Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-16

  1. Διανομή τροφίμων στη Μονροβία
  2. «Αμύνθηκε» η Μάικροσοφτ
  3. Μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος
  4. Σαμποτάζ σε αγωγό από Ιράκ προς Τουρκία
  5. Η εβδομάδα σε εικόνες: 9-15 Αυγούστου 2003
  6. Το Ισραήλ αποχωρεί από παλαιστινιακές πόλεις
  7. Πέθανε ο Ίντι Αμίν
  8. Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΗΠΑ και Καναδάς
  9. Το Ισραήλ αποχωρεί από παλαιστινιακές πόλεις
  10. Πέθανε ο Ίντι Αμίν

Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Διανομή τροφίμων στη Μονροβία
 

Το 75% του πληθυσμού της Λιβερίας ζει εκτοπισμένο και έχει ανάγκη βοηθείας, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία

Οι οργανώσεις αρωγής στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, άρχισαν τη διανομή τροφίμων σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι στην πόλη.

Μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ λεηλατήθηκε στο λιμάνι πριν φθάσουν εκεί τα ειρηνευτικά στρατεύματα.

Αλλά το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ λέει πως περίπου 3.000 τόνοι τροφίμων καλαμποκιού διανέμονται τώρα σε όσους έχουν ανάγκη.

Δεύτερη μονάδα Νιγηριανών στρατευμάτων έχει ήδη αρχίσει να φθάνει στη Μονροβία για να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη των κρατών της Δυτικής Αφρικής, που βρίσκονται ήδη εκεί.

Αλλά ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος της Λιβερίας λέει ότι η κατάσταση ασφαλείας και τροφοδοσίας έξω από τη Μονροβία παραμένει σοβαρή.

Διαπραγματεύσεις

Συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, οι συνομιλίες μεταξύ ανταρτών και κυβέρνησης καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ειρηνευτική συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβερίας, Λούις Μπράουν, είπε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν αίσθηση του κατεπείγοντος.

Οι αντάρτες του κινήματος Λουρντ (LURD) λένε ότι θέλουν τις θέσεις του αντιπροέδρου και του προέδρου του κοινοβουλίου στη νέα δοίκηση.

Ανταποκριτής του BBC στην Άκρα μεταδίδει πως κατά την άποψή τους θα είναι δύσκολο να πείσουν τις δυνάμεις τους επί τους εδάφους, στη Λιβερία, να αφοπλιστούν αν δεν έχουν εξασφαλίσει σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αμύνθηκε» η Μάικροσοφτ
 

Η Μάικροσοφτ ήταν στόχος του ιού

Η εταιρεία λογισμικού Μάικροσοφτ (Microsoft) είπε ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει την απειλή από έναν ιό που απειλούσε να επιτεθεί και να αχρηστεύσει ένα δικτυακό της τόπο.

Ο ιός, τύπου σκουληκιού, με την ονομασία ΜS Blaster ή Lovsan ενεργοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 15 προς Σάββατο 16 Αυγούστου.

Ο ιός υποχρεώνει τους υπολογιστές που έχει πλήξει να στείλουν σωρεία διαβρωμένων δεδομένων στον τόπο της Μάικροσοφτ.

Η εταιρεία άλλαξε τη δικτυακή διεύθυνση του τόπου της και έτσι η επίθεση πραγματοποιείται σε έναν ανύπαρκτο δικτυακό τόπο.

Ο ιός άρχισε να διαδίδεται στο Ίντερνετ από την περασμένη Τρίτη.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος
 

Μοντέλο του μνημείου

Η συζήτηση για το κατά πόσο έπρεπε να χτιστεί ένα μνημείο για όσους Εβραίους θανατώθηκαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια.

Τελικά γίνεται πραγματικότητα. Το μνημείο θα περιλαμβάνει έξι εκατομμύρια πλάκες, μία για κάθε θύμα.

Η έκταση του είναι τεράστια, σαν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Αντιμέτωποι με το παρελθόν»

Θα μοιάζει με ένα μεγάλο κοιμητήριο. Εκεί θα χτιστεί και ένα κέντρο πληροφοριών.

Η έκταση βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βραδιμβούργου και στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο αρχιτέκτονας του μνημείου, Πίτερ Έιζενμαν, λέει ότι στη θέα των πλακών οι άνθρωποι θα έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν τους.

Την κατασκευή του μνημείου ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 1999 και θα έχει ολοκληρωθεί το Μάιο του 2005, οπότε θα έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαμποτάζ σε αγωγό από Ιράκ προς Τουρκία
 

Άπραγα θα μείνουν για την ώρα τα πετρελαιοφόρα που περιμένουν το ιρακινό πετρέλαιο στο λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας

Ο διορισμένος από τους Αμερικανούς υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, είπε ότι πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.

Ο Θαμίρ Γκαμπντάν είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι κατά τα φαινόμενα επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και ότι θα περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να επαναλειτουργήσει ο αγωγός.

Η επίθεση σημειώθηκε σε τμήμα του αγωγού στην περιοχή Μπάιτζι, βόρεια της Τικρίτ, από όπου κατάγεται ο ανατραπείς πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πετρελαιαγωγός αυτός είχε αρχίσει να λειτουργεί μόλις πριν τρεις μέρες, αλλά αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν βασικό σημείο του αμερικανικού προγράμματος ανοικοδόμησης του Ιράκ, μετά τον πόλεμο.

Προς το παρόν το ιρακινό πετρέλαιο εξάγεται μόνο από το λιμάνι της Βασόρας στο νότο.

Επιθέσεις στη Μοσούλη

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Μοσούλη τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αγνώστων, ενώ δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν.

Πληροφορίες από τη Μοσούλη αναφέρουν ότι σε ένα διαφορετικό επεισόδιο, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε επιδρομή στις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου ιρακινού στρατού στην πόλη.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι πραγματοποίησαν την επιδρομή, όμως στην πόλη πραγματοποιούν ελέγχους οι αμερικανικές δυνάμεις αναζητώντας τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον υπουργό Άμυνας του, Σουλτάν Χασέμ.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 16:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 9-15 Αυγούστου 2003
 


Καθώς ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, στο κυριολεκτικά καυτό από τη ζέστη Ιράκ, αυξάνεται, οι στρατιώτες της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού ευχαριστούν τον θεό που θα επιστρέψουν σπίτια τους


Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ανατολικών ΗΠΑ και του Καναδά


Ο Τσαρλς Τέιλορ ανακοινώνει στο λαό της Λιβερίας ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία προκειμένου να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη χώρα


Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Αιθιοπίας βασίζονται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια για να τραφούν, μετά την πρόσφατη ξηρασία


Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Κολομβία από τις πυρκαγιές που έβαλαν σε πετρελαιοπηγές οι αντάρτες


Η Ινδία γιορτάζει τα 56 χρόνια της ανεξαρτησίας της εν μέσω νέων εκκλήσεων για ειρήνευση με το Πακιστάν


Κολυμβητές χαλαρώνουν στην παραλία προετοιμαζόμενοι για το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Μπύρας Τσιγκτάο


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 08:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αποχωρεί από παλαιστινιακές πόλεις
 

Ο έλεγχος της Ραμάλας θα παραδωθεί σε παλαιστινιακά χέρια

Το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει τον έλεγχο τεσσάρων πόλεων της Δυτικής Όχθης στην παλαιστινιακή αρχή, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, τις προσεχείς εβδομάδες
Μοχάμεντ Νταχλάν

Το Ισραήλ συμφώνησε, επίσης, να επιτρέψει στον Γιασέρ Αραφάτ να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθεί τον τάφο της αδελφής του, Γιούσρα, που πέθανε στις αρχές της εβδομάδας και κηδεύτηκε στην πόλη της Γάζας.

Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από ενάμισι χρόνο, που ο ηγέτης της παλαιστινιακής Αρχής θα μπορέσει να βγει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.

Όσο για την παράδοση των πόλεων, οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των στρατιωτών και η απομάκρυνση των φυλακίων ενδέχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων για το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, που αυτήν την περίοδο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις Καλκίλια, Ιεριχώ, Τούλκαρεμ και Ραμάλα, ελήφθη την Παρασκευή σε μια συνάντηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν.

«Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Νταχλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας «πολύ εποικοδομητική».

Προϋποθέσεις

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις θα παραδοθούν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα με την παράδοση της Ιεριχούς και της Καλκίλιας.

Θα βγει απο τη Ραμάλα μετά απο ενάμισι χρόνο

Οι άλλες δύο πόλεις θα παραδοθούν στην παλαιστινιακή Αρχή αργότερα και εφόσον ικανοποιηθούν κάποιες από τις προϋποθέσεις, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

Οι προϋποθέσεις αυτές, όπως ανακοινώθηκαν από το Ισραηλινό υπουργείο, περιλαμβάνουν: «Τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων, εξάρθρωση των τρομοκρατικών πυρήνων και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού σώματος που θα ασχολείται με το ζήτημα των καταζητούμενων από το Ισραήλ».

Σε ανταπόδοση, το Ισραήλ θα μειώσει τον αριθμό των φυλακίων στη Δυτική Όχθη και θα δώσει στους Παλαιστίνιους επιπλέον άδειες εργασίας στο Ισραήλ.



Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 08:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Ίντι Αμίν
 

Ο Ίντι Αμίν έπασχε απο νεφρική ανεπάρκεια

Ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντας, Ίντι Αμίν, πέθανε σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα σε κωματώδη κατάσταση.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Η Σαουδική Αραβία έγινε ο τόπος εξορίας του 78χρονου πρώην δικτάτορα, όταν ανετράπη από την εξουσία από το στρατό της Τανζανίας, το 1979.

Πρώτα κατέφυγε στη Λιβύη, ύστερα στο Ιράκ και τελικά εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου του επετράπη η διαμονή με την προϋπόθεση να μην ανακατευτεί στην πολιτική σκηνή.

Τα οχτώ χρόνια της δικτατορίας του Ίντι Αμίν στην Ουγκάντα, από το 1971 έως το 1979, ήταν τα πιο αιματηρά στην αφρικανική ιστορία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι την περίοδο εκείνη θανατώθηκαν περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι.

Το 1972 εκδίωξε ολόκληρο τον ασιατικό πληθυσμό της Ουγκάντας με την δικαιολογία ότι οι Ασιάτες προσπαθούσαν να ελέγξουν την οικονομία της χώρας προς όφελός τους.

Πολλοί από τους Ασιάτες κατέφυγαν στη Βρετανία.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 09:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΗΠΑ και Καναδάς
 

Πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διέταξαν τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια της μεγαλύτερης διακοπής ρεύματος στην ιστορία της ηπείρου.

Το μπλακ-άουτ επηρέασε 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, στο Ντιτρόιτ και το Κλίβελαντ των ΗΠΑ, όπως , επίσης, στο Τορόντο και την Οτάβα του Καναδά.

ΗΠΑ και Καναδάς, που έχουν κοινό ηλεκτρικό δίκτυο, αλληλοκατηγορούνται για την διακοπή.

Στη Νέα Υόρκη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε πλήρως, 29 ώρες μετά τη διακοπή, ενώ σε άλλες πόλεις τα προβλήματα παραμένουν και ενδέχεται να μείνουν άλυτα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χάος στις συγκοινωνίες

Το βράδυ της Παρασκευής, η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και το Σάββατο αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Μανχάταν Έμα Σίμπσον, μεταδίδει ότι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι και καταϊδρωμένοι πολίτες της Νέα Υόρκης έκαναν αρκετές ώρες μέχρι να φθάσουν στο σπίτι τους.

Πολλοί είχαν περάσει το προηγούμενο βράδυ στους δρόμους, στα πάρκα και στα παγκάκια ή στα σκαλιά των σιδηροδρομικών σταθμών.

Τα αεροδρόμια άνοιξαν αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις στις πτήσεις αφού εκατοντάδες είχαν ματαιωθεί το προηγούμενο 24ωρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, απέδωσε την διακοπή ρεύματος στο «απαρχαιωμένο» ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.

Την έρευνα για τα αίτια της διακοπής έχουν αναλάβει ο υπουργός Ενεργείας των ΗΠΑ, Σπάνσερ Άμπραχαμ και Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων, Χερμπ Νταλιουάλ.

Οι ανταποκριτές λένε ότι ίσως να περάσουν εβδομάδες μέχρι να διαπιστωθεί γιατί τόσες πόλεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι.


Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 08:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αποχωρεί από παλαιστινιακές πόλεις
 

Ο έλεγχος της Ραμάλας θα παραδωθεί σε παλαιστινιακά χέρια

Το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει τον έλεγχο τεσσάρων πόλεων της Δυτικής Όχθης στην παλαιστινιακή αρχή, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, τις προσεχείς εβδομάδες
Μοχάμεντ Νταχλάν

Το Ισραήλ συμφώνησε, επίσης, να επιτρέψει στον Γιασέρ Αραφάτ να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθεί τον τάφο της αδελφής του, Γιούσρα, που πέθανε στις αρχές της εβδομάδας και κηδεύτηκε στην πόλη της Γάζας.

Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από ενάμισι χρόνο, που ο ηγέτης της παλαιστινιακής Αρχής θα μπορέσει να βγει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.

Όσο για την παράδοση των πόλεων, οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των στρατιωτών και η απομάκρυνση των φυλακίων ενδέχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων για το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, που αυτήν την περίοδο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις Καλκίλια, Ιεριχώ, Τούλκαρεμ και Ραμάλα, ελήφθη την Παρασκευή σε μια συνάντηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν.

«Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Νταχλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας «πολύ εποικοδομητική».

Προϋποθέσεις

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις θα παραδοθούν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα με την παράδοση της Ιεριχούς και της Καλκίλιας.

Θα βγει απο τη Ραμάλα μετά απο ενάμισι χρόνο

Οι άλλες δύο πόλεις θα παραδοθούν στην παλαιστινιακή Αρχή αργότερα και εφόσον ικανοποιηθούν κάποιες από τις προϋποθέσεις, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

Οι προϋποθέσεις αυτές, όπως ανακοινώθηκαν από το Ισραηλινό υπουργείο, περιλαμβάνουν: «Τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων, εξάρθρωση των τρομοκρατικών πυρήνων και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού σώματος που θα ασχολείται με το ζήτημα των καταζητούμενων από το Ισραήλ».

Σε ανταπόδοση, το Ισραήλ θα μειώσει τον αριθμό των φυλακίων στη Δυτική Όχθη και θα δώσει στους Παλαιστίνιους επιπλέον άδειες εργασίας στο Ισραήλ.



Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 08:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Ίντι Αμίν
 

Ο Ίντι Αμίν έπασχε απο νεφρική ανεπάρκεια

Ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντα, Ίντι Αμίν, πέθανε σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα σε κωματώδη κατάσταση.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Η Σαουδική Αραβία έγινε ο τόπος εξορίας του 78χρονου πρώην δικτάτορα, όταν ανετράπη από την εξουσία από το στρατό της Τανζανίας, το 1979.

Πρώτα κατέφυγε στη Λιβύη, ύστερα στο Ιράκ και τελικά εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου του επετράπη η διαμονή με την προϋπόθεση να μην ανακατευτεί στην πολιτική σκηνή.

Τα οχτώ χρόνια της δικτατορίας του Ίντι Αμίν στην Ουγκάντα, από το 1971 έως το 1979, ήταν τα πιο αιματηρά στην αφρικανική ιστορία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι την περίοδο εκείνη θανατώθηκαν περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι.

Το 1972 εκδίωξε ολόκληρο τον ασιατικό πληθυσμό της Ουγκάντας με την δικαιολογία ότι οι Ασιάτες προσπαθούσαν να ελέγξουν την οικονομία της χώρας προς όφελός τους.

Πολλοί από τους Ασιάτες κατέφυγαν στη Βρετανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.