Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-20

  1. Έκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα
  2. Βάση εκκίνησης το σχέδιο συντάγματος
  3. ΕΚΤ: Ομόφωνη η υποστήριξη για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ
  4. Τραγωδία στα ανοικτά της Τυνησίας
  5. Βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία
  6. Σεισμοί στην Λατινική Αμερική
  7. Νέες εκρήξεις στην Τσετσενία
  8. Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
  9. Αποφασισμένος για την ειρήνη
  10. «Ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν»
  11. Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
  12. Εκκλήσεις ΗΠΑ για καταδίκη της Πιονγκ Γιανγκ
  13. Διαβεβαιώσεις Πούτιν για το Ιράν
  14. Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες
  15. Επί τάπητος το Σύνταγμα
  16. Ανοσία στα φάρμακα
  17. Τακτικές επιθέσεις κατά των Αμερικανών
  18. Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
  19. Στη Μέση Ανατολή ο Κόλιν Πάουελ
  20. Επί τάπητος το Σύνταγμα
  21. Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ
  22. Μπαράζ επιθέσεων κατά Αμερικανών
  23. Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
  24. Για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 23:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα
 

Το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κένυα

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν την πρεσβεία τους στην Κένυα επειδή όπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ , που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του , είπε στο BBC ότι υπάρχουν "συγκεκριμένες πληροφορίες" για επίθεση εναντίον "συγκεκριμένου στόχου".

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι πληροφορίες προσδιόριζουν το στόχο, την τρομοκρατική οργάνωση και τη μέθοδο του κτυπήματος.

Πληροφορίες στην Κένυα αναφέρουν ότι ο στόχος είναι το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Το χέρι της αλ- Κάϊντα


Οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε βαθμό ύψιστης ετοιμότητας για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.

Έκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικού είπε ότι η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Τρίτη.

Το νέο κτήριο της πρεσβείας στις παρυφές της πόλης εγκαινιάστηκε πρίν από μερικούς μήνες.

Πρίν από πέντε χρόνια η αμερικανική πρεσβεία στην Κένυα είχε καταστραφεί από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Για την επίθεση είχε θεωρηθεί υπεύθυνη η αλ- Κάϊντα.

Τουριστική οδηγία

Πέρυσι το Νοέμβριο σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε ισραηλινό ξενοδοχειακό συγκρότημα στις ακτές της Κένυας.

Παράλληλα οι τρομοκράτες επεχείρησαν ανεπιτυχώς με βλήμα να πλήξουν και να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος (πτήση τσάρτερ) στην πόλη της Μομπάσα.

Τον τελευταίο μήνα οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εκδόσει ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες προειδοποιούν για νέα τρομοκρατική επίθεση της αλ- Κάϊντα στην Κένυα.

Οι Βρετανικές Αερογραμμές έχουν ματαίωσει όλες τις πτήσεις τους στην Κένυα.

Η κυβέρνηση της Κένυας έχει ζητήσει από τις δύο χώρες να είναι "πιό επιηκείς" στις ταξιδιωτικές τους οδηγίες γιατί ο τοπικός τουρισμός αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση.



Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Βάση εκκίνησης το σχέδιο συντάγματος
 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το τέλος των εγασιών της συνόδου κορυφής

Πόρτο Καρράς – Των απεσταλμένων μας, Πάνου Πολυζωίδη και Ρόζυς Βουδούρη

Με κατ΄αρχήν συμφωνία στο θέμα του συντάγματος, με απόφαση για ενίσχυση της πολιτικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και με μια σειρά από αυστηρές προειδοποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα θέματα της διεθνούς σκηνής, έκλεισαν στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής τις εργασίες της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο δρόμος για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συντάγματος άνοιξε μετά την έγκριση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η συντακτική συνέλευση.


Το κείμενο υιοθετήθηκε ως βάση εκκίνησης για τη διακυβερνητική διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

Η διατύπωση βάση εκκίνησης έδωσε τροφή για ερμηνείες σχετικά με το κατά πόσο θα έχει η διάσκεψη τη δυνατότητα να κάνει σημαντικές αλλαγές στο κείμενο.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης διευκρίνισε ότι η διακυβερνητική δεν πρόκειται να εξετάσει τα θέματα εξαρχής, θα έχει δηλαδή περιορισμένο πεδίο δράσης, αναγνώρισε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης.

Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά, το κείμενο της συνθήκης θα υπογραφεί από τα 25 κράτη μέλη το συντομότερο δυνατόν μετά την ένταξη των 10 νέων χωρών την 1η Μαΐου 2004.


Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν
Ο πρόεδρος της συντακτικής συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, αφού διάβασε το προοίμιο του σχεδίου στα ελληνικά, χαρακτήρισε την απόφαση «στιγμή συγκίνησης και ευρωπαϊκής ευτυχίας» και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν το σύνταγμά τους».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος είχε εκφράσει διαφωνίες σχετικά με το ζήτημα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων σε ορισμένους τομείς, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» και για μια Ένωση «πιο δημοκρατική, πιο σαφή και πιο απλή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών».

Το θέμα της ομοφωνίας, είπε πάντως, «είναι για μένα θεμελιώδες και η διακυβερνητική διάσκεψη θα έχει τον τρόπο να τελειοποιήσει τα τεχνικά σημεία τα οποία χρειάζονται τελειοποίηση».

Βάση για διαπραγματεύσεις

Άλλο σημείο τριβής είναι η κατανομή των ψήφων μεταξύ των μελών, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Η Ισπανία πρωτοστατεί μεταξύ των αντιτιθεμένων στην καθιέρωση –σε ορισμένες περιπτώσεις- ειδικής πλειοψηφίας τριών πέμπτων επί του συνόλου των κατοίκων της Ένωσης, γεγονός που δίνει στις μεγαλύτερες χώρες περισσότερες ψήφους έναντι των μικρότερων.


Χοσέ Μαρία Αθνάρ
«Είναι μία ρύθμιση με την οποία πολλά κράτη μέλη διαφωνούν, ωστόσο είναι πολλά τα θέματα στα οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία και τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε στο πλαίσιο της διακυβερνητικής», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η δήλωση αυτή συνοψίζει την πεποίθηση των περισσοτέρων ομολόγων του ότι η απόφαση για παραπομπή του σχεδίου συντάγματος προς συζήτησιν στη διακυβερνητική διάσκεψη αφήνει πολλά περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των διαφόρων ρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, αυτή η πεποίθηση οδηγεί τους σκεπτικιστές στο συμπέρασμα ότι το κείμενο που εγκρίθηκε από τη σύνοδο δεν έχει ουσιαστική αξία εφόσον μπορεί να τροποποιηθεί εκτενώς.

Η διαδήλωση

Την ώρα που γινόταν η ανακοίνωση για το Σύνταγμα, άρχιζε στο Μαρμαρά, λίγα χιλιόμετρα από το Πόρτο Καρράς, η διαδήλωση τεσσάρων ως πέντε χιλιάδων πολιτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.


Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες αυτού του είδους, είπε ότι υπάρχει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και ότι θα συνεχιστεί ως την οριστική έγκριση του συντάγματος η συζήτηση μαζί τους.

Η πορεία διαμαρτυρίας προς το χώρο διεξαγωγής της συνόδου, πάντως, συνοδεύτηκε από επεισόδια, όταν περίπου 100 άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο ύψος της κόκκινης γραμμής. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με δακρυγόνα και αυτοί σκορπίστηκαν στα χωράφια της περιοχής. Η επιστροφή των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη, από όπου είχαν ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, έγινε χωρίς προβλήματα.

Τα άλλα θέματα

Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, οι «15» επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην καθιέρωση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Παροχής Ασύλου, όπως αυτό είχε οριστεί στο Τάμπερε το 1999 και στη Σεβίλη το 2002.

Συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί τεχνολογικά προηγμένο σύστημα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, να επιτευχθεί συντονισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και να εναρμονισθούν οι πολιτικές στο θέμα του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, θα επανεξετασθεί η συνολική σχέση με τις τρίτες χώρες, οι οποίες δε συνεργάζονται στο ζήτημα.


Τζακ Στρο
Για τα παραπάνω θα διατεθούν, εφόσον επέλθει σήμερα τελική συμφωνία, 140 εκατομμύρια ευρώ κατά την τριετία 2004-2006.

Η Βρετανία, ωστόσο, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ο υπουργός της των Εξωτερικών, Τζακ Στρο, πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή την άδεια, σε συνεργασία και με άλλα κράτη μέλη που το επιθυμούν, να δημιουργήσει ζώνες φιλοξενίας ατόμων που ζητούν άσυλο κοντά στις εστίες από τις οποίες αυτά προέρχονται.

Στα διεθνή θέματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Ιράν να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, καλούν την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να κηρύξει αμέσως κατάπαυση του πυρός και διακηρύττουν την πρόθεση ορισμένων κρατών μελών να συμβάλουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κυπριακό και Τουρκία

Έκκληση προς όλες τις πλευρές, αλλά –όπως αναφέρουν- κυρίως προς την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, απηύθυναν οι ηγέτες της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χαλκιδικής, ζητώντας τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.


Γκιούλ - Ερντογάν
Οι «15» ζητούν ακόμη την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ επισημαίνουν ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση ένθεν κακείθεν της «πράσινης γραμμής» είναι μεν θετική κίνηση, ωστόσο δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Σχετικά με την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ διαπιστώνουν πως η χώρα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και την ένταξή της στην Κοινότητα, αλλά προσθέτουν ότι απαιτούνται ακόμη σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Τέλος, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης στην Κοινότητα, ώστε εντός του 2004 να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και το 2007 να γίνουν οι δύο χώρες πλήρη μέλη.

Η ιταλική προεδρία


Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Διάδοχος της Ελλάδος στην εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι από 1ης Ιουλίου η Ιταλία και ο πρωθυπουργός της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι στις προτεραιότητές του θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, οι οποίες υπέφεραν τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της ιρακινής κρίσης.

Ο Ιταλός ηγέτης, άλλωστε, υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα. «Είναι αναγκαίο», είπε χαρακτηριστικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «να συνεργασθούμε πλήρως με τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΚΤ: Ομόφωνη η υποστήριξη για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ
 

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ προσήχθη στο δικαστήριο μαζί με άλλους οκτώ κατηγορούμενους

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασαν ομόφωνα την Παρασκευή oι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο Καρράς, όπως δήλωσε βοηθός του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τρισέ θα πρέπει να διοριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και στη συνέχεια ο διορισμός του να επικυρωθεί από σύνοδο κορυφής της ΕΕ έπειτα από την έγκρισή του από σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η διαδικασία αυτή είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ο Τρισέ θα πρέπει να διαδεχθεί στη θέση αυτή τον νυν πρόεδρο της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απαλλάχθηκε την Τετάρτη των κατηγοριών που αντιμετώπιζε για το σκάνδαλο της γαλλικής τράπεζας Credit Lyonnais και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να αντικαταστήσει τον Βιμ Ντούιζενμπεργκ στην προεδρία της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ ήταν ανώτερο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών όταν η κρατική Credit Lyonnais σημείωσε μεγάλες απώλειες κατά τη δεκαετία του 1980 από «γενναιόδωρη» παροχή δανείων και κατόπιν παραποίησε τις λογιστικές της καταστάσεις για να αποκρύψει τα πραγματικά της αποτελέσματα.

Η εξυγίανση της τράπεζας, η οποία περιελάμβανε κυρίως τη μεταφορά μεγάλου μέρους των αναξιόχρεων δανείων σε άλλη εταιρική προσωπικότητα, υπολογίζεται ότι κόστισε στους Γάλλους φορολογούμενους 30 δισ. δολάρια περίπου.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Τραγωδία στα ανοικτά της Τυνησίας
 

Χιλιάδες άνθρωποι από την Αφρική διακινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη.

Πλοίο που μετέφερε περίπου 250 λαθρομετανάστες από πολλές αφρικανικές χώρες ναυάγησε την Παρασκευή ανοικτά της Τυνησίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Οι άνδρες της ακτοφυλακής κατώρθωσαν να διασώσουν περίπου 40 επιβάτες ενώ περισσότεροι από 190 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή της χώρας. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι έχουν πνιγεί.

Οι έρευνες συνεχίζονται 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Σφαξ, 270 χλμ. νότια της Τύνιδας.

Σύμφωνα με το τυνησιακό πρακτορείο ΤΑΡ, οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο την Πέμπτη από τις ακτές γειτονικής χώρας με προορισμό την Ιταλία.

Οι ακτές της Ιταλίας είναι αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς λαθρομετανάστες που προσπαθούν να εγκατασταθούν παράνομα στην Ευρώπη.

Το μήνα Ιούνιο στη χώρα αυτή υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει παράνομα 3.000 μετανάστες.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία
 

Νέα βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας,

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της ρωσικής διοίκησης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για έξι νεκρούς αστυνομικούς.

Τσετσένος αξιωματούχος δήλωσε ότι το θύμα είναι μία γυναίκα και ότι έκρηξη σημειώθηκε εγγύς του περιφερειακού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες ακολούθησε και δεύτερη μικρότερης ισχύος έκρηξη από την οποία δεν είναι ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τον τόπο της έκρηξης και του πανικού που επικρατούσε.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι μόνο εάν ακολουθηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κρεμλίνου θα μπορέσει κάποτε η Τσετσενία να ορθοποδήσει.

Μία ημέρα νωρίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τσετσενίας, το προσωρινό νομοθετικό σώμα, συνήρθε για πρώτη φορά σε κτίριο, το οποίο τον Δεκέμβριο έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης.

Σε εκείνη την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 70 άνθρωποι.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεισμοί στην Λατινική Αμερική
 

Στον Αμαζόνιο εντόπισε τη δεύτερη σεισμική δόνηση το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών

Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6,9 και 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγιναν αισθητοί σε διάφορες χώρες της νοτίου Αμερικής, ωστόσο δεν υπάρχουν θύματα και δε φαίνεται να έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της Χιλής και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία κοντά στα σύνορα με το Περού.

Στη βόρεια και κεντρική Χιλή ο σεισμός διήρκεσε ένα λεπτό, ενώ πλήθος κόσμου πανικόβλητο ξεχύθηκε στους δρόμους φοβούμενοι ενδεχόμενη κατάρρευση κτιρίων.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν για μικρό χρονικό διάστημα.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 14:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες εκρήξεις στην Τσετσενία
 


Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της ρωσικής διοίκησης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.

Τσετσένος αξιωματούχος δήλωσε ότι το θύμα είναι μία γυναίκα και ότι έκρηξη σημειώθηκε εγγύς του περιφερειακού υπουργείου Οικονομικών.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα από τη δεύτερη έκρηξη.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τον τόπο της έκρηξης και του πανικού που επικρατούσε.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι μόνο εάν ακολουθηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κρεμλίνου θα μπορέσει κάποτε η Τσετσενία να ορθοποδήσει.

Μία ημέρα νωρίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τσετσενίας, το προσωρινό νομοθετικό σώμα, συνήρθε για πρώτη φορά σε κτίριο, το οποίο τον Δεκέμβριο έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης.

Σε εκείνη την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 70 άνθρωποι.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
 

Συνάντηση με τους ηγέτες των Δεκαπέντε είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη σύνοδο της Χαλκιδικής Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Την άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, με μοχλό την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, συνέστησε εμμέσως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, μιλώντας προς το BBC.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κατά πόσον η συμβολή της Άγκυρας στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην επίλυση του Κυπριακού αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Το ερώτημα αυτό έθεσε το BBC στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η σύνοδος κορυφής των Δεκαπέντε.

Απαντώντας, ο κ. Κοξ συνέστησε στις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε να ασκήσουν πιέσεις, με τη σύστασή του να στρέφεται κυρίως προς την τουρκική πλευρά.

«Ελπίζω ότι στο Κυπριακό, που αποτελεί μία κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι θεσμοί της Ευρώπης θα αναδειχθούν για μία ακόμη φορά. Αυτό είπα και απόψε εδώ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που εμπλέκει ένα κράτος - μέλος, μία χώρα της διεύρυνσης και μία άλλη χώρα που έχει θέσει ως στόχο της την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτουμε ουσιαστική επιρροή και πραγματικούς μοχλούς πίεσης, ελπίζω ότι θα τους χρησιμοποιήσουμε ορθά, με φρόνηση και παράλληλα με το έργο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για την επίτευξη συνολικής λύσης», κατέληξε, μιλώντας στο BBC, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Τι να περιμένει ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, στη Χαλκιδική, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το μήνυμα που θα του δώσουν οι Δεκαπέντε, ειδικότερα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρωτήσαμε τον κ. Κοξ.

«Ύστερα από πολλές συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έρχεται εδώ περιμένοντας να ορισθεί ημερομηνία», μας απάντησε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Και αυτό διότι ήδη συμφωνήσαμε στην Κοπεγχάγη, ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε για να επανεξετάσουμε το ζήτημα θα είναι το φθινόπωρο του 2004. Θα έχουμε τότε νέα σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές και τον ορισμό των νέων μελών της Κομισιόν, θα έχουμε λοιπόν ανανεώσει την εντολή μας ώστε να προχωρήσουμε».

«Ωστόσο –επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- στις επαφές μας με τον κ. Ερντογάν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει όμως παράλληλα να επιμείνουμε, ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

»Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδανικά θα περιμέναμε ακόμη να δούμε πρόοδο στην υπόθεση της έκπτωτης και καταδικασθείσης βουλευτού Λεϊλά Ζανά, έστω και αν η υπόθεση δεν συνδέεται άμεσα με την πολιτική.

»Επίσης, θα ήθελα να το πω και αυτό, η φύση της σχέσης ανάμεσα στη δημοκρατική πολιτεία και το στρατιωτικό κράτος στην Τουρκία γεννά ακόμη ερωτήματα σε πολλούς από εμάς, ερωτήματα που άπτονται των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των ευρωπαϊκών αξιών και απαιτούν ακόμη μεγάλο όγκο δουλειάς. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Ερντογάν για όσα κάνει και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την ίδια πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφασισμένος για την ειρήνη
 

Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση κορυφής στην Άκαμπα της Ιορδανίας

Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά Παλαιστινίων ενώ επέβαιναν στο όχημά τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι δύο εκ των τριών τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ο Ισραηλινός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν «πρόκειται να προσπεράσει την ευκαιρία που ανοίγεται για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή μέσω της επίτευξης μιας πολιτικής λύσης».

Οι Εβραίοι έποικοι αντιστέκονται

Ωστόσο, ο Αριέλ Σαρόν διευκρίνισε ότι «εάν οι τρομοκρατικές ενέργειες συνεχιστούν η επίτευξη προόδου για την ειρήνη είναι αδύνατη».

«Οι Παλαιστίνιοι γείτονες του Ισραήλ οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η διεξαγωγή ενός πραγματικού, αληθινού πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε «τις κατεδαφίσεις εβραϊκών οικισμών και τις απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων θετικές κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας».

Ο Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να επιδείξει θάρρος.

Όσον αφορά τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε τους τρομοκράτες να προβάλουν εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία».

Να σημειωθεί ότι από την ημέρα που το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» έγινε αποδεκτό, άρχισε ουσιαστικά ένας νέος κύκλος βίας που επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεπλάκησαν με Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, στην προσπάθειά τους να κατεδαφίσουν εβραϊκό οικισμό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζόναθαν Πέλεντ, η κατεδάφιση του οικισμού είναι απόδειξη ότι το Ισραήλ τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του οδικού χάρτη.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να μας κατηγορεί κανείς για απροθυμία όταν έχουμε στείλει εκεί τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να εκκενώσουν τους εβραϊκούς οικισμούς».

«Τηρούμε τις υποσχέσεις μας και το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι άλλοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν»
 

Πολλοί εκτιμούν ότι εάν είναι ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρίκσεται στο Ιράκ

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός.

Η εν λόγω θεωρία βασίζεται σε υποκλοπές συνομιλιών που πραγματοποίησαν μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισαν στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι πρόκειται για αξιόπιστες συνομιλίες φυγόδικων μελών της πρώην ιρακινής ηγεσίας.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών φέρεται να έχει να κάνει με την επιτακτική ανάγκη για την προστασία του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η αμερικανική ηγεσία υπογράμμισε ότι το κυνήγι για τον εντοπισμό της οικογένειας Χουσεΐν έχει ενταθεί χάρις στις νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός, τότε εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν είναι βασικός παράγων της συνεχιζόμενης αντίστασης των Ιρακινών κατά των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
 

Συνάντηση με τους ηγέτες των Δεκαπέντε είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη σύνοδο της Χαλκιδικής Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Την άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, με μοχλό την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, συνέστησε εμμέσως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, μιλώντας προς το BBC.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κατά πόσον η συμβολή της Άγκυρας στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην επίλυση του Κυπριακού αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Το ερώτημα αυτό έθεσε το BBC στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η σύνοδος κορυφής των Δεκαπέντε.

Απαντώντας, ο κ. Κοξ συνέστησε στις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε να ασκήσουν πιέσεις, με τη σύστασή του να στρέφεται κυρίως προς την τουρκική πλευρά.

«Ελπίζω ότι στο Κυπριακό, που αποτελεί μία κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι θεσμοί της Ευρώπης θα αναδειχθούν για μία ακόμη φορά. Αυτό είπα και απόψε εδώ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που εμπλέκει ένα κράτος - μέλος, μία χώρα της διεύρυνσης και μία άλλη χώρα που έχει θέσει ως στόχο της την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτουμε ουσιαστική επιρροή και πραγματικούς μοχλούς πίεσης, ελπίζω ότι θα τους χρησιμοποιήσουμε ορθά, με φρόνηση και παράλληλα με το έργο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για την επίτευξη συνολικής λύσης», κατέληξε, μιλώντας στο BBC, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Τι να περιμένει ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, στη Χαλκιδική, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το μήνυμα που θα του δώσουν οι Δεκαπέντε, ειδικότερα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρωτήσαμε τον κ. Κοξ.

«Ύστερα από πολλές συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έρχεται εδώ περιμένοντας να ορισθεί ημερομηνία», μας απάντησε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Και αυτό διότι ήδη συμφωνήσαμε στην Κοπεγχάγη, ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε για να επανεξετάσουμε το ζήτημα θα είναι το φθινόπωρο του 2004. Θα έχουμε τότε νέα σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές και τον ορισμό των νέων μελών της Κομισιόν, θα έχουμε λοιπόν ανανεώσει την εντολή μας ώστε να προχωρήσουμε».

«Ωστόσο –επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- στις επαφές μας με τον κ. Ερντογάν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει όμως παράλληλα να επιμείνουμε, ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

»Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδανικά θα περιμέναμε ακόμη να δούμε πρόοδο στην υπόθεση της έκπτωτης και καταδικασθείσης βουλευτού Λεϊλά Ζανά, έστω και αν η υπόθεση δεν συνδέεται άμεσα με την πολιτική.

»Επίσης, θα ήθελα να το πω και αυτό, η φύση της σχέσης ανάμεσα στη δημοκρατική πολιτεία και το στρατιωτικό κράτος στην Τουρκία γεννά ακόμη ερωτήματα σε πολλούς από εμάς, ερωτήματα που άπτονται των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των ευρωπαϊκών αξιών και απαιτούν ακόμη μεγάλο όγκο δουλειάς. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Ερντογάν για όσα κάνει και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την ίδια πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις ΗΠΑ για καταδίκη της Πιονγκ Γιανγκ
 

Ως κήρυξη πολέμου θα εκλάβει η Βόρειος Κορέα την επιβολή κυρώσεων

Πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ζητούν καταδίκη της Βορείου Κορέας με αφορμή την επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Γραπτό κείμενο, το οποίο μοιράστηκε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ότι η βορειοκορεταική ηγεσία πρέπει να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα «με έναν αληθοφανή και μη αναστρέψιμο τρόπο».

Ο απεσταλμένος του BBC στα Ηνωμένα Έθνη, Γκεργκ Μπάροου δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να ανακοινώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τον Απρίλιο, Κίνα και Ρωσία – μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – εμπόδισαν την έκκληση των ΗΠΑ προς τα 15 μέλη του σώματος για καταδίκη της Βορείου Κορέας.

Η Βόρειος Κορέα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα θεωρήσει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις ως κήρυξη πολέμου.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβεβαιώσεις Πούτιν για το Ιράν
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του από την ΕΕ όσον αφορά το Ιράν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προ δύο ημερών ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχάμαντ Χαταμί τον διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει κανένα σχέδιο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ιρανική ηγεσία είναι έτοιμη να υποδεχτεί στο έδαφος για περαιτέρω ελέγχους του πυρηνικού της προγράμματος τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία συνδράμει το Ιράν για την ανέγερση του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, μια βοήθεια, η οποία έχει κατ΄ επανάληψη επικριθεί από την Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα κράτη διεθνούς κοινότητας που εμπλέκονται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν θα έπρεπε να «αγνοούν» τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 09:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες
 

Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται πλέον από το Ιράκ

Με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο της αφύπνιση της κοινής γνώμης απέναντι στα προβλήματα των θυμάτων των πολέμων και των πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων, τιμάται σήμερα σε κάθε γωνιά της γης η Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 70 κράτη από την Ιαπωνία έως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διοργανώνουν συνέδρια, φεστιβάλ και καλλιτεχνικές παραστάσεις με κεντρικό θέμα τη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και την εξαναγκαστική στρατολόγηση χιλιάδων νέων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ομιλία του παραμονή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων αλλά δεν αποτελούν λύση στα πραγματικά προβλήματα που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους, ως παρίες μακριά από τις πατρίδες τους.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων επισημαίνουν ότι βασικός στόχος είναι η καλύτερη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών για τη βοήθεια των προσφύγων αλλά και η ανατροπή όλων των αρνητικών στερεοτύπων εις βάρος των προσφύγων.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 10:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Επί τάπητος το Σύνταγμα
 

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν (δεξιά) παρουσίασε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού συντάγματος

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη σύνοδο της Χαλκιδικής, Ρόζυς Βουδούρη

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Χαλκιδικής.

Στο ακανθώδες ζήτημα της λαθρομετανάστευσης συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να δοθεί συνέχεια στα όσα είχαν σχεδιαστεί πέρσι στη Σεβίλη και κυρίως να αναπτυχθεί τεχνολογικά προηγμένο σύστημα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, να επιτευχθεί συντονισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και να εναρμονισθούν οι πολιτικές στο θέμα του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, θα επανεξετασθεί η συνολική σχέση με τις τρίτες χώρες, οι οποίες δε συνεργάζονται στο ζήτημα.

Για τα παραπάνω θα διατεθούν, εφόσον επέλθει σήμερα τελική συμφωνία, 140 εκατομμύρια ευρώ κατά την τριετία 2004-2006.

Ο Κώστας Σημίτης δεν έκρυψε ότι η ελληνική προεδρία θα επιθυμούσε το ποσό να ήταν μεγαλύτερο, το χαρακτήρισε όμως τελικώς ικανοποιητικό.

Συζήτηση για σύνταγμα

Σήμερα, στη δεύτερη μέρα της συνόδου, κεντρικό θέμα είναι το σχέδιο συντάγματος, το οποίο προέκυψε έπειτα από ζυμώσεις 15 μηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων 28 κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ένωσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και ελπίζεται ότι οι «25» θα το υιοθετήσουν ώστε να τεθεί εν συνεχεία υπ' όψιν της διακυβερνητικής διάσκεψης από το φθινόπωρο.

Η ελληνική προεδρία και η διάδοχός της από την 1η Ιουλίου ιταλική, επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάσκεψης πριν από την ένταξη των νέων μελών, το Μάιο του 2004.

Μετά την οριστικοποίηση του Συντάγματος, αυτό θα τεθεί υπό την έγκρισιν των κρατών μελών ώστε να τεθεί και σε εφαρμογή.

Υπάρχει δηλαδή πολύς δρόμος ακόμη μέχρις ότου αποκτήσει Σύνταγμα η Ευρώπη.

Ωστόσο, το έργο της συντακτικής συνέλευσης θεωρήθηκε από πολλούς περισσότερο επιτυχημένο απ' ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί κατάφερε να συμβιβάσει σε μεγάλο βαθμό τις εν πολλοίς αντικρουόμενες απόψεις των μεγαλύτερων και των μικρότερων χωρών, των υπερμάχων μιας ομοσπονδίας και των ευρωσκεπτικιστών.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αμφιλεγόμενα σημεία, όπως η θέσπιση θέσεων προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κοινότητας ή το ζήτημα της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων σε ορισμένους τομείς.

Το σχέδιο αποτελεί φυσικά προϊόν συμβιβασμού διαφορετικών αντιλήψεων, όπως τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας μάλιστα ότι το συνειδητοποίησε και ο ίδιος όταν περιόδευσε στο πλαίσιο της προεδρίας σε 23 χώρες. Αποτελεί όμως, τόνισε, μια καλή βάση για διαπραγμάτευση στη διακυβερνητική.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοσία στα φάρμακα
 

Ο κόσμος στρέφεται παντού για την αγορά φαρμάκων

Η ανεξέλεγκτη προμήθεια φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το Έιτζ στις αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύει να δημιουργήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν μορφές του ιού ανθεκτικές στα υπάρχοντα φάρμακα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για την Υγιεινή και τις Τροπικές Ασθένειες. Τα πορίσματα της έρευνας δημοσίευσε η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Η μελέτη απευθύνει έκκληση προς τις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας και τους διεθνείς οργανισμούς αρωγής για άμεση λήψη μέτρων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και αποδείξεις από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου διαπίστωσαν ότι η προμήθεια φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Όπου το κράτος αδυνατεί να προσφέρει φαρμακευτική περίθαλψη, οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, σπεύδουν να προμηθευτούν τα φάρμακα από όπου μπορούν, φαρμακεία, γιατρούς, εμπόρους ακόμα και από συγγενείς τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δε γνωρίζει ποια είναι η σωστή δοσολογία και δοσοληψία κάθε φαρμάκου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος, δρ. Ρουαρί Μπρουγκά πρόσθεσε ότι πολλοί ασθενείς έχουν, επίσης, την τάση να αλλάζουν συχνά φάρμακα, ή να σταματούν τελείως τη θεραπευτική αγωγή λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Αυτές ακριβώς είναι οι συνθήκες, οι οποίες καθιστούν έναν ιό ανθεκτικό στα φάρμακα», κατέληξε ο δρ. Ρουαρί Μπρουγκά.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 07:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Τακτικές επιθέσεις κατά των Αμερικανών
 

Aμερικανοί στρατιώτες κάνουν συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην αλ Κάιντα

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον τους. Ο απεσταλμένος της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Βαγδάτη Μιχάλης Κοσμίδης μας ενημερώνει για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των τακτικών επιθέσεων κατά των αμερικανών.

Οι τακτικές πλέον επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έχουν μεγαλύτερη πολιτική παρά στρατιωτική σημασία.

Το πρόβλημα για τις αμερικανικές δυνάμεις είναι ότι οι επιθέσεις αυτές μπορεί μελλοντικά να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους δυσανασχετούντες πολίτες του Ιράκ.


Πρόσφατη αμερικανική επιχείριση για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν
Η παλαιότερη σχέση του Σαντάμ Χουσεΐν με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους Ιρακινούς που έζησαν υπό το καθεστώς του επί δεκαετίες.

Ορισμένοι αντιμετωπίζουν την μεταπολεμική κατάσταση όχι τόσο ως αλλαγή καθεστώτος αλλά ως διαδοχή.

Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας Ιρακινός, «έφυγε ο μαθητής -ο Σαντάμ Χουσείν- και ανέλαβε ο δάσκαλος -οι Αμερικανοί».

Η δυσπιστία πολλών Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμφανής.

Συνωμοτικά σενάρια και δυσπιστία

Την ώρα που στη Δύση τα σενάρια που έκανε ο κόσμος για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσείν επικεντρώνονταν μέχρι πρόσφατα στη Ρωσία ή στη Συρία, σχεδόν για όλους τους κατοίκους της Βαγδάτης που ρώτησα η απάντηση ήταν δεδομένη: «οι Αμερικανοί ξέρουν».

Πολλά στοιχεία της καθημερινής ζωής έχουν βελτιωθεί -γιατροί που έπαιρναν μισθούς από δύο ως δέκα δολάρια, πληρώθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες παίρνοντας πάνω από 100 δολάρια το μήνα.

Εν τούτοις κάποιοι από αυτούς ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να εξαγοραστούν από τους αμερικανούς, από τους οποίους πάνω από όλα περιμένουν να… φύγουν ώστε το ιράκ να κυβερνηθεί από ιρακινούς.

Σε αυτό το κλίμα, αν δεν υπάρξει σχετικά σύντομα ένα πολιτικό άνοιγμα και μια σαφής και ευρεία βελτίωση των καθημερινών συνθηκών δεν αποκλείεται η δυσαρέσκεια πολλών ιρακινών να εκφραστεί ως συμπάθεια προς τις επιθέσεις κατά των αμερικανών.

Και τότε ένα φαινόμενο, τακτικό μεν, αλλά στρατιωτικά ασήμαντο ενδέχεται να αποκτήσει πλέον λαϊκό έρεισμα και να αποβεί πολιτικά, και ίσως και στρατιωτικά, σημαντικό.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 09:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
 

Συνάντηση με τους ηγέτες των Δεκαπέντε είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Χαλκιδική Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Την άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, με μοχλό την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, συνέστησε εμμέσως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, μιλώντας προς το BBC.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κατά πόσον η συμβολή της Άγκυρας στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην επίλυση του Κυπριακού αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Το ερώτημα αυτό έθεσε το BBC στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η σύνοδος κορυφής των Δεκαπέντε.

Απαντώντας, ο κ. Κοξ συνέστησε στις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε να ασκήσουν πιέσεις, με τη σύστασή του να στρέφεται κυρίως προς την τουρκική πλευρά.

«Ελπίζω ότι στο Κυπριακό, που αποτελεί μία κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι θεσμοί της Ευρώπης θα αναδειχθούν για μία ακόμη φορά. Αυτό είπα και απόψε εδώ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που εμπλέκει ένα κράτος - μέλος, μία χώρα της διεύρυνσης και μία άλλη χώρα που έχει θέσει ως στόχο της την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτουμε ουσιαστική επιρροή και πραγματικούς μοχλούς πίεσης, ελπίζω ότι θα τους χρησιμοποιήσουμε ορθά, με φρόνηση και παράλληλα με το έργο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για την επίτευξη συνολικής λύσης», κατέληξε, μιλώντας στο BBC, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, στη Χαλκιδική, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το μήνυμα που θα του δώσουν οι Δεκαπέντε, ειδικότερα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρωτήσαμε τον κ. Κοξ.

«Ύστερα από πολλές συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έρχεται εδώ περιμένοντας να ορισθεί ημερομηνία», μας απάντησε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Και αυτό διότι ήδη συμφωνήσαμε στην Κοπεγχάγη, ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε για να επανεξετάσουμε το ζήτημα θα είναι το φθινόπωρο του 2004. Θα έχουμε τότε νέα σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές και τον ορισμό των νέων μελών της Κομισιόν, θα έχουμε λοιπόν ανανεώσει την εντολή μας ώστε να προχωρήσουμε».

«Ωστόσο –επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- στις επαφές μας με τον κ. Ερντογάν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει όμως παράλληλα να επιμείνουμε, ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

»Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδανικά θα περιμέναμε ακόμη να δούμε πρόοδο στην υπόθεση της έκπτωτης και καταδικασθείσης βουλευτού Λεϊλά Ζανά, έστω και αν η υπόθεση δεν συνδέεται άμεσα με την πολιτική.

»Επίσης, θα ήθελα να το πω και αυτό, η φύση της σχέσης ανάμεσα στη δημοκρατική πολιτεία και το στρατιωτικό κράτος στην Τουρκία γεννά ακόμη ερωτήματα σε πολλούς από εμάς, ερωτήματα που άπτονται των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των ευρωπαϊκών αξιών και απαιτούν ακόμη μεγάλο όγκο δουλειάς. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Ερντογάν για όσα κάνει και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την ίδια πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 07:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή ο Κόλιν Πάουελ
 

'Πονοκέφαλος' για το Ισραήλ οι εβραικοί οικισμοί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη σε μία προσπάθεια να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».


Οι Εβραίοι έποικοι αντιστέκονται
Από τότε που έγινε αποδεκτό το σχέδιο, άρχισε ουσιαστικά ένας νέος κύκλος βίας που επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεπλάκησαν με Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, στην προσπάθειά τους να κατεδαφίσουν εβραϊκό οικισμό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζόναθαν Πέλεντ, η κατεδάφιση του οικισμού είναι απόδειξη ότι το Ισραήλ τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του οδικού χάρτη.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να μας κατηγορεί κανείς για απροθυμία όταν έχουμε στείλει εκεί τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να εκκενώσουν τους εβραϊκούς οικισμούς».

«Τηρούμε τις υποσχέσεις μας και το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι άλλοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Επί τάπητος το Σύνταγμα
 

Αποψη από το κέντρο τύπου της συνόδου

Η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη σύνοδο της Χαλκιδικής, Ρόζυ Βουδούρη

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Χαλκιδικής.

Στο ακανθώδες ζήτημα της λαθρομετανάστευσης συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να δοθεί συνέχεια στα όσα είχαν σχεδιαστεί πέρσι στη Σεβίλη και κυρίως να αναπτυχθεί τεχνολογικά προηγμένο σύστημα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, να επιτευχθεί συντονισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και να εναρμονισθούν οι πολιτικές στο θέμα του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, θα επανεξετασθεί η συνολική σχέση με τις τρίτες χώρες, οι οποίες δε συνεργάζονται στο ζήτημα.

Για τα παραπάνω θα διατεθούν, εφόσον επέλθει σήμερα τελική συμφωνία, 140 εκατομμύρια ευρώ κατά την τριετία 2004-2006.

Ο Κώστας Σημίτης δεν έκρυψε ότι η ελληνική προεδρία θα επιθυμούσε το ποσό να ήταν μεγαλύτερο, το χαρακτήρισε όμως τελικώς ικανοποιητικό.

Συζήτηση για σύνταγμα

Σήμερα, στη δεύτερη μέρα της συνόδου, κεντρικό θέμα είναι το σχέδιο συντάγματος, το οποίο προέκυψε έπειτα από ζυμώσεις 15 μηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων 28 κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ένωσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και ελπίζεται ότι οι «25» θα το υιοθετήσουν ώστε να τεθεί εν συνεχεία υπ' όψιν της διακυβερνητικής διάσκεψης από το φθινόπωρο.

Η ελληνική προεδρία και η διάδοχός της από την 1η Ιουλίου ιταλική, επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάσκεψης πριν από την ένταξη των νέων μελών, το Μάιο του 2004.

Μετά την οριστικοποίηση του Συντάγματος, αυτό θα τεθεί υπό την έγκρισιν των κρατών μελών ώστε να τεθεί και σε εφαρμογή.

Υπάρχει δηλαδή πολύς δρόμος ακόμη μέχρις ότου αποκτήσει Σύνταγμα η Ευρώπη.

Ωστόσο, το έργο της συντακτικής συνέλευσης θεωρήθηκε από πολλούς περισσότερο επιτυχημένο απ' ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί κατάφερε να συμβιβάσει σε μεγάλο βαθμό τις εν πολλοίς αντικρουόμενες απόψεις των μεγαλύτερων και των μικρότερων χωρών, των υπερμάχων μιας ομοσπονδίας και των ευρωσκεπτικιστών.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αμφιλεγόμενα σημεία, όπως η θέσπιση θέσεων προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κοινότητας ή το ζήτημα της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων σε ορισμένους τομείς.

Το σχέδιο αποτελεί φυσικά προϊόν συμβιβασμού διαφορετικών αντιλήψεων, όπως τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας μάλιστα ότι το συνειδητοποίησε και ο ίδιος όταν περιόδευσε στο πλαίσιο της προεδρίας σε 23 χώρες. Αποτελεί όμως, τόνισε, μια καλή βάση για διαπραγμάτευση στη διακυβερνητική.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Απετράπη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ
 

Διπλή ζωή κατηγορείτο ότι ζούσε ο Άιμαν Φάρις

Ο Αμερικανός υποστηρικτής της Αλ Κάιντα, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες ότι σχεδίαζε να καταστρέψει τη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε την ενοχή του.

Ο Άιμαν Φάρις, η καταγωγή του οποίου είναι από το Κασμίρ, ομολόγησε επίσης ότι παρείχε βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι οδηγός φορτηγού, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σημαντική.

«Γίνεται εμφανές από την κατάθεσή του ότι η Αλ Κάιντα πίστευε πως λόγω της αμερικανικής του υπηκοότητας θα μπορούσε να προστατεύεται από τους νόμους της χώρας και να ταξιδεύει ανενόχλητος από χώρα σε χώρα και από κράτος σε κράτος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ.

Ο κ. Άσκροφτ, δήλωσε ότι ο Άιμαν Φάρις εκπαιδεύθηκε σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν.

Εξωπραγματική η επιχείριση

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα ο Άιμαν Φάρις λάμβανε εντολές από ανώτατα στελέχη της Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τα σχέδια για την δολιοφθορά στην γέφυρα του Μπρούκλιν περιελάμβαναν την αποκοπή των τεράστιων συρματόσκοινων που υποστηρίζουν την φημισμένη γέφυρα που ενώνει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τα σχέδια ήταν λεπτομερέστατα.

Ο Άιμαν Φάρις είχε λάβει εντολές να κόψει τα συρματόσκοινα και να βρει τρόπους για τον εκτροχιασμό των τραίνων.

Το 2002 πήγε ο ίδιος στην γέφυρα για να εκτιμήσει την κατάσταση και όταν διαπίστωσε ότι το σχέδιο δεν ήταν ρεαλιστικό, ειδοποίησε τα ανώτατα στελέχη της Αλ-Κάιντα .

Ο Άιμαν Φάρις συμφώνησε να συνεργασθεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 07:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπαράζ επιθέσεων κατά Αμερικανών
 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς

Τουλάχιστον δυο άτομα σκοτώθηκαν καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις ενόπλων ιρακινών κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

Η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε νότια της Βαγδάτης κατά στρατιωτικού κομβόι.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν.

Νωρίτερα ένα άτομο σκοτώθηκε και 12 τραυματίσθηκαν - όλοι Ιρακινοί - από επίθεση με όλμο στην Σαμάρα στο βόρειο Ιράκ εναντίον κτιρίου που στεγάζονται υπηρεσίας των Αμερικανικών δυνάμεων.

Στην Βαγδάτη, πρώην στρατιώτες του διαλυμένου ιρακινού στρατού παραβρέθηκαν στην κηδεία των δυο συναδέλφων τους που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες χθες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την μη-πληρωμή των μισθών τους.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, μερικοί από τους πρώην στρατιώτες απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα εάν δεν καταβληθούν οι μισθοί τους.


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοξ: Πιέστε την Άγκυρα για το Κυπριακό
 

Συνάντηση με τους ηγέτες των Δεκαπέντε είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Χαλκιδική Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Την άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, με μοχλό την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, συνέστησε εμμέσως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, μιλώντας προς το BBC.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κατά πόσον η συμβολή της Άγκυρας στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην επίλυση του Κυπριακού αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Το ερώτημα αυτό έθεσε το BBC στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η σύνοδος κορυφής των Δεκαπέντε.

Απαντώντας, ο κ. Κοξ συνέστησε στις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε να ασκήσουν πιέσεις, με τη σύστασή του να στρέφεται κυρίως προς την τουρκική πλευρά.

«Ελπίζω ότι στο Κυπριακό, που αποτελεί μία κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι θεσμοί της Ευρώπης θα αναδειχθούν για μία ακόμη φορά. Αυτό είπα και απόψε εδώ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που εμπλέκει ένα κράτος - μέλος, μία χώρα της διεύρυνσης και μία άλλη χώρα που έχει θέσει ως στόχο της την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτουμε ουσιαστική επιρροή και πραγματικούς μοχλούς πίεσης, ελπίζω ότι θα τους χρησιμοποιήσουμε ορθά, με φρόνηση και παράλληλα με το έργο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για την επίτευξη συνολικής λύσης», κατέληξε, μιλώντας στο BBC, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, στη Χαλκιδική, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το μήνυμα που θα του δώσουν οι Δεκαπέντε, ειδικότερα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρωτήσαμε τον κ. Κοξ.

«Ύστερα από πολλές συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έρχεται εδώ περιμένοντας να ορισθεί ημερομηνία», μας απάντησε ο κ. Κοξ και πρόσθεσε:

«Και αυτό διότι ήδη συμφωνήσαμε στην Κοπεγχάγη, ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε για να επανεξετάσουμε το ζήτημα θα είναι το φθινόπωρο του 2004. Θα έχουμε τότε νέα σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές και τον ορισμό των νέων μελών της Κομισιόν, θα έχουμε λοιπόν ανανεώσει την εντολή μας ώστε να προχωρήσουμε».

«Ωστόσο –επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- στις επαφές μας με τον κ. Ερντογάν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει όμως παράλληλα να επιμείνουμε, ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

»Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδανικά θα περιμέναμε ακόμη να δούμε πρόοδο στην υπόθεση της έκπτωτης και καταδικασθείσης βουλευτού Λεϊλά Ζανά, έστω και αν η υπόθεση δεν συνδέεται άμεσα με την πολιτική. Επίσης, θα ήθελα να το πω και αυτό, η φύση της σχέσης ανάμεσα στη δημοκρατική πολιτεία και το στρατιωτικό κράτος στην Τουρκία γεννά ακόμη ερωτήματα σε πολλούς από εμάς, ερωτήματα που άπτονται των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των ευρωπαϊκών αξιών και απαιτούν ακόμη μεγάλο όγκο δουλειάς. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Ερντογάν για όσα κάνει και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την ίδια πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2003 - 23:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
 

Αποψη από το κέντρο τύπου της συνόδου

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος παρουσιάζει στη σύνοδο κορυφής της Χαλκιδικής ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν. Από το Πόρτο Καρράς, η Ρόζυ Βουδούρη μεταδίδει:

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής.

Στο ακανθώδες ζήτημα της λαθρομετανάστευσης συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να δοθεί συνέχεια στα όσα είχαν σχεδιαστεί πέρσι στη Σεβίλη και κυρίως να αναπτυχθεί τεχνολογικά προηγμένο σύστημα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, να επιτευχθεί συντονισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και να εναρμονισθούν οι πολιτικές στο θέμα του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, θα επανεξετασθεί η συνολική σχέση με τις τρίτες χώρες, οι οποίες δε συνεργάζονται στο ζήτημα.

Για τα παραπάνω θα διατεθούν, εφόσον επέλθει σήμερα τελική συμφωνία, 140 εκατομμύρια ευρώ κατά την τριετία 2004-2006.

Ο Κώστας Σημίτης δεν έκρυψε ότι η ελληνική προεδρία θα επιθυμούσε το ποσό να ήταν μεγαλύτερο, το χαρακτήρισε όμως τελικώς ικανοποιητικό.

Συζήτηση για σύνταγμα

Σήμερα, στη δεύτερη μέρα της συνόδου, κεντρικό θέμα είναι το σχέδιο συντάγματος, το οποίο προέκυψε έπειτα από ζυμώσεις 15 μηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων 28 κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ένωσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και ελπίζεται ότι οι «25» θα το υιοθετήσουν ώστε να τεθεί εν συνεχεία υπ' όψιν της διακυβερνητικής διάσκεψης από το φθινόπωρο.

Η ελληνική προεδρία και η διάδοχός της από την 1η Ιουλίου ιταλική, επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάσκεψης πριν από την ένταξη των νέων μελών, το Μάιο του 2004.

Μετά την οριστικοποίηση του Συντάγματος, αυτό θα τεθεί υπό την έγκρισιν των κρατών μελών ώστε να τεθεί και σε εφαρμογή.

Υπάρχει δηλαδή πολύς δρόμος ακόμη μέχρις ότου αποκτήσει Σύνταγμα η Ευρώπη.

Ωστόσο, το έργο της συντακτικής συνέλευσης θεωρήθηκε από πολλούς περισσότερο επιτυχημένο απ' ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί κατάφερε να συμβιβάσει σε μεγάλο βαθμό τις εν πολλοίς αντικρουόμενες απόψεις των μεγαλύτερων και των μικρότερων χωρών, των υπερμάχων μιας ομοσπονδίας και των ευρωσκεπτικιστών.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αμφιλεγόμενα σημεία, όπως η θέσπιση θέσεων προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κοινότητας ή το ζήτημα της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων σε ορισμένους τομείς.

Το σχέδιο αποτελεί φυσικά προϊόν συμβιβασμού διαφορετικών αντιλήψεων, όπως τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας μάλιστα ότι το συνειδητοποίησε και ο ίδιος όταν περιόδευσε στο πλαίσιο της προεδρίας σε 23 χώρες. Αποτελεί όμως, τόνισε, μια καλή βάση για διαπραγμάτευση στη διακυβερνητική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.