|
|
Ειδήσεις 03-07-01
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
Στρατιωτική βοήθεια ...τέλος
«Εποικοδομητική» συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
'Μαύρη λίστα' της ΕΕ με Σερβοβόσνιους
Καλοκαίρι και βιβλία
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
Στην αντεπίθεση η Ιταλική κυβέρνηση
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή στρατού στην Λιβερία
Συνάντηση Αμπάς - Σαρόν για τον «οδικό χάρτη»
Ο μετεωρολόγος ξέρει…
Δύο νέες εκρήξεις συνταράσσουν το Ιράκ
Συνάντηση Σαρόν - Αμπάς για τον «οδικό χάρτη»
Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
Ο μετεωρολόγος ξέρει…
Σύννεφα για την ιταλική προεδρία
Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ
Πυρά κατά της εκεχειρίας
Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
Υπό αμφισβήτηση η εκεχειρία;
Χονγκ Κονγκ: εν αναμονή διαδηλώσεων
Σύννεφα για την ιταλική προεδρία
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
|
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού οχήματος |
Νέες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι έριξαν εκρηκτικά σε στρατιωτικό κομβόι λίγο έξω από την Βαγδάτη.
Σε μια παρόμοια επίθεση κοντά στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης τρεις άλλοι αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν ενώ αγνοείται η τύχη του διερμηνέα τους.
Αμοιβαία η δυσπιστία Ιρακινών - «απελευθερωτών» | Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι καταστράφηκε ολοσχερώς το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάντως οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.
Διϊστάμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.
Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών.
Εκρηξη στην Φαλούτζα
Ιρακινοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ λένε ότι τουλάχιστον πέντε συμπολίτες τους σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν σε πύραυλο που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές κατοχής αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ αργότερα διέψευσαν ότι αεροσκάφη τους έδρασαν στην περιοχή αυτή του κεντρικού Ιράκ.
Oι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.
Μπους: "Δεν φεύγουμε"
Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε πιέσεις για να διατάξει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ παρά τις κλιμακούμενες επιθέσεις εναντίον τους.
Μιλώντας σε ακροατήριο στρατιωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Μπους είπε ότι η αμερικανική ανάμειξη στο Ιράκ θα είναι μακρόχρονη και τα στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρις ότου αποκατασταθεί η ελευθερία στην χώρα – όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις Μπρέμερ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών λέγοντας ότι πρόκειται για αναμενόμενες και απελπισμένες αντιδράσεις των οπαδών του πρώην καθεστώτος.
Σε συνέντευξη τύπου ο κύριος Μπέμερ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν υπάρχει καμμία απόδειξη -υπογράμμισε - ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων
|
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 22:23 ('Ωρα Λονδίνου) Στρατιωτική βοήθεια ...τέλος
|
Την ασυλία των αμερικανών στρατιωτών επιζητά η Ουάσιγκτον |
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε τουλάχιστον 32 χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση της Ουάσιγκτον να εξαιρέσουν τους Αμερικανούς από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Κολομβία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Βραζιλία, η Καμπότζη, η Σερβία και η Νότιος Αφρική.
Είκοσι περίπου κράτη –κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες που θεωρούνται «στρατηγικοί σύμμαχοι» εξαιρέθηκαν από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για την Κολομβία.
Η λατινοαμερικανική αυτή χώρα λαμβάνει μεγάλη οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και για την αντιμετώπιση των ανταρτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου) «Εποικοδομητική» συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
|
Τα πρώτα βήματα του 'οδικού χάρτη' κάνουν οι δυο πρωθυπουργοί |
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς, συζήτησαν μια σειρά πρωτοβουλιών για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου – γνωστό ως «οδικός χάρτης».
Στην τρίτη συνάντηση τους τις τελευταίες εβδομάδες οι δυο ηγέτες συζήτησαν την άρση των περιορισμών στην μετακίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ και την πιθανή απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατούμενων που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ για εγκλήματα κατά Ισραηλινών πολιτών.
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία μια σειρά κοινών επιτροπών η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί λόγω της παλαιστινιακής εξέγερσης.
Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ δήλωσε ότι η συνάντηση των δυο ηγετών ήταν «εποικοδομητική» και ότι «απέφυγε την αδιέξοδη αντιπαράθεση».
Η συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε καθώς ο στρατός του Ισραήλ ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για να αποχωρήσει από την Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.
Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης την Τετάρτη.
Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων είναι η πρώτη στην Δυτική Όχθη μετά την συμφωνία που επετεύχθη σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν μετά την παλαιστινιακή εξέγερση πριν τρία χρόνια.
Η μερική αποχώρηση των Ισραηλινών από την Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου) 'Μαύρη λίστα' της ΕΕ με Σερβοβόσνιους
|
Περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Βοσνία |
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε «μαύρη λίστα» με 14 ανθρώπους που εμποδίζουν την σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Σε αυτούς που κατονομάζονται στην λίστα δεν επιτρέπεται να ταξιδεύσουν σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ αυτών είναι η σύζυγος και ο υιός του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάραντιτζ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Μεταξύ των άλλων είναι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Σερβοβόσνιων και ένας πρώην υπουργός.
Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι οργάνωσε την δολοφονάι του Σέρβου πρωθυπουργού τον Μάρτιο, Μίλοραντ Λούκοβιτς, βρίσκεται και αυτός στην «μαύρη λίστα».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η λίστα αυτή θα αυξήσει τις πιέσεις στους καταζητούμενους από το δικαστήριο της Χάγης.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι η λίστα μπορεί να αναθεωρηθεί στο μέλλον με περισσότερα ονόματα. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου) Καλοκαίρι και βιβλία
|
Συνυφασμένο με τα βιβλία το καλοκαίρι |
Ίσως λόγω διακοπών, ίσως λόγω της γενικής ραθυμίας το καλοκαίρι είναι μια εποχή συνυφασμένη με την ανάγνωση όλων εκείνων των βιβλίων που αγοράστηκαν το χειμώνα και ουδέποτε ανοίχτηκαν.
Για τους βιβλιοφάγους η επιπλέον βαλίτσα με τα βιβλία θεωρείται απαραίτητο εφόδιο των διακοπών.
Άλλοι, πάλι, αρκούνται σε ένα, δύο βιβλία, τα οποία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν γεμίσει άμμο και θα έχουν ποτίσει από την αλμύρα της θάλασσας.
Το περιοδικό «Ιστορία» του BBC παρουσιάζει στο τεύχος του Ιουλίου μια επιλογή ιστορικών βιβλίων κατάλληλα για το καλοκαίρι.
«Το έγκλημα του αιώνα»
Το βιβλίο «Γκούλαγκ» της συγγραφέως Αν Άπλμπαμ θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των όσων συνέβαιναν στο αχανές σύστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης την εποχή του Λένιν και του Τρότσκι το 1918, την εξέλιξή τους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής βιομηχανικής εργασίας την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν αλλά και πέρα από αυτήν μέχρι τη δεκαετία του ΄80.
Η Αν Άπλμπαμ διάβασε στην κυριολεξία όλα τα απομνημονεύματα των κρατουμένων και τα αρχεία των στρατοπέδων που έχουν διασωθεί.
Μίλησε με πρώην κρατουμένους και αξιωματούχους των σοβιετικών «γκούλαγκ».
Μετέβη σε περιοχές αφιλόξενες και περιπλανήθηκε σε πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Μαγκαντάν και το Βορτούκα.
Στρατόπεδα βασανιστηρίων, τα οποία σύμφωνα με τη συγγραφέα θα έπρεπε να είναι το ίδιο γνωστά και αναγνωρίσιμα, όπως εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα, Μάικλ Μπάρλεϊ (Γ΄ Ράιχ) η ανάγνωση του βιβλίου της Αν Άπλμπαμ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους τους αμετανόητους μαρξιστές της Βρετανίας.
«Ιδιοφυΐες, παρανοϊκοί»
Συνέβαλε η σύφιλης στην ιδιοφυΐα του Μπετόβεν και του Φλομπέρ ή στην τρέλα του Χίτλερ;
Το βιβλίο «Σύφιλης» της Ντέμπρα Χάιντεν υπαινίσσεται ότι υπάρχει μια σχέση συμβίωσης μεταξύ της σύφιλης και των ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν διάνοιες κάποιας εποχής.
Το βέβαιον είναι ότι πολλές ιδιοφυΐες, όπως ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ και ο Σούμαν έπασχαν από σύφιλη.
Σύμφωνα με το εν λόγω βιβλίο το ένα τέταρτο των ανδρών του 19ου αιώνα έπασχε από την ασθένεια αυτή.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ήταν και όλοι διάνοιες.
Η συγγραφέας παραθέτει παραδείγματα συφιλιτικών από το χώρο των τεχνών, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας.
«Τα έργα του Βαν Γκογκ ταιριάζουν απόλυτα στην αντίληψη που έχουμε για τις επιπτώσεις της σύφιλης στους ανθρώπους», αναφέρει ο συγγραφέας Τζάιλς ΜακΝτόνα, και προσθέτει, «όπως επίσης οι απόπειρες του Νίτσε με την ποίηση, αλλά και το γεγονός ότι ο Φλομπέρ παράτησε τη νομική για να γίνει συγγραφέας εξαιτίας της σύφιλης».
Η Ντέμπρα Χάιντεν αφιερώνει επίσης αρκετές σελίδες για την περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ.
Το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ έπασχε από σύφιλη την οποία απέκτησε από μια Εβραία ιερόδουλη στη Βιέννη το 1918.
Ωστόσο, ο συγγραφέας Τζάιλς ΜακΝτόνα το βιβλίο «Σύφιλης» δεν κομίζει κάτι καινούργιο και δεν καταφέρνει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
|
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού οχήματος |
Νέες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι έριξαν εκρηκτικά σε στρατιωτικό κομβόι λίγο έξω από την Βαγδάτη.
Σε μια παρόμοια επίθεση κοντά στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης τρεις άλλοι αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν ενώ αγνοείται η τύχη του διερμηνέα τους.
Αμοιβαία η δυσπιστία Ιρακινών - «απελευθερωτών» | Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι καταστράφηκε ολοσχερώς το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάντως οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.
Διϊστάμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.
Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών.
Εκρηξη στην Φαλούτζα
Ιρακινοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ λένε ότι τουλάχιστον πέντε συμπολίτες τους σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν σε πύραυλο που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές κατοχής αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ αργότερα διέψευσαν ότι αεροσκάφη τους έδρασαν στην περιοχή αυτή του κεντρικού Ιράκ.
Oι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.
Δηλώσεις Μπρέμερ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών λέγοντας ότι πρόκειται για αναμενόμενες και απελπισμένες αντιδράσεις των οπαδών του πρώην καθεστώτος.
Σε συνέντευξη τύπου ο κύριος Μπέμερ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν υπάρχει καμμία απόδειξη -υπογράμμισε - ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων
|
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 19:58 ('Ωρα Λονδίνου) Στην αντεπίθεση η Ιταλική κυβέρνηση
|
Η αντιπαράθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ιταλική δικαιοσύνη αποτελεί πηγή ανησυχίας |
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, πέρασε στην αντεπίθεση στο μπαράζ επικρίσεων που δέχεται η ιταλική κυβέρνηση καθώς αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας στην Ρώμη, ο κύριος Φρατίνι, είπε ότι η επίθεση από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «προσβλητική» και «συκοφαντική».
Ο κύριος Φρατίνι πρόσθεσε ότι η ιταλική προεδρία θα απαντήσει στους επικριτές της με έργα και όχι λόγια.
Θα εργασθεί – συνέχισε ο ιταλός υπουργός – για να προωθήσει το πρώτο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βοηθήσει στην επίλυση του Μεσανατολικού και στην ομαλή ενσωμάτωση των δέκα νέων μελών στην Κοινότητα.
Επικρίσεις
Η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω ανησυχιών και αμφιβολιών για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να ασκήσει ανεπηρέαστος και απερίσπαστος τα καθήκοντα του.
Τη Δευτέρα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η προτεραιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών | Σίλβιο Μπερλουσκόνι | Πολιτικοί αναλυτές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητούν ότι ο κ. Μπερλουσκόνι θα έχει την ικανότητα και την απαιτούμενη αμεροληψία για να διευθύνει τις τύχες της ΕΕ στο προσεχές εξάμηνο.
Η εφημερίδα του Μιλάνου, Κοριέρε Ντε Λα Σέρα, υπογράμμισε ότι οι αμφιβολίες που εκφράζονται στις εφημερίδες όλες τις Ευρώπης θέτουν ηθικά ερωτηματικά για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Αντιπαράθεση με τη δικαιοσύνη
Η ανάληψη της ιταλικής προεδρίας γίνεται λίγες ημέρες μετά την ακύρωση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατάφερε να περάσει στο κοινοβούλιο νόμο που του παρέχει ασυλία και να απαλλαγεί έτσι από την υποχρέωση να παραστεί στη δίκη, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες δωροδοκίας.
Πάντως ένα δικαστήριο στο Μιλάνο απεφάνθη ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η νομοθεσία που εγκρίθηκε προ ημερών και γι΄αυτό το λόγο παρέπεμψε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Δυσπιστία στο Ευρωκοινοβούλιο
Εξάλλου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε την Τρίτη μετά την παρουσίαση του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, πως ελπίζει η ιταλική προεδρία να έχει τις ίδιες επιτυχίες με την προκάτοχό της Ελλάδα.
Ο κ. Πρόντι, που τυγχάνει πολιτικός αντίπαλος του κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε χαρακτηριστικά «Θα είναι μια προεδρία συνεργασίας, θα δουλέψουμε μαζί, οι θεσμοί είναι θεσμοί» αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στους ευρωβουλευτές τις μεγάλες προτεραιότητες της προεδρίας του.
Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» με την ιταλική δικαιοσύνη | Ανάμεσα στις προτεραιότητας της ιταλικής προεδρίας είναι επίσης η διοργάνωση διακυβερνητικής διάσκεψης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, το θέμα της μετανάστευσης και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα.
Ορισμένες χώρες-μέλη της κοινότητας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη φιλοαμερικανική στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και για τα αιτήματά του να συμπεριληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, η Ρωσία και το Ισραήλ.
«Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επιπλέον, πολλά μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναμένεται να ασκήσουν κριτική στην ασυλία που παρείχε το ιταλικό κοινοβούλιο στον Ιταλό πρωθυπουργό. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
|
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού οχήματος |
Nέα επίθεση δέχθηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστο τριών στρατιωτών και ενός μεταφραστή τους.
Αμοιβαία η δυσπιστία Ιρακινών - «απελευθερωτών» | Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Διϊστάμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.
Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών.
Εκρηξη στην Φαλούτζα
Ιρακινοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ λένε ότι τουλάχιστον πέντε συμπολίτες τους σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν σε πύραυλο που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές κατοχής αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ αργότερα διέψευσαν ότι αεροσκάφη τους έδρασαν στην περιοχή αυτή του κεντρικού Ιράκ.
Oι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.
Δηλώσεις Μπρέμερ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών λέγοντας ότι πρόκειται για αναμενόμενες και απελπισμένες αντιδράσεις των οπαδών του πρώην καθεστώτος.
Σε συνέντευξη τύπου ο κύριος Μπέμερ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν υπάρχει καμμία απόδειξη -υπογράμμισε - ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων
|
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου) Οι ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή στρατού στην Λιβερία
|
Ο Μπους σκέφτεται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην δυτική Αφρική |
Ο πρόεδρος Μπους συναντάται με ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει πιθανή αποστολή αμερικανών στρατιωτών στην Λιβερία στα πλαίσια διεθνούς ειρηνευτική δύναμης.
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης στην χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν την διοίκηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης που θα επιβλέψει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.
Νωρίτερα η οργάνωση κρατών της Δυτικής Αφρικής, ECOWAS, ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Γκάνα θα συνεχισθούν την Πέμπτη.
Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ και δυο ανταρτικών ομάδων είχαν διακοπεί την περασμένη εβδομάδα καθώς κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου) Συνάντηση Αμπάς - Σαρόν για τον «οδικό χάρτη»
|
Στην Ιερουσαλήμ συναντώνται οι πρωθυπουργοί Παλαιστινίων και Ισραήλ |
Άρχισε στην Ιερουσαλήμ η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, με αντικείμενο την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου - γνωστού και ως οδικού χάρτη».
Αμέσως πριν τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Σαρόν αναφέρθηκε στη δίψα του ισραηλινού λαού για επίτευξη ειρήνης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ακόμα κι αν απαιτούνται οδυνηρές παραχωρήσεις για την επίτευξη της ειρήνης, αυτές θα πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Σαρόν θέλει «ειρηνική συμβίωση χωρίς συμβιβασμούς» με τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις |
Αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τρομοκράτες.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων είπε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Αμπάς εξέφρασε την επιθυμία για ειρήνη που θα θέσει στο περιθώριο το παρελθόν και θα αντικαταστήσει τα δεινά που υφίστανται οι λαοί της περιοχής με την ευημερία.
«Οι δολοφονίες και η καταστροφές τροφοδοτούν μόνο το μίσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».
Το Ισραήλ έχει ήδη αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και αναμένεται να αποσυρθεί και από τη Βηθλεέμ την Τετάρτη.
Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά
Νωρίτερα πάντως σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια, που θέτουν εν αμφιβόλω την ειρηνευτική διαδικασία.
Ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρούν από φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας | Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Τουλκαρέμ, είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους υπόπτους τις επίθεσης στην Δυτική Οχθη της Δευτέρα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βούλγαρου εργάτη.
Ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ισραήλ για την υλοποίηση του ειρνηνευτικού σχεδίου είνια η ανάληψη δράσης από τις παλαιστινιακές δυνάμεις κατά ακραίων οργανώσεων. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ο μετεωρολόγος ξέρει…
|
Όλες τις εποχές η όμπρελα είναι απαραίτητο αξεσουάρ |
Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη
Όταν έφυγα από την Ελλάδα για να έρθω στο Λονδίνο δέχθηκα, ως είθισται στη χώρα μας, μια πλειάδα αποχαιρετιστήριων δώρων.
Αριθμητικά τα δώρα πολλά, αλλά όλα ίδια. Ομπρέλες και πάλι ομπρέλες.
Αν και κάτοχος πολλών ομπρελών, ένιωσα πλείστες όσες φορές τη βρετανική βροχή να διαπερνά τα ρούχα μου και να τρυπάει τα κόκαλά μου.
Στο Λονδίνο μπαίνεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο, στα έγκατα της γης, με ήλιο και μέχρι να βγεις, χρειάζεσαι ομπρέλα.
Κανείς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εναλλάσσονται από ώρα σε ώρα.
Οι άνθρωποι, πάντως, που δεν υπάρχει περίπτωση να φορούν τα λάθος ρούχα τη λάθος στιγμή είναι αυτοί οι οποίοι προβλέπουν ή έστω προσπαθούν να προβλέψουν τον καιρό.
Οι μετεωρολόγοι
«Είναι ένα από τα τυχερά του επαγγέλματος», υποστηρίζει η Ίζομπελ Λανγκ της μετεωρολογικής ομάδος του BBC.
Χρειάζεται χιούμορ και φαντασία η ζωή με τη βροχή | Και προσθέτει, «ακόμα και όταν είμαι στη δουλειά, παρακολουθώ το δελτίο καιρού. Δεν έχω καμμία διάθεση να με πιάσει η βροχή στο δρόμο, να γίνω μούσκεμα και να δείχνω αστεία».
Η Ίζομπελ Λανγκ έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί τις μοναδικές πληροφορίες που της προσφέρει η δουλειά της για να κλείνει τα ραντεβού με την κομμώτριά της.
«Ποτέ στο κομμωτήριο σε μέρες με μεγάλη υγρασία», καταλήγει η Ίζομπελ Λανγκ.
Ωστόσο, ο μετεωρολόγος Πίτερ Γκιμπς παραδέχεται ότι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος έχουν την τάση να υπερβάλουν.
«Αρκετές φορές ακολουθείς πιστά τα δελτία καιρού, τα οποία προετοιμάζουν τους πολίτες για το χειρότερο, και εν τέλει δε συμβαίνει τίποτα».
«Ο σύζυγός μου με κοροϊδεύει χρόνια τώρα, διότι αν και μετεωρολόγος, πάντα επέλεγα τα πιο λάθος ρούχα. Άπειρες φορές εχω ξεπαγιάσει σε ουρές έξω από κλαμπ του Νιουκάσλ», διευκρίνισε η επίσης μετεωρολόγος του ΒΒC, Σάρα Γουίλμχερστ. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 15:51 ('Ωρα Λονδίνου) Δύο νέες εκρήξεις συνταράσσουν το Ιράκ
|
Κάτοικοι της Φαλούτζα στα συντρίμμια του τεμένους |
Ιρακινοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ λένε ότι τουλάχιστον πέντε συμπολίτες τους σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν σε πύραυλο που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές κατοχής αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ αργότερα διέψευσαν ότι αεροσκάφη τους έδρασαν στην περιοχή αυτή του κεντρικού Ιράκ.
Oι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.
Βαγδάτη: Έκρηξη με στόχο Αμερικανούς
Στο μεταξύ νέα επίθεση δέχθηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστο τριών στρατιωτών και ενός μεταφραστή τους.
Αμοιβαία η δυσπιστία Ιρακινών - «απελευθερωτών» | Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Διϊστάμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.
Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 16:24 ('Ωρα Λονδίνου) Συνάντηση Σαρόν - Αμπάς για τον «οδικό χάρτη»
|
Στην Ιερουσαλήμ σναντώνται οι πρωθυπουργοί Ισραήλ και Παλαιστινίων |
Άρχισε στην Ιερουσαλήμ η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, με αντικείμενο την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου - γνωστού και ως οδικού χάρτη».
Αμέσως πριν τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Σαρόν αναφέρθηκε στη δίψα του ισραηλινού λαού για επίτευξη ειρήνης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ακόμα κι αν απαιτούνται οδυνηρές παραχωρήσεις για την επίτευξη της ειρήνης, αυτές θα πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Σαρόν θέλει «ειρηνική συμβίωση χωρίς συμβιβασμούς» με τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις |
Αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τρομοκράτες.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων είπε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Αμπάς εξέφρασε την επιθυμία για ειρήνη που θα θέσει στο περιθώριο το παρελθόν και θα αντικαταστήσει τα δεινά που υφίστανται οι λαοί της περιοχής με την ευημερία.
«Οι δολοφονίες και η καταστροφές τροφοδοτούν μόνο το μίσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».
Το Ισραήλ έχει ήδη αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και αναμένεται να αποσυρθεί και από τη Βηθλεέμ την Τετάρτη.
Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά
Νωρίτερα πάντως σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια, που θέτουν εν αμφιβόλω την ειρηνευτική διαδικασία.
Ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρούν από φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας | Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Τουλκαρέμ, είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους υπόπτους τις επίθεσης στην Δυτική Οχθη της Δευτέρα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βούλγαρου εργάτη.
Ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ισραήλ για την υλοποίηση του ειρνηνευτικού σχεδίου είνια η ανάληψη δράσης από τις παλαιστινιακές δυνάμεις κατά ακραίων οργανώσεων. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 15:29 ('Ωρα Λονδίνου) Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
|
Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στα οποία έβαλαν φωτιά |
Στη Νιγηρία συνεχίζεται η γενική απεργία ενώ το τελευταίο 24ωρο οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Oι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές ενώ τέσσερα ακόμη άτομα βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα τέσσερα πρώτα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε προάστιο της πρωτεύουσας Αμπούτζα, όπου οι αστυνομικοί προσπάθησαν με χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Λάγος, τέσσερις άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ένα όχημα που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ο μετεωρολόγος ξέρει…
|
Όλες τις εποχές η όμπρελα είναι απαραίτητο αξεσουάρ |
Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη
Όταν έφυγα από την Ελλάδα για να έρθω στο Λονδίνο δέχθηκα, ως είθισται στη χώρα μας, μια πλειάδα αποχαιρετιστήριων δώρων.
Αριθμητικά τα δώρα πολλά, αλλά όλα ίδια. Ομπρέλες και πάλι ομπρέλες.
Αν και κάτοχος πολλών ομπρελών, ένιωσα πλείστες όσες φορές τη βρετανική βροχή να διαπερνά τα ρούχα μου και να τρυπάει τα κόκαλά μου.
Στο Λονδίνο μπαίνεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο, στα έγκατα της γης, με ήλιο και μέχρι να βγεις, χρειάζεσαι ομπρέλα.
Κανείς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εναλλάσσονται από ώρα σε ώρα.
Οι άνθρωποι, πάντως, που δεν υπάρχει περίπτωση να φορούν τα λάθος ρούχα τη λάθος στιγμή οι οποίοι τον προβλέπουν ή έστω προσπαθούν να προβλέψουν τον καιρό.
Οι μετεωρολόγοι
«Είναι ένα από τα τυχερά του επαγγέλματος», υποστηρίζει η Ίζομπελ Λανγκ της μετεωρολογικής ομάδος του BBC.
Χρειάζεται χιούμορ και φαντασία η ζωή με τη βροχή | Και προσθέτει, «ακόμα και όταν είμαι στη δουλειά, παρακολουθώ το δελτίο καιρού. Δεν έχω καμμία διάθεση να με πιάσει η βροχή στο δρόμο, να γίνω μούσκεμα και να δείχνω αστεία».
Η Ίζομπελ Λανγκ έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί τις μοναδικές πληροφορίες που της προσφέρει η δουλειά της για να κλείνει τα ραντεβού με την κομμώτριά της.
«Ποτέ στο κομμωτήριο σε μέρες με μεγάλη υγρασία», καταλήγει η Ίζομπελ Λανγκ.
Ωστόσο, ο μετεωρολόγος Πίτερ Γκιμπς παραδέχεται ότι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος έχουν την τάση να υπερβάλουν.
«Αρκετές φορές ακολουθείς πιστά τα δελτία καιρού, τα οποία προετοιμάζουν τους πολίτες για το χειρότερο, και εν τέλει δε συμβαίνει τίποτα».
«Ο σύζυγός μου με κοροϊδεύει χρόνια τώρα, διότι αν και μετεωρολόγος, πάντα επέλεγα τα πιο λάθος ρούχα. Άπειρες φορές εχω ξεπαγιάσει σε ουρές έξω από κλαμπ του Νιουκάσλ», διευκρίνισε η επίσης μετεωρολόγος του ΒΒC, Σάρα Γουίλμχερστ. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου) Σύννεφα για την ιταλική προεδρία
|
Η αντιπαράθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ιταλική δικαιοσύνη αποτελεί πηγή ανησυχίας |
Η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω ανησυχιών και αμφιβολιών για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να ασκήσει ανεπηρέαστος και απερίσπαστος τα καθήκοντα του.
Τη Δευτέρα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η προτεραιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών | Σίλβιο Μπερλουσκόνι | Πολιτικοί αναλυτές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητούν ότι ο κ. Μπερλουσκόνι θα έχει την ικανότητα και την απαιτούμενη αμεροληψία για να διευθύνει τις τύχες της ΕΕ στο προσεχές εξάμηνο.
Η εφημερίδα του Μιλάνου, Κοριέρε Ντε Λα Σέρα, υπογράμμισε ότι οι αμφιβολίες που εκφράζονται στις εφημερίδες όλες τις Ευρώπης θέτουν ηθικά ερωτηματικά για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Αντιπαράθεση με τη δικαιοσύνη
Η ανάληψη της ιταλικής προεδρίας γίνεται λίγες ημέρες μετά την ακύρωση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατάφερε να περάσει στο κοινοβούλιο νόμο που του παρέχει ασυλία και να απαλλαγεί έτσι από την υποχρέωση να παραστεί στη δίκη, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες δωροδοκίας.
Πάντως ένα δικαστήριο στο Μιλάνο απεφάνθη ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η νομοθεσία που εγκρίθηκε προ ημερών και γι΄αυτό το λόγο παρέπεμψε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Δυσπιστία στο Ευρωκοινοβούλιο
Εξάλλου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε την Τρίτη μετά την παρουσίαση του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, πως ελπίζει η ιταλική προεδρία να έχει τις ίδιες επιτυχίες με την προκάτοχό της Ελλάδα.
Ο κ. Πρόντι, που τυγχάνει πολιτικός αντίπαλος του κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε χαρακτηριστικά «Θα είναι μια προεδρία συνεργασίας, θα δουλέψουμε μαζί, οι θεσμοί είναι θεσμοί» αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στους ευρωβουλευτές τις μεγάλες προτεραιότητες της προεδρίας του.
Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» με την ιταλική δικαιοσύνη | Ανάμεσα στις προτεραιότητας της ιταλικής προεδρίας είναι επίσης η διοργάνωση διακυβερνητικής διάσκεψης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, το θέμα της μετανάστευσης και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα.
Ορισμένες χώρες-μέλη της κοινότητας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη φιλοαμερικανική στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και για τα αιτήματά του να συμπεριληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, η Ρωσία και το Ισραήλ.
«Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επιπλέον, πολλά μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναμένεται να ασκήσουν κριτική στην ασυλία που παρείχε το ιταλικό κοινοβούλιο στον Ιταλό πρωθυπουργό. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου) Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
|
|
Στη Νιγηρία συνεχίζεται η γενική απεργία ενώ το τελευταίο 24ωρο οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Oι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές ενώ τέσσερα ακόμη άτομα βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα τέσσερα πρώτα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε προάστιο της πρωτεύουσας Αμπούτζα, όπου οι αστυνομικοί προσπάθησαν με χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Λάγος, τέσσερις άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ένα όχημα που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου) Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ
|
Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, με το δάκτυλο στη σκανδάλη |
Νέα επίθεση δέχθηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστο τριών στρατιωτών και ενός μεταφραστή τους.
Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Διϊστάμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.
Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηκη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών.
Έκρηξη και στην πόλη Φαλούτζα
Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία επίθεση στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί.
Αμοιβαία η δυσπιστία Ιρακινών - «απελευθερωτών» | Οι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών, ενώ διαψεύδουν τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι αμερικανικός πύραυλος έπληξε την περιοχή.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου) Πυρά κατά της εκεχειρίας
|
Οι Παλαιστίνιοι κυκλοφορούν ελεύθερα για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια |
Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Τουλκαρέμ, είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν | Ισραηλινός αξιωματούχος | Τη Δευτέρα ένας αλλοδαπός εργάτης σκοτώθηκε κοντά στη Τζενίν από την οργάνωση Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσά, η οποία δεν υπέγραψε την εκεχειρία.
Το δεύτερο επεισόδιο έλαβε χώρα καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή του συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αριέλ Σαρόν, θα οδηγήσει στην άμεση υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού κα ως οδικού χάρτη.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».
Το Ισραήλ έχει ήδη αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και αναμένεται να αποσυρθεί και από τη Βηθλεέμ την Τετάρτη.
Ελεύθερη μετακίνηση
Παλαιστίνιοι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ | Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών που οι Παλαιστίνιοι κυκλοφορούν ελεύθερα, καθώς πλέον δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησής των που είχαν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.
Κάποιοι εκ των Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στρατιωτικών αξιωματούχων έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν χειραψίες καθώς γινόταν η αλλαγή της φρουράς στα φυλάκια.
Ωστόσο, σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας τα άρματα μάχης παραμένουν παραταγμένα για την προστασία των εβραϊκών οικισμών.
Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μετά την επίσκεψη στην περιοχή της συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις, η οποία άσκησε πιέσεις και στις δύο πλευρές για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης». |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 10:47 ('Ωρα Λονδίνου) Αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
|
|
Στη Νιγηρία συνεχίζεται η γενική απεργία ενώ το τελευταίο 24ωρο οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Oι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές ενώ τέσσερα ακόμη άτομα βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα τέσσερα πρώτα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε προάστιο της πρωτεύουσας Αμπούτζα, όπου οι αστυνομικοί προσπάθησαν με χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Λάγος, τέσσερις άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ένα όχημα που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου) Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
|
Ο πόλεμος τελείωσε, αλλά ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει |
Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην κεντρική Βαγδάτη, σκοτώνοντας τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλώσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής είναι συνήθεις | Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μετέφεραν τέσσερα πτώματα μακριά από το χώρο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, κοντά στο πανεπιστήμιο Αλ Μουστανσιρίγια.
Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία επίθεση στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρακινοί.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αμερικανικά οχήματα δέχθηκαν επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σε άλλο σημείο.
Νωρίτερα, θρησκευτικό διάταγμα, φετφά, κατά των αμερικανικών σχεδίων για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, εξέδωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί έχει προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του ιρακινού λαού, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να αναλάβουν το έργο της σύνταξης του νέου Συντάγματος.
«Βαρύ πλήγμα»
Η έκδοση του θρησκευτικού διατάγματος χαρακτηρίστηκε «βαρύ πλήγμα» στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ και με τα θρησκευτικά του διατάγματα συμμορφώνεται η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κατ' επανάληψη πλέξει το εγκώμιο του θρησκευτικού ηγέτη εξαιτίας των μετριοπαθών απόψεων του.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί πιστεύει στο διαχωρισμό της θρησκείας από το κράτος και σπανίως αναμειγνύεται με τις πολιτικές εξελίξεις. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου) Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
|
Ο πόλεμος τελείωσε, αλλά ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει |
Μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στην κεντρική Βαγδάτη, τραυματίζοντας τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλώσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής είναι συνήθεις | Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μετέφεραν τέσσερις σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες μακριά από το χώρο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, κοντά στο πανεπιστήμιο Αλ Μουστανσιρίγια.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αμερικανικά οχήματα δέχθηκαν επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σε άλλο σημείο.
Νωρίτερα, θρησκευτικό διάταγμα, φετφά, κατά των αμερικανικών σχεδίων για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, εξέδωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί έχει προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του ιρακινού λαού, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να αναλάβουν το έργο της σύνταξης του νέου Συντάγματος.
«Βαρύ πλήγμα»
Η έκδοση του θρησκευτικού διατάγματος χαρακτηρίστηκε «βαρύ πλήγμα» στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ και με τα θρησκευτικά του διατάγματα συμμορφώνεται η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κατ' επανάληψη πλέξει το εγκώμιο του θρησκευτικού ηγέτη εξαιτίας των μετριοπαθών απόψεων του.
Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί πιστεύει στο διαχωρισμό της θρησκείας από το κράτος και σπανίως αναμειγνύεται με τις πολιτικές εξελίξεις. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου) Υπό αμφισβήτηση η εκεχειρία;
|
Οι Παλαιστίνιοι κυκλοφορούν ελεύθερα για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια |
Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Τουλκαρέμ, είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν | Ισραηλινός αξιωματούχος | Τη Δευτέρα ένας Βούλγαρος εργάτης σκοτώθηκε κοντά στη Τζενίν από την οργάνωση Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσά, η οποία δεν υπέγραψε την εκεχειρία.
Το δεύτερο επεισόδιο έλαβε χώρα ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».
Το Ισραήλ έχει ήδη αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και αναμένεται να αποσυρθεί και από τη Βηθλεέμ την Τετάρτη.
Ελεύθερη μετακίνηση
Παλαιστίνιοι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ | Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών που οι Παλαιστίνιοι κυκλοφορούν ελεύθερα, καθώς πλέον δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησής των που είχαν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.
Κάποιοι εκ των Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στρατιωτικών αξιωματούχων έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν χειραψίες καθώς γινόταν η αλλαγή της φρουράς στα φυλάκια.
Ωστόσο, σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας τα άρματα μάχης παραμένουν παραταγμένα για την προστασία των εβραϊκών οικισμών.
Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μετά την επίσκεψη στην περιοχή της συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις, η οποία άσκησε πιέσεις και στις δύο πλευρές για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης». |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου) Χονγκ Κονγκ: εν αναμονή διαδηλώσεων
|
Το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας |
Χιλιάδες άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν στο Χονγκ Κονγκ για τη θέσπιση ενός νόμου που απαγορεύει την υπονόμευση του καθεστώτος, ενώ η περιοχή γιορτάζει την έκτη επέτειό από την επανένωσή της με την Κίνα.
Κρίνονται παράνομες πράξεις: | -Η κοινοποίηση κρατικών μυστικών
-Η άσκηση κριτικής εναντίον των αρχών στο Πεκίνο
-Η κατοχή υπονομευτικού υλικού και προκηρύξεων
Άρθρο 23 της νέας νομοθεσίας | Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές, τονίζοντας ότι ο νόμος συνιστά απειλή για τις πολιτικές και θρησκευτικές τους ελευθερίες.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μία κρίσιμη περίοδο για τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουί Τζιαμπάο, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στους εορτασμούς της επετείου επανένωσης.
Πιστεύεται ότι η κοινή γνώμη στο Χονγκ Κονγκ είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας και δυσφορεί για την κατάσταση της οικονομίας.
Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή των συγκρούσεων στην πλατεία Τιαν Αν Μεν.
Κριτική
Η Βρετανία, η οποία παρέδωσε την εξουσία του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασκήσει κριτική στη νέα νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.
«Εάν εφαρμοσθούν αυτοί οι νόμοι θα υπονομευθεί η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ», επισημαίνει σε ανακοινωθέν της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του νόμου θα συμβάλλει στην επιβολή της τάξης.
«Ο νόμος δεν υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ», επεσήμανε σε ανακοινωθέν της η κινεζική κυβέρνηση. |
Τρίτη 01 Ιουλίου 2003 - 04:54 ('Ωρα Λονδίνου) Σύννεφα για την ιταλική προεδρία
|
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να γίνει στόχος κριτικής στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο |
Η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω ανησυχιών και αμφιβολιών για την καταλληλότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο αξίωμα.
Γερμανοί αναλυτές υπογράμμισαν ότι η ηγεσία του Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της Ευρώπης προκαλεί σύννεφα πάνω από την κοινότητα.
Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών | Σίλβιο Μπερλουσκόνι | Η εφημερίδα του Μιλάνου, Κοριέρε Ντε Λα Σέρα, υπογράμμισε ότι οι αμφιβολίες που εκφράζονται στις εφημερίδες όλες τις Ευρώπης θέτουν ηθικά ερωτηματικά για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Η ανάληψη της ιταλικής προεδρίας έγινε λίγες ημέρες μετά την ακύρωση της δίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατάφερε να περάσει στο κοινοβούλιο νόμο που του παρέχει ασυλία και να απαλλαγεί έτσι από την υποχρέωση να παραστεί στη δίκη, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες δωροδοκίας.
Τη Δευτέρα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η προτεραιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προτεραιότητες και δυσαρέσκειες
«Κάποιος μπορεί να αισθάνεται Ευρωπαίος και ταυτόχρονα φίλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στις προτεραιότητας της ιταλικής προεδρίας είναι επίσης η διοργάνωση διακυβερνητικής διάσκεψης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, το θέμα της μετανάστευσης και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα.
Ορισμένες χώρες-μέλη της κοινότητας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη φιλοαμερικανική στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και για τα αιτήματά του να συμπεριληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, η Ρωσία και το Ισραήλ.
Επιπλέον, πολλά μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναμένεται να ασκήσουν κριτική στην ασυλία που παρείχε το ιταλικό κοινοβούλιο στον Ιταλό πρωθυπουργό. |
|