Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-13

  1. Στρατιωτικά νοσοκομεία για τα θύματα του καύσωνα
  2. Λιβερία: Λεηλατείται η ανθρωπιστική βοήθεια
  3. Οι δημοσιογράφοι του BBC καταθέτουν
  4. Σομαλοί εξτρεμιστές οι αποδέκτες του πυραύλου
  5. Γερμανία: Λιγότεροι φόροι αλλά...
  6. Σύλληψη τριών υπόπτων για τρομοκρατία
  7. Αφγανιστάν: Δύο εκρήξεις με 17 θύματα
  8. Αφγανιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
  9. Υπόθεση Κέλι: Το BBC στο προσκήνιο
  10. Λιβερία: Προ των πυλών η ανθρωπιστική βοήθεια
  11. Αργεντινή: Αίρεται η ασυλία των στρατιωτικών
  12. Η Β. Κορέα θέτει όρους
  13. 'Υποπτος πύραυλος στα χέρια του FBI
  14. Η Αθήνα ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτικά νοσοκομεία για τα θύματα του καύσωνα
 

Οι παριζιάνοι δροσίζονται στον Σηκουάνα

Στην Γαλλία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία τίθενται στην υπηρεσία των θυμάτων του καύσωνα μια και το σύστημα υγείας έχει λυγίσει από τις προσαγωγές ανθρώπων με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Σύμφωνα με εκτιμίσεις, περισσότεροι από 150 θάνατοι σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου, που επικρατούν στην χώρα το τελευταίο δεκαήμερο.

Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει από ασθενείς ενώ ακόμη και τα νεκροτομεία ετοιμάζουν λυόμενους κατεψυγμένους θαλάμους για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

"Ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα είναι μεγαλύτερος του 100" είπε η Ροζ-Μαρί Βαν Λερμπέρ, επικεφαλής της υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης του Παρισιού.

Πάνω από 800 ασθενείς, που εμφάνιζαν συμπτώματα θερμοπληξίας, νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας σε διάστημα, μόνο, τεσσάρων ημερών.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 22:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Λεηλατείται η ανθρωπιστική βοήθεια
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν αγκυροβολημένοι έξω από το λιμάνι της Μονρόβια

Χιλιάδες λιβεριανοί επετέθησαν κατά της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ λεηλατώντας διατροφική βοήθεια από το λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονροβία, που βρισκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αντάρτες από την μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωσης LURD εις μάτην προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πεινασμένους λιβεριανούς πυροβολώντας στον αέρα και κτυπώντας τους με ρόπαλα..

Οι αντάρτες συμφώνησαν την Πέμπτη να μεταβιβάσουν τον έλεγχο της πρωτευουσας στην νιγεριανή ειρηνευτική δύναμη για να γίνει δυνατή η διανομή της βοήθειας.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, ωστόσο, είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτών για να εξασφαλισθεί η ασπροσκοπτη διανομή της βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι σκοπός της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που έχει αρχίσει να αναπτύσεται στις ακτές της Λιβερίας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και η αρωγή του λιβεριανού πληθυσμού.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι δημοσιογράφοι του BBC καταθέτουν
 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δικαστής Λόρδος Χάτον, συνεχίζει την εξέταση δημοσιογράφων του BBC.

Με την ακρόαση μαγνητοφωνημένης συνέντευξης του καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η έρευνα Χάτον.

Στόχος της έρευνας είναι να διευκρινιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον βρετανό επιστήμονα ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης BBC και Ντάουνινγκ Στριτ.

Η μαγνητοφωνημένη συνέντευξη ανήκει στην δημοσιογράφο του BBC, Σούζαν Γουότς η οποία κατέθεσε πως ναι μεν ο μακαρίτης καθηγητής θεωρούσε μη δεοντολογικό από πλευράς της κυβέρνησης Μπλερ να συμπεριλάβει στον περίφημο φάκελλο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, την μή διασταυρωμένη πληροφορία ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα όπλα του εντός 45 λεπτών, εν τούτοις πίστευε ότι η κυβέρνηση δεν είχε επί τούτοις επιδιώξει να πεί ψέματα.

Επιφυλλάξεις Κέλι
Μέσα σε απόλυτη σιωπή ακούστηκε η φωνή του μακαρίτη καθηγητή να εκφράζει στην δημοσιογράφο του BBC τις επιφυλάξεις του σχετικά με το περιεχόμενο του ντοσιέ της κυβέρνησης για τα οπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ερωτώμενος για τον ρόλο της Ντάουνινγκ Στριτ στην επίμαχη παράγραφο που αναφέρει ότι ο Σαντάμ Χουσειν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το οπλοστάσιο του σε 45 λεπτά ο Κέλι απάντά:

"Ζητούσαν, απεγνωσμένα, πληροφορίες και πίεζαν αφόρητα γι αυτό. Αδραξαν, λοιπόν, την πρώτη πληροφορία που βρήκαν και δύστυχώς ήταν αυτή. Δεν νομίζω όμως ότι εσκεμμένα είπαν ψέμματα".

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα μπορούσε να πεί με βεβαιότητα ότι υπεύθυνος να την επίμαχη προσθήκη ήταν ο Αλαστερ Κάμπελ ο καθηγητής Κέλι απάντα:

"Οχι δεν μπορώ να το πω. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως ήταν δουλειά του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. Ο Αλαστερ Κάμπελ έχει ταυτισθεί με το εν λόγω γραφείο ως επικεφαλής του".

Η δημοσιογράφος που μαγνητοφώνησε τον καθηγητή Κέλι απεφάνθη πως κατά την γνώμη της ο αποθανών ειδικός δεν κατηγόρησε τον κ. Κάμπελ ως τον εμπνευστή της αμφιλεγόμενης παραγράφου.

Είναι σαφές, επισημαίνει ανταποκριτής του BBC ότι η κ. Γουότς προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τον συνάδελφό της Αντριου Γκίλιγκαν, το ρεπορτάζ του οποίου ήταν αιτία της αντιπαράθεσης του BBC με τον Αλαστερ Κάμπελ, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού.

Δημοσιογραφική δεοντολογία
Στην έρευνα Χάτον κατεθεσε και ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ ο οποίος ρωτήθηκε για την δημοσιογραφική δεοντολογία και την διαδικασία επαλήθευσης των ειδήσεων που ακολουθεί το BBC.

Ο αναλυτής του BBC εκτιμά πως οι εντυπώσεις αλλάζουν από τη μια κατάθεση στην άλλη.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια μακροχρόνια έρευνα και υπάρχουν μια σειρά ακόμη πολύ σημαντικοί μάρτυρες ,συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργου Τονι Μπλερ, που θά βοηθήσουν στην διαμόρφωση ενός δίκαιου πορίσματος.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Σομαλοί εξτρεμιστές οι αποδέκτες του πυραύλου
 

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος χρησιμοποιούνται συχνά για επιθέσεις σε επιβατικά αεροπλάνα

Μια νέα περίοδο συνεργασίας των ρωσικών, αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σηματοδοτεί η σύλληψη τριών ατόμων υπόπτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οι τρείς ύποπτοι προσήχθησαν σε αμερικανικά δικαστήρια με την κατηγορία ότι επεχείρησαν να πωλήσουν ρωσικής κατασκευής πύραυλο έδάφους-αέρος σε πράκτορα του FBI που υποδύονταν τον φανατικό ισλαμιστή.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο βρετανικής καταγωγής Χεκμάτ Λακάνι που συνελήφθη την Τρίτη σε ξενοδοχείο στο Νιούαρκ της πολιτείας Νιού Τζέρζι.

Ο Βρετανός είχε αγοράσει τον πύραυλο στη Ρωσία για 85.000 δολάρια και έπειτα τον μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμπορευματοκιβώτιο που υποτίθεται ότι περιείχε ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Ο εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι είπε πως ο Χεμάντ Λακάνι που είναι ινδικής καταγωγής, θα προωθούσε τον πύραυλο σε ακραία ισλαμική οργάνωση Σομαλών οι οποίοι θα τον χρησιμοποιούσαν για την κατάρριψη αμερικανικού επιβατικού αεροπλάνου

Νέου τύπου συνεργασία

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης είχαν συνεργασθεί επί αρκετούς μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Η επιχείρηση σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των πρακτόρων Ανατολής και Δύσης.

«Επικίνδυνη προοπτική»

Σύμφωνα με τον Τζιμ Χάλοραν, στέλεχος της επιθεώρησης για θέματα αεράμυνας Jane's, η προοπτική να προμηθευθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις τέτοιου είδους πυραύλους είναι πολύ ανησυχητική.

«Η χρησιμοποίηση ενός πυραύλου τύπου Ίγκλα από τρομοκράτες θα μπορούσε ουσιαστικά να ισοδυναμεί με πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Λιγότεροι φόροι αλλά...
 

Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό κόστος προωθεί ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ

Λιγότεροι φόροι, αλλά και λιγότερες κοινωνικές παροχές, περιλαμβάνονται στο διαφιλονικούμενο πακέτο μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου τίθεται σε εφαρμογή το στάδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπονταν να ισχύσει από το 2005.

Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να κοστίσει, θα ισοσκελισθεί από την μείωση των κοινωνικών παροχών και επιδοτήσεων.

Το «μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στον κοινωνικό τομέα», όπως το χαρακτηρίζει ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αποσκοπεί στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών και κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η μείωση των φόρων έχει ως στόχο την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2% μέσα στον επόμενο χρόνο.

Λιγότερο κοινωνικό κράτος

Ωστόσο η μείωση των κρατικών παροχών –μεταξύ άλλων η προβλεπόμενη κατάργηση του επιδόματος για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας και η ντε φάκτο μείωση του επιδόματος ανεργίας- θα οδηγήσει σύμφωνα με επικριτές του καγκελάριου ακόμη και μέσα στις γραμμές των σοσιαλδημοκρατών, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε συρρίκνωση της κατανάλωσης.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 17:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη τριών υπόπτων για τρομοκρατία
 

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος χρησιμοποιούνται συχνά για επιθέσεις σε επιβατικά αεροπλάνα

Μια νέα περίοδο συνεργασίας των ρωσικών, αμαρικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σηματοδοτεί η σύλληψη τριών ατόμων υπόπτων για ανάμιξη σε τρομοκρατική επιχείρηση.

Οι τρείς ύποπτοι προσήχθησαν σε αμερικανικά δικαστήρια με την κατηγορία ότι επεχείρησαν να πωλήσουν ρωσικής κατασκευής πύραυλο έδάφους-αέρος σε πράκτορα του FBI που υποδύονταν τον ρόλο του φανατικού ισλαμιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των επίδοξων τρομοκρατών ήταν επιβατικό αεροπλάνο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο βρετανικής καταγωγής Χεκμάτ Λακάνι που συνελήφθη την Τρίτη σε ξενοδοχείο στο Νιούαρκ της πολιτείας Νιού Τζέρζι.

Ο Βρετανός είχε αγοράσει τον πύραυλο στη Ρωσία για 85.000 δολάρια και έπειτα τον μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμπορευματοκιβώτιο που υποτίθεται ότι περιείχε ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Αν και στην επιχείρηση δεν υπήρχαν ουσιαστικά αληθινοί τρομοκράτες, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το περιστατικό αποδεικνύει πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη της Δύσης σε πιθανές επιθέσεις εξτρεμιστών.

Νέου τύπου συνεργασία

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους κασέτα όπου ακούγεται ο έμπορος όπλων να λέει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος για την κατάρριψη μεγάλου επιβατικού αεροσκάφους.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης είχαν συνεργασθεί επί αρκετούς μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Η επιχείρηση σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των πρακτόρων Ανατολής και Δύσης.

«Επικίνδυνη προοπτική»

Σύμφωνα με τον Τζιμ Χάλοραν, στέλεχος της επιθεώρησης για θέματα αεράμυνας Jane's, η προοπτική να προμηθευθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις τέτοιου είδους πυραύλους είναι πολύ ανησυχητική.

«Η χρησιμοποίηση ενός πυραύλου τύπου Ίγκλα από τρομοκράτες θα μπορούσε ουσιαστικά να ισοδυναμεί με πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Δύο εκρήξεις με 17 θύματα
 

Τεθωρακισμένο στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν από έκρηξη σε μικρό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας του Αφγανιστάν, Χεμλάντ.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν μία γυναίκα και έξι παιδιά.

Σύμφωνα με ανταποκριτές έχει τραυματισθεί άγνωστος αριθμός ανθρώπων, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά.


Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η έκρηξη είναι έργο των Ταλιμπάν και ότι ο δράστης επέβαινε στο όχημα.

Το αιματηρό συμβάν είναι ο τελευταίος κρίκος μίας αλυσίδας βομβιστικών επιθέσεων στη νότια επαρχία που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν

Νέες συγκρούσεις

Όπως μεταδίδουν εξάλλου τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αντάρτες Ταλιμπάν, στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν.

Εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε ότι σκοτώθηκαν εννέα αντάρτες.

Η αστυνομία τέλος ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο φοιτητές και ένας τραυματίσθηκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν βόμβα, που προορίζονταν για την παγίδευση αυτοκινήτου.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 11:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
 

Τουλάχιστον 15 οι νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην επαρχία Χεμλάντ στο νότιο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανταποκριτές έχει τραυματισθεί άγνωστος αριθμός ανθρώπων, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά.

Όπως μεταδίδουν εξάλλου τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αντάρτες Ταλιμπάν, στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν.

Εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε ότι σκοτώθηκαν εννέα αντάρτες.

Η αστυνομία τέλος ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο φοιτητές και ένας τραυματίσθηκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν βόμβα, που προορίζονταν για την παγίδευση αυτοκινήτου.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Κέλι: Το BBC στο προσκήνιο
 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δικαστής Λόρδος Χάτον, συνεχίζει την εξέταση δημοσιογράφων του BBC.

Στην τρίτη ημέρα της εισήλθε η δικαστική έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν τον σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητή Κέλι, στην κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του.

Σήμερα καταθέτει για δεύτερη ημέρα η δημοσιογράφος του BBC, Σούζαν Γουάτς και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο συνάδελφός της Γκάβιν Χιούιτ.

Η κ. Γουάτς δήλωσε την Τρίτη ότι ο καθηγητής Κέλι της είχε πει πως ήταν λανθασμένος ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

Τον ίδιο ισχυρισμό είχε διατυπώσει ο καθηγητής Κέλι και στον δημοσιογράφο του BBC 'Αντριου Γκίλιγκαν και αποτέλεσε την βάση του ρεπορτάζ που προκάλεσε την σύγκρουση της Ντάουνινγκ Στριτ με το ΒΒC για το περίφημο ντοσιέ για τα οπλα του Ιράκ.

Επιβεβαίωση

Η κ. Γουάτς επιβεβαίωσε και τον ισχυρισμό του κ. Γκίλιγκαν ότι ο καθηγητής Κέλι ανέφερε το όνομα του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ ως έναν από τους υπεύθυνους για την αλλαγή των στοιχείων του ντοσιέ.

Υοενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Σε αντίθεση όμως με τον κ. Γκίλιγκαν, η κ. Γουάτς δεν ανέφερε την πληροφορία καθώς αφενός δεν την είχε διασταυρώσει, αφετέρου την θεώρησε περισσότερο «κουτσομπολιό» παρά είδηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του διευθυντή ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Σάμπρουκ.

Εκτιμάται ότι ο κ. Σάμπρουκ θα κληθεί να εξηγήσει τη στήριξη που παρείχε το BBC στο ρεπορτάζ του κ. Γκίλιγκαν, παρά τον προβληματισμό που είχαν εκφράσει -όπως αποδείχθηκε κατά την έρευνα του Λόρδου Χάτον- οι προϊστάμενοί του.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 12:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Προ των πυλών η ανθρωπιστική βοήθεια
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν αγκυροβολημένοι έξω από το λιμάνι της Μονρόβια

Η κύρια ομάδα των ανταρτών στη Λιβερία (LURD) συμφώνησε να αποχωρήσει από την πρωτεύσουσα Μονρόβια προκειμένου να επιτρέψει στην δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη να εισέλθει στο λιμάνι και να παραλάβει τα τρόφιμα και την ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται εκεί.

Η συμφωνία που, μόλις υλοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει το τέλος του δίμηνου αποκλεισμού της πόλης συνάφθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανταρτών της LURD, τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβερία, τον επικεφαλής των Νιγηριανών ειρηνευτών και τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται αγκυροβολημένες έξω από τις ακτές της χώρας.


Η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται στο λιμάνι της Μονρόβια
Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Λιβερία δηλώνουν έτοιμοι να αρχίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθεια αμέσως μόλις ανοίξει το λιμάνι.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, η αποχώρηση των ανταρτών από την Μονρόβια θα γίνει την Πέμπτη.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 10:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: Αίρεται η ασυλία των στρατιωτικών
 

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν την απόφαση για άρση της ασυλίας οι συγγενείς των θυμάτων του στρατιωτικού καθεστώτος την περίοδο 1976-1983.

Η Κάτω Βουλή της Αργεντινής ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης της νομοθεσίας που παρείχε ασυλία σε πρώην μέλη στρατιωτικών κυβερνήσεων, προκειμένου να μην διώκονται για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μέτρο θα πρέπει να ψηφιστεί και από την Ανω Βουλή για να τεθεί σε ισχύ.

Εάν συμβεί αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον εκατοντάδων αξιωματούχων που θεωρούνται ύποπτοι για τη θανάτωση και τον βασανισμό χιλιάδων Αργεντινών στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1976 έως το 1983.

Ενθουσιασμός


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την άρση της αμνηστίας των πρώην μελών του στρατιωτικού καθεστώτος , χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Κάτω Βουλής και μόλις έγινε γνωστή η έκβασή της ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες, Χοσέ Μπατς, η απόφαση του Κογκρέσου έρχεται μόλις μια μέρα αφότου η Αργεντινή επικύρωσε την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το απαράγραπτο των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 10:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Β. Κορέα θέτει όρους
 

Εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητά η Βόρεια Κορέα

Την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σύναψη κανονικών διπλωματικών σχέσεων θέτει ως προϋποθέσεις η Βόρεια Κορέα για τη διευθέτηση της διένεξης σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Πιονγκ Γιανγκ υπογραμμίζεται ότι τα βήματα αυτά θα εκλαμβάνονταν ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την «επιθετική τακτική» έναντι της κομμουνιστικής χώρας.

Ρωσική πρόταση

Λίγες μόλις μέρες στο μεταξύ πριν την έναρξη των πολυμερών ειρηνευτικών συνομιλιών, με τη συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας στις 27 Αυγούστου στο Πεκίνο, η Μόσχα προτείνει ως εναλλακτική λύση την υπογραφή πολυμερούς συμφώνου ασφαλείας.

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ εκείνων που πριμοδοτούν μια διπλωματική λύση στη διένεξη με την Πιονγκ Γιανγκ και τους υποστηρικτές της άσκησης οικονομικής πίεσης με στόχο την πτώση του καθεστώτος.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου)
'Υποπτος πύραυλος στα χέρια του FBI
 

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος χρησιμοποιούνται συχνά για επιθέσεις σε επιβατικά αεροπλάνα

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης συνέλαβαν στις ΗΠΑ τρία άτομα, ανάμεσα στα οποία και έναν Βρετανό έμπορο όπλων, ο οποίος επιχείρησε να πωλήσει σε πράκτορα του FBI που του παρουσιάστηκε ως μουσουλμάνος εξτρεμιστης, έναν πύραυλο εδάφους αέρος, ρωσικού τύπου 'Ιγκλα.

Ο Βρετανός είχε αγοράσει τον πύραυλο στη Ρωσία για 85.000 δολάρια και έπειτα τον μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμπορευματοκιβώτιο που υποτίθεται ότι περιείχε ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Αν και στην επιχείρηση δεν υπήρχαν ουσιαστικά αληθινοί τρομοκράτες, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το περιστατικό αποδεικνύει πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη της Δύσης σε πιθανές επιθέσεις εξτρεμιστών.

Νέου τύπου συνεργασία

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους κασέτα όπου ακούγεται ο έμπορος όπλων να λέει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος για την κατάρριψη μεγάλου επιβατικού αεροσκάφους.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης είχαν συνεργασθεί επί αρκετούς μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Η επιχείρηση σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των πρακτόρων Ανατολής και Δύσης.

«Επικίνδυνη προοπτική»

Σύμφωνα με τον Τζιμ Χάλοραν, στέλεχος της επιθεώρησης για θέματα αεράμυνας Jane's, η προοπτική να προμηθευθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις τέτοιου είδους πυραύλους είναι πολύ ανησυχητική.

«Η χρησιμοποίηση ενός πυραύλου τύπου Ίγκλα από τρομοκράτες θα μπορούσε ουσιαστικά να ισοδυναμεί με πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003 - 08:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Αθήνα ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς
 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ακριβώς ένας χρόνος απομένει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, μιλώντας την Τρίτη στο ΒΒC, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία πόλη που είχε αναλάβει τη διοργάνωση Ολυμπιάδας δεν ήταν έτοιμη ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή τους. Το σημαντικό είναι να είναι όλα έτοιμα δυο μήνες πριν».

Ο αρχισυντάκτης αθλητικών θεμάτων του BBC Χάρι Πίερτ συγκρίνει το επίπεδο ετοιμότητας της Αθήνας ένα χρόνο πριν την Ολυμπιάδα με το αντίστοιχο του Σίδνεϊ, που φιλοξένησε την Ολυμπιάδα του 2000 που χαρακτηρίστηκε ως η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη

«Η περίπτωση του Σίδνεϊ ήταν πολύ διαφορετική επειδή το κύριο Ολυμπιακό συγκρότημα οικοδομήθηκε έξω από την πόλη, κι έτσι μπορούσαν λίγο πολύ να κάνουν ό,τι θέλουν.

Αντιθέτως στην Αθήνα οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι γενικά μέσα στον ιστό της πόλης κι έτσι όλες οι κατασκευές πρέπει να γίνουν με την πόλη να λειτουργεί γύρω τους.

Αλλά αν πάμε λίγο πριν, στην Βαρκελώνη για παράδειγμα, εκεί τα έργα ήταν έτοιμα την τελευταία στιγμή», επεσήμανε ο κ. Πίερτ.

Φιλοξενία

Ερωτώμενος πόσο καιρό πριν την Ολυμπιάδα ήταν έτοιμα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες για αθλητές και φιλάθλους στο Σίδνεϊ, ο ίδιος παρατήρησε ότι «Το Σίδνεϊ είχε ήδη τα απαραίτητα ξενοδοχεία έτοιμα, γιατί έτσι είναι αυτή η πόλη.


Φαίνεται πως όλοι είναι ικανοποιημένοι με την λύση των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά
Χάρι Πίερτ, αρχισυντάκτης αθλητικών θεμάτων του BBC
Η Αθήνα ως γνωστόν είναι μικρός σχετικά σταθμός για τους τουρίστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τελικό προορισμό κάποιο νησί.

Εν τούτοις φαίνεται πως όλοι είναι ικανοποιημένοι με την λύση των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά».

To καθεστώς ασφαλείας

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της Ολυμπιάδας, ο συντάκτης του BBC παρατήρησε ότι «Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, ως ανώτατος σύμβουλος, είναι υπεύθυνος και για την Αθήνα.

Του μίλησα και είναι απολύτως σίγουρος για την ασφάλεια και ικανοποιημένος που εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη, γεγονός που έχει επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία στην αστυνομία.

Είναι πολύ λεπτό και δύσκολο το θέμα όταν αρχίσεις να θέτεις ερωτηματικά για την εθνική κυριαρχία μιας χώρας που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα σε σχέση με την ασφάλεια των αθλητών.

Πέραν των ειδικών μέτρων για τα υψηλά πρόσωπα, η ασφάλεια των αθλητών στο Ολυμπιακό περιβάλλον είναι ευθύνη της διοργανώτριας χώρας.


Είναι πολύ λεπτό και δύσκολο το θέμα όταν αρχίσεις να θέτεις ερωτηματικά για την εθνική κυριαρχία μιας χώρας που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα σε σχέση με την ασφάλεια των αθλητών.
Χάρι Πίερτ
Οι Αυστραλοί ανησυχούν για το τι μπορεί να γίνει όταν οι αθλητές τους βγουν στην πόλη. Αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Αν θυμηθείτε στο Μόναχο το 1972, οι ισραηλινοί αθλητές βρίσκονταν στο Ολυμπιακό χωριό. Αντιθέτως, στην Ατλάντα το 1996, η βομβιστική επίθεση εκεί είχε γίνει σε δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων και όχι ολυμπιακών επιτροπών», κατέληξε ο κ. Πίερτ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.