Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-22

  1. Διαστημική τραγωδία στη Βραζιλία
  2. «Εμπάργκο» στη Χαμάς από Μπους
  3. Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
  4. Μέση Ανατολή: «Δυναμίτης» κατά της ειρήνης
  5. Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
  6. Αναβλήθηκε... η συμφιλίωση
  7. Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
  8. Ελπίδες για τους «ανήλικους μαχητές»
  9. Ξαναχτίζεται η γέφυρα του Μόσταρ
  10. Στα ίχνη νέου ελεύθερου σκοπευτή στις ΗΠΑ
  11. Βρετανία: Σύλληψη για τη βόμβα στο Μπουένος Άιρες
  12. «Φωτιά» στο Διαδίκτυο έβαλε ο ιός Sobig
  13. Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
  14. Συνελήφθη ο «χημικός Άλι» στο Ιράκ
  15. Οι ΗΠΑ σε αναζήτηση ενισχύσεων
  16. Ιράκ: Συνελήφθη ο «χημικός Άλι»
  17. Οι ΗΠΑ σε αναζήτηση ενισχύσεων
  18. Ιράκ: Συνελήφθη ο «χημικός Άλι»

Σάββατο 23 Αυγούστου 2003 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαστημική τραγωδία στη Βραζιλία
 

Τα σχέδια της Βραζιλίας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο χρησιμοποιώντας τον δικό της πύραυλο υπέστησαν μεγάλο πλήγμα

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στη Βραζιλία όταν ένας πύραυλος εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης της στρατιωτικής βάσης Αλκαντάρα, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου πήρε φωτιά, για άγνωστους ακόμα λόγους.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι τεχνικοί που δούλευαν στην εξέδρα εκτόξευσης και πραγματοποιούσαν τις τελικές δοκιμές πριν την εκτόξευση του πυραύλου που ήταν προγραμματισμένη για τη επόμενη εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός 'Αμυνας της Βραζιλίας Ζοζέ Βέιγκας, η ισχυρότατη έκρηξη κατέστρεψε εκτός από τον πύραυλο και δυο ερευνητικούς δορυφόρους.

Τρίτη απόπειρα

Η Βραζιλία προσπάθησε να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα έθετε σε τροχιά δορυφόρο στέλνοντας στο διάστημα δικό της πύραυλο.

Επρόκειτο για την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα.

Την πρώτη φορά, το 1997, ο πύραυλος που εκτόξευσε συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό καθώς παρουσίασε μηχανικά προβλήματα λίγο μετά την απογείωσή του.

Και δυο χρόνια αργότερα, ένας ακόμα βραζιλιάνικος πύραυλος παρουσίασε προβλήματα τρία λεπτά μετά την εκτόξευσή του και οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να τον καταστρέψουν εξ' αποστάσεως.

Το ερευνητικό διαστημικό πρόγραμμα της Βραζιλίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.


Σάββατο 23 Αυγούστου 2003 - 00:27 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εμπάργκο» στη Χαμάς από Μπους
 

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Αμπού Σανάμπ στην Πόλη της Γάζας

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής μέτρα για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων έξι ηγετικών στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτοντας ότι η Χαμάς επιβεβαίωσε την ταυτότητά της ως τρομοκρατικής οργάνωσης μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης στην Ιερουσαλήμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ και τους δύο σωματοφύλακές του που σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου χθές στην Πόλη της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα χτυπήματα για την εξόντωση ηγετών των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντελασίς ελ Ραντίσι απειλεί ότι «οι δρόμοι του Τελ Αβίβ, της Χάιφας και της Ιερουσαλήμ θα πνιγούν στο αίμα» και την ευθύνη φέρει, όπως είπε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Προηγουμένως Χαμάς και Τζιχάντ είχαν από κοινού ανακοινώσει ότι θεωρούν λήξασα την εκεχειρία που είχαν κηρύξει τον Ιούνιο.

«Κανένα έλεος στους τρομοκράτες»

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Πασνέρ χαρακτήρισε «νόμιμη αυτοάμυνα» τη επιλεκτική εξόντωση ηγετών των ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στρατιωτικοί κύκλοι δήλωναν ότι μετά από ένα διάλειμμα 24 ωρών θα συνεχισθούν οι επιλεγμένες επιθέσεις, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν προβεί στα απαραίτητα βήματα αφοπλισμού και σύλληψης στελεχών της Χαμάς και της Τζιχάντ.

Ο Μπαράκ επικρίνει τις ΗΠΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ συνδέονται άμεσα με την αποκατάσταση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

«Εάν οι Αμερικανοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στην αποστολή της αποκατάστασης της ειρήνης στο Ιράκ, θα απομακρυνόταν πολύ πιο εύκολα το σύννεφο του πολέμου πάνω από την Μέση Ανατολή», είπε ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν θα πείθονταν για την ειρήνη τα μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, γιατί αυτοί είναι φανατισμένοι, αλλά τουλάχιστον θα πείθονταν οι Άραβες ηγέτες και κυρίως ο Γιασέρ Αραφάτ.

Ένας από τους λόγους που ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει καταφέρει ακόμη τίποτα είναι το γεγονός ότι δεν έχει την υποστήριξη ούτε καν του ανθρώπου που τον πρότεινε και τον διόρισε σε αυτή τη θέση», κατέληξε ο κ. Μπαράκ, αναφερόμενος στις σχέσεις Αραφάτ -Αμπάς.


Σάββατο 23 Αυγούστου 2003 - 00:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
 

Ρυθμιστής ο ΟΗΕ στο ζήτημα της πολυεθνικής δύναμης για το Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραχωρήσουν στις υπόλοιπες χώρες ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, σε σχέση με τη συγκρότηση μιας ευρείας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Ιράκ.

«Δεν αποκλείεται το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει την εντολή για τη δημιουργία της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κράτη δε θα επωμιστούν μόνο το βάρος και τις ευθύνες των Αμερικανών, αλλά θα έχουν ίσα δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων.

Εάν δε συμβεί αυτό, τότε η υιοθέτηση ενός δεύτερου ψηφίσματος, το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, διαγράφεται μάλλον δύσκολη», είπε ο Κόφι Ανάν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, προσκρούει όμως στις αντιρρήσεις άλλων χωρών η προϋπόθεση που θέτει, να τεθεί η δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση.

Δηλώσεις Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, πάντως, προέβλεψε ότι στρατεύματα από άλλες χώρες θα ενωθούν με τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στα Ηνωμένα Έθνη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξη.

Πάντως, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέστησαν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλευρό των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων χωρίς σχετική εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Να επικρατήσει η λογική της εθνικής κυριαρχίας»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι το Ιράκ σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση «διάλυσης» και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι πολίτες της χώρας την εξουσία στα χέρια τους.


Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.
Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
«Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.

Όλα ξεκινούν από την βασική αρχή ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, ότι μπορούν να ορίζουν την τύχη τους», τόνισε ο κ. Βιλπέν.

Η Βρετανία ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «ευεργετική» για το Ιράκτην αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ είναι μια μεγάλη και άμεση πρόκληση.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ανάγκη για την άμεση αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, της υποδομής για την ασφάλεια.

Επομένως είναι ολοφάνερο ότι έχουμε πολύ έργο να επιτελέσουμε και θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία και για τις υπόλοιπες να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Στρο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε ότι αν αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, θα έχουν το δικό τους τομέα επιχειρήσεων.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο άλλων δύο στρατιωτών.

Όπως εξάλλου μεταδίδεται από τη Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν το στρατηγό Ρασίντ Μοχάμαντ, πρώην διοικητή της στρατιωτικής μονάδας των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσείν.

Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης πραγματοποιήθηκε τελετή για την μεταφορά της σορού του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρζιο ντε Μέλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση την Τρίτη εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 17:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: «Δυναμίτης» κατά της ειρήνης
 

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Αμπού Σανάμπ στην Πόλη της Γάζας

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία τον Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ και τους δύο σωματοφύλακές του που σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου χθές στην Πόλη της Γάζας.

Η πόλη ήταν αποκλεισμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκδίκηση για το θάνατο του ηγετικού της στελέχους ορκίζεται η Χαμάς, ενώ την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα χτυπήματα για την εξόντωση ηγετών των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντελασίς ελ Ραντίσι απειλεί ότι «οι δρόμοι του Τελ Αβίβ, της Χάιφας και της Ιερουσαλήμ πνιγούν στο αίμα» και την ευθύνη την φέρει, όπως είπε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Προηγουμένως Χαμάς και Τζιχάντ σε κοινή τους ανακοίνωση επίσημα ανακοινώνουν τον τερματισμό της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει τον Ιούνιο.

«Κανένα έλεος στους τρομοκράτες»

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Πασνέρ χαρακτήρισε «νόμιμη αυτοάμυνα» τη επιλεκτική εξόντωση ηγετών των ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στρατιωτικοί κύκλοι δήλωναν ότι μετά από ένα διάλειμμα 24 ωρών θα συνεχισθούν οι επιλεγμένες επιθέσεις, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν προβεί στα απαραίτητα βήματα αφοπλισμού και σύλληψης στελεχών της Χαμάς και της Τζιχάντ.

Ο Μπαράκ επικρίνει τις ΗΠΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ συνδέονται άμεσα με την αποκατάσταση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

«Εάν οι Αμερικανοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στην αποστολή της αποκατάστασης της ειρήνης στο Ιράκ, θα απομακρυνόταν πολύ πιο εύκολα το σύννεφο του πολέμου πάνω από την Μέση Ανατολή», είπε ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν θα πείθονταν για την ειρήνη τα μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, γιατί αυτοί είναι φανατισμένοι, αλλά τουλάχιστον θα πείθονταν οι Άραβες ηγέτες και κυρίως ο Γιασέρ Αραφάτ.

Ένας από τους λόγους που ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει καταφέρει ακόμη τίποτα είναι το γεγονός ότι δεν έχει την υποστήριξη ούτε καν του ανθρώπου που τον πρότεινε και τον διόρισε σε αυτή τη θέση», κατέληξε ο κ. Μπαράκ, αναφερόμενος στις σχέσεις Αραφάτ -Αμπάς.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
 

Ρυθμιστής ο ΟΗΕ στο ζήτημα της πολυεθνικής δύναμης για το Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραχωρήσουν στις υπόλοιπες χώρες ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, σε σχέση με τη συγκρότηση μιας ευρείας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Ιράκ.

«Δεν αποκλείεται το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει την εντολή για τη δημιουργία της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κράτη δε θα επωμιστούν μόνο το βάρος και τις ευθύνες των Αμερικανών, αλλά θα έχουν ίσα δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων.

Εάν δε συμβεί αυτό, τότε η υιοθέτηση ενός δεύτερου ψηφίσματος, το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, διαγράφεται μάλλον δύσκολη», είπε ο Κόφι Ανάν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, προσκρούει όμως στις αντιρρήσεις άλλων χωρών η προϋπόθεση που θέτει, να τεθεί η δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέστησαν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλευρό των αμερικανών και βρετανικών δυνάμεων χωρίς σχετική εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Να επικρατήσει η λογική της εθνικής κυριαρχίας»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι το Ιράκ σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση «διάλυσης» και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι πολίτες της χώρας την εξουσία στα χέρια τους.


Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.
Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
«Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.

Όλα ξεκινούν από την βασική αρχή ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, ότι μπορούν να ορίζουν την τύχη τους», τόνισε ο κ. Βιλπέν.

Η Βρετανία ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «ευεργετική» για το Ιράκτην αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ είναι μια μεγάλη και άμεση πρόκληση.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ανάγκη για την άμεση αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, της υποδομής για την ασφάλεια.

Επομένως είναι ολοφάνερο ότι έχουμε πολύ έργο να επιτελέσουμε και θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία και για τις υπόλοιπες να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Στρο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε ότι αν αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, θα έχουν το δικό τους τομέα επιχειρήσεων.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο άλλων δύο στρατιωτών.

Όπως εξάλλου μεταδίδεται από τη Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν το στρατηγό Ρασίντ Μοχάμαντ, πρώην διοικητή της στρατιωτικής μονάδας των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσείν.

Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης πραγματοποιήθηκε τελετή για την μεταφορά της σορού του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρζιο ντε Μέλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση την Τρίτη εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 17:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβλήθηκε... η συμφιλίωση
 

Η αρένα της Βερόνας, όπου Μπερλουσκόνι και Σρέντερ θα παρακολουθούσαν την «Κάρμεν»

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή το βράδυ επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Βερόνα, όπου θα παρακολουθούσε παράσταση όπερας μαζί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Άντα, ο κ. Μπερλουσκόνι προέβαλε ως λόγο της αναβολής τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις εναντίον του.

Οι κύριοι Μπερλουσκόνι και Σρέντερ θα συναντηθούν τελικά το Σάββατο, με αντικείμενο το Σύνταγμα της ΕΕ.

Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο που θα εκδηλωθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο ηγετών, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις Ιταλών επισήμων εναντίον της Γερμανία, και της επίθεσης του κ. Μπερλουσκόνι στο Ευρωκοινοβούλιο κατά του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Σούλτς.

Ερωτούμενος ο Γερμανός καγκελάριος ποια είναι η σχέση του με τον κ. Μπερλουσκόνι, είπε ότι «δεν χρειάζεται να αγαπάει ο ένας τον άλλο, αρκεί να υπάρχει αλληλοσεβασμός».

Υπογράμμισε επίσης ότι το Βερολίνο θα πράξει ότι δυνατόν για να στεφθεί από επιτυχία η ιταλική προεδρία της ΕΕ και απηύθυνε προειδοποίηση να μη «λυθεί», όπως είπε, το πακέτο της συμφωνίας για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 14:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Kόντρες» για την πολυεθνική δύναμη
 

Ρυθμιστής ο ΟΗΕ στο ζήτημα της πολυεθνικής δύναμης για το Ιράκ

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, προσκρούει όμως στις αντιρρήσεις άλλων χωρών η προϋπόθεση που θέτει, να τεθεί η δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέστησαν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλευρό των αμερικανών και βρετανικών δυνάμεων χωρίς σχετική εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Να επικρατήσει η λογική της εθνικής κυριαρχίας»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι το Ιράκ σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση «διάλυσης» και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι πολίτες της χώρας την εξουσία στα χέρια τους.


Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.
Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
«Πιστεύουμε ότι η λογική της εθνικής κυριαρχίας πρέπει γρήγορα να αντικαταστήσει τη λογική της κατοχής.

Όλα ξεκινούν από την βασική αρχή ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, ότι μπορούν να ορίζουν την τύχη τους», τόνισε ο κ. Βιλπέν.

Η Βρετανία ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «ευεργετική» για το Ιράκτην αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ είναι μια μεγάλη και άμεση πρόκληση.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ανάγκη για την άμεση αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, της υποδομής για την ασφάλεια.

Επομένως είναι ολοφάνερο ότι έχουμε πολύ έργο να επιτελέσουμε και θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία και για τις υπόλοιπες να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Στρο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε ότι αν αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, θα έχουν το δικό τους τομέα επιχειρήσεων.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο άλλων δύο στρατιωτών.

Όπως εξάλλου μεταδίδεται από τη Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν το στρατηγό Ρασίντ Μοχάμαντ, πρώην διοικητή της στρατιωτικής μονάδας των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσείν.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες για τους «ανήλικους μαχητές»
 

Κρατούμενοι στη βάση του Γουαντάναμο

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθερα τρία παιδιά, ηλικίας 13 και 15 ετών, που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ρεπόρτερ του BBC μεταδίδει από τη βάση ότι τα τρία παιδιά, όπως και οι υπόλοιποι περίπου 700 ενήλικες κρατούμενοι, δεν έχουν δικαίωμα νομικής βοήθειας και δεν ξέρουν ποιό θα είναι το μέλλον τους.

Για τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, που τα έχουν απομακρύνει από τους υπόλοιπους κρατουμένους, τα παιδιά είναι «ανήλικοι μαχητές».

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, πάντως, άφησε να εννοηθεί στο BBC ότι η εν λόγω κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει σύντομα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες από τους εν λόγω κρατουμένους και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ικανοποιηθεί σύντομα η πρότασή μας για επιστροφή στην πατρίδα τους», υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξαναχτίζεται η γέφυρα του Μόσταρ
 

Φωτογραφία από τις εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Νερέτβα

Στο Μόσταρ της Βοσνίας ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση στην ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Στάρι Μοστ (Παλιά Γέφυρα), η οποία χρονολογείται από τον 16 αιώνα και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το '93.

Είχε κατασκευαστεί στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη στο πέρασμα των χρόνων, παρά την ταραχώδη ιστορία της Βοσνίας.


Η Στάρι Μοστ κατεστραμένη
Τον Νοέμβριο του 1993 καταστράφηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κροατίας.

Στην καταστροφή της τότε προσδόθηκε συμβολικός χαρακτήρας για την κατάρρευση των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις κοινότητες της Βοσνίας, Μουσουλμάνους, Κροάτες και Σέρβους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σεράγεβο το έργο της ανακατασκευής θα κοστίσει συνολικά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και θα έχει ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2004.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 09:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ίχνη νέου ελεύθερου σκοπευτή στις ΗΠΑ
 

Η αστυνομία της Δυτικής Βιρτζίνια αναζητά το δράστη

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δολοφονίες τριών ατόμων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Τσάρλεστον, Τζέρι Πόλεϊ, και οι τρεις μοιραίοι πυροβολισμοί προήλθαν από το ίδιο όπλο, ένα τουφέκι διαμετρήματος 22 χιλιοστών.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν οι δολοφονίες είναι έργο ελεύθερου σκοπευτή που δρα την περιοχή.

Αρχικά η αστυνομία είχε συνδέσει τα δύο πρώτα περιστατικά με μια τοπική αντιπαράθεση σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ωστόσο, ο φόβος για το ενδεχόμενο ένας ελεύθερος σκοπευτής να σκοτώνει επιλέγοντας τυχαία τα θυματά του, έχει ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες, από ανάλογα περιστατικά πέρυσι στην Ουάσινγκτον, όταν ένας ένοπλος είχε σκοτώσει 13 άτομα και τραυματίσει άλλα πέντε σε διάφορα σημεία της αμερικανικής πρωτεύουσας.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Σύλληψη για τη βόμβα στο Μπουένος Άιρες
 

Συνελήφθη στη Βρετανία ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στην Αργεντινή

H Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χαντέ Σολεϊναπούρ, πρώην πρεσβευτή του Ιράν στην Αργεντινή, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή σε πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Από την έκρηξη βόμβας σε εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι και είχαν τραυματισθεί άλλοι 200.

Ο 47χρονος Σολεϊναπούρ συνελήφθη στην πόλη Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας, όπου δούλευε σε πανεπιστήμιο και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, δικαστήριο του οποίου θα αποφασίσει αν θα εκδοθεί στην Αργεντινή.

Εναντίον του πρώην πρεσβευτή και άλλων 13 Ιρανών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής.

Η ιρανική κυβέρνηση που επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για τη βομβιστική επίθεση, έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φωτιά» στο Διαδίκτυο έβαλε ο ιός Sobig
 

Ο ιός Sobig μολύνει τους υπολογιστές μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Νέος ιός με την κωδική ονομασία «Sobig» (τόσο μεγάλο) έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στους χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο, αφού η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Η εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών MessageLabs ανακοίνωσε ότι μέσα σε μία μόνο ημέρα εντόπισε ένα εκατομμύριο αντίγραφα του Sobig που μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και έχει ήδη «μολύνει» χιλιάδες υπολογιστές σε 150 περίπου χώρες.


Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά και ο επόμενος ιός θα μπορύσε να είναι ακόμα χειρότερος
Πολ Γουντ, MessageLabs
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ένα στα 17 ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν σταλεί από τη Δευτέρα -οπότε και εμφανίστηκε ο ιός- περιέχουν τον Sobig.

«Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν έχει προηγούμενο...Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά και ο επόμενος ιός θα μπορύσε να είναι ακόμα χειρότερος», είπε ο Πολ Γουντ, επικεφαλής των αναλυτών της MessageLabs.

To φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και πολλοί ειδικοί σε θέματα συστημάτων πληροφορικής ανησυχούν ότι ο νέος ιός θα μπορούσε να αυξήσει την διακίνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο Ίντερνετ έως και κατά 60%, επιβραδύνοντας απελπιστικά τις ταχύτητες στο Διαδίκτυο.

Ψηφιακή επίθεση

O Sobig είναι ο τρίτος νέος ιός που εμφανίζεται το τελευταίο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί υπολογιστών να κάνουν λόγο για ψηφιακή επίθεση.


Mηνύματα σαν και αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό Sobig
Η αρχή έγινε με τον ιό τύπου σκουληκιού «Μπλάστερ» που μόλυνε πάνω από 500.000 υπολογιστές που «τρέχουν» την τελευταία εκδοχή των Windows, του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο ιός «Βέλχια» (Welchia), θύματα του οποίου έπεσαν -μεταξύ άλλων- ο μηχανολογικός κολοσσός ABB αλλά και το αμερικανικό ναυτικό.

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συστήνουν στους χρήστες υπολογιστών να χρησιμοποιούν τα ειδικά προγράμματα εντοπισμού των ιών και να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους, ελπίζοντας ότι τα προληπτικά αυτά μέτρα θα ανακόψουν τη μόλυνση-μέχρι τον επόμενο γύρο...


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 08:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση
 

Το στέλεχος της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ που σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα

Έπειτα από 40 ημέρες σχετικής ηρεμίας στην Μέση Ανατολή, η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα.

Στην πόλη της Γάζας κηδεύεται σημερα ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από τον ισραηλινό στρατό, σε επίθεση με ελικόπτερα κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στην πόλη της Γάζας.

O ισραηλινός στρατός έστησε οδόφραγμα στην κεντρική οδό που οδηγεί στην πόλη, καθώς οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις από Παλαιστινίους. Ένοπλοι, μάλιστα, άνοιξαν πυρ κατά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει με τεθωρακισμένα στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς. Η εισβολή στην Τζενίν επαναλήφθηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο στόχος των επιχειρήσεων ήταν ο εντοπισμός εργαστηρίων κατασκευής βομβών, καθώς οι δύο πόλεις θεωρούνται προπύργια των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

«Ο οδικός χάρτης κατέρρευσε»

Ο θάνατος του ηγετικού στελέχους της Χαμάς επέφερε βαρύτατο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Η οργάνωση, όπως και η Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσαν επισήμως τον τερματισμό της εκεχειρίας.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μίλησε στο BBC πριν την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα και ρωτήθηκε γιατί η οργάνωσή του παραβίασε την εκεχειρία. Όπως δήλωσε, η Χαμάς αρχικά και για περίπου 40 μέρες συμμορφώθηκε απόλυτα με την εκεχειρία, αποφάσισε όμως να αντιδράσει στις «τρομοκρατικές ενέργειες των Ισραηλινών». Κατά την διάρκεια της εκεχειρίας σκοτώθηκαν 16 Παλαιστίνιοι, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι για την οργάνωσή του έχει «καταρρεύσει» το γνωστό ως «οδικός χάρτης» ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να χρησιμοποιήσει την επηρροή του για να σταματησουν οι επιθέσεις των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, έκκληση που έχει μείνει ως τώρα αναπάντητη.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, που διέταξε την σύλληψη των εγκεφάλων της επίθεσης αυτοκτονίας, διέκοψε κάθε διάλογο με τη Χαμάς και την Τζιχάντ και απαγόρευσε σε εκπροσώπους τους να δίνουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Αμπάς καταδίκασε συγχρόνως τις επιχειρήσεις των ισραηλινών, επισημαίνοντας ότι δυσχεραίνουν τις προσπάθειές του να συλλάβει τους εξτρεμιστές.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επιρρίπτει τη ευθύνη για την κατάρρευση του οδικού χάρτη στην Παλαιστινιακή Αρχή η οποία όπως είπε αξιωματούχος του απέτυχε να εξουδετερώσει τις ακραίες οργανώσεις.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο «χημικός Άλι» στο Ιράκ
 

Ο αλ Μαντζίντ, που θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσείν, Άλι Χασάν αλ Μαντζίντ, ο οποίος είναι γνωστός ως "χημικός Άλι".

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη του υπ αριθμού πέντε στον κατάλογο με τους 55 στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο αλ Μαντζίντ θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων το 1988 εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην πόλη Χαλαμπντσά, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 5000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής των ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας και τον Απρίλιο είχε μεταδοθεί ότι σκοτώθηκε στη Βασόρα, στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

Και άλλοι νεκροί

O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά στο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την αμερικανική πλευρά, μετά την επίσημη λήξη του πολέμου στα 65.

Ο πρώτος έχασε τη ζωή του στη Βαγδάτη, χωρίς πάντως να έχει διευκρινιστεί εάν ο θάνατός του προήλθε από εχθρικά πυρά. Ο δεύτερος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Χιλά, 100 χλμ. νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Χθες, Πέμπτη, είχε ανακοινωθεί ότι ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε συνοικία της Βαγδάτης, ενώ όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, νεκρός βρέθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα ένας Ιρακινός μεταφραστής, ο τρίτος κατά σειρά στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που περιείχε απειλές κατά της ζωής όλων εκείνων που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ σε αναζήτηση ενισχύσεων
 

Τις διπλωματικές επαφές για την εξασφάλιση ενισχύσεων στο Ιράκ έχει αναλάβει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Η στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ όσο το δυνατόν περισσοτέρων χωρών έξω, όμως, από το πλαίσιο του ΟΗΕ είναι το ζητούμενο για την αμερικανική κυβέρνηση που έχει πλέον αντιληφθεί ότι η διαχείρηση του μεταπολεμικού Ιράκ δεν είναι καθόλου εύκολη ή απλή υπόθεση.

Αυτό έγινε σαφές κατά την συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κ.κ. Πάουελ και Στρo, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη ΝέαΥόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάθεσης ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού να συμμετάσχουν με στρατεύματα σε μια διεθνή επιχείρηση ασφαλείας στο Ιράκ.

Ο βρετανός ομόλογός του, Τζάκ Στρο, συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που επωμίσθηκε το μεγάλο βάρος του πολέμου, ότι έχει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και είναι επόμενο ότι θα εξακολουθήσει να έχει τον γενικό συντονισμό.

Πάντως, ούτε ο Κόφι Ανάν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο αλλαγής του ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προταθεί η αποστολή κυανοκράνων στο Ιράκ.

Η διατήρηση του σημερινού στάτους στο Ιρακ, με τις ΗΠΑ να ασκούν τον αποκλειστικό έλεγχο, θεωρείται από αναλυτές βέβαιο ότι θα αποτρέψει πολλές χώρες, κυρίως ισλαμικές, από το να στείλουν στρατό στο Ιράκ, παρόλο που αρχικά εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία και το Πακιστάν.

Η πρώτη αντίδραση στα αμερικανικά σχέδια προήλθε από τη Γαλλία. Ο πρέσβυς της χώρας στον ΟΗΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να διευρύνουν τον πολιτικό ρόλο του Οργανισμού και να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της στρατιωτικής διοίκησης, σε περίπτωση που δημιουργηθεί η πολυεθνική δύναμη.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Συνελήφθη ο «χημικός Άλι»
 

Ο αλ Μαντζίντ, που θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσείν, Άλι Χασάν αλ Μαντζίντ, ο οποίος είναι γνωστός ως "χημικός Άλι".

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη του υπ αριθμού πέντε στον κατάλογο με τους 55 στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο αλ Μαντζίντ θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων το 1988 εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην πόλη Χαλαμπντσά, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 5000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής των ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας και τον Απρίλιο είχε μεταδοθεί ότι σκοτώθηκε στη Βασόρα, στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

Και άλλοι νεκροί

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε συνοικία της Βαγδάτης, ενώ όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, νεκρός βρέθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα ένας Ιρακινός μεταφραστής, ο τρίτος κατά σειρά στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που περιείχε απειλές κατά της ζωής όλων εκείνων που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ σε αναζήτηση ενισχύσεων
 

Τις διπλωματικές επαφές για την εξασφάλιση ενισχύσεων στο Ιράκ έχει αναλάβει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Η στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ όσο το δυνατόν περισσοτέρων χωρών έξω, όμως, από το πλαίσιο του ΟΗΕ είναι το ζητούμενο για την αμερικανική κυβέρνηση που έχει πλέον αντιληφθεί ότι η διαχείρηση του μεταπολεμικού Ιράκ δεν είναι καθόλου εύκολη ή απλή υπόθεση.

Αυτό έγινε σαφές κατά την συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κ.κ. Πάουελ και Στρω, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη ΝέαΥόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάθεσης ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού να συμμετάσχουν με στρατεύματα σε μια διεθνή επιχείρηση ασφαλείας στο Ιράκ.

Ο βρετανός ομόλογός του, Τζάκ Στρο, συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που επωμίσθηκε το μεγάλο βάρος του πολέμου, ότι έχει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και είναι επόμενο ότι θα εξακολουθήσει να έχει τον γενικό συντονισμό.

Πάντως, ούτε ο Κόφι Ανάν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο αλλαγής του ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προταθεί η αποστολή κυανοκράνων στο Ιράκ.

Η διατήρηση του σημερινού στάτους στο Ιρακ, με τις ΗΠΑ να ασκούν τον αποκλειστικό έλεγχο, θεωρείται από αναλυτές βέβαιο ότι θα αποτρέψει πολλές χώρες, κυρίως ισλαμικές, από το να στείλουν στρατό στο Ιράκ, παρόλο που αρχικά εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003 - 04:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Συνελήφθη ο «χημικός Άλι»
 

Ο αλ Μαντζίντ, που θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσείν, Άλι Χασάν αλ Μαντζίντ, ο οποίος είναι γνωστός ως "χημικός Άλι".

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη του υπ αριθμού πέντε στον κατάλογο με τους 55 στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο αλ Μαντζίντ θεωρείται υπεύθυνος για τη χρησιμοποίηση χημικών αερίων το 1988 εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην πόλη Χαλαμπντσά, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 5000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής των ιρακινών δυνάμεων στα νότια της χώρας και τον Απρίλιο είχε μεταδοθεί ότι σκοτώθηκε στη Βασόρα, στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

Συνάντηση Πάουελ-Ανάν

Τις δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας, υπό τη σκιά της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, συζήτησαν ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η Ουάσιγκτον επιδιώκει την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Ιράκ, υπό αμερικανικό όμως έλεγχο.

Μέχρι τώρα, μία σειρά χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία και το Πακιστάν, εμφανίζονται απρόθυμες να αποστείλουν δυνάμεις που θα τεθούν υπό αμερικανική και βρετανική διοίκηση.

Και άλλοι νεκροί

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε συνοικία της Βαγδάτης, ενώ όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, νεκρός βρέθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα ένας Ιρακινός μεταφραστής, ο τρίτος κατά σειρά στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που περιείχε απειλές κατά της ζωής όλων εκείνων που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.