Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-15

  1. Βρετανικό στρατόπεδο στην Κροατία
  2. «Ναι» των Τσέχων στην ΕΕ
  3. Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
  4. Οι Ιταλοί στις κάλπες
  5. Τεράστια βόμβα στο Λοντόντερι
  6. Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας
  7. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
  8. Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
  9. Μέση Ανατολή: Όνειρο η ειρήνη
  10. Μέκα: Πολύνεκρη συμπλοκή
  11. Παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή
  12. Η εβδομάδα σε εικόνες: 7-13 Iουνίου 2003
  13. Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
  14. «Ναι» των Τσέχων στην ΕΕ
  15. Τεχεράνη: Συλλήψεις διαδηλωτών
  16. Μέση Ανατολή: Συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 00:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικό στρατόπεδο στην Κροατία
 

Το 40% των προσφύγων στο Σανγκάτ κοντά στο Καλαί είναι Αφγανοί

Στρατόπεδο για όσους ζητούν άσυλο, κατασκεύασε στην Κροατία η Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Ομπσέρβερ.

Πρόκειται για κέντρο χωρητικότητας 800 ατόμων. Η κατασκευή του, που κόστισε 1,40 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Κομισιόν, σε έκθεση της, εκφράζει σοβαρά ερωτήματα για το αν η μεταφορά όσων ζητούν άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ, είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, πρόκειται για ένα κέντρο που χτίστηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα στο Τρσένικ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Ζάγκρεμπ, κοντά στην πόλη Ντούγκο Σέλο, σε μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση.

Το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει άμεσα 60 άτομα. Τα 13 κτίρια που έχουν ήδη αποκατασταθεί, διαθέτουν από 26 αίθουσες το καθένα.

Το Λονδίνο σκοπεύει να μεταφέρει σε κέντρα τέτοιου τύπου όσους φτάνουν σε βρετανικά λιμάνια και αεροδρόμια και ζητούν άσυλο στη χώρα. Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα του ασύλου στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» των Τσέχων στην ΕΕ
 

Τα τρία τέταρτα των Τσέχων τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα

Το 77,3% των Τσέχων ψήφισε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα που εξέδωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων, το αποτελέσμα είναι κατά τι χαμηλότερο από το 81% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από την κάλπη.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, ήταν 55,2% ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Το καθαρό «ναι» που είπαν οι Τσέχοι στην ΕΕ σβήνει την εικόνα των ευρωσκεπτικιστών που συχνά τους αποδιδόταν, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Βλαντιμίρ Σπίντλα, ο οποίος τόνισε ότι οι συμπατριώτες του «είναι σκεπτικιστές αλλά ρεαλιστές».

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας είναι αυτό το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Ακόμα και ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος θεωρείται ο πλέον διάσημος ευρωσκεπτικιστής της χώρας, ζήτησε από τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο έχει δηλώσει στο παρελθόν: «η χώρα θα διαλυθεί μέσα στην ΕΕ όπως η ζάχαρη στον καφέ».

Σε γενικές γραμμές οι Τσέχοι θεωρούνται έτοιμοι για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις ανησυχίες για κρούσματα διαφθοράς στην ηγεσία αλλά για τους αργούς ρυθμούς μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Μάλιστα η Δημοκρατία της Τσεχίας ελπίζει ότι μέχρι το 2007 θα έχει επίσης ενταχθεί στην ευρωζώνη και θα έχει υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
 

Νωπά ακόμα τα δάκρυα για το χαμό Ιρακινών

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε μια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

Δεκάδες στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε περίπου 16 κτίρια αναζητώντας υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και παράνομα όπλα. Οκτώ άνθρωποι συνελλήφθησαν.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έκαναν γνωστό ότι συνέλαβαν τον πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας της χώρας, που βρισκόταν στη λίστα με τους πιο σημαντικούς καταζητούμενους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που αναζητούνται μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ενέδρα για τους Αμερικανούς

Φάλαγγα οχημάτων του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ενέδρα σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Μπάλαντ του Ιράκ και ένα φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες, αφού χτυπήθηκε από χειροβομβίδα.

Το Ρόϊτερ μετέδωσε πως αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι υπερίπταντο του σημείου σε αναζήτηση των δραστών κοντά στην πόλη, που βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης.

Αρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού περικύκλωσαν το όχημα, ο ''ουρανός'' και τα λάστιχα του οποίου καίγονταν. Η φάλαγγα είχε ξεκινήσει από τη Βαγδάτη και κατευθυνόταν στο Μπάλαντ, περίπου 90 χλμ βόρεια. Έπεσε σε ενέδρα περίπου 20 χλμ νότια του Μπάλαντ.

"O Σαντάμ είναι ζωντανός"

Την άποψη ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι πιθανότατα ζωντανός και η Ουάσινγκτον πρέπει να τον αναζητήσει, εξέφρασε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ''Φοξ Νιους''.

Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε οργανώσεις που δρουν κατά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής θα βρεθούν όταν έρθει η ώρα και ότι ο Λευκός Οίκος δεν προσπάθησε να παρουσιάσει πλαστές αποδείξεις για την ύπαρξη των όπλων αυτών.

Την πεποίθηση ότι ο πατέρας της είναι ζωντανός, εξέφρασε και μία από τις κόρες του πρώην δικτάτορα.






Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 23:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ιταλοί στις κάλπες
 

Η γενική απεργία του περασμένου Οκτωβρίου είχε στην κυριολεξία παραλύσει τη χώρα

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή περίπου 50 εκατομμύρια Ιταλοί, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της επέκτασης και στις μικρές επιχειρήσεις της ισχύος του άρθρου 18 κατά των αυθαίρετων απολύσεων των εργαζομένων.

Με τη σημερινή μορφή του άρθρου οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 15 εργαζομένους επιβάλλονται να επαναπροσλάβουν κάποιον απολυμένο, σε περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφασίσει πως η απόλυσή του δεν είναι νομότυπη.

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιδιώκει τον περιορισμό της εφαρμογής του άρθρου και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 εργάτες.

Αντίθετα, την επέκταση του εν λόγω άρθρου υποστηρίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα η "Κομμουνιστική Επανένταξη", το PDCI, οι Πράσινοι, καθώς επίσης η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας CGIL.

Για να περάσει η επέκταση του άρθρου πρέπει αφενός οι «θετικές» ψήφοι να είναι περισσότερες από τις αρνητικές και αφετέρου η προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μεγαλύτερη από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστια βόμβα στο Λοντόντερι
 

'Με τη βόμβα επρόκειτο να γίνει επίθεση', λέγει η αστυνομία

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας εξουδετέρωσε βόμβα βάρους περίπου μισού τόνου σε φορτηγάκι, την Κυριακή στο Λοντόντερι, για την οποία κατηγόρησε τους "αντάρτες" των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτίθενται σε μια συμφωνία ειρήνης στην υπό βρετανική διοίκηση επαρχία.

Τεχνικοί του βρετανικού στρατού εκτίμησαν αρχικά πως ο μηχανισμός περιείχε 270 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευασμένων σε κυλίνδρους.

Οι ίδιοι δήλωσαν ωστόσο αργότερα πως η ποσότητα των εκρηκτικών ήταν σχεδόν 500 κιλά, που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες βόμβες που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια της τριακονταετούς σύρραξης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο μηχανισμός ήταν υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από τη βόμβα στο Όμαγκ το 1998, που προκάλεσε το θάνατο 29 ανθρώπων και ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στη σύγκρουση Προτεσταντών-Καθολικών.

Η βόμβα ανακαλύφθηκε σε ένα φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο σε γέφυρα κοντά στον ποταμό Φόιλ. Η αστυνομία είχε παρατηρήσει νωρίτερα τον οδηγό να κινείται ύποπτα.

Η αστυνομία δήλωσε πως η βόμβα προοριζόταν για ''επικείμενη επίθεση'' και κατηγόρησε τους Καθολικούς δημοκρατικούς αντάρτες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (1998). '




Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας
 

Τα πυρά της κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ έστρεψε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Την έντονη αντίδραση του Πενταγώνου προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία επέκρινε τον Αμερικανό ομόλογό της Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι υιοθετεί ένα όραμα για τον πλανήτη που είναι επικεντρωμένο αποκλειστικά στην μονοκρατορία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζιμ Τέρνερ δήλωσε ότι η υπουργός άμυνας της Γαλλίας έχει δικαίωμα να έχει τη δική της γνώμη, προσθέτοντας ότι "η γνώμη της δεν χαρακτηρίζει με τρόπο επαρκή την πολιτική ή τις θέσεις του υπουργού μας, ούτε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης", είπε ο κ. Τέρνερ.

Οι δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Άμυνας συμπίπτουν χρονικά με την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, έπειτα από τις διαφορές με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η διάθεση των ηγετών της Γαλλίας και των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών είχε διαφανεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώρια της συνόδου της Ομάδος των G-8 στο Εβιάν, πριν από λίγες μέρες.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 22:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
 

Η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα γύρω από το πανεπιστήμιο

Χιλιάδες Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης νωρίς το πρωί της Κυριακής, πέμτη συνεχόμενη ημέρα έντονων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν μέσα στα αυτοκίνητά τους φοβούμενοι τις επιθέσεις από εξαγριωμένους ισλαμιστές φανατικούς, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, επιτιθέμενοι με ρόπαλα, μαχαίρια κι αλυσίδες.

Οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας δημιούργησαν ένα κλοιό γύρω από το Πανεπιστήμιο της πόλης, προκειμένου να προστατεύσουν τους φοιτητές από τις επιθέσεις των Ισλαμιστών, οι οποίοι το Σάββατο εισέβαλαν σε κοιτώνες και ξυλοκόπησαν τους ενοίκους τους.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες φανατικοί υποστηρικτές του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, παρέμεναν από την άλλη μεριά του κιγκλιδώματος του περιβόλου, σχηματίζοντας οδοφράγματα σε όλη την πόλη, και περιπολώντας ανάμεσα στα νυχτερινά μποτιλιαρίσματα, που σχημάτιζαν τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών.

Το πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA μετέδωσε πως σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην πόλη Σιράζ, στον νότο, όπου 100 άτομα συνελήφθηκαν κι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Κι ενώ ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί διατηρεί τη σιωπή του , μολονότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επί πέντε ημέρες, πηγές από το περιβάλλον του τονίζουν πως οι διαμαρτυρίες καταδεικνύουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει να αλλάξει εάν θέλει να επιβιώσει. Οι συντηρητικοί από την άλλη πλευρά αποδίδουν τις ταραχές σε αμερικανικής έμπνευσης συνωμοσία.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
 

Νωπά ακόμα τα δάκρυα για το χαμό Ιρακινών

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε μια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

Δεκάδες στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε περίπου 16 κτίρια αναζητώντας υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και παράνομα όπλα. Οκτώ άνθρωποι συνελλήφθησαν.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έκαναν γνωστό ότι συνέλαβαν τον πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας της χώρας, που βρισκόταν στη λίστα με τους πιο σημαντικούς καταζητούμενους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που αναζητούνται μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ.

"O Σαντάμ είναι ζωντανός"

Την άποψη ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι πιθανότατα ζωντανός και η Ουάσινγκτον πρέπει να τον αναζητήσει, εξέφρασε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ''Φοξ Νιους''.

Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε οργανώσεις που δρουν κατά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής θα βρεθούν όταν έρθει η ώρα και ότι ο Λευκός Οίκος δεν προσπάθησε να παρουσιάσει πλαστές αποδείξεις για την ύπαρξη των όπλων αυτών.

Την πεποίθηση ότι ο πατέρας της είναι ζωντανός, εξέφρασε και μία από τις κόρες του πρώην δικτάτορα.






Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: Όνειρο η ειρήνη
 

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Ένας Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά", σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του και δυο τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από ισραηλινά πυρά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, έχασε τη μάχη με το θάνατο ακόμα μία μικρή Παλαιστίνια, η οποία είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά την περασμένη Τρίτη.

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου και ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Γουλφ.

Σαρόν: Θα συνεχισθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Το Ισραήλ θα συνεχίσει "τη δράση του για την καταστροφή της υποδομής των τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με ραδιφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σαρόν επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "το Ισραήλ θα συνεχίζει να ενεργεί εναντίον καθορισμένων στόχων, όπως είναι οι ανθρώπινες βόμβες και αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποφασίσουν να καταστρέψουν την υποδομή των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα αναλάβει να το κάνει το Ισραήλ".

Νωρίτερα ραδιοφωνικός σταθμός είχε αναφέρει ότι ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από τη συνάντηση ανάμεσα σε ισραηλινούς και παλαιστινίους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του αμερικανού πρέσβη Νταν Κούρτζερ στη Χερτζίλια, στα βόρεια του Τελ Αβίβ, Παλαιστίνιος αξιωματούχος έμεινε σύμφωνος με την ισραηλινή πρόταση.

Όμως ο παλαιστίνιος υπουργός ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, εκτός από την αποχώρησή του από τα βόρεια της Γάζας, να εκκενώσει παράλληλα και μία από τις πόλεις στη Δυτική Όχθη που είχε ανακαταλάβει προ ενός έτους.

Τη Δευτέρα πρόκειται πάντως να μεταβεί στη Γάζα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς για να συνεχίσει το διάλογο με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και τη Χαμάς, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Συνάντηση Σαρόν- Γουλφ

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Γουλφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζορτζ Μπους για να επιβλέψει την εφαρμογή του λεγόμενου "οδικού χάρτη", του σχεδίου που εκπόνησε η διεθνής κοινότητα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Ο Γούλφ κατέφθασε συνοδευόμενος από μία ομάδα επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εφαρμογής του οδικού χάρτη, όπως τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, τον υπουργό των Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, και τον υπουργό Αμύνης Σαούλ Μοφάζ, καθώς και με αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο κ. Γουλφ θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με παλαιστινίους αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσαν ανάλογες πηγές.

Παράλληλα, έκκληση και στις δύο πλευρές να ξεπεράσουν την παρούσα φάση της βίας και να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ο "οδικός χάρτης", το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του "κουαρτέτου" (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση) για το μεσανατολικό, στις 22 Ιουνίου στην Ιορδανία.






Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέκα: Πολύνεκρη συμπλοκή
 

Κάθε χρόνο εκατομύρια προσκυνητές συρρέουν στη Μέκα

Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στη Μέκα της Σαουδικής Αραβίας σε συμπλοκή αστυνομικών με μια ομάδα ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι τρομοκράτες, όπως ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα ''Οκάζ''.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλα πέντε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή που σημειώθηκε στη συνοικία Χαλντίγια, ενώ επτά ύποπτοι για τρομοκρατία, που καταζητούνταν από τις αρχές, συνελήφθησαν.

Το αντιπολιτευόμενο Ισλαμικό Κίνημα για τη Μεταρρύθμιση στην Αραβία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε από την πλευρά του-- επικαλούμενο "διάφορες πηγές"-- ότι στο επεισόδιο αυτό σκοτώθηκαν οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και τρεις πολίτες


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 14:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή
 

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ολοκληρώθηκαν έπειτα από τρείς ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές συζήτησαν την πρόταση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν για τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους παλαιστινιακό στόχο στη Λωρίδα της Γάζας, λίγη ώρα αφ' ότου πυραυλική επίθεση είχε προκαλέσει το θάνατο μαχητή της Χαμάς και τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστίνιων σε απόσταση αναπνοής από την οικία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Εκατέρωθεν απειλές

Η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον της Χαμάς, η οποία από την πλευρά της με ανακοίνωση που ενέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου απέρριψε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για διαβουλεύσεις με αντικείμενο μια πιθανή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κάποιους αυτόνομους παλαιστινιακούς τομείς.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν έχει διατυπώσει επανειλημμένα ότι διάκειται ευνοϊκά στην αποχώρηση του στρατού από τις κατεχόμενες ζώνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν την ευθύνη να διατηρήσουν την τάξη και το νόμο.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός πληροφόρησης Ναμπίλ Αμρ υποστηρίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στους τομείς που θα εκκενώσει ο Ισραηλινός στρατός.

Προσπάθεια διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου

Tην επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής της ΕΕ για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, με τους οποίους θα εξετάσει τρόπους διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.


Σάββατο 14 Ιουνίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 7-13 Iουνίου 2003
 

Ο πρίγκιπας Χάρι αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα.


Χήρες στο Αφγανιστάν περιμένουν στην ουρά για να πάρουν βοήθεια από τις οργανώσεις αρωγής.


Iσραηλινοί θρηνούν το θάνατο του Μπατ ελ Οχάνα που σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην κεντρική Ιερουσαλήμ.


Κηδεία Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε σε επιδρομή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.


H πτώση της τιμής του καφές σημαίνει «σκληρές μέρες» για τους αγρότες της Γουατεμάλας που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Λόγω του εμφυλίου πολέμου κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Λιβερίας


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 13:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανών στο Ιράκ
 

Νωπά ακόμα τα δάκρυα για το χαμό Ιρακινών

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε μια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

Δεκάδες στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε περίπου 16 κτίρια αναζητώντας υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και παράνομα όπλα. Οκτώ άνθρωποι συνελλήφθησαν.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έκαναν γνωστό ότι συνέλαβαν τον πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας της χώρας, που βρισκόταν στη λίστα με τους πιο σημαντικούς καταζητούμενους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που αναζητούνται μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 12:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» των Τσέχων στην ΕΕ
 

Τα τρία τέταρτα των Τσέχων τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα

Το 77,3% των Τσέχων ψήφισε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το παραπάνω ποσοστό προκύπτει από τα προκαταρτικά αποτελέσματα που εξέδωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων, το αποτέλεσμα είναι κατά τι χαμηλότερο από το 81% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από την κάλπη.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, ήταν 55,2% ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος

Η προσέλευση στις κάλπες αναμενόταν μα είναι χαμηλή και δεν πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ξεπεράσει το 60% του εκλογικού σώματος.

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας είναι αυτό το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Ακόμα και ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος θεωρείται ο πλέον διάσημος ευρωσκεπτικιστής της χώρας, ζήτησε από τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο έχει δηλώσει στο παρελθόν: «η χώρα θα διαλυθεί μέσα στην ΕΕ όπως η ζάχαρη στον καφέ».

Σε γενικές γραμμές οι Τσέχοι θεωρούνται έτοιμοι για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις ανησυχίες για κρούσματα διαφθοράς στην ηγεσία αλλά για τους αργούς ρυθμούς μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Μάλιστα η Δημοκρατία της Τσεχίας ελπίζει ότι μέχρι το 2007 θα έχει επίσης ενταχθεί στην ευρωζώνη και θα έχει υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεχεράνη: Συλλήψεις διαδηλωτών
 

Η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα γύρω από το πανεπιστήμιο

Το κρατικό ραδίοφωνο του Ιράν μετέδωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν πολλά άτομα που χαρακτηρίζονται "κακοποιά στοιχεία".

Πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα νωρίς το Σάββατο, όταν εκατοντάδες φιλοκληρικοί πολιτοφύλακες, μερικοί οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, επιτέθηκαν εναντίον ομάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εξουσία του κλήρου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ακόμη πως είδαν αστυνομικούς και πολιτοφύλακες να τραβούν νεαρούς έξω από αυτοκίνητα και να τους χτυπούν με ρόπαλα.

Σύμφωνα με το Reuters περισσότεροι από 100 ισλαμιστές πολιτοφύλακες, που δεν φορούσαν στολή, εφόρμησαν εναντίον ομάδας μερικών δεκάδων νεαρών που είχαν ανάψει φωτιά σε ένα δρόμο, όχι μακριά από τους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, που έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων τις τελευταίες τέσσερις νύκτες.

Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και τραγουδούσαν συνθήματα, μεταξύ των οποίων και «Θάνατος στον Χαμενεϊ», μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενεϊ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις αναταραχές στη χώρα.

Στην κεντρική Τεχεράνη, ισλαμιστές πολιτοφύλακες, που ανήκουν κυρίως στη σκληροπυρηνική οργάνωση Ανσάρ-ε-Χιζμπόλα, βρίσκονταν σε σημεία ελέγχου και ερευνούσαν προσεκτικά τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη.

Οι αρχικές φοιτητικές διαμαρτυρίες για την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστήμιου, έχουν εξελιχτεί τις τελευταίες ημέρες σε διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας του Ιράν: τόσο κατά της συντηρητικής πτέρυγας της που εκφράζεται από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όσο και κατά του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί.

«Πολύς κόσμος αντέδρασε στην πρόσκληση τηλεοπτικών καναλιών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και καλούσαν τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους», λέει η ανταποκρίτρια του BBC, και προσθέτει, «έτσι πολλοί διαδηλωτές δεν ήταν φοιτητές, αλλά απλοί πολίτες. Κανείς δεν γνωρίζει αν περισσότεροι άνθρωποι θα διαδήλωναν αν το γνώριζαν, καθώς υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου», μεταδίδει η Μιράντα Ιλς.

Σύμφωνα με την Σεταρέχ Αλαβί της περσικής υπηρεσίας του ΒΒC οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί μεταδίδουν ψυχαγωγικά και πολιτικά προγράμματα με μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που καλεί τον κόσμο να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές.

Από την αρχή της εβδομάδος έχουν συλληφθεί περίπου 80 άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Οι αντινυβερνητικές διαδηλώεις έχουν επεκταθεί τώρα και σ' άλλες πόλεις, αναφέρουν οι πληροφορίες.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2003 - 10:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: Συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα
 

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ολοκληρώθηκαν έπειτα από τρείς ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές συζήτησαν την πρόταση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν για τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους παλαιστινιακό στόχο στη Λωρίδα της Γάζας, λίγη ώρα αφ' ότου πυραυλική επίθεση είχε προκαλέσει το θάνατο μαχητή της Χαμάς και τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστίνιων σε απόσταση αναπνοής από την οικία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Εκατέρωθεν απειλές

Η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον της Χαμάς, η οποία από την πλευρά της με ανακοίνωση που ενέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου απέρριψε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για διαβουλεύσεις με αντικείμενο μια πιθανή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κάποιους αυτόνομους παλαιστινιακούς τομείς.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν έχει διατυπώσει επανειλημμένα ότι διάκειται ευνοϊκά στην αποχώρηση του στρατού από τις κατεχόμενες ζώνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν την ευθύνη να διατηρήσουν την τάξη και το νόμο.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός πληροφόρησης Ναμπίλ Αμρ υποστηρίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στους τομείς που θα εκκενώσει ο Ισραηλινός στρατός.

Προσπάθεια διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου

Tην επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής της ΕΕ για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, με τους οποίους θα εξετάσει τρόπους διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.