Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-13

  1. Σκληροπυρηνικοί κατά φοιτητών
  2. Μπαράζ επιδρομών στη Γάζα
  3. Νέες ταραχές στην Βενεζουέλα
  4. Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
  5. Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ
  6. Νέα επιδρομή στη Γάζα
  7. Άρση ταξιδιωτικής οδηγίας
  8. Στις κάλπες οι Τσέχοι
  9. Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
  10. «Σαμποτάζ» η φωτιά στον αγωγό
  11. Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
  12. Φοιτητές κατά όλων
  13. Δικαίωση βετεράνου του Περσικού
  14. Πολύνεκρη μάχη στο Ιράκ
  15. Συνελήφθη Σέρβος στρατηγός
  16. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερα έσοδα»
  17. Ευθύνες στη Χαμάς

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληροπυρηνικοί κατά φοιτητών
 

Η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα γύρω από το πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με πληροφορίες πυροβολισμοί από αύτοματα όπλα ακούγονται στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη όπου δεκάδες υποστηρικτές του ιερατικού κατεστημένου ένοπλοι με καλάσνικοφ επιτέθηκαν κατά διαδηλωτών.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του ιερατικού κατεστημένου κρατούσε αλυσίδες και ρόπαλα αλλά ακούγονταν επίσης πυροβολισμοί.

Χθες για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρουσία μερικών μόνο εκατοντάδων φοιτητών, καθώς τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εμπόδισαν τον κόσμο να πλησιάσει την πορεία.

Η αστυνομία τοποθέτησε οδοφράγματα περιμετρικά του πανεπιστημίου και απέτρεψε τις συγκρούσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών της κυβέρνησης με τους φοιτητές.

Οι αρχικές φοιτητικές διαμαρτυρίες για την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστήμιου, εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας του Ιράν -τόσο κατά της συντηρητικής πτέρυγας της που εκφράζεται από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όσο και κατά του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πρόσφατο κύμα ταραχών στην ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι ταραχές υποκινούνται από την αμερικανική ηγεσία, στόχος της οποίας είναι να επικρατήσει η αναρχία και η διχόνοια στο Ιράν.


«Πολύς κόσμος αντέδρασε στην πρόσκληση τηλεοπτικών καναλιών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και καλούσαν τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους», λέει η ανταποκρίτρια του BBC, και προσθέτει, «έτσι πολλοί διαδηλωτές δεν ήταν φοιτητές, αλλά απλοί πολίτες. Κανείς δεν γνωρίζει αν περισσότεροι άνθρωποι θα διαδήλωναν αν το γνώριζαν, καθώς υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου», είπε η Μιράντα Ιλς.

Σύμφωνα με την Σεταρέχ Αλαβί της περσικής υπηρεσίας του ΒΒC οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί μεταδίδουν ψυχαγωγικά και πολιτικά προγράμματα με μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που καλεί τον κόσμο να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές.

Από την αρχή της εβδομάδος έχουν συλληφθεί περίπου 80 άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 22:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπαράζ επιδρομών στη Γάζα
 

Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις σε μέλη της Χαμάς

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν και δεύτερη επίθεση με πυραύλους στην Γάζα.

Τα ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν με τουλάχιστον δύο πυραύλους αλλά άγνωστος παραμένει ο στόχος της επίθεσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον τρεις πυραύλους κατά οχήματος στην Γάζα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σκοτώθηκε ο Φουάντ αλ Λινταουί, μέλος της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Ανταποκριτής του BBC ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην οικία του πνευματικού ηγέτη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασίν.

Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή αλλά ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο Αριέλ Σαρόν εξετάζει την κατάθεση πρότασης για κατάπαυση του πυρός κατά των μελών της Χαμάς.

Το Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά οχήματος στο οποίο επέβαιναν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, τα οποία το πρωί έρριψαν αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά Ισραηλινών στόχων.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στα αντίποινά του εναντίον των επιθέσεων των παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι η «τρομοκρατία» κατά των Ισραηλινών πρέπει να σταματήσει.

Ευθύνες στη Χαμάς

Η κυβέρνηση Μπους, σχολιάζοντας την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, έστρεψε τα πυρά της κατά της ακραίας ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως δεν ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά η Χαμάς.

Το πρόβλημα είναι η Χαμάς. Οι τρομοκράτες είναι της Χαμάς
Άρι Φλάισερ

«Πρόκειται», είπε, «για τρομοκράτες που σκοτώνουν για να οδηγήσουν σε ναυάγιο την ειρηνευτική διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωσή του θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για ν' αποτρέψει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

«Υπερασπιζόμεθα τον εαυτό μας, έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε το λαό μας, να αντισταθούμε στην ισραηλινή κατοχή κι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Χαμάς, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 Ισραηλινοί--επίθεση που προκάλεσε σφοδρά αντίποινα, από την πλευρά του Ισραήλ.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες ταραχές στην Βενεζουέλα
 

Με δακρυγόνα επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις

Στη ρήψη δακρυγόνων κατέφυγαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας για να διαλύσουν ομάδα 100 και πλέον οπαδών του προέδρου της χώρας, Ούγο Τσάβες, οι οποία με τη σειρά της επιχείρησε να αποτρέψει πορεία της αντιπολίτευσης.

Η πορεία της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε σ΄ ένα από τα προπύργια του Ούγο Τσάβες για να αποδείξει ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Οι οπαδοί του Ούγο Τσάβες έκαψαν λάστιχα και τοποθέτησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την πορεία της αντιπολίτευσης.

Η πορεία, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στρατηγού Λούκας Ρινκόν, ο οποίος από τηλεοράσεως ζήτησε την ανάκληση της πορείας.

Σε παρόμοια πορεία τον περασμένο μήνα σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
 

Μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις ακολούθησαν οι... προπόσεις

Ενεκρίθη έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής η τελική εκδοχή του σχεδίου του συντάγματος της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική.

«Θα παρουσιάσω εκ μέρους σας το κείμενο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Χαλκιδική και θα επισημάνω ότι το εν λόγω κείμενο θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής συνθήκης για το σύνταγμα της Ευρώπης», τόνισε ο επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλαρί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Και πρόσθεσε, «Πρόκειται να κάνω μόνο μία σύσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: όσο πιο προσκολλημένοι και πιστοί μείνετε στο κείμενο, το οποίο συζητήθηκε εις μάκρος, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο σας».

Τον τελευταίο λόγο τα 25 μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Η 105 μέλη της Συνέλευσης, συν ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι, εκπροσωπούν 25 κράτη μέλη και εργάζονταν πάνω στο κείμενο 16 μήνες.

Η Συνέλευση συμφώνησε ότι οι επιπλέον εξουσίες όσον αφορά θέματα επιβολής των νόμων και της τάξης και η μετανάστευση, θα παραδοθούν στην Κοινότητα.

Ορισμένα κράτη μέλη όπως η Βρετανία και η Ισπανία εμμένουν στη διατήρηση του βέτο σε ζητήματα που άπτονται φορολογικών ζητημάτων, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ
 

Συλλήψεις φερόμενων ως μελών της Αλ Κάιντα πραγματοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών εξαπέλυσαν την Πέμπτη επίθεση κατά Ιρακινών αξιωματούχων σε στρατόπεδο εκπαίδευσης, το οποίο σύμφωνα με τους Αμερικανούς βρίσκεται 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου, έως και 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, εκ των οποίων οι περισσότεροι φέρονται να είναι μέλη ισλαμικών οργανώσεων από άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

Τουλάχιστον 27 Ιρακινοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν επίσης σε άλλη στρατιωτική επιχείρηση περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι απάντησε σε επίθεση με χειροβομβίδες κατά περιπόλου αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού την Πέμπτη συνελήφθησαν περίπου 70 φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια επιδρομής στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί, πάντως, δεν έδωσαν στοιχεία για την προέλευση των συλληφθέντων.

Φαξ του Σαντάμ Χουσεΐν

Προειδοποίηση προς του ξένους υπηκόους του Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν σύμφωνα με φαξ το οποίο φέρεται να έλαβε αραβική εφημερίδα.
«Προειδοποιούμε όλους τους αλλοδαπούς, προς όλους αυτούς που ήρθαν στο Ιράκ με τους θρασύδειλους κατακτητές, να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν από τη 17η Ιουλίου, την ημέρα που το Ιράκ τιμά την άνοδο του κόμματος Μπαάθ και του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία», ανέφερε η επιστολή, η οποία φέρεται να φέρει την υπογραφή του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Η επιστολή του Σαντάμ Χουσεΐν απομονώνει κυρίως στην Πολωνία και στη Δανία ως τις χώρες που έσπευσαν να στείλουν στρατό στο πλευρό των Αμερικανών.

Ο Αμπντέλ Μπαρί Ατουάν, συντάκτης της εφημερίδας «Αλ Κουντς αλ Αραμπί», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιετρς ότι η υπογραφή και ο γραφικός χαρακτήρας της επιστολής είναι πανομοιότυποι με εκείνες των υπολοίπων τεσσάρων επιστολών που επίσης αποδίδονται στον ανατραπέντα πρόεδρο του Ιράκ.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο δίνει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την αποστολή ή μη Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ.

Η εν λόγω ειρηνευτική αποστολή έχει προκαλέσει εντάσεις στην Ιαπωνία, καθώς αρκετοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι έρχεται σ΄ αντίθεση με το φιλειρηνικό σύνταγμα της χώρας, ενώ κάποιοι άλλοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αποστολή αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Ιαπώνων στρατιωτών.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 19:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επιδρομή στη Γάζα
 

Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις σε μέλη της Χαμάς

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον τρεις πυραύλους κατά οχήματος στην Γάζα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έως και τρεις άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν αλλά η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη.

Ανταποκριτής του BBC ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην οικία του πνευματικού ηγέτη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασίν.

Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή αλλά ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες έχει σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 22, ανάμεσά τους και επτά παιδιά.

Το Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά οχήματος στο οποίο επέβαιναν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, τα οποία το πρωί έρριψαν αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά Ισραηλινών στόχων.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στα αντίποινά του εναντίον των επιθέσεων των παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι η «τρομοκρατία» κατά των Ισραηλινών πρέπει να σταματήσει.

Ευθύνες στη Χαμάς

Η κυβέρνηση Μπους, σχολιάζοντας την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, έστρεψε τα πυρά της κατά της ακραίας ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως δεν ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά η Χαμάς.

Το πρόβλημα είναι η Χαμάς. Οι τρομοκράτες είναι της Χαμάς
Άρι Φλάισερ

«Πρόκειται», είπε, «για τρομοκράτες που σκοτώνουν για να οδηγήσουν σε ναυάγιο την ειρηνευτική διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωσή του θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για ν' αποτρέψει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

«Υπερασπιζόμεθα τον εαυτό μας, έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε το λαό μας, να αντισταθούμε στην ισραηλινή κατοχή κι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Χαμάς, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 Ισραηλινοί--επίθεση που προκάλεσε σφοδρά αντίποινα, από την πλευρά του Ισραήλ.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 16:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρση ταξιδιωτικής οδηγίας
 

Αυστηρότατα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήρε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για την Κίνα προ μηνών εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του επονομαζόμενου ιού της άτυπης πνευμονίας.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό ο αριθμός των κρουσμάτων στις επαρχίες Χεμπέι και Σανξί της Κίνας έχει μειωθεί αισθητά.

Η ταξιδιωτική οδηγία εξακολουθεί να ισχύει για την πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο και την Ταϊβάν.

Ένα βήμα πιο κοντά στο φάρμακο

Ερευνητές στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι υπάρχει στην αγορά φάρμακα κατά των ιώσεων, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Φρανκφούρτης σε άρθρο του στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ αναφέρουν ότι το φάρμακο Glycyrrhizin είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία.

Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η άτυπη πνευμονία, η οποία προσέβαλε συνολικά 8.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκεται σε ύφεση και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται ανά μέρα.

Πάντως την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν τον εντοπισμό άλλων έξι κρουσμάτων ενώ συνολικά στο νησί από τον εν λόγω ιό έχουν πεθάνει 81 άνθρωποι.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες οι Τσέχοι
 

Τα τρία τέταρτα των Τσέχων τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα

Στις κάλπες προσήλθαν οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τσεχίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όσον αφορά την ένταξη ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων πρόκειται να ταχθούν υπέρ της ένταξης της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Κοινότητα.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται χαμηλή και δεν πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσει να ξεπεράσει το 60% του εκλογικού σώματος.

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας είναι αυτό το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος θεωρείται ο πλέον διάσημος ευρωσκεπτικιστής της χώρας, ζήτησε από τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο έχει δηλώσει στο παρελθόν: «η χώρα θα διαλυθεί μέσα στην ΕΕ όπως η ζάχαρη στον καφέ».

Σε γενικές γραμμές οι Τσέχοι θεωρούνται έτοιμοι για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις ανησυχίες για κρούσματα διαφθοράς στην ηγεσία αλλά για τους αργούς ρυθμούς μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Μάλιστα η Δημοκρατία της Τσεχία ελπίζει ότι μέχρι το 2007 θα έχει επίσης ενταχθεί στην ευρωζώνη και θα έχει υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 14:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
 

Σκληρές διαπραγματεύσεις δόθηκαν για την τελική συμφωνία μέσα στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης

Ενεκρίθη έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής η τελική εκδοχή του σχεδίου του συντάγματος της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική.

«Θα παρουσιάσω εκ μέρους σας το κείμενο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Χαλκιδική και θα επισημάνω ότι το εν λόγω κείμενο θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής συνθήκης για το σύνταγμα της Ευρώπης», τόνισε ο επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλαρί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Και πρόσθεσε, «Πρόκειται να κάνω μόνο μία σύσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: όσο πιο προσκολλημένοι και πιστοί μείνετε στο κείμενο, το οποίο συζητήθηκε εις μάκρος, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο σας».

Τον τελευταίο λόγο τα 25 μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Η 105 μέλη της Συνέλευσης, συν ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι, εκπροσωπούν 25 κράτη μέλη και εργάζονταν πάνω στο κείμενο 16 μήνες.

Η Συνέλευση συμφώνησε ότι οι επιπλέον εξουσίες όσον αφορά θέματα επιβολής των νόμων και της τάξης και η μετανάστευση, θα παραδοθούν στην Κοινότητα.

Ορισμένα κράτη μέλη όπως η Βρετανία και η Ισπανία εμμένουν στη διατήρηση του βέτο σε ζητήματα που άπτονται φορολογικών ζητημάτων, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 16:24 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σαμποτάζ» η φωτιά στον αγωγό
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ερευνών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η φωτιά με δύο εστίες στον κύριο αγωγό εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου είναι έργο δολιοφθοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι έχουν ήδη αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και διευκρίνισε ότι παραμένει ακόμα άγνωστο το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στον αγωγό.

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στο βόρειο Ιράκ μετέδωσε ότι ο αγωγός πήρε φωτιά σε δύο σημεία κοντά στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη Βαγδάτη με την Μοσούλη.

Ντόπιοι υποστηρίζουν ότι άγνωστοι Ιρακινοί επιτέθηκαν κατά του αγωγού με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου η φωτιά ξέσπασε έπειτα από διαρροή αερίου.

Άγνωστές παραμένουν ακόμα οι συνέπειες που θα έχει η πυρκαγιά στην παραγωγή του ιρακινού πετρελαίου.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 14:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενεκρίθη το Σύνταγμα της ΕΕ
 

Σκληρές διαπραγματεύσεις δόθηκαν για την τελική συμφωνία μέσα στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης

Ενεκρίθη έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής η τελική εκδοχή του σχεδίου του συντάγματος της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικού κείμενο του σχεδίου θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική.

«Θα παρουσιάσω εκ μέρους σας το κείμενο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Χαλκιδική και θα επισημάνω ότι το εν λόγω κείμενο θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής συνθήκης για το σύνταγμα της Ευρώπης», τόνισε ο επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλαρί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Και πρόσθεσε, «Πρόκειται να κάνω μόνο μία σύσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: όσο πιο προσκολλημένοι και πιστοί μείνετε στο κείμενο, το οποίο συζητήθηκε εις μάκρος, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο σας».

Τον τελευταίο λόγο τα 25 μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Η 105 μέλη της Συνέλευσης, συν ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι, εκπροσωπούν 25 κράτη μέλη και εργάζονταν πάνω στο κείμενο 16 μήνες.

Η Συνέλευση συμφώνησε ότι οι επιπλέον εξουσίες όσον αφορά θέματα επιβολής των νόμων και της τάξης και η μετανάστευση, θα παραδοθούν στην Κοινότητα.

Ορισμένα κράτη μέλη όπως η Βρετανία και η Ισπανία εμμένουν στη διατήρηση του βέτο σε ζητήματα που άπτονται φορολογικών ζητημάτων, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Φοιτητές κατά όλων
 

Η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα γύρω από το πανεπιστήμιο

Για Τρίτη συνεχόμενη νύχτα στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρουσία μερικών μόνο εκατοντάδων φοιτητών, καθώς τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εμπόδισαν τον κόσμο να πλησιάσει την πορεία.

Η αστυνομία τοποθέτησε οδοφράγματα περιμετρικά του πανεπιστημίου και απέτρεψε τις συγκρούσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών της κυβέρνησης με τους φοιτητές.

Οι αρχικές φοιτητικές διαμαρτυρίες για την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστήμιου, εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας του Ιράν -τόσο κατά της συντηρητικής πτέρυγας της που εκφράζεται από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όσο και κατά του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πρόσφατο κύμα ταραχών στην ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι ταραχές υποκινούνται από την αμερικανική ηγεσία, στόχος της οποίας είναι να επικρατήσει η αναρχία και η διχόνοια στο Ιράν.


«Πολύς κόσμος αντέδρασε στην πρόσκληση τηλεοπτικών καναλιών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και καλούσαν τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους», λέει η ανταποκρίτρια του BBC, και προσθέτει, «έτσι πολλοί διαδηλωτές δεν ήταν φοιτητές, αλλά απλοί πολίτες. Κανείς δεν γνωρίζει αν περισσότεροι άνθρωποι θα διαδήλωναν αν το γνώριζαν, καθώς υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου», είπε η Μιράντα Ιλς.

Σύμφωνα με την Σεταρέχ Αλαβί της περσικής υπηρεσίας του ΒΒC οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί μεταδίδουν ψυχαγωγικά και πολιτικά προγράμματα με μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που καλεί τον κόσμο να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές.

Από την αρχή της εβδομάδος έχουν συλληφθεί περίπου 80 άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαίωση βετεράνου του Περσικού
 

Ο Βρετανός πρώην αλεξιπτωτιστής δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι ο Βρετανός βετεράνος, Σον Ράσλινγκ δικαιούται σύνταξη καθώς υποφέρει από σύνδρομο το οποίο συνδέεται με τον πόλεμο στον Περσικό το 1991.

Μέλη οργανώσεων που αγωνίζονται για την αναγνώριση της ανεξήγητης ασθένειας που φέρει την ονομασία «Σύνδρομο του Κόλπου» ελπίζουν ότι μετά από αυτή τη δικαστική νίκη θα μπορέσουν και άλλοι βετεράνοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Ωστόσο ο δικαστής του δικαστηρίου του Λονδίνου κατέστησε σαφές ότι η απόφαση αυτή δε αποτελεί επίσημη αναγνώριση του «Συνδρόμου του Περσικού».

Αρχικώς η Υπηρεσία Συνταξιοδότησης Βετεράνων Πολέμου απέρριψε το αίτημα του Σον Ράσλινγκ.

Η απόφαση της υπηρεσίας απερρίφθη σε δίκη που ακολούθησε και αμέσως μετά μπήκε στο προσκήνιο το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτής της ασθένειας και για αυτό και κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση προηγούμενης δικαστικής απόφασης, η οποία πάλι έδινε στον βετεράνο αλεξιπτωτιστή το δικαίωμα της σύνταξης.

Μετά και την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, η οποία απέρριψε την έφεση του υπουργείου Άμυνας, ο Σον Ράσλινγκ είπε: «είμαι κατενθουσιασμένος. Είναι μια νίκη, ένας θρίαμβος για όλους τους βετεράνους του Περσικού που υποφέρουν από το σύνδρομο».


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 12:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη μάχη στο Ιράκ
 

Συνελήφθησαν Ιρακινοί μαχητές

Αμερικανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχη κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν σε «τρομοκρατικό», όπως το χαρακτήρισαν, στρατόπεδο, βόρεια της Βαγδάτης.

Τουλάχιστον 70 Ιρακινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Από την 1η Μαΐου, από την ημέρα δηλαδή που ο Τζορτζ Μπους κύρηξε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τυπικά τελειώσει, περισσότεροι από 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις που δέχθηκαν από ένοπλους Ιρακινούς.

Έτσι οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται, τώρα, προς την εξουδετέρωση των τελευταίων θυλάκων αντίστασης από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου 27 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν ύστερα από επίθεση που δέχθηκε αμερικανική περιπολία.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ , ενημερώνοντας, με δορυφορική σύνδεση, το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, επέρριψε τις ευθύνες για την αναταραχή που παρατηρείται στη χώρα σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν που οργανώνονται σε μικρές ομάδες για να αντισταθούν στα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι ομάδες αυτές, πρόσθεσε, ευθύνονται για τον θάνατο 40 και πλέον Αμερικανών στρατιωτών τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κρύβει, πάντως, την ανησυχία του για τις επιθέσεις που δέχονται Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 12:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη Σέρβος στρατηγός
 

Προηγήθηκαν σοβαρά επεισόδια

Οι σερβικές αρχές συνέλαβαν χθες, μετά από πολύωρη και δραματική επιχείρηση στο Βελιγράδι, τον στρατηγό εν αποστρατεία του γιουγκοσλαβικού στρατού, Βεσέλιν Σφιλάντσενιν, ο οποίος κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Ο κ. Σφιλάντσενιν συνελήφθη μετά από δεκάωρες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους υποστηρικτές του, που διαδήλωναν έξω από το σπίτι του.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι διαδηλωτές έσπασαν αυτοκίνητα και άναψαν φωτιές στους γειτονικούς δρόμους. Η αστυνομία κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων βομβίδων κρότου για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο Βεσέλιν Σφιλάντσενιν κατηγορείται για συμμετοχή στη σφαγή 200 και πλέον πολιτών της ανατολικής Κροατίας το 1991.

Κατεζητείτο από τις αρχές εδώ και τρία χρόνια, από την ανατροπή από την εξουσία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο κ. Σφιλάντσενιν είχε στο παρελθόν πει ότι προτιμούσε να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι σύζυγός του τον έπεισε να παραδοθεί στις αρχές.

Ένταση

Αρκετές εκατοντάδες από τους υποστηρικτές του στρατηγού επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

Ειδικές δυνάμεις κλήθηκαν στο σημείο των επεισοδίων για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που στο Βελιγράδι ξέσπασαν τόσο εκτενή επεισόδια, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το σπίτι του κ. Σφιλάντσενιν.

Σύλληψη με νόημα

Οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στο Βελιγράδι να αποδείξει ότι συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου η Σερβία να λάβει οικονομική βοήθεια 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος είχε ασκήσει πιέσεις στο Βελιγράδι να προχωρήσει στη σύλληψη του Βεσέλιν Σφιλάντσενιν.

Μετά από αυτή τη σύλληψη, η προσοχή τώρα στρέφεται στον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατντζιτς, και στον στρατιωτικό διοικητή Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται από τις αρχές.




Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 08:48 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερα έσοδα»
 

Προβλέπεται λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Η τελευταία ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία θεωρήθηκε αρνητική από τους αναλυτές, ιδιαίτερα επειδή αναφέρεται σε μία μεγάλη σειρά σημείων, όπως το συνταξιοδοτικό ή την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στα οποία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επικοινώνησε με τον διευθυντή του οίκου οικονομικών αξιολογήσεων Φιτς, Κρις Πράις, και του ζήτησε την εκτίμησή του για την έκθεση του Ταμείου.

«Λιγότερη αισιοδοξία»

Ο Κρις Πράις είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό ή νέο σε αυτή την έκθεση.

Είναι ίσως «λίγο πιο απαισιόδοξη αλλά όχι περισσότερο από όσο ακούγαμε από το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς τα τελευταία χρόνια», είπε ο διευθυντής του οίκου οικονομικών αξιολογήσεων.

Για τον κ. Πράις, ζητήματα όπως το πολύ μεγάλο έλλειμμα, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, οι αδικαιολόγητα υψηλές αυξήσεις των μισθών, το συνταξιοδοτικό -στο οποίο έγιναν ορισμένες βελτιώσεις πέρυσι- ήταν όλα γνωστά.

«Είναι γνωστό ακόμα πως η Ελλάδα πιθανότατα θα παρουσιάσει λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης -γύρω στο 3,5% με 4%.»

« Αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τα οικονομικά της -συγκεκριμένα ίσως να χρειαστεί να μειώσει τα έξοδα και να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους έτσι ώστε να απαλλαγεί από το έλλειμμα», είπε ο Κρις Πράις.

Στα ίδια επίπεδα

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι στην έκθεση αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα έκανε τον οίκο να επανεξετάσετε την κατάταξη της Ελλάδας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία «Α», ο κ. Πράις απάντησε:

«Μπορεί να μας κάνει λίγο πιο επιφυλακτικούς να ανεβάσουμε την κατάταξη της Ελλάδας. Δεν πρόκειται βεβαίως να χειροτερέψει η θέση της αλλά ίσως δεν ανέβει όσο γρήγορα πιστεύαμε παλαιότερα.»

«Αυτή είναι μια μόνο έκθεση. Υπάρχει πλήθος διεθνώς οργανισμών που δημοσιεύουν ανάλογες εκθέσεις κάθε χρόνο και υπάρχουν πολλές πληροφορίες που εξετάζουμε από άλλες πηγές», κατέληξε ο Κρις Πράις, διευθυντής του οίκου οικονομικών αξιολογήσεων, Φιτς.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στη Χαμάς
 

Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις σε μέλη της Χαμάς

Η κυβέρνηση Μπους, σχολιάζοντας την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, έστρεψε τα πυρά της κατά της ακραίας ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως δεν ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά η Χαμάς.

Το πρόβλημα είναι η Χαμάς. Οι τρομοκράτες είναι της Χαμάς
Άρι Φλάισερ

«Πρόκειται», είπε, «για τρομοκράτες που σκοτώνουν για να οδηγήσουν σε ναυάγιο την ειρηνευτική διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωσή του θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για ν' αποτρέψει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

«Υπερασπιζόμεθα τον εαυτό μας, έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε το λαό μας, να αντισταθούμε στην ισραηλινή κατοχή κι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Χαμάς, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 Ισραηλινοί--επίθεση που προκάλεσε σφοδρά αντίποινα, από την πλευρά του Ισραήλ.

«Υπάρχουν ακόμα ελπίδες»

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες αραβικών κρατών τους οποίους πιέζει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη Χαμάς.

Ο ανώτατος αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Γουλφ, αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ το Σάββατο, προκειμένου να ηγηθεί της αμερικανικής ομάδας που θ αναλάβει την επίβλεψη της εφαρμογής του νέου ειρηνευτικού σχεδίου.

Αλλά και ο κ. Πάουελ πρόκειται να ξαναεπισκευθεί σύντομα την περιοχή, όπου θα έχει συνάντηση με τους υπόλοιπους εμπνευστές του «οδικού χάρτη»: τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας Κοντολίζα Ράις δήλωσε πεπεισμένη ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Μπους είναι ακόμα εφαρμόσιμο.

Όμως ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Τζον Ρέινολντς, λέει ότι στις μάχες μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των παλαιστινιακών οργανώσεων δεν υπάρχει χώρος για τον «οδικό χάρτη».

Η Χαμάς προειδοποίησε τους ξένους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και ορκίστηκε να μετατρέψει το ισραηλινό κράτος σε «χαλάσματα».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.