Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-11

  1. Παραιτήθηκε ο ιταλός υφυπουργός Τουρισμού
  2. O 'κωμικός Αλί' σε DVD
  3. «Ο πρόεδρος είχε την έγκριση της CIA»
  4. 'Αποφασισμένοι', οι αντάρτες στη Λιβερία
  5. Το 'παιδί θαύμα' σε βρετανικό νοσοκομείο
  6. Κίνα: Σεξουαλικές συμβουλές στο διαδίκτυο
  7. «Ο πρόεδρος είχε την έγκριση της CIA»
  8. Προτάσεις Ντενκτάς για το Βαρώσι
  9. Οδύνη στο Ιράν για τις σιαμαίες
  10. Στη Νιγηρία ο πρόεδρος Μπους
  11. Προτάσεις Ντενκτάς για το Βαρώσι
  12. Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανονισμούς
  13. Αντιδράσεις στην περιοδεία Μπους
  14. «Ο Μπους είχε την έγκριση της CIA»
  15. Ημέρες μνήμης για τη Σρεμπρενίτσα
  16. Λάθη στην ιστορία της Τζέσικα Λιντς
  17. Η Σπίαρς αποκαλύπτει ...
  18. «Για χρόνια στο Ιράκ»
  19. «Δεν παραπλανήσαμε κανένα»

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 23:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο ιταλός υφυπουργός Τουρισμού
 

'Παρελθόν' ο Στέφανο Στεφάνι

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή το βράδυ στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο ιταλός υφυπουργός Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για δήλωσή του στην οποία περιέγραφε τους Γερμανούς ως «ξανθούς υπερθνικιστές», δήλωσε κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Ο Στέφανο Στεφάνι δεν υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Βιομηχανίας, αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι», διευκρίνισε η πηγή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε δεκτή την παραίτηση του Ιταλού υφυπουργού Τουρισμού.

Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Στεφάνι θα έπρεπε ν' απομακρυνθεί από την ιταλική κυβέρνηση για την προσβλητική αυτή δήλωση που προκάλεσε ένταση στις γερμανοιταλικές σχέσεις


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 21:42 ('Ωρα Λονδίνου)
O 'κωμικός Αλί' σε DVD
 

O 'κωμικός Αλί' στην τελευταία του συνέντευξη

Συλλογή με τις καλύτερες δηλώσεις του πρώην υπουργού Πληροφόρησης του Ιράκ Μοχάμαντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, ο οποίος είναι γνωστός και ως ''κωμικός Αλι'' ή ''μηχανή του ψεύδους'', κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα στη Βρετανία σε DVD.

Το DVD με τίτλο «Κωμικός Αλι», που έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων Virgin, περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον πρώην υπουργό του Σαντάμ και μια επιλογή από τις πιο «τρελές» του δηλώσεις.

Σε διαφημιστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν μαζί με το βρετανικό Τύπο αυτήν την εβδομάδα, η Virgin χαρακτηρίζει το DVD αυτό ως «Αμμος, Ψέματα και Βιντεοταινίες», σε αναφορά στην ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες» που είχε αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1989.

Ο Μοχάμαντ αλ Σαχάφ έμεινε στην ιστορία ως ο αξιωματούχος που εξακολουθούσε να αρνείται την πτώση της Βαγδάτης, τη στιγμή που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούντο ήδη στο εσωτερικό της ιρακινής πρωτεύουσας και απείχαν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο απ' όπου έκανε τις δηλώσεις.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 22:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο πρόεδρος είχε την έγκριση της CIA»
 

Η Κοντολίζα Ράις και ο Κόλιν Πάουελ αρνούνται ότι παραπλανήθηκε ο Αμερικανικός λαός

Νέες αποκαλύψεις για τα στοιχεία που έδωσαν πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS, η CIA είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι η αναφορά του προέδρου Μπους στην υποτιθέμενη προσπάθεια του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο, ήταν εσφαλμένη.

Ομως, η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, υποστήριξε ότι CIA είχε εγκρίνει την ομιλία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ομιλία που είχε δώσει τον Ιανουάριο προκειμένου να δικαιολογήσει την επέμβαση στο Ιράκ είχε την έγκριση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Ο Τζορτζ Μπους έκανε το σχετικό σχόλιο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική και ενώ στις ΗΠΑ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η CIA δεν είχε εγκρίνει τμήμα της ομιλίας που αναφέρονταν στην απόκτηση από τον Σαντάμ Χουσεϊν ραδιενεργών υλικών από το Νίγηρα.

Λίγο νωρίτερα η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, είχε δηλώσει ότι ο Τζορτζ Μπους δεν είπε εν γνώση του κανένα ψέμα σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Η CIA έδωσε το πράσινο φως στον Αμερικανό πρόεδρο να εκφωνήσει την ομιλία του. Εάν ο διοικητής της CIA είχε πει βγάλτε αυτή την παράγραφο από την ομιλία, θα είχε βγει», δήλωσε η κ. Ράις.

Το θέμα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη Βρετανία. Η Βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο κι είχε γι' αυτό το λόγο αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μπλερ.

«Ο πόλεμος αυτός ετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον, με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο δεν ήταν η αυξανόμενη απειλή από το Ιράκ, αλλά η αλλαγή καθεστώτος που ζητούσαν οι Αμερικανοί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογη» την δικαιολογία που δίνει η κυβέρνηση για την προσφυγή στα όπλα, εφ' όσον δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι το Ιράκ δεν αποτελoύσε «πραγματική απειλή.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αποφασισμένοι', οι αντάρτες στη Λιβερία
 

Έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο οι αντάρτες στη Λιβερία

Οι σημαντικότερες οργανώσεις των ανταρτών στη Λιβερία έχουν κάνει σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη που τυχόν αποσταλεί στη χώρα εφόσον ο πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ προηγουμένως δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή του.

Η ένωση των ανταρτικών οργανώσεων (Lurd) υπογράμμισε ότι η παρουσία ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα θα ενίσχυσει τη θέση του πρόεδρου Τέϊλορ που επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία.

Οι ΗΠΑ πρός το παρόν δεν έχουν δεσμευθεί να αποστείλουν στρατιωτική δύναμη στη Λιβερία, η κατάσταση όμως στη χώρα απασχολεί σοβαρά την αμερικανική κυβέρνηση.

Το πρόβλημα της Λιβερίας θα είναι ένα απο τα βασικά θέματα των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος Μπους στη Νιγηρία τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 22:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Το 'παιδί θαύμα' σε βρετανικό νοσοκομείο
 

Το παιδί που ανασύρθηκε απο τα συντρίμια του αεροσκάφους

Σε βρετανικό νοσοκομείο έχει μεταφερθεί ένα παιδί ηλικίας τριών ετών που ώς εκ θαύματος διασώθηκε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ ελ- φατέχ Οσμάν που έφθασε αεροπορικώς στη Βρετανία με έξοδα του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Great Ormond.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι θα γίνουν ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις για να αποφασισθεί ο τρόπος θεράπειας του ασθενούς που φέρει πολλαπλά τραύματα.

Ο ασθενής έχει υποστεί εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος η κατάσταση όμως της υγείας του είναι σταθερή, είπε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Το Μπόϊνγκ 737 των σουδανικών αερογραμμών κατέπεσε ξημερώματα Τρίτης στο ανατολικό Σουδάν και 116 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το αεροπλάνο ταξίδευε από το Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα, προς την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Με έκπληξη τα σωστικά συνεργεία είδαν ένα παιδί, να ζει μέσα στο τοπίο θανάτου των επιβατών και του 11μελούς πληρώματος.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η μητέρα του μικρού Μοχάμεντ.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 19:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Σεξουαλικές συμβουλές στο διαδίκτυο
 

Η Κίνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του Έϊντς

Η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη ιστοσελίδα "σεξουαλικών συμβουλών". Πρόκειται για ένα νέο δικτυακό τόπο στον οποίο οι νέοι και οι νέες θα αποκομίζουν πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία.

"Εσύ και Εγώ" είναι ο τίτλος της νέας σελίδας που έχει την οικονομική υποστήριξη των ΗΕ. Στόχος του διεθνούς οργανισμού και των κικεζικών αρχών είναι οι νέοι και οι νέες της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο να συζητούν "ανοιχτά" θέματα που αφορούν τις σεξουαλικές τους σχέσεις καθώς και προβλήματα που έχουν σχέση με το σεξ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι νέοι στην Κίνα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για το σεξ, ενώ η κυβέρνηση ανησυχεί για τη διάδοση του Έϊντς και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Επιφανείς ειδικοί σε θέματα μεταδοτικών ασθενειών επισημαίνουν ότι η Κίνα και η Ινδία - οι δύο χώρες στον κόσμο με το μεγαλύτερο πληθυσμό - αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιάς επιδημίας Έϊντς με καταστροφικές συνέπειες.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο πρόεδρος είχε την έγκριση της CIA»
 

Η Κοντολίζα Ράις και ο Κόλιν Πάουελ αρνούνται ότι παραπλανήθηκε ο Αμερικανικός λαός

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ομιλία που είχε δώσει τον Ιανουάριο προκειμένου να δικαιολογήσει την επέμβαση στο Ιράκ είχε την έγκριση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Ο Τζορτζ Μπους έκανε το σχετικό σχόλιο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική και ενώ στις ΗΠΑ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η CIA δεν είχε εγκρίνει τμήμα της ομιλίας που αναφέρονταν στην απόκτηση από τον Σαντάμ Χουσεϊν ραδιενεργών υλικών από το Νίγηρα.

Λίγο νωρίτερα η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, είχε δηλώσει ότι ο Τζορτζ Μπους δεν είπε εν γνώση του κανένα ψέμα σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Η CIA έδωσε το πράσινο φως στον Αμερικανό πρόεδρο να εκφωνήσει την ομιλία του. Εάν ο διοικητής της CIA είχε πει βγάλτε αυτή την παράγραφο από την ομιλία, θα είχε βγει», δήλωσε η κ. Ράις.

Το θέμα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη Βρετανία. Η Βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο κι είχε γι' αυτό το λόγο αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μπλερ.

«Ο πόλεμος αυτός ετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον, με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο δεν ήταν η αυξανόμενη απειλή από το Ιράκ, αλλά η αλλαγή καθεστώτος που ζητούσαν οι Αμερικανοί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογη» την δικαιολογία που δίνει η κυβέρνηση για την προσφυγή στα όπλα, εφ' όσον δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι το Ιράκ δεν αποτελoύσε «πραγματική απειλή.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Προτάσεις Ντενκτάς για το Βαρώσι
 

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των Τούρκων στρατιωτικών

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε οτι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε κ. Κόφι Ανάν δήλωσε οτι είναι έτοιμος να επιτρέψει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στο Βαρώσι με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του διεθνούς αερολιμένα της Λευκωσίας, ο οποίος βρίσκεται στην «πράσινη» γραμμή.

Πρόταση για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου παρουσίασε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταίγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ντενκτάς ζήτησε επίσης την επανεξέταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προταθεί το 1993-1994 από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπούτρος Γκάλι.

Η κυπριακή κυβέρνηση αμακοίνωσε ότι στις προτάσεις του κ. Ντεκτάς θα δοθεί επίσημη απάντηση τη Δευτέρα ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν είχε κάνει παρεμφερείς προτάσεις που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε σπεύσει να απορρίψει.

Οι προτάσεις Ντενκτάς, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με την Αγκυρα, αφού λίγο μετά τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι προτάσεις αντιμετωπίζονται θετικά από την κυβέρνηση.

Τόνισε επίσης, ότι οι εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη διάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιεί αμοιβαία και τις δυο πλευρές. ΄

Δεν έδωσε ωστόσο, καμία πληροφορία για χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Λίγο αργότερα, με επίσημη ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρέτισε τις προτάσεις Ντενκτάς και κάλεσε '' τις ενδιαφερόμενες πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και τη Διεθνή Κοινότητα να αξιολογήσουν και να υποστηρίξουν αυτό το σημαντικό άνοιγμα''.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 20:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Οδύνη στο Ιράν για τις σιαμαίες
 

Πενθεί το Ιράν για τις σιαμαίες

Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στις δύο σιαμαίες αδελφές στη γενέτειρα τους στο νότιο Ιράν.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Λοχράσμπ στην επαρχία Φαρς - περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης - μία μέρα μετά τη μεταφορά τους από τη Σιγκαπούρη.

Δακρυσμένοι χωρικοί , ντυμένοι στα μαύρα τοιχοκολούσαν αφίσες με τη φωτογραφία των δύο σιαμαίων στα κτίρια του Λοχράσμπ , ενώ εργάτες προετοίμαζαν τους τάφους των δύο αδελφών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Αγωγή κατά του νοσοκομείου

Αγωγή εναντίον του νοσοκομείου Ράφελς της Σιγκαπούρης και των γιατρών που επιχείρησαν να διαχωρίσουν τις σιαμαίες αδελφές Μπιτζανί θα καταθέσει ο θετός πατέρας τους.

Οι 29χρονες δίδυμες, ενωμένες στο κεφάλι, πέθαναν την Τρίτη στο τελικό στάδιο της επέμβασης.

Ο Αλιζέρα Σαφαϊάν, γιατρός και ο ίδιος, δήλωσε ότι θα μηνύσει το νοσοκομείο και την ομάδα των χειρουργών «που πραγματοποίησε αυτήν την τόσο επικίνδυνη και με αβέβαια αποτελέσματα επέμβαση και σκότωσε τα δύο παιδιά μου».

Οι σιαμαίες πέθαναν από αιμορραγία, με διαφορά μιάμισης ώρας, έχοντας περάσει 53 ώρες στο χειρουργείο. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στην Τεχεράνη την Πέμπτη για να ενταφιαστούν στη γενέτειρά τους.

Το 1996 ομάδα Γερμανών ιατρών είχε αρνηθεί να χειρουργήσει τις 29χρονές, καθώς το ρίσκο κρίθηκε υπερβολικά υψηλό. Η επέμβαση διαχωρισμού κρανιοπαγών διδύμων είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα μόνο σε βρέφη και σπάνια είναι επιτυχής.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 21:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Νιγηρία ο πρόεδρος Μπους
 

Ο πρόεδρος Μπους στη Μποτσουάνα

Ο αμερκανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε απόψε στο διεθνές αεροδρόμιο Νάμντι Αζικίουε της Αμπούζα, πρωτεύουσας της Νιγηρίας, η οποία αποτελεί τον πέμπτο και τελευταίο σταθμό της αφρικανικής του περιοδείας.

Τον αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο νιγηριανός ομόλογός του Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο.

Ο Τζορτζ Μπους αναμένεται ν'αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον αύριο, Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της αφρικανικής του περιοδείας που άρχισε την Τρίτη και κατά την οποία επισκέφθηκε πέντε χώρες: Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ουγκάντα και Νιγηρία.

Δηλώσεις για το Έϊντς

Πριν αναχωρήσει για τη Νιγηρία, στην Ουγκάντα ο πρόεδρος Μπους έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης για τα επιτυχή αποτελέσματα που έχει η μάχη για την αντιμετώπιση του Έϊντς.

Η Ουγκάντα είναι η μόνη χώρα της Αφρικής που έχει κατορθώσει με επιτυχία να αναχαιτίση την εξάπλωση του Έϊντς και ο κ. Μπούς θεωρεί τη χώρα αυτή "υπόδειγμα" για το πρόγραμμα βοηθείας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό ύψους 15 δισ. δολαρίων στόχο έχει την αντιμετώπιση της ασθένειας στην Αφρικανική ήπειρο.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Προτάσεις Ντενκτάς για το Βαρώσι
 

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των Τούρκων στρατιωτικών

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε οτι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε κ. Κόφι Ανάν δήλωσε οτι είναι έτοιμος να επιτρέψει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στο Βαρώσι με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του διεθνούς αερολιμένα της Λευκωσίας, ο οποίος βρίσκεται στην «πράσινη» γραμμή.

Πρόταση για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου παρουσίασε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταίγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ντενκτάς ζήτησε επίσης την επανεξέταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προταθεί το 1993-1994 από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπούτρος Γκάλι.

Η κυπριακή κυβέρννηση αμακοίνωσε ότι στις προτάσεις του κ. Ντεκτάς θα δοθεί επίσημη απάντηση τη Δευτέρα ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν είχε κάνει παρεμφερείς προτάσεις που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε σπεύσει να απορρίψει.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανονισμούς
 

Η χαλυβουργία αντιμετωπίζει προβλήματα στις ΗΠΑ

Δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα χαλυβουργικά προϊόντα που εισάγονται στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τη απόφαση του διεθνούς οργανισμού οι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης για τα προϊόντα αυτά είναι αντίθετοι με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση Μπους έχει κάνει σαφές ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη έχουν συντάξει κατάλογο αμερικανικών προϊόντων - στον οποίο περιλαμβάνονται υποδήματα, κλωστοϋφαντουργικά και τρόφιμα – συνολικής αξίας $2,6 δισ. στα οποία η Κοινότητα επιθυμεί να επιβάλλει δασμούς.

Όπως όμως επισημαίνουν οι αναλυτές οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν πρώτα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με την Ουάσινγκτον πριν επιλέξουν τη λύση του ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις στην περιοδεία Μπους
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ουγκάντα

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους περιοδεύει στην Αφρική καλώντας ηγέτες χωρών να προχωρήσουν σε απελευθέρωση των αγορών τους στο διεθνή ανταγωνισμό, δυο από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, κάλεσαν τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν πρώτα τις ίδιες αρχές και στο εσωτερικό τους.

Με επιστολή τους στην αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς οι ηγέτες των δυο χωρών υποστηρίζουν ότι οι επιχορηγήσεις προς την αμερικανική βιομηχανία βάμβακος, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσκάπτει τις οικονομίες αρκετών αφρικανικών χωρών.

Σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων το Μαλί και η Μπουρκίνα Φασο) η βαμβακοκαλλιέργειες προσφέρουν το 40% του ΑΕΠ.

Οι αμερικανικές επιχορηγήσεις, υποστηρίζουν, αρκετοί αφρικανοί ηγέτες, στερούν από τις χώρες της περιοχής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το μοναδικό τομέα στον οποίο έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χώρες της Δύσης.

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Με αντιαμερικανικές διαδηλώσεις έγινε δεκτός στη Νιγηρία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουγκάντα και επισκέφθηκε ένα κέντρο αντιμετώπισης του AIDS.

Ο κ. Μπους επανέλαβε τη δέσμευσή του για χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές κυβερνήσεις με στόχο τον περιορισμό της νόσου στην Μαύρη ήπειρο.

Η περιοδεία του κ Μπους στην Αφρική προκάλεσε κάποια αναστάτωση στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης που διεξάγεται στη Μοζαμβίκη. Οι πρόεδροι της Ουγκάντα και της Νιγηρίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν νωρίς τη Σύνοδο για να υποδεχθούν τον κ. Μπους στις χώρες τους.

Σε αυτή τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το ενδιαφέρον των περίπου 40 αρχηγών κρατών εστιάστηκε στους εμφύλιους πολέμους που μαστίζουν τη Λιβερία, το Μπουρούντι, τη Δημοκρατία του Κογκό, το Σουδάν και τη Σομαλία. Η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης Συμβουλίου για την ειρήνευση και την ασφάλεια στην Αφρική.

Τους Αφρικανούς ηγέτες απασχολεί και το θέμα της Ζιμπάμπουε, αν και η κρίση στη χώρα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα τους.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο Μπους είχε την έγκριση της CIA»
 

Η Κοντολίζα Ράις και ο Κόλιν Πάουελ αρνούνται ότι παραπλανήθηκε ο Αμερικανικός λαός

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ομιλία που είχε δώσει τον Ιανουάριο προκειμένου να δικαιολογήσει την επέμβαση στο Ιράκ είχε την έγκριση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Ο Τζορτζ Μπους έκανε το σχετικό σχόλιο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική και ενώ στις ΗΠΑ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η CIA δεν είχε εγκρίνει τμήμα της ομιλίας που αναφέρονταν στην απόκτηση από τον Σαντάμ Χουσεϊν ραδιενεργών υλικών από το Νίγηρα.

Λίγο νωρίτερα η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, είχε δηλώσει ότι ο Τζορτζ Μπους δεν είπε εν γνώση του κανένα ψέμα σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Η CIA έδωσε το πράσινο φως στον Αμερικανό πρόεδρο να εκφωνήσει την ομιλία του. Εάν ο διοικητής της CIA είχε πει βγάλτε αυτή την παράγραφο από την ομιλία, θα είχε βγει», δήλωσε η κ. Ράις.

Το θέμα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη Βρετανία. Η Βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο κι είχε γι' αυτό το λόγο αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μπλερ.

«Ο πόλεμος αυτός ετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον, με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο δεν ήταν η αυξανόμενη απειλή από το Ιράκ, αλλά η αλλαγή καθεστώτος που ζητούσαν οι Αμερικανοί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογη» την δικαιολογία που δίνει η κυβέρνηση για την προσφυγή στα όπλα, εφ' όσον δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι το Ιράκ δεν αποτελoύσε «πραγματική απειλή.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ημέρες μνήμης για τη Σρεμπρενίτσα
 

Εκατοντάδες θύματα αναγνωρίστηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA

Οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρενίτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. Εκατοντάδες άνθρωποι τιμούν τη μνήμη των νεκρών στο νέο κοιμητήριο της πόλης.

Όμως για πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων, η σημερινή δεν είναι μόνο μια ημέρα θλίψης αλλά και αγανάκτησης, καθώς πληροφορήθηκαν ότι το αίτημά τους για αποζημιώσεις δεν έγινε αποδεκτό.

Το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βοσνίας απέρριψε τις αιτήσεις 800 οικογενειών, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στη σφαγή της Σρεμπρενίτσα που καταγράφηκε στην ιστορία ως η χειρότερη της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακούμε από το Σαράγεβο το Νικ Χότον του BBC.

H Ένωση που έχουν συστήσει οι μητέρες των θυμάτων της Σρεμπρενίτσα χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ταπεινωτική. Η επικεφαλής της Ένωσης, Μανίρα Σουμπάτσιτς δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένη που το ανώτατο δικαστήριο της Βοσνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα απλά απέρριψε τις αιτήσεις των 800 οικογενειών.

Τον περασμένο Μάρτιο το εν λόγω δικαστήριο διέταξε τις Σερβοβοσνιακές αρχές να αποζημιώσουν με δυο εκατομμύρια δολάρια, 49 συγγενείς θυμάτων της Σρεμπρενίτσα, λέγοντας ότι οι προσπάθειές τους για αποκάλυψη της αλήθειας είχαν εσκεμμένα παρεμποδιστεί.

Το γεγονός αυτό ώθησε και τις 800 οικογένειες να ζητήσουν αποζημιώσεις, αλλά το δικαστήριο τώρα λέει ότι το αίτημά τους δεν θα εξεταστεί και ότι η απόφαση που ελήφθη για τις 49 οικογένειες πρέπει να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για όλους.

Οι συγγενείς επιμένουν ότι κάθε οικογένεια έχει και μια διαφορετική ιστορία που πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα. Η όγδοη επέτειος της θηριωδίας, πραγματοποιήθηκε στο καινούριο κοιμητήριο της πόλης η επίσημη ταφή 300 θυμάτων που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA από τους ομαδικούς τάφους της περιοχής.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 04:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Λάθη στην ιστορία της Τζέσικα Λιντς
 

H Ζέσικα Λιντς αμέσως μετά την απελευθέρωσή της

Σύμφωνα με έκθεση του στρατού των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Tζέσικα Λιντς που είχε συλληφθεί από τους Ιρακινούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και αργότερα απελευθερώθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες, ούτε πυροβολήθηκε αλλά ούτε μαχαιρώθηκε όπως είχαν μεταδώσει στην αρχή ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Τα τραύματά της, όπως αποδεικνύεται τώρα, οφείλονταν στο γεγονός ότι το όχημα στο οποίο επέβαινε έπεσε σε ενέδρα.

Ιρακινοί ιατροί στη Νασιρίγια δήλωσαν στο BBC ότι την περίοδο του πολέμου η Λιντς είχε τύχει πολύ καλής μεταχείρισης στο νοσοκομείο στο οποίο είχε μεταφερθεί.

Η μονάδα της Λιντς έπεσε σε ενέδρα την τρίτη ημέρα του πολέμου--11 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μία βιντεοκασέτα που έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να μεταφέρουν την Τζέσικα Λιντς από ιρακινό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, ο διοικητής της μονάδας της Λινυς είχε πάρει λάθος δρόμο πριν από την ενέδρα και ορισμένα όπλα είχαν προβλήματα λειτουργίας.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Σπίαρς αποκαλύπτει ...
 


Η πριγκίπισσα της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς παραδέχθηκε δημόσια, ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον πρώην αγαπημένο της Τζάστιν Τιμπερλέικ, παρά το γεγονός, ότι υποστήριζε ότι θα παραμείνει παρθένα μέχρι το γάμο.


Μέχρι σήμερα στη ζωή μου έχω κοιμηθεί μόνο μ'έναν άνδρα. Είμαστε μαζί δύο χρόνια και πίστευα ότι αυτός ήταν ο μοναδικός άνδρας της ζωής μου. Αλλά έκανα λάθος!
Μπρίτνεϊ Σπίαρς
Στο επόμενο τεύχος του περιοδικού "W", η Σπίαρς αποκαλύπτει λεπτομέρειες της σχέσης της με τον Τίμπερλεϊκ, τον τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματα N'Sync.

"Η πιο οδυνηρή κατάσταση, που έχω βιώσει μέχρι σήμερα είναι η διάλυση αυτής της σχέσης. Είμαστε μαζί τόσο καιρό και είχα πολλά όνειρα. Πιστεύεις, ότι προκειται να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με έναν άνθρωπο. Απο την κοινωνία που προέρχομαι, η γυναίκα είναι για το σπίτι, να φροντίζει το σπίτι και να μαγειρεύει για τα παιδιά", δηλώνει η 21χρονη Σπίαρς και αποκαλύπτει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τζάστιν γιατί πίστευε, ότι μια μέρα θα τον παντρευόταν.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 04:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Για χρόνια στο Ιράκ»
 


«Οι Αμερικανικές δυνάμεις ίσως χρειαστεί να μείνουν στο Iράκ για αρκετά χρόνια ακόμα», δήλωσε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, που είχε ηγηθεί του πολέμου κατά των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κονγκρέσου, ο Στρατηγός Φρανκς τόνισε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Iράκ δεν έχουν τελειώσει και ότι είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο εγγύς μέλλον.

Συνολικά, 31 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Iράκ από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως τερματίστηκαν οι μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό, μέχρι και 150.000 στρατιώτες θα χρειαστεί ίσως να μείνουν στο Ιράκ για δύο ή και τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική, είχε δηλώσει πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο Ιράκ και πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι σκληρές.

Νέο κυβερνών συμβούλιο

Στο εσωτερικό τού Ιράκ, εξάλλου, έγιναν γνωστά τα σχέδια για το νέο κυβερνών συμβούλιο.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου αυτού σώματος αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και τα περίπου 25 μέλη του αναμένεται να αντιπροσωπεύουν όλη την κοινωνία του Iράκ, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών.

Οι αρμοδιότητες που θα έχει το κυβερνών συμβούλιο θα είναι η τοποθέτηση υπουργών, ο έλεγχος του έργου τους και ο σχεδιασμός της πολιτικής της χώρας αν και, όπως έγινε γνωστό, την τελική ευθύνη θα εξακολουθεί να την έχει ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής τού Iράκ, Πολ Μπρέμερ.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 - 03:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν παραπλανήσαμε κανένα»
 


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επιμένει πως η κυβέρνηση Μπους δεν παραπλάνησε την διεθνή κοινή γνώμη για τα όπλα μαζικής κατραστροφής που λέγεται πως διέθετε το Ιράκ.

Μιλώντας στη Νότιο Αφρική, όπου συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο λόγος που εκφώνησε ο κ. Μπους τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αναφέρθηκε σε καταγγελίες, που αργότερα απεδείχθησαν ψευδείς, ότι τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε επιχειρήσει να εισαγάγει ουράνιο από την Αφρική.

Ο κ. Πάουελ αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό που λέγται πως έκανε ανώτερο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, ότι δεν θα βρεθούν πιθανώτατα ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Νέα επίθεση Κουκ

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η σημερινή Ιντιπέντεντ (Τhe Independent), νέες πιέσεις δέχεται ο Γενικός Εισαγγελέας, Λόρδος Γκόλντσμιθ, για ν'αποφανθεί εάν και κατά πόσον ήταν νόμιμος ο πόλεμος στο Ιράκ αφού δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής όπλα μαζικής καταστροφής.

Ας σημειωθεί ότι από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, εξαπολύει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης Μπλερ, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί πως το Ιράκ δεν αποτελούσε «πραγματική απειλή».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκ, «ο πόλεμος αυτός ετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον, με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Κι αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο δεν ήταν η αυξανόμενη απειλή από το Ιράκ αλλά η αλλαγή καθεστώτος που ζητούσαν οι Αμερικανοί.»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.