Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-20

  1. Φόβοι για νέο ιό τύπου SARS στον Καναδά
  2. Λιβερία: Διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση
  3. Βενεζουέλα: Μαζικές διαδηλώσεις κατά Τσάβεζ
  4. Περιμένοντας την αντίδραση του Ισραήλ
  5. Εξηγήσεις για τα θύματα του καύσωνα ζητά ο Σιράκ
  6. Υπόθεση Κέλι: Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  7. Το χρονικό της φρίκης σε εικόνες
  8. Παρέμβαση Μπερλουσκόνι για την έναρξη του πρωταθλήματος
  9. O OHE θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ
  10. Περιμένοντας την αντίδραση του Ισραήλ
  11. Παρέμβαση Μπερλουσκόνι για την έναρξη του πρωταθλήματος
  12. Ο όμηροι της Σαχάρας στα σπίτια τους
  13. O OHE θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ
  14. Ευθύνες στον Χουν
  15. Μήνυμα προς ΗΠΑ;
  16. Αντίποινα Ισραήλ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003 - 00:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι για νέο ιό τύπου SARS στον Καναδά
 

Ο ιός της άτυπης πνευμονίας τέθηκε υπό έλεγχο, εκφράζονται όμως φόβοι ότι νέος ιός με παρόμοια χαρακτηριστικά εμφανίστηκε στον Καναδά

Μυστηριώδης ιός που φέρεται ότι έχει ομοιότητες με τον ιό της λεγόμενης «άτυπης πνευμονίας» (SARS) θεωρείται από τις αρχές του Καναδά υπεύθυνος για τον θάνατο έξι ατόμων στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιδημιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έφτασαν στην περιοχή και θα συνεργαστούν με τις ιατρικές υπηρεσίες του Καναδά για την αντιμετώπιση του νέου ιού.

Από τις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις σε 150 άτομα που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, προκύπτει ότι ο ιός από τον οποίο προσεβλήθησαν φέρει γενετικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Τα περισσότερα κρούσματα δεν ήταν σοβαρά, όμως έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Προκαταρκτικές εξετάσεις

Ο Ντέιβιντ Πάτρικ, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών της Βρετανικής Κολούμπια είπε ότι η ασθένεια δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο όπως η «άτυπη πνευμονία».

«Θα μπορούσε όμως να προκληθεί από μια αποδυναμωμένη, μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού που προκαλεί το SARS».

Η αξιωματούχος της ΠΟΕ, Κατρίν Λαιτμάγιερ, τόνισε από την πλευρά της ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα προκαταρκτικών εξετάσεων και ότι έχουμε «ακτινογραφήσει» μόνο ένα μικρό μέρος του γονιδιώματος του ιού», υπογράμμισε.

Ο ιός της άτυπης πνευμονίας πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον περασμένο χρόνο, προσέβαλε 8.000 ανθρώπους σε 32 χώρες και προκάλεσε τον θάνατο 800 εξ' αυτών.


Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 23:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση
 

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβερίας καλείται να κλείσει τις πληγές του εμφυλίου πολέμου

Μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβερίας και τις ομάδες των ανταρτών, οι δυο πλευρές διαπραγματεύονται για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την πρωτεύσουσα της Γκάνα 'Ακρα, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει τον Οκτώβριο την εξουσία από τον προσωρινό προέδρο Μόζες Μπλα και θα οδηγήσει τη Λιβερία σε εκλογές μετά από δυο χρόνια είναι:

  • O Ρούντολφ Σέρμαν, επικεφαλής συνασπισμού που θεωρείται φιλικά προσκείμενος προς τον εξόριστο πρώην πρόεδρο της χώρας Τσαρλς Τέιλορ
  • H 'Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και πολιτική αντίπαλος του Τέιλορ και
  • O επιχειρηματίας Τζέιντ Μπράιαντ

    Οι εκπρόσωποι των κυριότερων οργανώσεων των ανταρτών είπαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λάβουν την τελική απόφαση.

    Οι ανταποκριτές, όμως, μεταδίδουν ότι οι ειρηνευτές από τη Δυτική Αφρική επιθυμούν διακαώς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

    Απειλή ο Τσαρλς Τέιλορ

    Στο μεταξύ, μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στη Λιβερία υπογράμμισε ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει εδώ. Νομίζω ότι μόλις τώρα αρχίζουμε».


    Ο Τσαρλς Τέιλορ με ένα κινητό είναι σχεδόν κυβέρνηση εν εξορία και δυνάμει πολύ επικίνδυνος
    Ζακ Κλάιν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία
    Ο κ. Κλάιν υπολογίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 ειρηνευτές για να διασφαλιστεί η πλήρης αποκατάσταση της τάξης, δεκαπλάσιοι δηλαδή από όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβερία.

    Τέλος, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι ο Τσαρλς Τέιλορ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη Λιβερία ακόμα και εξόριστος.

    «Ο Τσαρλς Τέιλορ με ένα κινητό είναι σχεδόν κυβέρνηση εν εξορία και δυνάμει πολύ επικίνδυνος», είπε ο κ. Κλάιν, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στη Λιβερία θα συλληφθεί.

  • Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βενεζουέλα: Μαζικές διαδηλώσεις κατά Τσάβεζ
     

    Λαϊκή αμφισβήτηση για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, ζητώντας την διενέργεια δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβεζ

    Στην πρώτη τους οργανωμένη προσπάθεια να απομακρύνουν τον Τσάβεζ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρέδωσαν στις εκλογικές αρχές αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Το σχετικό έγγραφο έφερε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια υπογραφές.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, μόλις ο πρόεδρος της χώρας συμπληρώσει το ήμισυ της θητείας του, μπορεί να ζητηθεί η απομάκρυνσή του με δημοψήφισμα, εάν συμφωνεί τουλάχιστον το 20% του εκλογικού σώματος.

    Κρίσιμη ημερομηνία

    Για τον κ. Τσάβεζ, η κρίσιμη ημερομηνία ήταν η 20η Αυγούστου.


    «Τσάβεζ έφτασε η ώρα σου», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή
    Οι υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας ισχυρίζονται ότι η αντιπολίτευση θέλει να τον απομακρύνει για να αποτρέψει την λήψη δραστικών κοινωνικών μέτρων.

    Οι επικριτές του κατηγορούν τον κ. Τσάβεζ για κατάχρηση εξουσίας και οικονομική κακοδιαχείριση.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τιμοτέο Ζαμπράνο, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί το δημοψήφισμα, καθώς η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 19:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    Περιμένοντας την αντίδραση του Ισραήλ
     

    Το λεωφορείο που έγινε θανάσιμη παγίδα για 20 ανθρώπους στην Ιερουσαλήμ

    Να συλλάβουν τους εγκεφάλους της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, διέταξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές της με τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης με τους 19 νεκρούς.

    O ανταποκριτής του BBC στη Ραμάλα μεταδίδει ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε ασυγχώρητο αυτό που έγινε στην Ιερουσαλήμ, «ακόμη και άν ληφθούν υπόψη οι ισραηλινές προκλήσεις», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Ο τρόπος και τα μέσα αντίδρασης στην επίθεση ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης αξιωματούχων υπό τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Μήνυμα Μπους

    Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαρόν από το ράντσο του στο Τέξας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αφοπλίσει η Παλαιστινιακή Αρχή τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ μακ Κλέλαν.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την πιθανότητα αντιποίνων από το Ισραήλ, ο κ. μακ Κλέλαν απάντησε ότι «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί».

    Το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μεταδίδει ότι ο κ. Σαρόν έδωσε το «πράσινο φως» για μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά παλαιστίνιων εξτρεμιστών.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την διαταγή του κ. Αμπάς για την σύλληψη των εγκεφάλων της πολύνεκρης επίθεσης της Ιερουσαλήμ.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 17:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εξηγήσεις για τα θύματα του καύσωνα ζητά ο Σιράκ
     

    Μεγάλης ηλικίας είναι τα περισσότερα θύματα του καύσωνα στη Γαλλία

    Na παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνέπειες του πρόσφατου καύσωνα, από τον οποίο θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους γύρω στις 5000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ, επιστρέφοντας από τις διακοπές του στον Καναδά.

    Ο κ. Σιράκ ζητά να πληροφορηθεί πως κατέστη δυνατή αυτή η θλιβερή εξέλιξη, κατά τον καύσωνα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

    Οι υπουργοί κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Οργανώσεις ιατρών και η αριστερή αντιπολίτευση κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επίδειξη ολιγωρίας στην προστασία των πολιτών από τον πρωτόγνωρο καύσωνα.

    Χθές παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής υγείας Λισιέν Αμπεναίμ, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «αποδιοπομπαίο τράγο».

    Ο υπουργός Υγείας Ζάν Φρανσουά Ματεί αρνήθηκε να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι έγινε καθυστερημένα γνώστης της σοβαρότητας της κατάστασης.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 18:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Υπόθεση Κέλι: Συνεχίζονται οι καταθέσεις
     

    O δικαστής Χάτον που διερευνά την υπόθεση Κέλι

    Στην επιτροπή του δικαστή Χάτον που διερευνά τα αίτια του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι κατέθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης Γκόντρικ Σμίθ.

    Ο κ. Σμίθ αποκάλυψε ότι ήταν του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ, η ιδέα, να διαρρεύσει στον Τύπο η πληροφορία ότι ένας αξιωματούχος ομολόγησε πως είχε επαφή με το BBC.

    Έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στις 7 Ιουλίου, επειδή διακατέχονταν από ανησυχία, ενόψη των ερωτήσεων βουλευτών στις οποίες θα απαντούσε την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Τόνο Μπλερ, είπε ο κ. Σμιθ.

    Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός έναντι της ιδέας, είπε πως ήταν της άποψης ότι αν έπρεπε να ληφθεί η απόφαση περί δημοσιοποίησης της πληροφορίας, θα έπρεπε να το πράξει η ίδια η κυβέρνηση.

    Στην κατάθεσή του χθές, ο Αλαστερ Κάμπελ επέρριψε την ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή Κέλι στα μέσα ενημέρωσης, στον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ντέιβιντ Κέλι που βρέθηκε τον περασμένο μήνα νεκρός, ήταν η πηγή για ρεπορτάζ του BBC περί διόγκωσης του κινδύνου που απέρρεε από το οπλοστάσιο του Ιράκ.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
    Το χρονικό της φρίκης σε εικόνες
     


    H τρομακτική έκρηξη που συγκλόνισε το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη προκάλεσε το θάνατο 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.


    ΟΙ αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αποδίδουν σε παγιδευμένο όχημα την έκρηξη που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου.


    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ήταν περισσότεροι από 300 οι άνθρωποι στο κτίριο. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί παγιδεύτηκαν στα ερείπια.


    Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν Αμερικανοί στρατιώτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες. /pic>


    Ελικόπτερα των αμερικανικών δυνάμεων μεταφέρουν σοβαρά τραυματισμένους.


    Μερικά από τα θύματα εγκατέλειψαν τον τόπο της φρίκης με τις δικές τους δυνάμεις, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς κάτω από το γραφείο του ειδικού εντεταλμένου Σέρτζιο Βιέιρα νε Μέλο, ο οποίος σκοτώθηκε.


    Ώρες μετά την έκρηξη στρατιώτες και συνεργεία προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε.


    ...ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους στο αρχηγείο του ΟΗΕ βρίσκονταν σε κατάσταση σόκ


    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
    Παρέμβαση Μπερλουσκόνι για την έναρξη του πρωταθλήματος
     

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε τις διακοπές του προκειμένου να υπογράψει κατεπείγον νομοσχέδιο το οποίο διασφαλίζει την ημερομηνία έναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, μετά τις απειλές που διατύπωσαν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία για μποϊκοτάζ του πρωταθλήματος, εξ αιτίας της αντιπαράθεσης σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    Ο ανταποκριτής τoυ BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ιταλίας και στην Ολυμπιακή Επιτροπή να αγνοούν αποφάσεις δικαστηρίων σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

    Σημειώνεται ότι πέρα από την αντιπαράθεση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, υπάρχουν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες σε ορισμένα ιστορικά σωματεία της χώρας όπως στη Ρόμα και στη Νάπολι.

    Η κίνηση του κ.Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν, αποσύρει τον κίνδυνο ποινικών διώξεων και κυρώσεων κατά ποδοσφαιρικών σωματείων, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    O OHE θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ
     

    Παλιότερη φωτογραφία του Βιέιρα ντε Μέλο (αριστερά) με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

    Η «παράλογη» και «κτηνώδης» βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη δεν θα ανακόψει τις προσπάθειες του Οργανισμού για τη χορήγηση βοήθειας στον ιρακινό λαό και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, δήλωσε στη Στοκχόλμη ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν.

    Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη βοήθεια για το Ιράκ.

    Ο κ. Ανάν άσκησε εμμέσως κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει τις δυσκολίες για ειρήνευση και ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Είχαμε ελπίσει ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού θα είχαν προετοιμάσει το έδαφος στα Ηνωμένα Έθνη, για να αναλάβουν το έργο της οικονομικής ανασυγκρότησης και της δημιουργίας θεσμών, πράγμα όμως που δεν συνέβη, υπογράμμισε ο κύριος Ανάν.

    Θλίψη Ευρωπαίων

    Τη θλίψη τους για το θάνατο του ειδικού εντεταλμένου για το Ιράκ Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο εξέφρασαν πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Χαβιέρ Σολάνα έκανε λόγο για την απώλεια ενός «στενού φίλου», με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλές περιοχές και ειδικότερα στα Βαλκάνια.

    Είχε τεράστια συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κ. Σολάνα.

    Είχε τεράστια συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και των Ηνωμένων Εθνών
    Χαβιέ Σολάνα, Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας


    Ο θάνατος του Βιέϊρα ντε Μέλο είναι ένα τρομερό πλήγμα για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να διευθετηθούν με διεθνή συνεργασία και αύξηση της αποτελεσματικότητας του έργου των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν.

    Βιογραφικό

    Ο Σέρτζιο Βιέϊρα ντε Μέλο είχε γεννηθεί στις 15.5.1948 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης καριέρας.

    Σπούδασε φιλοσοφία και έκανε διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι.

    Εργάσθηκε από το 1969 στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στη συνέχεια το 1999 διαδέχτηκε τη Μέρι Ρόμπινσον ως επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέση που άφησε προσωρινά για να πάει τη Βαγδάτη.

    Κατά την 33χρονη θητεία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Κύπρο, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, την Μοζαμβίκη, το Περού και την Γιουγκοσλαβία.

    Είχε δε αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στην ανοικοδόμηση κρατών, από την υπηρεσία του στη Ρουάντα, το Ανατολικό Τιμόρ και το Κοσσυφοπέδιο.

    Νέα επίθεση στο Τικρίτ

    Ένας αμερικανός μεταφραστής και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Τικρίτ, όταν άγνωστοι έριξαν εναντίον αυτοκινητοπομπής χειροβομβίδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 16:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    Περιμένοντας την αντίδραση του Ισραήλ
     

    Το λεωφορείο που έγινε θανάσιμη παγίδα για 20 ανθρώπους στην Ιερουσαλήμ

    Να συλλάβουν τους εγκεφάλους της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, διέταξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές της με τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης με τους 20 νεκρούς.

    O ανταποκριτής του BBC στη Ραμάλα μεταδίδει ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε ασυγχώρητο αυτό που έγινε στην Ιερουσαλήμ, «ακόμη και άν ληφθούν υπόψη οι ισραηλινές προκλήσεις», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Ο τρόπος και τα μέσα αντίδρασης στην επίθεση ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης αξιωματούχων υπό τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άβι Πάζνερ κατηγόρησε την παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι ανίκανη να αποτρέψει τις επιθέσεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Προτιμά να ομιλεί αντί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και το αποτέλεσμα το είδαμε, είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 13:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Παρέμβαση Μπερλουσκόνι για την έναρξη του πρωταθλήματος
     

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε τις διακοπές του προκειμένου να υπογράψει κατεπείγον νομοσχέδιο το οποίο διασφαλίζει την ημερομηνία έναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, μετά τις απειλές που διατύπωσαν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία για μποϊκοτάζ του πρωταθλήματος, εξ αιτίας της αντιπαράθεσης σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    Ο ανταποκριτής τoυ BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ιταλίας και στην Ολυμπιακή Επιτροπή να αγνοούν αποφάσεις δικαστηρίων σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

    Σημειώνεται ότι πέρα από την αντιπαράθεση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, υπάρχουν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες σε ορισμένα ιστορικά σωματεία της χώρας όπως στη Ρόμα και στη Νάπολι.

    Η κίνηση του κ.Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν, αποσύρει τον κίνδυνο ποινικών διώξεων και κυρώσεων κατά ποδοσφαιρικών σωματείων, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο όμηροι της Σαχάρας στα σπίτια τους
     

    Δεξίωση στους απελευθερωθέντες παρέθεσε ο πρόεδρος του Μαλί Τουρέ

    Ελεύθεροι είναι μετά από 6 μήνες οι 14 Ευρωπαίοι –εννέα Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί και ένας Ολλανδός- που κρατούνταν στη Σαχάρα από ισλαμιστές αντάρτες.

    ΟΙ 14 μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμάκο, στη βάση του Βαν στη Γερμανία.

    Ο πρόεδρος του Μαλί Αμαντού Τουρέ ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Αλγερίας και τον ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι για τη συμμετοχή τους στην ευτυχή έκβαση της υπόθεσης.

    Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε χθές βράδυ τις ευχαριστίες του στις κυβερνήσεις του Μαλί και της Αλγερίας, καθώς και την προθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει υποστήριξη στις προσπάθειές τους να εντοπίσουν τους απαγωγείς των 14 και γενικότερα στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Σρέντερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων που κάνουν λόγο για καταβολή λύτρων πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την απελευθέρωση των ομήρων.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    O OHE θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ
     

    Παλιότερη φωτογραφία του Βιέϊρα ντε Μέλο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

    Ο ΟΗΕ Θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ παρά την «παράλογη» και «κτηνώδη» βομβιστική επίθεση, δήλωσε σήμερα στη Στοκχόλμη ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν.

    Ήδη σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη βοήθεια για το Ιράκ.

    Ο κ. Ανάν άσκησε εμμέσως κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει τις δυσκολίες για ειρήνευση και ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Είχαμε ελπίσει, ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού θα είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τα Ηνωμένα Έθνη για να αναλάβουν το έργο της οικονομικής ανασυγκρότησης και της δημιουργίας θεσμών, πράγμα όμως που δεν συνέβη, υπογράμμισε ο κύριος Ανάν.

    Θλίψη Ευρωπαίων

    Τη θλίψη τους για το θάνατο του Βιέϊρα ντε Μέλο εξέφρασαν πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Χαβιέ Σολάνα έκανε λόγο για την απώλεια ενός «στενού φίλου», με τον οποίο συνεργάστηκε σε πολλές περιοχές και ειδικότερα στα Βαλκάνια.

    Είχε τεράστια συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κ. Σολάνα.

    Είχε τεράστια συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και των Ηνωμένων Εθνών
    Χαβιέ Σολάνα, Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας


    Ο θάνατος του Βιέϊρα ντε Μέλο είναι ένα τρομερό πλήγμα για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να διευθετηθούν με διεθνή συνεργασία και αύξηση της αποτελεσματικότητας του έργου των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν.

    Βιογραφικό

    Ο Σέρτζιο Βιέϊρα ντε Μέλο είχε γεννηθεί στις 15.5.1948 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης καριέρας.

    Σπούδασε φιλοσοφία και έκανε διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι.

    Εργάσθηκε από το 1969 στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στη συνέχεια το 1999 διαδέχτηκε τη Μέρι Ρόμπινσον ως επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέση που άφησε προσωρινά για να πάει τη Βαγδάτη.

    Κατά την 33χρονη θητεία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Κύπρο, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, την Μοζαμβίκη, το Περού και την Γιουγκοσλαβία.

    Είχε δε αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στην ανοικοδόμηση κρατών, από την υπηρεσία του στη Ρουάντα, το Ανατολικό Τιμόρ και το Κοσσυφοπέδιο.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 08:04 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ευθύνες στον Χουν
     

    «Ήρεμη και συγκροτημένη» η εμφάνιση Κάμπελ στην επιτροπή

    Ακάλυπτο άφησε τον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν, ο Άλαστερ Κάμπελ, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, στην διάρκεια της πολλά αναμενόμενης κατάθεσής του, την Τρίτη, στην επιτροπή Χάτον που ερευνά τις αιτίες του θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Με μια συγκροτημένη και ήρεμη εμφάνιση του ο πιο στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ, επέρριψε την ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή Κέλι στα μέσα ενημέρωσης, στον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν.

    Επικαλούμενη φίλους του υπουργού Άμυνας, η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρει πως, ο Τζεφ Χουν, είναι εξαιρετικά οργισμένος από την συμπεριφορά του Άλαστερ Κάμπελ και δηλώνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση έτσι ώστε να μη υπάρχει καμία απολύτως σκιά γύρω από τον ρόλο του στην υπόθεση

    Περί Γκίλιγκαν

    Όσον αφορά την αποκάλυψη ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τόνι Μπλερ, Τζόναθαν Πάουελ, είχε εκφράσει μέσω εσωτερικού e-mail σοβαρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα επιχειρήματα του ντοσιέ στοιχειοθετούσαν αιτία πολέμου, ο Άλαστερ Κάμπελ είπε πως δεν έχουν σημασία σχολιασμοί ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με την εκπόνηση του ντοσιέ.

    Η στάση του αυτή αποτελεί απαξίωση, κατά τους αναλυτές, εμμέσως πλην σαφώς, ενός ανώτατου δημόσιου υπάλληλου.

    Αναφερόμενος στην εμμονή του με τον δημοσιογράφο του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος είχε αναφερθεί σε παρέμβασή του στη σύνταξη του ντοσιέ, ο Κάμπελ είπε πως δεν ήταν δυνατόν να αφεθεί να αιωρείται ένας τέτοιος ισχυρισμός.

    «Θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση» είπε.

    Αντιδράσεις

    Η συνεπής με όλη την προηγούμενη στάση του, εμφάνιση του Άλαστερ Κάμπελ στην έρευνα Χάτον, δεν πείθει τους επικριτές του «αρχιπροπαγανδιστή του Τόνι Μπλερ» ακόμα και μέσα στο Εργατικό Κόμμα.

    Η βουλευτής των Εργατικών, Άλις Μέον, λέει πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση μεγιστοποίησε τα στοιχεία και ότι ο Άλαστερ Κάμπελ, θα τα παρουσίαζε, αφού αυτή είναι η δουλειά του.

    «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αποπροσανατόλισε το Κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για να περάσει έναν αστήριχτο και αδικαιολόγητο πόλεμο» είπε η Άλις Μέον

    Η θέση του Άντριου Γκίλιγκαν του συγγραφέα του ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση του BBC με την κυβέρνηση, επιβαρύνεται μετά την δημοσιοποίηση e-mail του προς μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου με το οποίο υποδεικνύει ορισμένα ερωτήματα που θα έπρεπε να τεθούν στον δόκτορα Κέλι κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μήνυμα προς ΗΠΑ;
     

    Το κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη καταστράφηκε από την έκρηξη

    Σε ισχυρή έκρηξη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και απεσταλμένο του γενικού γραμματέα στο Ιράκ.

    Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.


    Εργαζόταν νυχθημερόν για να βοηθήσει τον ιρακινό λαό να ανακτήσει και πάλι την αξιοπρέπειά του, να αποκτήσει το δικαίωμα να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες. Υπηρέτησε μέχρι τέλους τα ιδεώδη των Ηνωμένων Εθνών.Θα τον θυμόμαστε πάντα ως εξαιρετικό συνάδελφο και αγαπημένο φίλο.
    Κόφι Αννά, γγ ΟΗΕ για τον Βιέιρα ντε Μέλο
    Όταν έγινε η επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ βρισκόταν σε εξέλιξη συνέντευξη τύπου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγό που μετέφερε μπετόν.

    Πιστεύεται ότι μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών είχε τοποθετηθεί μέσα στο φορτηγό ενω δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν ήταν επίθεση αυτοκτονίας ή αν η έκρηξη προκλήθηκε με τηλεχειριστήριο.

    Η έκρηξη έγινε ακριβώς κάτω από το γραφείο του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο ο οποίος παγιδεύτηκε στα χαλάσματα σοβαρά τραυματισμένος. Όταν ανασύρθηκε ήταν νεκρός.

    Πένθος στον ΟΗΕ

    Στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επικρατεί πένθος.


    Τουλάχιστον 100 είναι οι τραυματίες της επίθεσης
    Οι εθνικές σημαίες έχουν κατεβεί ενώ η γαλάζια σημαία των Ηνωμένων Εθνών είναι μεσίστια.

    Στην Βραζιλία, γενέτειρα του Βιέιρα ντε Μέλο κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

    Με μήνυμα, που μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Φρέντ Έκχαρτ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταδίκασε την βάρβαρη ενέργέια και απέτισε φόρο τιμής στον στενό του συνεργάτη.

    «Εργαζόταν νυχθημερόν για να βοηθήσει τον ιρακινό λαό να ανακτήσει και πάλι την αξιοπρέπειά του, να αποκτήσει το δικαίωμα να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες. Υπηρέτησε μέχρι τέλους τα ιδεώδη των Ηνωμένων Εθνών.Θα τον θυμόμαστε πάντα ως εξαιρετικό συνάδελφο και αγαπημένο φίλο» αναφέρει στο μήνυμά του ο Κόφι Ανάν.

    Η επίθεση προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

    Ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είπε ότι «πρόκειται για ειδεχθές έγκλημα» και εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τραγωδία [να μην] επηρεάσει την απόφαση του ΟΗΕ να συμμετάσχει στην διαδικασία ανοικοδόμησης».

    Επίθεση ισλαμιστών;

    Οι Αμερικανοί είναι οι αποδέκτες του μηνύματος που έστειλαν οι δράστες της τραγικής επίθεσης εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στην Βαγδάτη, εκτιμούν οι αναλυτές.

    Παρόλο που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ο Μπράιαν Γουίτακερ, πολιτικός αναλυτής της βρετανικής Γκάρντιαν (The Guardian) θεωρεί πως είναι κατά πάσα πιθανότητα ενέργεια ακραίων ισλαμιστών παρά οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Την υπόθεση αυτή την βασίζει στις πρόσφατες αναλύσεις ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας βάσει των οποίων χιλιάδες ισλαμιστές έχουν περάσει τον τελευταίο καιρό στο Ιράκ το οποίο μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο δράσης οργανώσεων, σαν την αλ Κάιντα, όπως ήταν το Αφγανιστάν στις δεκαετίες 80 και 90.


    Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αντίποινα Ισραήλ
     

    Το λεωφορείο που εξερράγη κατευθυνόταν σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από υπέρ- συντηρητικούς εβραίους.

    Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή και επέβαλλε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη.

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν όταν Παλαιστίνιος αυτόχειρας ανατίναξε διπλό λεωφορείο γεμάτο με ορθόδοξους εβραίους οι οποίοι επέστρεφαν από προσκύνημα στο Τείχος των Δακρύων.

    Και οι δύο ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις, Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης.

    Η Χαμάς είπε ότι πρόκειται για εκδίκηση για το φόνο πρόσφατα δύο ηγετικών στελεχών της.

    Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε δριμύτατα την επίθεση και είπε ότι θα βρει τους ενόχους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.