, οι υποστηρικτές του Παλαιστίνιου ηγέτη υποχρέωσαν τον κ. Αμπάς να εισέλθει στο κοινοβούλιο από την πίσω πόρτα.

    Μάλιστα, πολλοί εξ' αυτών επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο δια της βίας.

    Την ανησυχία των Παλαιστινίων για την πολιτική κόντρα των δύο ανδρών και τις συνέπειές της εξέφρασε η βουλευτής Χανάν Ασράουι που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Πρέπει να επιβεβαιωθεί ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο ανδρών και να μάθουν πώς να μοιράζονται αρμοδιότητες και να συνεργάζονται.

    Αν ο Αμπού Μαζέν (όπως είναι επίσης γνωστός ο Μαχμούντ Αμπάς) φύγει, θα υπάρξουν πολλές μη αναμενόμενες συνέπειες».

    Οι δυνάμεις ασφαλείας

    Στο επίκεντρο της διαμάχης του προέδρου και του πρωθυπουργού της Παλαιστίνης βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες εν πολλοίς ελέγχονται από τον κ. Αραφάτ.

    Όμως, ο κ. Αμπάς θέλει μεγαλύτερο έλεγχο των δυνάμεων ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ένοπλες οργανώσεις που προβαίνουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Ισραηλινών.

    Το θέμα αυτό, όπως υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ Τζέιμς Ρέινολντς παραμένει το κύριο εμπόδιο για την εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    Σε μια υπενθύμιση ότι ο κ. Αμπάς δεν έχει κατορθώσει να συγκρατήσει τους εξτρεμιστές, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι νας Ισραηλινός σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

    Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι οργανώσεις Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ-Ακσά και ισλαμική Τζιχάντ.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ευθύνες για το Κυπριακό επιρρίπτει ο Ερντογάν
     

    O Τούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αρχείο)

    Την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και τις προσπάθειες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Βερολίνο.

    Η ομιλία διοργανώθηκε από το Κέντρο Τουρκικών Ερευνών και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ.

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η πρόσκληση της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας στη Χαλκιδική ήταν ενδεικτική του θετικού κλίματος που επικρατεί γύρω από την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε «ότι η κυβέρνηση εκπονεί εκτενείς συνταγματικές αλλαγές για να συμβαδίσει με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτήρισε, όμως, άδικο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι ήδη μέλος της Κοινότητας.

    Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία ουδέποτε απέρριψε το σχέδιο Ανάν παρά τις όσες «ατέλειες και τα λάθη του».

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε ότι για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό ευθύνεται η «αρνητική στάση» των Ελληνοκυπρίων, σ' αντίθεση με τις πρόσφατες κινήσεις καλής θέλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές θελήσουν να προσέλθουν στις συνομιλίες με μια κοινή προσέγγιση».

    «Αλλά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μού διεμήνυσε ότι δεν θα συζητούσε ένα πρόβλημα, το οποίο κατά την άποψή του δεν επιδέχεται λύσης», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την Κύπρο ένα νησί, το οποίο αποτελείται από δύο έθνη και δύο θρησκείες και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να δέχεται ένα τέτοιο προβληματικό κράτος στην οικογένειά της και όχι ένα κράτος που δεν έχει προβλήματα, υπονοώντας την Τουρκία.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
    Δυσαρέσκεια στις υπηρεσίες πληροφοριών
     

    Νέες αποκαλύψεις στην επιτροπή Χάτον

    Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση των ερευνών της δικαστικής επιτροπής Χάτον, η οποία εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή και συμβούλου σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι.

    Ανάμεσα στους αξιωματούχους που θα καταθέσουν σήμερα είναι ο Ρίτσαρντ Τέιλορ, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν.

    Ωστόσο, σε δύσκολη θέση βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση της Βρετανίας μετά τη χθεσινή κατάθεση πρώην στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

    Ο επιστήμονας Μπράιαν Τζόουνς, o oποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, δήλωσε ότι κάποιοι συνάδελφοί του ήταν δυσαρεστημένοι με ορισμένες από τις διατυπώσεις στον φάκελο για το οπλοστάσιο του Ιράκ και είχαν αμφιβολίες για το αν ισχύει το επιχείρημα των 45 λεπτών.

    Ο κ. Τζόουνς διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ανησυχίες τους και οι προτεινόμενες αλλαγές αγνοήθηκαν.

    Την προηγούμενη, όμως, εβδομάδα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας και μέλος της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών, Τζον Σκάρλετ, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή του καμμία ανησυχία όσον αφορά το περιεχόμενο του φακέλου.

    Ερωτηθείς εάν ο εκλιπών καθηγητής Κέλι είχε γνώση των ανησυχιών της υπηρεσίας του, ο κ. Τζόουνς είπε: «Βεβαίως και γνώριζε τότε αλλά και αργότερα ότι υπήρχαν ανησυχίες για το επιχείρημα των 45 λεπτών».


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στον Περσικό ο Ράμσφελντ
     

    Το ταξίδι του κ. Ράμσφελντ δεν είχε ανακοινωθεί

    Την ανάγκη ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ για την αποκατάσταση της ασφάλειας αναγνώρισε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ βρίσκεται καθοδόν προς την περιοχή του Περσικού, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Αμερικανοί διοικητές στη Βαγδάτη εμμένουν στην άποψη ότι δε χρειάζονται επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες.

    Αντιθέτως οι αμερικανοί διοικητές θα δέχονταν με ικανοποίηση την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης καθώς και την παραχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στους Ιρακινούς όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.

    Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα υιοθετήσουν το νέο

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος της ηγεσίας Μπους για διεύρυνση της εντολής του ΟΗΕ στο Ιράκ.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ευθύνες για το Κυπριακό επιρρίπτει ο Ερντογάν
     

    O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (αρχείο)

    Την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και τις προσπάθειες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Βερολίνο.

    Η ομιλία διοργανώθηκε από το Κέντρο Τουρκικών Ερευνών και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ.

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η πρόσκληση της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας στη Χαλκιδική ήταν ενδεικτική του θετικού κλίματος που επικρατεί γύρω από την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε «ότι η κυβέρνηση εκπονεί εκτενείς συνταγματικές αλλαγές για να συμβαδίσει με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτήρισε, όμως, άδικο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι ήδη μέλος της Κοινότητας.

    Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία ουδέποτε απέρριψε το σχέδιο Ανάν παρά τις όσες «ατέλειες και τα λάθη του».

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε ότι για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό ευθύνεται η «αρνητική στάση» των Ελληνοκυπρίων, σ' αντίθεση με τις πρόσφατες κινήσεις καλής θέλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές θελήσουν να προσέλθουν στις συνομιλίες με μια κοινή προσέγγιση».

    «Αλλά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μού διεμήνυσε ότι δεν θα συζητούσε ένα πρόβλημα, το οποίο κατά την άποψή του δεν επιδέχεται λύσης», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την Κύπρο ένα νησί, το οποίο αποτελείται από δύο έθνη και δύο θρησκείες και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να δέχεται ένα τέτοιο προβληματικό κράτος στην οικογένειά της και όχι ένα κράτος που δεν έχει προβλήματα, υπονοώντας την Τουρκία.


    Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στον Περσικό ο Ράμσφελντ
     

    Το ταξίδι του κ. Ράμσφελντ δεν είχε ανακοινωθεί

    Την ανάγκη ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ για την αποκατάσταση της ασφάλειας αναγνώρισε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ βρίσκεται καθοδόν προς την περιοχή του Περσικού, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Αμερικανοί διοικητές στη Βαγδάτη εμμένουν στην άποψη ότι δε χρειάζονται επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες.

    Αντιθέτως οι αμερικανοί διοικητές θα δέχονταν με ικανοποίηση την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης καθώς και την παραχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στους Ιρακινούς όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.

    Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα υιοθετήσουν το νέο

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος της ηγεσίας Μπους για διεύρυνση της εντολής του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.