|
|
Ειδήσεις 03-08-11
Κίνα: Ατύχημα με όπλα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
«Ευτυχισμένος» που θα πεθάνει ο βομβιστής του Μπαλί
Ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης
'Οι διατυπώσεις του ντοσιέ ενοχλούν ειδικούς'
Παραίτηση Τέϊλορ
Επίσημα υποψήφιος ο 'τερμινέϊτορ'
50 νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία
Νέα επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
Σε αναμονή για την παραίτηση Τέϊλορ
Νέα επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
Σε προσευχή για βροχή καλεί ο Πάπας
Εκτός Ευρώπης το ΝΑΤΟ
Δριμύ κατηγορώ Τέϊλορ κατά ΗΠΑ
Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 23:30 ('Ωρα Λονδίνου) Κίνα: Ατύχημα με όπλα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
|
Δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση |
Χημικά όπλα, που οι κινεζικές αρχές πιστεύουν ότι είχε αφήσει ο ιαπωνικός στρατός στο κινεζικό έδαφος στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, προκάλεσαν τον τραυματισμό 36 τουλάχιστον ανθρώπων.
Μεταλλικά βαρέλια που περιείχαν αέριο της μουστάρδας βρέθηκαν σε οικοδομή στην πόλη Κικιχάρ της βόρειας Κίνας.
Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν εργάτες που δούλευαν στην οικοδομή και ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο των βαρελιών όταν ανοίχτηκαν.
Η Κίνα υπέβαλλε διαμαρτυρία στην Ιαπωνία για το επεισόδιο το οποίο θα επισκιάσει σε κάποιο βαθμό τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σαββατοκύριακο για την 25η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης από τις δύο χώρες.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 34 από τους τραυματίες νοσηλεύονται και ότι οι δύο είναι ετοιμοθάνατοι.
Τα θύματα και οι οικογένειες τους, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν αποζημίωση από την Ιαπωνία.
Οι μνήμες από την ιαπωνική εισβολή και κατοχή δεν έχουν ακόμη σβήσει στην Κίνα και συχνά τα γεγονότα εκείνης της εποχής προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και οργή στον κινεζικό λαό.
Ο ιαπωνικός στρατός όταν υποχώρησε από την Κίνα άφησε πίσω του μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων.
Κινέζοι δικηγόροι έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης για αρκετές περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων. Κινέζοι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι ως 2 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν μετά τον πόλεμο επειδή ήρθαν σε επαφή με ιαπωνικά χημικά όπλα.
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου) «Ευτυχισμένος» που θα πεθάνει ο βομβιστής του Μπαλί
|
Ο Ιμάμ Σαμούντρα, ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί |
Ο Ιμάμ Σαμούντρα, ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί της Ινδονησίας ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για την δολοφονία 202 ανθρώπων, είπε ότι δεν τον φοβίζει ο θάνατος επειδή με αυτό τον τρόπο θα πάει κοντά στον Αλλάχ.
Την περασμένη εβδομάδα άλλος ένας ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση, ο Αμρόζι καταδικάστηκε, επίσης, σε θάνατο.
Οι δικηγόροι του Αμρόζι άσκησαν έφεση αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση.
Ντυμένος στα άσπρα και το χαρακτηριστικό καλπάκι των μουσουλμάνων ο Ιμάν Σαμούντρα εισήλθε στο δικαστήριο κραυγάζοντας στα αραβικά: O Θεός είναι μεγάλος.
Ο 33χρονος ηλεκτρονικός διάβασε γραμμένο κείμενο στο δικαστήριο το οποίο ξεκινούσε και έκλεινε με αποφθέγματα από το Κοράνι.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κατηγορούσα αρχή η οποία ζήτησε την θανατική ποινή» είπε στο δικαστήριο ο Ιμάμ Σαμούντρα και στη συνέχεια μιλώντας στη διάλεκτο του Μπαλί ζήτησε συγνώμη από τους συμπατριώτες του.
«Διέπραξα σφάλματα και ζητώ συγνώμη. Αν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης ήταν Ινδονήσιοι ή μουσουλμάνοι, λυπάμαι πολύ. Αν τα θύματα ήταν από χώρες που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών τότε είμαι ικανοποιημένος» είπε ο Ιμάμ Σαμούντρα.
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 22:35 ('Ωρα Λονδίνου) Ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης
|
Η οργάνωση Χεζμπολά έχει βάσεις στο νότιο Λίβανο |
Καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο.
Οι διπλωματικές ενέργειες άρχισαν μετά τις επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών σε αντίποινα για το θάνατο νεαρού Ισραηλινού την Κυριακή από οβίδες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς εκτόξευσαν οι αντάρτες της Χεζμπολά από το νότιο Λίβανο.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, αλλά τόνισε πως προς το παρόν θα αφήσει τη διπλωματία να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση.
Ο Λίβανος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Συρία, η οποία μαζί με το Ιράν υποστηρίζει την μαχητική οργάνωση των Σιιτών του Λιβάνου, Χεζμπολά.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμαντ, Φίλιπ Ρίκερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.
Την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν αντιαεροπορική συστοιχία στο νότιο Λίβανο και λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά μαχητικά πέρασαν χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό.
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χεζμπολά ότι έπληξε εσκεμμένα με οβίδες την πόλη Σλόμι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δεκαεξάχρονος Χαβίβ Νταντόν και να τραυματισθούν 4 άλλα άτομα. Η Χεζμπολά ισχυρίζεται ότι στόχος της ήταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη τονίζοντας ότι «επρόκειτο για σαφή πρόκληση εκ μέρους της Χεζμπολά».
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου) 'Οι διατυπώσεις του ντοσιέ ενοχλούν ειδικούς'
|
Ο καθηγητής Κέλι είχε μία ακόμη ιδιότητα, αυτή του επιθεωρητή όπλων |
Ανησυχία για τις διατυπώσεις που περιέχονται στο περίφημο "ντοσιέ" για τα όπλα του Ιράκ εξέφρασαν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης, απεκάλυψε στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού.
Στην καταθεση του στο πλαίσιο της έρευνας Χάτον, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο, ο Μάρτιν Χάουάρντ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, είπε ότι δύο αξιωματούχοι της υπηρεσίας του εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις για τις διατυπώσεις αλλά όχι για το περιεχόμενο του "ντοσιέ".
Το "ντοσιέ" δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου και περιείχε την πληροφορία ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν είχε την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δικαστής λόρδος Χάτον που έχει σαφή οδηγία από τον πρωθυπουργο της Βρετανίας να διερευνήσει τον θάνατο του καθηγητή Κέλι
Ο Ντειβιντ Κέλι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής, αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικές με το οπλοστάσιο του Ιράκ, την προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Εγκώμιο στον καθηγητή Κέλι
Πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας ήταν ο Τέρενς Τέιλορ, προσωπικός φίλος και συνάδελφος του μακαρίτη καθηγητή
Ο κ. Τέιλορ, διευθυντής του Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον,κατέθεσε από την Αυστραλία, μεσω δορυφορικής συνδεσης.
Επλεξε το εγκώμιο του καθηγητού Ντέιβιντ Κέλι τον οποίο γνωρισε όταν και οι δυό τους ήταν επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ.
Μεγάλες οι ευθύνες για τον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν |
Τις επόμενες εβδομάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, ο δημοσιογράφος Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση καθώς και διευθυντικά στελέχη του BBC.
Αμήχανη η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, η κυβέρνηση Μπλέρ γνωρίζει πολύ καλά ότι από το αποτέλεσμα της έρευνας θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία και ενδεχομένως η μακροηγόρευση της.
Την πρώτη εβδομάδα θα υπάρξει ένα μπαράζ στοιχείων και αποδείξεων που θα καταθέσει το BBC. Υπουργοί της κυβέρνησης, γραφει η Γκάρντιαν, παραδέχονται ότι το BBC έχει, έως τώρα, κερδίσει την μάχη της προπαγάνδας.
"Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αποφασιστικοί για το αν και κατα πόσο η κυβέρνηση θα άνακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης" φερεται να εξομολογείται μέλος του υπουργικό συμβουλίου στην βρετανική εφημερίδα.
Απαγορεύονται οι κάμερες
Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 11 άτομα.
Ο λόρδος Χάτον, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, απαγόρευσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των σταθμών Sky και ITN.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Η υπόθεση Κέλι και τα παρεπόμενα της, κυρίως το ατυχές σχόλιο του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ για τον καθηγητή, είναι τα νέα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία προσπαθεί να εκμεταλευθεί δεόντως.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του BBC ο σκιώδης υπουργός οικονομίας Μάικλ Χάουαρντ είπε:
"Αυτό που αρχίζουν να συνειδοτοποιούν οι πολίτες είναι πως έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν ξέρει τι θα πεί αλήθεια και μια κυβέρνηση διεφθαρμένη έως το κόκκαλο"
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου) Παραίτηση Τέϊλορ
|
«Θα επιστρέψω» είπε ο πρόεδρος Τέιλορ στο διάγγελμά του |
Ο Μόουζες Μπλά, πρώην αντιπρόεδρος της Λιβερία είναι ο νέος πρόεδρος, μετά την επίσημη παραίτηση του Τσάρλς Τέϊλορ.
Ο Μπλά ανέλαβε την προεδρία από τον ίδιο τον Τέιλορ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μονροβία με την παρουσία ηγετών από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής
Στην ομιλία του ο Τσέρλς Τέϊλορ επανέλαβε ότι παραιτήθηκε για το καλό της χώρας και των κατοίκων της. Κατήγγειλε ότι ωθήθηκε σε αυτό από τους αμερικανούς οι οποίοι, κατά τον πρωην πρόεδρο, θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της χώρας.
Ο κ. Τέϊλορ είπε πως ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγοςκαι ευχήθηκε η θυσία του να φέρει αποτελέσματα. Κατέληξε δε την ομιλία του ως εξής:
" Αν το θέλήσει ο Θεός, θα επιστρέψω".
Άσυλο
Η Νιγηρία, η οποία ηγείται της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Λιβερία, έχει προσφερθεί να προσφέρει άσυλο στον κ. Τέιλορ.
Ο κ. Τέιλορ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να φύγει στο εξωτερικό γιατί καταζητείται από ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.
Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης αναμένεται να επιλεχθεί κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γκάνα.
«Μπορώ να πω ότι ωθούμαι στην εξορία από την υπερδύναμη του κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Λιβερίας ο οποίος όμως για μια ακόμη φορά δεν προσδιόρισε πότε θα εγκαταλείψει την χώρα.
|
Σάββατο 09 Αυγούστου 2003 - 22:18 ('Ωρα Λονδίνου) Επίσημα υποψήφιος ο 'τερμινέϊτορ'
|
Ο επίδοξος κυβερνήτης με την σύζυγο του |
Ο σταρ του κινηματογράφου, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για τις εκλογές της πολιτείας της Καλιφόρνιας.
Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο αποτελούν ουσιαστικά δημοψήφισμα για τον νυν κυβερνήτη της πλουσιότερης πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκρέϊ Ντέιβις.
Πολλοί οπαδοί του Αυστριακής καταγωγής ηθοποιού συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Λος Άντζελες για να εκδηλώσουν την υποστήριξη τους προς τον «Αρνι».
Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ που είναι Ρεπουμπλικάνος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα για να αναλάβει την διακυβέρνηση της Καλιφόρνιας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα πριν μερικές ημέρες.
Οι εκλογές διεξάγονται μετά το ξέσπασμα μεγάλης κρίσης στα οικονομικά της Καλιφόρνιας.
Πολλοί επικρίνουν την πολιτική του νυν κυβερνήτη καθώς όπως λένε δεν πήρε μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια με την πολιτική Ντέιβις. |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου) 50 νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία
|
Καύσωνας στην Ευρώπη |
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Γαλλίας, Πατρίκ Πελού, απεκάλυψε ότι σε τέσσερις ημέρες σημειώθηκαν 50 θάνατοι στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού οι οποίοι συνδέονται με τον καύσωνα.
Ο γάλλος γιατρός κατηγορεί το υπουργείο Υγείας της χώρας του για παραπλάνηση του κοινού όταν αποδίδει τους εν λόγω θανάτους σε φυσικά αίτια.
"Τολμούν και μιλούν για φυσικούς θανάτους. Διαφωνώ, κάθετα, μαζί τους" | Πατρίκ Πελού, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Γαλλίας | Οι θερμοκρασίες στην γαλική πρωτεύουσα ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου εδω και μια εβδομάδα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της αφόρητης ζέστης και των πυρκαγιών.
| •Ηνωμένο Βασίλειο:Το θερμόμετρο φθάνει τους 38.1 βαθμούς και σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ
•Γερμανία: θερμοκρασία ρεκόρ (40,4) σημειώνεται στην Βαυαρία
Μαυροβούνιο: Τρεις θάνατοι από θερμοπληξία
•Σερβία: Δεκάδες έργα τέχνης, κυρίως πίνακες ζωγραφικής, μεταφέρονται από την πινακοθήκη σε υπόγεια αποθήκη.
•Οι ελβετικές αρχές προειδοποιούν τους ορειβάτες ότι κινδυνεύουν να καταπλακωθούν από βράχους λόγω των καθιζήσεων που προκαλούνται από την ζέστη.
•Οι λιμενικές αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι η στάθμη του Δούναβη έχει κατέβει τόσο πολύ ώστε να βγούν στην επιφάνεια δύο πλοία που είχαν βυθιστεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
•Ο Πάπας κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για να σταματήσει ο καύσωνας και να κατασβεσθούν οι πυρκαγιές
| Οσο συνεχίζεται ο καύσωνας μεγάλες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν δίχως ηλεκτρικό λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Αναζωπύρωση των πυρκαγιών
Νέες εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν στην Πορτογαλία τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι η φωτιά ήταν πλέον παρελθόν.
Εκατοντάδες πυροσβέστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο φωτιάς που κατακαίει την ορεινη επαρχία Μοντσίκε ενώ 300 κατοικίες εκκενώθηκαν.
Ρεκόρ στο Λονδίνο
Ρεκόρ σημειώθηκε στο Λονδίνο όταν το θερμόμετρο στο αεροδρόμιο του Χηθροου, έδειξε 37.9 βαθμούς Κελσίου.
Η μέτρηση αυτή ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο των 100 βαθμών Φάρεναϊτ, που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Βρετανία.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδος.
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
|
|
Αλλη μια επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ είχε ως αποτελεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο άλλων.
Η επίθεση έγινε με βόμβα που ερίφθη κατά των αμερικανών οι οποίοι φρουρούσαν το αστυνομικό τμήμα της κωμόπολης Μπακούμπα, περίπου εβδομήντα χιλιόμεντρα βορείως της Βαγδάτης.
Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή αλλά ανακοινώθηκε την Δευτέρα από την αμερικανική διοίκηση του Ιράκ.
Από τα τέλη Μαίου που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους κήρυξε τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 57 αμερικανοί στρατιώτες |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
|
Ο καθηγητής Κέλι είχε μία ακόμη ιδιότητα, αυτή του επιθεωρητή όπλων |
Σε δικαστήριο του Λονδίνου ξεκίνησει η έρευνα για την υπόθεση Κέλι και την αντιπαράθεση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το BBC για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ.
Ο καθηγητής Ντειβιντ Κέλι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής, αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικές με το οπλοστάσιο του Ιράκ, την προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Μεγάλες οι ευθύνες για τον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν | Πρώτος μάρτυρας ήταν ο Τέρενς Τέιλορ, προσωπικός φίλος και συνάδελφος του μακαρίτη καθηγητή
Ο κ. Τέιλορ, διευθυντής τουΙνστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον,κατέθεσε από την Αυστραλία, μεσω δορυφορικής συνδεσης.
Επλεξε το εγκώμιο του καθηγητου τον οποίο γνωρισε όταν και οι δυό τους ήταν επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ.
Τις επόμενες εβδομάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, ο δημοσιογράφος Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση καθώς και διευθυντικά στελέχη του BBC.
Αμήχανη η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, η κυβέρνηση Μπλέρ γνωρίζει πολύ καλά ότι από το αποτέλεσμα της έρευνας θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία και ενδεχομένως η μακροηγόρευση της.
Την πρώτη εβδομάδα θα υπάρξει ένα μπαράζ στοιχείων και αποδείξεων που θα καταθέσει το BBC. Υπουργοί της κυβέρνησης, γραφει η Γκάρντιαν, παραδέχονται ότι το BBC έχει, έως τώρα, κερδίσει την μάχη της προπαγάνδας.
"Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αποφασιστικοί για το αν και κατα πόσο η κυβέρνηση θα άνακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης" φερεται να εξομολογείται μέλος του υπουργικό συμβουλίου στην βρετανική εφημερίδα.
Απαγορεύονται οι κάμερες
Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 11 άτομα.
Ο λόρδος Χάτον, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, απαγόρευσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των σταθμών Sky και ITN.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Η υπόθεση Κέλι και τα παρεπόμενα της, κυρίως το ατυχές σχόλιο του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ για τον καθηγητή, είναι τα νέα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία προσπαθεί να εκμεταλευθεί δεόντως.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του BBC ο σκιώδης υπουργός οικονομίας Μάικλ Χάουαρντ είπε:
"Αυτό που αρχίζουν να συνειδοτοποιούν οι πολίτες είναι πως έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν ξέρει τι θα πεί αλήθεια και μια κυβέρνηση διεφθαρμένη έως το κόκκαλο"
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου) Σε αναμονή για την παραίτηση Τέϊλορ
|
«Θα επιστρέψω» είπε ο πρόεδρος Τέιλορ στο διάγγελμά του |
Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσάρλς Τέιλορ αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του.
Στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του, την Κυριακή, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στοχεύουν στον «έλεγχο των διαμαντιών, του χρυσού», λίγο πριν από τη μετάβαση εξουσίας.
Εγκαταλείπω τα καθήκοντά μου γιατί πάνω από όλα έρχεται ο λαός της χώρας | Τσαρλς Τέιλορ | Ο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος έχει εξαναγκασθεί σε παραίτηση, υπογράμμισε ότι όσα συνέβησαν στη χώρα του οφείλονταν σε συνωμοσίες της Ουάσινκτον.
Στο διάγγελμά του, υπογράμμισε ότι εγκαταλείπει την εξουσία για να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα.
Άσυλο
Η Νιγηρία, η οποία ηγείται της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Λιβερία, έχει προσφερθεί να προσφέρει άσυλο στον κ. Τέιλορ.
Ο κ. Τέιλορ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να φύγει στο εξωτερικό γιατί καταζητείται από ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.
Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης αναμένεται να επιλεχθεί κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γκάνα.
«Μπορώ να πω ότι ωθούμαι στην εξορία από την υπερδύναμη του κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Λιβερίας ο οποίος όμως για μια ακόμη φορά δεν προσδιόρισε πότε θα εγκαταλείψει την χώρα.
Ο Τσαρλς Τέϊλορ ολοκλήρωσε το διάγγελμα του λέγοντας: «Με την βοήθεια του Θεού θα επιστρέψω». |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
|
|
Αλλη μια επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ είχε ως αποτελεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο άλλων.
Η επίθεση έγινε με βόμβα που ερίφθη κατά των αμερικανών οι οποίοι φρουρούσαν το αστυνομικό τμήμα της κωμόπολης Μπακούμπα, περίπου εβδομήντα χιλιόμεντρα βορείως της Βαγδάτης.
Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή αλλά ανακοινώθηκε την Δευτέρα από την αμερικανική διοίκηση του Ιράκ.
Από τα τέλη Μαίου που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους κήρυξε τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 57 αμερικανοί στρατιώτες |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
|
Ο καθηγητής Κέλι είχε μία ακόμη ιδιότητα, αυτή του επιθεωρητή όπλων |
Αρχίζει η έρευνα για την υπόθεση Κέλι και την αντιπαράθεση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το BBC για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ.
Ο καθηγητής Ντειβιντ Κέλι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής, αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικές με το οπλοστάσιο του Ιράκ, την προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Μεγάλες οι ευθύνες για τον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν | Ο πρώτος που καλείται να καταθέσει είναι ένας προσωπικός φίλος και συνάδελφος του καθηγητή Κέλι, ο Τέρενς Τέιλορ.
Ο κ. Τέιλορ, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, είχε συνεργασθεί με τον καθηγητή Κέλι, όταν και οι δυό τους ήταν επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ.
Τις επόμενες εβδομάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, ο δημοσιογράφος Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση καθώς και διευθυντικά στελέχη του BBC.
Αμήχανη η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, η κυβέρνηση Μπλέρ γνωρίζει πολύ καλά ότι από το αποτέλεσμα της έρευνας θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία και ενδεχομένως η μακροηγόρευση της.
Την πρώτη εβδομάδα θα υπάρξει ένα μπαράζ στοιχείων και αποδείξεων που θα καταθέσει το BBC. Υπουργοί της κυβέρνησης, γραφει η Γκάρντιαν, παραδέχονται ότι το BBC έχει, έως τώρα, κερδίσει την μάχη της προπαγάνδας.
"Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αποφασιστικοί για το αν και κατα πόσο η κυβέρνηση θα άνακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης" φερεται να εξομολογείται μέλος του υπουργικό συμβουλίου στην βρετανική εφημερίδα.
Απαγορεύονται οι κάμερες
Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 11 άτομα.
Ο λόρδος Χάτον, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, απαγόρευσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των σταθμών Sky και ITN.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Η υπόθεση Κέλι και τα παρεπόμενα της, κυρίως το ατυχές σχόλιο του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ για τον καθηγητή, είναι τα νέα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία προσπαθεί να εκμεταλευθεί δεόντως.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του BBC ο σκιώδης υπουργός οικονομίας Μάικλ Χάουαρντ είπε:
"Αυτό που αρχίζουν να συνειδοτοποιούν οι πολίτες είναι πως έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν ξέρει τι θα πεί αλήθεια και μια κυβέρνηση διεφθαρμένη έως το κόκκαλο"
|
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 07:53 ('Ωρα Λονδίνου) Σε προσευχή για βροχή καλεί ο Πάπας
|
Καύσωνας στην Ευρώπη |
Ρεκόρ σημειώθηκε στο Λονδίνο όταν το θερμόμετρο στο αεροδρόμιο του Χηθροου, έδειξε 37.9 βαθμούς Κελσίου.
Η μέτρηση αυτή ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο των 100 βαθμών Φάρεναϊτ, που αποτελεί την ψιλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Βρετανία.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος προέτρεψε τους πιστούς καθολικούς να παρακαλέσουν τον Θεό να σταματήσει τον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ευρώπη.
Πάντως, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως τα μέση της εβδομάδος.
Η θερμοκρασία, που σε πολλες χώρες ξεπέρασε τους 40 βάθμούς Κελσίου ευθύνεται για το κύμα πυρκαγιών που κατάστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ολλανδία.
Καίγεται το Παρίσι
Στο Παρίσι καταγράφηκαν θερμοκρασίες αντίστοιχές με εκείνες στην Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης δέχονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα την ημέρα από ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα θερμοπληξίας.
Τα πολυκαταστήματα του Παρισιού έχουν ξεπουλήσει όλο το στόκ ανεμιστήρων και κλιματιστικών μηχανημάτων ενώ σε ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, τις Κατακόμβες, παρατηρείται το αδιαχώρητο, καθώς πολλοί παριζιάνοι αναζητούν δροσιά στις υπόγειες στοές στις οποίες κρύβονταν οι πρώτοι χριστιανοί.
Ακίνητο το "Μάτι του Λονδίνου"
Απογοητευμένοι δηλώνουν εκατοντάδες τουρίστες που μάταια περιμένουν να απολαύσουν την πανοραμική θέα της βρετανικής πρωτεύουσας που προσφέρει το "Μάτι του Λονδινοι" στις οχθες του Τάμεση,
Η αναστολή της λειτουργίας του κρίθηκε απαραίτητη επειδή λόγω του καύσωνα είναι εξαιρετικά επικινδυνη η παραμονή στους γυάλινους θαλάμους της κολοσιαίας ρόδας.
Θερμοκρασίες Σαχάρας
Η γερμανική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι στην περιοχή Σααρλάντ το θερμόμετρο έφθασε στους 41 βαθμούς. Πρόκειται για την υψηλώτερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών
Η μετεωρολογική υπηρεσία στην Ιταλία προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρατίες ενδεχομένως να συνεχισθούν εως τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντας το κύμα καύσωνα ως το χειρότερο εδω και 150 χρόνια.
Παγκόσμια Αναθέρμανση
Οι φωτιές που προκλήθηκαν από το κύμα καύσωνα στην Ευρωπη έχουν, έως τώρα, καταστρέψει 430.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, κυρίως στην Πορτογαλία.
Η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι πυρκαγιές βρισκονται υπό έλεγχο.
Ωστόσο, πυρκαγιές βρισκονται εν εξελίξει στην Ισπανία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Γαλλία.
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα που θεωρούνται ύποπτα εμπρησμού.
Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το κύμα καύσωνος στους ισχυρούς μουσώνες που επικρατούν στην υπο-σαχάρειο Αφρική και μεταφέρουν ζεστό αέρα πάνω από την Ευρώπη ενώ ταυτοχρόνως εμποδίζουν την είσοδο ψυχρών ρευμάτων από τον Ατλαντικό.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η δεκαετία του 90 ήταν η θερμότερη της χιλιετίας. |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου) Εκτός Ευρώπης το ΝΑΤΟ
|
Η Γερμανία και η Ολλανδία ηγούντο της δύναμης από το Φεβρουάριο |
To ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, διοργανώνει επιχείρηση εκτός Ευρώπης, αναλαμβάνοντας επίσημα την ευθύνη για την ασφάλεια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Σε τελική ανάλυση αυτοί που υποφέρουν είναι οι απλοί Αφγανοί | Ντέιβιντ Σινγκ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών | Την ίδια στιγμή, στα νότια της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη ουσιαστικά διέκοψαν όλες τις επιχειρήσεις τους. Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ελήφθη μετά τις επιθέσεις κατά της τοπικής αστυνομίας και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων τις τελευταίες μέρες.
Ο Ντέιβιντ Σινγκ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός διακόπτει προσωρινά τις μετακίνησεις των υπαλλήλων του και εξήγησε ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το Αφγανιστάν
«Οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Προσπαθούμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Σε τελική ανάλυση αυτοί που υποφέρουν είναι οι απλοί Αφγανοί», είπε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
Μετα-ψυχροπολεμική εποχή
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αποστολή της Συμμαχίας έξω από την γεωγραφική ζώνη ευθύνης της, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην Καμπούλ, Ίαν Μακ Γουίλιαμ.
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την διοίκηση της διεθνούς δύναμης από την Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες ηγούντο της δύναμης από τον Φεβρουάριο.
Για το ΝΑΤΟ η ανάληψη καθηκόντων εκτός των ορίων της επιχειρησιακής του ευθύνης, είναι ένα ακόμη δείγμα ότι η Συμμαχία προσπαθεί να προσαρμοσθεί στην εποχή μετά τον ψυχρό πόλεμο, εκτιμούν οι αναλυτές.
Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση 5.000 στρατιωτών από 31 χώρες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία προεδρεύεται από χώρες της Συμμαχίας. |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου) Δριμύ κατηγορώ Τέϊλορ κατά ΗΠΑ
|
«Θα επιστρέψω» είπε ο πρόεδρος Τέιλορ στο διάγγελμά του |
O πρόεδρος της Λιβερίας στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στοχεύουν στον «έλεγχο των διαμαντιών, του χρυσού», λίγο πριν από τη μετάβαση εξουσίας.
Εγκαταλείπω τα καθήκοντά μου γιατί πάνω από όλα έρχεται ο λαός της χώρας | Τσαρλς Τέιλορ | Ο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος έχει εξαναγκασθεί σε παραίτηση, υπογράμμισε ότι όσα συνέβησαν στη χώρα του οφείλονταν σε συνωμοσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ίδιος αναμένεται να παραδώσει τη θέση του στον αντιπρόεδρο της χώρας, Μόσες Μπλα, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Στο διάγγελμά του, υπογράμμισε ότι εγκαταλείπει την εξουσία για να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα.
Άσυλο
Η Νιγηρία, η οποία ηγείται της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Λιβερία, έχει προσφερθεί να προσφέρει άσυλο στον κ. Τέιλορ.
Ο κ. Τέιλορ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να φύγει στο εξωτερικό γιατί καταζητείται από ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.
Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης αναμένεται να επιλεχθεί κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γκάνα.
«Μπορώ να πω ότι ωθούμαι στην εξορία από την υπερδύναμη του κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Λιβερίας ο οποίος όμως για μια ακόμη φορά δεν προσδιόρισε πότε θα εγκαταλείψει την χώρα.
Ο Τσαρλς Τέϊλορ ολοκλήρωσε το διάγγελμα του λέγοντας: «Με την βοήθεια του Θεού θα επιστρέψω». |
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου) Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κέλι
|
Ο καθηγητής Κέλι είχε μία ακόμη ιδιότητα, αυτή του επιθεωρητή όπλων |
Αρχίζει τη Δευτέρα η έρευνα για την υπόθεση Κέλι και την αντιπαράθεση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το BBC για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ.
Ο καθηγητής Κέλι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Μεγάλες οι ευθύνες για τον υπουργό Άμυνας, Τζεφ Χουν | Ο πρώτος που καλείται να καταθέσει είναι ένας προσωπικός φίλος και συνάδελφος του καθηγητή Κέλι, ο Τέρενς Τέιλορ.
Ο κ. Τέιλορ, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, είχε συνεργασθεί με τον καθηγητή Κέλι, όταν και οι δυό τους ήταν επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ.
Τις επόμενες εβδομάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά και ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση.
Απαγορεύονται οι κάμερες
Ο καθηγητής Κέλι ήταν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη σύνταξη του περιβόητου φακέλου για το Ιράκ.
Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 11 άτομα.
Ο λόρδος Χάτον, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, απαγόρευσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των σταθμών Sky και ITN.
Η εν λόγω έρευνα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τους αναλυτές γιατί ουσιαστικά θα κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπλερ. |
|