Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-07

  1. Δύσκολη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων
  2. Δημοσιεύθηκε το πόρισμα για το Ιράκ
  3. Στη Λιβερία «προάγγελος» της διεθνούς δύναμης
  4. Συνεχίζεται η επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων
  5. «Κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ
  6. Στο φως το πόρισμα για το Ιράκ
  7. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  8. Καλοκαίρι και βιβλία
  9. Πούτιν κατά Τσετσένων ανταρτών
  10. Μουγκάμπε προς Μπους: «Μην ανακατεύεσαι»
  11. Ελεύθεροι οι Τούρκοι στρατιώτες
  12. Πλημμύρες στην Κίνα
  13. Νίκη της αντιπολίτευσης στο Μεξικό
  14. Μουγκάμπε προς Μπους: «Μην ανακατεύεσαι»
  15. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το «Φωτεινό Μονοπάτι»
  16. Οξεία σύγκρουση Μπλερ - BBC
  17. «Καμμία ένδειξη πυρηνικών όπλων»
  18. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  19. Διπλωματικός πυρετός για τη Βόρειο Κορέα
  20. Συμφώνησε να αποχωρήσει

Κυριακή 06 Ιουλίου 2003 - 15:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύσκολη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων
 

Η χειρουργική επέμβαση κρύβει πολλούς κίνδυνους για τις σιαμαίες αδελφές

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Σιγκαπούρη μια δύσκολη και επικίνδυνη επέμβαση για το διαχωρισμό δίδυμων σιαμαίων αδελφών που είναι ενωμένες στο κεφάλι, αλλά έχουν διαφορετικό εγκέφαλο. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση σε ενηλίκους.

Οι 29χρονες Λαντάν και Λαλέ Μπιτζανί, που κατάγονται από το Ιράν, χειρουργούνται από μια διεθνή ομάδα γιατρών, στο νοσοκομείο Ραφλς.

Γνωρίζουν ότι η επέμβαση αυτή, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, ίσως τις στοιχίσει τη ζωή ή, ίσως, τις αφήσει με κινητικά και διανοητικά προβλήματα.

Η Λαντάν και η Λαλέ, λίγες ώρες πριν μπουν στο χειρουργείο, έλεγαν ότι ο Θεός θα αποφασίσει εάν θα μπορέσουν να ζήσουν τις ζωές τους φυσιολογικά.

«Εάν ο Θεός θέλει να ζήσουμε τις ζωές μας σαν δύο ανεξάρτητοι άνθρωποι, θα το κάνουμε», είπε η Λαντάν.

Ομάδα αποτελούμενη από 30 γιατρούς και 100 βοηθούς από διάφορες χώρες έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή επέμβαση.

Μεγάλοι κίνδυνοι

Είναι η πρώτη φορά που γιατροί αναλαμβάνουν να διαχωρίσουν ενηλίκους που ενώνονται στο κρανίο.

Το 1996, γιατροί στη Γερμανία είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να χειρουργήσουν τις αδελφές Μπιτζανί εξαιτίας των κινδύνων που κρύβει μια τέτοια επέμβαση.

Οι μικροκαμωμένες Ιρανές λένε γνωρίζουν για τους κινδύνους αλλά δέχονται να χειρουργηθούν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Έφθασαν στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Νοέμβριο για ιατρικές εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ. Είχαν ήδη μάθει για το νοσκομείο Ραφλς και την επιτυχημένη επέμβαση διαχωρισμού δύο βρεφών 11 μηνών από το Νεπάλ, που ήταν ενωμένα στο κεφάλι με τον ίδιο τρόπο, όπως και εκείνες.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας στο νοσοκομείο Ραφλς, Δρ. Κιθ Γκοχ, λέει ότι δεν θα προχωρούσε στην επέμβαση εάν δεν έβλεπε ότι οι δύο γυναίκες υποφέρουν από τον τρόπο ζωής τους.

«Τους τελευταίους μήνες, παρακολουθώντας τη ζωή τους σχεδόν καθημερινά, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του κόσμου, των παιδιών, των ενηλίκων, πίστεψα ότι ο παράγοντας 'ποιότητα ζωής' είναι ένα σοβαρό ζήτημα που καθιστά αναγκαία αυτή την επέμβαση.»

Τελικές προετοιμασίες

Οι τελικές εξετάσεις πριν από το χειρουργείο διήρκησαν πέντε ώρες.

Αν και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι έχουν προειδοποιήσει τις αδελφές ότι το ποσοστά θνησιμότητας είναι 50-50.

Οι αδελφές Μπιτζανί γενήθηκαν το 1974 στην Τεχεράνη.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να συνειδητοποιούν την κατάστασή τους ήθελαν να χωριστούν.

Οι δύο αδελφές είπαν στους δημοσιογράφους ότι θέλουν να κάνουν απλά πράγματα, όπως να κοιταχτούν στο πρόσωπο.

Και οι δύο σπούδασαν νομικά, γιατί η Λαντάν ήθελε να γίνει δικηγόρος.

Όμως μετά την επέμβαση, εάν όλα πάνε καλά, η Λαλέ θέλει να επιστρέψει στην Τεχεράνη για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, ενώ η Λαντάν θα επιστρέψει στην πατρίδα της για να ζήσει μαζί με την οικογένειά της και για να συνεχίσει τις σπουδές στη νομική.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημοσιεύθηκε το πόρισμα για το Ιράκ
 

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι διέταξε «τροποποιήσεις» στο φάκελο για το Ιράκ

Δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας το πόρισμα κοινοβουλευτικής έρευνας που διεξήχθη στη Βρετανία σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Η έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων συμπεραίνει ότι πριν την έναρξη του πολέμου αποδόθηκε πολύ μεγάλη σημασία σε αμερικανικής προέλευσης πληροφορίες τεχνικού τύπου και στις μαρτυρίες Ιρακινών εξόριστων και αποστατών.


Ο βρετανικός φάκελος για το Ιράκ βασίστηκε υπέρ το δέον σε πληροφορίες αμερικανικής προέλευσης, αποφαίνεται η επιτροπή
Σύμφωνα με το πόρισμα ορισμένοι από τους Ιρακινούς που χρησίμευσαν ως πηγές των πληροφοριών αυτών είχαν διαφορετικές προτεραιότητες και σκοπούς, και κατά συνέπεια ελέγχεται η ακρίβεια των στοιχείων που έδιναν στους Βρετανούς.

Επίσης αναφέρεται ότι αποδόθηκε μη αρμόζουσα έμφαση σε πληροφορίες ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να οπλίσει και να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής κατά των αντιπάλων του.

Νέα κόντρα κυβέρνησης - BBC

Η έκθεση της επιτροπής στάθηκε αφορμή για νέα αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με το BBC.


Κριτική άσκησε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μιλώντας αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης υποστήριξε ότι κατέρρευσε η κύρια καταγγελία του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού εναντίον της κυβέρνησης, περί αλλοίωσης του φακέλου, επομένως θα πρέπει το BBC να αναγνωρίσει το σφάλμα του δημόσια.

Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, επανέλαβε ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να θεωρεί το επίμαχο ρεπορτάζ αξιόπιστο και δεν πρόκειται να αποκαλύψει τον ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών που αποτέλεσε την πηγή του.

Ενώ και ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ, εξέφρασε την υποστήριξή του στο ρεπορτάζ που έγινε για το θέμα.

Απαλλαγή Κάμπελ – υπουργών

Η έκθεση απαλλάσσει το σύμβουλο και υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ, που κατηγορείτο ότι αυτός προσωπικά συμπεριέλαβε τις πληροφορίες αυτές στον περίφημο «φάκελο για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2002, βάσει του οποίου δικαιολογήθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


Το πόρισμα απαλλάσει τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Άλιστερ Κάμπελ
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντόναλντ Άντερσον είπε ότι έξη μέλη της ψήφισαν υπέρ ενώ τέσσερα εναντίον της απαλλαγής Κάμπελ για οποιοδήποτε παράπτωμα.

Όσο για το περιεχόμενο του «ιρακινού ντοσιέ» η επιτροπή απεφάνθη ότι απεικόνιζε πιστά σε γενικές γραμμές το ιρακινό πρόγραμμα όπλων, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν από τις μυστικές υπηρεσίες την εποχή εκείνη.

Επομένως – λέει η επιτροπή – οι υπουργοί δεν παραπλάνησαν τη Βουλή παρουσιάζοντας το φάκελο για το Ιράκ.

Κριτική για το «δεύτερο φάκελο»

Αλλά η έκθεση της επιτροπής ασκεί κριτική στον Άλιστερ Κάμπελ για την ανάμιξή του στην προετοιμασία του «δεύτερου φακέλου για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα επιρρίπτονται ευθύνες στον κ. Κάμπελ διότι προήδρευε της ομάδας προπαρασκευής του φακέλου, ο οποίος «βασιζόταν σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών μόνο κατά 10%» σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο κ. Άντερσον δήλωσε ότι όσον αφορά το κεφάλαιο αυτό αναμένει από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο να ζητήσει συγγνώμη.

Ανησυχίες για τη μη ανεύρευση όπλων

H επιτροπή της Βρετανικής Βουλής εκφράζει ανησυχίες διότι δύο και πλέον μήνες μετά την κατάληψη του Ιράκ δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να προμηθευθεί τέτοια όπλα από χώρα της Αφρικής, όπως αναφερόταν στο φάκελο του ιρακινού οπλοστασίου.


Δύο και πλέον μήνες μετά την κατάληψη του Ιράκ, δεν έχει βρεθεί ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής
Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι το έργο της δεν τελειώνει με τη δημοσίευση του πορίσματος.

Επισημαίνει δε ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και θα ερευνηθούν τους επόμενους δύο μήνες, όπως η προέλευση των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η επιτροπή, ένα από τα μέλη της εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για το περιεχόμενο του δεύτερου φακέλου του Φεβρουαρίου και για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία του δεν ενημέρωσαν εγκαίρως το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη όταν διαπίστωσαν ότι ορισμένα στοιχεία του ήταν ανακριβή.

Συστάσεις για περαιτέρω έρευνα

Όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του BBC και στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η επιτροπή συνιστά περαιτέρω έρευνα.

Η έκθεση δεν τοποθετείται επί της δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο BBC, με αφορμή ρεπορτάζ του τελευταίου που έλεγε ότι ανακριβείς πληροφορίες είχαν συμπεριληφθεί στο φάκελο για το Ιράκ παρά τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Λιβερία «προάγγελος» της διεθνούς δύναμης
 

Ο πρόεδρος της Λιβερίας (δεξιά) αποδέχτηκε την πρόταση ασύλου του Νιγηριανού ομολόγου του

Μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων έφτασαν τη Δευτέρα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη δυτικο-αφρικανική αυτή χώρα, που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και 14 χρόνια.

Η 20μελής ομάδα «έρευνας για ανθρωπιστική βοήθεια» θεωρείται από παρατηρητές ως προάγγελος μεγαλύτερης δύναμης, καθώς την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις για να συγκροτήσουν εκστρατευτικό σώμα κυανοκράνων για να τερματιστούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την προσφορά πολιτικού ασύλου από τον Νιγηριανό ομόλογό του, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία της αποχώρησής του από τη χώρα.

Ο κ. Τέιλορ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να απομακρυνθεί άμεσα, προκειμένου να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαστίζει τη Λιβερία τα τελευταία 14 χρόνια.

Αλλά ο πρόεδρος της Λιβερίας, ο οποίος κατηγορείται από δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη γειτονική Σιέρα Λεόνε, διευκρίνισε ότι θα αποχωρήσει από την εξουσία μόνο μετά την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης στην αφρικανική χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιτίθενται στην επιλογή αυτο-εξορίας του Τσαρλς Τέιλορ, διότι απαλλάσσει τον Λιβεριανό πρόεδρο από την άσκηση ποινικής δίωξης.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 17:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων
 

Η χειρουργική επέμβαση στις σιαμαίες αδελφές αναμένεται να διαρκέσει 48 ώρες

Συνεχίζεται στο νοσοκομείο Ράφλς της Σιγκαπούρης η μαραθώνια εγχείριση για το διαχωρισμό των δύο σιαμαίων αδελφών από το Ιράν, Λαλέ και Λαντάν Μπιζανί.

Η χειρουργική ομάδα που αποτελείται από 28 γιατρούς και 100 περίπου νοσηλευτές και βοηθούς εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της επέμβασης που έχει στόχο να χωρίσει της ενωμένες στο κρανίο αδελφές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου η πρώτη φάση της κρανιοτομής διήρκεσε τρεις ώρες περισσότερο γιατί τα οστά είχαν μεγαλύτερο πάχος από το αναμενόμενο.


Οι σιαμαίες αδελφές Λαλέ και Λαντάν Μπιζανί
Πάντως ο ίδιος επεσήμανε πως η κατάσταση των σιαμαίων είναι σταθερή, και πρόσθεσε ότι τελείωσε η κρίσιμη πρώτη φάση της επέμβασης.

Το δεύτερο στάδιο της κρανιοτομής έχει να κάνει με το διαχωρισμό φλεβών και αγγείων γύρω από τους δύο εγκεφάλους των νέων γυναικών και απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον πέντε νευροχειρουργών επί δέκα ώρες.

Οι δύο γυναίκες έχουν αυτόνομους εγκεφάλους αλλά μόνο μία κρανιακή κοιλότητα που μετά το χωρισμό της θα πρέπει να κλείσει με μοσχεύματα.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση σε ενηλίκους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί υποσχέθηκε να καλύψει το κόστος της επέμβασης, όπως δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στη γειτονική Ινδονησία, που μετέβη στη Σιγκαπούρη.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 16:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ
 

Ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, Χιλμί Οζκιόκ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον

Οι Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ απελευθέρωσαν τους ένδεκα Τούρκους στρατιώτες που είχαν συλλάβει την Παρασκευή στα βόρεια της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι ένδεκα στρατιώτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από τη Βαγδάτη όπου κρατούνταν, σε τουρκική βάση στην πόλη Σουλεϊμανίγια.

Το επεισόδιο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον καθώς η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτών της.


Οι συλληφθέντες Τούρκοι στρατιώτες οδηγήθηκαν στη Βαγδάτη από τις αμερικανικές δυνάμεις
Μάλιστα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, είπε ότι το επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Και επεσήμανε ότι του είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τη σύλληψη των Τούρκων στρατιωτών ως μόνο τοπικής εμβέλειας επεισόδιο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα λέει ότι υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη των στρατιωτών.

Όμως, προσθέτει, είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ είναι ενοχλημένες από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, επικοινώνησε δύο φορές με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, ενώ ο Τούρκός πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι.

Κυβερνητική πηγή από την Τουρκία χαρακτήρισε «ανοησίες» τις φήμες οτι οι συλληφθέντες ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε ανώτατο Κούρδο αξιωματούχο.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο αυτό προκάλεσε την αμερικανική κινητοποίηση την Παρασκευή, καταλήγει ο ανταποκριτής μας.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο φως το πόρισμα για το Ιράκ
 

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι διέταξε «τροποποιήσεις» στο φάκελο για το Ιράκ

Δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας το πόρισμα κοινοβουλευτικής έρευνας που διεξήχθη στη Βρετανία σχετικά με τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα να συμμετάσχει στην αμερικανοκίνητη εισβολή κατά του Ιράκ.

Η έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων συμπεραίνει ότι πριν την έναρξη του πολέμου αποδόθηκε πολύ μεγάλη σημασία σε αμερικανικής προέλευσης πληροφορίες τεχνικού τύπου και στις μαρτυρίες Ιρακινών εξόριστων και αποστατών.


Ο βρετανικός φάκελος για το Ιράκ βασίστηκε υπέρ το δέον σε πληροφορίες αμερικανικής προέλευσης, αποφαίνεται η επιτροπή
Σύμφωνα με το πόρισμα ορισμένοι από τους Ιρακινούς που χρησίμευσαν ως πηγές των πληροφοριών αυτών είχαν διαφορετικές προτεραιότητες και σκοπούς, και κατά συνέπεια ελέγχεται η ακρίβεια των στοιχείων που έδιναν στους Βρετανούς.

Επίσης αναφέρεται ότι αποδόθηκε μη αρμόζουσα έμφαση σε πληροφορίες ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να οπλίσει και να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής κατά των αντιπάλων του.

Απαλλαγή Κάμπελ – υπουργών

Η έκθεση απαλλάσσει το σύμβουλο και υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ, που κατηγορείτο ότι αυτός προσωπικά συμπεριέλαβε τις πληροφορίες αυτές στον περίφημο «φάκελο για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2002, βάσει του οποίου δικαιολογήθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


Το πόρισμα απαλλάσει τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Άλιστερ Κάμπελ
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντόναλντ Άντερσον είπε ότι έξη μέλη της ψήφισαν υπέρ ενώ τέσσερα εναντίον της απαλλαγής Κάμπελ για οποιοδήποτε παράπτωμα.

Όσο για το περιεχόμενο του «ιρακινού ντοσιέ» η επιτροπή απεφάνθη ότι απεικόνιζε πιστά σε γενικές γραμμές το ιρακινό πρόγραμμα όπλων, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν από τις μυστικές υπηρεσίες την εποχή εκείνη.

Επομένως – λέει η επιτροπή – οι υπουργοί δεν παραπλάνησαν τη Βουλή παρουσιάζοντας το φάκελο για το Ιράκ.

Κριτική για το «δεύτερο φάκελο»

Αλλά η έκθεση της επιτροπής ασκεί κριτική στον Άλιστερ Κάμπελ για την ανάμιξή του στην προετοιμασία του «δεύτερου φακέλου για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα επιρρίπτονται ευθύνες στον κ. Κάμπελ διότι προήδρευε της ομάδας προπαρασκευής του φακέλου, ο οποίος «βασιζόταν σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών μόνο κατά 10%» σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο κ. Άντερσον δήλωσε ότι όσον αφορά το κεφάλαιο αυτό αναμένει από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο να ζητήσει συγγνώμη.

Ανησυχίες για τη μη ανεύρευση όπλων

H επιτροπή της Βρετανικής Βουλής εκφράζει ανησυχίες διότι δύο και πλέον μήνες μετά την κατάληψη του Ιράκ δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να προμηθευθεί τέτοια όπλα από χώρα της Αφρικής, όπως αναφερόταν στο φάκελο του ιρακινού οπλοστασίου.


Δύο και πλέον μήνες μετά την κατάληψη του Ιράκ, δεν έχει βρεθεί ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής
Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι το έργο της δεν τελειώνει με τη δημοσίευση του πορίσματος.

Επισημαίνει δε ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και θα ερευνηθούν τους επόμενους δύο μήνες, όπως η προέλευση των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η επιτροπή, ένα από τα μέλη της εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για το περιεχόμενο του δεύτερου φακέλου του Φεβρουαρίου και για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία του δεν ενημέρωσαν εγκαίρως το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη όταν διαπίστωσαν ότι ορισμένα στοιχεία του ήταν ανακριβή.

Συστάσεις για περαιτέρω έρευνα

Όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του BBC και στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η επιτροπή συνιστά περαιτέρω έρευνα.

Η έκθεση δεν τοποθετείται επί της δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο BBC, με αφορμή ρεπορτάζ του τελευταίου που έλεγε ότι ανακριβείς πληροφορίες είχαν συμπεριληφθεί στο φάκελο για το Ιράκ παρά τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
 


Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι ο ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με δύο ένοπλους Ιρακινούς, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του.

Ο δεύτερος στρατιώτης σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Αποκαλύψεις Ιρακινού επιστήμονα

Εξέχων Ιρακινός επιστήμονας, ο οποίος συμμετείχε στο αρχικό πρόγραμμα της χώρας για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή καμμία πληροφορία περί μυστικών αποθεμάτων ή ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ζήτησε να μη δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα, παραδέχτηκε ότι κάποτε συνέβαλε τόσο στην παραγωγή χημικών όπλων όσο και στην απόκρυψή τους από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η ιρακινή ηγεσία τερμάτισε το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και κατέστρεψε όλα τα αποθέματα φοβούμενη το πολιτικό στόχος μιας ενδεχόμενης ανακάλυψης των όπλων.

Ο Ιρακινός επιστήμονες επεσήμανε ότι κάποιες από τις υπηρεσίες της άκρως μυστικοπαθούς πρώην κυβέρνησης του Ιράκ θα μπορούσαν να είχαν τη δυνατότητα να διευθύνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, ο μη κατονομαζόμενος επιστήμονας διευκρίνισε ότι αυτή η εκδοχή είναι μάλλον απίθανη.


Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Καλοκαίρι και βιβλία
 

Συνυφασμένο με τα βιβλία το καλοκαίρι

Ίσως λόγω διακοπών, ίσως λόγω της γενικής ραθυμίας το καλοκαίρι είναι μια εποχή συνυφασμένη με την ανάγνωση όλων εκείνων των βιβλίων που αγοράστηκαν το χειμώνα και ουδέποτε ανοίχτηκαν.

Για τους βιβλιοφάγους η επιπλέον βαλίτσα με τα βιβλία θεωρείται απαραίτητο εφόδιο των διακοπών.

Άλλοι, πάλι, αρκούνται σε ένα, δύο βιβλία, τα οποία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν γεμίσει άμμο και θα έχουν ποτίσει από την αλμύρα της θάλασσας.

Το περιοδικό «Ιστορία» του BBC παρουσιάζει στο τεύχος του Ιουλίου μια επιλογή ιστορικών βιβλίων κατάλληλα για το καλοκαίρι.

«Το έγκλημα του αιώνα»

Το βιβλίο «Γκούλαγκ» της συγγραφέως Αν Άπλμπαμ θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των όσων συνέβαιναν στο αχανές σύστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης την εποχή του Λένιν και του Τρότσκι το 1918, την εξέλιξή τους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής βιομηχανικής εργασίας την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν αλλά και πέρα από αυτήν μέχρι τη δεκαετία του ΄80.

Η Αν Άπλμπαμ διάβασε στην κυριολεξία όλα τα απομνημονεύματα των κρατουμένων και τα αρχεία των στρατοπέδων που έχουν διασωθεί.

Μίλησε με πρώην κρατουμένους και αξιωματούχους των σοβιετικών «γκούλαγκ».

Μετέβη σε περιοχές αφιλόξενες και περιπλανήθηκε σε πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Μαγκαντάν και το Βορτούκα.

Στρατόπεδα βασανιστηρίων, τα οποία σύμφωνα με τη συγγραφέα θα έπρεπε να είναι το ίδιο γνωστά και αναγνωρίσιμα, όπως εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα, Μάικλ Μπάρλεϊ (Γ΄ Ράιχ) η ανάγνωση του βιβλίου της Αν Άπλμπαμ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους τους αμετανόητους μαρξιστές της Βρετανίας.

«Ιδιοφυΐες, παρανοϊκοί»

Συνέβαλε η σύφιλη στην ιδιοφυΐα του Μπετόβεν και του Φλομπέρ ή στην τρέλα του Χίτλερ;

Το βιβλίο «Σύφιλη» της Ντέμπρα Χάιντεν υπαινίσσεται ότι υπάρχει μια σχέση συμβίωσης μεταξύ της σύφιλης και των ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν διάνοιες κάποιας εποχής.

Το βέβαιον είναι ότι πολλές ιδιοφυΐες, όπως ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ και ο Σούμαν έπασχαν από σύφιλη.

Σύμφωνα με το εν λόγω βιβλίο το ένα τέταρτο των ανδρών του 19ου αιώνα έπασχε από την ασθένεια αυτή.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ήταν και όλοι διάνοιες.

Η συγγραφέας παραθέτει παραδείγματα συφιλιτικών από το χώρο των τεχνών, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας.

«Τα έργα του Βαν Γκογκ ταιριάζουν απόλυτα στην αντίληψη που έχουμε για τις επιπτώσεις της σύφιλης στους ανθρώπους», αναφέρει ο συγγραφέας Τζάιλς ΜακΝτόνα, και προσθέτει, «όπως επίσης οι απόπειρες του Νίτσε με την ποίηση, αλλά και το γεγονός ότι ο Φλομπέρ παράτησε τη νομική για να γίνει συγγραφέας εξαιτίας της σύφιλης».

Η Ντέμπρα Χάιντεν αφιερώνει επίσης αρκετές σελίδες για την περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ.

Το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ έπασχε από σύφιλη την οποία απέκτησε από μια Εβραία ιερόδουλη στη Βιέννη το 1918.

Ωστόσο, ο συγγραφέας Τζάιλς ΜακΝτόνα το βιβλίο «Σύφιλη» δεν κομίζει κάτι καινούργιο και δεν καταφέρνει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν κατά Τσετσένων ανταρτών
 

Πολλά τα θύματα των επιθέσεων αυτοκτονίας στη Μόσχα

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ιντερφάξ επικαλούμενο στρατιωτική πηγή μετέδωσε ότι η πτώση ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου την Κυριακή στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήθηκε από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ελικόπτερο είχε δεκάδες τρύπες από σφαίρες αυτόματων όπλων. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν πέντε Ρώσοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε και επισήμως την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην Μόσχα σε Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Η Ρωσία κατηγορεί τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες για τη διπλή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε συναυλιακό χώρο, στα περίχωρα της Μόσχας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί η πτώση ελικοπτέρου της Ρωσίας την Κυριακή στη Τσετσενία. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες της Ρωσίας και εφτά τραυματίστηκαν.

Για τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Σαββάτου, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπόρις Γκρίτζλοφ είπε ότι βρέθηκε τσετσενικό διαβατήριο στη σωρό της μιας εκ των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Όμως εκπρόσωπος των Τσετσένων δήλωσε στη ρωσική ραδιοφωνία ότι η «ηγεσία της πατρίδας» του δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν.

Την επίθεση καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι «κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία» και τονίζοντας ότι τα «πολιτισμένα έθνη του πλανήτη θα επικρατήσουν» στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.


Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για γιγαντιαίο πυροτέχνημα, μετά κατάλαβα ότι ήταν έκρηξη
Αυτόπτης μάρτυρας
Σε πολλές κλινικές στη Μόσχα το ιατρικό προσωπικό πέρασε τη νύχτα του Σαββάτου στα χειρουργεία, καθώς κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως ο υπουργός Εσωτερικών τη συνδέει με την απόφαση του προέδρου Πούτιν να διεξάγει προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία, στις 5 Οκτωβρίου.

«Υποθέτω ότι αυτή η απάνθρωπη πράξη, η τρομοκρατική ενέργεια συνδέεται με τον προγραμματισμό αυτού του γεγονότος», είπε ο κ. Γκρίτζλοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ζωσμένες με καρφιά

Το μουσικό Φεστιβάλ Κρίλια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς σε αυτό εμφανίζονται κάποια από τα πιο διάσημα συγκροτήματα ροκ μουσικής της Ρωσίας. Το Σάββατο στον τόπο της τραγωδίας εκτιμάται ότι βρίσκονταν περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 14.39 τοπική ώρα, ενώ εκατοντάδες άτομα σχημάτιζαν ουρά σε μια από τις εισόδους του συναυλιακού χώρου, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες.

Μία γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά που έκρυβε στη ζώνη της, ενώ οι αστυνομικοί της είχαν απαγορεύσει την είσοδο στο φεστιβάλ.

Η συναυλία συνεχίστηκε καθώς πολλοί δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί

Η αστυνομία λέει ότι η γυναίκα σκοτώθηκε παρασύροντας στο θάνατο ένα ακόμη άνθρωπο και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Οι αρχές λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων από αυτή την έκρηξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν εξερράγησαν όλα τα εκρηκτικά στη ζώνη-βόμβα.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ακούστηκε μια δεύτερη, πιο δυνατή έκρηξη, καθώς μια ακόμη γυναίκα ανατίναζε το εαυτό της λίγα μέτρα από την κεντρική είσοδο.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα, Σάρα Ραίνσφορντ μεταδίδει ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην δεύτερη επίθεση.

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά την πρώτη έκρηξη η αστυνομία συμβούλεψε το κοινό να εγκαταλείψει το συναυλιακό χώρο από την άλλη πύλη, όπου σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη.

Και οι δύο βόμβες περιείχαν καρφιά και βίδες.

«Στη αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για γιγαντιαίο πυροτέχνημα, μετά κατάλαβα ότι ήταν έκρηξη», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Ασοσιέιτεντ Πρες.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Μουγκάμπε προς Μπους: «Μην ανακατεύεσαι»
 

Δριμεία κριτική κατά του προέδρου των ΗΠΑ άσκησε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του να «ανακατευτεί» στις υποθέσεις της χώρας του ενόψει της πρώτης περιοδείας στην αφρικανική ήπειρο.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Αμερικανού πρόεδου να συμπεριλάβει τη Ζιμπάμπουε στην περιοδεία του.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο BBC ο κ. Τσβανγκιράι υπογράμμισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η αμερικανική πίεση μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι εάν ο Τζορτζ Μπους επιχειρήσει να υποδείξει στις αφρικανικές ηγεσίες πώς να χειρίζονται τις υποθέσεις τους θα προκαλέσει την οργή όλων.

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του κατά την οποία θα επισκεφτεί δεκάδες αφρικανικά κράτη ανάμεσά τους, η Μποτσουάνα, η Ουγκάντα, η Νιγηρία και η Σενεγάλη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τη Ζιμπάμπουε για την άμεση διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος της περιοδείας Μπους είναι να αποδείξει στον αφρικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ δεν αδιαφορούν για την ευημερία του αναπτυσσόμενου κόσμου παρά τη συνεχή ενασχόλησή τους με την εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 09:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι οι Τούρκοι στρατιώτες
 

Η σύλληψη 11 στρατιωτών της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είχε προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας

Οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους 11 Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι 11 στρατιώτες επέστρεψαν με ελικόπτερο από τη Βαγδάτη στη βάση τους στην Σουλεϊμανίγια του βορείου Ιράκ.

Μετά τη σύλληψη ακολούθησαν πυρετώδεις διαπραγμτεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντίκ Τσένι για περίπου μισή ώρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε το επεισόδιο «εξαιρετικά δυσάρεστο» και διέταξε το άμεσο κλείσιμο της πύλης Χάρμπουρ, της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει την Τουρκία με το Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τους λόγους που τους οδήγησαν στη σύλληψη των Τούρκων στρατιωτιών, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η Ουάσινγκτον δεν είναι ικανοποιημένη από την παρουσία των αρκετών χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ.

Η σύλληψη των στρατιωτών της Τουρκίας είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη χώρα αυτή.

Ετοίμαζαν επίθεση;

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι προχώρησαν στη σύλληψη των στρατιωτών της Τουρκίας την Παρασκευή επειδή πίστευαν ότι ετοιμάζονταν να επιτεθούν στον κυβερνήτη της πόλης Σουλαϊμανίγια του βορείου Ιράκ, που είναι ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Όμως, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε αυτή την εκδοχή.

Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ ενδέχεται να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στην Κίνα
 

Χιλιάδες Κινέζοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πλημμύρων

Αξιωματούχοι της κινεζικής ηγεσίας ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σε περιοχές της ανατολικής Κίνας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμύρων.

Περιοχές γύρω από τον ποταμό Χαουϊχε, στην επαρχία Ανχούι, εκκενώθηκαν με στόχο την αποθήκευση ή την τροπή των νερών του ποταμού πριν από τη δημιουργία χαντακιών για να πέσει η στάθμη του νερού.

Την Παρασκευή οι τοπικές αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πρωτοβουλία αποκατάστασης των πληγέντων.

Επί του παρόντος μεγάλος αριθμός ανθρώπων καταλύει σε αυτοσχέδια καταφύγια σε σχολεία και εργοστάσια.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους περίπου 150.000 άνθρωποι στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμύρων.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη της αντιπολίτευσης στο Μεξικό
 

Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο Μεξικό

Ήττα υπέστη το κυβερνών κόμμα της Εθνικής Δράσης στις εκλογές για την κάτω βουλή του Μεξικού.

Έπειτα από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι «Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα» (PRI) της αντιπολίτευσης κέρδισε τις περισσότερες από τις συνολικά 500 έδρες της κάτω βουλής.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αν και ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ παραμένει στην εξουσία το αποτέλεσμα των εκλογών δυσκολεύει την εφαρμογή του νομοθετικού του προγράμματος.

Το κόμμα του πρόεδρου του Μεξικού ανήλθε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια βάζοντας τέρμα στην επτάχρονη κυριαρχία του PRI.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασε και έδωσαν τέλος στις υποσχέσεις του Βινσέντε Φοξ για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας στο 7% αλλά και τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Μουγκάμπε προς Μπους: «Μην ανακατεύεσαι»
 

Δριμεία κριτική κατά του προέδρου των ΗΠΑ άσκησε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του να «ανακατευτεί» στις υποθέσεις της χώρας του ενόψει της πρώτης περιοδείας στην αφρικανική ήπειρο.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι εάν ο Τζορτζ Μπους επιχειρήσει να υποδείξει στις αφρικανικές ηγεσίες πώς να χειρίζονται τις υποθέσεις τους θα προκαλέσει την οργή όλων.

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του κατά την οποία θα επισκεφτεί δεκάδες αφρικανικά κράτη ανάμεσά τους, η Μποτσουάνα, η Ουγκάντα, η Νιγηρία και η Σενεγάλη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τη Ζιμπάμπουε για την άμεση διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος της περιοδείας Μπους είναι να αποδείξει στον αφρικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ δεν αδιαφορούν για την ευημερία του αναπτυσσόμενου κόσμου παρά τη συνεχή ενασχόλησή τους με την εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 08:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το «Φωτεινό Μονοπάτι»
 

Οι περισσότερες απαγωγές συνέβησαν σε απομακρυσμένα χωριά του Περού

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Περού ανακοίνωσε τη σύλληψη του δεύτερου σε ιεραρχία μέλους της αριστερής οργάνωσης, «Φωτεινό Μονοπάτι».

Ο Φλορεντίνο Σερόν Καρντόζο συνελήφθη το Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του στην πόλη Χουνακάβο, στο νοτιοανατολικό Περού.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη μόνο ένα μέλος από τα πρώτα ηγετικά στελέχη της αριστερής οργάνωσης παραμένει ασύλληπτο.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Περού μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη σύλληψη του Καρντόζο, καθώς έχει κατηγορηθεί ότι με τη στάση επέτρεψε την επαναφορά της οργάνωσης στην ενεργό δράση.

Το «Φωτεινό Μονοπάτι» κατηγορείται για τη δολοφονία του επικεφαλής της πολιτικής άμυνας του Περού για μια σειρά απαγωγών.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 07:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Οξεία σύγκρουση Μπλερ - BBC
 

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα του διευθυντή Επικοινωνιών του πρωθυπουργού της Βρετανίας με το BBC

Το πόρισμα της πρώτης εκ των δύο ερευνών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τους λόγους που οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράκ πρόκειται να δοθούν εντός της ημέρας στη δημοσιότητα.

Εδώ και έξι ημέρες μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου εξέτασαν μάρτυρες εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Η έρευνα των μελών της επιτροπής επικεντρώθηκε στο ερώτημα εάν υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραποίησαν τα στοιχεία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης της Βρετανίας και του BBC με αφορμή τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Το διοικητικό συμβούλιο του BBC, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, υπεραμύνθηκε της δημοσιογραφικής γραμμής που έχει ακολουθήσει το BBC στην κάλυψη των γεγονότων του Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κατηγορεί το BBC ότι, σε ρεπορτάζ του, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση υπερέβαλλε, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε το Ιράκ ώστε να δικαιολογήσει την απόφαση για πόλεμο εναντίον της χώρας αυτής.

Διαμάχη

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC Γκάριν Ντέιβις απέρριψε την κατηγορία του υπευθύνου Τύπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, ότι το BBC δεν ήταν αντικειμενικό στην κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ και των εξελίξεων που συνδέονται με το γεγονός αυτό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC κάλεσε τον κ. Κάμπελ να ανακαλέσει προσθέτοντας ότι το BBC ποτέ δεν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι ψεύδεται ή ότι οδήγησε τη Βρετανία στον πόλεμο κατά του Ιράκ με παραπλανητικές ή με ψευδείς δικαιολογίες.

Απαντώντας στο BBC, το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας εξέφρασε τη λύπη του που το BBC συνεχίζει να υπερασπίζεται «αυτά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν».


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 06:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καμμία ένδειξη πυρηνικών όπλων»
 

Φωτογραφία από την εποχή που οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ αναζητούσαν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ

Αμερικανός διπλωμάτης που ερεύνησε για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι διόγκωσε την απειλή.

Ο Τζόζεφ Γουίλσον σε άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημείωσε ότι αν και ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι η Βαγδάτη προσπάθησε να προμηθευθεί ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησαν κατά κόρον το συγκεκριμένο επιχείρημα.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1998 ύστερα από 23 χρόνια υπηρεσίας στην Αφρική και στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο του 2002 - λίγο πριν αρχίσει η φιλολογία για επικείμενη πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να επιτεθούν στο Ιράκ - οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών του ζήτησαν να επανέλθει στην ενεργό δράση και να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία του για να μάθει αν, πράγματι, ο τότε ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είχε καταφέρει να αποκτήσει ουράνιο στην Αφρική.

Όπως γράφει στο χθεσινό φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αμερικανός πρώην πρέσβης, δεν κατάφερε ποτέ να βρει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και, έτσι, έσπευσε, να ενημερώσει τη CIA γι' αυτό.

Όμως, λίγους μήνες αργότερα, όταν η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα τις κατηγορίες εναντίον του πρώην ιρακινού καθεστώτος, μία από τις πιο σημαντικές καταγγελίες ήταν ότι η χώρα είχε προσπαθήσει να βρει μεγάλες ποσότητες ουρανίου στην Αφρική - μια κατηγορία για την οποία δεν βρήκε ποτέ αποδείξεις ο έμπειρος στην περιοχή Αμερικανός αξιωματούχος.

Την καταγγελία αυτή, που, όπως φαίνεται, δεν ήταν τεκμηριωμένη επανέλαβε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα του πολέμου εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
 


Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι ο ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με δύο ένοπλους Ιρακινούς, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του.

Ο δεύτερος στρατιώτης σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Αποκαλύψεις Ιρακινού επιστήμονα

Εξέχων Ιρακινός επιστήμονας, ο οποίος συμμετείχε στο αρχικό πρόγραμμα της χώρας για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή καμμία πληροφορία περί μυστικών αποθεμάτων ή ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ζήτησε να μη δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα, παραδέχτηκε ότι κάποτε συνέβαλε τόσο στην παραγωγή χημικών όπλων όσο και στην απόκρυψή τους από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η ιρακινή ηγεσία τερμάτισε το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και κατέστρεψε όλα τα αποθέματα φοβούμενη το πολιτικό στόχος μιας ενδεχόμενης ανακάλυψης των όπλων.

Ο Ιρακινός επιστήμονες επεσήμανε ότι κάποιες από τις υπηρεσίες της άκρως μυστικοπαθούς πρώην κυβέρνησης του Ιράκ θα μπορούσαν να είχαν τη δυνατότητα να διευθύνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, ο μη κατονομαζόμενος επιστήμονας διευκρίνισε ότι αυτή η εκδοχή είναι μάλλον απίθανη.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματικός πυρετός για τη Βόρειο Κορέα
 

Σπανίως πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ρο Μου Χιούν, όπου θα έχει συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Η ρήξη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βορείου Κορέας ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν η Πιονγκ Γιανγκ παραδέχτηκε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Βόρειο Κορέα να συμμετάσχει στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο στην Κίνα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα παρουσία αντιπροσωπειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρειο Κορέα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ επισημαίνει ότι τόσο η Νότιος Κορέα όσο και η Κίνα επιθυμούν την ενίσχυση της διπλωματικής οδού φοβούμενες ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα πολεμική αντιπαράθεση.


Δευτέρα 07 Ιουλίου 2003 - 05:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφώνησε να αποχωρήσει
 

Ο πρόεδρος της Λιβερίας (δεξιά) αποδέχτηκε την πρόταση ασύλου του Νιγηριανού ομολόγου του

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση πολιτικού ασύλου του Νιγηριανού ομολόγου, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει την ακρινή ημερομηνία της αποχώρησής του από την αφρικανική χώρα.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την άφιξη του προέδρου της Νιγηρίας στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την απομάκρυνσή του, δήλωσε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η αποχώρησή του από τη χώρα του θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Λιβερία, Μαρκ Ντόιλ επισημαίνει ότι είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι ο Τσαρλς Τέιλοιρ θα έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησής του, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον είχε απαιτήσει την άμεση απομάκρυνσή του.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, διευκρίνισε θα αποχωρήσει από την εξουσία μόνο μετά την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης στην αφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένο» το αίτημα του Λιβεριανού ομολόγου του και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει σε καμμία χώρα «παρενοχλήσει τη Νιγηρία» για την απόφασή της να παραχωρήσει άσυλο στον Τσαρλς Τέιλορ.

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιτίθενται στην επιλογή εξορίας του Τσαρλς Τέιλορ, διότι απαλλάσσει τον Λιβεριανό πρόεδρο από την άσκηση ποινικής δίωξης στο δικαστήριο που έχει συσταθεί στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο Τσαρλς Τέιλορ παρείχε βοήθεια και στήριξη σε αντάρτες στη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.