|
|
Ειδήσεις 03-06-29
Ελπίδες για ειρήνευση
Ελπίδες για ειρήνευση
Συνασπισμός κατά Ντεκτάς
Πιέσεις Στρο προς Τεχεράνη
Eπιδρομές στο Ιράκ
Δώδεκα νεκροί στο Σικάγο
Επιχείρηση-σκούπα στο Ιράκ
«Άμεση εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή
«Άμεση εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή
Προς μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
Συζητάται αποστολή διεθνούς δύναμης στη Λιβερία
Μπρέμερ: Θα συλληφθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν
Επίσκεψη Στρo στην Τεχεράνη
Παρέμβαση Πάπα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Συνάντηση Ράις - Σαρόν για 'οδικό χάρτη'
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου) Ελπίδες για ειρήνευση
|
Προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων |
Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ανακοίνωση παλαιστινιακών οργανώσεων για κατάπαυση του πυρός.
Μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την πόλη Μπέιτ Χανούν, τον έλεγχο της περιοχής θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «οδικός χάρτης».
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ | Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ - που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ - ότι συμμετέχει στην άμεση κατάπαυση του πυρός εναντίον του Ισραήλ, που είχαν νωρίτερα ανακοινώσει οι μαχητικές ισλαμικές οργανώσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.
Το Σαββατοκύριακο, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επισκέφθηκε την περιοχή, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, μεταδίδει ότι για πρώτη φορά, τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως η έντονη διπλωματία των Αμερικανών αποδίδει καρπούς.
Aντιδράσεις
Αντιδρώντας στο κοινό ανακοινωθέν για τρίμηνη ανακωχή που εξέδωσαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αγνοήσει την εκεχειρία.
Το κοινό ανακοινωθέν των δύο παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων θέτει μία σειρά από όρους για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Μεταξύ άλλων, απαιτούν τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινικά εδάφη και των δολοφονιών ηγετικών στελεχών τους.
Η ανακοίνωση της Φατάχ - που αναμένετο, αρχικώς, να γίνει από κοινού με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ - καθυστέρησε λόγω εσωτερικών διενέξεων.
Η οργάνωση δήλωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει έξι μήνες.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία χαρακτηρίζοντάς τη «άχρηστη» και έχει ζητήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή να εξαρθώσει τις μαχητικές οργανώσεις.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άσλεϊ Σνι, δήλωσε: «Οποιαδήποτε κίνηση περιορίζει τη βία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
»Όπως προβλέπει ο "οδικός χάρτης", τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν την υποχρέωση να εξαρθρώσουν τις τρομοκρατικές υποδομές. Πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες».
|
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου) Ελπίδες για ειρήνευση
|
Προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων |
Οι παλαιστινιακές οργάνωσεις, Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, και Φατάχ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Αρχικώς, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο ανέφεραν την εφαρμογή τρίμηνης εκεχειρίας.
Το ανακοινωθέν έθετε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας μία σειρά από όρους.
Μεταξύ άλλων, απαιτούν τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον ηγετικών στελεχών τους και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ | Λίγο αργότερα, και η οργάνωση Φατάχ, που πρόσκειται στην Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην τρίμηνη εκεχειρία.
Στην ανακωχή δεν παίρνουν μέρος, όπως αναμενόταν, δύο άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά» και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».
Πάντως, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ απορρίπτει την εκεχειρία, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, η «τρομοκρατική υποδομή» παραμένει.
Αποχώρηση Ισραηλινών
Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των περιοχών, όπως ορίζει το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «οδικός χάρτης».
Νωρίτερα, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.
Συνάντηση Ράις- Αμπάς
Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου, μετέβη στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου - μία συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε από τους Παλαιστίνιους «θετική».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κ. Ράις συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατόν.
Συμπληρώνουν δε ότι η κ. Ράις προσκάλεσε τον κ. Αμπάς να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου) Συνασπισμός κατά Ντεκτάς
|
|
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην κατεχόμενη Κύπρο σχημάτισαν πολιτικό συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας που αποτελείται από τρία πολιτικά κόμματα και 16 άλλες οργανώσεις ζητά την επανένωση της νήσου.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC από την Κωνσταντινούπολη, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας εκφράζει μια γενικότερη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων για την απώλεια της ευκαιρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μουσταφά Ακιντσί, ο ηγέτης του Κόμματος Κοινωνικής Ελευθερίας (TKP) που είναι το μεγαλύτερο κόμμα που συμμετέχει στον συνασπισμό, κατηγόρησε τον κύριο Ντεκτάς και την «πολιτικό-στρατιωτική» - όπως την αποκάλεσε - γραφειοκρατία στην Άγκυρα για την έλλειψη υποστήριξης προς το σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Ακιντσί εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Τουρκοκύπριοι ζητούν από την αντιπολίτευση να συσπειρωθεί για να πετύχει την πολυπόθητη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως όμως σχολιάζει η ανταποκρίτρια μας, στο Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας δεν συμμετέχει ένα άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αν και υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Κίνημα.
Καθώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας θα καταφέρει να εκθρονίσει τον κ. Ντεκτάς από την εξουσία, καταλήγει η ανταποκρίτρια του BBC. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου) Πιέσεις Στρο προς Τεχεράνη
|
Στόχος του κ. Στρο είναι να πείσει την ιρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την ηγεσία της χώρας.
Ο κ. Στρο συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί. Από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Στρο δήλωσε ότι η Βρετανία πρόσθεσε τη φωνή της στις χώρες που καλούν το Ιράν να υπογράψει πρωτόκολο που θα επιτρέπει αυστηρότερες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαραζί δήλωσε ότι το Ιράν έχει δεσμευθεί να συνεργασθεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, περιμένει όμως θετική ανταπόκριση.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, ο κ. Στρο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι εάν το Ιράν δε συνεργασθεί στο θέμα των επιθεωρήσεων, τίθενται σε κίνδυνο οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχάμεντ Χαταμί.
Τεταμένες σχέσεις
Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σχέσεις Βρετανίας - Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν δικαιούνται βρετανικής υποστήριξης.
Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις δηλώσεις Μπλερ. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 17:51 ('Ωρα Λονδίνου) Eπιδρομές στο Ιράκ
|
Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων είναι η ένοπλη ιρακινή αντίσταση |
Ο αμερικανικός στρατός στο κεντρικό Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση με στόχο την πάταξη της ένοπλης αντίστασης.
Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν πάνω από 20 επιδρομές, κατά τις οποίες περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν όπλα.
Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων ήταν, μεταξύ άλλων, πρώην στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράκ και πιστοί οπαδοί του κόμματος Μπαάθ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ έγιναν στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων.
«Θα τους εξοντώσουμε»
Νωρίτερα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η έλλειψη αποδείξεων για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν επιτρέπει στους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό.
Ο κ. Μπρέμερ, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες σύλληψης του πρώην ηγέτη του Ιράκ είναι «πολύ υψηλές».
Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε | Πολ Μπρέμερ | Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είτε να συλληφθεί είτε να σκοτωθεί.
Ο κ. Μπρέμερ υποστήριξε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.
Αυτό αποδυκνύει -σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο- ότι οι απλοί Ιρακινοί αρχίζουν σιγά - σιγά να μην φοβούνται το πρώην καθεστώς.
Πάντως ο κ. Μπρέμερ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών δυνάμεων» θα συνεχισθούν και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες στρατιωτών.
«Υπάρχουν κατάλοιπα του πρώην καθεστώτος ίσως ακόμη και τρομοκράτες από γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται τη στρατιωτική ήττα.
»Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε».
Ο κ. Μπρέμερ απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές σε μία χώρα που επί 30 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τυραννίας» |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου) Δώδεκα νεκροί στο Σικάγο
|
Τα ξύλινα μπαλκόνια είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Σικάγο |
Toυλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία του Σικάγο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κατέρρευσε ξύλινο μπαλκόνι πολυκατοικίας.
Πάνω από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την ώρα του δυστυχήματος, στο μπαλκόνι - στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας - βρίσκονταν περίπου 40 με 50 άτομα, οι οποίοι διασκέδαζαν.
Το ξύλινο οικοδόμημα παρέσυρε και τα μπαλκόνια των κάτω ορόφων, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να παγιδευτούν στα χαλάσματα.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη γειτονιά «Νορθ Σάιντ» του Σικάγο, γνωστή για τα νυχτερινά κλαμπ και μπαρ.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα ξύλινα μπαλκόνια, στην πίσω πλευρά των πολυκατοικιών, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Σικάγο.
|
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 17:51 ('Ωρα Λονδίνου) Επιχείρηση-σκούπα στο Ιράκ
|
Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων είναι η ένοπλη ιρακινή αντίσταση |
Ο αμερικανικός στρατός στο κεντρικό Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση με στόχο την πάταξη της ένοπλης αντίστασης.
Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν πάνω από 20 επιθέσεις, κατά τις οποίες περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν όπλα.
Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων ήταν, μεταξύ άλλων, πρώην στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράκ και πιστοί οπαδοί του κόμματος Μπαάθ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ έγιναν στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων.
«Θα τους εξοντώσουμε»
Νωρίτερα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η έλλειψη αποδείξεων για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν επιτρέπει στους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό.
Ο κ. Μπρέμερ, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες σύλληψης του πρώην ηγέτη του Ιράκ είναι «πολύ υψηλές».
Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε | Πολ Μπρέμερ | Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είτε να συλληφθεί είτε να σκοτωθεί.
Ο κ. Μπρέμερ υποστήριξε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.
Αυτό αποδυκνύει -σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο- ότι οι απλοί Ιρακινοί αρχίζουν σιγά - σιγά να μην φοβούνται το πρώην καθεστώς.
Πάντως ο κ. Μπρέμερ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών δυνάμεων» θα συνεχισθούν και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες στρατιωτών.
«Υπάρχουν κατάλοιπα του πρώην καθεστώτος ίσως ακόμη και τρομοκράτες από γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται τη στρατιωτική ήττα.
»Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε».
Ο κ. Μπρέμερ απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές σε μία χώρα που επί 30 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τυραννίας» |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου) «Άμεση εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή
|
Προϋπόθεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων |
Οι παλαιστινιακές μαχητικές οργάνωσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν για τρεις μήνες τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι η ανακωχή θα έχει άμεση εφαρμογή. Θέτουν όμως ως προϋπόθεση μία σειρά από όρους.
Οι παλαιστινιακές οργανώσεις απαιτούν, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον ηγετικών στελεχών τους και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στην ανακωχή δεν συμμετείχαν, όπως αρχικώς αναμενόταν, δύο άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά» και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ απορρίπτει την ανακοίνωση της εκεχειρίας επειδή, όπως ισχυρίστηκε, βασίζεται στην υπάρχουσα «υποδομή της τρομοκρατίας».
Αποχώρηση
Νωρίτερα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επίσημοι ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από ορισμένα σημεία της Λωρίδα της Γάζας αύριο Δευτέρα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των περιοχών.
Η ανακοίνωση των δυο πλευρών γίνεται καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες των παλαιστινιακών οργανώσεων και κήρυξη εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού ως «οδικός χάρτης».
Η κ. Ράις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Συνάντηση Ράις- Αμπάς
Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου, μετέβη στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου - μία συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε από τους Παλαιστίνιους «θετική».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κ. Ράις συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατόν.
Συμπληρώνουν δε ότι η κ. Ράις προσκάλεσε τον κ. Αμπάς να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου) «Άμεση εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή
|
|
Οι παλαιστινιακές μαχητικές οργάνωσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν για τρεις μήνες τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον τους.
Αποχώρηση
Νωρίτερα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επίσημοι ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από ορισμένα σημεία της Λωρίδα της Γάζας αύριο Δευτέρα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των περιοχών.
Η ανακοίνωση των δυο πλευρών γίνεται καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες των παλαιστινιακών οργανώσεων και κήρυξη εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού ως «οδικός χάρτης».
Η κ. Ράις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Συνάντηση Ράις- Αμπάς
Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου, μετέβη στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου - μία συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε από τους Παλαιστίνιους «θετική».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κ. Ράις συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατόν.
Συμπληρώνουν δε ότι η κ. Ράις προσκάλεσε τον κ. Αμπάς να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 14:17 ('Ωρα Λονδίνου) Προς μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
|
Η Κοντολίζα Ράις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν |
Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι επίσημοι λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από ορισμένα σημεία της Λωρίδα της Γάζας αύριο Δευτέρα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των περιοχών.
Η ανακοίνωση των δυο πλευρών γίνεται καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες των παλαιστινιακών οργανώσεων και κήρυξη εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Συνάντηση Ράις- Αμπάς
Η κα Ράις αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου - μία συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε από τους Παλαιστίνιους «θετική».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κα Ράις συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατόν.
Συμπληρώνουν δε ότι η κα Ράις προσκάλεσε τον κ. Αμπάς να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου) Συζητάται αποστολή διεθνούς δύναμης στη Λιβερία
|
Διατηρείται προς το παρόν η εκεχειρία στη Λιβερία |
Ξεκίνησαν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβερία μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για αποστολή επειγόντως πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης.
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, με τον πρόεδρο της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο και τον Μοχάμεντ Ιμπιν Τσάμπας, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής, ECOWAS.
Αναμένεται ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη συγκρότηση και οργάνωση μίας ειρηνευτικής δύναμης για τη Λιβερία με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει.
Την ιδέα ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβερίας φαίνεται να εξετάζει και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε το Σαββάτο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητήθηκε με τις ΗΠΑ.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο υπουργός Πληροφόρησης της Λιβερίας, Ρέτζιναλντ Γκούντριτζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Στην ίδια τη Λιβερία φαίνεται να τηρείται ως επί το πλείστον η εκεχειρία ανάμεσα στις ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονταν μέχρι την Παρασκευή για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μονρόβια. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου) Μπρέμερ: Θα συλληφθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν
|
Οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών» δυνάμεων θα συνεχιστούν προειδοποίησε ο Πολ Μπρέμερ |
Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ είπε ότι η έλλειψη αποδείξεων για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν επιτρέπει στους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον πληθυσμό του Ιράκ.
Ο κ. Μπρέμερ μιλώντας στο BBC εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες σύλληψης του πρώην ηγέτη του Ιράκ είναι «πολύ υψηλές».
Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε | Πολ Μπρέμερ | Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο Σαντάμ Χουσεΐν είτε να συλληφθεί είτε να σκοτωθεί.
Ο κ. Μπρέμερ υποστήριξε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.
Αυτό αποδυκνύει -σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο- ότι οι απλοί Ιρακινοί αρχίζουν σιγά - σιγά να μην φοβούνται το πρώην καθεστώς.
Πάντως ο κ. Μπρέμερ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών δυνάμεων» θα συνεχισθούν και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες στρατιωτών.
«Υπάρχουν κατάλοιπα του πρώην καθεστώτος ίσως ακόμη και τρομοκράτες από γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται τη στρατιωτική ήττα.
»Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε».
Ο κ. Μπρέμερ απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές σε μία χώρα που επί 30 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τυραννίας» |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου) Επίσκεψη Στρo στην Τεχεράνη
|
Η υποστήριξη του Τόνι Μπλερ στους διαδηλωτές αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών |
Ο υπουργός Eξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επισκέπτεται το Ιράν όπου θα προσπαθήσει να πείσει την ηγεσία της χώρας να επιτρέψει την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.
Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν αναμένουν άμεσα αποτελέσματα αλλά ο κ. Στρο ελπίζει ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες η πολιτική διαλόγου με το Ιράν θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στο θέμα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στο Ιράν δικαιούνται βρετανικής υποστήριξης.
Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε επίσημα για τις δηλώσεις αυτές του κ. Μπλερ.
Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας, όλες οι επισκέψεις ήταν δύσκολες αλλά αυτή που ξεκινάει σήμερα αναμένεται να είναι η δυσκολότερη από όλες.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχεται επικρίσεις που έχει συμφωνήσει στην επίσκεψη του κ. Στρο. |
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 09:04 ('Ωρα Λονδίνου) Παρέμβαση Πάπα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
|
Ο Ποντίφηκας πιέζει για αλλαγές στο πρώτο Σύνταγμα της ΕΕ |
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει την χριστιανική παράδοση της Ευρώπης στο σύνταγμα της.
Σε μακροσκελές έγγραφο του που απευθύνεται στους Ρωμαιοκαθολικούς της Ευρώπης ο Πάπας ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να "επιστρέψουν στις Χριστιανικές τους ρίζες".
Το σχέδιο συντάγματος που επιδόθηκε στους ηγέτες των χωρών-μελών στην σύνοδο κορυφής της Χαλκιδικής την περασμένη εβδομάδα έκανε μνεία στην "θρησκευτική και ανθρωπιστική παράδοση" της Ευρώπης αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον Χριστιανισμό.
Το σχέδιο συντάγματος που υιοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις των 15 ως βάση συζήτησης πρόκειται να εγκριθεί το 2004.
Όπως μεταδίδει ο συντάκτης Ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC η Καθολική Εκκλησία αλλά και τα κεντροδεξιά κόμματα της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Πολωνίας πιέζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο και να περιλάβει συγκεκριμένη αναφορά στον Χριστιανισμό.
Όμως παράλληλα υπάρχουν και ισχυρά επιχειρήματα για την μη υιοθέτηση συγκεκριμένης θρησκείας στο σύνταγμα της ΕΕ.
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ζουν μεγάλες μειονότητες που δεν είναι Χριστιανοί.
Παράλληλα η Τουρκία που επιθυμεί διακαώς την ένταξη στην ΕΕ είναι Μουσουλμανικό κράτος.
|
Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 08:43 ('Ωρα Λονδίνου) Συνάντηση Ράις - Σαρόν για 'οδικό χάρτη'
|
Η κυρία Ράις προσκάλεσε τον κύριο Αμπάς στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους |
Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή - γνωστό ως "οδικός χάρτης".
Η κ. Ράις αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου - μία συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε από τους Παλαιστίνιους "θετική".
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυρία Ράις συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατόν.
Συμπληρώνουν δε ότι η κυρία Ράις προσκάλεσε τον κύριο Αμπάς να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη.
Ενόψει της επίσκεψης της κ. Ράις οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προκαταρκτικών σημείων του «οδικού χάρτη».
Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να αποχωρήσουν σταδιακά από τμήματα των παλαιστινιακών περιοχών που κατέχουν.
Από την άλλη πλευρά οι περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις λένε ότι είναι έτοιμες να αναστείλουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ -όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη - με εξαίρεση την οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά. |
|