|
|
Ειδήσεις 03-08-15
Η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για το Λόκερμπι
Εν αναμονή επίθεσης στο Ίντερνετ
Οργή για τις δολοφονίες στο Κοσσυφοπέδιο
Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ - Καναδά
Τσετσενία: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από έκρηξη νάρκης
Εφτασε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Μονροβία
Γαλλικό «αγκάθι» στη συμφωνία του Λόκερμπι
Πακιστάν: Μάχη εναντίον της πετρελαιοκηλίδας
Χάος σε ΗΠΑ και Καναδά από διακοπές ηλεκτρικού
Διεθνής ικανοποίηση για τη σύλληψη του Χαμπαλί
Η ασπιρίνη ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών
Χάος σε ΗΠΑ και Καναδά από διακοπές ηλεκτρικού
Σάββατο 16 Αυγούστου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου) Η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για το Λόκερμπι
|
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι, επιβάτες του αεροσκάφους και κάτοικοι του Λόκερμπι |
Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη το 1988 στο Λόκερμπι της Σκοτίας, από την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.
Η ενέργεια αυτή της Τρίπολης, που έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αποδοχή της Λιβύης ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις οικογένειες των θυμάτων και την άρση των κυρώσεων, την ερχόμενη εβδομάδα, που είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ με επιστολή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας λένε πως η Λιβύη εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων.
Εν τούτοις, αμερικανοί επίσημοι λένε πως, προς για την ώρα, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην Τρίπολη.
Δύο Λίβυοι έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση, ο ένας εκ των οποίων έχει καταδικαστεί και ο άλλος έχει αθωωθεί.
Εξάλλου κατά πληροφορίες σημειώνεται πρόοδος και στο θέμα που έχει θέσει η Γαλλία για την καταβολή αποζημιώσεων για ανάλογο περιστατικό επίθεσης σε γαλλικό αεροσκάφος, πάνω από τον Νίγηρα το 1989. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου) Εν αναμονή επίθεσης στο Ίντερνετ
|
Οι χρήστες του Ίντερνετ ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο |
Οι χρήστες του Διαδικτύου προετοιμάζονται για μια νέα επίθεση από έναν ιό, τύπου σκουληκιού, που κάνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν πληγεί από αυτόν να επιτεθούν σε ένα δικτυακό τόπο της Μάικροσοφτ (Microsoft) μόλις το ρολόι τους δείξει μεσάνυχτα Παρασκευής 15 προς Σάββατο 16 Αυγούστου.
Το σκουλήκι, με την ονομασία worm ΜS Blaster ή Lovsan εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο από την Τρίτη, μολύνοντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με έναν ιό και κάνοντάς τους να «παγώνουν».
Ο ιός αυτός δίνει εντολή στον υπολογιστή να βομβαρδίσει τον δικτυακό τόπο της Μάικροσοφτ με διαβρωμένα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Μάικροσοφτ παίρνει μέτρα να αλλάξει τη διεύθυνση του δικτυακού της τόπου ώστε η επίθεση να γίνει εναντίον ενός ανύπαρκτου τόπου. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 19:43 ('Ωρα Λονδίνου) Οργή για τις δολοφονίες στο Κοσσυφοπέδιο
|
Ο πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου Χαρί Χολκέρι (αριστερά) με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Ζίβκοβιτς |
Ημέρα Εθνικού Πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στη Σερβία, καθώς τελέστηκε η κηδεία των δύο νεαρών Σέρβων που δολοφονήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο Κοσσυφοπέδιο ενώ κολυμπούσαν σε ποτάμι.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς και άλλοι επίσημοι.
Προηγουμένως ο κ. Ζίβκοβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με το νέο πολιτικό διοικητή του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Χαρί Χολκέρι, ο οποίος δήλωσε κατόπιν πως εστιάζει το ενδιαφέρον του στην αποτροπή έξαρσης της βίας.
Ο θάνατος των νεαρών έχει προκαλέσει την οργή των Σέρβων, ενώ από την Τετάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού των δολοφόνων.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον νέων ανθρώπων ισοδυναμούν με επιθέσεις στην εύθραυστη ισορροπία του Κοσσυφοπεδίου. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 09:53 ('Ωρα Λονδίνου) Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ - Καναδά
|
Πολλοί Νεοϋορκέζοι υποχρεώθηκαν να μείνουν στους δρόμους |
Αποκαθίσταται σταδιακά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τη χειρότερη διακοπή στην ηλεκτροδότηση στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη.
Τα δίκτυα των ΗΠΑ και του Καναδά συνδέονται ώστε το ένα να τροφοδοτεί το άλλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα και υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στις μεταφορές, με το μετρό της Νέας Υόρκης να παραμένει κλειστό.
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πριν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Ντιτρόιτ και το Κλίβελαντ, κύρια κέντρα της αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένουν εν πολλοίς χωρίς ρεύμα.
Στον Καναδά, το Τορόντο και η Οτάβα παραμένουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές.
Στις ΗΠΑ η πρώτη διακοπή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τη διακοπή του ρεύματος «εγερτήριο μήνυμα» και είπε ότι είναι ένδειξη πως το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού.
Το Βορειοαμερικανικό Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτροδότησης, το εποπτικό σώμα που χρηματοδοτείται από τις βιομηχανίες ηλεκτρισμού, είπε ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος.
Αλλά απέρριψε την άποψη ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή κεραυνός είχε πλήξει το δίκτυο ή ότι αυτό κατέρρευσε λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του ζεστού καιρού.
Το Συμβούλιο είπε ότι η πρώτη καταγραμμένη διακοπή σημειώθηκε στην αμερικανική πλευρά της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, αλλά διευκρίνισε ότι μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε αλλού.
Διαδόθηκε στο υπόλοιπο δίκτυο σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου) Τσετσενία: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από έκρηξη νάρκης
|
Ρώσοι στρατιώτες σε παλαιότερες επιχειρήσεις |
Πέντε Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν από έκρηξη νάρκης, η οποία πυροδοτήθηκε από μακριά, στη διάρκεια επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων εναντίον Τσετσένων αυτονομιστών.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή του Βέντενο στη νότια Τσετσενία.
Στην πρωτεύουσα Γκρόσνι τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τέσσερεις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Ο αριθμός των νεκρών από εκρήξεις στην Τσετσενία μετά τον Σεπτέμβριο του 1999, οι οποίες αποδίδονται στους αυτονομιστές αντάρτες, ανέρχεται στους 300. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου) Εφτασε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Μονροβία
|
Δραματικές εικόνες στο Λιμάνι της Μονροβίας |
Μία ημέρα μετά την παράδοση του ελέγχου στο λιμάνι της Μονροβίας από τους αντάρτες στην ειρηνευτική δύναμη των δυτικοαφρικανικών χωρών, αγκυροβόλησε σήμερα το πρώτο καράβι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Το λιμάνι της Μονροβίας αποτελεί την κύρια οδό ανεφοδιασμού της πρωτεύουσας της Λιβερίας, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται από το πρωί στην περιοχή του λιμανιού, περιμένοντας να ξεφορτωθεί η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) δήλωσε ότι τίθεται ως στόχος η χορήγηση τροφής σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός χρειάζεται σε μηνιαία βάση, μέχρι τον Δεκέμβριο, 9000 μετρικούς τόνους τροφίμων.
Θολό το πολιτικό σκηνικό
Παρά τον τερματισμό των συγκρούσεων, τοι πολιτικό σκηνικό στη Λιβερία παραμένει θολό.
Ο νέος προσωρινός πρόεδρος Μόουζες Μπλα, διάδοχος του Τσάρλς Τέιλορ, ο οποίος δέχθηκε να αυτοεξοριστεί στη Νιγηρία, βρίσκεται στη Γκάνα για συνομιλίες με αντικείμενο την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
Η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Λιβερίας επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον κ. Μπλα ως πρόεδρο της χώρας. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 12:07 ('Ωρα Λονδίνου) Γαλλικό «αγκάθι» στη συμφωνία του Λόκερμπι
|
Η στάση της γαλλικής κυβέρνησης αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση της συμφωνίας αποζημίωσης των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι. |
Η Γαλλία άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για την βομβιστική επίθεση σε γαλλικό αεροπλάνο το 1989, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.
Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας αποζημίωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις οικογένειες των 270 ατόμων που σκοτώθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση του 1988 σε αεροσκάφος της Παν Αμ που συνετρίβη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας.
Το αίτημα της κυβέρνησης του Παρισίου σημαίνει ότι η Γαλλία -μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- θα μπορούσε να θέσει βέτο για την άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης, που εκτιμάτο ότι θα ήταν το επόμενο βήμα μετά τη συμφωνία του Λόκερμπι.
Ενοχλημένες οι ΗΠΑ
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον φέρονται εξοργισμένοι με την στάση της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι είχε συνάψει παλαιότερα συμφωνία αποζημίωσης με την Τρίπολη
Ομως, το ποσό που συμφωνήθηκε ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα δώσει η Λιβύη για τα θύματα του Λόκερμπι.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η γαλλική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ζητήσει αυξημένη αποζημίωση.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας ανεπίσημα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, υποστήριξαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν βλέπουν με συμπάθεια το γαλλικό αίτημα.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η Γαλλία έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν καλύτερη συμφωνία από πλευράς οικονομικών όρων. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 11:05 ('Ωρα Λονδίνου) Πακιστάν: Μάχη εναντίον της πετρελαιοκηλίδας
|
Οι αρχές του Πακιστάν ευελπιστούν ότι η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας θα ολοκληρωθεί σύντομα. |
Οι αρχές του Πακιστάν ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από μονοπύθμενο τάνκερ, ελληνικών συμφερόντων, που κόπηκε στα δυο στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Καράτσι.
Ειδικό αεροσκάφος C 130 που ήρθε από τη Σιγκαπούρη ψεκάζει με χημικά τις μη κατοικημένες παράκτιες περιοχές, ενώ οι παραλίες καθαρίζονται με τα χέρια.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι έχει ήδη προκληθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή από τους 12.000 τόνους αργού πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα.
Άλλοι 35.000 τόνοι βρίσκονται ακόμη στο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ «Πνεύμα της Τασμανίας» (Τasman Spirit).
Πακιστανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι φόβοι για εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή δεν είναι δικαιολογημένοι, επισημαίνοντας ότι η διαρροή αργού έχει σχεδόν σταματήσει κι ότι η σύνθεση του φορτίου είναι τέτοια ώστε το πετρέλαιο θα διαλυθεί γρήγορα.
Κίνηση καλής θέλησης
Ο καθαρισμός της περιοχής θα προχωρήσει γρήγορα και χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες | Polembros Shipping | Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Polembros Shipping που έχει αναλάβει και το κόστος της επιχείρησης καθαρισμού σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι από τους 60.000 τόνους πετρελαίου που μετέφερε το τάνκερ, οι 20.000 έχουν αφαιρεθεί.
«Ο καθαρισμός της περιοχής θα προχωρήσει γρήγορα και χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες», υποστηρίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις που έχει με το Πακιστάν, προσφέρθηκε σε ένδειξη καλής θέλησης να βοηθήσει στην επιχείρηση. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 09:53 ('Ωρα Λονδίνου) Χάος σε ΗΠΑ και Καναδά από διακοπές ηλεκτρικού
|
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Κλίβελαντ |
Κυριολεκτικά παρέλυσαν τέσσερις πόλεις στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο στον Καναδά από την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, τοπική ώρα.
Η Νέα Υόρκη, το Κλίβελαντ, το Ντιτρόιτ και το Τολέδο είναι οι πόλεις που επλήγησαν από τη γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις τέσσερις αυτές πόλεις τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα βασικά κέντρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, τα τρία αεροδρόμια της πόλης έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στους υπόγειους διαδρόμους του νεοϋορκέζικου μετρό.
Επίσης, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.
Προσπάθειες αποκατάστασης
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπέργκ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επανέρχεται.
Διευκρίνισε όμως ότι θα χρειαστούν ώρες για την πλήρη αποκατάσταση.
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της διακοπής, πάντως το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποκλειστεί.
Οι δημοτικές αρχές συνέστησαν στους Νεοϋορκέζους να κλείσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά τα κλιματιστικά μηχανήματα έτσι ώστε μόλις αποκατασταθεί το δίκτυο να μη επιβαρυνθεί επικίνδυνα.
Δηλώσεις Μπους
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από κοινού προσπάθεια των τοπικών και των ομοσπονδιακών αρχών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες πόλεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της διακοπής.
Ο κ.Μπους τόνισε και αυτός ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και σημείωσε ότι η χώρα σήμερα είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών από ό,τι ήταν πριν από δυόμισι χρόνια. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 10:22 ('Ωρα Λονδίνου) Διεθνής ικανοποίηση για τη σύλληψη του Χαμπαλί
|
Ο Ριντούαν Ισαμουντίν θεωρείται από τους «εγκεφάλους» της Τζεμάα Ισλαμίγια |
Ικανοποίηση για τη σύλληψη στην Ταϊλάνδη του αποκαλούμενου «Μπιν Λάντεν της νοτιοανατολικής Ασίας» Ριντούαν Ισαμουντίν, που φέρει το ψευδώνυμο Χαμπαλί, και θεωρείται εκ των ηγετών της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, εκφράζεται από πολλούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Δολοφόνο» και «αιμοσταγή τρομοκράτη», ο οποίος δεν θα είναι πλέον κίνδυνος για τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία, χαρτακτήρισε τον συλληφθέντα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους.
«Δικαιοσύνη για τα θύματα»
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χόγουαρντ έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια «μικρή απόδοση δικαιοσύνης» για τους συγγενείς των 88 Αυστραλών που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση του Μπαλί τον περασμένο χρόνο.
Η σύλληψη του Ισαμπουντίν βρίσκεται σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα.
Πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο συλληφθείς μεταφέρθηκε ήδη στην Ινδονησία και ότι ανακρίνεται από Αμερικανούς πράκτορες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ο Ισαμουντίν που καταζητούνταν για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην νοτιοανατολική Ασία θεωρείται ένας από τους αρχηγούς της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια και υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 202 άτομα, όπως επίσης και για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα στην Ινδονησία. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 08:02 ('Ωρα Λονδίνου) Η ασπιρίνη ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών
|
Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, η ασπιρίνη και μερικά άλλα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολών. |
Οι έγκυες που παίρνουν ασπιρίνες και μερικά άλλα παυσίπονα όπως το Ιμπουρπροφέν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, υποστηρίζει ιατρική έρευνα που δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.
Η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ χιλίων εγκύων στην Καλιφόρνια έδειξε ότι σε γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνες, ιμπουρπροφέν και ορισμένα άλλα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, ο κίνδυνος αποβολής ήταν αυξημένος κατά 80%.
Ειδικά για την ασπιρίνη, ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος κατά 60%.
Σημειώνεται όμως ότι οι εκτιμήσεις ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας επειδή ο αριθμός των χρηστών ασπιρίνης που μελετήθηκε ήταν μικρός.
Αθώα η παρακεταμόλη
Οι γυναίκες που έπαιρναν παρακεταμόλη (paracetamol) δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πιθανός κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν τα «ύποπτα» φάρμακα ληφθούν κοντά στην χρονική στιγμή της σύλληψης, ή εάν ή λήψη τους διαρκεί για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Τα ευρήματα της ομάδας πό τον δόκτορα Ντε-Κουν Λι χρήζουν περαιτέρω επιβεβαίωσης.
Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους συστήνεται στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι να αποφεύγουν την λήψη των «ύποπτων» φαρμάκων κατά την περίοδο που επιδιώκουν να συλλάβουν. |
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου) Χάος σε ΗΠΑ και Καναδά από διακοπές ηλεκτρικού
|
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στη Νέα Υόρκη. |
Κυριολεκτικά παρέλυσαν τέσσερις πόλεις στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο στον Καναδά από την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, τοπική ώρα.
Η Νέα Υόρκη, το Κλίβελαντ, το Ντιτρόιτ και το Τολέδο είναι οι πόλεις που επλήγησαν από τη γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις τέσσερις αυτές πόλεις τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα βασικά κέντρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, τα τρία αεροδρόμια της πόλης έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στους υπόγειους διαδρόμους του νεοϋορκέζικου μετρό.
Επίσης, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.
Προσπάθειες αποκατάστασης
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπέργκ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επανέρχεται.
Διευκρίνισε όμως ότι θα χρειαστούν ώρες για την πλήρη αποκατάσταση.
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της διακοπής, πάντως το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποκλειστεί.
Οι δημοτικές αρχές συνέστησαν στους Νεοϋορκέζους να κλείσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά τα κλιματιστικά μηχανήματα έτσι ώστε μόλις αποκατασταθεί το δίκτυο να μη επιβαρυνθεί επικίνδυνα.
Δηλώσεις Μπους
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από κοινού προσπάθεια των τοπικών και των ομοσπονδιακών αρχών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες πόλεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της διακοπής.
Ο κ.Μπους τόνισε και αυτός ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και σημείωσε ότι η χώρα σήμερα είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών από ό,τι ήταν πριν από δυόμισι χρόνια. |
|