Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-30

  1. Υπέρ της ασυλίας των Αμερικανών
  2. Κάλεσμα προς τους επιθεωρητές
  3. Ποντίκια προβλέπουν σεισμούς
  4. Βέτο σε μεταρρυθμίσεις
  5. Μαντέλα αποφεύγει Μπους
  6. Ελεύθερη η μετακίνηση
  7. «Όχι πια κράτος παρίας»
  8. Κράτηση λίγων ωρών
  9. Φετφά κατά των αμερικανικών σχεδίων
  10. Η Ιταλική προεδρία της ΕΕ
  11. Eπιδρομές στο Ιράκ
  12. Βέτο Σεζέρ σε μεταρρυθμίσεις
  13. Θανατική ποινή για βομβιστές στο Πακιστάν
  14. Σύλληψη για την επίθεση στο Μπαλί
  15. Αποχωρεί ο Χανς Μπλιξ
  16. Το Ιράν «δεν δέχεται πιέσεις»
  17. Τεστ ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας
  18. Συνασπισμός κατά Ντενκτάς
  19. Έφυγε η Κάθριν Χέπμπορν
  20. Το Ιράν «δεν δέχεται πιέσεις»
  21. Συζητείται αποστολή διεθνούς δύναμης στη Λιβερία
  22. Μέτρα κατά της κοκαϊνης

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 22:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της ασυλίας των Αμερικανών
 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την μη παραπομπή των Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έδωσε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί σήμερα.

Σε αυτήν τα επίσημα Σκόπια , όπως ανακοινώθηκε, θα αναφέρονται με το όνομα «Μακεδονία».

Σε όλες τις μέχρι σήμερα διμερείς συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα αναφερόταν με το όνομα που χρησιμοποιείται στα Ηνωμένα Έθνη, δηλ. ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η κυβέρνηση των Σκοπίων εμφανίσθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός αυτό και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το χαρακτήρισε «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας»,προσθέτοντας ότι αποτελεί καμπή για την διαφορά που έχει η χώρα του με την Ελλάδα, σχετικά το θέμα της ονομασίας.

Ένα στοιχείο που σχολιάζεται και προκαλεί ερωτηματικά, είναι ότι τα Σκόπια δεν υπογράφουν την συμφωνία αυτή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το συνταγματικό τους όνομα, δηλ. ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά μόνον, ως «Μακεδονία».

Μία πρώτη ερμηνεία που δίνουν πολιτικοί κύκλοι, αναφέρει, ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε τον όρο αυτό, για να διατηρηθούν κάποιες «λεπτές ισορροπίες»: από την μία να ικανοποιηθούν έστω και εν μέρει τα Σκόπια και να επιβραβευθούν που ανταποκρίθηκαν στο αμερικανικό αίτημα για την δικαστική αυτή συμφωνία, και από την άλλη να μην «προσβληθεί» η Ελλάδα, καθώς αν στην συμφωνία υπήρχε το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, τα πράγματα ίσως να περιπλεκόταν ακόμη περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, λήγει η διορία που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε χώρες στις οποίες μεταβίβασαν το αίτημα για εξαίρεση Αμερικανών πολιτών από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η απάντηση των χωρών αυτών είναι αρνητική, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την στρατιωτική βοήθεια που τις παρέχει.

Μέχρι σήμερα , το αμερικανικό αυτό αίτημα έχουν ικανοποιήσει περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Κάλεσμα προς τους επιθεωρητές
 

Στόχος του κ. Στρο είναι να πείσει την ιρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να απευθύνει νέα πρόσκληση προς τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαεραντέι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα έχει ως στόχο τη διευθέτηση όλων των τεχνικών προβλημάτων για την έναρξη των επιθερήσεων του πυρηνικού προγράμματος.

Επίσκεψη Τζακ Στρο

Σκληρή στάση απέναντι στις πιέσεις της Βρετανίας να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις τηρεί το Ιράν, λέγοντας ότι αναμένει κινήσεις καλής θελήσεως σε αντάλλαγμα.


Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συνεργασία. Όμως περιμένουμε ανταλλάγματα
Καμάλ Καραζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε πιέσεις κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης ότι το Ιράν μπορεί να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την παραγωγή ατομικής ενέργειας και αυτό για «ειρηνικούς σκοπούς», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους.

Σχέσεις με ΕΕ

Νωρίτερα, ο κ. Στρο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι εάν το Ιράν δε συνεργασθεί στο θέμα των επιθεωρήσεων, τίθενται σε κίνδυνο οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχάμεντ Χαταμί.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις Βρετανίας - Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι η χώρα του υποστηρίζει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν. Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις δηλώσεις Μπλερ.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποντίκια προβλέπουν σεισμούς
 

Τα ποντίκια άλλαζαν συμπεριφορά και έχαναν τον ύπνο τους

Ιάπωνες ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια αντιδρούν περίεργα όταν εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία όμοια με αυτά που συνήθως προηγούνται των σεισμικών δονήσεων.

Ο καθηγητής Τακέσι Γιάγκι του πανεπιστημίου της Οσάκα παρατήρησε αυτήν την αλλαγή στην συμπεριφορά των ποντικιών στο εργαστήριό του πριν από οκτώ χρόνια, μία ημέρα πριν από τον σεισμό στο Κόμπε.

Για να αναπαράγουν αυτήν την ανησυχία και να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους οι Ιάπωνες επιστήμονες υπέβαλαν τα ποντίκια σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η εν λόγω μέθοδος ώθησε πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων να διαμαρτυρηθούν για τον αυτόν τον σκληρό τρόπο πρόβλεψης των σεισμών.

Επιπλέον, ορισμένοι βιολόγοι επεσήμαναν ότι η συμπεριφορά των ποντικιών δεν ορίζεται ούτε εξηγείται εύκολα και ως εκ τούτου η χρησιμότητα αυτής της μεθόδου έχει ήδη αμφισβητηθεί από πολλές πλευρές.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 23:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέτο σε μεταρρυθμίσεις
 

Ο πρόεδρος Σεζέρ μπορεί να υπογράψει τελικά τον επίμαχο νόμο

Ο πρόεδρος Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ άσκησε βέτο σε ορισμένα άρθρα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση ορισμένων άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου και ενεκρίθη από το τουρκικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει το νόμο αν το κοινοβούλιο συζητήσει ξανά τα μέτρα και αποφασίσει να μην αλλάξει κανένα του σημείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το γεγονός ότι ο κ.Σεζέρ άσκησε βέτο στο νόμο αποτελεί οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την ενδεχόμενη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που τοποθετείται στο τέλος του 2004.

Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο, έβδομο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, προβλέπει τον περιορισμό της επιρροής των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα.

«Μεγάλοι κίνδυνοι»

Ένα από τα σημεία στα οποία άσκησε βέτο ο πρόεδρος Σεζέρ είναι αυτό που προβλέπει την κατάργηση του άρθρου για «προώθηση των αυτονομιστών» το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την καταδίκη σε φυλάκιση διανοουμένων που εκφράζονται υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων των Κούρδων.

«Είναι πολύ πιθανό η κατάργηση του άρθρου να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την ύπαρξη της τουρκικής δημοκρατίας και για την ενότητα του κράτους» τόνιζε η ανακοίνωση του προέδρου Σεζέρ.

Η συντάκτης του BBC που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, Παμ Ο Τουλ, επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποδείξει στην Ευρώπη ότι είναι έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Για τον σκοπό αυτό θέλει να πείσει τους δύσπιστους στην κοινότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας λειτουργούν στην πράξη.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαντέλα αποφεύγει Μπους
 

Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πολλές αποδοκιμάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Αν και δεν είναι πια πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, μια συνάντηση με τον Νέλσον Μαντέλα θεωρείται τιμή και επιδίωξη όλων των αρχηγών κρατών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών που επισκέπτονται την αφρικανική χώρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο επονομαζόμενος «πλανητάρχης», Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Νότιο Αφρική δεν πρόκειται να συναντήσει τον Νέλσον Μαντέλα.

Η επίσκεψη στη Νότιο Αφρική γίνεται στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην αφρικανική ήπειρο, η οποία αναμένεται επεισοδιακή καθώς διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας κατά του Τζορτζ Μπους σε διάφορα κράτη της Αφρικής.

Το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους δε θα έχει συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής δεν εκπλήσσει δεδομένου ότι ο Νέλσον Μαντέλα έχει στο παρελθόν ασκήσει δριμεία κριτική κατά του Αμερικανού προέδρου.

Αστειευόμενος ο Νέλσον Μαντέλα έχει παλαιότερα δηλώσει ότι «είναι έτοιμος να μιλήσει στον πατέρα του Αμερικανού προέδρου για τη συμπεριφορά του γιου του στο ζήτημα του Ιράκ» και άλλη φορά είχε δηλώσει ότι «ο Τζορτζ Μπους δεν μπορεί να σκεφτεί σωστά».

Την ημέρα της επίσκεψης Μπους, ο Νέλσον Μαντέλα θα βρίσκεται εκτός Νοτίου Αφρικής.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερη η μετακίνηση
 

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων

Παλαιστίνιοι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει περιέλθει στον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφωνία της εκεχειρίας.

Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών που οι Παλαιστίνιοι κυκλοφορούν καθώς πλέον δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησής των που είχαν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.

Κάποιοι εκ των Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στρατιωτικών αξιωματούχων έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν χειραψίες καθώς γινόταν η αλλαγή της φρουράς στα φυλάκια.

Ωστόσο, σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας τα άρματα μάχης παραμένουν παραταγμένα για την προστασία των εβραϊκών οικισμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Νταχλάν το Ισραήλ πρόκειται την Τετάρτη να απομακρύνει τις δυνάμεις του από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεχειρία την οποία χαρακτήρισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ
Οι παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και Φατάχ, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, αναβιώνοντας τις ελπίδες για ειρήνευση.

Ωστόσο, η ισλαμική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβε με ανώνυμο τηλεφώνημα στα γραφεία του BBC στην Ιερουσαλήμ την ευθύνη για μια νέα επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν Ρουμάνο εργάτη.

Αργότερα η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την εκεχειρία που έχουν ανακοινώσει οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Πιέσεις από ΗΠΑ

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μετά την επίσκεψη στην περιοχή της συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις, η οποία άσκησε πιέσεις και στις δύο πλευρές για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ θεωρεί ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και οι επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Τζορτζ Μπους και του Κόλιν Πάουελ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Κοινό ανακοινωθέν

Μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την πόλη Μπέιτ Χανούν, τον έλεγχο της περιοχής θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Το κοινό ανακοινωθέν των δύο παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ θέτει μία σειρά από όρους για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινικά εδάφη και των δολοφονιών ηγετικών στελεχών τους.

Η ανακοίνωση της Φατάχ - που αναμένετο, αρχικώς, να γίνει από κοινού με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ - καθυστέρησε λόγω εσωτερικών διενέξεων.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 19:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι πια κράτος παρίας»
 

Ο Τζακ Στρο (αριστερά) αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στο τομέα της ασφάλειας

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στο Αφγανιστάν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με την αφγανική ηγεσία για την πορεία της ανοικοδόμησης της χώρας.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Καμπούλ ο κ. Στρο είπε ότι το Αφγανιστάν «έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί από την τελευταία του επίσκεψη».

«Εκεί που κάποτε υπήρχαν παραπήγματα σήμερα υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, άνθρωποι απόκληροι σήμερα κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά, ενώ τα κορίτσια έχουν επιτέλους το δικαίωμα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμπντάλα Αμπντάλα.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα με την ασφάλεια του Αφγανιστάν.

Ο Τζακ Στρο σημείωσε ότι όσο και εάν η διεθνής κοινότητα συνδράμει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, η ασφάλεια της χώρας «βρίσκεται στα χέρια του αφγανικού λαού».

Ωστόσο τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας συνεχίζονται και το πολυσυζητημένο πρόγραμμα για τον αφοπλισμό των διαφόρων πολιτοφυλακών του Αφγανιστάν έχει ήδη «παγώσει».

Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας απειλούν τα σχέδια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, σχέδια, τα οποία επί της ουσίας ακόμα δεν έχουν αρχίσει.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κράτηση λίγων ωρών
 

Ο Χασίμ Θάτσι συνελήφθη βάσει εντάλματος σύλληψης του 1993

Με παρέμβαση του επικεφαλής της Μεταβατικής Διοικητικής Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Μίχαελ Στάινερ αφέθη τελικά ελεύθερος ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος συνελήφθη προ ωρών στη Βουδαπέστη.

Η σύλληψη του Αλβανού ηγέτη βασίστηκε σε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας το 1993 όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ωστόσο, τα εντάλματα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν παρά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο οι ουγγρικές αρχές επρόκειτο να παραδώσουν απόψε τον Χασίμ Θάτσι στις αρχές του Βελιγραδίου.

Η σύλληψη του Χασίμ Θάτσι πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ενώ ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για Παρίσι.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 19:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Φετφά κατά των αμερικανικών σχεδίων
 

Η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές του Αγιατολάχ Αλί Σιστανί

Θρησκευτικό διάταγμα, φετφά, κατά των αμερικανικών σχεδίων για τη σύσταση συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει τη σύνταξη νέου συντάγματος, εξέδωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.

Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί έχει προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του ιρακινού λαού που θα αναλάβουν το έργο της διαμόρφωσης του νέου συντάγματος.

Η έκδοση του θρησκευτικού διατάγματος χαρακτηρίστηκε «βαρύ πλήγμα» στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.

Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ και με τα θρησκευτικά του διατάγματα συμμορφώνεται η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κατ' επανάληψη πλέξει το εγκώμιο του θρησκευτικού ηγέτη εξαιτίας των μετριοπαθών απόψεων του.

Ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί πιστεύει στο διαχωρισμό της θρησκείας από το κράτος και σπανίως αναμειγνύεται με τις πολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι κατοχικές δυνάμεις αναλαμβάνουν να διορίσουν τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου που θα διαμορφώσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ.

Συλλήψεων συνέχεια

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον προσωρινό διοικητή της Νατζάφ, Αμπού Χαϊντάρ με κατηγορίες για απαγωγή και οικονομικές ατασθαλίες.

Ο Αμπού Χαϊντάρ, σουνίτης μουσουλμάνος, διορίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις και έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει την οργή των σιιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στην πόλη.

Επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν πέντε Σύρους συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων πριν από δύο εβδομάδες.

Η επίθεση σημειώθηκε στα σύνορα Ιράκ Συρίας και είχε ως στόχο μία οχηματοπομπή στην οποία οι Αμερικανοί πίστευαν ότι υπήρχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του πρώην ιρακινού καθεστώτος.

Στο μεταξύ, Ιρακινοί πολίτες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Σάββατο σε έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 Ιρακινοί, οι οποίοι επιχείρησαν να λεηλατήσουν την αποθήκη.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη ξεκίνησε συνέδριο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα χρόνια της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Σέρχιο Βιεϊρά Ντε Μέλο δήλωσε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι «τρομακτικό» και ότι βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων ο αριθμός των αγνοουμένων στο Ιράκ πλησιάζει στους 300.000 ανθρώπους.

Στόχος του συνεδρίου είναι, όπως τόνισε ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος του ΟΗΕ, να συγκεντρωθούν γνώμες και απόψεις των ειδικών για να μπορέσουν κάποτε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν Ιρακινοί δικηγόροι και εκπρόσωποι της αμερικανικής προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 15:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ιταλική προεδρία της ΕΕ
 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει προβλήματα με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό

Το νομοσχέδιο ασυλίας που ενεκρίθη πρόσφατα σημαίνει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να αισθάνεται βέβαιος πως δεν πρόκειται να καταδικαστεί για δωροδοκία στο εξάμηνο που η χώρα του ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μια βεβαιότητα που μπορεί να κοστίσει

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει για τα δημοκρατικά της προσόντα, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για την εικόνα που προβάλλεται διεθνώς όταν η χώρα που προεδρεύει της κοινότητας έχει ένα πρωθυπουργό που φαίνεται να χρησιμοποίησε το κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του με την ιταλική δικαιοσύνη.

Παράλληλα εντείνονται οι φήμες για το πως ο κ. Μπερλουσκόνι θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας και με τον οποίο είχε ανταλλάξει προσβλητικά λόγια.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει προβλήματα, ίσως και αποχωρήσεις από τον δεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική κρίση στην Ιταλία.

«Ασυλία»

Ο κ. Μπερλουσκόνι δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που απολαμβάνει τα οφέλη της ασυλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ επέζησε πολιτικά αρκετών σκανδάλων διαφθοράς που κάλυπταν όλο το φάσμα της σοβαρότητας από αμφιβολίες για τους λογαριασμούς τροφίμων ως και κατηγορίες για παράνομες μεθόδους οικονομικής ενίσχυσης.


Πως μπορεί κανείς να πει στις χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ ότι πρέπει να αναμορφώσουν το σύστημα δικαιοσύνης τους και να σέβονται την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης όταν η Ιταλία κάνει ότι θέλει
Ιαν Ζιελόνκα, καθηγητής Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο
Ο κ. Σιράκ έχει ασυλία και δεν μπορεί να ανακριθεί όσο κατέχει το προεδρικό αξίωμα και το ίδιο ισχύει πλέον και για τον κ. Μπερλουσκόνι.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα υπέρ και τα κατά της αρχής της ασυλίας, υποστηρίζουν οι επικριτές του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νόμο που είναι «κομμένος και ραμμένος» για να τον προστατεύσει από τη δικαιοσύνη.

«Από την άποψη αυτή δημιουργούνται ερωτηματικά για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία όταν ένας Ευρωπαίος πολιτικός μπορεί να δρα σαν να είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε αναλυτής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Επιπλέον, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν δύο φορές φέτος, κατεβαίνοντας σε απεργία, την απόγνωση τους με τον τρόπο που ο κ. Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όπως λένε, να πνίξει κάθε ανεξάρτητη δημοσιογραφική φωνή που δεν του αρέσει.

Η μάχη Μπερλουσκόνι – Πρόντι

Τον Απρίλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι κατηγόρησε τον κ. Μπερλουσκόνι ότι χρησιμοποιεί την κρατική τηλεόραση της Ιταλίας «για να προωθήσει τους δικούς του προσωπικούς στόχους με τρόπο πρωτοφανή».

Ο κ. Πρόντι έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του ο Ιταλός πρωθυπουργός στη διάρκεια της δίκης του για δωροδοκία στο Μιλάνο.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είχε κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι συμφώνησε να πουλήσει κρατική εταιρεία πολύ φθηνότερα από ότι έπρεπε για να εξυπηρετήσει πολιτικό του σύμμαχο, κατηγορία που αρνείται ο κ. Πρόντι.


Ο κ. Πρόντι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας
Βέβαια ο κ. Πρόντι επιμένει ότι η διένεξη του με τον κ. Μπερλουσκόνι δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ιταλική προεδρία και το έργο το οποίο πρέπει να διεκπεραιώσει στο οποίο περιλαμβάνεται η συμφωνία για το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ήταν παράλογο να υπονομεύσει είτε ο ένας είτε ο άλλος το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας επειδή υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα αναμεταξύ τους» δήλωσε ο δόκτωρ Ετόρε Γκρέκο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Ιταλίας.

«Και οι δύο θέλουν να δείξουν ότι πετυχαίνουν τους στόχους διότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προεδρία και την Ιταλία» συνέχισε ο δόκτωρ Ετόρε Γκρέκο.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το κύριο μέλημα του κ. Μπερλουσκόνι είναι να ολοκληρωθεί η εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας χωρίς αντιπαραθέσεις και προβλήματα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μπερλουσκόνι στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, ακολουθώντας την γραμμή της Ουάσινγκτον που διαφέρει από αυτή της κοινότητας, είχε τροφοδοτήσει τις φήμες για το ενδεχόμενο να έρθει σε σύγκρουση με τη Γαλλία.

Όμως, ο δόκτωρ Ρόμπερτ Λεονάρντι που διδάσκει στην Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου, LSE, πιστεύει ότι ο κ. Μπερλουσκόνι « δεν θα συνεχίσει αυτού του είδους τις ενέργειες στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας».

Προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μπερλουσκόνι στην ίδια την Ιταλία φαίνονται αυτή τη στιγμή να είναι εν δυνάμει πιο επικίνδυνα.

Το δεξιό κόμμα Λέγκα του Βορρά, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπερλουσκόνι, έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν προωθήσει μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστών και την απόδοση μεγαλύτερης αυτονομίας στις διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Ο ηγέτης του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι δεν είχε κανένα δισταγμό να προκαλέσει την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994.

Ακόμη και δεν καταρρεύσει η τωρινή κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μπόσι , ο οποίος είναι κατά της ιδέας της κοινότητας, θα φέρει τον πρωθυπουργό της Ιταλίας σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Μπόσι συνηθίζει να διατυπώνει με έντονο τρόπο επικρίσεις κατά ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης, κατά των αριστερών κομμάτων, κατά των μεταναστών, κατά των ομοφυλόφιλων και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 16:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπιδρομές στο Ιράκ
 

Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων είναι η ένοπλη ιρακινή αντίσταση

Ο αμερικανικός στρατός στο κεντρικό Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση με στόχο την πάταξη της ένοπλης αντίστασης.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν πάνω από 20 επιδρομές με πεζικό, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, κατά τις οποίες περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν όπλα.

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων είναι, μεταξύ άλλων, πρώην στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράκ και πιστοί οπαδοί του κόμματος Μπαάθ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ έγιναν στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων.

«Θα τους εξοντώσουμε»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η έλλειψη αποδείξεων για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν επιτρέπει στους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό.

Ο κ. Μπρέμερ, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες σύλληψης του πρώην ηγέτη του Ιράκ είναι «πολύ υψηλές».


Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε
Πολ Μπρέμερ
Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είτε να συλληφθεί είτε να σκοτωθεί.

Ο κ. Μπρέμερ υποστήριξε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.

Αυτό αποδυκνύει -σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο- ότι οι απλοί Ιρακινοί αρχίζουν σιγά - σιγά να μην φοβούνται το πρώην καθεστώς.

Πάντως ο κ. Μπρέμερ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών δυνάμεων» θα συνεχισθούν και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες στρατιωτών.

«Υπάρχουν κατάλοιπα του πρώην καθεστώτος ίσως ακόμη και τρομοκράτες από γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται τη στρατιωτική ήττα.

»Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε».

Ο κ. Μπρέμερ απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές σε μία χώρα που επί 30 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τυραννίας»


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 16:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέτο Σεζέρ σε μεταρρυθμίσεις
 

Ο πρόεδρος Σεζέρ μπορεί να υπογράψει τελικά τον επίμαχο νόμο

Ο πρόεδρος Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ άσκησε βέτο σε ορισμένα άρθρα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση ορισμένων άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου και ενεκρίθη από το τουρκικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Σεζέρ μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει το νόμο αν το κοινοβούλιο συζητήσει ξανά τα μέτρα και αποφασίσει να μην αλλάξει κανένα του σημείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το γεγονός ότι ο κ.Σεζέρ άσκησε βέτο στο νόμο αποτελεί οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την ενδεχόμενη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που τοποθετείται στο τέλος του 2004.

Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο, έβδομο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, προβλέπει τον περιορισμό της επιρροής των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα.

«Μεγάλοι κίνδυνοι»

Ένα από τα σημεία στα οποία άσκησε βέτο ο πρόεδρος Σεζέρ είναι αυτό που προβλέπει την κατάργηση του άρθρου για «προώθηση των αυτονομιστών» το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την καταδίκη σε φυλάκιση διανοουμένων που εκφράζονται υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων των Κούρδων.

«Είναι πολύ πιθανό η κατάργηση του άρθρου να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την ύπαρξη της τουρκικής δημοκρατίας και για την ενότητα του κράτους» τόνιζε η ανακοίνωση του προέδρου Σεζέρ.

Η συντάκτης του BBC που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, Παμ Ο Τουλ, επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποδείξει στην Ευρώπη ότι είναι έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Για τον σκοπό αυτό θέλει να πείσει τους δύσπιστους στην κοινότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας λειτουργούν στην πράξη.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Θανατική ποινή για βομβιστές στο Πακιστάν
 

Η βομβιστική επίθεση το Μάιο του 2002 κόστισε τη ζωή σε 11 Γάλλους μηχανικούς

Τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για την βομβιστική επίθεση το Μάιο του 2002 που κόστισε τη ζωή σε 11 Γάλλους μηχανικούς.

Δύο από τους καταδικασθέντες, ο Ασίφ Ζαχίρ και ο Ρζουάν Μπασίρ, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση και ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία εναντίον τους ήταν «κατασκευασμένα».

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Μοχάμαντ Σοχέιλ καταδικάστηκε ερήμην.

Ο δικαστής δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου διότι «υπήρχαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για τους καταδικασθέντες».

Σύμφωνα όμως με τον συνήγορο των καταδικασθέντων έπρεπε να είχαν αθωωθεί διότι οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας είχαν κενά.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι καταδικασθέντες ανήκουν σε δύο ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και καταζητεί ακόμη τρεις για ανάμειξη στην πολύνεκρη επίθεση.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο κεντρικό Καράτσι, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο έμεναν οι Γάλλοι μηχανικοί που βοηθούσαν στην κατασκευή γαλλικού υποβρυχίου για το ναυτικό του Πακιστάν.

Ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω στο λεωφορείο που μετέφερε τους Γάλλους μηχανικούς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Γάλλοι, δύο Πακιστανοί πολίτες και ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας.

Η επίθεση ήταν μια από τις πολλές που έγιναν εναντίον ξένων στο Πακιστάν μετά τον πόλεμο του 2001 κατά του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Τον περασμένο Ιούνιο 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι και τον Φεβρουάριο φέτος δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που έγινε από ένοπλους έξω από το ίδιο κτίριο.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 08:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη για την επίθεση στο Μπαλί
 

202 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο Μπαλί

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ένας από τους βασικούς υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί.


Αν γνωρίζαμε ότι θα γινόταν τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί, θα κινούσαμε γη και ουρανό για να την αποτρέψουμε
Αλεξάντερ Ντάουνερ, Υπουργός Εξωτερικών Ινδονησίας
Ο ύποπτος, ο οποίος είναι γνωστός ως Ίντρις, συνελήφθη στις 12 Ιουνίου, αλλά οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να το κοινοποιήσουν τώρα.

Η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για έναν από τους πέντε διοργανωτές της επίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 202 άτομα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ξένοι τουρίστες, κυρίως από την Αυστραλία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί από τις αρχές της χώρας περισσότερα από 30 άτομα, που θεωρούνται συνένοχοι στην επίθεση.

Τζεμάα Ισλαμίγια

Η Ινδονησία πιστεύει ότι η επίθεση διοργανώθηκε από την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Τη Δευτέρα, οι εισαγγελείς της χώρας αναμένεται να προτείνουν ποινή για έναν ακόμη ύποπτο, τον Αμρόζι Μπιν Νουρχασγίμ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση, λέγοντας ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι ξένοι τουρίστες απειλούν το μέλλον της Ινδονησίας και ότι η βία είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του αναφέρουν ότι ο ίδιος είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος ακόμη και για τη θανατική ποινή.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχωρεί ο Χανς Μπλιξ
 

Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Μπλιξ προκάλεσε τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών

Εγκαταλείπει και τυπικά σήμερα τη θέση του ο Σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, έπειτα από μία ταραχώδη περίοδο.

Ο κ. Μπλιξ που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, ανέλαβε στα τέλη Νοεμβρίου του 2002 τη δυσκολότερη αποστολή - να βρει στο Ιράκ αποδεικτικά στοιχεία για όπλα μαζικής καταστροφής, και μετά από τρίμηνο άκαρπων ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να βεβαιώσει κάτι τέτοιο.


Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την επιχειρηματολογία κατά του Ιράκ ήταν αμφισβητούμενα
Χανς Μπλιξ
Οι εργασίες της ομάδας του διεκόπησαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές όπλων και αποφάσισαν να προβούν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μπλιξ λέει ότι θα επιστρέψει στη χώρα του, θα αποσυρθεί στο εξοχικό του και θα αφοσιωθεί στη συγκομιδή μανιταριών και καρπών από τη γύρω περιοχή.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση των στοιχείων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από τον Κόλιν Πάουελ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Χανς Μπλιξ είχε χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα ενοχλητικό ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την επιχειρηματολογία κατά του Ιράκ ήταν αμφισβητούμενα».

Προσηνής και ήρεμος

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επεχείρησαν να δυσφημίσουν την ομάδα των επιθεωρητών σε μια προσπάθεια να κερδίσουν πολιτική στήριξη για την εισβολή στο Ιράκ.

Ο 74χρονος Σουηδός είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από τρία χρόνια, όμως επέστρεψε στα καθήκοντά του για να ηγηθεί των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο προσηνής και ήρεμος κ. Μπλιξ προκάλεσε τη μήνι των Αμερικανών αξιωματούχων όταν ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο Χανς Μπλιξ υπήρξε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για 16 ολόκληρα χρόνια, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία για διεθνές και συνταγματικό δίκαιο.

Το 2000 αναγκάσθηκε να επιστρέψει στα καθήκοντά του, όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, του ζήτησε να ηγηθεί της επιτροπής επιθεωρητών όπλων.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «δεν δέχεται πιέσεις»
 

Στόχος του κ. Στρο είναι να πείσει την ιρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Σκληρή στάση απέναντι στις πιέσεις της Βρετανίας να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις τηρεί το Ιράν, λέγοντας ότι αναμένει κινήσεις καλής θελήσεως σε αντάλλαγμα.


Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συνεργασία. Όμως περιμένουμε ανταλλάγματα
Καμάλ Καραζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε πιέσεις κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης ότι το Ιράν μπορεί να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την παραγωγή ατομικής ενέργειας και αυτό για «ειρηνικούς σκοπούς», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους.

Σχέσεις με ΕΕ

Νωρίτερα, ο κ. Στρο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι εάν το Ιράν δε συνεργασθεί στο θέμα των επιθεωρήσεων, τίθενται σε κίνδυνο οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχάμεντ Χαταμί.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις Βρετανίας - Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι η χώρα του υποστηρίζει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν. Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις δηλώσεις Μπλερ.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεστ ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας
 

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων

Η παλαιστινιακή αστυνομία άρχισε να καταλαμβάνει υπό τον έλεγχο της τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και τη συμφωνία εκεχειρίας.

Σε μία προσπάθεια εφαρμογής του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, το Ισραήλ παρέδωσε τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων στους Παλαιστινίους, οι οποίοι υποσχέθηκαν να τερματίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ
Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και Φατάχ, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στόχων, αναβιώνοντας τις ελπίδες για ειρήνευση.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μετά την επίσκεψη στην περιοχή της συμβούλου του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία άσκησε πιέσεις και στις δύο πλευρές να κάνουν βήματα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ θεωρεί ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και οι επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Τζορτζ Μπους και του Κόλιν Πάουελ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Κοινό ανακοινωθέν

Μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την πόλη Μπέιτ Χανούν, τον έλεγχο της περιοχής θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Το κοινό ανακοινωθέν των δύο παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ θέτει μία σειρά από όρους για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινικά εδάφη και των δολοφονιών ηγετικών στελεχών τους.

Η ανακοίνωση της Φατάχ - που αναμένετο, αρχικώς, να γίνει από κοινού με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ - καθυστέρησε λόγω εσωτερικών διενέξεων.


Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνασπισμός κατά Ντενκτάς
 


Πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην κατεχόμενη Κύπρο σχημάτισαν πολιτικό συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας που αποτελείται από τρία πολιτικά κόμματα και 16 άλλες οργανώσεις ζητά την επανένωση της νήσου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC από την Κωνσταντινούπολη, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας εκφράζει μια γενικότερη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων για την απώλεια της ευκαιρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μουσταφά Ακιντσί, ο ηγέτης του Κόμματος Κοινωνικής Ελευθερίας (TKP) που είναι το μεγαλύτερο κόμμα που συμμετέχει στον συνασπισμό, κατηγόρησε τον κύριο Ντενκτάς και την «πολιτικό-στρατιωτική» - όπως την αποκάλεσε - γραφειοκρατία στην Άγκυρα για την έλλειψη υποστήριξης προς το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Ακιντσί εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Τουρκοκύπριοι ζητούν από την αντιπολίτευση να συσπειρωθεί για να πετύχει την πολυπόθητη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως όμως σχολιάζει η ανταποκρίτρια μας, στο Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας δεν συμμετέχει ένα άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αν και υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Κίνημα.

Καθώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας θα καταφέρει να εκθρονίσει τον κ. Ντενκτάς από την εξουσία, καταλήγει η ανταποκρίτρια του BBC.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Έφυγε η Κάθριν Χέπμπορν
 

Με το μεγάλο έρωτα της ζωής της, Σπένσερ Τρέισι

Ο θρύλος του Χόλιγουντ, Κάθριν Χέπμπορν, μία από τις πλέον ανεξάρτητες προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης, πέθανε σε ηλικία 96 χρόνων.


Δεν πιστεύω στο γάμο. Είναι πρακτικά αδύνατο να αγαπάς, να τιμάς και να υπακούς
Κάθριν Χέπμπορν
Η Κάθριν Χέπμπορν, η οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Ολντ Σέιμπρουκ, στο Κονέκτικατ, υπέφερε από πολλά νοσήματα, κυρίως όμως από την ασθένεια Πάρκισον.

Η καριέρα της στο Χόλιγουντ διήρκεσε έξι δεκαετίες, ενώ συμπρωταγωνίστησε στο πλευρό κορυφαίων ειδώλων της έβδομης Τέχνης, όπως οι Τζέιμς Στιούαρτ, Κάρι Γκραντ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Η Κάθριν Χέπμπορν τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ ερμηνείας - αριθμός που θεωρείται ρεκόρ.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δήλωσε μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου της: «Νομίζω ότι όλες οι ηθοποιοί του κόσμου την έβλεπαν με δέος και ήθελαν να της μοιάσουν».

Έρωτας ζωής

Η Χέπμπορν γεννήθηκε στο Κονέκτικατ το 1907, σε μία οικογένεια με έξι παιδιά. Η πρώτη της δουλειά ήταν σε μία εταιρεία αποθήκευσης.


Με το Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στη «Βασίλισσα της Αφρικής»
Σε ηλικία 21 χρόνων έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και τον πρώτο της γάμο, ο οποίος διήρκεσε έξι χρόνια.

Αμέσως μετά είχε δηλώσει: «Δεν πιστεύω στο γάμο. Είναι πρακτικά αδύνατο να αγαπάς, να τιμάς και να υπακούς».

«Δεν νομίζω ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν μαζί. Καλό θα είναι να μένουν στην ίδια γειτονιά και να επισκέπτονται οι μεν τους δε κάθε τόσο», είναι μία από τις γνωστές της ατάκες.

Όμως, ο έρωτας της ζωής της ήταν ο Σπένσερ Τρέισι, με τον οποίο πέρασε μαζί κρυφά 27 χρόνια και γύρισε εννέα ταινίες. Η σχέση τους τελείωσε μόνο με το θάνατό του, το 1967. Ωστόσο, δεν έζησαν ποτέ στην ίδια στέγη.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «δεν δέχεται πιέσεις»
 

Στόχος του κ. Στρο είναι να πείσει την ιρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Σκληρή στάση απέναντι στις πιέσεις της Βρετανίας να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις τηρεί το Ιράν, λέγοντας ότι αναμένει κινήσεις καλής θελήσεως σε αντάλλαγμα.


Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συνεργασία. Όμως περιμένουμε ανταλλάγματα
Καμάλ Καραζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε πιέσεις κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης ότι το Ιράν μπορεί να αναπτύσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την παραγωγή ατομικής ενέργειας και αυτό για «ειρηνικούς σκοπούς», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει αυστηρότερους ελέγχους.

Σχέσεις με ΕΕ

Νωρίτερα, ο κ. Στρο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι εάν το Ιράν δε συνεργασθεί στο θέμα των επιθεωρήσεων, τίθενται σε κίνδυνο οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχάμεντ Χαταμί.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις Βρετανίας - Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι η χώρα του υποστηρίζει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν. Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις δηλώσεις Μπλερ.


Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητείται αποστολή διεθνούς δύναμης στη Λιβερία
 

Διατηρείται προς το παρόν η εκεχειρία στη Λιβερία

Ξεκίνησαν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβερία μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για αποστολή επειγόντως πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, με τον πρόεδρο της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο και τον Μοχάμεντ Ιμπιν Τσάμπας, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής, ECOWAS.

Αναμένεται ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη συγκρότηση και οργάνωση μίας ειρηνευτικής δύναμης για τη Λιβερία με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Την ιδέα ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβερίας φαίνεται να εξετάζει και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε το Σαββάτο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητήθηκε με τις ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο υπουργός Πληροφόρησης της Λιβερίας, Ρέτζιναλντ Γκούντριτζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Στην ίδια τη Λιβερία φαίνεται να τηρείται ως επί το πλείστον η εκεχειρία ανάμεσα στις ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονταν μέχρι την Παρασκευή για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μονρόβια.


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 - 05:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα κατά της κοκαϊνης
 

Η Κολομβία θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου

Ο στρατός της Κολομβίας προέβη στην κατάσχεση δύομισι τόνων κοκαϊνης, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, κοντά στην πόλη Τουμάκο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού, πέντε άτομα συνελήφθησαν, τα οποία είχαν στην κατοχή τους όπλα και αρκετά εκατομμύρια πέσος.


Ο πρόεδρος Ουρίμπε φαίνεται αποφασισμένος
Η εν λόγω κατάσχεση πραγματοποιήθηκε ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε, παρουσίαζε τα σχέδιά του για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, μίας διένεξης που ξεκίνησε πριν από 39 χρόνια.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε ανακοίνωσε ότι πρόκειται να λάβει αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών, το οποίο πιστεύεται ότι πυροδοτεί τη διένεξη.

Τα σχέδια του προέδρου Ουρίμπε για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τις οργανώσεις των αριστερών ανταρτών και τις ομάδες των δεξιών παραστρατιωτικών, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Αντάρτες και κοκαϊνη

Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση θα αναπτύξει αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε μία προσπάθεια να εκτοπίσουν τις οργανώσεις ανταρτών και παραστρατιωτικών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει τις σοδειές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κοκαϊνης. Και αυτό γιατί πιστεύεται ότι η κοκαϊνη χρηματοδοτεί ουσιαστικά όλες τις παράνομες οργανώσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε επιθυμεί να θέσει τέρμα επίσης στις απαγωγές. Πιστεύεται ότι στη χώρα πραγματοποιείται μία απαγωγή κάθε τέσσερις ώρες.

Η σκληρή πολιτική της κυβέρνησης έχει ικανοποιήσει τους πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 60% εγκρίνει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.