Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-19

  1. Κονγκό: Προβλήματα της νέας κυβέρνησης
  2. Το κόστος του πολέμου στο Ιράκ
  3. Ελεύθερος ο κυβερνήτης της Τζενίν
  4. Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι
  5. Νέα αιματοχυσία στη Λιβερία
  6. Θύμα απαγωγής ο κυβερνήτης της Τζενίν
  7. Πορεία για την ειρήνη στη Λιβερία
  8. Προειδοποιήσεις για Βόρεια Κορέα
  9. Ο Ζισκάρ ντ'Εστέιν παρέδωσε το σύνταγμα για την Ευρώπη
  10. Έκθεση Aνάν για το Ιράκ
  11. Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι

Κυριακή 20 Ιουλίου 2003 - 00:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Κονγκό: Προβλήματα της νέας κυβέρνησης
 

Ο εμφύλιος πόλεμος υποχρέωσε χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της άρνησης των υπουργών που προέρχονται από δύο ανταρτικές οργανώσεις να ορκιστούν πίστη στην πρόεδρο Τζόζεφ Καμπίλα την Παρασκευή.

Οι υπουργοί, που εκπροσωπούν δυο ανταρτικές οργανώσεις, κατηγόρησαν τον πρόεδρο Καμπίλα ότι προσπαθεί να διευρύνει τις εξουσίες που προβλέπονται από την συμφωνία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που υποτίθεται να έδινε ένα τέλος στον πενταετή πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους.


Ο πρόεδρος Τζόζεφ Καμπίλα
Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι ο κ.Καμπίλα είναι επικεφαλής της δημοκρατίας και όχι της κυβέρνησης, έτσι ο όρκος πίστης θα ήταν αντισυνταγματικός.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα, μεταδίδει ότι μπορεί να μοιάζει με άνευ σημασίας διαμαρτυρία όμως υπογραμμίζει τον αγώνα για επιρροή ανάμεσα στις διάφορες παρατάξεις που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC εκτιμά ότι το νέο αυτό εμπόδιο δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση της μεταβατικής κυβέρνησης καθώς και οι δύο πλευρές έχουν κάθε συμφέρον να καταλήξουν σε συμβιβασμό και να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Το κόστος του πολέμου στο Ιράκ
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται ακόμη μεγάλες πιέσεις

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες ότι το κόστος για την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα συμβάλει στην αύξηση του δημοσίου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα φθάσει τα 455 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Το ποσό αυτό είναι κατά 50% μεγαλύτερο από ότι είχε προβλεφθεί και σημαίνει ότι το έλλειμμα στον αμερικανικό προϋπολογισμό μπορεί να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Δεδομένου του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και της αύξησης του ποσοστού ανεργίας η αύξηση του ελλείμματος θα εντείνει τις πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους.


Αμερικανός στρατιώτης σκεπάζει το πτώμα συναδέλφου του
Πιέσεις δέχεται και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ να βελτιώσει την απηρχαιωμένη υποδομή στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

Η αύξηση των δαπανών για την παραμονή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι πολύ πιθανό να φέρει και τους δύο ηγέτες σε δύσκολη θέση, επισημαίνει οικονομικός συντάκτης του BBC.

Τα έκτακτα κονδύλια ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολλαρίων που ενέκρινε φέτος το αμερικανικό κογκρέσο για την κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων στο Ιράκ είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν ανεπαρκή.

Από το ποσό αυτό πιστεύεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε σκοπό να αφιερώσει μόνο 12 δισεκατομμύρια δολλάρια για την μεταπολεμική μεταβατική περίοδο η οποία είχε υπολογιστεί ότι θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Τώρα όμως η κυβέρνηση Μπους παραδέχεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ πολύ περισσότερο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε στο κογκρέσο ότι το κόστος διατήρησης των αμερικανικών δυνάμεων είναι 3 δισεκατομμύρια 900 εκατομμύρια δολλάρια τον μήνα, ποσό διπλάσιο σχεδόν απ' ότι είχε προβλέψει πριν από τον πόλεμο το Πεντάγωνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στο Ιράκ δύναμη 145 χιλιάδων στρατιωτών, πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είχαν υπολογίσει καθώς πίστευαν πως και άλλες χώρες θα στείλουν δυνάμεις.

Η Βρετανία διατηρεί δύναμη 11 χιλιάδων στρατιωτών στο νότιο Ιράκ και το σχέδιο προβλέπει την σταδιακή αντικατάσταση τους από στρατιώτες άλλων κρατών.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων στο Ιράκ, το τρέχον οικονομικό έτος, δεν θα ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Το ποσό αυτό είχε διαθέσει στον τελευταίο προϋπολογισμό του ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν. Επιπλέον η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 320 εκατομμύρια δολλάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και 90 εκατομμύρια δολλάρια για τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Μέχρις στιγμής, σημειώνει οικονομικός συντάκτης του BBC δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το υπουργείο Άμυνας θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια ή θα χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν για τη βελτίωση της παιδείας ή της δημόσιας υγείας.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 15:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερος ο κυβερνήτης της Τζενίν
 

Η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες

Οι ένοπλοι που είχαν απαγάγει τον κυβερνήτη της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν ότι τον άφησαν ελεύθερομετά από λίγες ώρες.

Μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχία των μαρτύρων Αλ Άκσα , μαχητικής οργάνωσης που προήλθε από την Αλ Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, απήγαγαν τον Χαϊντέρ Ιρσείντ τον οποίο κατηγορούν ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς επειδή προσπάθησε να περιορίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένοπλοι έβγαλαν τον κ.Ιρσείντ από το αυτοκίνητο του, τον χτύπησαν και μετά τον έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο το οποίο έφυγε με κατεύθυνση τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης της ταξιαρχίας Αλ Άκσα, Ζακαρίγα Ζουμπέιντι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ ότι ο κ.Ιρσείντ «έστειλε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας να σκοτώσουν μέλη της οργάνωσης Αλ Άκσα».

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης δήλωσε ότι ο κυβερνήτης της Τζενίν αφέθηκε ελεύθερος μετά από επέμβαση του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό πίεση τις τελευταίες ημέρες

Εντείνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

O κ. Μπλερ, σε δηλώσεις του στην Ιαπωνία, εξέφρασσε τη λύπη του και ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Η αστυνομία αποκάλυψε ότι ο καθηγητής Κέλι πέθανε από αιμοραγία του τραύματος που έφερε στον καρπό. Κόντα στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα του την Παρασκευή βρέθηκε και ένα μαχαίρι.

Η οικογένεια του εκλιπόντος λέει ότι ο νεκρός καθηγητής βρισκόταν υπό φοβερή πίεση τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάθεσή του σε κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει πώς δικαιολόγησε η κυβέρνηση τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο καθηγητής Κέλι αρνήθηκε στην επιτροπή ότι ήταν αυτός η πηγή ρεπορτάζ του BBC, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το ντοσιέ με τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Ιράκ, μεγαλοποιώντας την απειλή του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο θάνατος του καθηγητή Κέλι γεννά πολλά ερωτηματικά για το τις πταίει: η κυβέρνηση που τον κατονόμασε ως πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του BBC, οι βουλευτές που τον ανέκριναν και τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση, ή το BBC που δεν αποκαλύπτει την πηγή του.

Ιερά εξέταση

Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Κέλι είχε καταθέσει επί σειρά ωρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ντοσιέ που κατέγραφε το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο του BBC για τις μυστικές πληροφορίες που περιείχε το ντοσιέ.

Ωστόσο, είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ήταν η βασική πηγή του BBC για το πρόγραμμα που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε «παραφουσκώσει» το φάκελλο του Ιράκ.

Η υπόθεση έχει προσλάβει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο φάκελος για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ είχε δικαιολογήσει την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Η βασική πηγή του BBC

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του το απόγευμα της Πέμπτης.


Μου έδινε την αίσθηση ανθρώπου που βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Ανησύχησα. Καταλάβαινα ότι είναι πολύ πιεσμένος και αρκετοί έλεγαν ότι έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο από τους προϊσταμένους του
Γκρεγκ Ποπ, βουλευτής των Εργατικών
Το πτώμα του βρέθηκε κοντά στο σπίτι του.

Ο Ντέιβιντ Κέλυ εθεωρείτο από τη βρετανική κυβέρνηση η βασική πηγή του BBC για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής.

Συντάκτης του BBC, επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης ότι «παραφούσκωσαν» τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην εξαφάνιση του καθηγητή Κέλι αναφέρθηκε ο βουλευτής των εργατικών Γκρεγκ Ποπ ο οποίος είχε παρακολουθήσει την κατάθεση του Κέλι ενόπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των κοινοτήτων.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματοχυσία στη Λιβερία
 

Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέηλορ (δεξία)

Η κυβέρνηση της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών εισήλθαν στα προάστια της πρωτεύουσας Μονροβία, ελέγχουν την γέφυρα του ποταμού του Αγίου Παύλου και κατευθύνονται προς το λιμάνι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λιβερίας 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στον σφοδρό βομβαρδισμό της πρωτεύουσας.

Είναι η Τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο που οι αντάρτες φθάνουν στα προάστια της Μονροβία. Τις τελευταίες δύο φορές αποσύρθηκαν μετά τη σύναψη εκεχειρίας.

Τις τελευταίες δύο φορές που οι αντάρτες πέρασαν τη γέφυρα ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις στους δρόμους της πόλης και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Αυτή τη φορά, καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν χιλιάδες άμαχοι πραγματοποίησαν πορεία προς την πρώτη γραμμή του μετώπου κρατώντας κλαδιά δένδρων, που είναι σύμβολο ειρήνης στη Λιβερία και φωνάζοντας το σύνθημα «θέλουμε ειρήνη».

Οι ηγέτες των ανταρτών που μετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γκάνα, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους πραγματοποιούν αμυντικές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχο τους ότι συμφωνήθηκε η εκεχειρία πριν από ένα μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία μόνο όταν δεχθεί να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Τσαρλς Τέηλορ και εφ' όσον αναπτυχθεί στη χώρα ειρηνευτική δύναμη από χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, ο πρόεδρος Τέηλορ πιστεύεται ότι θα αποχωρήσει, πολύ πιθανό για τη Νιγηρία, την ημέρα που θα φθάσουν στη Λιβερία οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 15:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Θύμα απαγωγής ο κυβερνήτης της Τζενίν
 

Η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες

Ένοπλοι απήγαγαν τον κυβερνήτη της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχία των μαρτύρων Αλ Άκσα , μαχητικής οργάνωσης που προήλθε από την Αλ Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, απήγαγαν τον Χαϊντέρ Ιρσείντ τον οποίο κατηγορούν ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς επειδή προσπάθησε να περιορίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένοπλοι έβγαλαν τον κ.Ιρσείντ από το αυτοκίνητο του, τον χτύπησαν και μετά τον έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο το οποίο έφυγε με κατεύθυνση τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης της ταξιαρχίας Αλ Άκσα, Ζακαρίγα Ζουμπέιντι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ ότι ο κ.Ιρσείντ «έστειλε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας να σκοτώσουν μέλη της οργάνωσης Αλ Άκσα».

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ έκανε έκκληση για τη απελευθέρωση του κυβερνήτη της Τζενίν, ο οποίος σημειωτέον είναι εδώ και χρόνια μέλος του κινήματος Φατάχ.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πορεία για την ειρήνη στη Λιβερία
 

Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέηλορ (δεξία)

Η κυβέρνηση της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών εισήλθαν στα προάστια της πρωτεύουσας Μονροβία, ελέγχουν την γέφυρα του ποταμού του Αγίου Παύλου και κατευθύνονται προς το λιμάνι.

Είναι η Τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο που οι αντάρτες φθάνουν στα προάστια της Μονροβία. Τις τελευταίες δύο φορές αποσύρθηκαν μετά τη σύναψη εκεχειρίας.

Τις τελευταίες δύο φορές που οι αντάρτες πέρασαν τη γέφυρα ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις στους δρόμους της πόλης και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Αυτή τη φορά, καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν χιλιάδες άμαχοι πραγματοποίησαν πορεία προς την πρώτη γραμμή του μετώπου κρατώντας κλαδιά δένδρων, που είναι σύμβολο ειρήνης στη Λιβερία και φωνάζοντας το σύνθημα «θέλουμε ειρήνη».

Οι ηγέτες των ανταρτών που μετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γκάνα, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους πραγματοποιούν αμυντικές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχο τους ότι συμφωνήθηκε η εκεχειρία πριν από ένα μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία μόνο όταν δεχθεί να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Τσαρλς Τέηλορ και εφ' όσον αναπτυχθεί στη χώρα ειρηνευτική δύναμη από χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, ο πρόεδρος Τέηλορ πιστεύεται ότι θα αποχωρήσει, πολύ πιθανό για τη Νιγηρία, την ημέρα που θα φθάσουν στη Λιβερία οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 09:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις για Βόρεια Κορέα
 

Βορειοκορεατικός πύραυλος που έχει ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής (Φωτογραφία αρχείου)

Στην προειδοποίηση ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα προέβη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.


Πιστεύω ότι η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς παραβιάζει τις συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εξαγγελίες της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει στη διάθεσή της αρκετό πλουτόνιο για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν οι εκπρόσωποι της Βορείου Κορέας σοβαρολογούσαν όταν προέβησαν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Διαμεσολάβηση Κίνας

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα να πείσει τη Βόρεια Κορέα να εφαρμόσει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαμεσολάβηση της Κίνας σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση.

O υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ντάι Μπινγκούο, είχε συνομιλίες στηνΟυάσιγκτον με τον αμερικανό υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι.

Ο κ. Ντάι είπε ότι ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τις συναντήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας με τους Βορειοκορέατες ηγέτες.

Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Ντάι είπε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζει να επιλυθεί με το διάλογο το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.

Η Κίνα προτείνει τριμερείς απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Πεκίνο, την Ουάσιγκτον και τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Ουάσιγκτον θέλει την συμμετοχή των περιφερειακών της συμμάχων, όπως της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 08:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ζισκάρ ντ'Εστέιν παρέδωσε το σύνταγμα για την Ευρώπη
 

O πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέιν

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέιν ως επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρώπης παρέδωσε το τελικό σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η χώρα του οποίου αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Οι κυβερνήσεις των 15 χωρών μελών καθώς και οι υπό ένταξη χώρες τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να εξετάζουν τα άρθρα του συντάγματος , που αποβλέπει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διαδικασίας για τη λήψη των αποφάσεων μετά τη διεύρυνση της Κοινότητας τον επόμενο Μάιο.

O κ. ντ' Eστέιν είπε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι του παραδίδει ένα πολύτιμο και εύθραυστο κείμενο.

Το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων 16 μηνών και ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέιν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει στο μέτρο του δυνατού τα άρθρα του συνταγματικού χάρτη της Ευρώπης όπως έχουν στο προσχέδιο.

Βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη αφορούν τη λήψη αποφάσεων, την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αν θα γίνει στο Σύνταγμα αναφορά στον Θεό και τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση Aνάν για το Ιράκ
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται μεγάλη πίεση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απευθύνει εκκλήσεις για την ανάληψη της εξουσίας από τους Ιρακινούς στο Ιράκ.


Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ. Ειδάλλως μπορεί να κυριεύσει η αναρχία
Έκθεση συμβούλων του αμερικανικού Πενταγώνου
Οι εν λόγω προτάσεις συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ιρακινός λαός οφείλει να μάθει πότε θα τερματισθεί η στρατιωτική κατοχή από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμβουλοι του Πενταγώνου έχουν εν τω μεταξύ προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τα περιθώρια του χρόνου στενεύουν για την αποκατάσταση της τάξης.

Ο Λευκός Οίκος δημοσιεύει στοιχεία

Στην Ουάσιγκτον αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες να δείξουν ότι ο πρόεδρος Μπους δεν μεγαλοποίησε την απειλή του Ιράκ.

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, ο Λευκός Οίκος έδωσε στην δημοσιότητα μέρος έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, που δίνει βάση στους δημόσιους ισχυρισμούς του προέδρου Μπους πριν από τον πόλεμο.

Το υλικό, λέει ο Λευκός Οίκος, δείχνει ότι οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ ήταν βάσιμες, παρόλο που μπορεί να ήταν λανθασμένη η αναφορά του προέδρου Μπους στο ότι το Ιράκ προσπαθούσε να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα.

Νεκρός ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Ο στρατιώτης, από την Πρώτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία πυροβολήθηκε θανάσιμα την ώρα που έκανε περιπολία στην Βαγδάτη.

Πρόκειται για τον 35ο Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται από τότε που έληξε ο πόλεμος την 1η Μαϊου.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ φθάνει πλέον τους 149 - αριθμός που είναι υψηλότερος από τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Χθες ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθησε όταν εξερράγη βόμβα κάτω από το όχημα στο οποίο βρισκόταν, στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.


Σάββατο 19 Ιουλίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σάλος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι
 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι βρισκόταν υπό πίεση τις τελευταίες ημέρες

O Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέφρασσε τη λύπη τους για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Σε δηλώσεις του στην Ιαπωνία, ο κ. Μπλερ ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Η οικογένεια του εκλιπόντος λέει ότι ο νεκρός καθηγητής βρισκόταν υπό φοβερή πίεση τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάθεσή του σε κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει πώς δικαιολόγησε η κυβέρνηση τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο καθηγητής Κέλι αρνήθηκε ότι ήταν αυτός η πηγή ρεπορτάζ του BBC, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το ντοσιέ με τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Ιράκ, μεγαλοποιώντας την απειλή του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο θάνατος του καθηγητή Κέλι γεννά πολλά ερωτηματικά για το τις πταίει: η κυβέρνηση που τον κατονόμασε ως πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του BBC, οι βουλευτές που τον ανέκριναν και τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση, ή το BBC που δεν αποκαλύπτει την πηγή του.

Ιερά εξέταση

Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Κέλι είχε καταθέσει επί σειρά ωρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ντοσιέ που κατέγραφε το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο του BBC για τις μυστικές πληροφορίες που περιείχε το ντοσιέ.

Ωστόσο, είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ήταν η βασική πηγή του BBC για το πρόγραμμα που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε «παραφουσκώσει» το φάκελλο του Ιράκ.

Η υπόθεση έχει προσλάβει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο φάκελος για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ είχε δικαιολογήσει την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Η βασική πηγή του BBC

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του το απόγευμα της Πέμπτης.


Μου έδινε την αίσθηση ανθρώπου που βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Ανησύχησα. Καταλάβαινα ότι είναι πολύ πιεσμένος και αρκετοί έλεγαν ότι έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο από τους προϊσταμένους του
Γκρεγκ Ποπ, βουλευτής των Εργατικών
Το πτώμα του βρέθηκε κοντά στο σπίτι του.

Ο Ντέιβιντ Κέλυ εθεωρείτο από τη βρετανική κυβέρνηση η βασική πηγή του BBC για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής.

Συντάκτης του BBC, επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης ότι «παραφούσκωσαν» τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην εξαφάνιση του καθηγητή Κέλι αναφέρθηκε ο βουλευτής των εργατικών Γκρεγκ Ποπ ο οποίος είχε παρακολουθήσει την κατάθεση του Κέλι ενόπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των κοινοτήτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.