Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-25

  1. Υπόθεση Κέλι: Zητούνται απαντήσεις
  2. Βομβάη: Ιστορία γραμμένη με αίμα
  3. Βομβάη: Αυξάνονται τα θύματα
  4. Έκκληση Άγκυρας προς Ουάσινγκτον
  5. Mε επιδείνωση απειλούνται οι ιρανοβρετανικές σχέσεις
  6. Το ελιξήριο της ζωής
  7. Τουρκομάνοι: Mέτρα προστασίας ζητά ο Γκιούλ
  8. Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ
  9. Λιβερία: Εύθραυστη η εκεχειρία
  10. Βομβάη: Αυξάνονται τα θύματα
  11. Προεδρικές εκλογές στη Ρουάντα
  12. Mε επιδείνωση απειλούνται οι ιρανοβρετανικές σχέσεις
  13. Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ
  14. Λιβερία: Εύθραυστη η εκεχειρία
  15. Εκρήξεις με πολλά θύματα στη Βομβάη
  16. Ιράκ: Απειλές κατά του Ερυθρού Σταυρού
  17. Νέες ταραχές στη Λιβερία ;
  18. Το ελιξήριο της ζωής
  19. Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 23:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Κέλι: Zητούνται απαντήσεις
 

Τα όσα οδήγησαν στο θάνατο τον κυβερνητικό σύμβουλο δρ Κέλι εξετάζει η επιτροπή Χάτον

Η εβδομάδα που διανύουμε προμηνύεται ως μία από τις πλέον δραματικές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βρετανίας, καθώς ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τζεφ Χουν και ο πρόεδρος του BBC Γκάβιν Ντέηβις θα εξεταστούν ενώπιον της επιτροπής που ερευνά πως οδηγήθηκε στο θάνατο ο κυβερνητικός σύμβουλος δρ Ντέιβιντ Κέλι.

O κ. Μπλερ το τελευταίο τριήμερο είχε σειρά διαβουλεύσεων με νομικούς συμβούλους της κυβέρνησής του, προετοιμάζοντας την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής του δικαστή λόρδου Χάτον.

Έγγραφα – φωτιά στη δημοσιότητα

Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός προετοίμαζε τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει, η επιτροπή Χάτον δημοσίευσε στο Διαδίκτυο εκατοντάδες έγγραφα που συνήθως καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας.

Οι ηλεκτρονικές επιστολές, τα σημειώματα και υπομνήματα που δημοσιεύονται αποτελούν τμήμα της αλληλογραφίας ανάμεσα σε κλιμάκια της κυβέρνησης και του ΒΒC, έγγραφα που λόγω του εμπιστευτικού τους χαρακτήρα θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας υπό κανονικές συνθήκες μετά την παρέλευση τριακονταετίας.

Η δημοσίευση των εγγράφων αυτών επιτείνει την πίεση στους κόλπους της κυβέρνησης των Εργατικών και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάθεση του κ. Μπλερ το πρωί της Πέμπτης 28 Αυγούστου, θα κρίνει εν πολλοίς την πολιτική του καριέρα.


Υπό το βλέμμα του έμπειρου δικαστή Λόρδου Χάτον θα εξεταστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός
Στις 10:30 ακριβώς τοπική ώρα ο Τόνι Μπλερ θα παρουσιαστεί στην αίθουσα 73 του κεντρικού δικαστηρίου του Λονδίνου και επί περίπου δυόμισι ώρες θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των νομικών της επιτροπής Χάτον.

Έχοντας στο παρελθόν ασκήσει τη δικηγορία ο κ. Μπλερ δεν αναμένεται να νοιώσει παρείσακτος μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Θα πρέπει βέβαια να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις, αλλά σε αντίθεση με την «Ώρα του πρωθυπουργού» ή μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο επικεφαλής των νομικών της επιτροπής δεν αναμένεται να κάνει τον πρωθυπουργό να χάσει τον ειρμό των σκέψεών του, διακόπτοντας τις απαντήσεις του.

Καίρια ερωτήματα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ερωτηθεί για το ρόλο που τυχόν διαδραμάτισε στην απόφαση να διαρρεύσει τεχνηέντως στη δημοσιότητα το όνομα του δόκτορος Ντέηβιντ Κέλι.


Την Πέμπτη θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Χάτον ο Τόνι Μπλερ
Σίγουρα θα ερωτηθεί εάν είχε ανάμιξη στην προετοιμασία του περιβόητου πλέον «πρώτου φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ», το περιεχόμενο του οποίου έχει αποδειχθεί ανακριβές.

Επίσης θα ερωτηθεί σχετικά με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της διαδικασίας, όπως η γνώμη που εξέφρασε ο επικεφαλής προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, ότι δηλαδή η πληροφορία περί άμεσου κινδύνου από το Ιράκ στερείτο βασιμότητας.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών σε θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Μένζις Κάμπελ, που τυγχάνει και νομικός περιμένει από τους συναδέλφους του της Επιτροπής Χάτον να εξετάσουν κατ' εξαντλητικό τρόπο τον κ. Μπλερ.

«“Ποιος είχε και κατά πόσο την ευθύνη για τη σύνταξη του Φακέλου για το Ιράκ, όταν μιλώντας ενώπιον της Βουλής χαρακτήριζε την ιρακινή απειλή παρούσα και σοβαρή;” είναι ένα μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο Τόνι Μπλερ» λέει ο κ. Κάμπελ.

Βέλη κατά υπουργού

Μία ημέρα πριν την κατάθεση του κ. Μπλερ στην αίθουσα 73 θα παρουσιαστεί ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος αμείλικτων ερωτημάτων για το χειρισμό της υπόθεσης Κέλι.

Μερικά από τα ερωτήματα αυτά είναι:


Αντιμέτωπος με σειρά ερωτημάτων ο Τζεφ Χουν
- Ασκήθηκαν πιέσεις και τι είδους στον Βρετανό επιστήμονα από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου;

- Τι ρόλο έπαιξε στην απόφαση διαρροής του ονόματος Κέλι στον Τύπο ;

- Έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τον σύμβουλο και υφιστάμενό του ;

Όπως αποκαλύφθηκε, όταν έγινε γνωστό το όνομα του κυβερνητικού συμβούλου που αποτέλεσε τη βάση ρεπορτάζ του ΒΒC για την παραποίηση στοιχείων σχετικά με την ιρακινή απειλή, ο κ. Χουν αγνόησε τις συστάσεις συμβούλων του που έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη δημόσια εξέταση του δόκτορος Κέλι από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το BBC στην επιτροπή

Στα ερωτήματα της επιτροπής Χάτον θα κληθεί να απαντήσει αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέηβις.


Ο Γκάβιν Ντέηβις θα κληθεί να υπερασπισθεί τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από το BBC
Λίγες ώρες μετά το τέλος της κατάθεσης Μπλερ ο κ. Ντέηβις θα αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, τόσο για τη δημοσιογραφική κάλυψη της όσο και για τη στήριξη που παρείχε το διοικητικό συμβούλιο στους συντάκτες όταν αυτοί βρέθηκαν στη «γραμμή πυρός» του κυβερνητικού συμβούλου Άλιστερ Κάμπελ.

Μερικοί από τους μάρτυρες ίσως κληθούν στο μέλλον να καταθέσουν εκ νέου ή να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση, αναλόγως με τα ευρήματα της επιτροπής Χάτον, αλλά η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβάη: Ιστορία γραμμένη με αίμα
 

Βομβάη: Σκηνή μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον περασμένο Δεκέμβριο

Η διπλή βομβιστική επίθεση στη Βομβάη έχει προκαλέσει σοκ στην Ινδία και το εξωτερικό αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η μεγαλούπολη αυτή δοκιμάζεται από βομβιστικές επιθέσεις και ταραχές.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αμέσως μετά την καταστροφή του μουσουλμανικού τεμένους στην Αγιόντια, όλη η χώρα έζησε νύκτες αιματηρών ταραχών ανάμεσα σε Ινδουιστές, Μουσουλμάνους και τις αρχές ασφαλείας.

Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων τότε ξεπέρασε τις 2.000, ενώ προς το τέλος των ταραχών σημειώθηκαν αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη με αποτέλεσμα το θάνατο 200 ατόμων.


Οι επιθέσεις συνέβησαν παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Βομβάη
Νέος κύκλος βίας άνοιξε στην εμπορική πρωτεύουσα της Ινδίας τον περασμένο Δεκέμβριο, με κύμα επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αυτό οδήγησε τις αρχές της πόλης στη σύσταση μιας αντιτρομοκρατικής μονάδας, κατά τα πρότυπα των επίλεκτων κομάντο του ινδικού στρατού.

Χρονικό αίματος

Το Δεκέμβριο του 2002 εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο οπίσθιο τμήμα ενός λεωφορείου εξερράγη, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας 26 ακόμη.

Τον περασμένο Μάρτιο μία βόμβα κατέστρεψε ολοσχερώς τμήμα μιας αμαξοστοιχίας, σπέρνοντας το θάνατο: 11 νεκροί και 75 τραυματίες ο απολογισμός.

Και τον Ιούλιο ακόμα μία έκρηξη σε λεωφορείο σκότωσε τρεις επιβάτες και τραυμάτισε 42 ακόμα.

Το κοινό χαρακτηριστικό των φονικών βομβιστικών ενεργειών είναι ότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτές.

Για την επίθεση του Ιουλίου οι έρευνες των αρχών ασφαλείας στράφηκαν προς την κατεύθυνση της ισλαμικής οργάνωσης Λασκάρ–Ι-Ταΐμπα, χωρίς όμως να προσφέρει αδιάσειστα ποδεικτικά στοιχεία ενοχής.

Αλλά τα εθνικιστικά ινδουιστικά κόμματα – συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος «Μπαρατίγια Τζανάτα» (BJP) του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, θεωρούσαν ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές αδιαμφισβήτητα κρύβονταν ισλαμιστές που έχουν σαν ορμητήριο το Πακιστάν.

Αυτή την ώρα οι σχέσεις ανάμεσα στο Δελχί και την Ισλαμαμπάντ γνωρίζουν περίοδο «λιωσίματος των πάγων» και η ινδική κυβέρνηση δεν επέρριψε ευθύνες προς το Πακιστάν, το οποίο άλλωστε έσπευσε να καταδικάσει τη διπλή επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη τρόμου».


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβάη: Αυξάνονται τα θύματα
 

Οι αρχές ασφαλείας ερευνούν στα συντρίμμια αυτοκινήτων τυχόν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους αυτουργούς της διπλής επίθεσης

Tουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίσθηκαν από δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βομβάη.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά στην «Πύλη της Ινδίας», ιστορικό μνημείο που δέχεται καθημερινά επισκέψεις πολυάριθμων τουριστών και η άλλη κοντά σε ινδουϊστικό ναό, σε πολυσύχναστο σημείο της ινδικής μεγαλούπολης.


Οι εκρήξεις προκάλεσαν εκτός από ανθρώπινα θύματα και εκτενείς καταστροφές
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ορισμένοι ένοικοι ξενοδοχείων πετάχθηκαν κυριολεκτικά στη θάλασσα από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές ενέργειες, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά δύο ταξί.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Δελχί, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, είπε ότι υποψίες στρέφονται στο «Ισλαμικό Κίνημα Φοιτητών της Ινδίας», μια απαγορευμένη οργάνωση που έχει κατηγορηθεί για ανάμιξη σε προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν πολιτικοί από όλο τον κόσμο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Βομβάη καταδεικνύουν την ανάγκη να αντιμετωπισθεί «το δηλητήριο της διεθνούς τρομοκρατίας»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη», η οποία, όπως είπε, προκαλεί τρόμο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Πακιστάν υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας του καταδικάζει τις «πράξεις τρομοκρατίας».

Η Βομβάη, που θεωρείται η «οικονομική πρωτεύουσα» της Ινδίας, είχε γνωρίσει στο παρελθόν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις.

Σε εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 1993 είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 1000.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Άγκυρας προς Ουάσινγκτον
 

Κούρδοι μαχητές στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή γύρω από το Κιρκούκ

Η Τουρκία κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με εκπροσώπους Τουρκομάνων του Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είπε δήλωσε ότι «υπενθύμισε σε Αμερικανούς αξιωματούχους πως χρειάζεται να κάνουν πολύ περισσότερα για την επαναφορά της ειρήνης».


Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν σε δρόμο του Κιρκούκ, μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου
Χαρακτήρισε δε ως «απαράδεκτη» τη μεταχείριση των Τουρκομάνων από τα αμερικανικά στρατεύματα και την πλειοψηφία των Κούρδων που ζουν στο βόρειο Ιράκ.

Ο κ. Μουσταφά Ζιά , υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις του μετώπου των Τουρκομάνων, και άλλοι αξιωματούχοι που εμφανίζονται στα τούρκικα μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι τα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή περίπου 10 Τουρκομάνων και οι εκτεταμένες καταστροφές περιουσιών τους, ξεκίνησαν από τα γραφεία του κόμματος PUK (Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν) του κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη διαδηλωτές προειδοποιούσαν τους Κούρδους και τους Αμερικανούς ότι θα λογοδοτήσουν για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις εναντίον Τουρκομάνων στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 14:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Mε επιδείνωση απειλούνται οι ιρανοβρετανικές σχέσεις
 

Στη βομβιστική επίθεση του Μπουένος Άιρες σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι

Με σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις απειλεί το Ιράν τη Βρετανία, μετά τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη του Χαντί Σολεϊμανπούρ, πρώην πρεσβευτή του στην Αργεντινή.

Μετά την παρέμβαση του προέδρου της χώρας, Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να απολογηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bρετανό ομόλογό του Τζακ Στρό.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό Πρακτορείο ΙΡΝΑ, ο Iρανός υπουργός προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θα υπερασπiσθεί τον «αθώο» Σολεϊμανπούρ «με κάθε τρόπο».

Εναντίον του Σολεϊμανπούρ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την Αργεντινή, με την κατηγορία της εμπλοκής στη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Από την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι και άλλοι 300 είχαν τραυματισθεί.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ελιξήριο της ζωής
 

Ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί ίσως συμβάλλουν στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής

Ορισμένες ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως στο κόκκινο κρασί, είναι πιθανό να συμβάλλουν στην παράταση του προσδόκιμου χρόνου ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν μετά από μελέτες ότι οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται πολυφενόλες, μπορούν να παρατείνουν τη ζωή των κυττάρων σημαντικά, συμπεριλμαβανομένων και των ανθρωπίνων κυττάρων.

Οι πολυφενόλες παράγονται από διάφορα φυτά. Μία από αυτές (ρεζβερατρόλη) ανιχνεύεται στο κόκκινο κρασί και οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Φύση» (Nature), ανακάλυψαν ότι συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τις μύγες και τα σκουλήκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα.

Ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι η ανακάλυψη ίσως να εξηγεί γιατί η λογική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκομάνοι: Mέτρα προστασίας ζητά ο Γκιούλ
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ

Τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στο Ιράκ ζήτησε η Τουρκία από τις στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού.

Μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Τουρκομάνων του Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι υπέδειξε σε Αμερικανούς αξιωματούχους την αναγκαιότητα ειρήνευσης στο Ιράκ.

Συγχρόνως χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μεταχείριση των Τουρκομάνων από την πλειοψηφία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με συνθήματα των Κούρδων και των ΗΠΑ, με αφορμή τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις εναντίον Τουρκομάνων στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ πρέπει να έχει διεθνή νομιμότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι της ίδιας άποψης.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 14:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ
 

Η δεύτερη επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Παλαιστίνιων -ορισμένοι εκ των οποίων ήταν στελέχη της Χαμάς- και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων προκάλεσε την αναμενόμενη καταδίκη από παλαιστινιακής πλευράς.

Υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι η επίθεση αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρηνευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η επίθεση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εξαρθρώσει την Χαμάς.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μοσέ Γιαλόν δήλωσε ότι όλα τα μέλη της Χαμάς είναι πιθανοί στόχοι, προσθέτοντας ότι «εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταφέρει να εξαρθρώσει τους τρομοκράτες τότε θα το κάνουμε εμείς».

Ο ρόλος του Αραφάτ

Η νέα επίθεση των Ισραηλινών κατά στελεχών της Χαμάς πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως σχολιάζουν παρατηρητές, ο τερματισμός της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται ότι επαναφέρει τον Γιασέρ Αραφάτ στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

Παράδοση σορών

Oι ισραηλινές δυνάμεις παρέδωσαν στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό τις σορούς δύο μαχητών της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο νότιο Λίβανο.

Η ενέργεια εντάσσεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πρόθεση καλλιέργειας κλίματος που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετικές επιπτώσεις στην ανταλλαγή αιχμαλώτων.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 13:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Εύθραυστη η εκεχειρία
 

Στη Λιβερία, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στη Λιβερία, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας και τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζιούντ Μπράιαν τον Οκτώβριο.

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.
Η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και χωριά τυλίχθηκαν στις φλόγες στις απόμακρες νοτιονατολικές περιφέρειες της χώρας, δεν υπάρχει όμως επίσημη επιβεβαίωση.

Επιστροφή πεζοναυτών στα πλοία

Στα πολεμικά πλοία που τους μετέφεραν στη Λιβερία επέστρεψαν οι περίπου 150 αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Μονροβία.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πεζοναύτες θα μείνουν σε επιφυλακή στα πλοία, μαζί με 1500 συναδέλφους τους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να επέμβουν για να συνδράμουν τη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 16:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβάη: Αυξάνονται τα θύματα
 

Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις βομβιστικές ενέργειες στη Βομβάη

Tουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίσθηκαν από δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βομβάη.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά στην «Πύλη της Βομβάης», ιστορικό μνημείο που δέχεται καθημερινά επισκέψεις πολυάριθμων τουριστών και η άλλη κοντά σε ινδουϊστικό ναό, σε πολυσύχναστο σημείο της ινδικής μεγαλούπολης.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές ενέργειες, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά δύο ταξί.

Καταδίκες

Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν πολιτικοί από όλο τον κόσμο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Βομβάη καταδεικνύουν την ανάγκη να αντιμετωπισθεί «το δηλητήριο της διεθνούς τρομοκρατίας»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη», η οποία, όπως είπε, προκαλεί τρόμο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Πακιστάν υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας του καταδικάζει τις «πράξεις τρομοκρατίας».

Η Βομβάη, που θεωρείται η «οικονομική πρωτεύουσα» της Ινδίας, είχε γνωρίσει στο παρελθόν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις.

Σε εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 1993 είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 1000.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές εκλογές στη Ρουάντα
 

«Φαβορί» στις εκλογές της Ρουάντα ο νύν μεταβατικός πρόεδρος Πόλ Καγκάμε

Στη Ρουάντα διεξήχθησαν σήμερα οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά τη γενοκτονία το 1994, όταν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι πληροφορίες από τη χώρα της Αφρικής αναφέρουν ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα, σε ειρηνικό κλίμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο, ενώ «φαβορί» θεωρείται ο νύν μεταβατικός πρόεδρος Πόλ Καγκάμε από τη φυλή των Τούτσι, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά τη γενοκτονία.

Στα θετικά του καταγράφεται η δρομολόγηση της συμφιλίωσης Χούτου και Τούτσι.

Ο βασικός αντίπαλός του, Φαουστίν Τουαγκιραμούνγκου, από τη φυλή των Χούτου, διαμαρτυρήθηκε για κλίμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 14:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Mε επιδείνωση απειλούνται οι ιρανοβρετανικές σχέσεις
 

Στη βομβιστική επίθεση του Μπουένος Άιρες σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι

Με σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις απειλεί το Ιράν τη Βρετανία, μετά τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη του Χαντί Σολεϊμανπούρ, πρώην πρεσβευτή του στην Αργεντινή.

Μετά την παρέμβαση του προέδρου της χώρας, Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να απολογηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρό.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό Πρακτορείο ΙΡΝΑ, ο ιρανός υπουργός προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θα υπερασπίσει τον «αθώο» Σολεϊμανπούρ «με κάθε τρόπο».

Εναντίον του Σολεϊμανπούρ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την Αργεντινή, με την κατηγορία της εμπλοκής στη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Από την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι και άλλοι 300 είχαν τραυματισθεί.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 14:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ
 

Η δεύτερη επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Παλαιστίνιων -ορισμένοι εκ των οποίων ήταν στελέχη της Χαμάς- και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων προκάλεσε την αναμενόμενη καταδίκη από παλαιστινιακής πλευράς.

Υπουργός της παλαιστινιακής αρχής είπε ότι η επίθεση αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρηνευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η επίθεση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι το Ισραήλ είνια αποφασισμένο να εξαρθρώσει την Χαμάς.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μόσε Γιαλόν δήλωσε ότι όλα τα μέλη της Χαμάς είναι πιθανοί στόχοι, προσθέτοντας ότι «Εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταφέρει να εξαρθρώσει τους τρομοκράτες τότε θα το κάνουμε εμείς».

Ο ρόλος του Αραφάτ

Η νέα επίθεση των Ισραηλινών κατά στελεχών της Χαμάς πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως σχολιάζουν οι παρατηρητές, ο τερματισμός της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται ότι επαναφέρει τον Γιασέρ Αραφάτ στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

Παράδοση σορών

Oι ισραηλινές δυνάμεις παρέδωσαν στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό τις σορούς δύο μαχητών της φιλοϊρανικής οργνάνωσης Χισμπολάχ, οι οποίοι είχαν σκωτωθεί στο νότιο Λίβανο.
Η ενέργεια εντάσσεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πρόθεση καλλιέργειας κλίματος που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετικές επιπτώσεις στην ανταλλαγή αιχμαλώτων.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 13:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Εύθραυστη η εκεχειρία
 

Στη Λιβερία, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στη Λιβερία, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας και τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζιούντ Μπράιαν τον Οκτώβριο.

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και χωριά τυλίχθηκαν στις φλόγες στις απόμακρες νοτιονατολικές περιφέρειες της χώρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυνάμεις των ανταρτών ήταν υπεύθυνες για τις επιθέσεις στην περιοχή Μπαν, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες για μακελειό


Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβερία, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή, το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και χωριά τυλίχθηκαν στις φλόγες στις απόμακρες νοτιονατολικές περιφέρειες της χώρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυνάμεις των ανταρτών ήταν υπεύθυνες για τις επιθέσεις στην περιοχή Μπαν, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο υποδιοικητής των κυβερνητικών δυνάμεων υποστράτηγος Μπέντζαμιν Γίτεν, επέρριψε τις ευθύνες για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιώνδήλωσε στις ανταρτικές οργανώσεις LURD και MODEL, απέφυγε όμως να τις κατηγορήσει για τους θανάτους, οι οποίοι δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Επιστροφή πεζοναυτών στα πλοία

Νωρίτερα, οι περίπου 150 αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Μονρόβία, επέστρεψαν στα πολεμικά πλοία που τους μετέφεραν.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πεζοναύτες θα μείνουν σε επιφυλακή στα πλοία, μαζί με 1500 συναδέλφους τους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να επέμβουν για να συνδράμουν τη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις με πολλά θύματα στη Βομβάη
 

Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις βομβιστικές ενέργειες στη Βομβάη

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων με δεκάδες θύματα σημειώθηκε στη Βομβάη.

Το BBC μεταδίδει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 100.

Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα.

Εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας δήλωσε ότι έλαβαν χώρα δύο ισχυρές εκρήξεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για περισσότερες.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά στο ιστορικό μνημείο «Πύλη της Βομβάης», το οποίο προσελκύει πλήθη επισκεπτών και μία άλλη κοντά σε ινδουϊστικό ναό.

Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκονταν σε ξενοδοχείο κοντά στον τόπο τςη έκρηξης , αναφέρει ότι ενδέχεται να οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό άν ανάλαβε κάποια οργάνωση την ευθύνη για τις επιθέσεις, τις οποίες καταδίκασε το Πακιστάν, με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Απειλές κατά του Ερυθρού Σταυρού
 

Οι ξένες δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στο Ιράκ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λόγω της τρομοκρατικής απειλής.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αποσύρει μεγάλο μέρος του προσωπικού της στο Ιράκ, καθώς προειδοποιήθηκε ότι ίσως γίνει στόχος επίθεσης.

Το προσωπικό που θα παραμείνει στη Βαγδάτη δε θα ξεπερνά τα 50 άτομα.

Η εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι η βία στο Ιράκ βρίσκεται σε έξαρση και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη Βαλερί Τζόουνς, υπάρχει η υπόνοια ότι η πολύνεκρη επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα γραφεία του ΟΗΕ στην ιρακινή πρωτεύουσα δεν ήταν απλώς έργο των υποστηρικτών του εκδιωχθέντος ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ υποστηρίζει ότι οι ξένοι τρομοκράτες που εισέρχονται στο Ιράκ αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.

«Μαγνήτης για τρομοκράτες το Ιράκ»

Όπως γράφει στο κύριο άρθρο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ, «Οι τελευταίες επιθέσεις έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι δυνάμεις κατοχής χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης τη χώρα.

Οι φόβοι αυτοί εντείνονται από τις ενδείξεις ότι το Ιράκ δεν αποτελεί απλώς το πεδίο δράσης των υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά προσελκύει την προσοχή του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα «θέλγητρα» που παρουσιάζει η χώρα για επίδοξους μαχητές του ισλάμ (jihadis) από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία.

Τα σύνορα είναι εύκολα προσπελάσιμα, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν, ενώ τόσο τα όπλα όσο και οι πιθανοί στόχοι είναι άφθονοι.

Ένας Αμερικανός διοικητής χαρακτήρισε το Ιράκ ως «μαγνήτη για τους τρομοκράτες».

Εύλογα υποθέτει κανείς ότι η χώρα θα αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ακραίου Ισλάμ και της Δύσης», καταλήγει η εφημερίδα.

Εσωτερικά μέτωπα

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνονται και τα εσωτερικά μέτωπα, όπως φάνηκε και από την επίθεση κατά ανώτερου σιίτη κληρικού στην πόλη της Νατζάφ.

Ο αγιατολάχ Σαγιέντ Μουχάμαντ Σαίντ αλ Χακίμ, τραυματίστηκε ελαφρά, ωστόσο δύο από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν, ενώ δέκα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η δολοφονική αποπειρα κατά του αλ Χακίμ πιθανότατα συνδέεται με τις έριδες για την ανάληψη των ηγετικών ρόλων εντός της κοινότητας των σιιτών.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 07:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες ταραχές στη Λιβερία ;
 

Στη Λιβερία, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβερία, κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή, το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και χωριά τυλίχθηκαν στις φλόγες στα νοτιονατολικά τις χώρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυνάμεις των ανταρτών ήταν υπεύθυνες για τις επιθέσεις στην περιοχή Μπαν, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο υποδιοικητής του λιβεριανού στρατού, Στρατηγός Μπέντζαμιν Γίτεν, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυο μεγαλύτερες ανταρτικές οργανώσεις, η LURD και η MODEL, βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Απέφυγε πάντως να τις κατηγορήσει για τους θανάτους, οι οποίοι δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, οι περίπου 150 αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφος της Λιβερίας πριν από 11 ημέρες, επέστρεψαν στα πολεμικά πλοία που τους μετέφεραν.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πεζοναύτες θα μείνουν σε επιφυλακή στα πλοία, μαζί με 1500 συναδέλφους τους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να επέμβουν για να συνδράμουν τη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ελιξήριο της ζωής
 

Ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί ίσως συμβάλλουν στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής

Ορισμένες ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως στο κόκκινο κρασί, είναι πιθανό να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν μετά από μελέτες ότι οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται πολυφενόλες, μπορούν να παρατείνουν τη ζωή των κυττάρων σημαντικά, συμπεριλμαβανομένων και των ανθρωπίνων κυττάρων.

Οι πολυφενόλες παράγονται από διάφορα φυτά. Μία από αυτές (ρεζβερατρόλη) ανιχνεύεται στο κόκκινο κρασί και οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Φύση» (Nature), ανακάλυψαν ότι συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τις μύγες και τα σκουλήκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα.

Ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι η ανακάλυψη ίσως να εξηγεί γιατί η λογική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αραφάτ
 

Η δεύτερη επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Παλαιστίνιων -ορισμένοι εκ των οποίων ήταν στελέχη της Χαμάς- και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων προκάλεσε την αναμενόμενη καταδίκη από παλαιστινιακής πλευράς.

Υπουργός της παλαιστινιακής αρχής είπε ότι η επίθεση αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρηνευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η επίθεση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι το Ισραήλ είνια αποφασισμένο να εξαρθρώσει την Χαμάς.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μόσε Γιαλόν δήλωσε ότι όλα τα μέλη της Χαμάς είναι πιθανοί στόχοι, προσθέτοντας ότι «Εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταφέρει να εξαρθρώσει τους τρομοκράτες τότε θα το κάνουμε εμείς».

Ο ρόλος του Αραφάτ

Η νέα επίθεση των Ισραηλινών κατά στελεχών της Χαμάς πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως σχολιάζουν οι παρατηρητές, ο τερματισμός της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται ότι επαναφέρει τον Γιασέρ Αραφάτ στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.

Ο κύριος Αραφάτ ζήτησε την ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στο Μεσανατολικό ενώ παράλληλα αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κυρίου Αμπάς στα θέματα ασφάλειας

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

«Σφήνα» στον Αμπάς

Παράλληλα, η οργάνωση Φατάχ, της οποίας είναι ο φυσικός ηγέτης, ασκεί όλο και πιο έντονες πιέσεις, ώστε ο γενικότερος έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας να ανατεθεί σε στέλεχός της, και συγκεκριμένα στο Νασέρ Γιουσέφ.

Ο κ. Αραφάτ υποστηρίζει την πρόταση αυτή, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις Ισραηλινών και Ηνωμένων Πολιτειών για τον αφοπλισμό των εξτρεμιστικών οργανώσεων και η κίνηση της Φατάχ εκλαμβάνεται ως περαιτέρω υπονόμευση του ρόλου του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.