Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-22

  1. Ιταλία: Εγκρίνεται αμφιλεγόμενος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης
  2. Εκατοντάδες οι νεκροί στην Λιβερία
  3. Νεκροί οι γιοί του Σαντάμ
  4. Άπειρα... τα αστέρια του σύμπαντος
  5. Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
  6. Οι υιοί του Σαντάμ 'μπορεί να είναι νεκροί'
  7. Βομβιστικές επιθέσεις σε ισπανικά θέρετρα
  8. Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
  9. Nεκρός ένας ακόμη αμερικανός στο Ιράκ
  10. Άπειρα... τα αστέρια του σύμπαντος
  11. Καταιγισμό ερωτήσεων δέχεται ο κ. Μπλερ
  12. Ο Μπους προειδοποιεί Συρία και Ιράν
  13. «Φούρνος» η Ευρώπη
  14. Εννιά νεκροί από επιδρομή στο Κασμίρ
  15. Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
  16. Λιβερία: Όλμοι σκορπούν το θάνατο
  17. Στο στόχαστρο η κυβέρνηση και το BBC
  18. «Φούρνος» η Ευρώπη
  19. Λιβερία: Όλμοι σκορπούν το θάνατο

Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 22:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιταλία: Εγκρίνεται αμφιλεγόμενος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης
 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ελέγχει το 90% της τηλεόρασης

Η Άνω Βουλή του Ιταλικού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος νόμος δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επεκτείνει τον έλεγχο που ήδη ασκεί ακόμη περισσότερο στην τηλεόραση, στον τύπο και στην διαφήμιση στην χώρα.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Άνω Βουλή διαδηλωτές έξω από το κτήριο στην Ρώμη κατήγγειλαν τον νέο νόμο ως αντι-συνταγματικό.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος είναι αναγκαίος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν οι επικριτές εμποδίζει την δημιουργία μονοπωλίων στον τομέα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές αυτό μάλλον θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς ο κύριος Μπερλουσκόνι έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 19:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες οι νεκροί στην Λιβερία
 

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους

Στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες από τον οργανισμό περιφερειακής ασφάλειας της Δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν το χρόνο και το τρόπο αποστολής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη Λιβερία.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ντάνιελ Τσέα, είπε σε ανταποκριτές ότι τα θύματα των συγκρούσεων κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τα 600.


30 χιλιάδες άμαχοι κατέφυγαν στο στάδιο της πρωτεύουσας Μονρόβια
Έως και 90 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά όλμων των ανταρτών, ένω είχαν βγεί από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν νερό και τρόφιμα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Κάτοικοι της πόλης απόθεσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ τις σορούς 18 θυμάτων των συγκρούσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αβελτηρία της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.

Μιλώντας στο BBC ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ, Ντέιβιντ Πάρκερ, περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη:

«Εκατοντάδες πολίτες έχουν τραυματισθεί από τους όλμους που εκτοξεύονται χωρίς διάκριση σε κατοικημένες περιοχές και είναι πολύ δύσκολο να παράσχουμε στην πόλη τις βασικές υπηρεσίες» είπε.

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι διέταξε τη μετακίνηση 4.500 στρατιωτών, που σταθμεύουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, προς τη Μεσόγειο.

Από εκεί η δύναμη αυτή θα μπορέσει να μεταφερθεί στη Λιβερία, εάν κριθεί αναγκαίο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και τα κράτη της Δυτικής Αφρικής να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβερία το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, έχει δηλώσει ότι η περιφερειακή ειρηνευτική δύναμη δεν πρόκειται να αποσταλεί στην περιοχή εφόσον δεν τηρείται η εκεχειρία και συνεχίζονται οι συγκρούσεις.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκροί οι γιοί του Σαντάμ
 

Ο Σαντάμ Χουσείν με τους δυο γιους του

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι δυο γιοί του Σαντάμ Χουσείν είναι νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ουντάϊ και ο Κιουσάϊ ήταν μεταξύ των νεκρών μετά την επιδρομή αμερικανικών δυνάμεων στην Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.

Οι πληροφορίες για την αμερικανική επιδρομή είναι συγκεχυμένες αλλά πιστεύεται ότι 200 περίπου αμερικανοί στρατιώτες επιτέθηκαν κατά της οικίας ενός τοπικού ιρακινού αξιωματούχου.

Η μάχη με τους ιρακινούς ενόπλους κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

Το "προφίλ"

Ο Ουντάϊ και ο Κιουσάϊ Χουσείν ήταν το νούμερο δυο και τρία στην αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων του πρώην καθεστώτος στο Ιράκ.

Ο Ουντάϊ είχε την φήμη του άπληστου, διεφθαρμένου και βίαιου. Αυτοί που τον γνώρισαν λένε ότι είχε τάσεις ψυχοπάθειας.

Οι φήμες λένε ότι ένα από τα πρώτα θύματα του ήταν ένας αξιωματικός του στρατού επειδή ο Ουντάϊ ήθελε να κάνει έρωτα στην φίλη του.

Διασταυρωμένες πληροφορίες λένε ότι ο Ουντάϊ διέταζε τον βασανισμό ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας του Ιράκ όταν αυτοί έχαναν σημαντικά παιχνίδια.

Θεωρείτο ιδιαίτερα απρόβλεπτος σαν χαρακτήρας και παρ΄ όλο ο μεγαλύτερος εκ των δυο αδελφών πιστεύεται ότι ο αδελφός του Κιουσάϊ ήταν ο εκλεκτός του Σαντάμ Χουσείν να τον διαδεχθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Λιγότερα είναι γνωστά για το παρελθόν του Κιουσάϊ που ήταν υπεύθυνος των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και ο διοικητής της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς.

Παρ΄ όλα αυτά λέγεται ότι διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων κρατούμενων στις φυλακές της χώρας.

Αλλες εξελίξεις

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ένας υπάλληλος του σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίσθηκε από επίθεση ενόπλων νότια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Ανάν: Να σταματήσει η κατοχή

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν απηύθυνε έκκληση να τερματισθεί σύντομα η στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ και να επιστραφεί η διακυβέρνηση της χώρας στον ιρακινό λαό.

Ο κύριος Ανάν πρόσθεσε ότι η δημοκρατία στο Ιράκ δεν μπορεί να επιβληθεί απ' έξω.

Στην πρώτη έκθεση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Σέργκιο Βιέιρα ντε Μέλο επέκρινε το "κενό ασφάλειας" που εξακολουθεί να υπάρχει στο Ιράκ.

Στην έκθεση του ο κύριος ντε Μέλο προσθέτει ότι η καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά ίσως και να επιδεινώθηκε.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 12:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Άπειρα... τα αστέρια του σύμπαντος
 

170 εκατομμύρια-εκατομμύρια-εκατομμύρια τα αστέρια.

Αυστραλοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των αστεριών στο ορατό σύμπαν είναι δεκαπλάσιος από τους κόκκους της άμμου στις παραλίες και τις ερήμους της γης.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αυστραλιανής ομάδας, Σάιμον Ντράιβερ, είπε στους συνέδρους της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που συναντάται στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του, είπε ο κ. Ντράιβερ, τα αστέρια είναι 170 εκατομμύρια-εκατομμύρια-εκατομμύρια.

Και αυτός είναι ο αριθμός των αστέρων που εντάσσονται στην εμβέλεια των τηλεσκοπίων.

Ο συνολικός αριθμός των αστεριών είναι πολύ περισσότερος και μπορεί να είναι... άπειρος.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 19:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
 

Ο δρ. Κέλι υποβλήθηκε σε σκληρή εξέταση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι δεν εξουσιοδότησε την αποκάλυψη του ονόματος του εμπειρογνώμονα της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ, ως πηγής του ρεπορτάζ του BBC που έφερε σε ρήξη τον οργανισμό με την κυβέρνηση.

Ο καθηγητής Κέλι βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή, μετά την ανάκρισή του από κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει αν ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή κάλεσε τον καθηγητή Κέλι για ανάκριση, όταν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης επιβεβαίωσαν ότι ο καθηγητής Κέλι μπορεί να ήταν η πηγή του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία κατά του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Την Κυριακή το ΒΒC επιβεβαίωσε ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν η βασική πηγή των δημοσιογράφων του.

Η ανακριτική έρευνα Χάτον

Εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για να διευρυνθεί η ανακριτική έρευνα του δικαστή Χάτον και να περιλάβει και την επιχειρηματολογία της βρετανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.

H υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, που έχει συνταράξει την Βρετανία, πέρασε στα χέρια του δικαστή, Λόρδου Χάτον.

Ο Λόρδος Χάτον είπε ότι η ανάκριση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό δημόσια και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Υπογράμμισε ότι θα κρίνει ο ίδιος τα ζητήματα που θα θίξει η έρευνα.


Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του Υπ. Αμύνης Τζεφ Χουν
Ωστόσο η Ντάουνιγκ Στριτ είπε ότι ο δικαστής θα πρέπει να κινηθεί μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, «την άμεση διεξαγωγή ανακριτικής έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι».

Ο Λόρδος Χάτον θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον εμπειρογνώμονα και πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέλι, όταν ενεπλάκη στην μείζονα σύγκρουση ανάμεσα στην βρετανική κυβέρνηση και το BBC.

Το BBC παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ανακριτική έρευνα του καθηγητή Χάτον πρέπει να ασχοληθεί με το κατά πόσο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα στοχεία των μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς σκοπούς, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

Επικρίσεις για BBC

Ένας άλλος πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πιστεύει ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν θύμα των πιέσεων που δέχτηκε από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Μπάτλερ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την στάση του BBC.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί άλλαξαν τη στάση τους τώρα, και κατονόμασαν την πηγή τους, μετά θάνατον. Επειδή ο καθηγητής Κέλι είναι τώρα νεκρός, ή επειδή επανεξετάζουν τη θέση τους για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανθρώπους όπως ο Κέλι στο μέλλον, και παράλληλα αναλογίζονται τις ευθύνες τους» είπε ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ερωτηματικά για την κυβέρνηση Μπλερ

Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, λέει συντάκτης του BBC: Αν άσκησε αφόρητες πιέσεις στον καθηγητή Κέλι, αν τον απείλησε με σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, γιατί του αφήρεσε τις αρμοδιότητες και τη δουλειά του, αν τον έστρεψε στην αυτοκτονία.

Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση Μπλερ θα κληθεί να απαντήσει στην ευρύτερη κατηγορία, το αν η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή και το λαό όταν παρουσίασε τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ιράκ.

Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας, παραδέχτηκε την συμμετοχή της στην υπόθεση, λέγοντας ότι επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους το όνομα του καθηγητή Κέλι, όταν την ρώτησαν αν αυτός θεωρείται από την κυβέρνηση ως η πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του ΒΒC.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι υιοί του Σαντάμ 'μπορεί να είναι νεκροί'
 

Ο Σαντάμ Χουσείν με τους δυο γιους του

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι ο στρατός στο Ιράκ πραγματοποιεί έρευνες για να διαπιστώσει εάν οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάϊ και Κιουσάϊ είναι μεταξύ των νεκρών ή των συλληφθέντων κατά την διάρκεια της αμερικανικής επιδρομής στην Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.

Οι πληροφορίες για την αμερικανική επιδρομή είναι συγκεχυμένες αλλά πιστεύεται ότι 200 περίπου αμερικανοί στρατιώτες επιτέθηκαν κατά της οικίας ενός τοπικού ιρακινού αξιωματούχου.

Η μάχη με τους ιρακινούς ενόπλους κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 ιρακινοί σκοτώθηκαν, ενώ σύμφωνα με άλλο αμερικανό αξιωματικό συνελήφθησαν αρκετά άτομα που "ενδιαφέρουν ιδιαίτερα" - όπως είπε - τον αμερικανικό στρατό.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ένας υπάλληλος του σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίσθηκε από επίθεση ενόπλων νότια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Ανάν: Να σταματήσει η κατοχή

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν απηύθυνε έκκληση να τερματισθεί σύντομα η στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ και να επιστραφεί η διακυβέρνηση της χώρας στον ιρακινό λαό.

Ο κύριος Ανάν πρόσθεσε ότι η δημοκρατία στο Ιράκ δεν μπορεί να επιβληθεί απ' έξω.

Στην πρώτη έκθεση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Σέργκιο Βιέιρα ντε Μέλο επέκρινε το "κενό ασφάλειας" που εξακολουθεί να υπάρχει στο Ιράκ.

Στην έκθεση του ο κύριος ντε Μέλο προσθέτει ότι η καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά ίσως και να επιδεινώθηκε.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστικές επιθέσεις σε ισπανικά θέρετρα
 

Πολλοί τραυματίες από τις επιθέσεις στα τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων.

Οι δυο βόμβες που εξερράγησαν με διαφορά λεπτών η μία από την άλλη είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ξενοδοχεία στις στην πόλη Αλικάντε και στο θέρετρο Μπένιντορμ.

Αν και οι υπήρξε τηλεφωνική προειδοποίηση για τις βόμβες, οι εκρήξεις έγιναν νωρίτερα από την συγκεκριμένη ώρα και έτσι αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Οι ισπανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι επιθέσεις αυτές μπορεί να σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας εκστρατείας της ΕΤΑ.

Η ΕΤΑ –πιστεύουν οι ισπανικές αρχές- μπορεί να εντείνει τις βομβιστικές επιθέσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έχοντας σαν στόχους κυρίως τουριστικά θέρετρα.

Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων τα τελευταία χρόνια.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
 

Ο δρ. Κέλι υποβλήθηκε σε σκληρή εξέταση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι δεν εξουσιοδότησε την αποκάλυψη του ονόματος του εμπειρογνώμονα της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ, ως πηγής του ρεπορτάζ του BBC που έφερε σε ρήξη τον οργανισμό με την κυβέρνηση.

Ο καθηγητής Κέλι βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή, μετά την ανάκρισή του από κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει αν ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή κάλεσε τον καθηγητή Κέλι για ανάκριση, όταν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης επιβεβαίωσαν ότι ο καθηγητής Κέλι μπορεί να ήταν η πηγή του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία κατά του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Την Κυριακή το ΒΒC επιβεβαίωσε ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν η βασική πηγή των δημοσιογράφων του.

Η ανακριτική έρευνα Χάτον

Εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για να διευρυνθεί η ανακριτική έρευνα του δικαστή Χάτον και να περιλάβει και την επιχειρηματολογία της βρετανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.

H υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, που έχει συνταράξει την Βρετανία, πέρασε στα χέρια του δικαστή, Λόρδου Χάτον.

Ο Λόρδος Χάτον είπε ότι η ανάκριση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό δημόσια και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Υπογράμμισε ότι θα κρίνει ο ίδιος τα ζητήματα που θα θίξει η έρευνα.


Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του Υπ. Αμύνης Τζεφ Χουν
Ωστόσο η Ντάουνιγκ Στριτ είπε ότι ο δικαστής θα πρέπει να κινηθεί μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, «την άμεση διεξαγωγή ανακριτικής έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι».

Ο Λόρδος Χάτον θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον εμπειρογνώμονα και πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέλι, όταν ενεπλάκη στην μείζονα σύγκρουση ανάμεσα στην βρετανική κυβέρνηση και το BBC.

Το BBC παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ανακριτική έρευνα του καθηγητή Χάτον πρέπει να ασχοληθεί με το κατά πόσο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα στοχεία των μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς σκοπούς, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

Επικρίσεις για BBC

Ένας άλλος πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πιστεύει ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν θύμα των πιέσεων που δέχτηκε από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Μπάτλερ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την στάση του BBC.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί άλλαξαν τη στάση τους τώρα, και κατονόμασαν την πηγή τους, μετά θάνατον. Επειδή ο καθηγητής Κέλι είναι τώρα νεκρός, ή επειδή επανεξετάζουν τη θέση τους για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανθρώπους όπως ο Κέλι στο μέλλον, και παράλληλα αναλογίζονται τις ευθύνες τους» είπε ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ερωτηματικά για την κυβέρνηση Μπλερ

Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, λέει συντάκτης του BBC: Αν άσκησε αφόρητες πιέσεις στον καθηγητή Κέλι, αν τον απείλησε με σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, γιατί του αφήρεσε τις αρμοδιότητες και τη δουλειά του, αν τον έστρεψε στην αυτοκτονία.

Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση Μπλερ θα κληθεί να απαντήσει στην ευρύτερη κατηγορία, το αν η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή και το λαό όταν παρουσίασε τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ιράκ.

Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας, παραδέχτηκε την συμμετοχή της στην υπόθεση, λέγοντας ότι επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους το όνομα του καθηγητή Κέλι, όταν την ρώτησαν αν αυτός θεωρείται από την κυβέρνηση ως η πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του ΒΒC.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Nεκρός ένας ακόμη αμερικανός στο Ιράκ
 

Σε 153 ανέρχονται οι νεκροί αμερικανοί στρατιώτες

Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του, το πρωί της Τρίτης, σε ενέδρα κατά μήκος του επικίνδυνου «σουνιτικού τριγώνου», σε δρόμο βορείως της Βαγδάτης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος στρατιώτης τραυματίστηκε.

Σε 153 ανέρχονται έτσι οι αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Ιράκ.

Το αμερικανικό κέντρο επιχειρήσεων στην Τάμπα, Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι στην επίθεση εκτοξεύθηκαν βομβίδες και πυρά ελαφρών όπλων.

Η επίθεση έγινε στον δρόμο ανάμεσα στις πόλεις Μπάλαντ, 90 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης και Ραμαντί, 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Και οι δύο κωμοπόλεις βρίσκονται μέσα στο «σουνιτικό τρίγωνο», περιοχή όπου ζουν σουνίτες οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν.

Mάχες στη Μοσούλη

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με ιρακινούς ενόπλους στην πόλη της Μοσούλης.

Ιρακινός δημοσιογράφος περιέγραψε στο ΒΒC οτι το επεισόδιο ξεκίνησε όταν Αμερικανοί στρατιώτες επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι ενός τοπικού Ιρακινού ηγέτη προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα.

Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε για πολλές ώρες και οι Αμερικανοί ζήτησαν ενισχύσεις απο αέρος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα. Οι λεπτομέρεις παραμένουν συγκεχυμένες.

Έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κόφι Αννάν, παρουσιάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού έκθεση για το Ιράκ.

Η έκθεση τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εκδημοκρατισμού του Ιράκ.

Το κείμενο συνέταξε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ση Βαγδάτη, Σέρτζιο Βιεϊρά ντε Μέλο, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν το νόμο και την τάξη στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αναμένεται να είναι ευχάριστη για τους Αμερικανούς.

«Οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν βελτιωθεί. Αντιθέτως έχουν επιδεινωθεί, τουλάχιστον για εκείνους που ζουν στις μεγάλες πόλεις», λέει ο ανταποκριτής μας.

Για ένα απο τα πλέον σοβαρά ζητήματα, την ασφάλεια, η έκθεση αναφέρει ότι η αποκατάσταση της τάξης παραμένει προτεραιότητα, αλλά τονίζεται οτι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται, αντιθέτως πρέπει να γεννηθεί εκ των έσω.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 12:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Άπειρα... τα αστέρια του σύμπαντος
 

170 εκατομμύρια-εκατομμύρια-εκατομμύρια τα αστέρια.

Αυστραλοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ο αριθμός των αστεριών στο ορατό σύμπαν είναι δεκαπλάσιος από τους κόκκους της άμμου στις παραλίες και τις ερήμους της γης.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αυστραλιανής ομάδας, Σάιμον Ντράιβερ, είπε στους συνέδρους της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που συναντάται στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του, είπε ο κ. Ντράιβερ, τα αστέρια είναι 170 εκατομμύρια-εκατομμύρια-εκατομμύρια.

Και αυτός είναι ο αριθμός των αστέρων που εντάσσονται στην εμβέλεια των τηλεσκοπίων.

Ο συνολικός αριθμός των αστεριών είναι πολύ περισσότερος και μπορεί να είναι... άπειρος.


Δευτέρα 21 Ιουλίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταιγισμό ερωτήσεων δέχεται ο κ. Μπλερ
 

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του κ. Μπλερ στο Πεκίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν στάθηκε δυνατόν να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις με αφορμή το «φάκελο για το Ιράκ», ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Άπω Ανατολή.

Ο κ. Μπλερ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων όταν μίλησε ενώπιον φοιτητικού ακροατηρίου στο πανεπιστήμιο Κινγχουά της κινεζικής πρωτεύουσας (πριν αναχωρήσει για τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ το πρωί της Τρίτης).


Καταγισμό ερωτήσεων για το φάκελο Ιράκ δέχθηκε ο κ. Μπλερ
Ένας φοιτητής ρώτησε τον κ. Μπλερ πώς θα μπορέσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της βρετανικής κοινής γνώμης, μετά το θάνατο του κυβερνητικού συμβούλου δρ. Ντέηβιντ Κέλι, ο οποίος ήταν η κύρια πηγή ρεπορτάζ που οδήγησε στη δημόσια αντιδικία την κυβέρνηση και το BBC.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας επίσης προκλήθηκε να απαντήσει εάν και κατά πόσο όπλα μαζικού ολέθρου θα βρεθούν ποτέ στο Ιράκ, ενώ άλλος φοιτητής τον ρώτησε: «Μήπως η χώρα σας είναι πολύ προσκολλημένη -ως σύμμαχος- στις ΗΠΑ».

Δημόσια και ενδελεχής έρευνα

Στο μεταξύ ο Βρετανός ανώτατος δικαστής που διεξάγει την έρευνα για τα αίτια του θανάτου του επιστήμονα και συμβούλου της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ Ντέιβιντ Κέλι, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας θα διεξαχθεί υπό το φως της δημοσιότητας και ότι αυτή πρόκειται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Κέλι βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή και το BBC επιβεβαίωσε ήταν η βασική πηγή του Άντριου Γκίλιγκαν για το ρεπορτάζ στο οποίο ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου κατηγορούσε την κυβέρνηση του κ. Μπλερ ότι πριν την έναρξη του πολέμου είχε παραποιήσει τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο λόρδος Χάτον είπε χαρακτηριστικά: «Έχω κάνει σαφές ότι εγώ θα αποφασίσω ποιους θα ανακρίνω».

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η έρευνα του λόρδου Χάτον δεν πρόκειται να επεκταθεί στα κίνητρα για την απόφαση της Βρετανίας να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθούν να παρουσιάσουν τη δική του εκδοχή των γεγονότων ο υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ, και ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.


Δευτέρα 21 Ιουλίου 2003 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους προειδοποιεί Συρία και Ιράν
 

Ο πρόεδρος Μπους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κατάρ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και προειδοποίησε τις δύο αυτές χώρες ότι η Αμερική μπορεί να λάβει μέτρα εναντίον τους.

Μιλώντας στο Τέξας και χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια ο κ. Μπους είπε ότι η συμπεριφορά των δύο αυτών χωρών είναι «τελείως απαράδεκτη» και απείλησε ότι όποια χώρα συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατία «θα κληθεί να λογοδοτήσει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ενέργειες του Ιράν και της Συρίας εμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή και χαρακτήρισε την τρομοκρατία «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Το Ιράν και η Συρία είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπους η οποία φαίνεται να κλιμακώνει τις επικρίσεις της.

Ο κ.Μπους έχει κατατάξει το Ιράν στον «άξονα του κακού» μαζί με το Ιράκ όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Σαντάμ Χουσείν, και τη Βόρεια Κορέα.

Αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν τη Συρία, τη Λιβύη και την Κούβα.

Η Ουάσινγκτον δείχνει να έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα με την Συρία τους τελευταίους μήνες και κατηγορεί τη Δαμασκό ότι φιλοξενεί μέλη του ανατραπέντος ιρακινού καθεστώτος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κατηγορία που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη.

Το Ιράν, από την άλλη μερικά, καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση στο Ιράν.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 05:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φούρνος» η Ευρώπη
 

Κάτοικοι της Γαλλίας βρήκαν προσωρινή διαμονή σε δημοτικά γυμναστήρια

Πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου δοκιμάζονται από υπερβολικές θερμοκρασίες, που προκαλούν πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών.

Από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι τη Σκανδιναυΐα πυροσβέστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Στην Κορσική ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού, Ατζάσιο, έχει καταστρέψει ήδη σχεδόν 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Και στην ηπειρωτική Γαλλία οι αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη πυρκαγιάς που έχει τεθεί υπό έλεγχο σε οροσειρά της Προβηγκίας, έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση ανάφλεξης.


Πυρκαγιές σημειώθηκαν ακόμη και στη Σουηδία
Δάση καίγονται κοντά στην ιστορική πόλη της Κροατίας, Ντουμπρόβνικ.

Λόγω των πυρκαγιών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους κάτοικοι περιοχών κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη.

Φωτιές κατακαίνε δασικές εκτάσεις επίσης στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ξηρασία απειλεί τη σοδειά

Στην κεντρική Ευρώπη τα χαμηλά επίπεδα του νερού περιόρισαν την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία, και οι μεταφορές στο Δούναβη έχουν σταματήσει.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους γεωργούς ότι λόγω της ανομβρίας φέτος μπορεί να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή.

Η Ενωση Αγροτών της Γερμανίας εκτιμά ότι υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί το 80% των αγροτικών προϊόντων αν δεν βρέξει σύντομα.

Στη Φινλανδία οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου - για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας.

Εξάλλου ο αριθμός των πνιγμών έχει αυξηθεί δραματικά καθώς οι κάτοικοι καταφεύγουν στη θάλασσα, στους ποταμούς και στις λίμνες για να δροσισθούν.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εννιά νεκροί από επιδρομή στο Κασμίρ
 

Ινδικά στρατεύματα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το στρατόπεδο μετά την ένοπλη επίθεση

Στρατιωτική βάση στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ δέχθηκε επίθεση από δύο ενόπλους, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες επτά Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που διήρκεσε επί τρεις ώρες.

Οι επιτιθέμενοι που εισέβαλαν στο στρατόπεδο μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες, εξοντώθηκαν τελικά από ομάδα Ινδών κομάντο.

Ο ινδικός στρατός απέκλεισε τις οδικές προσβάσεις προς τη βάση της Τάντα και πραγματοποίησε έρευνες στην τριγύρω περιοχή για τον εντοπισμό άλλων ανταρτών.

Τη Δευτέρα επτά άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ομάδα ινδουϊστών προσκυνητών δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδες κοντά στο ναό Βαϊσνό Ντεβίν, στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για να διευρυνθεί η υπόθεση Κέλι
 

Ο δρ. Κέλι υποβλήθηκε σε σκληρή εξέταση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για να διευρυνθεί η ανακριτική έρευνα του δικαστή Χάτον και να περιλάβει και την επιχειρηματολογία της βρετανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.

H υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, που έχει συνταράξει την Βρετανία, πέρασε στα χέρια του δικαστή, Λόρδου Χάτον.

Ο Λόρδος Χάτον είπε ότι η ανάκριση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό δημόσια και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Υπογράμμισε ότι θα κρίνει ο ίδιος τα ζητήματα που θα θίξει η έρευνα.


Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του Υπ. Αμύνης Τζεφ Χουν
Ωστόσο η Ντάουνιγκ Στριτ είπε ότι ο δικαστής θα πρέπει να κινηθεί μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, «την άμεση διεξαγωγή ανακριτικής έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι».

Ο Λόρδος Χάτον θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον εμπειρογνώμονα και πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέλι, όταν ενεπλάκη στην μείζονα σύγκρουση ανάμεσα στην βρετανική κυβέρνηση και το BBC.

Το BBC παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ανακριτική έρευνα του καθηγητή Χάτον πρέπει να ασχοληθεί με το κατά πόσο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα στοχεία των μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς σκοπούς, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

Επικρίσεις για BBC

Ένας άλλος πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πιστεύει ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν θύμα των πιέσεων που δέχτηκε από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Μπάτλερ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την στάση του BBC.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί άλλαξαν τη στάση τους τώρα, και κατονόμασαν την πηγή τους, μετά θάνατον. Επειδή ο καθηγητής Κέλι είναι τώρα νεκρός, ή επειδή επανεξετάζουν τη θέση τους για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανθρώπους όπως ο Κέλι στο μέλλον, και παράλληλα αναλογίζονται τις ευθύνες τους» είπε ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Ερωτηματικά για την κυβέρνηση Μπλερ

Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, λέει συντάκτης του BBC: Αν άσκησε αφόρητες πιέσεις στον καθηγητή Κέλι, αν τον απείλησε με σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, γιατί του αφήρεσε τις αρμοδιότητες και τη δουλειά του, αν τον έστρεψε στην αυτοκτονία.

Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση Μπλερ θα κληθεί να απαντήσει στην ευρύτερη κατηγορία, το αν η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή και το λαό όταν παρουσίασε τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ιράκ.

Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας, παραδέχτηκε την συμμετοχή της στην υπόθεση, λέγοντας ότι επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους το όνομα του καθηγητή Κέλι, όταν την ρώτησαν αν αυτός θεωρείται από την κυβέρνηση ως η πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του ΒΒC.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Όλμοι σκορπούν το θάνατο
 

Μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής σε οδόφραγμα της πρωτεύουσας

Στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες από τον οργανισμό περιφερειακής ασφάλειας της Δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν το χρόνο και το τρόπο αποστολής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη Λιβερία.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ντάνιελ Τσέα, είπε σε ανταποκριτές ότι τα θύματα των συγκρούσεων κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τα 600.


30 χιλιάδες άμαχοι κατέφυγαν στο στάδιο της πρωτεύουσας Μονρόβια
Έως και 90 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά όλμων των ανταρτών, ένω είχαν βγεί από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν νερό και τρόφιμα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Κάτοικοι της πόλης απόθεσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ τις σορούς 18 θυμάτων των συγκρούσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αβελτηρία της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.

Μιλώντας στο BBC ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ, Ντέιβιντ Πάρκερ, περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη:

«Εκατοντάδες πολίτες έχουν τραυματισθεί από τους όλμους που εκτοξεύονται χωρίς διάκριση σε κατοικημένες περιοχές και είναι πολύ δύσκολο να παράσχουμε στην πόλη τις βασικές υπηρεσίες» είπε.

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι διέταξε τη μετακίνηση 4.500 στρατιωτών, που σταθμεύουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, προς τη Μεσόγειο.

Από εκεί η δύναμη αυτή θα μπορέσει να μεταφερθεί στη Λιβερία, εάν κριθεί αναγκαίο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και τα κράτη της Δυτικής Αφρικής να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβερία το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, έχει δηλώσει ότι η περιφερειακή ειρηνευτική δύναμη δεν πρόκειται να αποσταλεί στην περιοχή εφόσον δεν τηρείται η εκεχειρία και συνεχίζονται οι συγκρούσεις.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση και το BBC
 

O πολιτικός συντάκτης του ΒBC, Άντριου Μαρ

Σοβαρότατες θα είναι οι συνέπειες τόσο για τη βρετανική κυβέρνηση όσο και για το BBC στην περίπτωση που αποδοθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη στη μία ή στην άλλη πλευρά για την υπόθεση Κέλι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC, Άντριου Μαρ. Με τον κ. Μαρ μίλησε η Ειρήνη Ρουμπόγλου.

Πιστεύεται ότι ανακριτική έρευνα του Λόρδου Χάτον θα αποκαλύψει την αλήθεια; Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα μετά το θάνατο του καθηγητή Κέλι;

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί η πραγματική αλήθεια και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές πτυχές από τις συζητήσεις του καθηγητή Κέλι με δημοσιογράφους του BBC που δεν μπορούν να εξακριβωθούν», λέει ο Άντριου Μαρ.

«Αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που ο καθηγητής Κέλι θα μπορούσε να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

»Ίσως ορισμένες επιστολές του ή email του αποκαλύψουν ορισμένα πράγματα για αυτά που πραγματικά εννοούσε στις συζητήσεις του με τους δημοσιογράφους του BBC.

»Όμως, τώρα ο δικαστής οφείλει να αποφασίσει ποιά από τις δύο πλευρές λέει την αλήθεια και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν η μία πλευρά δεν μπορεί πλέον να υπερασπισθεί τον εαυτό της», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του BBC.

Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις για το BBC εάν διαπιστωθεί ότι ο Άντριου Γκίλιγκαν, ο υπεύθυνος για το ρεπορτάζ δημοσιογράφος, μεγαλοποίησε ο ίδιος τις πληροφορίες που έλαβε από τον καθηγητή Κέλι, ρωτήσαμε τον Άντριου Μαρ;

«Εάν αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό για το BBC, λέει ο κ. Μαρ. Αξιωματούχοι μου έχουν πει κατ' ιδίαν ότι εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες για το BBC θα ήταν τραγικές.

»Πολλοί στη βρετανική κυβέρνηση πιστεύουν ότι το BBC λαμβάνει περισσότερα χρήματα από όσο θα έπρεπε, ενώ υπάρχουν και παράπονα για τη διοίκηση του οργανισμού.

»Οπότε θα χρησιμοποιούσαν το γεγονός ως αφορμή για να περικόψουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Ένας υπουργός της κυβέρνησης Μπλερ μου είπε προσωπικά πριν από λίγο καιρό ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να υποτιμούν την ικανότητα μιας κυβέρνησης να πάρει εκδίκηση», υπογράμμισε ο Άντριου Μαρ.

Ποιές θα ήταν όμως οι επιπτώσεις στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πίσω από την υπόθεση κρυβόταν ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση;

«Αν ο δικαστής κρίνει ότι ο καθηγητής Κέλι έτυχε άδικης μεταχείρισης και ότι η ταυτότητά του έγινε γνωστή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη βρετανική κυβέρνηση, τότε αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την κυβέρνηση Μπλερ.

»Το υπουργείο Άμυνας της χώρας αρνείται ότι ήταν αυτό που γνωστοποίησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ταυτότητα του καθηγητή Κέλι και την ανάμειξή του στην υπόθεση.

»Εάν όμως αποδειχθεί ότι όντως το όνομα του καθηγητή Κέλι διέρρευσε από το υπουργείο Άμυνας, τότε πρέπει να αναμένουμε πολλές παραιτήσεις από την κυβέρνηση Μπλερ», υπογράμμισε ο Άντριου Μαρ.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 05:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φούρνος» η Ευρώπη
 

Κάτοικοι της Γαλλίας βρήκαν προσωρινή διαμονή σε δημοτικά γυμναστήρια

Πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου δοκιμάζονται από υπερβολικές θερμοκρασίες, που προκαλούν πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών.

Από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι τη Σκανδιναυΐα πυροσβέστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Στην Κορσική ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού, Ατζάσιο, έχει καταστρέψει ήδη σχεδόν 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Και στην ηπειρωτική Γαλλία οι αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη πυρκαγιάς που έχει τεθεί υπό έλεγχο σε οροσειρά της Προβηγκίας, έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση ανάφλεξης.

Δάση καίγονται κοντά στην ιστορική πόλη της Κροατίας, Ντουμπρόβνικ.

Λόγω των πυρκαγιών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους κάτοικοι περιοχών κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη.

Φωτιές κατακαίνε δασικές εκτάσεις επίσης στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ξηρασία απειλεί τη σοδειά

Στην κεντρική Ευρώπη τα χαμηλά επίπεδα του νερού περιόρισαν την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία, και οι μεταφορές στο Δούναβη έχουν σταματήσει.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους γεωργούς ότι λόγω της ανομβρίας φέτος μπορεί να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή.

Η Ενωση Αγροτών της Γερμανίας εκτιμά ότι υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί το 80% των αγροτικών προϊόντων αν δεν βρέξει σύντομα.

Στη Φινλανδία οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου - για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας.

Εξάλλου ο αριθμός των πνιγμών έχει αυξηθεί δραματικά καθώς οι κάτοικοι καταφεύγουν στη θάλασσα, στους ποταμούς και στις λίμνες για να δροσισθούν.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2003 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Όλμοι σκορπούν το θάνατο
 

Μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής σε οδόφραγμα της πρωτεύουσας

Στη Λιβερία τουλάχιστον 90 άτομα βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Μονρόβια ανάμεσα σε κυβερνητικές και ανταρτικές δυνάμεις.

Περίπου 60 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά όλμων των ανταρτών, ένω είχαν βγεί από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν νερό και τρόφιμα , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Κάτοικοι της πόλης απόθεσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ τις σορούς 18 θυμάτων των συγκρούσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αβελτηρία της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.


30 χιλιάδες άμαχοι κατέφυγαν στο στάδιο της πρωτεύουσας Μονρόβια
Μιλώντας στο BBC ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ, Ντέιβιντ Πάρκερ περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη:

«Εκατοντάδες πολίτες έχουν τραυματισθεί από τους όλμους που εκτοξεύονται χωρίς διάκριση σε κατοικημένες περιοχές και είναι πολύ δύσκολο να παράσχουμε στην πόλη τις βασικές υπηρεσίες» είπε.

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι διέταξε τη μετακίνηση 4.500 στρατιωτών, που σταθμεύουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, προς τη Μεσόγειο.

Από εκεί η δύναμη αυτή θα μπορέσει να μεταφερθεί στη Λιβερία, εάν κριθεί αναγκαίο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και τα κράτη της Δυτικής Αφρικής να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβερία το συντομότερο δυνατό.

Αλλά ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο έχει δηλώσει ότι η περιφερειακή ειρηνευτική δύναμη δεν πρόκειται να αποσταλεί στην περιοχή εφόσον δεν τηρείται η εκεχειρία και συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.