Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-20

  1. Το Ισραήλ ανησυχεί για το Ιράν
  2. Σε κώμα ο Ίντι Αμίν
  3. Δηλώσεις Μπλερ για Βόρεια Κορέα
  4. Βομβαρδισμοί στη Λιβερία
  5. Δύο ακόμη θύματα στο Ιράκ
  6. Συνομιλίες Σαρόν - Αμπάς
  7. Βομβαρδισμοί στη Λιβερία
  8. ΒΒC: ο καθηγητής ήταν η πηγή
  9. Δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες νεκροί
  10. ΒΒC: ο καθηγητής ήταν η πηγή
  11. Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι
  12. «Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. Μπλερ;»

Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 23:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ ανησυχεί για το Ιράν
 

Ο πυραυλικός εξοπλισμός του Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη

Το Ιράν έχει κατασκευάσει πύραυλο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στο Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ισραηλινή κυβέρνηση.


Ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να υπερασπισθούν την πατρίδα μας εναντίον κάθε απειλής
Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ παρευρέθη στην εκδήλωση για την εγκαινίαση του πυραύλου Σαχάμπ-3, το βεληνεκές του οποίου φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος από το Ιράν.

Το Ιράν δέχεται πιέσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να προσυπογράψει το πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Επιθεωρητές όπλων

Παράλληλα, η χώρα δέχεται πιέσεις να επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι απλώς προβαίνει στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να αμυνθεί εναντίον κάθε απειλής, λέγοντας ότι διαθέτει ρωσικά αεροσκάφη τύπου Σουκχόι-25.

Οι πρώτοι πύραυλοι εδάφους-εδάφους του Ιράν ετέθηκαν υπό δοκιμασία το 1998 και πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να πλήξουν περιοχές της Τουρκίας και του Πακιστάν.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 20:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κώμα ο Ίντι Αμίν
 

Ο Ίντι Αμίν διακυβέρνησε την Ουγκάντα για οκτώ χρόνια

Ο πρώην ηγέτης της Ουγκάντας, Ίντι Αμίν - το καθεστώς του οποίου (1971-1979) θεωρείται το πιο αιματηρό στην ιστορία της Αφρικής - βρίσκεται σε κώμα.


Οι γιατροί μου έχουν πει ότι βρίσκεται σε κώμα. Ακόμη δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες
Μαντίνα Αμίν, μία από τις συζύγους του πρώην ηγέτη
Ο Ίντι Αμίν εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Τζέντα την Παρασκευή και πιστεύεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ο Αμίν, ο οποίος προσηλυτίσθηκε στον ισλαμισμό πριν από αρκετά χρόνια, ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Σαουδική Αραβία, ενώ είχε ζήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και στη Λιβύη.

Ο πρώην ηγέτης της Ουγκάντας, 78 χρόνων σήμερα, έφυγε από τη χώρα το 1979 όταν εξορίσθηκε από τα στρατεύματα της Τανζανίας.

Χιλιάδες νεκροί

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουγκάντα επισημαίνει ότι το δικτατορικό καθεστώς του έχει αφήσει ακόμη σημάδια στη χώρα, 24 χρόνια μετά τον τερματισμό του.

Περίπου 400.000 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Μία ολόκληρη γενιά διανοουμένων από την Ουγκάντα είτε σκοτώθηκαν γιατί αμφισβήτησαν το καθεστώς του είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στην εξορία.

Πιστεύεται ότι ο Ίντι Αμίν είναι πατέρας 43 παιδιών συνολικά.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Μπλερ για Βόρεια Κορέα
 

Πιστεύεται ότι η Βόρειος Κορέα διαθέτει νέες κρυφές εγκαταστάσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ροχ Μου Χιουν, υπογράμμισαν ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να χειρισθεί με ιδιαίτερη λεπτότητα.


Η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα ότι δεν είναι αποδεκτή η συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος
Τόνι Μπλερ
Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, ο κ. Μπλερ, επεσήμανε ότι η κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς (New York Times) υποστήριξε ότι η Πιονγκ Γιανγκ έχει κατασκευάσει κρυφές εγκαταστάσεις για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να πραγματοποιούν συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε επίσης ότι εάν η Πιονγκ Γιανγκ σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τότε θα λάβει οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει στη διάθεσή της αρκετό πλουτόνιο για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν οι εκπρόσωποι της Βορείου Κορέας σοβαρολογούσαν όταν προέβησαν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Κίνα προτείνει τριμερείς απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Πεκίνο, την Ουάσιγκτον και την Πιονγκ Γιανγκ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν και τη συμμετοχή των περιφερειακών τους συμμάχων, δηλαδή της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμοί στη Λιβερία
 

Χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Μονρόβια

Νέους βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν οι αντάρτες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία από τον Αμερικανό πρέσβυ στη χώρα.


Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Θα νικήσουμε τους αντάρτες
Τσαρλς Τέιλορ, πρόεδρος της Λιβερίας
Χιλιάδες πολίτες της πόλης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στα προάστεια της πόλης.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν λεηλασίες σπιτιών από ομάδες οπλοφόρων.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, υποσχέθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πολεμήσουν μέχρι τέλους.

Ειρηνευτική δύναμη

Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μονρόβια, Τζον Μπλάνεϊ, ζήτησε από τις οργανώσεις ανταρτών να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, η Νιγηρία έστειλε στη Λιβερία έναν μικρό αριθμό στρατιωτών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει ειρηνευτική δύναμη από τη Δυτική Αφρική.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άμαχοι στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα στη χώρα πριν από την άφιξη των στρατιωτών της Δυτικής Αφρικής.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 15:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο ακόμη θύματα στο Ιράκ
 

Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται καθημερινά στο Ιράκ

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίσθηκε στο Ιράκ, όπου συνεχίζονται καθημερινά οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.


Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο Ιράκ για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό. Δεν παίρνουμε θέση, είμαστε ουδέτεροι
Αχμέντ Φαουζί, εκπρόσωπος Ηνωμένων Εθνών
Η επίθεση έλαβε χώρα σε περιοχή υπό κουρδική διοίκηση στο βόρειο Ιράκ, όπου δεν είχαν σημειωθεί μέχρι τώρα επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι ανήκαν στην 101η Μεραρχία, δέχθηκαν επίθεση κοντά στο Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης.

Η οχηματοπομπή στην οποία επέβαιναν δέχθηκε επίθεση αγνώστων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την κήρυξη της λήξης του πολέμου και μετά (1η Μαϊου) ανέρχεται σε 34.

Μήνυμα του Σαντάμ Χουσεϊν

Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν λάβει χώρα βορείως και δυτικώς της Βαγδάτης από οπαδούς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Πριν από λίγες ημέρες αραβικό κανάλι μετέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο θεωρήθηκε αυθεντικό από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 151 Αμερικανοί στρατιώτες - περισσότεροι από όσοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχθηκε το Σάββατο ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αντιμετωπισθούν οι επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι πρόκειται για έναν ανταρτοπόλεμο, κάνοντας πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «δεύτερη φάση του πολέμου».


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Σαρόν - Αμπάς
 

Ο Αριέλ Σαρόν αρνείται να διαπραγματευθεί με το Γιασέρ Αραφάτ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πραγματοποίησε νέες συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, για την προώθηση του «οδικού χάρτη».

Πιστεύεται ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.


Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες
Πρόκειται για την τέταρτη φορά που συναντώνται κατ' ιδίαν οι δύο άνδρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μαχμούντ Αμπάς τον Απρίλιο.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τις επόμενες ημέρες.

Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν το Σάββατο το διοικητή της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τον για συνεργασία με το Ισραήλ.

Εκκλήσεις Αραφάτ

Ο Χάιντερ Ιρσέιντ απήχθη από μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσά και παρέμεινε υπό την ομηρεία τους για αρκετές ώρες.

Τελικά αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έκκληση που απηύθυνε προς τα μέλη της οργάνωσης ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι το τελευταίο περιστατικό καταδεικνύει ότι δεν έχει μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Το Ισραήλ αρνείται να διαπραγματευθεί με το Γιασέρ Αραφάτ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη βία που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμοί στη Λιβερία
 

Χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Μονρόβια

Νέους βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν οι αντάρτες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία από τον Αμερικανό πρέσβυ στη χώρα.


Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Θα νικήσουμε τους αντάρτες
Τσαρλς Τέιλορ, πρόεδρος της Λιβερίας
Χιλιάδες πολίτες της πόλης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στα προάστεια της πόλης.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν λεηλασίες σπιτιών από ομάδες οπλοφόρων.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, υποσχέθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πολεμήσουν μέχρι τέλους.

Ειρηνευτική δύναμη

Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μονρόβια, Τζον Μπλάνεϊ, ζήτησε από τις οργανώσεις ανταρτών να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, η Νιγηρία έστειλε στη Λιβερία έναν μικρό αριθμό στρατιωτών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει ειρηνευτική δύναμη από τη Δυτική Αφρική.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άμαχοι στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα στη χώρα πριν από την άφιξη των στρατιωτών της Δυτικής Αφρικής.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
ΒΒC: ο καθηγητής ήταν η πηγή
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό αφόρητη πίεση τις τελευταίες ημέρες

Το BBC παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν η πηγή του ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ.

Η αυτοκτονία του καθηγητή έχει οδηγήσει σε μείζονα κρίση την κυβέρνηση Μπλερ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκληση της Βουλής.


«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. πρωθυπουργέ; Θα παραιτηθείτε;»
Ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου προς τον Τόνι Μπλερ
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, πέθανε από αιμοραγία, όταν έκοψε τις βλέβες του, στον καρπό του ενός χεριού του.

Δίπλα στο πτώμα βρέθηκαν παυσίπονα και ένα μαχαίρι.

Η οικογένειά του σε ανακοίνωση λέει ότι η ζωή του είχε γίνει αφόρητη, και ζητά από όσους αναμίχθηκαν στην υπόθεση να αναλογιστούν σοβαρά τις ευθύνες τους.

«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. Μπλερ;»

Ο Τόνι Μπλερ έμεινε χθες άφωνος στην Ιαπωνία, όταν ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο αν έχει αίμα στα χέρια του και αν σκέφτεται να παραιτηθεί.

H βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Γκλέντα Τζάκσον, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι.

Πληροφορίες για τις τελευταίες μέρες της ζωής του καθηγητή Κέλι, περιγράφουν μια εικόνα ασφυκτικών πιέσεων.


«καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια»
Καθηγητής Κέλι, σε ένα από τα τελευταία του e-mail
Σε e-mail που έστειλε σε ρεπόρτερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής έγραφε: «καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια».

Η κυβέρνηση Μπλερ δέχεται επικρίσεις επειδή έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι, ως του επιστήμονα που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραποίησε το ντοσιέ που δικαιολογούσε τον πόλεμο στο Ιράκ, μεγαλοποιώντας τα ενοχοποιητικά στοχεία.

Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του υπουργού Αμύνης, Τζέφ Χουν και του εκπροσώπου τύπου του κ. Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 11:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες νεκροί
 

151 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ

Στο Ιράκ σκοτώθηκαν άλλοι δύο αμερικανοί στρατιώτες.

Oι δύο στρατιώτες, από την 101 αερομεταφερόμενη Μεραρχία, δέχτηκαν επίθεση, δυτικά της Μοσούλης.

Ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε όταν το άγημά τους δέχτηκε επίθεση.

Ο θάνατος ανεβάζει στους 151 τους αμερικανούς που έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράκ.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
ΒΒC: ο καθηγητής ήταν η πηγή
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό αφόρητη πίεση τις τελευταίες ημέρες

Το BBC παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν η πηγή του ρεπορτάζ που αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ.

Η αυτοκτονία του καθηγητή έχει οδηγήσει σε μείζονα κρίση την κυβέρνηση Μπλερ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκληση της Βουλής.


«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. πρωθυπουργέ; Θα παραιτηθείτε;»
Ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου προς τον Τόνι Μπλερ
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, πέθανε από αιμοραγία, όταν έκοψε τις βλέβες του, στον καρπό του ενός χεριού του.

Δίπλα στο πτώμα βρέθηκαν παυσίπονα και ένα μαχαίρι.

Η οικογένειά του σε ανακοίνωση λέει ότι η ζωή του είχε γίνει αφόρητη, και ζητά από όσους αναμίχθηκαν στην υπόθεση να αναλογιστούν σοβαρά τις ευθύνες τους.

«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. Μπλερ;»

Ο Τόνι Μπλερ έμεινε χθες άφωνος στην Ιαπωνία, όταν ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο αν έχει αίμα στα χέρια του και αν σκέφτεται να παραιτηθεί.

H βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Γκλέντα Τζάκσον, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι.

Πληροφορίες για τις τελευταίες μέρες της ζωής του καθηγητή Κέλι, περιγράφουν μια εικόνα ασφυκτικών πιέσεων.


«καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια»
Καθηγητής Κέλι, σε ένα από τα τελευταία του e-mail
Σε e-mail που έστειλε σε ρεπόρτερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής έγραφε: «καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια».

Η κυβέρνηση Μπλερ δέχεται επικρίσεις επειδή έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι, ως του επιστήμονα που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραποίησε το ντοσιέ που δικαιολογούσε τον πόλεμο στο Ιράκ, μεγαλοποιώντας τα ενοχοποιητικά στοχεία.

Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του υπουργού Αμύνης, Τζέφ Χουν και του εκπροσώπου τύπου του κ. Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό πίεση τις τελευταίες ημέρες

Εντείνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

O κ. Μπλερ, σε δηλώσεις του στην Ιαπωνία, εξέφρασσε τη λύπη του και ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Η αστυνομία αποκάλυψε ότι ο καθηγητής Κέλι πέθανε από αιμορραγία του τραύματος που έφερε στον καρπό. Κόντα στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα του την Παρασκευή βρέθηκε και ένα μαχαίρι.

Η οικογένεια του εκλιπόντος λέει ότι ο νεκρός καθηγητής βρισκόταν υπό φοβερή πίεση τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάθεσή του σε κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει πώς δικαιολόγησε η κυβέρνηση τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο καθηγητής Κέλι αρνήθηκε στην επιτροπή ότι ήταν αυτός η πηγή ρεπορτάζ του BBC, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το ντοσιέ με τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Ιράκ, μεγαλοποιώντας την απειλή του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο θάνατος του καθηγητή Κέλι γεννά πολλά ερωτηματικά για το τις πταίει: η κυβέρνηση που τον κατονόμασε ως πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του BBC, οι βουλευτές που τον ανέκριναν και τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση, ή το BBC που δεν αποκαλύπτει την πηγή του.

Ιερά εξέταση

Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Κέλι είχε καταθέσει επί σειρά ωρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ντοσιέ που κατέγραφε το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο του BBC για τις μυστικές πληροφορίες που περιείχε το ντοσιέ.

Ωστόσο, είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ήταν η βασική πηγή του BBC για το πρόγραμμα που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε «παραφουσκώσει» το φάκελλο του Ιράκ.

Η υπόθεση έχει προσλάβει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο φάκελος για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ είχε δικαιολογήσει την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Η βασική πηγή του BBC

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του το απόγευμα της Πέμπτης.


Μου έδινε την αίσθηση ανθρώπου που βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Ανησύχησα. Καταλάβαινα ότι είναι πολύ πιεσμένος και αρκετοί έλεγαν ότι έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο από τους προϊσταμένους του
Γκρεγκ Ποπ, βουλευτής των Εργατικών
Το πτώμα του βρέθηκε κοντά στο σπίτι του.

Ο Ντέιβιντ Κέλυ εθεωρείτο από τη βρετανική κυβέρνηση η βασική πηγή του BBC για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής.

Συντάκτης του BBC, επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης ότι «παραφούσκωσαν» τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην εξαφάνιση του καθηγητή Κέλι αναφέρθηκε ο βουλευτής των εργατικών Γκρεγκ Ποπ ο οποίος είχε παρακολουθήσει την κατάθεση του Κέλι ενόπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των κοινοτήτων.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. Μπλερ;»
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό αφόρητη πίεση τις τελευταίες ημέρες

Σε μείζονα κρίση έχει περιέλθει η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, μετά τον θάνατο του εμπειρογνώμονα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι, καθώς η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πρόκεται για αυτοκτονία.

Η αστυνομία αποκάλυψε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, πέθανε από αιμοραγία, όταν έκοψε τις βλέβες του, στον καρπό του ενός χεριού του.


«Έχετε αίμα στα χέρια σας, κ. πρωθυπουργέ; Θα παραιτηθείτε;»
Ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου προς τον Τόνι Μπλερ
Δίπλα στο πτώμα βρέθηκαν παυσίπονα και ένα μαχαίρι.

Η οικογένειά του σε ανακοίνωση λέει ότι η ζωή του είχε γίνει αφόρητη, και ζητά από όσους αναμίχθηκαν στην υπόθεση να αναλογιστούν σοβαρά τις ευθύνες τους.

Ο Τόνι Μπλερ έμεινε χθες άφωνος στην Ιαπωνία, όταν ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο αν έχει αίμα στα χέρια του και αν σκέφτεται να παραιτηθεί.

H βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Γκλέντα Τζάκσον, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι.

Τα τελευταία e-mail

Πληροφορίες για τις τελευταίες μέρες της ζωής του καθηγητή Κέλι, περιγράφουν μια εικόνα ασφυκτικών πιέσεων.

Σε e-mail που έστειλε σε ρεπόρτερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής έγραφε: «καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια».


«καταδιώκομαι από πολλές σκοτεινές μορφές που παίζουν παιχνίδια»
Καθηγητής Κέλι, σε ένα από τα τελευταία του e-mail
Η κυβέρνηση Μπλερ δέχεται επικρίσεις επειδή έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι, ως του επιστήμονα που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραποίησε το ντοσιέ που δικαιολογούσε τον πόλεμο στο Ιράκ, μεγαλοποιώντας τα ενοχοποιητικά στοχεία.

Ωστόσο, ο κ. Μπλερ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή.

Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του υπουργού Αμύνης, Τζέφ Χουν και του εκπροσώπου τύπου του κ. Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.